Archiwum Forum Marzec 2011
(750 tematów na forum)
-
Odzyskanie zaległych alimentów od funduszu alimentacyjnego
przez: lola60 | 2011.3.30 14:54:44
Takie fakty jak nr księgi wieczystej podanych lokali, czy nieruchomość dłużnika, mogą usprawnić działanie komornika. Obowiązku niema, ale podać można jeśli je Panie zdobędzie czytaj dalej»
-
Czy komornik będzie ścigał za kredyt mieszkaniowy po rozwodzie?
przez: piotrek | 2011.3.30 14:55:56
Jeżeli podpisał Pan w czasie trwania związku małżeńskiego umowę kredytową, to zobowiązania z tej umowy (obowiązek spłaty kredytu) trwa nadal, pomimo rozwiązania małżeństwa. Brak zapłaty (...) czytaj dalej»
-
Czy można ukarać policjantów za bezprawne zachowanie?
przez: filomen50 | 2011.3.30 14:57:31
Wracając w nocy z kolegą przez osiedlu zostaliśmy zaczepieni (tak zaczepieni w tym przypadku najlepiej pasuje) przez 3 policjantów. Zaczeli nam wmawiać rzeczy, których nie zrobiliśmy, grozili nam (...) czytaj dalej»
-
Egzekucja długu po prawomocnym wyroku - komornik umorzył postępowanie
przez: Sender | 2011.3.30 15:7:14
Zajmowałem się już podobnymi sprawami, proszę o kontakt pod adresem intersecfra@gmail.com. Myślę że, będę mógł udzielić panu paru niezwykłych rad . czytaj dalej»
-
Płacenie podatku rolnego za pole zmarłej ciotki przez lata
przez: katarzyna | 2011.3.30 16:22:56
Witam mam takie pytanie:Moj ojciec placil podatek rolniczy za pole,ktorej wlascicielka byla siostra ojca,mieszkajaca na stale za granica,po smierci mojego ojca podatek place ja.Ta płatnosc trwa juz 42 (...) czytaj dalej»
-
Opieka nad dzieckiem kochanki męża - jakie prawa?
przez: niulka | 2011.3.30 16:33:13
Jeśli jest z nim w ciąży to wystąpi zapewne o ustalenie ojcostwa zostanie on poddany testom dna z nakazu sądu a potem alimenty no chyba że on będzie dziecko wychowywał. czytaj dalej»
-
Czy muszę zaokrąglić wartości podatku w PIT-38
przez: goodfun | 2011.3.30 19:37:17
Witam! Jutro muszę złożyć PIT-38 do urzędu skarbowego. Właśnie sporządziłem zeznanie w programie komputerowym jednak ów program nie zaokrąglił mi wartości podatku. W wytycznych przesłanych (...) czytaj dalej»
-
Koszty kabiny dla palaczy w restauracji
przez: Palacz12 | 2011.3.30 19:42:23
Profesjonalne i estetyczne palarnie można już kupić za 13 tyś zł netto za sztukę. Ja zamawiałem w smokecenter.pl i naprawdę polecam. czytaj dalej»
-
Podział majątku - ruchomości i nieruchomości
przez: nadbor | 2011.3.30 20:17:28
* RUCHOMOŚĆ czyli o sprzęty (np. samochód, meble, telewizor, pralka, lodówka), wystarcza pisemna umowa, sporządzona przez małżonków i przez nich podpisana. Nie należy też zapominać o dacie. W (...) czytaj dalej»
-
Procedura wniosku o podział majątku wspólnego w sądzie
przez: ojciech | 2011.3.30 20:20:9
W tej sytuacji konieczna jest wizyta w sądzie. Właściwy do rozpoznania wniosku jest sąd rejonowy z miejscowości, w której jest położony majątek. Trzeba w nim złożyć "Wniosek o podział majątku (...) czytaj dalej»
-
Czy można podzielić majątek przed rozwodem?
przez: nadmierz | 2011.3.30 20:24:30
Witam. Pilnie pragnąłbym się dowiedzieć, czy przed rozwodem można podzielić majątek np. dom lub mieszkanie. można w takiej sytuacji również zażądać od drugiego małżonka spłaty połowy wartości? (...) czytaj dalej»
-
Podział majątku wspólnego w wyroku rozwodowym
przez: odyla | 2011.3.30 20:30:30
Na wniosek jednego z małżonków sąd orzekający rozwód może w tym samym wyroku dokonać podziału majątku wspólnego. Podziału majątku wspólnego w wyroku rozwodowym dokonuje się, jeżeli przeprowadzenie (...) czytaj dalej»
-
Opłaty sądowe za podział majątku wspólnego
przez: nadmira | 2011.3.30 20:32:9
Od wniosku o podział majątku wspólnego po ustaniu małżeńskiej wspólności ustawowej pobiera się opłatę stałą w wysokości 1000 zł. Jeżeli wniosek zawiera zgodny projekt podziału majątku (...) czytaj dalej»
-
Separacja vs rozwód - skutki prawne majątku
przez: odon | 2011.3.30 20:33:42
Separacja ? w odróżnieniu od rozwodu - nie powoduje ustania małżeństwa. Jednakże skutkiem separacji jest ustanie wspólności majątkowej między małżonkami, ponieważ orzeczenie separacji wywołuje (...) czytaj dalej»
-
Korzystanie ze wspólnego mieszkania po rozwodzie
przez: nadolsław | 2011.3.30 20:35:43
Jeżeli małżonkowie zajmują wspólne mieszkanie, sąd w wyroku rozwodowym rozstrzyga o sposobie korzystania ze wspólnego mieszkania, przez czas wspólnego w nim zamieszkiwania rozwiedzionych małżonków. (...) czytaj dalej»
-
Rozliczenie wydatków i nakładów przy podziale majątku małżeńskiego
przez: ocława | 2011.3.30 20:48:15
Rozliczenie takich wydatków następuje zwykle w sytuacji, kiedy dochodzi do podziału majątku wspólnego małżonków przed sądem. Pod pojęciem nakładów należy rozumieć koszty poniesione na zachowanie, (...) czytaj dalej»
-
Przedawnienie zadłużenia kredytowego po latach
przez: sskipor | 2011.3.30 20:58:21
Witam otrzymałem właśnie wezwanie do zapłaty z firmy Ultimo. Sprawa wygląda następująco miałem kredyt na samochód umowa z bankiem sląskim zawarta 1996/09/05 po jakimś czasie przerwałem spłate. Sprawa (...) czytaj dalej»
-
Odliczenie nierozliczonej straty podatkowej z lat ubiegłych
przez: paweł34 | 2011.3.30 21:14:42
Witam! Mam nierozliczoną stratę podatkową z lat ubiegłych. 2011 to ostatni rok rozliczenia straty. Obawiam się, że wygenerowany przeze mnie dochód nie będzie wystarczający, aby odliczyć od (...) czytaj dalej»
-
Obniżenie stawek amortyzacji by uratować stratę podatkową
przez: księgowa222 | 2011.3.30 21:17:0
Witam! Chciałabym poinformować Państwa iż: Przedsiębiorca, który ma nierozliczoną stratę z lat poprzednich i obawia się, że nie zdąży jej rozliczyć w ustawowym terminie, powinien rozważyć (...) czytaj dalej»
-
Jak wyegzekwować regularne spotkania ojca z dziećmi?
przez: Malgorzata1122 | 2011.3.30 21:22:50
Myślę, że nie ma sensu. Jeśłi mąż nie będzie chciał spotykać się z dziećmi, to żaden sąd na niego nie wpłynie. Będzie mieć Pani ustalone kontakty dla męża na papierze, lecz nie jest (...) czytaj dalej»
-
Warunki odbywania kary w systemie dozoru elektronicznego
przez: poloka.p | 2011.3.30 22:38:37
Witam! Piszę w imieniu mojego brata. Obecnie odbywa karę w więzieniu, był skazany za dotkliwe pobicie. Słyszeliśmy o odbyciu kary w domu w systemie dozoru elektrycznego (elektryczne zegarki). (...) czytaj dalej»
-
Czy elektrownia może postawić słup na mojej działce bez zgody
przez: bluegrass | 2011.3.30 22:53:6
Witam! Czy elektrownia ma prawo postawić na mojej działce słóp, bez mojej zgody? czytaj dalej»
-
Prawa i ulgi przysługujące pracownicy w ciąży
przez: nikita28 | 2011.3.30 23:18:38
witam! Niedawno dowiedziałam się, że jestem w ciąży. Jestem pracownikiem biurowym w Państwowej firmie. Chciałabym wiedzieć od samego początku jakie prawa i ulgi przysługują mi w tym okresie. (...) czytaj dalej»
-
Jak ZUS płaci zasiłek chorobowy za zwolnienie na 60 dni
przez: cytra33 | 2011.3.31 9:58:30
Witam! Chciałam zapytać, jak ZUS płaci za zwolnienie chorobowe? Doktor wystawił mi L-4 na 60 dni. Czy ZUS dzieli to zwolnienie na części, i w jakim kryterium wypłaca? Jestem zaniepokojona o (...) czytaj dalej»
-
Kredyt na mieszkanie dla pary bez ślubu - wymagania banków
przez: milusilusinska | 2011.3.31 10:13:47
witam serdecznie! Mieszkam z chłopakiem w wynajmowanym mieszkaniu. Jednak nie chcemy już płacić komuś za wynajem, chce mieć mieszkanie na własność. Nie myślimy o legalizacji związku. Czy (...) czytaj dalej»
-
W jakich przypadkach można odwołać wójta?
przez: tomi3 | 2011.3.31 10:18:52
Witam! W jakich przypadkach można odwołać WÓJTA z piastowanego przez niego stanowiska? Proszę o odpowiedź! czytaj dalej»
-
Kara 2772 zł od UFG za brak ubezpieczenia OC samochodu
przez: krzych56 | 2011.3.31 10:21:51
Witam! Ubezpieczeniowy Fundusz Gwarancyjny ukarze kierowcę kwotą 2772 zł, jeżeli nie wykupił obowiązkowego ubezpieczenia komunikacyjnego. W przypadku zawarcia dwóch umów ubezpieczenia kierowca (...) czytaj dalej»
-
Czy można zaprotestować przeciwko ślubu 16-letniej córki w ciąży
przez: maria46 | 2011.3.31 10:46:18
Witam! Moja córka ma 16 lat. Zaszła w ciąże z niepełnoletnim chłopakiem. Rodzice chłopaka żądają ich ślubu. Ja nie zgadzam się na ten ślub, nie są na niego dojrzali. Uważam, że nie muszą (...) czytaj dalej»
-
Czy testament ulega przedawnieniu po latach?
przez: hanula29 | 2011.3.31 10:56:37
Witam serdecznie, Dostałam w spadku po dziadku działkę budowlaną. Zapisał ją w testamencie o którym istnieniu nie wiedzieliśmy. Dziadek zmarł 3 lata temu. Czy testament ulega przedawnieniu??? Z (...) czytaj dalej»
-
Jak zakończyły się obrady o złagodzeniu represji za marihuanę?
przez: Romann45 | 2011.3.31 12:12:3
ja oglądałem i chyba coś z tego będzie, tylko PIS był na nie, a głosowanie ma się odbyć w piątek albo za 2 tyg na posiedzeniu czytaj dalej»
-
Ulga za opiekę nad niepełnosprawnym - jakie kwoty?
przez: lukass28 | 2011.3.31 12:23:26
Opłaty na przewodnika, psa i samochód odliczymy do 2280 zł, wydatki na lekarstwa pomniejszamy o 100zl miesięcznie, reszta wydatków jest nielimitowana. czytaj dalej»
-
Jakie składki przy działalności i umowie o pracę?
przez: gabi38 | 2011.3.31 12:32:17
zgadza się, firma płaci pełne składki, Pan z własnej działalności opłaca jedynie składkę na ubezpieczenie zdrowotne. czytaj dalej»
-
Czy staż finansowany z UE trzeba rozliczać w PIT
przez: tamara7 | 2011.3.31 12:47:37
witam, byłam 3 miesiące na stażu, ale nie otrzymałam z UP żadnego pitu, oznacza to że staż ten był finansowany z środków Unii i że nie muszę go rozliczać?? czytaj dalej»
-
Jak obliczyć zwrot podatku z urzędu skarbowego
przez: tekl7 | 2011.3.31 12:56:22
witam, w jaki sposób obliczyć zwrot podatku jaki otrzymam z US? Mój przychód i dochód wyniósł 7500zł, składki na ubezpieczenie zdrowotne 579, a zaliczki na podatek 398. Czy otrzymam te 398 zł? (...) czytaj dalej»
-
Rozliczenie stażu rozpoczętego w grudniu a wypłaconego w styczniu
przez: urka5 | 2011.3.31 13:15:15
witam , jestem na stażu od grudnia, czy powinnam rozliczyć się z tego na Pit 37? Czy jeśli wynagrodzenie dostałam dopiero w styczniu, to dostane za to pit-11?? czytaj dalej»
-
Czy po rozwodzie mogę się rozliczyć jako matka samotna?
przez: monia_gj | 2011.3.31 13:29:53
Oczywiście, zgodnie z art. 6 ust. 4 ustawy o PIT, jest pani rozwódką więc ma pani prawo do rozliczenia się na preferencyjnych zasadach razem z dzieckiem i nie m atu znaczenia kiedy został orzeczony (...) czytaj dalej»
-
Ile można odliczyć za internet w wynajmowanym mieszkaniu?
przez: Wojtek_80 | 2011.3.31 13:56:44
Limit ulgi internetowej wynosi 760 zł za cały rok. czytaj dalej»
-
Czy ściąganie filmów z internetu jest legalne?
przez: HArry14 | 2011.3.31 13:59:44
Użytkownik nie ma obowiązku nakazanego prawem sprawdzenia legalności, a więc wolno pobierać pliki z sieci bez konieczności uzyskania odrębnej zgody uprawnionego lub zapłaty wynagrodzenia. czytaj dalej»
-
Ulga internetowa - czy faktury muszą być na moje nazwisko
przez: radyma | 2011.3.31 14:6:2
doczytałam, że mogę odliczyć wydatki na internet w wynajmowanym mieszkaniu, ale czy faktury muszę mieć na moje nazwisko? Czy mogę mieć umowę najmu na moje nazwisko a faktury na właściciela mieszkania?? (...) czytaj dalej»
-
Czy nieumundurowany policjant może zatrzymać kierowcę?
przez: ognik8 | 2011.3.31 14:11:59
Nie do końca, funkcjonariusz nieumundurowany może zatrzymywać pojazdy wyłącznie na terenie zabudowanym. Czyli teoretycznie w terenie niezabudowanym nie może. czytaj dalej»
-
Szkodliwe substancje w ubraniach z dalekich krajów - uwaga na dzieci
przez: saba90 | 2011.3.31 14:19:41
Uwaga!!! Przyglądajmy się ubraniom jakie kupujemy, szczególnie dla dzieci ponieważ niektóre sprowadzane z dalekich krajów mogą zawierać szkodliwe substancje w sobie. Są to aldehyd ? substancja (...) czytaj dalej»
-
Czy zakaz samochodów spalinowych obejmie auta na gaz?
przez: jankooo | 2011.3.31 14:21:44
no jak dla mnie to pojazd silnikowy na gaz, również jest spalinowy... czytaj dalej»
-
Ubezpieczyciele chcą zmniejszyć odszkodowania dla powodzian
przez: teodora7 | 2011.3.31 14:24:53
Towarzystwa ubezpieczeniowe chcą zmniejszyć kwotę wypłaconych powodzianom odszkodowań, tym osobom które dostały odszkodowania również z budżetu gminy. czytaj dalej»
-
Czy użytkownik wieczysty może usunąć drzewa z działki?
przez: raclawa | 2011.3.31 14:31:10
witam, czy będąc użytkownikiem wieczystym mogę wystąpić o zgodę na usunięcie drzew z nieruchomości właściciela ?? czytaj dalej»
-
Mandat za jazdę na drugą strefę z biletem jednostrefowym
przez: nieumiemtanczyc | 2011.3.31 17:4:57
Mam poważny problem. A zaczął się on w momencie, kiedy zapytałem się kolegi z klasy, czy jeśli mam legitymację i bilet normalny jednostrefowy to będę mógł pojechać na drugą strefę. Ten kolega (...) czytaj dalej»
-
Błędny PIT-11 z Urzędu Pracy - brak składek społecznych
przez: szubik | 2011.3.31 22:11:17
prawdopodobnie wpisujesz kwoty do tabelki w pierwszym wierszu (dochody z pracy). Wtedy program bedzie wymagał. Dochody ze stażu wpisuje sie w "inne źródła) tj. pod nr 57 (chodzi o PIT-37). Do innych (...) czytaj dalej»
-
Nakaz usunięcia podjazdu zrobionego bez pozwolenia
przez: kula89 | 2011.3.31 23:2:7
Witam! Zrobiłem sobie ostatnio podjazd do domu, ale nie miałem zielonego pojęcia, że należy mieć na to pozwolenie. Poprawiłem przejazd, wyrównałem i wzmocniłem pobocze przy drodze, wstawiłem (...) czytaj dalej»
-
Czy można jeździć krosem po drogach publicznych
przez: bobel17 | 2011.3.31 23:31:17
Dzień dobry! Mam krosa, sąsiedzi złoszczą się jak jeżdże na nim po ulicy. Czy według prawa mogę jeździć krosem po drogach publicznych? Dzieki za odp. czytaj dalej»
-
Wykorzystywanie na dniu próbnym w kawiarence - 12h bez grosza
przez: kelnerka21 | 2011.3.31 23:52:1
Witam, Jestem kelnerką w okresie wakacyjnym, ponieważ studiuje dziennie. W ubiegłym roku byłam na dniu próbnym w jednej kawiarence w Krakowie, pracowałam ponad 12 h , nie dostałam ani grosza, ponadto (...) czytaj dalej»
-
Brak wypłaty po miesiącu pracy bez zdania egzaminu z menu
przez: karmi22 | 2011.3.31 23:57:41
Witam. Zatrudniłam się w pracy na weekendy w knajpie. Studiuje dziennie. Po 28 dniach pracy okazało się, że otrzymam wypłate dopiero wtedy gdy zdam bardzo szczegółowy egzamin z manu! Egzaminu (...) czytaj dalej»