Czy istnieje możliwość zwolnienia od akcyzy alkoholu etylowego wykorzystywanego w celu prowadzenia (...)

Czy istnieje możliwość zwolnienia od akcyzy alkoholu etylowego wykorzystywanego w celu prowadzenia analiz i badań próbek wyrobu?

Naczelnik Urzędu Celnego w Krakowie działając na podstawie art. 14a § 1 § 4 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 roku - Ordynacja podatkowa (tekst jednolity Dz. U. z 2005 roku nr 8 poz. 60 ze zmianami) po rozpatrzeniu wniosku z dnia 20 kwietnia 2006 roku w sprawie udzielenia pisemnej interpretacji co do zakresu i sposobu zastosowania prawa podatkowego w zakresie podatku akcyzowego (data wpływu do tut. Urzędu: 26 kwietnia 2006 roku) - stwierdza, iż przedstawione we wniosku stanowisko nie jest prawidłowe.

U z a s a d n i e n i e

W dniu 26 kwietnia 2006 roku wpłynął do tut. Urzędu wniosek od w/w podatnika w sprawie udzielenia pisemnej interpretacji co do zakresu i sposobu zastosowania prawa podatkowego w zakresie podatku akcyzowego. Z w/w pisma wynika, iż Spółka prowadzi działalność gospodarczą polegającą na produkcji piwa w składach podatkowych, a także magazynowaniu i przemieszczaniu gotowych wyrobów w postaci piwa. W trakcie produkcji w/w wyrobów akcyzowych w składach podatkowych podatnik wykonuje szereg prac laboratoryjnych mających na celu wszechstronną analizę gotowego wyrobu. Praca laboratoryjna opiera się na analizie gotowego produktu oraz produktu na każdym etapie procesu produkcyjnego. Celem tych analiz jest zapewnienie odpowiedniej jakości wyrobu, zgodnego z wewnętrznymi specyfikacjami, zewnętrznymi normami, a przede wszystkim produktu bezpiecznego dla ostatecznego odbiorcy - klienta. Do celów przeprowadzania w/w czynności Spółka zakupuje alkohol etylowy na terytorium Polski. Obecnie przedmiotowy alkohol nabywany jest przez Spółkę w procedurze z zapłaconą akcyzą i w całości przeznaczony do analiz i badań. Ponieważ gotowy produkt musi spełniać restrykcyjne wymagania norm i wewnętrznych specyfikacji pod względem fizyko-chemicznym oraz mikrobiologicznym, podlega on niezbędnym badaniom w laboratorium, które można podzielić na dwa rodzaje analiz: analizy fizyko-chemiczne i analizy mikrobiologiczne. Analizy fizyko-chemiczne wykonywane są w pierwszej kolejności i mają na celu określenie zgodności wszystkich parametrów ze specyfikacją produktu (m.in. ekstraktu, alkoholu itp.). Analizy fizyko-chemiczne wykonywane są przez laboratorium przy użyciu specjalistycznego sprzętu tzw. analizatorów. Analizatory te nie mogą być używane do prowadzenia w/w analiz bez wcześniejszego przeprowadzenia kalibracji urządzeń pomiarowych (polegającej na uzgodnieniu skali mierzonej wielkości z wartościami rzeczywistymi na podstawie wykonywania próbnych pomiarów z użyciem wzorców wielkości), która musi być wykonywana każdorazowo przed przystąpieniem do pracy z urządzeniem. Do kalibracji tego sprzętu wykorzystywane są roztwory wzorcowe alkoholu etylowego(analiza fizyko-chemiczna piwa opiera się w głównej mierze na pomiarze zawartości tego alkoholu) w określonym zakresie stężeń. W ramach w/w procesów alkohol etylowy używany jest także do odtłuszczania naczyń szklanych m.in. kuwet spektrofotometrycznych, czy kuwet służących do badania zmętnienia i trwałości piany. Proces ten jest niezbędnym elementem przeprowadzanych analiz. Natomiast celem analiz mikrobiologicznych jest ustalenie czystości mikrobiologicznej surowców, materiałów pomocniczych oraz produktów na wszystkich etapach produkcji piwa. Wszystkie analizy mikrobiologiczne maja na celu wykrycie ewentualnych zakażeń i ich eliminację we wstępnym okresie, tak by nie miały wpływu na przebieg procesu technologicznego. Ponadto badania mikrobiologiczne mają na celu kontrolę prawidłowego przebiegu procesów produkcyjnych, w tym procesów mycia i dezynfekcji. Badania mikrobiologiczne składają się z etapu poboru próby w trakcie procesów produkcyjnych oraz analizy mikrobiologicznej wykonywanej w laboratorium w dziale mikrobiologii - posiewy mikrobiologiczne. Wszystkie te procesy zachodzą z udziałem zakupionego przez Spółkę alkoholu etylowego, który jest niezbędnym elementem składowym całego procesu, gdyż jest używany m.in. do sterylizacji zaworów, kranów oraz urządzeń próbobierczych.

Porady prawne

Pytanie podatnika dotyczy możliwości zwolnienia od akcyzy alkoholu etylowego wykorzystywanego w celu prowadzenia analiz i badań próbek wyrobu.

Zdaniem podatnika stosownie do przepisu § 18 ust. 1 pkt 7 rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 26 kwietnia 2004 roku w sprawie zwolnień od podatku akcyzowego, alkohol etylowy nabyty i wykorzystywany przez Spółkę dla celów poboru prób w trakcie procesów produkcyjnych, sterylizacji urządzeń oraz naczyń niezbędnych do powyższych analiz i badań próbek jest zwolniony od podatku akcyzowego, pod warunkiem spełnienia wymogów wynikających z przepisu § 18 ust. 2 cyt. Rozporządzenia. Zwolnienie, o którym mowa powyżej wynika także z art. 27 ust. 2 Dyrektywy Rady 92/83/EWG z dnia 19 października 1992 roku w sprawie harmonizacji struktury podatków akcyzowych od alkoholu i napojów alkoholowych. W przedstawionych etapach badań alkohol etylowy wykorzystywany jest w fazie poboru prób m. in. jako odczynnik służący do sterylizacji elementów próbobierczych (kraniki, zawory) oraz w fazie analizy laboratoryjnej służący do sterylizacji urządzeń używanych do posiewów(zestaw do filtracji membranowej). Podatnik w w/w piśmie podkreślił, że wykorzystanie alkoholu etylowego jest nieodłączną częścią omawianych działań, a wymogi produkcyjne i laboratoryjne nie dopuszczają możliwości zastosowania innych środków niż alkohol etylowy dla celów wskazanych powyżej badań i analiz. Ze względów technicznych wszystkie urządzenia produkcyjne i laboratoryjne wykonane są ze stali nierdzewnej co powoduje, że przeciwwskazane jest używanie denaturatu lub innych środków jako czynnika sterylizującego. Środki inne niż alkohol etylowy są zanieczyszczone i w konsekwencji pozostawiają na stali nierdzewnej(szczególnie na urządzeniach laboratoryjnych) trudne do usunięcia, po opaleniu płomieniem palnika naloty. Wg podatnika nabyty alkohol etylowy jest nieodzownym elementem analiz i badań prowadzonych przez Spółkę, w których wykorzystywany jest w fazie poboru prób oraz w fazie analizy laboratoryjnej. Omówione powyżej procesy są koniecznym elementem produkcji piwa, gwarantującym prawidłowy przebieg procesów technologicznych oraz zapewniającym producentowi wytworzenie produktu w pełni bezpiecznego oraz spełniającego wymagania klienta.

Zgodnie z przepisem § 18 ust. 1 pkt 7 rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 26 kwietnia 2004roku w sprawie zwolnień od podatku akcyzowego (tekst jednolity: Dz. U. z 2006 roku Nr 72 poz. 500) zwalnia się od akcyzy alkohol etylowy używany jako próbki do analiz, niezbędnych prób produkcyjnych lub celów naukowych.
Ponadto zgodnie z przepisem § 18 ust. 1 a cyt. rozporządzenia, zwolnienia, o których mowa w ust. 1 pkt 3-8 i 10, stosuje się również do innych napojów alkoholowych niż alkohol etylowy.
W myśl § 18 ust. 2 rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 26 kwietnia 2004 roku w sprawie zwolnień od podatku akcyzowego, zwolnienia, o których mowa w ust. 1, mają zastosowanie pod warunkiem, że:
1) podmiot uprawniony do zwolnienia, nabywający alkohol etylowy, dołączy do zamówienia złożonego sprzedawcy oświadczenie stwierdzające, że zakupiony alkohol zostanie zużyty do celów, o których mowa w ust. 1;
2) podmiot uprawniony do zwolnienia, wykorzystujący wyprodukowany w zakresie swojej działalności gospodarczej alkohol etylowy do celów, o których mowa w ust. 1, będzie przekazywał do właściwego naczelnika urzędu celnego do dnia 25. miesiąca następującego po miesiącu, w którym powstał obowiązek podatkowy, oświadczenia o ilości i sposobie wykorzystania zwolnionego alkoholu etylowego;
3) podmiot uprawniony posiada zaświadczenie, o którym mowa w art. 27 ust.

3 ustawy z dnia 23 stycznia 2004 roku o podatku akcyzowym, wydane przez właściwego naczelnika urzędu celnego, potwierdzające zamówienie na odbiór alkoholu etylowego z zastosowaniem procedury zawieszenia poboru akcyzy; właściwy naczelnik urzędu celnego potwierdza zamówienie po przedstawieniu przez podmiot zaświadczeń właściwych organów podatkowych o niezaleganiu z płatnością podatku od towarów i usług oraz akcyzy;
4) nabycie alkoholu etylowego nastąpi z zastosowaniem procedury zawieszenia poboru akcyzy zgodnie z art. 26 ust. 1 pkt 3 ustawy z dnia 23 stycznia 2004 roku o podatku akcyzowym;
5) podmiot korzystający ze zwolnienia prowadzi ewidencję pozwalającą na określenie ilości i sposobu wykorzystania wyrobów zwolnionych.
Ponadto w myśl przepisu § 18 ust. 4 cyt. rozporządzenia, zwolnień, o których mowa w ust. 1, nie stosuje się do ubytków lub niedoborów wyrobów akcyzowych zharmonizowanych powstałych w czasie produkcji, magazynowania, przerobu, zużycia lub przewozu, o których mowa w art. 5 ustawy.

Z przedstawionego przez podatnika stanu faktycznego wynika, iż w przedmiotowej sprawie alkohol etylowy jest wykorzystywany w fazie poboru prób m. in. jako odczynnik służący do sterylizacji elementów próbobierczych (kraniki, zawory) oraz w fazie analizy laboratoryjnej jako odczynnik służący do sterylizacji urządzeń używanych do posiewów (zestaw do filtracji membranowej). Natomiast zgodnie z powyżej powołanym przepisem § 18 ust. 1 pkt 7 rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 26 kwietnia 2004 roku w sprawie zwolnień od podatku akcyzowego, zwalnia się od akcyzy alkohol etylowy używany jako próbki do analiz, niezbędnych prób produkcyjnych lub celów naukowych.

Zdaniem tut. Organu, biorąc pod uwagę powyższe stwierdzić należy, iż zakupiony przez Spółkę alkohol etylowy nie podlega badaniu czyli alkohol ten nie jest zużywany jako próbki do analiz, nie jest również zużywany do niezbędnych prób produkcyjnych lub badań naukowych i tym samym podatnik w opisanej sprawie nie może skorzystać ze zwolnienia, o którym mowa w przepisie § 18 ust. 1 pkt 7 w/w rozporządzenia. Zwolnienie jest wyjątkiem od ogólnej zasady płacenia podatków. Przedstawiona przez Spółkę interpretacja przepisu § 18 ust. 1 pkt 7 rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 26 kwietnia 2004 roku w sprawie zwolnień od podatku akcyzowego, rozszerza katalog zwolnień o alkohol etylowy używany pomocniczo przy wykonywaniu analiz w sytuacji, kiedy prawodawca zwolnił jedynie taki alkohol etylowy, który jest próbką poddaną analizie. Wobec powyższego postanowiono jak w sentencji.

Końcowo Naczelnik tut. Urzędu informuje, iż powyższa interpretacja dotyczy stanu faktycznego przedstawionego przez wnioskodawcę i stanu prawnego obowiązującego w dacie udzielenia interpretacji. Interpretacja jest zgodna z obowiązującym stanem prawnym tylko w przypadku przedstawienia przez podatnika rzeczywistego stanu faktycznego sprawy. Ponadto zgodnie z art.14b § 1 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 roku - Ordynacja podatkowa, powyżej udzielona interpretacja nie jest wiążąca dla podatnika, płatnika lub inkasenta. Natomiast stosownie do art.14b § 2 cyt. ustawy udzielona interpretacja jest wiążąca dla organów podatkowych i organów kontroli skarbowej właściwych dla wnioskodawcy do czasu jej zmiany lub uchylenia w drodze decyzji przez organ odwoławczy w trybie określonym w art.14b § 5 ustawy - Ordynacja podatkowa.

Zgodnie z art. 236 § 2 pkt 1 w związku z art. 14a § 4 ustawy - Ordynacja podatkowa na niniejsze postanowienie służy zażalenie do Dyrektora Izby Celnej w Krakowie w terminie 7 dni od dnia jego doręczenia za pośrednictwem Naczelnika Urzędu Celnego w Krakowie. Do zażalenia należy dołączyć znaki opłaty skarbowej w wysokości 5,00 zł od zażalenia i po 0,50 zł od każdego załącznika.


Masz inne pytanie do prawnika?

Potrzebujesz pomocy prawnej?

Zapytaj prawnika