Ulga rehabilitacyjna 2011 - jakie wydatki można odliczyć ??
Odpowiedzi w temacie (0)

Nie wszystkie wydatki poniesione przez osoby niepełnosprawne lub przez osoby utrzymujące osoby niepełnosprawne mogą być podstawą do dokonania odliczenia. Wydatki wchodzące w skład ulgi rehabilitacyjnej zostały wymienione w odpowiednim katalogu, a jego zamknięty charakter powoduje, że jeżeli jakiś wydatek nie został tam wymieniony to podatnik nie ma możliwości skorzystania w związku z jego poniesieniem z jakiejkolwiek ulgi.
Wydatki ponoszone w związku z niepełnosprawnością podzielić możemy na dwie grupy ? limitowane i nielimitowane. W przypadku wydatków limitowanych, podatnik ma prawo do odliczenia jedynie kwoty do pewnej, określonej ustawowo wysokości, lub też nadwyżki ponad określoną w ustawie kwotę (gdy poniesione wydatki przekroczą dany limit).
Do wydatków nielimitowanych w przypadku, których przysługuje ulga rehabilitacyjna zaliczamy między innymi:
* wydatki poniesione w celu przystosowania mieszkania bądź domu (remont, przebudowa itp.), w którym mieszka osoba niepełnosprawna,
* wydatki na wyposażenie domu bądź mieszkania, w którym mieszka osoba niepełnosprawna, tak żeby możliwe było jej jak najwygodniejsze funkcjonowanie,
* wydatki poniesione zarówno na kupno jak i naprawę różnego rodzaju sprzętów, urządzeń oraz narzędzi, które niezbędne są osobie niepełnosprawnej do rehabilitacji jak i wykonywania różnego rodzaju czynności (przy czym wyłączone są z tego wszystkie sprzęty typu AGD),
* wydatki na przystosowanie pojazdu w taki sposób, aby mogła być nim transportowana osoba niepełnosprawna,
* wydatki poniesione w związku z pobytem osoby niepełnosprawnej na turnusach leczniczych i rehabilitacyjnych,
* wydatki poniesione na zabiegi rehabilitacyjne,
* wydatki związane z koniecznością opieki pielęgniarskiej,
Wśród wydatków o charakterze limitowanym wymienić możemy natomiast:
* wydatki poniesione na przewodników niezbędnych osobom niepełnosprawnym,
* wydatki ponoszone przez osobę niepełnosprawną lub jej opiekuna na utrzymanie psa przewodnika,
* wydatki ponoszone przez osobę niepełnosprawną (I lub II grupa) w związku z używaniem przez nią samochodu osobowego lub przez osobę, na której utrzymaniu jest taka osoba.
W związku z każdym z wymienionych powyżej wydatków limitowanych podatnik ma prawo do odpisania ulgi w wysokości 2280 złotych rocznie. Ponadto do wydatków limitowanych zaliczamy również wydatki na leki przewyższające 100 złotych, jeżeli będą one zalecane przez lekarza specjalistę. Oznacza to, że jeżeli w ciągu miesiąca wydamy na leki więcej niż 100 złotych to wydaną faktycznie kwotę pomniejszoną o owe sto złotych możemy również odliczyć.
Nie znalazłeś odpowiedzi?
DODAJ POST W TEMACIE
Aby odpowiadać na forum musisz się zalogować!
Potrzebujesz porady prawnej?
PODOBNE TEMATY NA FORUM
-
Ulga rehabilitacyjna - wszystko o odliczeniu PIT ! Rozlicz swój pit 37 druk i skorzystaj z ulgi rehabilitacyjnej. Ulga rehabilitacyjna jest ulgą, która przysługuje osobom niepełnosprawnym, a także (...) czytaj dalej»
-
Ulga rehabilitacyjna Inwalida II grupy posiadający własny samochód kilka razy w roku jeździ na wyznaczoną konsultacje do poradni specjalistycznej znajdującej się w innej miejscowości. Czy wydatki (...) czytaj dalej»
-
PIT 2010 - ulga rehabilitacyjna 2010 Ulga na cele rehabilitacyjne przysługuje osobom niepełnosprawnym bądź podatnikom mającym na utrzymaniu osoby niepełnosprawne, których dochód (osób będących (...) czytaj dalej»
-
Ulga rehabilitacyjna 2011 - ulga na leki - sprawdź ! Do wydatków limitowanych zaliczamy również wydatki na leki przewyższające 100 złotych, jeżeli będą one zalecane przez lekarza specjalistę. (...) czytaj dalej»
-
Ulga rehabilitacyjna - jaką kwotę można odliczyć w PIT 2010 ??
Ulga rehabilitacyjna - jaką kwotę można odliczyć w PIT 2010 ?? Moja mama jest od 10 lat osobą niepełnosprawną. Jest po dwóch zawałach i na stałe przyjmuje leki na serce zlecone przez lekarza (...) czytaj dalej»
-
Ulgi podatkowe 2010 W 2010 r. podatek dochodowy można było zmniejszyć o wydatki na utrzymanie dzieci, internet, oszczędzanie w kasie mieszkaniowej, rehabilitację czy darowizny. * ulga na dzieci * (...) czytaj dalej»
-
Ulga rehabilitacyjna PIT - kwota za wydatki limitowane - 2280 zł
Ulga rehabilitacyjna PIT - kwota za wydatki limitowane - 2280 zł W związku z wydatkami limitowanymi, podatnik ma prawo do odpisania ulgi w wysokości 2280 złotych rocznie. Ponadto do wydatków limitowanych (...) czytaj dalej»
-
Ulga rehabilitacyjna 2012. witam mam kilka pytań będę wdzięczny za odpowiedzi i pomoc. osoba mająca na utrzymaniu 2 dzieci niepełnosprawnych ma prawo odliczenia odrębnie na kazde dziecko wydatków (...) czytaj dalej»
-
Ulga rehabilitacyjna 2012 witam prosze o pomoc drogich forumowiczów. czy osoba niepełnosprawna, która korzysta z ulgi rehabilitacyjnej musi poświadczyć wydatki które poniosła fakturą? chodzi (...) czytaj dalej»
-
Odliczenie od podatku Czy można odliczyć sobie od podatku koszty biletów na dojazd do pracy lub do szkoły? Oraz czy można odliczyć czesne za szkołę? Trochę pózno to pytanie zadajesz bo czas na (...) czytaj dalej»
-
ulga internetowa - czy można odliczyć koszty za naprawę modemu ??
ulga internetowa - czy można odliczyć koszty za naprawę modemu ?? witam. mam pytanie dotyczące ulgi internetowej... w ubiegłym roku musiałem trzy razy naprawiać modem, za którego pośrednictwem (...) czytaj dalej»
-
ulga internetowa 2011 - proszę o pomoc ! witam, w 2010 roku mieszkałem i pracowałem w Krakowie. Zameldowany jestem jednak w Myszkowie. Wydatki na internet ponoszę w obu miejscach, tj. w Krakowie i (...) czytaj dalej»
-
ulga meldunkowa, ulga za grunt ? witam, mam taki problem z rozliczeniem z urzędem skarbowym, chce skorzystać z ulgi meldunkowej, ale nie wiem czy obejmuje ona sprzedaż gruntu pod budynkiem. Bardzo (...) czytaj dalej»
-
PIT 2010 - ulga internetowa a mobilny internet (wydatki na internet z telefonu komórkowego lub laptopa) witam. chciałabym się dowiedzieć jak wygląda sytuacja z PIT 2010 i ulgą internetową. można (...) czytaj dalej»
-
Zmiany w ulgach podatkowych 2011 Witam, wraz z mężem oddajemy krew od roku, wiemy że można to odliczyć od podatku. Czy w tym roku będzie to nieco łwtiejsze i szybsze? pytam bo rozmawialiśmy z pielęgniarką (...) czytaj dalej»
-
ulga internetowa - internet w laptopie witam. korzystam z internetu w laptopie. Na tym komputerze używam internetu, za który co miesiąc płacę 50 zł. Czy wydatki na sieć w laptopie można odliczyć (...) czytaj dalej»