Archiwum Forum Kwiecień 2011
(777 tematów na forum)
-
Ulga meldunkowa a sprzedaż gruntu pod budynkiem
przez: marian 54 | 2011.4.28 14:22:44
Według mnie ulgę można odliczyć, najlepiej powołac się na wyrok WSA w Olsztynie z 24 marca 2011 r. (I SA/Ol 97/11) oraz WSA w Warszawie (sygn. III SA/Wa 2040/09). czytaj dalej»
-
Czy pracodawca może odwołać pracownika z zatwierdzonego urlopu
przez: iwona21 | 2011.4.28 14:30:15
witam, mam taka sprawę czy będąc na 2 tyg urlopie, który był zgłoszony na początku roku, można mnie wezwać do pracy? Zadzwonił do mnie kierownik i powiedział, że muszę wrócić wcześniej (...) czytaj dalej»
-
Problemy z nieruchomością kupioną od komornika - przedłużające się postępowanie
przez: ula55 | 2011.4.28 14:44:44
mam problem z nieruchomością kupioną od komornika, okazało się że dłużnicy cały czas piszą jakieś zażalenia i sprawa przyznania prawomocnego przysądzenia się odwleka. Wpłaciłem już część (...) czytaj dalej»
-
Wysyłanie PIT z zagranicy - data stempla pocztowego
przez: jujko | 2011.4.28 14:49:8
Jeśli pracujesz za granica o terminie zeznania decyduje data wpływu zeznania do urzędu skarbowego w kraju, lepszym rozwiązaniem jest złożenie PIT w konsulacie lub w ambasadzie za potwierdzeniem (...) czytaj dalej»
-
Wykup lokali z TBS - aktualne możliwości
przez: matyldaa34 | 2011.4.28 14:50:46
Takie lokale od TBS będą mogli wykupić tylko najemcy, którzy partycypowali w kosztach budowy. czytaj dalej»
-
Podatek od zbycia udziału w mieszkaniu na umowie dożywocia
przez: jeremii | 2011.4.28 14:56:55
Nie trzeba czekać pięć lat, aby zbyć nieruchomość w zamian za dożywocie, ponieważ nie jest to zbycie odpłatne. (tak oświadczył WSA w Szczecinie w wyroku z 24 marca 2011 r. (...) czytaj dalej»
-
Przymusowy urlop w dniu wolnym od pracy
przez: meniaa27 | 2011.4.28 15:7:46
Niedopuszczalne jest że pracodawca ustala pracownikowi termin urlopu zupełnie dowolnie i wbrew jego woli. czytaj dalej»
-
Przepisanie domu po zmarłych rodzicach na jednego z dzieci
przez: faraon0 | 2011.4.28 15:28:50
trzeba przeprowadzić sprawę spadkową po rodzicach, wnieść wniosek o stwierdzenie nabycia spadku a potem siostry przeniosą swoje udziały spadkowe na pana czytaj dalej»
-
Skrzynka rozdzielcza prądu na ścianie cudzego garażu
przez: denwer | 2011.4.28 15:47:37
Witam. Od około roku jestem nowym właścicielem garażu w ciągu garaży. Zakupiłem go od poprzedniego właściciela wraz z przyłączem prądowym. Niedawno dowiedziałem się że skrzynka rozdzielcza (...) czytaj dalej»
-
Zadłużenie mieszkania komunalnego - rozkład długu na domowników
przez: Kkkk | 2011.4.28 17:20:51
Zadłużenie mieszkania Dzień dobry mam taką sprawę i pytanie. Moja mama jest głównym najemcą mieszkania w którym mieszkamy (ja, brat i teoretycznie moja mama, gdyż mama jest tu zameldowana ale (...) czytaj dalej»
-
Planowane zmiany w zakresie emerytur mundurowych
przez: umosław | 2011.4.28 18:55:17
witam. pragnąłbym się dowiedzieć jakie są planowane zmiany w zakresie emerytur mundurowych. z góry dziękuję za odpowiedź! czytaj dalej»
-
Wysokość egzekucji komorniczej z pensji przy alimentach
przez: olek3076 | 2011.4.28 19:11:56
Witam serdecznie mam pytanie co do prowadzonej egzekucji komorniczej. Jestem zatrudniony na umowę o pracę moje zarobki wynoszą 3800 zł miesięcznie. komornik na podstawie tytułu bankowego zabiera (...) czytaj dalej»
-
Dopisanie komórki przekształconej w sklep do aktu notarialnego
przez: MCLS | 2011.4.28 20:18:48
W 1993 roku wykupiłem mieszkanie w kaminiecy w której znajdowało się 12 mieszkań komunalnych. Byłem pierwszą osobą wykupującą mieszkanie. W Akcie notarialnym zapisano sprzedaż mieszkania o łącznej (...) czytaj dalej»
-
Wezwanie z MOPS do stawiennictwa w sprawie alimentów z funduszu
przez: oldi76 | 2011.4.28 20:20:58
Witam. Dziś dostałem z MOPS pismo wzywające mnie do stawiennictwa w ciągu 14 dni w celu przeprowadzenia wywiadu ze mną,czemu nie płacę alimentów ( 2 x 280 zł). Zdziwiło mnie to, gdyż ani przed (...) czytaj dalej»
-
Doświadczenia z polisami przy problemach ze spłatą kredytu
przez: umowit | 2011.4.28 20:32:37
Witam. Ostatnio przeczytałem, że w razie problemu ze spłatą kredytu, banki naciągają kredytobiorców na polisy. Czy ktoś miał już doświadczenie z taką sytuacją, gdzie zamiast do ubezpieczyciela, (...) czytaj dalej»
-
Zarobki dla Polaków po otwarciu niemieckiego rynku pracy
przez: un | 2011.4.28 21:19:57
witam. czy ktoś wie, czy po otwarciu rynku pracy od maja 2011 zarobki dla Polaków będą takie same jak aktualnie obowiązujące w Niemczech?? z góry dziękuję za odpowiedź! czytaj dalej»
-
Ubezpieczenie zdrowotne i społeczne dla Polaków pracujących w Niemczech
przez: zbawim | 2011.4.28 22:4:7
1 maja niemiecki rynek pracy zostanie otwarty dla polskich obywateli. Decydując się na zatrudnienie u naszego zachodniego sąsiada musimy pamiętać, że składki na ubezpieczenie zdrowotne i społeczne (...) czytaj dalej»
-
Aktualna definicja broni białej i propozycje zmian w prawie
przez: adaukt | 2011.4.28 22:34:45
Obecnie do broni białej zalicza się: 1. Ostrza ukryte w przedmiotach niemających wyglądu broni, 2. Kastety i nunczaka, 3. Pałki posiadające zakończenie z ciężkiego i twardego materiału lub (...) czytaj dalej»
-
Grillowanie na balkonie - czy można dostać mandat
przez: zbawima | 2011.4.28 23:4:53
Rozpalenie grilla na własnym balkonie może być potraktowane jako zakłócanie spokoju. Jeśli sąsiadowi przeszkadza dym, to ma prawo zadzwonić na policję. Zazwyczaj takie sprawy kończą się (...) czytaj dalej»
-
Miejsca gdzie obowiązuje zakaz spożycia alkoholu
przez: adaukta | 2011.4.28 23:12:41
Czy na pewno wiecie, gdzie nie można spożywać alkoholu? Przepisy dokładnie określają takie miejsca. Są to: * tereny szkół oraz innych zakładów i placówek oświatowo-wychowawczych, opiekuńczych (...) czytaj dalej»
-
Mandaty i punkty karne za wykroczenia drogowe
przez: uniedroga | 2011.4.28 23:24:3
Przekroczenie prędkości * do 10 km/h: 50 zł mandatu i 1 punkt karny * o 11-20 km/h: od 50 do 100 zł mandatu i 2 punkty karne * o 21-30 km/h: od 100 do 200 zł mandatu i 4 punkty karne * o 31-40 (...) czytaj dalej»
-
Stan po użyciu alkoholu - różnica od stanu nietrzeźwości
przez: zbawimił | 2011.4.28 23:25:55
Mówimy o nim gdy: * zawartość alkoholu we krwi wynosi od 0,2 do 0,5 promila * obecność alkoholu wynosi od 0,1 mg do 0,25 mg w 1 dm sześciennym wydychanego powietrza. Kto w takim stanie kieruje (...) czytaj dalej»
-
Odpowiedzialność firmy za wydanie klucza cenzury bez weryfikacji
przez: kollek | 2011.4.28 23:27:20
Witam! Zablokowałem swoim dziecim strony internetowe - Cenzurą. Mój syn chciał udowodnić mi że poradzi sobie z tą przeszkodą. Otóż napisał maila do firmy, która obsługiwała funkcje cenzury (...) czytaj dalej»
-
Jazda pod wpływem alkoholu - kary i konsekwencje prawne
przez: barmił | 2011.4.28 23:30:9
Zachodzi, gdy: * zawartość alkoholu we krwi przekracza 0,5 promila albo prowadzi do stężenia przekraczającego tę wartość lub * zawartość alkoholu w 1 dm3 wydychanego powietrza przekracza (...) czytaj dalej»
-
Czy pracownik może odmówić przyjęcia wypowiedzenia
przez: jędrek | 2011.4.28 23:39:44
Witam, Czy pracownik ma prawo odmówić przyjęcia wypowiedzenia o pracę? Jakie go konsekwencje mogłyby czekać? Proszę o szybką odpowiedź czytaj dalej»
-
Obowiązek wystawienia PIT-11 dla ucznia bez podpisanego PIT-12
przez: lipoz | 2011.4.29 0:8:39
[cytat] Czy zatrudniając ucznia wystawiam mu PIT-11 za rok podatkowy tak samo jak dla pracownika zatrudnionego na umowę o pracę? wiem, że jeśli podpisał PIT-12 to sporządzam PIT-40, ale czy w (...) czytaj dalej»
-
Przymusowe skierowanie pracownika na urlop - kiedy możliwe
przez: uniemir | 2011.4.29 0:45:4
Jedynie w jednym przypadku kodeks pracy przewiduje możliwość przymusowego skierowania pracownika na urlop. Reguluje to art. 167(1) kodeksu pracy, który stanowi, że w przypadku udzielenia przez pracodawcę (...) czytaj dalej»
-
Konsekwencje wstawienia drzwi bez zezwolenia w pawilonie handlowym
przez: miton | 2011.4.29 7:29:38
jaką mogę ponieś karę lub konsekwencje za wstawieni drzwi bez zezwolenia i powiadamiania urzędu wstawiłem nowe drzwi o innych wymiarach niż oryginalne były w pawilonie handlowym czy będę miał (...) czytaj dalej»
-
Praca w niedziele w delikatesach - czy 3 niedziele z rzędu to zgodne z prawem
przez: kubanka | 2011.4.29 9:58:21
Pracuję w delikatesach w systemie pracy zmianowej (6-14, 14-22),w niedzielę zmiana trwa 12h (9-21). W maju mam na grafiku 3 pracujące niedziele, z czego dwie jedna po drugiej. Czy jest to zgodne z prawem (...) czytaj dalej»
-
Nowe limity kredytowe - rata maksymalnie 42% zarobków
przez: antoniś | 2011.4.29 10:4:49
Witam! Słyszeliście o nowych zmianach dotyczących kredytu??? Od przyszłego roku rata kredytu nie będzie mogła przekraczać 42 procent zarobków klienta - pisze \"Dziennik Gazeta Prawna\". To (...) czytaj dalej»
-
Zmuszenie do podpisania umowy sprzedaży skutera
przez: jamaciek | 2011.4.29 10:36:35
Sprzedałem skuter znajomemu ale nie spisałem umowy bo poprosił mnie o czas gdyż zmienił miejsce zamieszkania a nie zmienił dowodu. Ze wzgledu na koszty wydania nowego dokumentu poprosił mnie o (...) czytaj dalej»
-
Problem z MPK Kraków - małe autobusy w godzinach szczytu
przez: albertkow | 2011.4.29 10:48:53
Witam. Mój problem dotyczy MPK w Krakowie. Bardzo fajnie, że inwestują w nowe technologie, zapewniając nam komfort, wygodę w podróży. Natomiast ta wygoda dotyczy tylko nielicznych, bo siedzących (...) czytaj dalej»
-
Dziedziczenie przy intercyzie przedmałżeńskiej i trójce dzieci
przez: albertkow | 2011.4.29 11:27:31
Witam! Mam podpisaną z mężem intercyzę prze małżeńska. Mamy 3 dzieci. Kto w takim przypadku dziedziczy po nim spadek? Czekam na odpowiedź. czytaj dalej»
-
Pozew za sprzedaż samochodu z cofniętym licznikiem
przez: kibol | 2011.4.29 11:35:13
Witam, Kupiłem tydzień temu samochód z cofniętym licznikiem. Czy mogę zaskarżyć tego sprzedającego? Albo dochodzić oddania pewnej sumy pieniędzy?! Proszę o pomoc! czytaj dalej»
-
Roszczenia rodzeństwa o spłatę przy darowiźnie działki od ojca
przez: marenia | 2011.4.29 11:42:13
Witam! Czy jak dostałem w darowiźnie działkę 2ha od taty, to czy moje rodzeństwo może się ruszczyć o spłacenie ich, w momencie kiedy oni nic nie dostali? Proszę o pomoc czytaj dalej»
-
Sprzedaż gospodarstwa rolnego odziedziczonego od żyjącego wujka
przez: bonk | 2011.4.29 11:54:34
Witam Moi drodzy, ja nie wiem czy się śmiać czy płakać! Dostałem w spadku od wujka gospodarstwo rolne wraz z przebywającymi na nim zwierzątkami. Ja zupełnie się na tym nie znam i nie wiem (...) czytaj dalej»
-
Składanie wniosków do ZUS przez internet
przez: tymii8 | 2011.4.29 11:55:29
system jest dopiero wdrażany, ma ruszyć dopiero na początku przyszłego roku czytaj dalej»
-
Odliczenie kosztów pochówku od wartości spadku
przez: operrk | 2011.4.29 12:15:21
witam, dowiedziałem się że koszty pochówku można odliczyć z wartości spadku i w ten sposób zapłacić mniejszy podatek od spadku. Ale kiedy to zrobić aby fiskus nie naliczał tego podatku?? czytaj dalej»
-
Nieodprowadzanie składek ZUS i zaliczek podatkowych w działalności
przez: darekkk111 | 2011.4.29 12:17:4
W lutym 2010 została założona działalność gospodarcza. W ZUS nie zostały odprowadzone składki na ubezpieczenie. Równocześnie nie była odprowadzana zaliczka na podatek dochodowy. Z US nie było (...) czytaj dalej»
-
Brak uprawnień straży miejskiej do używania fotoradarów
przez: pancerniak | 2011.4.29 12:19:54
Witam! Od czterech miesięcy strażnicy nie mogą ujawniać wykroczeń fotoradarami. Powodem jest brak nowych oznakowań takich urządzeń rejestrujących. Kierowcy przyłapani przez fotoradar straży (...) czytaj dalej»
-
Czy sklep może odmówić płatności kartą za zakupy poniżej kwoty
przez: toshibka | 2011.4.29 12:50:47
Witam Czy w jakimkolwiek sklepie mogą nie przyjąć mi możliwości zapłaty kartą? Przy kasie w jednym ze sklepów dowiedziałam się, że nie mogę zapłacić karta za mniej niż 10 zł!!!! Musiałam (...) czytaj dalej»
-
Podatek od spadku z Niemiec - podwójne opodatkowanie
przez: iwonka82 | 2011.4.29 13:5:34
W zeznaniu należy również wumienić długi i ciężary obciążające spadek, zmniejszaja one znacznie polski podatek. czytaj dalej»
-
Termin zgłoszenia darowizny pieniężnej do urzędu skarbowego
przez: bozenka5 | 2011.4.29 13:28:0
zgłoszenie do US należy złożyc w czasie 1 miesiąca od momętu złożenia przez darczyńcę oświadczenia w formie aktu notarialnego, lub od chwili spoełnienia przyżeczonego oświadczenia. czytaj dalej»
-
Darowizna na zakup samochodu przekazana do dilera
przez: Dominika36 | 2011.4.29 13:31:13
Wystarczy przekazanie pieniędzy na rzecz dziecka, nawet na konto bankowe dilera samochodowego, u którego syn czy córka kupi auto. czytaj dalej»
-
Podatek od mieszkania ze spadku dla studenta bez dochodów
przez: trawa36 | 2011.4.29 13:47:35
Jeśli mieszkanie, w spadku nie ma więcej niż 110 m2 powierzchni użytkowej, to nie trzeba będzie płacić podatku. czytaj dalej»
-
Podatek od polisy na życie ze spadku z USA
przez: poloa | 2011.4.29 13:50:0
Spadkobierca nabywający w drodze dziedziczenia prawa majątkowe wykonywane za granicą płaci od nich podatek spadkowy także w Polsce (jeśli w chwili śmierci spadkodawcy był obywatelem polskim albo (...) czytaj dalej»
-
Zwolnienie z pracy z powodu niewydajności po latach stażu
przez: andrzejj7 | 2011.4.29 14:5:38
witam, moja mam ma już 55 lat i 30 letni staż w jednym zakładzie pracy, żadnych nagan ani kar od pracodawcy. Moje pytanie czy może zostać zwolniona z przyczyn niewydajności? Co na to kodeks pracy? (...) czytaj dalej»
-
Zgoda na ślub 16-letniej córki w ciąży
przez: mila_m | 2011.4.29 14:7:19
Witam, Moja córka zaszła w ciąże. Ma 16 lat. Nie chcę się zgodzić na jej ślub z tym młodym mężczyzna. Czy moje zdanie jest tutaj ważne? Chciałabym aby poczekali z tym ślubem, aż dojrzeją (...) czytaj dalej»
-
Czy pracodawca może wymagać znalezienia zastępcy przy zmianie stanowiska
przez: kama29 | 2011.4.29 14:12:32
witam, czy takie postępowanie jest zgodne z kodeksem pracy? Mój pracodawca wydał oświadczenie że jeśli ktoś chce zmienić stanowisko pracy to musi znaleźć sobie zastępce na swoje stare stanowisko. (...) czytaj dalej»
-
Kara pieniężna za nieterminowe wypłacanie pensji pracownikom
przez: kaniak | 2011.4.29 14:15:3
Witam! Czy w momencie kiedy pracodawca nie wypłaca terminowo swoim pracownikom pensji, może spotkać go kara pieniężna? Nasz pracodawca zawsze z opóźnieniem tygodniowym wypłaca nam pensje. (...) czytaj dalej»