Archiwum Forum Lipiec 2004
(45 tematów na forum)
-
przez: Kasia | 2004.7.2 20:10:15
Ja również podałam swoją teściową do sądu, o alimenty na wnuka. Sprawa się toczy, więc istnieje podstawa prawna do jej przeprowadzenia. Miałam skrupuły, że Bogu ducha winną kobietę ciągam (...) czytaj dalej»
-
przez: agam73 | 2004.7.5 7:58:36
Wysokość minimalnego wynagrodzenia określana jest w ustawie, co oznacza, że żaden akt niższego rzędu, w tym akty wewnętrzne pracodawców, nie może jej zmienić. Ustawa o minimalnym wynagrodzeniu (...) czytaj dalej»
-
przez: Iwona | 2004.7.6 21:55:8
Poszukuję fundacji do praw ojca w okolicy Lublina Pilne prosze odpowiedźcie!!! czytaj dalej»
-
Odpowiedzialność magazynowa POMOCY
przez: megania | 2004.7.8 14:56:13
Aby obciążyć magazyniera odpowiedzialnością materialną , pracodawca w momencie powierzania obowiązków winien sporządzić remanent - który stanowiłby podstawę do jakiejkolwiek odpowiedzialności (...) czytaj dalej»
-
przez: megania | 2004.7.8 14:59:53
Tylko i wyłacznie po połowie. Dziecko nie ma w tym żadnego udziału. Istnieją wyjątki kiedy majątek ulega podziałowi w innej proporcji, ale trzeba udowodnić, że druga strona dopuściła się rażących (...) czytaj dalej»
-
przez: mm | 2004.7.8 15:3:13
To zależy od majątku masy upadłościowej. Roszczenia z tytułu wynagrodzenia mają pierwszeństwo przed wierzycielami. Przedstaw swoje roszczenia syndykowi masy upadłościowej, skorzystaj również (...) czytaj dalej»
-
egzekucja bez dorczenia wyroku
przez: 197810241976 | 2004.7.12 7:40:20
Komornik prowadzi egzekucję na podstawie wyroku zaoptrzonego w klauzulę wykonalności doręczonego przez wierzyciela i nie wnika w to, czy taki wyrok został doręczony dłużnikowi. Komornik prowadzi (...) czytaj dalej»
-
CO POWINIENEM ZROBIC ABY DOWIEDZIEĆ SIĘ CZY NADAL MAM PŁACIĆ ALIMENTY CZY JUZ NIE?
przez: Asiula | 2004.7.12 9:23:20
Zgodnie z naszym paskudnym polskim prawem alimenty trzeba płacić na dziecko które się uczy, lecz o ile pamietam do ukończenia przez nią 25 roku zycia. Jeżeli jednak dziecko sie nie uczy i będziesz (...) czytaj dalej»
-
nowe prawo ksiąg wieczystych ?
przez: Kasia | 2004.7.12 20:54:15
Mają być zamkniete ksiegi wieczyste prowadzone w postaci papierowej, a mają być prowadzone w wersji informatycznej. zobacz: http://www.hipoteka.waw.pl/pl.html czytaj dalej»
-
Kto pokrywa koszty wstępnego badania do pracy??? PILNE
przez: maj | 2004.7.13 14:4:25
Koszty wstępnych badań lekarskich pokrywa pracodawca - kp art 229 par. 6 czytaj dalej»
-
przez: Ona | 2004.7.14 8:57:22
Można mieć tylko umowe o pracę i umowe zlecenie, ale nigdy dwie równorzędne umowy o pracę w jednym zakładzie pracy. czytaj dalej»
-
Rozwód, dziecko, kłamstwa w sądzie
przez: Tola | 2004.7.14 9:19:21
Szczerze ci współczuję.Mój chłopak walczył o dzieci i sie opłacało. Wnieś pozew do sądu o rozszerzenie kontaktów z dzieckiem.wyjaśnij w nim iz dziecko mieszka tu i tu a dwie (...) czytaj dalej»
-
JAKA OPŁATA U NOTARIUSZA PRZY ZAKUPIE MIESZKANIA?
przez: Asiula | 2004.7.14 9:27:48
Notariusz pobiera 2% wartości mieszkania + opłatę za to że przygotuje akt (800-1000zł). Wsumie kupno mieszkania za 55.000 kosztowało mnie dodatkowo ok 2500zł czytaj dalej»
-
przez: lilka | 2004.7.14 11:46:31
dzieki ;))))))))) czytaj dalej»
-
przez: marek | 2004.7.14 12:15:53
tak, jeżeli przyjął spadek (w drodze przyjęcia prostego lub z dobrodziejstwem inwentarza - w tym drugim przypadku odpowiada tylko do wysokości spadku) - nie, jeżeli odrzucił spadek. marek.szczepanski@op.pl czytaj dalej»
-
internet- publiczne pomawianie.Co z tym zrobic?
przez: internautka | 2004.7.14 15:33:38
To niesłychane! Moja sprawa zabrnęła już tak daleko! Trafiła do prokuratora, zajęto się nią a do sądu miał wpłynąć wniosek o ściganie z 3-ech paragrafów. Z URZĘDU a nie z powództwa cywilnego. (...) czytaj dalej»
-
JAK POSKROMIĆ ZLOŚNICĘ? Jak zabezpieczyć się przed długami obecnej żony przyszłego męża?
przez: Asiula | 2004.7.15 13:14:11
Wydaje mi sie że istnieje jeszcze coś takiego jak zabezpieczenie przed zobowiązaniami żony.Nie pamiętam czy dobrze pamiętam - trzeba zamieścic ogłoszenie w prasie ogólnego dostepu że" Pan taki (...) czytaj dalej»
-
przez: Eliza | 2004.7.15 14:16:33
Jeżeli są to zobowiązania inne niż alimenty- 50% z wynagrodzenia za pracę, natomiast w Twoim przypadku komornik musi pozostawić wolne od zajęcia tzw. minimum socjalne - ( nie jestem pewna ile obecnie (...) czytaj dalej»
-
przez: mn | 2004.7.16 9:18:52
Z tego co udało mi się wyczytać wynika, że zajęcie udziałów powoduje pozbawienie dłużnika zarówno praw majątkowych, jak i praw korporacyjnych. Pisano o tym obszernie w "Rzeczypospolitej" bodajże (...) czytaj dalej»
-
przez: VPESTKA | 2004.7.16 17:46:18
Nie mieszkam z ojcem i nie jestem niepelnosprawna.A nie pracuję nie dlatego,że nie chcę , ale dlatego, że nie mogę znaleźć pracy... nigdzie! A to jestem za stara, a to nie umiem języka obcego...brak (...) czytaj dalej»
-
przez: - | 2004.7.19 0:0:0
Zamówiłem sobie w jednej z firm, drzwi zewnętrzne aluminiowe. Po pewnym czasie dowiedziałem się od znajomego, że zamontowane drzwi są wykonane z profilu "zimnego" (bez wkładki izolacyjnej) (...) czytaj dalej»
-
przez: lilianna | 2004.7.19 9:4:30
Błagam,pomocy!!! skąd bierze sie oznaczenie renty rodzinnej RDW? Wyslalam do ZUS oświadczenie o podjęciu pracy z wynagrodzeniem nie powodującym zmniejszenia bądż zawieszenia wypłaty świadczenia. (...) czytaj dalej»
-
przez: - | 2004.7.20 0:0:0
Jak uniknąć zapłacenia mandatu za parkowanie? Zastałam za wycieraczką samochodu jakiś świstek od Straży Miejskiej. Wyrzuciłam go , a teraz mam wezwanie w charakterze podejrzanego. Uważam, że (...) czytaj dalej»
-
Jestem ofiarą tpsa, szukam grupy wsparcia
przez: monikornel | 2004.7.20 14:37:50
moim zdaniem jeśli nie łaczyliście się z internetem i nie jest to prawdą to powinniście zwrócić sie do tpsa o wydruk połaczeń chyba jest cos takiego możliwe . czytaj dalej»
-
przez: tt | 2004.7.21 11:54:0
Jeżeli może otrzymać Pan wyższy czynsz od innych osób zainteresowanych wynajmem (cena rynkowa wynajmu lokalu w tym punkcie wzrosła) to proszę poinformować wynajmującego o podwyższe czynszu, wypowiedzieć (...) czytaj dalej»
-
przez: Halina | 2004.7.21 15:29:15
Miszkamyw domku jednorodzinnym wraz z corka i wnuczka. Maz jest wlascicielem 1/2 domku. Zrobil kapitalny remont,jak bedzie liczone do splaty jego brata czytaj dalej»
-
podział majątku a mienie przesiedleńcze
przez: - | 2004.7.22 0:0:0
Czy jeżeli w trakcie trwania małżeństwa zarabiałem pieniądze za granicą i za nie kupiłem na przykład samochód i przywożąc go na tzw"mienie przesiedleńcze" mam się teraz nim z byłą (...) czytaj dalej»
-
moja mściwa eks chce mnie wyrolować!
przez: Asiula | 2004.7.23 8:4:18
Posłuchaj tem mściwe baby takie są. To że macie rozwód bez orzekania o winie nie oznancza że ona ma prawo do mieszkania. Wnieś pozew do sądu o ustalenie kontaktów dziecka z matką w miejscu zamieszkania (...) czytaj dalej»
-
przez: Glina | 2004.7.23 15:1:53
jeżeli masz zrobioną obdukcję lekarską możesz sprawę wnieść do prokuratury albo na policję jeżeli w obdukcji lekarskiej biegli orzekli art. 157par.1KK jeżeli jeszcze nie masz takiej obdukcji (...) czytaj dalej»
-
przez: Eliza | 2004.7.23 19:31:4
Nie wiem czy dobrze zrozumiałam? - nie jesteś jeszcze zobowiązany przez sąd do płacenia alimentów? czytaj dalej»
-
ile czasu ma ZUS na wypłacenie zaległych pieniedzy??
przez: Stachan | 2004.7.24 8:24:30
W moim przekonaniu jeśli wyrok przywołanego sądu jest już prawomocny i faktycznie w sentencji zobowiązuje ZUS do wypłaty zaległych świadczeń to nie powinno być problemu (zakładam, iż wyrok (...) czytaj dalej»
-
#DEWASTACJA MELINA i SĄSIEDZI#
przez: Piotrek | 2004.7.24 15:23:10
Jedyna rada - kilkakrotnie wezwać policję. czytaj dalej»
-
przez: Piotrek | 2004.7.24 15:42:5
Od razu zaznaczam, że nie jestem w tym specjalistą, ale po mojemu jeśli pojazd jest sprawny technicznie, ma aktualne badanie techniczne to chyba tak. No chyba że nie spełnia jakiś norm technicznych (...) czytaj dalej»
-
przez: Agata | 2004.7.24 20:20:45
Dziękuję za odpowiedz. czytaj dalej»
-
modyfikacja oprogramowania komputerowego
przez: Radek | 2004.7.26 12:8:41
to zale|y od umowy licencyjnej producenta i warunków korzystania z oprogramownaia jako freeware'u, jesli cie to interesuje umiesc info na serwerze www.gry-online.pl, a powiniene[ dosta nieco informcji (...) czytaj dalej»
-
przez: monikornel | 2004.7.26 13:15:57
Dzieki Pitrek za odpowiedź. Tata otrzymywał informacje i od Zus-u i od US ze są prowadzone postępowanie restrukturyzacyjne ale on to jednym słowem zlekceważył. Nic sobie z tego nie robił. Jedyne (...) czytaj dalej»
-
przez: coolerzone | 2004.7.28 7:48:2
A nie ma mozliwosci orzeczenie o nieodpowiadaniu za dlugi meza? czytaj dalej»
-
Rozwód a chec przejecia przez powodkę mojego mieszkania zakladowego.
przez: wiktor | 2004.7.28 11:27:8
Chcę się rozwieźć z żoną. Mamy dom a ja wspólnie z ojcem prowadzę sp.j. Moi rodzice sprzeciwiają się mojej decyzji. Jak się od nich wszystkich uwolnić.Czy jako współnik ojciec może robić (...) czytaj dalej»
-
przez: rp | 2004.7.28 22:21:28
Podaj go na alimenty na dziecko i złóż pozew do sądu rejonowego wydział cywilny o zniesienie wspólnoty majątkowej. Co prawda po tej sprawie jego wypłata będzie jego , a twoja twoją, ale będzie (...) czytaj dalej»
-
przez: - | 2004.7.29 0:0:0
Komornik wszczął egzekucję wspólnego mieszkania. Mąż okłamał mnie dwókrotnie, ze załatwił kredyt, aby "pozbyć się" tego komornika, jednak tak napraycie, mam nieacone rachunki. Czy (...) czytaj dalej»
-
pozbawienie władzy rodzicielskiej czy zakaz kontaktów z dzieckiem
przez: - | 2004.7.29 0:0:0
Złożyłam pozew o rozwód i o pozbawienie męża władzy rodzicielskiej.Myślałam, że pozbawienie jest jednoznaczne z zakazem spotykania się z córką.Dowiedziałam się właśnie, że osoba pozbawiona (...) czytaj dalej»
-
Jak nie płacic PKP ?!?!?!POMOCY :)
przez: keraw | 2004.7.30 6:53:56
A jak to wygląda w pzypadku ukarania za jazdę bez biletu w komunikacji miejskiej? Obecnie miasta zlecają kontrole prywatnym firmom ochroniarskim - nie trudno sobie wyobrazic jakie to rodzi dla nich (...) czytaj dalej»
-
Skrócenie urlopu macierzyńskiego
przez: Krzych | 2004.7.30 7:49:36
Zgodnie z kodeksem pracy art. 180 paragraf 5 : "Pracownica po wykorzystaniu po porodzie co najmniej 14 tygodni urlopu macierzyńskiego, ma prawo zrezygnować z pozostałej części tego urlopu; w takim (...) czytaj dalej»
-
przez: - | 2004.7.31 0:0:0
Troche jak Kargul, ale : czy bez zgody sąsiada mżna cokolwiek posadzić lub postawic płot w miejscu granicy dwóch działek? (kiko) czytaj dalej»
-
Jaka podstawa prawna dot. urlopu wychow. bezpłatnego?
przez: AMIREK | 2004.7.31 18:58:49
To jest art. 186 Kodeksu pracy. czytaj dalej»