Archiwum Forum Maj 2011
(618 tematów na forum)
-
Mieszkanie matki a niemożność wyrzucenia niezameldowanego ojca
przez: marteczka17 | 2011.5.1 11:18:57
mam problem. mieszkam z ojcem,który jest nie do zniesienia, niszczy psychicznie moja rodzine a niechce sie wyniesc z domu ; / mieszkanie nie jest jego tylko mamy,rodzice nie sa małżeństwem, a on nie (...) czytaj dalej»
-
Podział majątku w procesie rozwodowym bez sprzeciwu stron
przez: wit6 | 2011.5.2 10:40:41
Witam, Proszę mnie uświadomoć, czy podczas procesu rozwodowego, gdzie żadna ze stron nie wnosi przeciwu i zgadza się na rozwód, to majątek jest dzielony na pół? Po równo dla każdej z stron??? Czy (...) czytaj dalej»
-
Dofinansowanie gminy do pobytu dziecka w prywatnym żłobku
przez: malinka44 | 2011.5.2 11:13:5
Witam! Chcą Państwo założyć prywatny żłóbek? Starajcie się o dodatkowe dofinansowanie! Gmina może dowolnie ustalić kwotę dofinansowania do pobytu dziecka w prywatnym żłobku lub klubie (...) czytaj dalej»
-
Przejęcie opieki nad dzieckiem z pierwszego małżeństwa - procedura sądowa
przez: Dominika2403 | 2011.5.2 11:38:10
Witam Moj maz ma dziecko z pierwszego malzenstwa, dziecko ma lat 13 i jego matka postanowila ze nie daje sobie rady z wychowaniem i chcialaby abysmy my sie nim zajeli. Na sprawie rozwodowej sad przyznal (...) czytaj dalej»
-
Dziedziczenie majątku zmarłego wujka kawalera bez testamentu
przez: fuzja | 2011.5.2 12:7:11
Witam. Miałam wujka kawalera. Miał zapisany przez moich dziadków, dom rodzinny i duza działkę wokół niego. Niestety wujek był kawalerem. Zmarł jakiś miesiąc temu. Moi rodzice tez już nie (...) czytaj dalej»
-
Kasy fiskalne dla prawników i lekarzy - nowe obowiązki
przez: atention | 2011.5.2 14:20:46
Dzięki wielkie :) czytaj dalej»
-
Oszustwo na Allegro - kogo pozywać sprzedawcę czy portal
przez: wirton | 2011.5.2 14:40:15
Witam! Czy jak się zostało oszukanym przez jednego sprzedawce, który wystawia swoje aukcje na allegro. To w sadzie pozywa się jego czy allegro??? Wyłudzili ode mnie pieniądze. Raz zapłaciłam (...) czytaj dalej»
-
Problem z wyprowadzką z wynajmu bez pisemnej umowy
przez: Qakkos | 2011.5.2 15:44:42
Witam mam problem poinformowalem wlasciciela mieszkania w ktorym mieszkam ze sie wyprowadzam dnia nastepnego do ktorego mam oplacony wynajem, a on mi powiedzial ze powinienem go wczesnisniej poinformowac (...) czytaj dalej»
-
Zmniejszenie alimentow przy nowym malzenstwie
przez: 11aguska11 | 2011.5.2 15:46:59
Niedługo bo 13tego maja mam rozprawe,w takiej właśnie sprawie.Były mąż chce obnizyć swojemu 6-letniemu synkowi,którego ja sama wychowuje.Obecnie jest on z konkubiną i ma z nia ok.roczne dziecko.Mówi (...) czytaj dalej»
-
Wspólny kredyt dla par żyjących w konkubinacie
przez: molika | 2011.5.2 16:41:38
Witam! Żyję w konkubinacie, chcielibyśmy wziąć kredyt. Jednak mój konkubent ani ja samodzielnie nie mamy zdolności kredytowej. stąd moje pytanie: Czy w momencie kiedy nie jesteśmy wg prawa (...) czytaj dalej»
-
Prawa spadkowe drugiej żony ojca do majątku dziadków
przez: cedr | 2011.5.2 16:56:46
Witam! Nasz tata ożenił się poraz drugi, po śmierci mamy. Czy ta II żona taty ma prawo do spadku po dziadkach tj. rodzicach taty i do spadku pozostałym po mamie? Proszę o pomoc czytaj dalej»
-
Zwrot kaucji przy rezygnacji z wynajmu mieszkania studenckiego
przez: geengrass | 2011.5.2 17:19:35
Dzień dobry! Razem z moimi 3 koleżankami mieszkaliśmy w wynajmowynym mieszkaniu. Studiujemy już drugi rok w nowym dla nas mieście i mieszkamy już drugi rok w tym mieszkaniu, jednak znaleźliśmy (...) czytaj dalej»
-
Reklamacja obuwia - odpadnięcie obcasa jako wada mechaniczna
przez: mikrak | 2011.5.2 17:32:35
Witam jakie uszkodzenia buta podlegają pod mechaniczne a jakie z mojej winy?! Poszłam ostatnio złożyć reklamacje na obówie gdyż odpadł mi obcas!!!!! Powiedzieli mi że to było spowodowane (...) czytaj dalej»
-
Czym jest dodatek wyrównawczy dla emerytów
przez: klink | 2011.5.2 17:34:33
Dzień dobry Co to jest dodatek wyrównawczy, moja mama się dowiedziała że jej przysługuje, i chciałybyśmy wiedzieć co to dokładnie jest? czytaj dalej»
-
Okres wypowiedzenia - propozycja pracodawcy o nieprzychodzenie do pracy
przez: ginit | 2011.5.2 17:37:22
WItam! Czy mógłby mi ktoś podpowiedzieć: Jak napisać wypowiedzenie umowy o pracę? czytaj dalej»
-
Reklamacja dżinsów H&M bez paragonu z płatnością kartą
przez: hulider | 2011.5.2 17:44:35
Witam! W polowie kwietnia kupilam w H&M dżinsy. Po 4 zalozeniach material rozwarstwil sie a przy udzie puscily szwy. Nie mam paragonu, ale placilam karta. Jakie sa szanse na wymiane spodni bez paragonu, (...) czytaj dalej»
-
Prawa cywilne związku w konkubinacie
przez: fikcja | 2011.5.2 17:48:28
Witam! Jakie prawa cywilne posiada związek w konkubinacie? czytaj dalej»
-
Prawa kobiet w ciąży przebywających w Niemczech
przez: agnes22 | 2011.5.2 18:42:48
jakie prawa przysluguja,obowiazuja,podlegaja kobiety bedace w ciazy przebywajace na terenie panstwa niemieckiego? prawa kobiet w ciazy w niemczech czytaj dalej»
-
Odzyskanie prawa jazdy po dwóch latach - czy potrzebne egzaminy
przez: pawel.pawel-z-trojmiasta | 2011.5.2 22:35:57
tak czytaj dalej»
-
Prawa kobiety w ciąży na umowie zlecenie - ochrona przed zwolnieniem
przez: xyz1991 | 2011.5.3 11:21:51
Mam umowę zlecenie (student) od 6 miesięcy i jestem w ciąży czy należą mi sie jakieś prawa np. czy mogą mnie zwolnić z pracy? i co z moim ubezpieczeniem skoro teraz nie mam żadnego w jaki sposób (...) czytaj dalej»
-
Obrona przy uznaniu winy w wypadku na pasach dla pieszych
przez: kleniu25 | 2011.5.3 16:11:55
Witam mam problem ze ja wraz z kolezanka zostalismy potraceni na pasach bedac na srodku jezdni. Po 3 tygodniach dostalismy notatke z policji ze to my jestesmy sprawcami a kierowca poszkodowany. jest to (...) czytaj dalej»
-
Brak ubezpieczenia szkolnego przy urazie - co robić
przez: Damian | 2011.5.3 23:22:20
Nie zapłaciłem ubezpiecznia szkolnego, niedawno skręciłem staw skokowy, w szpitalu kazali przyniesc legitymacje ubezpieczeniowa, co mam zrobić w tej sytuacji? Mam 20 lat, jestem studentem, i nie mam (...) czytaj dalej»
-
Zwiększenie żądania pozwu o nakaz zapłaty w postępowaniu uproszczonym
przez: gms | 2011.5.4 1:27:58
Czy możliwe jest zwiększenie żądania pozwu o nakaz zapłaty w postępowaniu uproszczonym Wysłaliśmy do sądu pozew o nakaz zapłaty w postępowaniu uproszczonym na kwotę ok. 8000,00zł(należność (...) czytaj dalej»
-
Bójka po szkole a postępowanie karne - czy szkoła może zgłosić na policję?
przez: olcik90 | 2011.5.4 9:52:36
Rzecz działa sie na ognisku. Dwie dziewczyny cały wieczór mnie prowokowały i wyzywały. Alkohol sprawił, że nie wytrzymałam i pobiegłam na nie. W rezultacie to mi się najbardziej oberwało, bo (...) czytaj dalej»
-
Pozbawienie praw rodzicielskich ojca - podstawy prawne i procedura
przez: wedelzzz64 | 2011.5.4 10:36:47
od 13 lat jestem rozwiedziona. Z bylym mezem mamy dwoch synow,ktorzy obecnie maja 16 i 13 lat ukonczone.Alimenty na dzieci caly czas otrzymuje poprzez fundusz alimentacyjny. Ojciec dzieci nigdy dobrowolnie (...) czytaj dalej»
-
Błędne informacje w wniosku ubezpieczeniowym a wypłata odszkodowania
przez: Jan | 2011.5.4 10:46:50
Witam. Skradziono mi auto, miałem polisę AC i zgłosiłem szkodę. Jednak ciekawi mnie jedna sprawa. We wniosku ubezpieczeniowym zaznaczona jest opcja o tym, że w ostatnim okresie nie wystąpiła żadna (...) czytaj dalej»
-
Szybkie przeprowadzenie spadku na działkę przy zgodzie spadkobierców
przez: inkainka | 2011.5.4 12:20:42
Witam, mam problem z nieprzeprowadzonym spadkiem po prababci. Chodzi o działkę, do spadku jest 6 osób - wnuków, wszyscy spadkobiercy sa zgodni aby działka była na jedna osobę w jaki sposób to zrobić (...) czytaj dalej»
-
Strajk włoski w kopalniach JSW - prawne aspekty zatrzymania wysyłki węgla
przez: wacek77 | 2011.5.4 12:48:59
Strajk włoski polega na rygorystycznym przestrzeganiu wszystkich przepisów i procedur. Górnicy rozpoczną pracę np. od dokładnego przeglądu maszyn. Taki protest znacznie spowalnia (...) czytaj dalej»
-
Podatek od sprzedaży mieszkania otrzymanego w darowiźnie
przez: logan | 2011.5.4 12:49:25
Witam! W 2010 roku, w sierpniu, otrzymałem w formie darowizny 1/2 mieszkania własnościowego spółdzielczego od matki. W 2011 roku, w styczniu, otrzymałem drugą połowę od ojca. Tak więc stałem (...) czytaj dalej»
-
Bank Zachodni WBK wprowadza w błąd klientów w sprawie przelewów
przez: lubił | 2011.5.4 13:9:53
Bank Zachodni WBK wprowadzał w błąd klientów, informując o bezpłatnych przelewach! W ulotkach i na stronie internetowej bank informował, że wszystkie przelewy są darmowe, jednak przy przelewach (...) czytaj dalej»
-
Podział działki nabytej w małżeństwie - najkorzystniejszy sposób
przez: anzel4 | 2011.5.4 13:15:59
W trakcie małżeństwa nabyłem działkę, jest zapisana na mnie w KW tez jestem tylko ja. Działkę chcemy podzielić pół na pół jak to zrobić najkorzystniej? Trzeba złożyć wniosek o podział (...) czytaj dalej»
-
Ograniczenie funkcjonalności oprogramowania przez wprowadzenie abonamentu
przez: rafal_o | 2011.5.4 13:31:24
Witam, w firmie od około 7 lat użytkuję oprogramowanie PCBIZNES firmy Streamsoft, ostatnie dwa lata miałem zawieszoną działalność gospodarczą - którą właśnie wznowiłem. Po ponownym zainstalowaniu (...) czytaj dalej»
-
Ryczałt od przychodów ewidencjonowanych z wynajmu biur
przez: Hanna34 | 2011.5.4 13:55:5
witam, posiadam nieruchomość, którą w części mam zamiar wynająć na cele biurowe, nie prowadzę żadnej działalności, mam pytanie czy mogę wybrać rozliczenie w formie ryczałtu od przychodów (...) czytaj dalej»
-
Przejście z działalności gospodarczej na najem prywatny
przez: ulryk | 2011.5.4 14:10:38
Ważne! Stawka 8,5 proc. pobierana jest od przychodów bez możliwości odliczenia kosztów ich uzyskania. czytaj dalej»
-
Bezpłatne szkolenia urzędów skarbowych dla lekarzy i prawników
przez: marcin76 | 2011.5.4 14:28:26
Gdyby to było takie prostem, to bym na forum nie pytał ;) czytaj dalej»
-
Niestaranność prokuratury i wadliwa opinia biegłych w sprawie błędu medycznego
przez: ed | 2011.5.4 15:6:50
Jakie działania podjąć wobec niestarannego postępowania prokuratury i wadliwej drugiej opinii biegłych ? Prokuratura prowadzi sprawę związaną z błędem medycznym. Pierwsza opinia biegłych była (...) czytaj dalej»
-
MSWiA wprowadza zmiany w systemie wystawiania polis OC
przez: tomasz18 | 2011.5.4 15:30:52
MSWiA wprowadza zmiany w polisach OC, w ramach konsultacji projektu ustawy o centralnej ewidencji pojazdów i kierowców (CEPiK) zaproponowało nowy system wystawiania polis OC komunikacyjnego. Będzie (...) czytaj dalej»
-
Odebranie świadczeń za odmowę podjęcia pracy z urzędu
przez: oliwia25 | 2011.5.4 15:41:1
witam, wyczytałam, że nowelizacja ustawy o pomocy społecznej pozwala teraz na odebranie świadczeń z pomocy społecznej jeśli nie zgodzę się na podjęcie pracy lub stażu z urzędu pracy? To jest (...) czytaj dalej»
-
Alimenty od matki dla studenki po ukończeniu studiów magisterskich
przez: Gosiiia6 | 2011.5.4 16:23:6
Witajcie, chciałabym się skontaktować z rodzicami, którzy chcą alimentów na siebie od dzieci jak i z dziećmi, które chcą alimentów od rodziców. Zachęcam do niezobowiązującej rozmowy telefonicznej (...) czytaj dalej»
-
Sprawdzenie kto odrzucił spadek - dostępność informacji
przez: Karina | 2011.5.4 17:21:56
Czy można się gdzieś (na jakiejś stronie internetowej) dowiedzieć kto z dziedziczących odrzucił spadek????? czytaj dalej»
-
Pozwanie za naruszenie praw autorskich bez dowodów użycia komercyjnego
przez: krzysztof9090 | 2011.5.4 20:23:7
Dzien dobry, Mam działalność gospodarczą (projekty graficzne i druk). Pierwszy raz zdazyło mi się ze firma dla której wykonalem projekt oraz wydruk folderów reklamowych nie płaci. (foldery (...) czytaj dalej»
-
Świadczenie rehabilitacyjne a obowiązek przekładania zwolnień L4
przez: deck3rd | 2011.5.4 20:33:41
Witam nie mogę nigdzie znaleźć odpowiedzi tak wiec dlatego postanowiłem dodać nowy temat na forum, czy będąc na świadczeniu rehabilitacyjnym na okres 6 miesiecy dalej jestem zmuszony przekładać (...) czytaj dalej»
-
Prawo do dziecka a kontakt z ojcem wracającym z zagranicy
przez: joasia3244 | 2011.5.4 21:5:21
Proszę o informacje co mam zrobic , mój były mąż przyjeżdża z zagranicy raz na jakis czas mamy wspólne prawo do małego ale miejsce zamieszkania matki jest miejscem pobytu dziecka ale niestety (...) czytaj dalej»
-
Jak sformułować odwołanie od decyzji administracyjnej
przez: kolidor | 2011.5.4 22:59:51
Witam! Jak należy sformułować odwołanie od decyzji administracyjnej? Prosze o pomoc czytaj dalej»
-
Możliwość poprawy niezdanej matury i warunki odwołania
przez: fiodorek | 2011.5.4 23:3:1
Witam! Czy mozna poprawiać niesdany egzamin z matury? A w jakich przypadkach mozna odwołać się od decyzji egzaminatora co do niezdanej matury? Proszę o odpowiedz czytaj dalej»
-
Przeliczenie emerytury na podstawie nowych zarobków
przez: pinkin | 2011.5.4 23:15:4
Witam Państwa Wyższy wskaźnik Wysokość emerytury lub renty może być obliczona (po raz kolejny) od ustalonej na nowo podstawy jej wymiaru, jeśli osoba ubiegająca się o przeliczenie świadczenia (...) czytaj dalej»
-
Procedura zakładania działalności gospodarczej
przez: tiner | 2011.5.5 9:24:31
Witam! Jak wygląda procedura zakładania działalności gospodarczej? Z góry dziękuję za informacje czytaj dalej»
-
Kurs księgowości i obowiązek finansowania przez pracodawcę
przez: basia789 | 2011.5.5 9:44:17
Witam! Czy słyszał ktoś o kursie księgowości 1, 2, 3 stopnia? Czy firma w której pracuje ma obowiązek sfinansować mi taki kurs, czy niekoniecznie? Proszę o radę czytaj dalej»
-
Oszustwo w kredycie - zmiana oprocentowania po podpisaniu umowy
przez: koneser45 | 2011.5.5 10:16:3
Witam! Oszukali mnie z kredytem od ręki. Podpisywałem na umowie inne oprocentowanie a inne mi naliczają!!! W umowie było napisane 5%, a oni dopisali przed liczbą pięć - 2 i wyszło 25 % oprocentowania! Czy (...) czytaj dalej»
-
Demoralizacja nieletnich - konsekwencje za picie alkoholu na dyskotece szkolnej
przez: pomi | 2011.5.5 10:25:40
Witam Państwa! Potrzebuje pomocy! Mój syn ma 16 lat. Ostatnio z swoimi kolegami upił się i poszedł na szkolną dyskotekę. Ich nie stan upojenia zauważyli nauczyciele i Pan Dyrektor po czym została (...) czytaj dalej»