Archiwum Forum Marzec 2011
(750 tematów na forum)
-
Czy ochrona w sklepie może zabrać własność bez oznakowania
przez: icantlie | 2011.3.28 0:50:30
witam. mam takie pytanie dotyczace osob pracujacych w ochronie w sklepach poniewaz nastala mnie niemila sytuacja gdyz konczac prace mialem w kieszeni swoja wlasnosc lecz ochrona twierdzi ze moze byc to (...) czytaj dalej»
-
Odzyskanie pieniędzy od nieuczciwych sponsorów imprezy WOŚP
przez: Hato | 2011.3.28 0:54:4
Witam serdecznie, Mam następujące pytanie do Państwa. Organizowałem imprezę WOŚP w 2010 roku. Zostały spisane umowy ze sponsorami + wystawione normalnie faktury etc. W umowach były wyraźne (...) czytaj dalej»
-
Wpis hipoteki przymusowej gdy dłużniczka zmieniła nazwisko po wyroku
przez: dafer | 2011.3.28 10:37:10
Chcę wpisać hipotekę przymusową na nieruchomości dłużniczki (mam wyrok sądu z klauzulą wykonalności zasądzający na moją rzecz kwotę, której dłużniczka dotąd nie spłaciła ) . Niestety (...) czytaj dalej»
-
Jak przekształcić zarośniętą drogę gminną w własność?
przez: wasla | 2011.3.28 12:12:15
dziękuję barzdo za informacje, co do zasiedzenia jaki okres czasu w chodzi w grę?? czytaj dalej»
-
Czy mogę zastrzec nazwę w innych klasach niż firma zagraniczna
przez: tomasz0 | 2011.3.28 12:24:14
Witam, Istnieje pewna zagraniczna firma, która posiada zastrzeżony znak słowny, będący połączeniem dwóch wyrazów języka angielskiego, np: "GoodView", a drugi wyraz ma wiele znaczeń. Zastrzegła (...) czytaj dalej»
-
Walka o egzekucję alimentów przez nieistniejący wyrok
przez: kazikkk | 2011.3.28 12:45:37
w 2007 roku jak wrocilem do Polski dowiedzialem sie z pisma od komornika ze mam wyrok zaoczny z 2005 r ze jestem ojcem i alimenty na nie.To byl szok! wiedzialem ze to oszustwo! probowalem przez 2 lata (...) czytaj dalej»
-
Nowe kryteria finansowe przydziału mieszkań komunalnych
przez: elza85 | 2011.3.28 12:50:11
Szykują się zmiany jeśli chodzi o mieszkania komunalne i mają być one przydzielane według kryteriów finansowych, czy wiadomo już czy będą jakieś progi? czytaj dalej»
-
Czy można starać się o zasiłek okresowy i celowy jednocześnie?
przez: elwira20 | 2011.3.28 12:58:54
Witam, mam pytanie o zasiłek z GOPS, czy mogę starać się jednocześnie o zasiłek okresowy i celowy?? czytaj dalej»
-
Właściciel zmienił zamki za miesiąc zaległego czynszu
przez: emilka95 | 2011.3.28 13:11:18
Witam, mam taki problem, zalegam z czynszem ok 1 miesiąc, po powrocie z domu po weekendzie, zastałam w mieszkaniu zmienione zamki, właściciel przez telefon powiedział że to nie hotel i on nie będzie (...) czytaj dalej»
-
Jak rozliczać VAT przy nowej działalności handlowej
przez: hard88style | 2011.3.28 13:25:39
Witam mam zamiar założyć własną działalność handel. Nigdy to mnie nie interesowało więc mało wiem na ten temat. Zamierzam sprowadzać rzeczy z Unii Europejskiej. Pracuje na pełny etat i zamierzam (...) czytaj dalej»
-
Koszty rozwodu bez orzekania o winie
przez: emanuela43 | 2011.3.28 13:32:7
witam, proste pytanie, ile może kosztować rozwód bez orzekania o winie? Czy koszty podzielą się wtedy równo na pół jeśli mąż zarabia więcej niż ja?? czytaj dalej»
-
Czy mąż może zmusić do zmiany nazwiska przy rozwodzie?
przez: eryka46 | 2011.3.28 13:38:45
Jestem w trakcie rozwodu z mężem, od lat prowadze swój biznes sygnując go naszym wspólnym nazwiskiem. Teraz w trakcie rozwodu mąż chce mi odebrać nazwisko i zmusić do panieńskiego. Czy ma do (...) czytaj dalej»
-
Czy wnuk ma prawo do części domu po babci?
przez: tadek 54 | 2011.3.28 13:39:16
Chyba jednak nie do końca, gdyż Pani wiedziała, że część domu jest zapisana na siostrę, więc wchodzi w grę zasiedzenie w złej wierze - 30 lat. czytaj dalej»
-
Kiedy otrzymam wyrok po zakończonej sprawie rozwodowej?
przez: Urszulla | 2011.3.28 13:43:47
O wydanie odpisu wyroku nalezy wystąpić do sądu, nie wysyła się go automatycznie do domu. Odpis kosztuje ok 20 zł czytaj dalej»
-
Bank wypowiedział kredyt hipoteczny - jak się bronić?
przez: estera7 | 2011.3.28 14:7:13
witam , mam problem z kredytem hipotecznym, bank wysłał mi zawiadomienie o wypowiedzeniu nam umowy kredytu, przestałam spłacać raty w równych kwotach ale cały czas spłacałam. Jak mogę się wybronić (...) czytaj dalej»
-
Jakie korzyści z rozwodu z orzekaniem o winie?
przez: sabrina552 | 2011.3.28 14:45:20
dokłądnie, rozwód z orzekaniem o winie ciągnie się długo i bywa bardzo nie przyjemny, obie strony wyciągają sobie brudy całego małżeństwa.. czytaj dalej»
-
Czy działalność gospodarcza pomoże przy pracy sezonowej za granicą
przez: fidelis6 | 2011.3.28 14:53:28
Witam, czy mając założoną działalność gospodarczą i wyjeżdżając do pracy sezonowej za granicę , będę w lepszej sytuacji?? A może pracodawca nie będzie chciał mnie zatrudnić? czytaj dalej»
-
Kiedy założyć działalność przy uruchamianiu sklepu internetowego
przez: eustachy21 | 2011.3.28 15:3:52
witam, zakładam działalność gospodarczą, sklep internetowy. Czy uruchamiając sklep od razu muszę mieć działalność?? Czy podatek muszę zapłacić od pierwszego zarobku?? Czy będę zwolniony (...) czytaj dalej»
-
Rozwód z ograniczeniem praw rodzicielskich i alimentami
przez: gochka | 2011.3.28 15:5:46
oddaj sprawe do komornika czytaj dalej»
-
Czy za późno na ulgę na dzieci po otrzymaniu PIT-11
przez: ezechiel46 | 2011.3.28 15:32:19
witam, dostałem od pracodawcy pit 11 czy już jest za późno na rozliczenie ulgi na dzieci?? Jeśli pracodawca wystawił pit 11 to już za późno na prośbę o rozliczenie na pit - 40?? czytaj dalej»
-
Czy pracodawca płaci podatek dochodowy za pracownika?
przez: hanka29 | 2011.3.28 15:34:18
Pracodawca dokłada się tylko do składek na ubezpieczenie, dochodowy podatek jest potrącany z twojej pęsji i dlatego otrzymujesz pęsję netto czytaj dalej»
-
Które ubezpieczenia są obowiązkowe dla studentów i absolwentów
przez: faust32 | 2011.3.28 15:38:8
Witam, mam pytanie co do składek na ubezpieczenia?? Gubię się w tym, jest ich strasznie dużo, emerytalne, rentowe, zdrowotne, chorobowe, społeczne, wypadkowe?? Które są obowiązkowe i kiedy?? Dostaliśmy (...) czytaj dalej»
-
Czy można przekazać kopię umowy kupna-sprzedaży samochodu?
przez: fatima33 | 2011.3.28 15:59:19
Witam , czy sprzedając samochód który nie dawno zakupiłam, mogę przekazać nowemu właścicielowi tylko kopię umowy kupna-sprzedaży? On twierdzi że muszę przekazać mu orginał, czy ma rację?? czytaj dalej»
-
Czy przysposobienie dziecka kończy alimenty od biologicznego ojca?
przez: Malgorzata1122 | 2011.3.28 19:6:23
Witam, Nie będą przysługiwały już alimenty od biologicznego ojca. Pozdrawiam, Adwokat Małgorzata Woźniak czytaj dalej»
-
Cofnięcie urlopu podczas zwolnienia lekarskiego w okresie wypowiedzenia
przez: ktalaj | 2011.3.28 20:8:35
Witam, zwracam sie z prosba wyjasnienia mojej sytuacji mianowicie: od 21.03.2011 jestem na wypowiedzeniu za porozumieniem stron gdzie rozwiazanie umowy jest 30.06.2011. Pracodawca podpisal rowniez zobowiazanie (...) czytaj dalej»
-
Jak intercyza i rozwód wpływają na procedurę kredytową
przez: janyyy34 | 2011.3.28 20:18:10
Witam, Mam pytanie dotyczące kredytów. Jak intercyza i rozwód zmianiają procedure ubiegania się o kredyt??? Proszę o rade! czytaj dalej»
-
Czy straż miejska powinna mieć prawo do fotoradarów
przez: stach34 | 2011.3.28 20:41:50
Witam! Od 1 stycznia karanie kierowców na podstawie zdjęć wykonanych przez fotoradary straży miejskiej jest jednak niemożliwe. Z początkiem roku weszła w życie nowelizacja Prawa o Ruchu Drogowym. (...) czytaj dalej»
-
Jak podzielić odziedziczone mieszkanie przy rozwodzie?
przez: grabi44 | 2011.3.28 23:2:36
Witam! Właśnie jestem w trakcie rozwodu z moją żoną! Mamy problem z podzialem majątku. Otrzymałem w spadku po dziatkach mieszkanie, żona chce sobie go przywłaszczyć. Jak najlepiej podzielić (...) czytaj dalej»
-
Czy ZUS wypłaca rentę rodzinną po 25 roku życia studentowi
przez: maślanka23 | 2011.3.28 23:6:5
Witam Państwa! Czy może mi ktoś pomóc odnośnie renty rodzinnej? ZUS nie będzie wypłacać dziecku renty rodzinnej po zmarłych rodzicach, jeśli ukończyło ono 25 lat, a do zakończenia studiów (...) czytaj dalej»
-
Rozszerzenie obrony koniecznej - ochrona jak dla policjantów
przez: ważka33 | 2011.3.28 23:18:39
Witam! Od dzisiaj obywatele, którzy staną w obronie porządku i bezpieczeństwa publicznego, będą chronieni jak policjanci. To efekt zmian w instytucji obrony koniecznej i rozszerzenia granic jej (...) czytaj dalej»
-
Zapis windykacyjny w testamencie - nowa instytucja prawna
przez: coredo22 | 2011.3.28 23:23:29
Witam! Jeszcze w tym roku będzie można przekazać swym bliskim w testamencie konkretne rzeczy ruchome, nieruchomości, a nawet całe przedsiębiorstwo lub gospodarstwo rolne. W ten sam sposób będzie (...) czytaj dalej»
-
Czy UE może ukarać za brak świadectw energetycznych
przez: lokator1 | 2011.3.28 23:26:36
Witam Czy to prawda, że UE może ukarać nas za brak świadectw energetycznych, a co za tym idzie podniesienie czynszu za mieszkania? Proszę o odpwoiedź. czytaj dalej»
-
Konsekwencje wpisania niewłaściwego ojca w akt urodzenia
przez: Jolka75-J1 | 2011.3.29 8:50:36
Mam problem! Pomóżcie! Nie żyję z mężem od 4 lat wyprowadził się 4 lata temu, gdy dowiedział się że jestem w ciąży z innym i za kolejny rok urodziłam jeszcze jedno nie jego dziecko, wspólnych (...) czytaj dalej»
-
Ostrzeżenie przed używaniem portali społecznościowych w pracy
przez: kliks44 | 2011.3.29 9:10:35
Witam! Zachowaj szczególną ostrożność używając portali społecznościowych i korzystając z sieci w czasie pracy!!! Zamieszczam poniżej ważne informacje: To, co może zaszkodzić kandydatowi (...) czytaj dalej»
-
Brak przejścia dla pieszych po przebudowie drogi krajowej
przez: jagódka23 | 2011.3.29 9:23:8
Witam! To skandal! Mieszkam na osiedlu w Skępem w woj. kujawsko-pomorskim. Aby przejść na drugą stronę drogi za każdym razem zastanawiam się czy to będą moje ostatnie kroki na tej ziemi!!! Podczas (...) czytaj dalej»
-
Zwrot kosztów używania prywatnego pojazdu do celów służbowych
przez: wiolka65 | 2011.3.29 9:46:35
Witajcie! Zgodnie z art. 21 ust 1 pkt 23b ustawy o PIT zwolniony z podatku dochodowego jest zwrot kosztów poniesionych przez pracownika z tytułu używania pojazdów stanowiących własność pracownika, (...) czytaj dalej»
-
Eksmisja byłego męża mimo wyroku sądu - policja nie pomoże
przez: Jola54 | 2011.3.29 10:10:46
Witam. Jestem po rozwodzie. Mój mąż znęcał się nade mną, maltretował mnie i poniżał. Dostał wyrok za pobicie. W czasie rozwodu sąd orzekł jego eksmisje z mojego mieszkania. Jednak ten Łotr (...) czytaj dalej»
-
Zajęcie konta przez US a brak przelewu pieniędzy
przez: mooonii25 | 2011.3.29 10:13:21
Witam! Mam problem z wypełnieniem VAT 7. Czy mógłby mi ktoś pomóc i przekazać niezbędne wskazówki??? Proszę o pomoc! czytaj dalej»
-
Czy pracodawca może zlecić dyżur weekendowy bez wynagrodzenia
przez: wiosenka454 | 2011.3.29 10:22:24
Witam Państwa Mam pytanie dotyczące prawa pracy. Czy pracodawca może zlecić dyżur 24 godzinny, który miałby się odbywać w domu pod telefonem na czas weekendu, za który nic się nie należy, (...) czytaj dalej»
-
Kto ma obowiązek złożenia zeznania podatkowego CIT-8
przez: lilka22 | 2011.3.29 10:33:50
Witam! Kto ma obowiązek złożenia zeznania podatkowego CIT-8??? Jak ujmować w zeznaniu CIT-8 dochody zwolnione od podatku??? Proszę o poradę! czytaj dalej»
-
Renta chorobowa i wcześniejsza emerytura rolnicza bez zaprzestania gospodarstwa
przez: roki33 | 2011.3.29 10:55:27
Witam! Zwracam się do Państwa w imieniu moich rodziców. Czy ojciec mógłby być na rencie chorobowej a mama na wcześniejszej emeryturze rolniczej i nie zaprzestawać prowadzenia gospodarstwa? A (...) czytaj dalej»
-
Zajęcie hipoteki przez ZUS - co dalej z rodziną?
przez: kubon34 | 2011.3.29 10:57:53
Witam! Jakie wymagania trzeba spełnić, aby móc starać się o uzyskanie zasiłku przedemerytalnego??? Proszę o odpowiedź! czytaj dalej»
-
Co wpisać w pozwie o rozwód bez orzekania o winie?
przez: hype | 2011.3.29 13:15:49
Potrzebne są jeszcze informacje o alimentach (kwota o jakie wnioskujesz dla dziecka), może byc problem z obciążeniem matki kosztami, sąd raczej podzieli opłaty na was dwoje. Jeśli matka nie zgodzi (...) czytaj dalej»
-
Czy pozew można wysłać pocztą?
przez: justysx | 2011.3.29 13:21:53
pozew można złożyc za pośrednictwem poczty, ale trzeba wnieść opłaty pod rygorem zwrotu pozwu. czytaj dalej»
-
Jak długo US ma czas na przesłanie zwrotu podatku
przez: feliks0 | 2011.3.29 13:38:37
witam, mam pytanie czy jest jakiś określony czas do którego US musi przesłać zwrot podatku? Czy zależy to od tego kiedy składałem rozliczenie i na jaki picie? czytaj dalej»
-
Czy ulga na dzieci dolicza się do dochodu?
przez: Renatka | 2011.3.29 13:48:12
Otrzymany zwrot podatku dolicza się do dochodu. czytaj dalej»
-
Odzyskanie zaliczki na remont bez dowodów i umów
przez: flora30 | 2011.3.29 14:32:1
mam pewien problem, wpłaciłam zaliczkę na remont mieszkania ale prace nie zostały wykonane i mam problem z zwrotem tej zaliczki , nie mam żadnych dowodów ani umów. Czy jest w ogóle jakaś szansa (...) czytaj dalej»
-
Rejestr gminny dla placówek opiekujących się dziećmi do 3 lat
przez: emilka23 | 2011.3.29 14:32:53
Witam! Wszystkie placówki ? publiczne i prywatne, które opiekują się dziećmi do lat trzech ? będą musiały być wpisane do specjalnego gminnego rejestru. Jeżeli tego nie zrobią, nie będą (...) czytaj dalej»
-
Brak podpisu na złożonym PITcie - czy można to naprawić
przez: urszula7 | 2011.3.29 14:34:6
Oddałam już PITa a osoba go przyjmująca nie sprawdziła zbyt dokładnie, teraz zorientowałam sie że nie brakuje mojego podpisu. Wiem głupi błąd a jak ważny, czy moge teraz coś zrobić czy może (...) czytaj dalej»
-
Czy przysługuje ulga na córkę która studiuje i wyszła za mąż
przez: florentyna33 | 2011.3.29 14:43:25
witam , wyczytałam w internecie że jeśli moja córka studiuje i wyszła za mąż to przysługuje mi jeszcze cała ulga na to dziecko, jak to w końcu jest?? czytaj dalej»