Archiwum Forum Maj 2011
(618 tematów na forum)
-
Alimenty po rozwodzie rodziców - czy mam prawo do zwiększenia kwoty?
przez: iloniaa28 | 2011.5.10 11:45:35
witam, chciałam się dowiedzieć jak wygląda sprawa z zasądzeniem alimentów od obojga rodziców? Czy muszą byc jakieś powody aby wystąpić z takim wnioskiem do sądu? Jaka jest procedura? Czy to (...) czytaj dalej»
-
Alimenty od niepełnoletniego ojca - pozew przeciwko rodzicom?
przez: dzięciołka | 2011.5.10 11:46:48
Mam takie oto pytanie: Czy niepełnoletni \'Ojciec\' dziecka mojej niepełnoletniej córki ma obowiązek płacić alimenty na swoje dziecko? Dodam, że nie maja ślubu i nie mieszkają ze sobą. Proszę (...) czytaj dalej»
-
Koszty postępowania o podział majątku po rozwodzie
przez: kukuleczka | 2011.5.10 11:51:42
Witam, sprawa dotyczy spadku Chce wnieść o podział majatku. Jakie sa koszty takiego postępowania, nie jest to duży majątek wiec nie wiem czy warto w ogole zakładać taka sprawę. chciałam sie (...) czytaj dalej»
-
Włamanie na konto e-mail i zakupy w imieniu właściciela
przez: widmor | 2011.5.10 11:58:18
Witam serdecznie, Czy można w jakiś sposób dowiedzieć się kto wkradł się na moje konto e-maila? Wysłał jakieś wiadomości do moich znajomych a co najgorsze mógł poznać wszelkie dostępy (...) czytaj dalej»
-
Koszty darowizny połowy mieszkania od rodziców
przez: prymasik | 2011.5.10 12:0:45
Witam! Mieszkamy z żoną w mieszkaniu po rodzicach którzy wyjechali za granice. Umowa jest taka że połowę oni nam podarują a polowe splacamy kredytem. I teraz moje pytanie, jakie są koszty takiej (...) czytaj dalej»
-
Organizacja formalności pogrzebowych - wymagane pełnomocnictwa
przez: wiktorianka | 2011.5.10 12:5:51
Witam! zostałam poproszona o zorganizowanie formalności pogrzebowych przez rodzinę zmarłego. Czy potrzebne mi są jakieś pełnomocnictwa? Gdzie powinieniem udac się najpierw? Gdzie załatwia (...) czytaj dalej»
-
Świadczenia przysługujące osobie bezrobotnej
przez: nożyk | 2011.5.10 12:9:35
dzień dobry! Jakie świadczenia przysługiwanie są osobie bezrobotnej? czytaj dalej»
-
Zawarcie umowy najmu mieszkania - wymagane formalności
przez: kokosik | 2011.5.10 12:15:50
Witam! Jak sporządzić umowę najmu mieszkania z właścicielem? czytaj dalej»
-
Jeden pozew o alimenty i wyłączną opiekę nad synem
przez: halinka | 2011.5.10 13:0:47
witam, mam taki problem czy można napisać jeden pozew o alimenty i wyłączna opiekę nad synem? I czy przy takim pozwie, jest możliwość że ojciec dostanie pozwolenie na wizyty z synem u siebie w (...) czytaj dalej»
-
Zapobieżenie przedstawieniu zaświadczenia o chorobie psychicznej w rozwodzie
przez: robert70 | 2011.5.10 13:5:28
Jestem w trakcie sprawy rozwodowej. Czy może mi ktoś odpowiedzieć jak mam zapobiec przedstawieniu przez żonę zaświadczenia iż jest ona psychicznie chora i podlega leczeniu. żona jest zdrowa ale (...) czytaj dalej»
-
ZUS pozwany przez przedsiębiorców za doradzanie nieopłacania składek
przez: jansonn5 | 2011.5.10 14:15:56
Bardzo dobre zmiany prawa pozwalaja na grupowe pozwy!! Jeden z lepszych pomysłów rządu teraz każdy może zawalczyć o swoje! czytaj dalej»
-
Alimenty na matkę alkoholiczkę która nie pracuje
przez: marzanna1 | 2011.5.10 14:18:49
witam, moja narzeczona pochodzi z patologicznej rodziny i dostała niedawno pismo że będzie musiała płacić alimenty na matkę. Matka nadużywa alkoholu i nie pracuje a jest do tego zdolna, nigdy nie (...) czytaj dalej»
-
PZU zapowiada spadek składek OC pod koniec roku
przez: krzysiu42 | 2011.5.10 14:33:42
Z tego co ja widzę to składki OC rosna a nie maleją!! czytaj dalej»
-
Dwa samochody na zdjęciu z fotoradaru - szanse na uniknięcie kary
przez: grabi52 | 2011.5.10 14:53:16
Z tego co mi wiadomo, to na zdjęciu muszą być pokazane dwa samochody jadące dokładnie obok siebie na dwóch pasach, tak aby zachodziło podejrzenie którego pojazdu tyczy się pomiar prędkości czytaj dalej»
-
Wliczanie godzin nadliczbowych do normy w służbie zdrowia
przez: qufel | 2011.5.10 18:13:22
Witam Jestem pracownikiem służby zdrowia i pracuje w systemie zmianowym 12 godzinnym. W ostatnim okresie rozliczeniowym, ktory wynosi dwa miesiące, miałem 18 godzin nadliczbowych; tj. 12 godzin z (...) czytaj dalej»
-
Zwolnienie bez odpracowywania przy zmianie pracodawcy franczyzy
przez: dadam6 | 2011.5.10 21:9:3
Witam, Pracuję od 11 lat w firmie, która oddaje obiekt wraz z pracownikami pod franczyzę. Mam umowę na czas nieokreślony i obowiązuje mnie 3-miesięczne wypowiedzenie. Chciałabym dowiedzieć się (...) czytaj dalej»
-
Odpowiedzialność policjanta za niedotrzymanie obowiązków funkcjonariusza
przez: Kosaa8 | 2011.5.10 23:58:22
Odpowiedzialność policjanta za niedotrzymanie obowiązków. Mój problem jest związany z odpowiedzialnoscią policjanta za niedotrzymanie obowiązków funkcjonariusza publicznego. Jakieś dwa lata (...) czytaj dalej»
-
NK.pl ukrywa profile - publikowanie wizerunku córki bez zgody
przez: Rafal1979 | 2011.5.11 1:41:54
Ponad to portal NK.pl wymusza rejestrację na osobach, które chcą jedynie zweryfikować co zostało podane do publicznej wiadomości przez osoby mogące nie dysponować prawem publikacji danych osobowych (...) czytaj dalej»
-
Automatyczne obniżenie alimentów po śmierci jednego z dzieci
przez: Krzysztof | 2011.5.11 8:6:37
Witam. Mam zasądzone alimenty na 3 dzieci. Czy po śmierci syna muszę występować do sądu czy automatycznie mogę obniżyć kwotę alimentów o tę wyliczoną na syna? Około 10 lat temu zasądzono (...) czytaj dalej»
-
Wysokość składek ZUS w działalności gospodarczej w roku
przez: harburd | 2011.5.11 9:53:44
Witam Państwa! Czy mógłby mnie ktoś uświadomić ile wynoszą składki ZUS w roku 2011 w działalności gospodarczej??? Proszę o odpowiedź! czytaj dalej»
-
Kiedy przysługuje odprawa przy zwolnieniu z pracy
przez: witoń | 2011.5.11 10:25:33
Witam! Czy w każdym przypadku kiedy zwolniona jestem przez pracodawcę, otrzymuje się odprawę? Od czego zależy jej wysokość? czytaj dalej»
-
Wynagrodzenie za faktyczne dni pracy czy kwota z umowy zlecenia
przez: chimera2 | 2011.5.11 11:7:33
Witam, byłam zatrudniona w firmie ktora posiada kilkanaście ośrodków na umowę o pracę, umowa skończyła się ostatniego marca, nowy dyrekor jej nie przedłużył, zaproponował mi umowę zlecenie(w (...) czytaj dalej»
-
Wniosek o dalsze prawo do renty z niezdolności do pracy
przez: kuraliczka | 2011.5.11 11:15:13
Dzień dobry! Nurtują Cię pytania dotyczące renty inwalidzkiej Jak zgłosić wniosek o dalsze prawo do renty z tytułu niezdolności do pracy? Niezdolność do pracy orzeka się na okres nie (...) czytaj dalej»
-
Dodatki do świadczeń rodzinnych dla dziecka niepełnosprawnego
przez: poliki | 2011.5.11 11:31:37
Witam! Jakie są dodatki do świadczeń rodzinnych z tyt. wychowywania dziecka z niepełnosprawnością oraz kiedy przysługuje dodatek do przejazdów do szkoły dla takiego dziecka? czytaj dalej»
-
Na kogo wystawiać decyzję o zasiłku rodzinnym dla małoletniej matki
przez: pikuś | 2011.5.11 11:35:55
Witam, na kogo powinna byc wystawiona decyzja przyznajaca zasiłek rodzinny, kto powinien złożyc wniosek gdy małoletnia cóeka 16 lat ma własne dziecko i opiekunem prawnym tego dziecka jest matka (...) czytaj dalej»
-
Grillowanie nie jest wykroczeniem - kiedy można interweniować
przez: cinimins | 2011.5.11 12:10:23
Witam! Robienie grilla nie jest wykroczeniem!!! - nie ukrywa Marek Anioł, rzecznik prasowy krakowskiej straży miejskiej. Teoretycznie można więc smażyć kiełbaski nawet na... Rynku Głównym. (...) czytaj dalej»
-
Kolizja bez przyjęcia mandatu - koszty rozprawy i rekompensata
przez: Anetti88 | 2011.5.11 12:21:19
Kolzija,2 osoba nie przyjęła mandatu, odszkodowanie Witam, Wczoraj miałam kolizję, policjanci uznali winę 2 osoby i chcieli wręczyc mandat- 450 zł i punkty karne, kobieta nie chciałam przyjąć,stwierdziła (...) czytaj dalej»
-
Zwrot opłaty rekrutacyjnej na studia przy pomyłce wyboru kierunku
przez: small | 2011.5.11 12:42:8
Witam! Kandydat, który chce dostać się na studia, powinien wnieść opłatę rekrutacyjną. Może ubiegać się o jej zwrot, jeśli pomylił się w wyborze kierunku studiów. Ale to od uczelni zależy, (...) czytaj dalej»
-
Przepisanie kredytu na żonę po rozwodzie
przez: roller | 2011.5.11 12:48:48
dzień dobry Jestem zainteresowana kredytem mieszkaniowym w wysokości 90%,posiadam 10% wkładu własnego i oczywiście prace na czas nieokreślony. Interesuje mnie który bank ma najdogodniejsze warunki (...) czytaj dalej»
-
Maksymalna kwota dorobku na emeryturze
przez: lovlygirl | 2011.5.11 12:51:3
Witam was!!! Jaką kwotę można sobie dorobić będąc na emeryturze? czytaj dalej»
-
Wysokość zasiłku macierzyńskiego przy najniższej krajowej
przez: Janina 54 | 2011.5.11 13:40:58
Witam, mam na umowie najniższą krajową, pracuję na umowę o prace na etat. Wkrótce urodzę pierwsze dziecko.Chciałabym się dowiedzieć w jakiej kwocie będzie mi wypłacany zasiłek macierzyński (...) czytaj dalej»
-
Korekta PIT przez internet po błędzie w zeznaniu
przez: pytka | 2011.5.11 13:42:2
tak, będzie można poprawiać przez internet o takiej możliwości poinformowało Ministerstwo Finansów. czytaj dalej»
-
Kaucja bezzwrotna w umowie najmu - co można zrobić?
przez: mrozowskim | 2011.5.11 14:18:9
Nie ma czegoś takiego jak bezzwrotna kaucja. Sugeruję wezwać pisemnie (list polecony z potwierdzeniem odbioru, kopia listu do Waszych akt) do zwrotu kaucji w wyznaczonym terminie (np.14 dni). W przypadku (...) czytaj dalej»
-
Podwójna polisa AC wykupiona przez klienta i bank
przez: pop1 | 2011.5.11 15:12:41
Po zakupie samochodu klient Getin Banku wykupił sobie polisę AC. Ale po jakimś czasie okazało się, że taką samą polisę w jego imieniu wykupił także bank ! Dlaczego bank podpisał w jego imieniu (...) czytaj dalej»
-
Wydziedziczenie syna z pierwszego małżeństwa - czy możliwe?
przez: irek 45 | 2011.5.11 15:49:16
witam, takie pytanie, posiadam dziecko z pierwszego małżeństwa, mieszka z matką i jej konkubentem, ja mam nową rodzinę i córkę. Syn z pierwszego małżeństwa ma 8 lat, czy mogę go wydziedziczyć? (...) czytaj dalej»
-
Zerowanie umowy podpisanej przez nieletniego bez zgody rodziców
przez: szalonyiwan | 2011.5.11 16:25:35
Witam, mam taki problem. Podpisałem z pewną firmą umowę na 12 miesięcy. Jednak podpisałem ją sam bez zgody rodziców, a nie mam 18 lat. Chciałbym się z tej umowy jednak wywiązać. Czy to, że (...) czytaj dalej»
-
Zmuszenie do wzięcia kredytów groźbami zabicia rodziny
przez: joka1005 | 2011.5.11 17:36:44
nie wiem czy dobrze trafiłam szukam pomocy gdzie tylko mogę mój mąż został zmuszony grożbami zabicia mnie i syna do wzięcia kredytów na 50000 zł na sfałszowane dokumenty.Sprawa była zgłoszona (...) czytaj dalej»
-
Kindergeld dla Polaka pracującego w Niemczech mieszkającego w Polsce
przez: angeliiis | 2011.5.11 17:57:27
Czy należy mi sie Kindergeld? Pracuje w niemczech od 6 lat , mieszkam w Polsce razem z rodziną , czy nalezy mi sie zasiłek rodzinny? czytaj dalej»
-
Likwidacja betonowego placu zabaw pod oknami mieszkania
przez: Katarzyna | 2011.5.11 20:47:56
Jak zmusić wspólnotę bądź zarządce do likwidacji placu betonowego o srednicy ok. 15 m wylanego przez developera w odległości ok 3 m. od okien bloków, który to plac jest obecnie wykorzystywany (...) czytaj dalej»
-
Przejechanie psa sąsiadki - jakie konsekwencje prawne
przez: kogitko | 2011.5.11 23:28:26
Witam! Przez przypadek wracając późnym wieczorem z pracy przejechałem psa sąsiadki, który podleciał mi pod koła. Przyznałem i zaniosłem sąsiadce tego psa nawet z propozycją rekompensaty. (...) czytaj dalej»
-
Kiedy wygasa obowiązek rodziców wobec dorosłego dziecka
przez: lesster | 2011.5.12 7:31:5
Witam Mam pytanie jak w tytule "kiedy wygasa obowiązek rodziców wobec dorosłego dziecka" Dla sprostowania dziecko 22 lata zarwane studia zaoczne od prawie roku dom jest tylko hotelem, do spania jedzenia (...) czytaj dalej»
-
Ochrona mieszkania przed zajęciem przez komornika byłego męża
przez: vonka | 2011.5.12 9:46:49
Witam, mam nadzieję ze ktos mi poradzi: w czasie trwania małżeństwa mąż dorobił się ogromnych długów, ma komornika na wypłacie, mieszkanie było spółdzielcze a on głównym najemcą. - czy (...) czytaj dalej»
-
Żądanie alimentów od siostry przez pełnoletniego ucznia
przez: kidelman | 2011.5.12 9:54:16
Witam! Mam pytanie Czy uczeń może żądać alimentów od siostry Uczeń jest pełnoletni i uczy się w technikum. Dopiero po ukończeniu szkoły zdobędzie zawód. Nie ma żadnego majątku. (...) czytaj dalej»
-
Odszkodowanie za wypadek córki w szkole z winy nauczycieli
przez: solara | 2011.5.12 10:17:45
Witam, Moja córka miał poważny wypadek w szkole. Spadła lub została zepchnięta z schodów. Uważam, że to było z winy niedopatrzenia nauczycieli. Co mogę w takiej sytuacji zrobić. Czy córka (...) czytaj dalej»
-
Obowiązek płatności wynagrodzenia podwykonawcy przez inwestora
przez: middle | 2011.5.12 10:33:7
Dzien dobry! Czy inwestor zobowiązany jest do zapłaty wynagrodzenia podwykonawcy robót budowlanych? Odpowiadając zatem na postawione pytanie, stwierdzić należy, iż inwestor będzie zobowiązany (...) czytaj dalej»
-
Dodatek mieszkaniowy przy umowie użyczenia
przez: wonderity | 2011.5.12 10:35:45
Witam! jakie kryteria trzeba spełnić, aby otrzymać dodatek mieszkaniowy? czytaj dalej»
-
Kradzież danych milionów kont PlayStation Sony
przez: inezz21 | 2011.5.12 14:27:17
Jedną z największych w ostatnich czasach była kradzież danych ze 100 mln kont z serwerów PlayStation firmy Sony. Cyberprzestępcy dostali się do usługi umożliwiającej właścicielom konsol Sony (...) czytaj dalej»
-
Utrata nieruchomości spadkowej przy posiadaniu długów
przez: Dariusz32 | 2011.5.12 14:45:10
witam, czy jeśli posiadam długi mogę utracić nieruchomość otrzymaną w spadku ? Czy jeśli nie,to czy taką nieruchomość mogę komuś wydzierżawi? Czy uzyskane z tego tytułu przychody będą (...) czytaj dalej»
-
Wyrok rozwodowy zaocznie na awizo - wznowienie postępowania
przez: roman5 | 2011.5.12 14:58:2
zgodnie z art. 400 kodeksu postępowania cywilnego skarga o wznowienie sprawy rozwodowej jest niedopuszczalna, jeżeli choćby jeden z małżonków zawarł nowy związek małżeński. czytaj dalej»
-
Gwarancja jako dobrowolna deklaracja na wybraną cechę produktu
przez: sznurek | 2011.5.12 15:11:12
Czy to prawda,że gwarancja to dobrowolna deklaracja i przedsiębiorca może nią objąć np. tylko jedną cechę produktu?? Ostatnio tak usłyszałem przy okazji zamawiania nowego dachu. Czy to prawda? (...) czytaj dalej»