Archiwum Forum Marzec 2011
(750 tematów na forum)
-
Czy rozliczać staż kierowany przez Urząd Pracy
przez: korneta | 2011.3.29 15:2:35
Witam! Chciałabym zapytać czy skoro odbywałam staż, na który byłam kierowana przez Urząd Pracy, to czy powinnam się rozliczać z tego? Czy mogę liczyć na jakiś zwrot pieniędzy jeśli staż (...) czytaj dalej»
-
Dziedziczenie po zmarłej kobiecie bez dzieci i męża
przez: uryka4 | 2011.3.29 15:5:55
witam , mam takie banalne pytanie czy po nieżyjącej kobiecie nie mającej dzieci ani męża, może dziedziczyć rodzeństwo czy może nieruchomość przejmuje państwo?? Nie było również testamentu, (...) czytaj dalej»
-
Odebranie praw rodzicielskich ojcu alkoholikowi
przez: mama34 | 2011.3.29 15:25:17
Witam! Potrzebuje porady dotyczącej odebrania praw rodzicielskich ojcu! Ojciec mojego dziecka jest alkoholikiem! Nie płaci alimentów , odwiedza mojego syna tylko raz na miesiąc o ile w ogóle (...) czytaj dalej»
-
Rozdzielność majątkowa a odpowiedzialność za długi męża
przez: rodzic1 | 2011.3.29 15:36:54
Witam! Nie znalazłam wątku o podobnym temacie, jeśli się powtarzam to proszę o odesłanie mnie do poprzednich odpowiedzi. Podpisałam z mężem rozdzielność majątkową dwa lata po ślubie. Jeden (...) czytaj dalej»
-
Co oznacza wypowiedzenie umowy kredytowej przez bank
przez: łysy34 | 2011.3.29 15:40:20
Witam! Co oznacza wypowiedzenie umowy kredytowej przez bank? Dzięki za odp. czytaj dalej»
-
Formalności zwiększenia powierzchni mieszkalnej przez adaptację piwnic
przez: mysz | 2011.3.29 15:41:44
zmiana sposobu użytkowania piwnic Witam, w darowiznie otrzymaliśmy dom jednorodzinny, powierzchnia uzytkowa tego domu to 100m2, natomiast w chwili obecnej piwnice zostały zaadaptowane jako pomieszczenia (...) czytaj dalej»
-
Brak odpowiedzi na wniosek o odszkodowanie za grunt na drogę
przez: Radek 42 | 2011.3.29 15:42:34
zależy jaka była podstawa prawna przejęcia części nieruchomości, jeśli jest w niej wskazany art. 98 ust. 1, to powinno byc wszczęte postępowanie o odszkodowanie. czytaj dalej»
-
Ile czekać na odszkodowanie z ZUS
przez: kate34 | 2011.3.29 15:43:58
cześć! Ile trzeba czekać na otrzymanie odszkodowania z ZUS-U? Z góry dziękuję za odpowiedź. czytaj dalej»
-
Umowa użyczenia mieszkania za opiekę zamiast najmu
przez: uniewit | 2011.3.29 15:45:50
witam, czy jeśli zawrę z wynajmującym umowę użyczenia mieszkania w zamiana za opiekę nad nim, to on nie będzie musiał płacić podatku dochodowego od najmu? Co trzeba napisać w takiej umowie?? (...) czytaj dalej»
-
Jaki przelicznik powierzchni dla gruntów S-PSIV i B-PSIV w podatku rolnym
przez: NIERUCHOMOSCI | 2011.3.29 15:50:31
Jaki zastosować przelicznik powierzchni użytków rolnych dla S-PSIV ? czy zastosować przelicznik dla sadów czy dla pastwisk? Jaki zastosować dla B-PSIV ? osoba prawna złożyła deklaracje na podatek (...) czytaj dalej»
-
Czy muszę stawić się jako świadek na rozprawie o pobicie
przez: dori35 | 2011.3.29 15:51:53
Witam! Jestem wzywany na świadka w rozprawie o pobicie. Czy muszę się wstawić na tą rozprawę? Czy jest jakaś kara za niewstawienie się świadka? proszę o odpowiedź. czytaj dalej»
-
Jak przedłużyć ważność prawomocnego wyroku?
przez: Bambuseg | 2011.3.29 15:57:13
Jak przedłużyć wyrok prawomocny ?? Witam Posiadam wyrok prawomocny i wiem ze po 10latach upływa jego ważność. Idze go jakoś przedłużyć ?? czytaj dalej»
-
Opodatkowanie budynku zajętego na działalność medyczną
przez: NIERUCHOMOSCI | 2011.3.29 16:1:31
jak opodatkować część budynku zajętego na prowadzenie tej działalności? Czy zastosować stawkę związaną z prowadzeniem działalności gospodarczej? czy zastosować stawkę dla budynków zajętych (...) czytaj dalej»
-
Zmiany w egzaminach na prawo jazdy - testy w czasie rzeczywistym
przez: umil | 2011.3.29 16:14:38
Pytania mają być generowane w czasie rzeczywistym i mają mieć postać testów jednokrotnego wyboru. Symulacje na drodze i brak dodatkowego czasu na poprawianie odpowiedzi!! To wszystko ma poprawić (...) czytaj dalej»
-
Czy wszystkie programy do rozliczania PITów z internetu są dobre
przez: ffrederyka4 | 2011.3.29 16:19:1
witam, czy wszystkie dostępne w internecie programy do rozliczania pitów są dobre?? Czy powinny mieć jakąś sygnaturę? Jak to wygląda, czy US wypuszcza jakiś swój program?? czytaj dalej»
-
Czy można wysłać NIP-3 przez internet bez podpisu elektronicznego?
przez: cogito34 | 2011.3.29 18:58:56
Nie, ponieważ prawomocny dokument, to podpisany oryginał. W związku z tym przesłany przez internet zeskanowany dokument niestety nie będzie poprawny. Możesz zawsze wysłać pocztą, ale to na pewno (...) czytaj dalej»
-
Ulga rehabilitacyjna w PIT-37 dla osób niepełnosprawnych
przez: kadłubek | 2011.3.29 20:32:31
Rozlicz swój pit 37 druk i skorzystaj z ulgi rehabilitacyjnej. Ulga rehabilitacyjna jest ulgą, która przysługuje osobom niepełnosprawnym, a także osobom, które utrzymują osoby niepełnosprawne. (...) czytaj dalej»
-
Ulga rehabilitacyjna - wydatki limitowane i nielimitowane
przez: kajmił | 2011.3.29 20:35:25
Rozlicz swój pit 37 druk i skorzystaj z ulgi rehabilitacyjnej. Ulga rehabilitacyjna jest ulgą, która przysługuje osobom niepełnosprawnym, a także osobom, które utrzymują osoby niepełnosprawne. (...) czytaj dalej»
-
Czy mogę otworzyć mini siłownię w piwnicy bloku
przez: alanaro | 2011.3.29 20:38:24
WITAM CHCIAŁABYM OTWORZYC MINI SIŁOWNIE W PIWNICY CHODZI MI GŁÓWNIE O TO ABY WSTAWIC TAM 3 BIERZNIE I ROWEREK NARAZIE TYLKO NAD TYM MYSLALAM. CHCIAŁABYM COS NA TYM ZAROBIC PRZYJMOWAC ZNAJOMYCH KLIENTÓW (...) czytaj dalej»
-
Katalog wydatków objętych ulgą rehabilitacyjną
przez: kajmiła | 2011.3.29 20:39:54
Nie wszystkie wydatki poniesione przez osoby niepełnosprawne lub przez osoby utrzymujące osoby niepełnosprawne mogą być podstawą do dokonania odliczenia. Wydatki wchodzące w skład ulgi rehabilitacyjnej (...) czytaj dalej»
-
Wydatki limitowane w uldze rehabilitacyjnej - wysokość 2280 zł rocznie
przez: kajosława | 2011.3.29 20:49:7
W związku z wydatkami limitowanymi, podatnik ma prawo do odpisania ulgi w wysokości 2280 złotych rocznie. Ponadto do wydatków limitowanych zaliczamy również wydatki na leki przewyższające 100 złotych, (...) czytaj dalej»
-
Odliczenie wydatków na leki powyżej 100 zł w uldze rehabilitacyjnej
przez: kalasanty | 2011.3.29 20:50:42
Do wydatków limitowanych zaliczamy również wydatki na leki przewyższające 100 złotych, jeżeli będą one zalecane przez lekarza specjalistę. Oznacza to, że jeżeli w ciągu miesiąca wydamy na (...) czytaj dalej»
-
Nowe zasady wydawania świadectw pracy przy umowach ????nych
przez: ładmił | 2011.3.29 22:48:53
?Jeżeli pracownik pozostaje w zatrudnieniu u tego samego pracodawcy na podstawie umowy o pracę na okres próbny, umowy o pracę na czas określony lub umowy o pracę na czas wykonania określonej pracy, (...) czytaj dalej»
-
Egzekucja komornicza w miejscu zamieszkania dziecka dłużnika
przez: gips01 | 2011.3.29 23:40:26
Witam Jestem DŁUŻNIKIEM i prowadzone jest przeciwko mnie postępowanie egzekucyjne Komornik sądowy chce zająć ruchomości znajdujące się w miejscu zamieszkania mojego dziecka 1. Nie jestem (...) czytaj dalej»
-
Obowiązek pracodawcy udzielenia zaległego urlopu do końca marca
przez: ładmiła | 2011.3.29 23:46:13
Do końca marca 2011 r. pracodawcy powinni udzielić pracownikom urlopów wypoczynkowych niewykorzystanych w 2010 roku. Pracownik powinien wykorzystać urlop wypoczynkowy w roku, za który przysługuje. (...) czytaj dalej»
-
Przymusowe wykorzystanie urlopu przez pracodawcę
przez: ładmir | 2011.3.29 23:50:32
Z art. 168 k.p. wynika dla pracodawcy obowiązek udzielenia pracownikowi zaległego urlopu wypoczynkowego w terminie określonym w tym przepisie, a udzielenie urlopu we wskazanym terminie nie wymaga od (...) czytaj dalej»
-
Jak napisać wniosek o przyznanie grupy inwalidzkiej?
przez: ładmira | 2011.3.30 0:0:55
Jak napisać wniosek o przyznanie grupy inwalidzkiej? Jakie formalności należy wypełnić, aby otrzymać orzeczenie o grupie inwalidzkiej? z góry dziękuję za odpowiedź! czytaj dalej»
-
Stopnie niepełnosprawności - znaczny, umiarkowany i lekki
przez: ładomysł | 2011.3.30 0:15:3
Ustawa określa trzy stopnie niepełnosprawności: znaczny, umiarkowany i lekki. Skutki naruszenia organizmu, które kwalifikują badanego do orzeczenia w jego przypadku znacznego stopnia niepełnosprawności (...) czytaj dalej»
-
Kto może złożyć wniosek o orzeczenie niepełnosprawności?
przez: ładosław | 2011.3.30 0:22:14
Orzekanie o stopniu niepełnosprawności następuje na wniosek. Wniosek może złożyć sama osoba zainteresowana, jej przedstawiciel ustawowy, lecz za zgodą zainteresowanego (np. w przypadku dziecka (...) czytaj dalej»
-
Dokumenty potrzebne do wniosku o orzeczenie niepełnosprawności
przez: macimił | 2011.3.30 0:30:41
Wraz z formularzem wniosku, który można dostać w odpowiednim urzędzie (starostwie powiatowym) lub na stronach urzędu właściwego dla miejsca zamieszkania, należy dołączyć odpowiednią dokumentację. (...) czytaj dalej»
-
Jakie dokumenty do wniosku o grupę inwalidzką?
przez: macimiła | 2011.3.30 0:35:11
Zaświadczenie lekarskie, które opisuje stan zdrowia, diagnozę choroby zasadniczej oraz innych chorób (tzw. współistniejących). Muszą to być aktualne wyniki badań wydane przez naszego lekarza. (...) czytaj dalej»
-
Podatek od mieszkania odziedziczonego od wujka
przez: makryna | 2011.3.30 0:52:49
Witam, mam problem... Wujek zapisał mi w spadku mieszkanie. Czy w tej sytuacji będę musiała zapłacić podatek od tego mieszkania. Jeśli tak, to od jakiej kwoty będzie ten podatek? O wartości rynkowej (...) czytaj dalej»
-
Dom i działki w spadku - podatek od nieruchomości vs prawa dziadka
przez: nabłog | 2011.3.30 0:59:35
Witam! Trzy miesiące temu zmarł mój wujek, a brat mojej mamy, który nie miał ani żony, ani dzieci. Pozostawił po sobie dość duży majątek, ale nie zostawił testamentu. Rodzice wujka, a moi (...) czytaj dalej»
-
Czy można odrzucić spadek dla małoletniego dziecka?
przez: nabłoga | 2011.3.30 1:5:26
Witam! Wujek mojego męża przepisał w spadku naszej małoletniej córce mieszkanie i wraz z nim sporo długów... Pragnęłabym się więc dowiedzieć, czy w sytuacji odrzucenia spadku w imieniu córki, (...) czytaj dalej»
-
Jak ojciec może uznać dziecko po latach?
przez: karolina170308 | 2011.3.30 9:42:46
Witam wszystkich mam mały dylemat i bardzo bym prosiła o pomoc. Otóż 3 lata temu urodziłam synka ale ojciec dziecka nie chciał się przyznać do ojcostwa dlatego w akcie urodzenia dziecka jest ,,ojciec (...) czytaj dalej»
-
Zmiana szkoły a renta rodzinna - czy ZUS się dowie
przez: tola | 2011.3.30 9:55:12
mam decyzję o przyznniu renty rodzinnej do listopada 2011r. (wtedy kończę 5 lat), zapisałam się do szkoły policealnej we wrześniu przestałam chodzić i zapisałam się teraz raz jeszcze boję się (...) czytaj dalej»
-
Problem z umową o dzieło wystawioną rok po wykonaniu zlecenia
przez: snuppi | 2011.3.30 12:8:0
Witam, ponad rok temu - w styczniu - podjęłam się zlecenia dla znajomej prowadzącej pewną firmę wykonania projektu aranżacji nowej siedziby firmy. W tym czasie byłam zarejestrowana w Urzędzie (...) czytaj dalej»
-
Dlaczego nie można odliczyć ulgi na niepełnosprawne dziecko?
przez: uleczka30 | 2011.3.30 12:22:16
ulga na dziecko, na które jest już pobierany zasiłek pielęgnacyjny przysługuje bez wzgledu na to czy dziecko pobiera inną rentę. czytaj dalej»
-
Ulga na studiujące dziecko pracujące za granicą
przez: heniek54 | 2011.3.30 12:33:54
Jeżeli dziecko uzyskiwało dochody jedynie za granicą, rodzice mogą skorzystać z ulgi na dzieci. O ile umowa z danym krajem umożliwia rozliczenie dochodu uzyskanego za granicą metodą (...) czytaj dalej»
-
Ulga prorodzinna i samotne wychowywanie przy zasiłku pielęgnacyjnym
przez: umira | 2011.3.30 12:41:9
witam, moje dziecko jest pełnoletnie, uczy się i pobieram na nie zasiłek pielęgnacyjny, ma tez rentę socjalna i po zmarłym ojcu. W US poinformowano mnie, że mogę skorzystać z ulgi prorodzinnej (...) czytaj dalej»
-
Czy zameldowanie u babci wpływa na ulgę rodziców?
przez: lukas25 | 2011.3.30 12:47:24
Miejsce zameldowania niema wpłuwu na wysokość ulgi odliczonej od podatku, rodzice mogą odliczyć całość ulgi. czytaj dalej»
-
Ulga na dzieci zwiększyła dochód - utrata świadczeń
przez: urbana9 | 2011.3.30 12:56:7
Ulga na dzieci dopisuję się do dochodu!! Skorzystałam z niej w tamtym roku biorąc ulgę na trójkę uczących się dzieci, przekroczyła próg dochodów i zabrano mi świadczenia z FUNDUSZU ALIMENTACYJNEGO!! (...) czytaj dalej»
-
Jak się rozliczyć ze stażu z Urzędu Pracy?
przez: henryk45 | 2011.3.30 12:58:58
Termin wysyłania PIT-ów już miną, musi pan udac się do urzędu! Na podstawie uzyskanego PIT-11 należy rozliczyc PIT-37 czytaj dalej»
-
Czy staż finansowany z UP wymaga rozliczenia podatkowego?
przez: olcioP | 2011.3.30 13:3:53
Musi się Pan dowiedzieć co znaczy "finansowany", jeśli był finansowany z środków unijnych Kapitału ludzkiego to nie otrzyma Pan pitu i nie trzeba tego stażu rozliczać. czytaj dalej»
-
Były partner grozi i nęka - jak zabezpieczyć dziecko?
przez: Sol Angelika | 2011.3.30 13:34:20
Musi Pani wystąpić do sądu o ustalenie miejsca pobytu dziecka przy Pani i o alimenty. Jeśli ojciec zabierze dziecko, to nie będzie to porwanie, ponieważ oboje rodziców ma takie same prawa (...) czytaj dalej»
-
Jaki PIT przy stażu z UP i umowie o dzieło?
przez: janinka | 2011.3.30 13:42:59
wszystko na PIT-37 na podstawie otrzymanych PIT-11 z UP i z firmy. czytaj dalej»
-
Brak polisy OC uniemożliwia odliczenie kosztów remontu auta
przez: usław | 2011.3.30 13:51:32
Uwaga! Jeśli nie posiada się polisy OC na auto osobowe lub ciężarowe to ewentualne koszty remontu nie będą mogły być odliczone!! czytaj dalej»
-
Kto ponosi karę za nie wydanie paragonu - kelnerka czy szef
przez: florian66 | 2011.3.30 13:56:8
Mam takie pytanie, pracuje jako kelnerka i szef na tańsze zamówienia nie pozwala nam wydawać paragonów. Czy w takiej sytuacji to ja będę ukarana za nie wydanie go czy mój szef? czytaj dalej»
-
Kupno samochodu zajętego przez komornika - czy umowa jest ważna
przez: Ewa20 | 2011.3.30 13:56:31
Witam. Kupilam samochod, ktory jak sie okazalo przy probie rejestracji auta jest zajety przez komornika. Auto zostalo zakupione przez posrednika. Z poprzednim wlascicielem auta nie ma zadnego kontaktu. (...) czytaj dalej»
-
Krytyka nowych testów na prawo jazdy jako nieprzemy ślane
przez: gucion30 | 2011.3.30 14:2:32
Jak dla mnie te nowe testy są w ogóle nie przemyślane, jeśli ktoś chce utrudnić życie to chyba tylko po to je wymyślono. Przecież egzamin jest dzielony na 2 części teoretyczną i praktyczną, (...) czytaj dalej»