Archiwum Forum Czerwiec 2010
(335 tematów na forum)
-
Picie alkoholu przez pasażera w jadącym samochodzie
przez: zurbon | 2010.6.18 9:46:11
Witam. Czy dozwolone jest picie alkoholu w aucie przez pasażera w czasie gdy samochód jest w ruchu? czytaj dalej»
-
Staż znaleziony we własnym zakresie - wysokość wynagrodzenia
przez: ula28 | 2010.6.18 9:56:46
Witam, znalazłam sobie staż we własnym zakresie. Czy Urząd Pracy powinien płacić mi 665 zł, czy też pensję minimalną? czytaj dalej»
-
Punkty karne dla pieszego potrąconego na przejściu
przez: gostekow | 2010.6.18 10:2:40
Witam Mój znajomy został potrącony przez auto na przejściu dla pieszych, trafił do szpitala na 2 dni. Policja początkowo mówiła, że to wina kierowcy, później zmieniła jednak wersję i dostarczyła (...) czytaj dalej»
-
Zamiana mandatu za alkohol na prace społeczne
przez: onilon | 2010.6.18 10:28:50
Witam Czy można zamienić mandat za picie alkoholu w miejscu publicznym na prace społeczne? czytaj dalej»
-
Koszty przepisania domu z ojca na syna
przez: onilon | 2010.6.18 10:39:41
Witam, jakie są koszty przepisania domu z ojca na syna? Z góry dziękuję za odpowiedź. czytaj dalej»
-
Podanie fałszywego nazwiska kontrolerom w autobusie
przez: tomek56 | 2010.6.18 11:33:54
Witam Co grozi za podanie fałszywego nazwiska kanarom w autobusie. Powiedziałem, że nie ma dokumentów więc uwierzyli mi na słowo. Jeżeli w jakiś sposób rozszyfrują, że to ja mogę miec poważne (...) czytaj dalej»
-
Staż w sądzie z karą za alkohol w miejscu publicznym
przez: jarek00 | 2010.6.18 11:38:15
Witam Kiedyś dostałem grzywnę za spożywanie alkoholu w miejscu publicznym. Teraz chciałbym rozpocząć staż w sądzie, czy jest to możliwe pomimo tej grzywny? czytaj dalej»
-
Kradzież przez nieletniego - konsekwencje prawne
przez: luki89 | 2010.6.18 11:41:34
Witam Mój znajomy został złapany na kradzieży w sklepie. Chciał ukraść około 2000zł. Nie ma jeszcze 18 lat, co mu może grozić? Pójdzie do więzienia? czytaj dalej»
-
Sąsiad mazakami po autach - jak go ukarać
przez: krzysmilow | 2010.6.18 11:46:46
Witam, W jaki sposób można ukarać sąsiada, który utrudnia życie wszystkim dookoła. Zabrania sąsiadom parkować pod blokiem, a zaparkowane auta maże mazakami po szybach. Co zrobić z tak uciążliwą (...) czytaj dalej»
-
Praca w skróconym wymiarze dla matki karmiącej - okres trwania
przez: jujul77 | 2010.6.18 12:47:36
Witam, jestem matką karmiącą. Chciałam się dowiedzieć jak długo mogę korzystać w pracy z przywileju pracy 7h? Czy muszę dostarczyć jakieś zaświadczenie od lekarza? czytaj dalej»
-
Legalność stosunków seksualnych z osobą piętnastoletnią
przez: rozafok | 2010.6.18 15:2:45
Witam, chciałem się zapytać czy legalny jest sex z osobą 15 letnią? Słyszałem, że w przypadku osób niepełnoletnich rodzice lub opiekunowie mogą podać mnie do sądu - czy to prawda? czytaj dalej»
-
Renta rodzinna podczas studiów prywatnych odpłatnych
przez: aktan8 | 2010.6.18 17:54:16
Chciałabym sie spytac czy w przypadku podejcia studiów prywatnych-odpłatnych nadal nalezałabym mi sie renta rodzinna?? czytaj dalej»
-
Spadek po teściu dla wnuków - obowiązki teściowej wobec dzieci syna
przez: Weltreise | 2010.6.18 22:45:57
Witam. Jeśli Pani syn nie żyje, udział który by mu przypadał dziedziczą jego zstępni, czyli Pani wnuki. Jeśli mieliście Państwo wyłącznie jednego syna, majątek po mężu przypada w połowie (...) czytaj dalej»
-
Relacja między zameldowaniem a miejscem pobytu ponad 183 dni
przez: Weltreise | 2010.6.18 23:1:12
Witam. Jest - wynika z ustawy o ewidencji ludności i dowodach osobistych. Kto nie dopełnia obowiązku, podlega ukaraniu zgodnie z ustawą Kodeks wykroczeń: Art. 147 § 1 kw Kto nie dopełnia ciążącego (...) czytaj dalej»
-
Nagrywanie bez wiedzy osoby i wykorzystanie w sądzie jako dowód
przez: Weltreise | 2010.6.19 11:56:16
Bzdura. Oczywiście, że może stanowić. Przykład? Orzeczenie SN z 25 kwietnia 2003 r., IV CKN 94/01: "w procesie rozwodowym w zakresie wykazania winy w rozkładzie pożycia małżeńskiego może (...) czytaj dalej»
-
Dług za czynsz bez umowy najmu - pozew do sądu
przez: katfun | 2010.6.19 16:46:0
Miałam na umowę wynajęty lokal na rok,po czym właściciel lokalu,pomimo moich próśb nie podpisał ze mną umowy na kolejny rok,ale pozwolił mi dalej korzystać z tego lokalu przez jeszcze 1,5 roku.Zrezygnowałam (...) czytaj dalej»
-
Podział spadku bez uwzględnienia konta bankowego
przez: conradc | 2010.6.19 20:20:32
witam, jest problem ! otrzymalem uprawomocnione postanowienie dzialu spadku w 2005 ale przy tym dziale nie uwzgledniono konta bankowego zmarlego. Pieniazki oczywiscie zniknely z konta ale po smierci (...) czytaj dalej»
-
Naklejka z numerem rejestracyjnym na szybie samochodu
przez: marek2222 | 2010.6.19 21:11:3
[cytat] Witam, moje pytanie brzmi: jaka jest podstawa prawna nakazu zamieszczania na szybie samochodowej naklejki z numerem rejestracyjnym? I co mi grozi w razie braku takiej naklejki? [/cytat] czytaj dalej»
-
Działalność gospodarcza studentów - składki ZUS
przez: ach_ms | 2010.6.19 22:39:18
Witam, Mam zamiar otworzyć działalność gospodarczą z przyjacielem. Obydwoje jesteśmy studentami i to ma być działalność importująca. Mamy dylemat na temat składek ZUS. Jak wygląda sytuacja (...) czytaj dalej»
-
Ograniczenie praw żony do własnego mieszkania po rozwodzie z dzieckiem
przez: bkonka1 | 2010.6.20 10:5:6
W czasie trwania mojego małzenstwa,po smierci taty mama przepisała mi mieszkanie w ktorym ze mna mieszka i uzytkuje go po czesci.Wakcie notarialnym jako własciciel widnieje moje nazwisko.Czy to mieszkanie (...) czytaj dalej»
-
Pobicie w pociągu przez kontrolerów - obrona przed zarzutami
przez: disko | 2010.6.20 10:41:3
Witam! Dnia wczorajszego przydarzyła mi się taka oto nieprzyjemna sytuacja. Wracałem nocą z koleżanką pociągiem do domu. Koleżanka nie posiadała biletu na przejazd, dlatego stanęła w kolejce (...) czytaj dalej»
-
Dokumenty wspólnoty mieszkaniowej - prawo wglądu członka zarządu
przez: qqleczka | 2010.6.21 6:8:5
Witam Jestem członkiem zarządu wspolnoty, która ma także administratora Ponieważ nigdy ja i drugi członek zarządu nie jesteśmy inofrmowani o poczynaniach administratora+pozostałego członka (...) czytaj dalej»
-
Brat nie oddaje pożyczonego samochodu - windykacja
przez: robek00 | 2010.6.21 9:45:59
witam Mój brat pożyczył ode mnie auto miesiąc temu. Pomimo tego, że dzwonie niemal codziennie i proszę o zwrot brat auta nie oddaje. Samochód wciąż spłacam i mam zamiar zażądać od niego (...) czytaj dalej»
-
Nauczyciel podaje oceny publicznie - ochrona danych
przez: tulipan999 | 2010.6.21 9:53:15
Witam! Czy nauczyciel może informować o ocenach danego ucznia na forum całej klasy? Jeżeli rodzic ucznia nie wyraża na to zgody można temu zapobiec? czytaj dalej»
-
Umorzenie mandatu dla ucznia bez dochodów
przez: tygryskot | 2010.6.21 10:4:3
Witam Dostałem mandat w wysokości 100zł, chodzę do technikum nie zarabiam. Czy mogę prosić o umorzenie kary? czytaj dalej»
-
Spadek po ojcu - formalności z garażem i kontem
przez: kcezar | 2010.6.21 10:54:6
Jestem świeżo po smutnych przeżyciach a muszę pomóc mamie. Zmarł mój ojciec-miał wspólnotę małżeńską i teraz chyba będzie trochę problemów: 1. Garaż był na ojca - co zrobić aby był (...) czytaj dalej»
-
Stare szambo sąsiada zanieczyszczające studnię - przepisy sanitarne
przez: inhhor6 | 2010.6.21 15:0:24
Witam, moja gmina wykonała instalację wodno-kanalizacyjną, mimo tego mój sąsiad nadal korzysta ze starego, zepsutego szamba, który jest blisko mojej studni głębinowej z wodą pitną. Czy są jakieś (...) czytaj dalej»
-
Nagrywanie rozmów i filmowanie ukrytą kamerą - dowód w sądzie
przez: antoniak1 | 2010.6.21 15:8:37
Witam, mam następujące pytanie, czy nagrywanie rozmowy lub filmowanie ukrytą kamerą bez wiedzy i zgody osoby nagrywanej jest nielegalne? Czy takie nagranie może być wykorzystane jako dowód w sądzie? czytaj dalej»
-
Jazda motorem bez prawa jazdy kategorii A - konsekwencje
przez: werter55 | 2010.6.21 15:27:38
Jakiś czas posiadam prawo jazdy kategorii B, a niedawno ukończyłem kurs kat. A, mam wyznaczony termin egzaminu i chciałbym sobie potrenować jeżdżąc po mało uczęszczanych drogach - co mi grozi (...) czytaj dalej»
-
Używanie gazu pieprzowego - przypadki dozwolonego stosowania
przez: miotaczegazowe | 2010.6.21 16:45:4
W kontratypie obrony koniecznej (art. 25 KK). To jest dosyć szeroki temat. Więcej możesz poczytać na miotaczegazowe.pl. Tam do każdego zamówienia jest dodawane opracowanie odnoszące się własnie (...) czytaj dalej»
-
Budowa boiska do koszykówki na osiedlu - wymagane odległości
przez: Runa_W | 2010.6.21 17:29:57
Witam - mam poważny problem: sąsiad wybudował utwardzone boisko do gry w koszykówkę w ogródku na osiedlu o gęstej zabudowie szeregowej - jest to precedens w skali całego osiedla. 1.Czy w przypadku (...) czytaj dalej»
-
Samodzielny wyjazd nieletniego na wakacje - konsekwencje prawne
przez: BabciaKleofas | 2010.6.21 20:18:34
Witam serdecznie. Mam następujące pytanie: otóż mam 17 lat i chciałbym wyjechać nad morze na wakacje (około 700km). Czy będą jakieś problemy prawne? Mogą mnie przymknąć? czytaj dalej»
-
Mandat z 1999 roku windykowany przez komornika
przez: IntruderPL | 2010.6.21 20:41:46
Witam, dziś poszedłem na pocztę odebrać awizo. Zawsze odbieram awiza. Wracając z poczty zakupiłem napój i w drodze otworzyłem list. Był on od komornika sądowego i po przeczytaniu pierwszych 2 (...) czytaj dalej»
-
Badanie DNA na ustalenie ojcostwa przez rodziców niepełnoletniego
przez: Lidia2 | 2010.6.21 21:52:43
Miało być biada,jak.. Sorry. czytaj dalej»
-
Wypowiedzenie w ciąży po zakończeniu umowy
przez: muratka | 2010.6.22 9:47:11
Witam, dostałam wypowiedzenie z pracy, ostatecznie umowa wygasła mi 14.06. Po tym terminie dowiedziałam się, że jestem w 2 miesiącu ciąży, czyli byłam już ciąży jak dostałam wypowiedzenie. (...) czytaj dalej»
-
Zgoda rodziców na wyjazd dziecka za granicę z dziadkami
przez: adamiko2 | 2010.6.22 10:12:2
Witam. Mój syn (7 lat) wyjeżdża z dziadkami na wycieczkę do Grecji autokarem. Czy oprócz paszportu będzie potrzebna zgoda rodziców na przekroczenie granicy? Jeżeli tak to w jakiej formie i czy (...) czytaj dalej»
-
Urlop w systemie pracy 12-godzinnym - obliczanie
przez: Dziq | 2010.6.22 10:44:36
Dzień Dobry chciał bym sie dowiedziec jak prawidlowo powinien byc liczony urlop w systemie pracy 12 godzinnym tj. : 1.6.2010 - dniówka 6,00 - 18,00 2.6.2010 - nocka 18,00- 6,00 3.6.2010 - wolne 4.6.2010 (...) czytaj dalej»
-
Maksymalna kara za posiadanie marihuany i częstowanie nią innych
przez: marcin8 | 2010.6.22 11:6:12
Witam, znajomy został przyłapany na posiadaniu marihuany, częstował nią bezpłatnie kolegów. Zostali oni wezwani w roli świadków. W piśmie z sądu jest napisane, że grozi mu 1,5 roku w zawieszeniu (...) czytaj dalej»
-
Mieszkanie męża po rozwodzie - szanse na przyznanie żonie
przez: annna2 | 2010.6.22 11:8:14
Witam Podjęłam decyzję o rozwodzie, mam 2 dzieci w wieku 14 i 19 lat. Mieszkanie w którym mieszkam należy do mojego męża, czy jest jakaś szansa na to, że to właśnie ja dostanę to mieszkanie (...) czytaj dalej»
-
Ukrycie prawdziwego rocznika samochodu przy sprzedaży
przez: Sparow25 | 2010.6.22 11:44:5
To zależy co chcesz osiągnąć. Opisz dokładnie czy dokumenty auta są fałszywe tzn inny rocznik w dokumentach, a tak naprawdę auto było produkowane w innym roku? Czy poprostu nie spojrzłeś w dokumenty, (...) czytaj dalej»
-
Renta po tragicznie zmarłych rodzicach dla dziecka
przez: iwona38 | 2010.6.22 12:42:42
witam Czy małemu dziecku należy się renta po rodzicach, którzy tragicznie zginęli. Niestety byli bez ślubu, czy to może komplikować sprawę? Ich staż pracy wynosił 3 lata. Gdzie należy się (...) czytaj dalej»
-
Urlop wychowawczy a rozwiązanie umowy - czy warto przedłużać?
przez: jktoś prawo-pracy.net | 2010.6.22 13:15:29
witam mam pytanie czy moge sie ubiegac o urlop wychowawczy jezeli pracodawca rozwiazuje mi umowe po porodzie (kwiecień 2010) obecnie na urlopie macierzyńskim płatne zus.( do kogo wystosowac wniosek (...) czytaj dalej»
-
Dziedziczenie samochodu - procedury po śmierci głównego użytkownika
przez: mrozowskim | 2010.6.22 13:45:0
Kłania się lektura kodeksu cywilnego. Jest dostępny w internecie. Pomocne może się również okazać wpisanie w wyszukiwarkę hasła dziedziczenie ustawowe. Kwestie rejestracji samochodu można omówić (...) czytaj dalej»
-
Opóźnienie budowy mieszkania przez dewelopera - roszczenie w księgach
przez: mrozowskim | 2010.6.22 14:16:43
Wydaje mi się, że niestety nie ma takiej możliwości. Hipoteka jest powiązana z nieruchomością dla której została ustanowiona niezależnie od tego kto jest właścicielem nieruchomości. Przy tak (...) czytaj dalej»
-
Podział kredytu hipotecznego przy rozwodzie z winy żony
przez: mrozowskim | 2010.6.22 14:29:11
W tym temacie możecie się sami porozumieć lub zdać na orzeczenie sądu, jeśli nie dojdziecie do porozumienia. Jednym z rozwiązań może być sprzedaż mieszkania, spłata kredytu i podział reszty (...) czytaj dalej»
-
Renta po ojcu a ubezpieczenie od nieszczęśliwych wypadków
przez: ilcia | 2010.6.22 15:10:21
Witam otrzymuje rete po zmarłym ojcu i mam pewien dylemat czy jestem również ubespieczona od nastepst nieszczesliwych wypadkow? czytaj dalej»
-
Koszty usług adwokata w sprawie rozwodowej
przez: Rafi2005 | 2010.6.22 15:36:4
W Warszawie to bardzo różnie. Słyszalem nawet o 7000 czy więcej. Mnie polecono adw. Piotr Meller, (502-199-050) skuteczny i nawet niedrogi. Określa wynagrodzenie do indywidualnej sprawy. Polecam. czytaj dalej»
-
Nakaz rozbiórki budynku bez właściciela i spadkobierców
przez: sandra246 | 2010.6.22 15:40:36
Nie wiem czy dobrze wybrałam kategorie. Mam następujący problem, budynek w którym mieszkam nie ma właściciela,w przeszłości była to prywatna posesja Pana który wyjechał do Niemiec i tam zmarł (...) czytaj dalej»
-
Różnica między mieszkaniem spółdzielczym a własnością
przez: annulla | 2010.6.22 16:6:31
Witam, chciałam się dowiedzieć jaka jest różnica między mieszkaniem spółdzielczym a własnością odrębną? czytaj dalej»
-
Odliczenie kosztów studiów zaocznych od podatku dochodowego
przez: mikolaj22 | 2010.6.22 16:12:50
Witam, czy można odliczyć sobie studia zaoczne od podatku? czytaj dalej»