Archiwum Forum Maj 2011
(278 tematów na forum)
-
przez: lubisia | 2011.5.24 12:26:0
Witam! Czy był ktoś z Was w sytuacji kiedy musiał ogłosić upadłość konsumencką? JA chyba jestem u kryzysu działalności mojej firmy! Jestem pod ścianą i nie wiem co mam zrobić. Czy (...) czytaj dalej»
-
przez: fiolekk | 2011.5.24 12:27:49
witam, gdzies wyczytałem ze zdjecie z przodu auta z widniejąca tam twarzą jest w brew prawu uni i fotoradar powiniwn robic zdjecie tyłu auta czy to prawda ? Czy może jakaś bzdura? czytaj dalej»
-
Pył wulkaniczny znowu zagraża?
przez: fabian25 | 2011.5.24 12:56:58
Już dziś zostało odwołanych ok. 250 lotów w całej Europie z powodu przejścia chmury pyłów czytaj dalej»
-
poprawianie recept przez aptekarzy
przez: gora52 | 2011.5.24 13:11:58
z tego co ja doczytałam , to poprawianie recept ma dotyczyć tylko danych chorego, takich jak prak nr pesel, albo nazwiska. czytaj dalej»
-
Działka rolna z warunkami zabudowy
przez: lukkis | 2011.5.24 13:15:37
Witam! Mam takie bardzo krótkie pytanie. może ktoś z Was miał podobny problem. Otrzymałem działkę w spadku po dziadkach. jest to działka rolna z warunkiem zabudowy. Czy ja mogę na takiej (...) czytaj dalej»
-
Ksiądz pedofil przez 20 lat przygotowywał dzieci do komunii !!
przez: tatjana34 | 2011.5.24 13:19:53
w Holandii prawo jest trochę inne, tam wszystko jest trochę inne.. czytaj dalej»
-
wypowiedzenie umowy o prace - wniosek
przez: evev | 2011.5.24 13:53:8
Nie wszystkie umowy o pracę mogą zostać rozwiązane za wypowiedzeniem. Ustawodawca uznał, iż umowy na czas określony, na zastępstwo oraz czas wykonywania określonej pracy powinny gwarantować (...) czytaj dalej»
-
Odbiorą mi świadczenia emerytalne?
przez: tamara43 | 2011.5.24 14:49:22
W ogóle moim zdaniem nie powinno się wprowadzać takich ustaw wstecz! Rząd powinien to zrobić na przyszłość. Prawo nie działa wstecz! czytaj dalej»
-
Należy mi się zachowek od obdarowanej osoby?
przez: kama45 | 2011.5.24 14:56:31
Art. 994 kodeksu cywilnego, mówi jednak o ograniczeniu, które dotyczy darowizn spadkodawcy na rzecz osób niebędących spadkobiercami albo uprawnionymi do zachowku po nim. Chodzi (...) czytaj dalej»
-
przez: piotr 28 | 2011.5.24 15:2:56
witam, posiadam już prawo jazdy na samochód osobowy, ale chciałem pojeździć motocyklem i teraz moje pytanie ile grozi za jazdę motocyklem bez prawa jazdy ? Czy jest możliwość, że zabiorą mi (...) czytaj dalej»
-
Rozwód na ile się przygotować ?
przez: mattyldd | 2011.5.24 15:15:35
witam, jak długo trwa rozwód na który bym się nie zgodziła ? Właśnie otrzymałam pozew rozwodowy bez orzekania o winie. Mamy 7 miesieczne dziecko i wg mnie nie nastapił całkowity rozkład pozycia (...) czytaj dalej»
-
przez: thieri | 2011.5.24 18:16:33
Proszę o pomoć w informacji bo od dlużeszego czasu probóje sie dowiedzieć i niestety nic z tego, byłem dzis u radcy podatkowego ale nic mi nie pomógł, nie znał tematu. Czy: Ja jako firma (...) czytaj dalej»
-
przez: kris67 | 2011.5.25 8:41:8
Witam, Mój znajomy został pobity przez swojego kolegę ciężką wiertarką. Ma poważne obrażenia głowy. Nikt nie chce zeznawać z świadków tam obecnych w tej sprawie. Co grozi temu niezrównoważonemu (...) czytaj dalej»
-
Narodowy nie gotowy na czas, co z Red Bull X-Fighters
przez: kosaa2 | 2011.5.25 12:29:27
Red Bull na prośbę NCS zdecydował właśnie o wstrzymaniu dystrybucji biletów na X-Fighters. czytaj dalej»
-
przez: łabosław | 2011.5.25 13:15:50
Witam, Jeżeli ktoś pobiera emeryturę w wysokości 1500 zł netto, a płaci 700 zł alimentów miesięcznie, to ile może jeszcze zabrać komornik z innego tytułu? Bo wiem że alimenty mają pierwszeństwo (...) czytaj dalej»
-
przez: jacekuu | 2011.5.25 13:45:18
witam, czy można wynająć mieszkanie po zmarłym do czasu aż odbędzie się sprawa spadkowa? Nie chcę aby mieszkanie przez ten czas się zadłużało, bo boję się że spadkobiercy mogą się nie (...) czytaj dalej»
-
przez: ola_55 | 2011.5.25 14:10:41
Zadaszenie balkonów przynależnych do samodzielnych lokali mieszkalnych nie może obciążać funduszu remontowego wspólnoty czytaj dalej»
-
przez: silaaa | 2011.5.25 14:16:11
witam czy w sprawie spadkowej do zastępowanie przed sądem wystarczy zwyczajne upoważnienie czy trzeba jakieś formalności albo notariusza? Córka którą mam zastpowac mieszka za granica i nie może (...) czytaj dalej»
-
przez: Emlo | 2011.5.25 14:23:13
Witam, nie wiem czy piszę w dobrym dziale, jechałam autem, nie posiadam prawa jazdy, była to wiejska droga, pies wleciał mi pod koła. Właścicielka ma do mnie pretensje i grozi policja. Co grozi (...) czytaj dalej»
-
przez: august26 | 2011.5.25 14:41:43
witam, jakie zasadnicze różnice są pomiędzy orzeczeniem separacji a orzeczeniem rozwiązania małżeństwa przez rozwód ? Wyczytałem że różnić nie ma prawie w ogóle to po coś to musi być, (...) czytaj dalej»
-
przez: andrzej32 | 2011.5.25 14:48:53
witam, kiedy wystąpić o alimenty od żony na własne utrzymanie? Czytałem, że jeśli sąd orzeknie rozpad małżeństwa z winy żony to jest szansa na alimenty. Czy wystarczy zgłoszenie wniosku o (...) czytaj dalej»
-
kontrola skarbowa/podatkowa a nielegalne zatrudnienie
przez: belinna | 2011.5.25 15:36:40
Witam W przypadku anonimowego donosu do Urzedu Skarbowego dotyczącego nielegalnego zatrudnienia pracownika, US przeprowadza kontrole 'automatycznie'? Czy najpierw zawiadamia PIP i ZUS? Jeśli już (...) czytaj dalej»
-
przez: sylwiagzy | 2011.5.25 21:48:50
Witam. Mam takie pytanie, czy mój mąż dostanie wypłacone pieniądze z PZU za zmarłego teścia jak ma zajęcia komornicze? Proszę o szybką odpowiedz. Pozdrawiam czytaj dalej»
-
projektu planu zagospodarowania przestrzennego
przez: ivonnna | 2011.5.25 21:54:0
Witam! U nas w gminie przeprowadzane jest robiony plan zagospodarowania przestrzennego. Jednak nie uwzględniono w nim mojej dziłki i nie podano konkretengo powodu takiej decyzji. A przynajmniej nie (...) czytaj dalej»
-
MATKA DZIECKA NIE WYRAZA ZGODY NA DNA
przez: karo217 | 2011.5.25 21:58:21
witam.jak tam twoja sytuacja .czy matka dziecka w koncu sie pojawiła na tych badaniach dna . bo ja nadal tkwie w miejscu.postanowiłem nawet nie płacic alimentów,ale za to otrzymałem 4 miesiące pozbawienia (...) czytaj dalej»
-
przez: oranger | 2011.5.25 22:6:45
Witajcie Prawnicy :D Kończycie już w tym roku studia prawnicze? Co macie zamiar robić później? Wybieracie się na aplikacje? Słyszałem, że się to już nie opłaca?! JA ciągle myśle i (...) czytaj dalej»
-
czy można zareklamować kebab ???
przez: katarina34 | 2011.5.26 10:6:43
Dzień dobry! Mam taki problem: Kupiłam fast fooda, a dokładnie KEBABA, jednak ochota na niego przeszła mi po jednym kęsie! Był śmierdzący z surowy mięsem, zimny i ogólnie nieświeży. Nie (...) czytaj dalej»
-
przez: edytans | 2011.5.26 10:30:16
Witam mam pytanie jaką kwotę może zając komornik z pensji 1800 brutto?czy jest to płacone od razu z zakładu pracy czy dopiero z kata dłużnika?co oprócz pensji może zająć?co w sytuacji gdy jestem (...) czytaj dalej»
-
student obraził wykładowce - zostanie usunięty z uczelni!!!
przez: grzesikus | 2011.5.26 11:10:0
Cześć! Jeden ze studentów na moim wydziale obraził doktora nauk stwierdzając, że jest starą kwoką nieznająca się na współczesnych przemianach i że już dawno powinna wąchać kwiatki od (...) czytaj dalej»
-
przez: moniia | 2011.5.26 12:22:20
witam, po rozwodzie otrzymałam alimenty na dzieci, mam ich czworo. Po śmierci byłego męża zabrano mi alimenty, dzieci nie dostały renty bo mąż nie pracował przez ostatni okres.Gdzie mogę udać (...) czytaj dalej»
-
przez: lech45 | 2011.5.26 13:33:6
witam, jestem po rozwodzie i mam już wnuki i chcę się ożenić. Moja przyszła żona jest wdową i ma dwoje dorosłych dzieci. Chcielibyśmy sporządzić przed ślubem intercyzę, aby w przypadku śmierci (...) czytaj dalej»
-
Ustanie obowiązku alimentacyjnego
przez: boni_1 | 2011.5.27 9:29:57
Witam. Mam 26 lat - pracuje i studiuje zaocznie. Niestety moje dochody to najniższa płaca krajowa. Otrzymuje alimenty od ojca od 15 roku życia w kwocie 400 zł. Czy w mojej sytuacji może ustać obowiązek (...) czytaj dalej»
-
strona internetowa AntyKomor usunięta!!!
przez: wiesiooo | 2011.5.27 12:30:45
I bardzo dobrze, niech ludzie nie myślą sobie, że przez internet mogą wszystko pisać!!!! Przydałyby się większe restrykcje za teksty poniżające osobę przez internet!!! czytaj dalej»
-
Obama w Warszawie - jakie czekają nas utrudnienia
przez: dudek99 | 2011.5.27 12:54:51
Jest nawet specjalna linia, na której uzyskasz wszelkie informacje dotyczące utrudnień na drogach w Warszawie! "Pod numer (22) 60-38-038 begin_of_the_skype_highlighting (22) 60-38-038 (...) czytaj dalej»
-
zabrane prawo jazdy a jazda skuterem
przez: trybik26 | 2011.5.27 13:0:57
witam, dostałem karę na prowadzenie pojazdów mechanicznych na okres 8 miesięcy. Czy mogę zatem jeździć skuterem? Z tego co się orientuję, można prowadzić ten pojazd na dowód osobisty bądź (...) czytaj dalej»
-
przez: julla29 | 2011.5.27 13:42:0
jestem byłą żoną, zmarł ojciec moich nie pełnoletnich dzieci i pozostawił długi w bankach, Czy jeśli nie byliśmy małżeństwem to ja mogę te długi odziedziczyć? Nie złożyłam wniosku o (...) czytaj dalej»
-
zostaliśmy pominięci w testamencie, czy nic nam się nie należy?
przez: windyko | 2011.5.27 13:50:12
Wzruszenie testamentu to sprawa bardzo indywidualna. Proszę wziąć jego kopię i udać się po poradę do doświadczonego adwokata. czytaj dalej»
-
Matka nie przeznacza alimentow na dzieci!!
przez: zośkaa | 2011.5.27 13:54:22
witam, mój mąż ma zasądzone alimenty na swojego pięcioletniego syna, jego matka pracuje i utrzymuje swojego obecnego bezrobotnego partnera. Dziecko skarży się mężu że mama mu nic nie kupuje za (...) czytaj dalej»
-
przez: dorota1973 | 2011.5.27 14:1:10
a jeszcze do twgo co ci napisali ze masz opuscic lokal TYM SIE NIE PSZEJMUJ ja tez dostalalm takie pismo nic wam nie zrobia mozecie mieszkac spokojnie,, musza wam zalozyc sprawe w sadzie i dac mieszkanie (...) czytaj dalej»
-
przez: mrozowskim | 2011.5.27 14:27:19
Zgodnie z prawem syn i córka dziedziczą firmę po ojcu. To oni teraz muszą wyznaczyć zarząd firmy i osoby upoważnione do reprezentowania firmy. Z drugiej strony dziwi mnie, że w dobrze prosperującym (...) czytaj dalej»
-
koniec z spółdzielnią mieszkaniową
przez: mrozowskim | 2011.5.27 14:34:52
Po likwidacji spółdzielni nieruchomościami mogą zarządzać administratorzy wybierani przez wspólnotę, tak jak to ma miejsce w przypadku nieruchomości budowanych przez deweloperów. czytaj dalej»
-
przez: mrozowskim | 2011.5.27 14:46:7
Wartość zachowku wylicza się od wartość masy spadkowej w dniu otwarcia spadku. Nie ma znaczenia ile majątek jest wart obecnie. Zasada w postępowaniu przed sądem jest taka, że to skarżący musi (...) czytaj dalej»
-
Spółka z.o.o odpowiedzialność wspólnika?
przez: mrozowskim | 2011.5.27 14:59:40
W pierwszej kolejności za zobowiązania spółki z o.o. odpowiada sama spółka. Jeśli w przypadku upadłości okaże się, że majątek spółki nie wystarcza do zaspokojenia wierzycieli, zarząd spółki (...) czytaj dalej»
-
przez: mrozowskim | 2011.5.27 15:34:57
Niech się Pani uda z tym pytaniem po poradę prawną do prawnika. czytaj dalej»
-
kiedy najlepiej złożyć pozew o rozwód
przez: halinaa7 | 2011.5.27 15:35:25
witam, chcę złożyć pozew o rozwód, kiedy powinnam to zrobić żeby sąd stwierdził całkowity rozkład więzi między nami? Może to brzmi głupio ale ile ma trwać ten trwały rozkład pożycia? (...) czytaj dalej»
-
przez: mrozowskim | 2011.5.27 15:37:42
Jak chce Pan się wpakować w kłopoty, to niech Pan dalej tak kombinuje. Urząd może przeprowadzić kontrolę u Pana zanim wyda zaświadczenie i będzie miał Pan jazdę. czytaj dalej»
-
przez: mrozowskim | 2011.5.27 15:38:54
Niech Pan zapyta o to organ wydający. Jeden telefon da Panu pogląd na sprawę. czytaj dalej»
-
koniec spółdzielni mieszkaniowych?
przez: kooperatysta | 2011.5.28 17:51:17
Ciekawe, co Ci się tak zmieni? czytaj dalej»
-
przez: Lukrusia | 2011.5.29 18:28:55
Jeżeli właściciela nie zastali w samochodzie to zostawili za wycieraczką .Jeżeli czujesz się pokrzywdzony możesz zawsze odwołać się do komendanta policji ,straży miejskiej . czytaj dalej»
-
wypadek samochodowy - kogo to była wina???
przez: niulka | 2011.5.29 20:43:37
Nie masz co dyskutować jechałeś z tyłu i powinieneś mieć taką odległość od poprzedzającego cię samochodu żeby wyhamować,tu nie masz dyskusji.Nic nie ugrasz odwołując się. czytaj dalej»