Archiwum Forum Marzec 2011
(750 tematów na forum)
-
Co dzieje się z długami gdy przejmuje je komornik
przez: blankaK | 2011.3.24 20:24:32
Witam - proszę o pomoc. Chciałabym wiedzieć, co się dzieje z długami w momencie, kiedy przejmuje je komornik, czy jeśli ma skąd potrącac, to będzie je tak długo potrącał aż wszystko zostanie (...) czytaj dalej»
-
Czy pracodawca w urzędzie gminy może nie wypłacać trzynastki
przez: mikra34 | 2011.3.24 22:43:54
Witam! Pracuje w Urzędzie Gminy. Czy jest zgodne z prawem, aby pracodawca nie wypłacił pracownikom tzw. "trzynastek", jako dodatku do pensji? Proszę o porade! czytaj dalej»
-
Obowiązek kas fiskalnych dla lekarzy od maja 2011
przez: magdulla | 2011.3.25 9:14:18
Witam Z diem 1 maja wchodzi w życie obowiązek rejestrowania przez lekarzy swoich dochodów przy pomocy kas fiskalnych. Obowiązek stosowania przez lekarzy kas fiskalnych wynika z rozporządzenia (...) czytaj dalej»
-
Czy przysługuje adwokat z urzędu w sprawie rozwodowej?
przez: Malgorzata1122 | 2011.3.25 9:19:28
Oczywiście, tylko musi Pani złożyć odpowiedni wniosek w sądzie z prośbą o ustanowienie pełnomocnika. Uargumentować, iż nie jest Pani w stanie ponieść kosztów pomocy pełnomocnika z wyboru, (...) czytaj dalej»
-
Problem z udokumentowaniem poprzedniej szkody dla ubezpieczyciela
przez: Pawstan | 2011.3.25 9:31:42
Witam. Mam taki problem rok temu zalało mi mieszkanie mieszkam na ostatnim pietrze, wiec takie wypadki sie zdarzają ubezpieczyciel wycenił pieniążki wypłacił teraz znów mi zalało mieszkanie i (...) czytaj dalej»
-
Jakie dowody zgromadzić na zarabianie na czarno?
przez: mrozowskim | 2011.3.25 9:49:24
Może Pani spróbować załatwić to przez urząd skarbowy zawiadamiając, że ojciec dziecka uzyskuje przychody z nieujawnionych źródeł. Urząd prześwietli dokładnie jego wydatki i porówna z deklarowanymi (...) czytaj dalej»
-
Która gmina płaci za pobyt ofiary przemocy w ośrodku
przez: p.socjalny | 2011.3.25 11:7:34
Witam! mam zapytanie w związku z tym: jeżeli matka została umieszczona w ośrodku dla ofiar przemocy i z tego tyt. musi ponieść odpłatność a nie ma swoich środków i zwróci się o pomoc do (...) czytaj dalej»
-
Czy zawiadomienie o odczytach przez kartkę w bloku jest prawidłowe
przez: migelus | 2011.3.25 11:40:46
Witam, mam problem ze swoją spółdzialnią, podczas odczytów podzielników nie było mnie w miejscu zamieszkania (pazdziernik), w lutym przyszlo rozliczenie z ktorego wynika niedoplata 1200 (uchwala (...) czytaj dalej»
-
Jak zorganizować bezpieczny wyjazd do pracy za granicę
przez: arrrkadiusz | 2011.3.25 11:51:58
cześć! W tym roku w wakacje chciałbym się wybrać do pracy za granicę. Stąd moje pytanie, jak zorganizować sobie taki wyjazd, aby nie zostać oszukanym. Którym firmą mogę zaufać? Proszę (...) czytaj dalej»
-
Czy można wybudować dom na działce rolnej?
przez: góral34 | 2011.3.25 12:8:28
Witam Rodzice przepisali mi działkę rolną. Chciałbym wybudować dom. Czy jest jakaś możliwość, aby mógł ten dom powstać na tej działce? Dzięki za odpowiedź. czytaj dalej»
-
Czy zgłaszać zmiany dachu i dobudowę jaskółek
przez: bluesky | 2011.3.25 12:18:25
Witam Państwa! W tym roku chciałbym zmienić dach na swoim domu, który zamieszkuje. Przy tej okazji chciałbym także podnieś o kilka pustaków dom w górę i dobudować trzy jaskółki. Czy w (...) czytaj dalej»
-
Czy karana osoba może zostać sołtysem?
przez: żonkil33 | 2011.3.25 12:28:48
Witam Forumowiczów Mam pytanie zawiązane z obejmowaniem stanowisk samorządowych. Czy osoba karana może zostać dopuszczona do ubiegania się o pełnienie funkcji 'sołtysa'??? czy nie ma regulacji (...) czytaj dalej»
-
Warunki posiadania broni dla ochrony córki po napadzie
przez: Tomasz45 | 2011.3.25 12:37:30
Witam. Niedawno moja córka przeżyła bardzo traumatyczną sytuacje na ulicy. Została zaatakowana przez mężczyznę, który nie dość, że brutalnie ją pobił to w dodatku próbował ją wykorzysta (...) czytaj dalej»
-
Jakie kary za ogrodzenie bez zachowania norm od drogi?
przez: kulka34 | 2011.3.25 13:39:6
Witam! Mam taki problem. wiedząc,że zgodnie z przepisami trzeba odstąpić min 5m od osi jezdni drogi gminnej,tj min 3m od granicy działki z drogą. Wybuduję sobie ogrodzenie nie zachowując tych (...) czytaj dalej»
-
Czy ogrodzenie wymaga pozwolenia na budowę?
przez: raff | 2011.3.25 13:43:32
Witam! Zbliżają się ciepłe dni. Chciałbym zrobić porządek wokół domu i zbudować ogrodzenie wokół niego. czy jest konieczne pozwolenie na budowę ogrodzenia? Jakie są wymogi dotyczące (...) czytaj dalej»
-
Odzyskanie pieniędzy od angielskiej firmy za pracę wakacyjną
przez: reni23 | 2011.3.25 14:1:59
Witam wszystkich forumowiczów. mam taki problem iż w zeszłe wakacje pracowałam za granicą w angielskiej firmie. Jednak jak do tej pory wypłacili mi tylko połowę pieniędzy, które tam zarobiłam! (...) czytaj dalej»
-
Czy można wycofać pozew o ustalenie widzeń z dzieckiem?
przez: witalis8 | 2011.3.25 14:8:4
Witam, czy można wycofać pozew z sądu ?? Złożyłem pozew o ustalenie widzeń z synem jakiś tydzień temu, ale gdy poinformowałem matkę dziecka o tym to się jakoś dogadaliśmy. Co mogę teraz (...) czytaj dalej»
-
Czy mogę poślubić wujka - syna siostry babci?
przez: ula46 | 2011.3.25 14:12:46
Witam, jestem z mężczyzna który jest moim wujkiem znaczy jego mama to siostra mojej babci, czy ja mogę wziąć z nim ślub?? niema żadnych przeciwwskazań prawnych i kościelnych?? czytaj dalej»
-
Czy mogę nie wpuścić nietrzeźwego męża do domu?
przez: egberta41 | 2011.3.25 14:37:36
witam, czy mam prawo nie wpuścić męża do mieszkania, które jest wynajmowane na niego? Mam podstawy sądzić że jest nietrzeźwy ale nie chcę wzywać policji.. czytaj dalej»
-
Egzekwowanie wydania mieszkania bez obciążeń od dewelopera
przez: Ewa | 2011.3.25 14:43:0
Jak wyegzekwować od dewelopera wydanie mieszkania bez obciążen? Przedwstepna umowa kupna była zawarta w formie aktu notarialnego, natomiast własnośc zmuszeni byliśmy przenieść sądownie z powodu (...) czytaj dalej»
-
Rozliczenie z zagranicy - czy brat musi się rozliczać w Polsce
przez: Kasia | 2011.3.25 14:53:0
Rozliczenie z zagranicy. Witam chciałabym się dowidzieć czy brat pracując za granicą mianowicie w Holandii musi się rozliczać w Polsce skoro już tam się rozliczył. Z góry dziękuje za pomoc. czytaj dalej»
-
Skutki wyroku rozwodowego z orzekaniem o winie
przez: edyta78 | 2011.3.25 14:54:41
Witam, jakie skutki ma wyrok z orzekaniem o winie ?? Nasze małżeństwo rozpada się z winy męża ale jeżeli wyrok z jego wina ma tylko skutek w nie obciążaniu mnie kosztami, trwać będzie dłużej, (...) czytaj dalej»
-
Jak uzyskać szybki rozwód gdy żona wyjechała?
przez: edmunt3 | 2011.3.25 15:5:55
witam, 5 lat temu zostawiła mnie żona, wyjechała i ostatnio nawet nie mam z nią kontaktu. Czy jest możliwe uzyskanie szybkiego rozwodu ?? Na jak długo będę musiał ściągnąć tutaj żonę?? I (...) czytaj dalej»
-
Czy można otrzymać warunkowe umorzenie za marihuanę?
przez: lolek112233a | 2011.3.25 15:6:41
Pare dni temu zlapano, przeszukano mnie i znaleziono 1,3 g marihuany dla wlasnego uzytku . Mieszkanie zostalo przeszukane i nic w nim nie znaleziono. Zostalem przewieziony na komisariat, sporzadzono protokół. (...) czytaj dalej»
-
Czy ojciec może zgodzić się na nazwisko matki dla dziecka w USC
przez: eliza96 | 2011.3.25 15:14:50
witam, czy jeśli ojciec dziecka się zgodzi to mogę w USC nadać dziecku tylko moje nazwisko?? czytaj dalej»
-
Czy będę zmuszony do rozbiórki garażu w granicy działki?
przez: ja333 | 2011.3.25 15:18:0
Czy będę zmuszony do rozbiórki garażu? Sprawa dotyczy garażu, który stoi w granicy działki z sąsiadem. Niedawno zakupiłem wolnostojący dom jednorodzinny z owym garażem. W dokumntach nie znajduję (...) czytaj dalej»
-
Alimenty po przerwie w studiach - czy trzeba składać nowy pozew
przez: ernest79 | 2011.3.25 15:26:45
witam, mam zasądzone alimenty do ojca, skończyłem techników elektroniczne i poszedłem na studia, teraz mam problem bo prawdopodobnie nie zaliczę semestru będe musiał przerwać naukę na pół roku. (...) czytaj dalej»
-
Czy muszę rozebrać garaż w granicy działki?
przez: ja333 | 2011.3.25 15:32:8
Sprawa dotyczy garażu, który stoi w granicy działki z sąsiadem. Niedawno zakupiłem wolnostojący dom jednorodzinny z owym garażem. W dokumntach nie znajduję zgody sąsiada na takie usytuowanie garażu. (...) czytaj dalej»
-
Czy żona może nie wpuścić do wynajmowanego mieszkania?
przez: erwin46 | 2011.3.25 15:44:56
Witam, mieliśmy problemy rodzinne z żoną i nie mieszkałem z nią przez dłuższy czas, ale mieszkanie wynajęte jest na mnie. Czy ona ma teraz prawo mnie nie wpuścić? Mówi że to już nie jest moje (...) czytaj dalej»
-
Czy może wejść kolejny komornik gdy już jeden potrąca z wynagrodzenia
przez: aneta | 2011.3.25 18:0:45
mam w tej chwili juz jednego komornika ktory potraca mi 200zł z wynagrodzenia,czy mozliwe jest że może wejść kolejny komornik na moją pracę? czytaj dalej»
-
Czy muszę płacić czesne za studia których nie kontynuowałem
przez: A.Kowalski | 2011.3.25 18:35:49
Witam. Mój problem polega na tym, że we wrześniu ubiegałem się o przyjęcie na studia zaoczne na Politechnice Poznańskiej, na które się dostałem (byłem na jednym zjeździe). Mimo przyjęcia i (...) czytaj dalej»
-
Czy żona rolnika ma prawa do gospodarstwa po rozwodzie?
przez: Malgosiacza | 2011.3.25 20:42:3
WITAM ,MAM WIELKI PROBLEM WYSZŁAM ZA MĄZ W ROKU 1988 ZA ROLNIKA .GOSPODARSTWO ZOSTAŁO MĘZOWI ZAPISANE PRZEZ JEGO RODZICÓW PRZED ZAWARCIEM ZWIĄZKU MAŁZEŃSKIEGO.JA NIE ZOSTAŁAM PRZEZ MĘZA DO (...) czytaj dalej»
-
Rozwód z mężem który wyjechał do Anglii i nie wraca
przez: joannna31 | 2011.3.25 22:10:31
Witam! Jestem mężatką od 3 lat. Mój mąż rok po ślubie wyjechał do Angli w celu dobrze płatnej pracy. Przez pierwszy rok przyjeżdżał raz w miesiącu. A Przez ostatni rok był tylko raz. Zadzwonił (...) czytaj dalej»
-
Ile czasu ma urząd skarbowy na zwrot podatku
przez: kasiuuuniaaa | 2011.3.25 22:36:28
Hej! Mam takie pytanie: ile ma urząd skarbowy czasu żeby zwrócić podatek? Złożyłam PIT 05.03 i do tej pory nie dostałam, a dużo osób które składały w późniejszym terminie otrzymały (...) czytaj dalej»
-
Świadczenia przysługujące młodej matce z mężem
przez: katemi | 2011.3.25 22:39:37
Witam! Jestem młodą matką. Jakie świadczenia przysługuja mi. Dodam, że wychowuje córkę razem z mężem. dzięki czytaj dalej»
-
Kredyty hipoteczne - którym bankom można zaufać
przez: aleksandro | 2011.3.25 22:44:14
Witam, Trudno sobie dziś wyobrazić kupno własnego mieszkania bez kredytu hipotecznego, szczególnie, że ceny zwariowały. Ale sporo ludzi boi się zobowiązan wobec banku na 20, 30 a czasem i więcej (...) czytaj dalej»
-
Czy przy zakupie samochodu netto muszę płacić VAT w Polsce?
przez: thieri | 2011.3.26 11:53:25
Przy zakupie samochodu netto za granica musze w Polsce odprowadzić podatek ?? Witam:) Mam firmie tj. komis samochodowy. Od niedawna kupuje samochody w niemczech netto wczesniej kupowałem brutto. Mam (...) czytaj dalej»
-
Niepełnosprawność dziecka a wysokość alimentów
przez: dorota.zych | 2011.3.26 14:59:17
Ja dostałam 350 zł na syna chorego na auttyzm, gdzie tatuś jest młody (30lat) tylko uchyla się od pracy, a na drugiego zdrowego 250!!! Nie jest powiedziane że sąd przyzna wysokie alimenty, mam 600zł (...) czytaj dalej»
-
Kontroler biletów nie czekał na znalezienie biletu
przez: mrozowskim | 2011.3.26 15:10:23
Trzeba było nie wysiadać, tylko im odpowiedzieć raz jeszcze, że ma Pani bilet i nigdzie nie będzie Pani wysiadać, a jak chcą wzywać policję, to droga wolna, a jak tylko policja przyjedzie, złoży (...) czytaj dalej»
-
Czy komornik może ściągać od męża po rozdzielności majątkowej?
przez: mrozowskim | 2011.3.26 15:26:18
Jeśli Pan nie podpisywał żadnych dokumentów związanych z zaciąganiem zobowiązań przez żonę, to nie odpowiada Pan z jej długi, a wierzyciele mogą się jedynie zaspokajać z majątku żony. Komorni (...) czytaj dalej»
-
przez: mrozowskim | 2011.3.26 15:31:24
Nie możecie Państwo wymagać od sąsiada, żeby ogrodził staw na swojej działce. Nic Wam do tego. Jeśli obawiacie się o dzieci, to sami musicie ogrodzić Waszą posesję. Gmina ma rację, że nic (...) czytaj dalej»
-
Provident - czy żona musi spłacać pożyczkę wzięta przez pracownika
przez: caro96 | 2011.3.26 17:52:32
Witam. Mam następujący problem. W tamtym roku w kwietniu moja zona zostala poproszona przez pracownika terenowego firmy Provident o wzięcie pożyczki . Moja zona miala podpisać umowę na odpowiednią (...) czytaj dalej»
-
Problem z ociepleniem ściany na granicy działek po 18 latach
przez: trevor78 | 2011.3.27 12:24:50
W 1993 roku dokonałem ocieplenia ściany budynku mieszkalnego,która jest na granicy dwóch działek.Troska sąsiada jest tak daleko idąca,że wystosował pismo do PINB celem sprawdzenia stanu ocieplenia,zaznaczam,że (...) czytaj dalej»
-
Czy pracodawca może odliczać pół godziny dziennie za wcześniejsze wyjście
przez: Marcin_Kielce | 2011.3.27 18:49:24
Witam mam takie pytanie na które dokŁadnie nie znam odpowiedzi tzn. Pracuję wraz z kolegą w prywatnej firmie wielobranżowej i mam umowę o pracę na czas określony i pracuje od 7.30 do 15.30, od (...) czytaj dalej»
-
Jak skutecznie wydziedziczyć syna z solidnym powodem?
przez: Piotr_76 | 2011.3.27 19:38:12
Przede wszystkim skutecznie sporządzić testament (dopilnować kwestii formy itp.). Po drugie dokładnie opisać przyczynę wydziedziczenia - w sposób konkretny ale też prawdziwy (najlepiej jeżeli (...) czytaj dalej»
-
Kto jest właścicielem domu gdy testament wspomina tylko działkę?
przez: Piotr_76 | 2011.3.27 19:50:29
Jeżeli chodzi o kwestie prawne, wszystko co znajduje się na gruncie stanowi własność właściciela gruntu. Jeżeli nieruchomość gruntowa stanowi własność spadkobiercy, jest on również właścicielem (...) czytaj dalej»
-
Podważenie testamentu i walka o zachowek - koszty postępowania
przez: Piotr_76 | 2011.3.27 20:8:38
Podważyć testament można w sprawie o stwierdzenie nabycia spadku, o ile wykaże się, iż zachodzą przesłanki wyłączające możliwość testowania określone w art. 945 par. 1 kc (brak świadomości (...) czytaj dalej»
-
Czy rozwód bez orzekania o winie może zapaść na pierwszej rozprawie?
przez: Piotr_76 | 2011.3.27 20:12:50
Jeżeli nie występują inne kwestie (opieka na dziećmi, kontakt z dziećmi, alimenty) to sprawa powinna zakończyć się na pierwszym terminie. W razie pytań proszę o kontakt adw. Piotr Meller te. (...) czytaj dalej»
-
Podział majątku - dom budowany wspólnie przez lata
przez: pawel369 | 2011.3.28 0:29:4
Dodam że ojciec wogóle nie wykazuje zainteresowania tą sprawą, odpowiada mu to że się ciagle to przeciąga, a on mieszka sobie w tym pustym domu, korzysta z zycia (podroze,wyjazdy,imprezy) i w dodatku (...) czytaj dalej»
-
Czy pracodawca może obciążyć byłego pracownika kosztami szkód
przez: Hato | 2011.3.28 0:45:42
Witam wszystkich serdecznie Mam ogromną zagłostkę z pewną sprawą dotyczącą zaległego wynagrodzenia. Temat kształtuje się następująco: Od ponad 6 miesięcy nie jestem pracownikiem jednej (...) czytaj dalej»