Archiwum Forum Marzec 2011
(750 tematów na forum)
-
Odszkodowanie od gminy za uszkodzenie auta w dziurze
przez: wąs56 | 2011.3.22 15:59:37
Witam Państwa. Mieszkam w dość dużej gminie pod Krakowem. Stan obecnych dróg po zimie jest fatalny! a co najgorsze gmina niewiele w tej kwestii robi! Ostatnio jadąc do własnej posesji późnym (...) czytaj dalej»
-
Czy pracodawca może kazać odrobić przestój z braku komponentów?
przez: splendor | 2011.3.22 16:0:16
Witam, jestem pracownikiem wielkiej korporacji pt. general motors, która to wymyślała już takie rzeczy jakie się nawet filozofom nie śniły. Mając na uwadze ostatnie tragiczne wydarzenia w Japonii, (...) czytaj dalej»
-
Czy współwłaściciel kamienicy może wymeldować lokatorów sprawiających kłopoty
przez: współwłaściciel | 2011.3.22 20:9:33
Czy jako współwłaściciel kamienicy mogę wymeldować lokatorów sprawiających kłopoty? Posiadam 1/8 udziałów w kamienicy w centrum miasta, jako jedyny z właścicieli zamieszkuję jedno mieszkanie. (...) czytaj dalej»
-
Czy umowa pożyczki może być traktowana jako zabezpieczenie
przez: okasia87o | 2011.3.22 20:57:16
Mam pytanie otóż czy umowa pozyczki może być traktowana jako zabezpieczenie?? czytaj dalej»
-
Unieważnienie małżeństwa za brak przysięgi uczciwości
przez: Bolesta | 2011.3.23 7:4:47
Witam, właściwym Sądem do przeprowadzenia procesu jest zwykle sąd miejsca zawarcia związku względnie zam. przyszłej strony pozwanej. Zasadniczo tam uzyska P. odp. odnośnie np. czasu trwania procesu, (...) czytaj dalej»
-
Wypełnianie formularza pozwu w postępowaniu uproszczonym przeciwko pracodawcy
przez: ciekavy | 2011.3.23 9:49:14
Witam, złożyłem pozew przeciwko pracodawcy i otrzymałem z sądu wezwanie do usunięcia braków formalnych(pozew nie był na formularzu obowiązującym w postępowaniu uproszczonym). I właśnie (...) czytaj dalej»
-
Rozliczenie PIT po pracy wakacyjnej w Anglii jako student
przez: cyriak4 | 2011.3.23 12:56:10
Jestem studentem a w wakacje pracowałem w Anglii przez 3 miesiące, czy może mi ktoś podpowiedzieć jak powinienem się rozliczyć? Jakiego pita wybrać? czytaj dalej»
-
Specjalna recepta na lek dostępny tylko za granicą
przez: cimira78 | 2011.3.23 14:12:18
Mam duże kłopoty ze zdrowiem i usłyszałam niedawno o bardzo dobrym leku na moje dolegliwości ale można go dostać jedynie za granicą. Czy w takim przypadku potrzebuje jakiejś specjalnej recepty? (...) czytaj dalej»
-
Co się zmienia przy umiarkowanym stopniu niepełnosprawności?
przez: hera45 | 2011.3.23 14:18:12
Ja na przykład mam stopień umiarkowany wydany przez UM i jak odbierałam orzeczenie to pani poinformawała mnie że moge jeździć na biletach ulgowych i moge sobie wyrobić karte parkingową w UM. czytaj dalej»
-
Kto odpowie za wybudowanie drogi do nikąd za 14 milionów
przez: waclawa4 | 2011.3.23 14:21:26
Kto mieszka w Krakowie ten wie, że miasto jakiś czas temu wybudowało drogę do nikąd. Niby miała coś tam łączyć ale obecnie urywa się i tyle. 14 mln poszło! I kto teraz będzie za to odpowiadał?? (...) czytaj dalej»
-
Kto może złożyć wniosek o wypis z księgi wieczystej
przez: czyslawa47 | 2011.3.23 14:37:56
Kto jest uprawniony do złożenia wniosku o wypis z księgi wieczystej? Notariusz, sąd, właściciel ale osoba postronna? wyczytałam gdzieś taki \" Art. 362. 1. Odpisy ksiąg wieczystych według ostatniego (...) czytaj dalej»
-
Koszt notarialnego przepisania połowy mieszkania na dziecko
przez: waldemara4 | 2011.3.23 15:5:28
witam, jaki mniej więcej koszt poniosę jeśli przepiszę notarialnie połowę mieszkania na dziecko?? Jest to uzależnione od wartości mieszkania? czytaj dalej»
-
Czy rozwód z orzekaniem o winie wpływa na podział majątku?
przez: wanda60 | 2011.3.23 15:36:3
witam, czy rozwód z orzekaniem o winie może mieć później wpływ na podział majątku?? Znaczy czy jeśli sąd wyda wyrok że małżeństo rozpadło się z mojej winy to podział majątku będzie (...) czytaj dalej»
-
Czy mieszkanie kupione za oszczędności wchodzi w majątek wspólny?
przez: mona 42 | 2011.3.23 15:43:25
Bardzo ważne skąd pochodzą pieniądze na zakup mieszkanie, jeśli pochodzą z darowizny , spadku bądź renty to należą do Pani i mieszkanie kupione za nie równierz. czytaj dalej»
-
Wysokość opłat notarialnych przy zapisie darowizny
przez: warsza7 | 2011.3.23 16:5:54
witam, ktoś mi powiedział, że opłaty notarialne przy zapisie darowizny moga sięgnąć 2000zl? Czy jest to zależne od wartości darowizny?? czytaj dalej»
-
Czy mogę udostępnić dokumenty z postępowania karnego teściowej?
przez: mgregorm | 2011.3.23 17:3:54
Była małżonka zgłosiła popelnienie przeze mnie przestępstwa. Ona popełniła takie samo więc także złożyłem kontrę.Zakonczyło się w obydwu przypadkach na warunkowym umorzeniem postępowania (...) czytaj dalej»
-
Czy sieć Orange może przedłużyć umowę za zwłokę w doładowaniu
przez: Jagoda | 2011.3.23 21:35:2
Czy w sytuacji gdy mam podpisaną umowę z siecią Orange do 22 kwietnia 2011 roku , owa sieć ma prawo przedłużyć mi umowę do czerwca 2011 roku za zwłokę w doładowaniu konta ? Umowę mam podpisaną (...) czytaj dalej»
-
Od czego zależy wysokość mandatu za wykroczenia
przez: krab22 | 2011.3.23 21:55:54
Witam \"No to będzie mandat\"- ktokolwiek słyszał te słowa, wie, że oznaczają one niekiedy poważny wydatek. Kwoty do zapłacenia znajdują się zwykle bliżej górnej, przewidzianej przepisami (...) czytaj dalej»
-
Alimenty a wywiezienie dzieci za granicę
przez: baranek1509 | 2011.3.23 22:21:42
mam jeszcze jedno pytanie czy grozi jakas kara mojej byłej zonie za wywiezienie dzieci zagranice bez mojej zgody dodam ze jej matka procuje w urzedzie miasta i dlatego z łatwoscia wyrobiła im paszporty (...) czytaj dalej»
-
Wymagania do otwarcia prywatnego żłobka
przez: weronika63 | 2011.3.23 22:37:40
Witam! Chciałabym zasięgnąć porady dotyczącej otwarcia prywatnego złobku. coraz poważniej o tym myśle. Jakie kroki powinnam podjąć i spełnić wymagania aby ubiegać się o możliwość (...) czytaj dalej»
-
Zmniejszenie alimentów po spadku dochodów
przez: ewa.grzybek-filinska-szczerba | 2011.3.23 22:47:56
[cytat] Mam spojrzenie na tę sprawę z drugiej strony. Wiem ile kosztuje utrzymanie i wychowanie dziecka. Kwota 800 zł/dziecko nie jest wcale wygórowana! Zapewniam Pana. W moim przypadku ojciec dziecka (...) czytaj dalej»
-
Czy pracodawca może nie zapłacić za godzinę przy zmianie czasu
przez: kacper27 | 2011.3.24 9:12:27
Witam Mam pytanie związane z zmianą czasu o godzinę, która będzie miała miejsce w najbliższą niedziele. Ja wykonuję swoją prace na nocnej zmianie. W związku z przesunięciem czasu zimowego (...) czytaj dalej»
-
Odszkodowania za nielegalny stan wojenny z 1981 roku
przez: andrew11 | 2011.3.24 9:16:35
Witam! \"Trybunał Konstytucyjny wydał wyrok - stan wojenny wprowadzony w 1981 r. był nielegalny. Choć decyzja zapadła już kilka dni temu, to jej konsekwencje mogą być długotrwałe, a do tego (...) czytaj dalej»
-
Wspólne rozliczenie podatku małżonków - zasady i korzyści
przez: albertkow | 2011.3.24 9:33:12
Witam W jakich przypadkach nie jest możliwe Wspólne rozliczenie podatku w zeznaniu rocznym małżonków? Jakie są korzyści wspólnego rozliczania się małżonków? Czy ma znaczenie czy przedsiębiorca (...) czytaj dalej»
-
Czy mogę mieć prawa do pasierbicy z ograniczonymi prawami matki?
przez: krysia35 | 2011.3.24 10:23:12
Witam! Jestem po rozwodzie. Związałam się z mężczyzną, który ma podobne doświadczenia do moich. Mi nie dane było mieć dzieci, natomiast on ma córkę w wieku 15 lat, która mieszka z nami. Bardzo (...) czytaj dalej»
-
Sąd nie wydał decyzji o dzieciach po śmierci matki
przez: agusiaprop | 2011.3.24 10:26:59
witam!!! Mam na imię Agata potrzebuje waszej pomocy a raczej mój brat jej potrzebuje.Jest po rozwodzie tydzień temu zmarła jego byla zona mają 2 dzieci najstarsze ma 4 latka a młodsze 3.Zaznaczam (...) czytaj dalej»
-
Przewidywane podwyżki cen polis OC dla kierowców
przez: lucky34 | 2011.3.24 10:34:3
Witam wszystkich! Jakich podwyżek cen polis powinni się spodziewać kierowcy w 2011 r.? Według prognoz zakładów ubezpieczeń przygotowywanych dla Ubezpieczeniowego Funduszu Gwarancyjnego średnia (...) czytaj dalej»
-
Czy mogę wygrać opiekę nad niebiologicznym dzieckiem?
przez: agusiaprop | 2011.3.24 10:35:14
Witam!!! proponuje abyś skontaktował się z fundacją działajacą na rzecz pomocy ojcom mojemu bratu bardzo pomagają.Powodzenia. czytaj dalej»
-
Jakie jest najlepsze OFE - jak wybrać fundusz?
przez: mrozowskim | 2011.3.24 10:38:9
Jaki był najlepszy OFE, okaże się po kilkudziesięciu latach przy przechodzeniu na emeryturę. Historyczne wyniki nie dają żadnej gwarancji osiągnięcia podobnych w przyszłości. czytaj dalej»
-
Jak prawidłowo rozliczyć PIT-38 z inwestycji giełdowych
przez: gośka45 | 2011.3.24 10:39:5
Dzień dobry! Jak rozliczyć PIT-38??? Jak prawidłowo rozliczyć dochody uzyskane z inwestycji giełdowych w PIT 2010? Proszę o porade czytaj dalej»
-
Zwrot pieniędzy z biura podróży za rezygnację z wyjazdu do Turcji
przez: albertkow | 2011.3.24 10:56:14
Witam! Wybierałem się z żoną w maju do Turcji, jednak ze względu na protesty i konflikty, które w tym kraju w ostatnim czasie powstały, jesteśmy zmuszenie zrezygnować z wyjazdu. Czy możemy (...) czytaj dalej»
-
Odszkodowanie od pracodawcy gdy pracownik nie ma ubezpieczenia
przez: mika25 | 2011.3.24 11:2:56
Cześć! Mój chłopak miał 2 tygodnie temu wypadek. Potrącił go samochód na przejściu dla pieszych. Jest on studentem i dodatkowo pracował w firmie, gdzie pełnił funkcje informatyka. Umowe (...) czytaj dalej»
-
Umowa przedwstępna z deweloperem - strych gratis bez schodów i grzejników
przez: chylia | 2011.3.24 11:27:2
Witam Forumowiczów. Zwracam się z uprzejmą prośbą wyjasnienia mi pewnej nurtującej mnie kwestii: otóż, wstępnie (zadatkując 5000zł), zarezerwowalem mieszkanie u Gdyńskiego dewelpera- mieszkanie (...) czytaj dalej»
-
Jak prawnie zlikwidować działalność w firmie ubezpieczeniowej?
przez: AgnieszkaMuzyk | 2011.3.24 12:53:24
o ile mi wiadomo to powinno być w warunkach współpracy, a zamknięcie działalnosći to poprostu powiesz ksiegtowej ze zamykasz, ona doprowadzi ci książkę, wysle deklaracje, powie jakie druki musisz (...) czytaj dalej»
-
Kiedy dziecko może wybrać mieszkanie z ojcem?
przez: wawrzyniec7 | 2011.3.24 12:58:54
witam, mam 6 letniego syna mieszka on z matką, ale chciałby mieszkać ze mną, kiedy może się to stać? Matka nie opiekuje się nim źle, więc szans w sądzie na odebranie dziecka matce nie mam. Pytanie (...) czytaj dalej»
-
Czy mąż może zabierać wszystkie pieniądze z wypłaty?
przez: dagna3 | 2011.3.24 13:43:35
witam, czy mąż ma prawo wybierać z konta wszystkie pieniądze jakie dostaje z wypłaty i na życie dawać mi tylko tak mało że ledwo wystarcza?? Zaczął tak robić odkąd dostał podwyżkę. Twierdzi (...) czytaj dalej»
-
Czy dziadkowie mogą złożyć sprawę o wyznaczenie wizyt z wnukami
przez: dacjusz3 | 2011.3.24 13:52:50
witam, czy dziadkowie dziecka mogą złożyć sprawę do sądu o wyznaczenie wizyt z dziećmi?? Rodzice żony odgrażają się, że pójdą do sądu bo chcą aby wnuki do nich przyjeżdżały co weekend. (...) czytaj dalej»
-
Związek krewnych mających wspólnych pradziadków - kazirodztwo?
przez: umiła97 | 2011.3.24 14:8:27
witam, wynikła pewna sytuacja i chciała bym się dowiedzieć jak z prawnego punku widzenia wyglądają \"sprawy\" miedzy osobami z rodziny? Chłopak jest jakby moim kuzynem nasze babcie są siostrami, (...) czytaj dalej»
-
Co robić z nakazem zatrzymania za nieopłacanie alimentów?
przez: dagobert7 | 2011.3.24 14:21:22
witam, pracuję za granicą ale dowiedziałem się ostatnio że u mnie w domu w Polsce była policja z nakazem zatrzymania za nie płacenie alimentów. Co mam teraz zrobić aby wjechać do kraju i bezpiecznie (...) czytaj dalej»
-
Znęcanie się ex-męża po rozwodzie - groźby i brak spokoju
przez: jolkasz | 2011.3.24 14:28:53
Wiem co piszesz, sama zyje z psychopata i wiem ze odejszie od niego jest prawie nie mozliwe,wypraowadziąm sie od niego i co z tego przychodził do nowego miejsca zamieszkania , albo grzecznie w odwiedziny (...) czytaj dalej»
-
Ważność projektu podziału majątku spisanego bez świadków i notariusza
przez: dajma45 | 2011.3.24 14:51:26
witam, czy projekt podziału majątku spisany przez małżonków na papierze ale bez udziału świadków i notariusza będzie ważny, np podczas przepisywania samochodu?? Czy któraś z stron będzie mogła (...) czytaj dalej»
-
Czy wkłady dzieci są brane pod uwagę przy podziale majątku?
przez: dajsa98 | 2011.3.24 15:8:59
witam, czy podczas podziału majątku rodziców będą brane pod uwagę wkłady dzieci?? jeżeli z bratem wyremontowaliśmy sobie część domu, to musimy się dogadać z rodzicami?? czy sąd zwróci na (...) czytaj dalej»
-
Szanse na pozostanie na polu przy ustnej umowie dzierżawy
przez: dalemira4 | 2011.3.24 15:12:30
witam, czy jeśli istniała tylko ustna umowa dzierżawy pola na około 3 lata, a właścicielka po 3 miesiącach zażądała zwrotu pola. Czy ja mam jakieś szanse na pozostanie a tym polu?? Zdążyłam (...) czytaj dalej»
-
Odstąpienie od umowy przedwstępnej po zalaniu mieszkania
przez: damian80 | 2011.3.24 15:35:19
witam, zawarłem umowę przedwstępna na zakup mieszkania w kamienicy, wpłaciłem zadatek. Mieszkanie uległo zalaniu i chce odstąpić od umowy i zwrot całej zaliczki, czy właściciel ma jakieś podstawy (...) czytaj dalej»
-
Czy fundusze z III filara podlegają podziałowi majątku małżeństwa
przez: dalemira43 | 2011.3.24 15:39:23
witam , czy podczas podziału majątku małżeństwa, fundusze zgromadzone w 3 filarze będą podlegały podziałowi? czytaj dalej»
-
Jak usunąć brata z domu zapisanego w testamencie?
przez: fakir9000 | 2011.3.24 15:59:23
to z faktycznego miejsca pobytu wynika obowiązek i prawo do meldunku(rejestracji stałego pobytu) a nie odwrotnie, czyli jeżeli brat nie przebywa na stałe nie może być zameldowany. czytaj dalej»
-
Czy firma może wpisać nieobecność za badania bez terminu?
przez: ricardo_tm | 2011.3.24 17:1:4
dziękuje za porade czytaj dalej»
-
Podstawy prawne prawa czekowego - literatura i źródła
przez: Mojodots | 2011.3.24 18:27:44
Witam wszystkich, już w swoim pierwszym poście jestem zmuszony ( niejako ) prosić o pomoc a mianowicie czy ktoś, ktokolwiek mógłby ukierunkować mnie, podać pozycje odpowiedniej literatury, która (...) czytaj dalej»
-
Czy komornik może zająć moje rzeczy za długi właściciela mieszkania?
przez: mkc2 | 2011.3.24 19:15:16
WYNAJĘCIE MIESZKANIA OD DŁUŻNIKA Chce wynajac mieszkanie od osoby ktora jest jego wlascicielem i ma na nie kredyt hipoteczny(raty splacane w terminie bez zadnej zaleglosci) ,ale posiada inny kredyt (...) czytaj dalej»
-
Sprzeciw od nakazu zapłaty za dług uczelni - przedawnienie
przez: badziomilan | 2011.3.24 19:59:21
Witam, na początek kilka faktów i dat: 2007-10-08 Podpisalem umowę o naukę i płatności z Wyższą Szkoła Gospodarki w Bydgoszczy 2008-03-06 Decyzją dziekana zostałem usunięty z listy studentów (...) czytaj dalej»