Archiwum Forum Maj 2011
(618 tematów na forum)
-
Umorzenie części mandatu za nielegalne zbiegowisko
przez: niko8 | 2011.5.23 12:6:43
Witam, mam mandat 500zł. za nielegalne zbiegowisko, zapłaciłem już połowę i teraz chciałem się dowiedzieć czy mam możliwość umorzenia reszty tego mandatu? Czy ma ktoś jakiś wzór jak to napisać? (...) czytaj dalej»
-
Odszkodowanie za błędy ministerstwa w arkuszach maturalnych
przez: inka43 | 2011.5.23 12:28:51
ale jak narazie błędy znalezione w trakcie egzaminów maturalnych są naprawiane, przy ocenianiu prac błąd będzie uwzględniany, dlatego o unieważnieniu (...) czytaj dalej»
-
Jazda quadem po drodze - wymagania prawne i rejestracyjne
przez: piotr55 | 2011.5.23 12:57:8
Witam, chciałem się dowiedzieć jak wygląda sprawa z jazdą quadem po drodze, czy jest to traktowane jak skuter i nie trzeba posiadać na niego prawa jazdy? Musi byc tylko zarejestrowany czy jak? czytaj dalej»
-
Opłata klimatyczna - czy pobierana przy pobycie poniżej 24 godzin?
przez: geremm | 2011.5.23 13:19:28
Problem w tym , że przepisy nie określają, co oznaczają pojęcia „dzień" i „doba". czytaj dalej»
-
Kontrola przyciemniania szyb samochodowych przez policję
przez: tycjan8 | 2011.5.23 13:24:5
witam, czy policja w razie kontroli będzie sprawdzała czy szyby w samochodzie nie są za bardzo przyciemnione? czy jeśli zrobię to w salonie albo jakimś warsztacie z atestem ale nie dostane nalepek, (...) czytaj dalej»
-
Kontynuacja świadczeń rodzinnych w konkubinacie z dzieckiem
przez: karwacka1988 | 2011.5.23 13:36:56
Witam mam pewien problem odnośnie FA.Jestem rozwodka na syna dostaje alimenty z FA obecnie zyje w konkubinacie i spodziewamy sie dziecka.Pani z mopsu powiedziala zeby dostac pieniadze dalej z FA musze (...) czytaj dalej»
-
Odprawa po powrocie z urlopu macierzyńskiego i wypowiedzeniu
przez: kika | 2011.5.23 13:40:31
Co z odprawą? Witam, po powrocie z urlopu macierzyńskiego czekało na mnie wypowiedzenie. Umowę miałam na czas określony jednak pracodawca rozwiązał ją wcześniej powołując się na art. 30. Wszystko (...) czytaj dalej»
-
Konsekwencje przypadkowego stłuczenia przedmiotu w sklepie
przez: justyna | 2011.5.23 13:53:35
witam, co mi może grozić jeżeli nie chcący stłukłam coś w sklepie i nie zapłaciłam za ten przedmiot? Czy kierownik marketu może wezwać do takiej sprawy policję? Co wtedy może się stać? czytaj dalej»
-
Mandat za alkohol w miejscu publicznym - skąd ściągną gdy nie mam dochodów?
przez: windyko | 2011.5.23 14:2:20
Po jakimś czasie w domu pojawi sie poborca podatkowy, który poinformuje, że jak po studiach podejmie Pan pracę US dokona stosownych zajęć (z odestkami i kosztami egzekucji). A następnie zaproponuje (...) czytaj dalej»
-
Dłużnik alimentacyjny na 1/8 etatu zarabia na czarno 10 razy więcej
przez: Irek 88 | 2011.5.23 14:4:20
Uchylanie się od obowiązku alimentacyjnego jest przestępstwem i zgodnie z art. 209 kodeksu karnego grozi za nie grzywna, kara ograniczenia wolności lub pozbawienia wolności do lat dwóch. czytaj dalej»
-
Wymiana urządzenia porysowanego w serwisie na nowe
przez: kamil38 | 2011.5.23 14:15:38
witam, zakupiłem odtwarzacz mp3 niestety okazało się że jest on uszkodzony i został wysłany do serwisu po powrocie z serwisu działa poprawnie lecz wrócił cały porysowany. Czy mam prawo żądać (...) czytaj dalej»
-
Prawomocność wyroku gdy tylko jeden oskarżony składa apelację
przez: wieniu46 | 2011.5.23 14:17:22
witam, takie pytanie jeśli na ławie zasiada kilku oskarżonych i wszyscy zostają skazani, lecz tylko jeden z nich apeluje, to czy dla pozostałych wyrok też nie jest prawomocny? czytaj dalej»
-
Kolizja na parkingu z taksówką - ustalenie winy
przez: monia 1 | 2011.5.23 14:35:20
Witam, chciałam zaparkować na parkingu sąsiadującym z postojem taksówek i jechałam kawałek po postoju. Jak cofałam to taksówka najechała na mój zderzak. Policja próbowała zwalić winę na (...) czytaj dalej»
-
Umorzenie kredytu z powodu niepoczytalności kredytobiorcy
przez: radek25 | 2011.5.23 14:43:23
Witam, czy możliwe jest umorzenie kredytów w związku z niepoczytalnością kredytobiorcy w momencie ich zawierania? Czy takie sytuacje się zdarzały? Jakie trzeba uzyskać zaświadczenia? czytaj dalej»
-
Praca na umowie agencyjnej podczas urlopu wychowawczego
przez: gabi08 | 2011.5.23 14:55:5
witam, jestem na urlopie wychowawczym ale mam dość ciężką sytuację i zastanawiam się, czy mogłabym podjąć pracę w innej firmie na umowe agencyjną bez utraty urlopu? czytaj dalej»
-
Zameldowanie pełnoletniej córki w Belgii podczas nauki w Polsce
przez: Agnieszka | 2011.5.23 15:6:47
Chciałabym się zapytać czy istnieje możliwość zameldowania mojej pełnoletniej córki wraz ze mną w Belgii?? Uczy się ona w Polsce. Pytanie czytaj dalej»
-
Fundusz socjalny - czy obowiązkowy dla firm powyżej 30 pracowników?
przez: maksiu156 | 2011.5.23 15:10:23
Można ominąć ten przepis wprowadzając odpowiedni przepis do układu zbiorowego pracy, a jeżeli zakład nie jest objęty układem, to do regulaminu wynagradzania. czytaj dalej»
-
Czy można skrócić okres próbny kary w zawieszeniu?
przez: zainteresowany | 2011.5.23 15:12:21
kodeks karny, ani kodeks karny wykonawczy nie stanowią o takiej możliwości. Możliwe jest jednak zwolnienie skazanego z większości nałożonych na niego obowiązków, jak i zwolnienie spod dozoru. (...) czytaj dalej»
-
Obciążenie kosztami sądowymi uczestników postępowania
przez: MIla11 | 2011.5.23 15:15:48
witam, czy sąd może rozdzielić stosunkowo obowiązek zwrotu kosztów lub obciążyć nim w całości jednego z uczestników postępowania ? Czy może obciążyć obowiązkiem zwrotu całej rozprawy (...) czytaj dalej»
-
Alimenty 900 zł przy zarobkach 2000 zł i kredycie 1000 zł
przez: ghartem | 2011.5.23 15:49:25
Witam, sąd nakazał płacić mi 900 zł alimentów na 2 dzieci, ja zarabiam prawie 2000 zł, ale spłacam kredyt hipoteczny na 1000zł i nie mam możliwości płacić tak wysokich alimentów, nie zostanie (...) czytaj dalej»
-
Odmowa przyznania dotacji bezrobotnemu zarejestrowanemu krócej niż pół roku
przez: cypri | 2011.5.23 15:51:21
Nie wiedziałem dokładnie do jakiej kategorii zakwalifikować mój problem, niemniej jednak liczę iż ktoś z bywalców forum udzieli mi pomocy. Niedawno ukończyłem studia i zarejestrowałem się w (...) czytaj dalej»
-
Przeszukanie torebki przez sprzedawczynię podejrzewającą kradzież
przez: Anitka89 | 2011.5.23 17:53:6
Witam, Zwracam się z prośbą o udzielenie mi porady w zwiazku z sytuacja, która mi się dziś przydarzyła. Byłam w sklepie i po wyjsciu z przymierzalni pani sprzedawczyni zakomunikowała mi, że (...) czytaj dalej»
-
Prawo powrotu osoby zameldowanej do mieszkania pod nieobecność właściciela
przez: massior | 2011.5.23 20:45:18
Witam Mam następujący problem, a mianowicie 4 lata kupiłem domek jednorodzinny od właścicieli, niestety parę tygodni temu otrzymaliśmy list od gminy aby pojawić się w urzędzie w celu ustalenia (...) czytaj dalej»
-
Eksmisja osoby ze stałym zameldowaniem ale bez tytułu prawnego
przez: DziedziczkA | 2011.5.23 21:30:32
podtrzymuje pytanie !!! Bardzo proszę ,również o odpowiedz na TO zadane POWYŻEJ PYTANIE !!! dziękuję czytaj dalej»
-
Stalkowanie przez internet - możliwości prawne przeciwdziałania
przez: derb | 2011.5.24 10:5:50
Witam! Poznałam chłopaka przez internet. On jest informatykiem. Chciał się ze mną spotkać, ale odkąd zaczął składać mi propozycje seksualne przez internet zaczęłam się go bać. Przestałam (...) czytaj dalej»
-
Odpowiedzialność za szkody wyrządzone przez dzieci w cudzym ogrodzie
przez: agnieszka87 | 2011.5.24 10:11:27
Dzień dobry! Mam sąsiadkę, która ma bzika na punkcie swojego ogródka. Ale niestety nie ma ogrodzonego domu. Moje dzieci bawiły się niedawno na podwórku i weszły do jej ogrody zrywając wszystkie (...) czytaj dalej»
-
Najdłuższy okres zwolnienia chorobowego dla nauczyciela WF
przez: nullllkkkaaaa | 2011.5.24 10:16:43
Witam, Na jaki najdłuższy okres czasu lekarz może wystawić zwolnieni chorobowe. Czy jest w ogóle jakiś limit? Mi lekarz zapowiedział, że nie może mi dać zwolnienia, a pragnę dodać że dwa (...) czytaj dalej»
-
Umorzenie podatku dla poszkodowanych w powodzi
przez: wchich | 2011.5.24 11:23:49
Witam Państwa! Czy w prawie Polskim powodzianie, ciężko dotknięci przez żywioł mogą ubiegać się o umorzenie podatku? Moja koleżanka Utraciła cały dorobek podczas powodzi. Udało im się (...) czytaj dalej»
-
Bezpieczeństwo internetowych przelewów bankowych przez WiFi
przez: gigancik | 2011.5.24 11:35:2
Witam! mam pewne wątpliwości co do wykonywania przelewów przez internet. Otóż mam internet radiowy i słyszałam, że dobrzy hakerzy są w stanie poznać moje IP i wszelkie dane mnie dotyczące. czy (...) czytaj dalej»
-
Skrócenie zakazu prowadzenia pojazdów za jazdę rowerem pod wpływem
przez: wespazjan | 2011.5.24 11:53:37
witam, mam 17 lat i złapała mnie policja gdy jechałem na rowerze pod wpływem alkoholu. Dostałem zakaz prowadzenia pojazdów mechanicznych na okres 1 roku Czy po upływie pół roku mam szanse na skrócenie (...) czytaj dalej»
-
Konsekwencje zerwania umowy VoIP bez określonych warunków wypowiedzenia
przez: l.p | 2011.5.24 11:57:7
Witam! Chciałabym się dowiedzieć do czego zobowiązuje mnie umowa podpisana z operatorem telefonu przez internet o nazwie VoIP? Chciałbym zerwać umowę z tą firmą, ale w podpisanej umowie nie (...) czytaj dalej»
-
Ile dni wcześniej złożyć wniosek urlopowy do pracodawcy?
przez: poulin | 2011.5.24 12:9:6
Witam Państwa! Ostatnio otrzymałam ochrzan od szefa, że zbyt późno dostarczyłam mu wniosek o urlop. Nie dość, że mnie okrzyczał, to jeszcze zapowiedział mi, ze nie zezwoli mi na urlop w tym (...) czytaj dalej»
-
Trudności w ustaleniu odpowiedzialności urzędników za błędy proceduralne
przez: florek15 | 2011.5.24 12:19:33
No i okazało się! Urzędnicy są święci, nie do ruszenia, bronią się stwierdzając, że wszystkie procedury to procesy bardzo złożone i nie da się określić kto błąd popełnił. W taki sposób (...) czytaj dalej»
-
Czy sąd może skazać kogoś bez jego wiedzy - sprawy zaoczne?
przez: basia_30 | 2011.5.24 12:23:56
Prościej by było odpowiedzieć gdyby Pan podał swój konkretny przypadek, okoliczności może byc wiele czytaj dalej»
-
Upadłość konsumencka - kiedy można ogłosić i czy się opłaca?
przez: lubisia | 2011.5.24 12:26:0
Witam! Czy był ktoś z Was w sytuacji kiedy musiał ogłosić upadłość konsumencką? JA chyba jestem u kryzysu działalności mojej firmy! Jestem pod ścianą i nie wiem co mam zrobić. Czy (...) czytaj dalej»
-
Czas doręczenia mandatu z fotoradaru do kierowcy
przez: fiolekk | 2011.5.24 12:27:49
witam, gdzies wyczytałem ze zdjecie z przodu auta z widniejąca tam twarzą jest w brew prawu uni i fotoradar powiniwn robic zdjecie tyłu auta czy to prawda ? Czy może jakaś bzdura? czytaj dalej»
-
Wypowiedzenie umowy z Cyfrą Polsat po problemach z dekoderem
przez: keniaaa | 2011.5.24 12:47:10
Dzień dobry! Mam problem z cyfrowym polsatem. Skończyła mi się stara umowa i styczniu została podpisana nowa umowa na 24msc- z nową ofertą. Jednak w tym czasie zepsuł mi się dekoder i na nowy (...) czytaj dalej»
-
Czy pył wulkaniczny znów sparaliżuje lotniska w Europie?
przez: fabian25 | 2011.5.24 12:56:58
Już dziś zostało odwołanych ok. 250 lotów w całej Europie z powodu przejścia chmury pyłów czytaj dalej»
-
Budowa garażu do 25m3 bez pozwolenia na budowę
przez: kiniaaa | 2011.5.24 12:57:50
Witam! Jestem na etapie budowania garażu/domku gospodarczego i mam kilka wątpliwości. Mam nadzieje, że ktoś z państwa pomoże mi je rozwiać. Czy to prawda, że jak buduje budynek do 25m3 (...) czytaj dalej»
-
Przeprowadzka nieletniej dziewczyny z domu rodzinnego do partnera
przez: piotrekk8 | 2011.5.24 13:6:42
Witam, mam takie pytanie, czy moja niepełnoletnia dziewczyna (17 lat ) może wyprowadzić się z domu i zamieszkać zemną ? Ma w domu bardzo ciężką sytuacje, nie może dogadać się z rodzicami którzy (...) czytaj dalej»
-
Nowe przepisy dla aptekarzy - czy ułatwią oszustwa z receptami?
przez: gora52 | 2011.5.24 13:11:58
z tego co ja doczytałam , to poprawianie recept ma dotyczyć tylko danych chorego, takich jak prak nr pesel, albo nazwiska. czytaj dalej»
-
Czy można budować na działce rolnej z warunkiem zabudowy?
przez: lukkis | 2011.5.24 13:15:37
Witam! Mam takie bardzo krótkie pytanie. może ktoś z Was miał podobny problem. Otrzymałem działkę w spadku po dziadkach. jest to działka rolna z warunkiem zabudowy. Czy ja mogę na takiej (...) czytaj dalej»
-
Dokumenty i koszty sądowe przy podwyższeniu alimentów
przez: grzesiek88 | 2011.5.24 13:22:30
Witam, mam pytanie dotyczące pisma ze sądu , bylem w sądzie i podwyższył mi sąd alimenty , czy w związku z tym przyjdzie mi jakiś dokument związany z podwyżką? Co z kosztami sądowymi i ile (...) czytaj dalej»
-
Wymiana lodówki z wadą fabryczną po upływie gwarancji
przez: milla21 | 2011.5.24 13:27:18
witam, kupiłem lodówkę już dość dawno temu, ale zaważyłem, że w jej wnętrzu przyrasta intensywnie warstwa szronu. Specjalista orzekł, że jest to wada fabryczna. Czy pomimo tego że minął (...) czytaj dalej»
-
Dziedziczenie zniżek OC i podział samochodu między spadkobierców
przez: maniek59 | 2011.5.24 13:33:3
witam, jestem współwłaścicielem pojadu, zarejestrowanego na zmarłego ojca, czy w przypadku nowej polisy OC będą obowiązywały żniżki spadkodawcy ? Czy część samochodu posiadana przez ojca (...) czytaj dalej»
-
Wymeldowanie syna z więzienia z domu rodzinnego
przez: fifko | 2011.5.24 13:33:36
Witam Wszystkich Nasz syn wyszedł niedawno wyszedł z więzienia, skazany był za jakieś oszustwa finansowe. jednak więzienie go bardzo zdemoralizowało. Stwarza nam wiele problemów. Czyje się (...) czytaj dalej»
-
Alimenty na ciężarną córkę od ojca dziecka
przez: sq5lwv | 2011.5.24 13:44:54
Córka jest w w 5 miesiącu ciąży. Jej chłopak zostawił ją, gdy się o tym dowiedział. Córka jest bez pracy, na moim utrzymaniu. Czy ma szansę otrzymać pomoc od ojca dziecka? Jak przeprowadzić (...) czytaj dalej»
-
Szanse na odszkodowanie po wypadku z częściową winą pieszego
przez: Marzena54 | 2011.5.24 13:48:36
witam, czy po paro tygodniowym pobycie w szpitalu w wyniku potracenia przez samochód mam szanse na uzyskanie odszkodowania? Wina też była trochę moja bo szłam złą stroną jezdni, ale śledztwo (...) czytaj dalej»
-
Wypowiedzenie umowy na czas określony - okres wypowiedzenia
przez: evev | 2011.5.24 13:53:8
Nie wszystkie umowy o pracę mogą zostać rozwiązane za wypowiedzeniem. Ustawodawca uznał, iż umowy na czas określony, na zastępstwo oraz czas wykonywania określonej pracy powinny gwarantować (...) czytaj dalej»
-
Prawo pierwokupu działki - kto ma pierwszeństwo
przez: mgda45 | 2011.5.24 13:59:12
Witam! Mam bardzo krótkie pytanie do ekspertów z dziedziny prawa! Mianowicie: Kto ma prawo do pierwokupu działki? Czy ten kto ją użytkował, czy osoba \'z ulicy\"? Pytam, bo nie chce zostać (...) czytaj dalej»