Archiwum Forum Maj 2011
(278 tematów na forum)
-
Nowe testy na prawo jazdy - jakie pytania
przez: marian40 | 2011.5.18 13:16:38
Ponoc maja byc to pytania gdzie tylko jedna z opowiedzi będzie prawidłowa czytaj dalej»
-
przez: doda88 | 2011.5.18 13:19:47
witam, mam syna z zwiazku przed małżeństwem, nosi on moje panieńskie nazwisko. Teraz jestem mężatka czy mój mąż może zmienić nazwisko dziecku na swoje? Czy musi ta sprawa być załatwiona przez (...) czytaj dalej»
-
Unieważnienie egzaminu dojrzałości bez możliwości odwołania?
przez: olek29 | 2011.5.18 13:26:20
Dyrektor OKE może również unieważnić egzamin, jeśli podczas sprawdzania arkuszy egzaminatorzy uznają, że praca została napisana niesamodzielnie. Zdający nie mają możliwości udowodnić, (...) czytaj dalej»
-
przez: haniek5 | 2011.5.18 14:20:18
Witam, takie pytanie czy osadzony w areszcie ma obowiązek płacić alimenty? Czy jeśli alimenty nie będą opłacane to kobieta która ich nie dostaje może wystąpić do komornika? Lepiej żeby rodzina (...) czytaj dalej»
-
Sprowadzenie samochodu bez akcyzy
przez: łuko | 2011.5.18 14:32:33
witam, czytałem że jest możliwość sprowadzenia luksusowego samochodu bez akcyzy, chodzi mi o taki o poj. silnika powyżej 2000cm, akcyza od nich to prawie 20%. Jak można obejść przepisy o akcyzie? (...) czytaj dalej»
-
Po jakim czasie przedawnia się odpowiedzialność za długi?
przez: windyko | 2011.5.18 15:31:18
Termin przedawnienia zależy od pierwotnego rodzaju zobowiązania oraz od etapu na jakim znajduje się sprawa. Umowy cywilnoprawne z reguły przedawniają sie po 3 latach od terminu płatności, zobowiązania (...) czytaj dalej»
-
przez: anna90 | 2011.5.18 16:9:30
Witam, mam pytanie dotyczące spraw zamieszkania w internacie. Czy możliwe jest, żeby kierownik takiej placówki nałożył karę na mieszkającą tam osobę,np. zakazywał wyjśc, kara ta ma trwac dłuższy (...) czytaj dalej»
-
przez: monika.lasak | 2011.5.18 16:31:35
mam pytanie odnośnie konieczności ponownego zdawania wszystkich egzaminow ? czy to prawda? czy tez zdajemy tylko te ktorych nie mielismy? z góry dziekuje za odp. czytaj dalej»
-
przez: mrozowskim | 2011.5.18 16:40:23
Nie ma takiego prawa w Niemczech, które zakazuje przebywanie syna w Polsce. Syn pozostanie z tym rodzicem, któremu sąd przyzna opiekę na dzieckiem, jeśli do takiego rozstrzygnięcia dojdzie. Natomiast (...) czytaj dalej»
-
Zajęcie wynagrodzenia-spłata kredyru
przez: nnn prawo-pracy.net | 2011.5.18 20:11:55
witam mam pytanie czy bank moze zajac wynagrodzenie jezeli sa nie splacone trzy raty tzn dwie splacone jedna dwa dni po terminie = jakiies odsetki? proszeo o odpowiedz czytaj dalej»
-
przez: ewelkaaa | 2011.5.19 9:2:37
Hej Przyszli Studenci! Znalazłam na necie ranking uczelni wyższych. Ja mieszkam nad morzem i marzy mi się studiowanie prawa. Z tego rankingu wynika, że najlepsze uczelnie na których jest prawo (...) czytaj dalej»
-
przez: wawer | 2011.5.19 11:8:18
Cześć Maturzyści!!! Jak tam maturki?! Ja tez zdawałem w tym roku maturę i chce spełnić swoje marzenie dostając się na prawo! Oczywiście wybrałam królewskie miasto Kraków. Czy jest wśród (...) czytaj dalej»
-
Ubranie służbowe,a brak miejsca do przechowywania i przebrania
przez: wi-to1 | 2011.5.19 14:53:7
Moje 1 pytanie brzmi czy pracodawca może stosować kary finansowe-Upomnienie i zabranie premi, za przystąpienie do pracy bez ubrania służbowego, w sytuacji gdy nie ma miejsca na przechowywanie i przebranie (...) czytaj dalej»
-
Wniosek o rezygnacje z alimentów na córkę
przez: edward30 | 2011.5.19 15:3:54
Witam, chciałbym prosić córkę aby złożyła wniosek o rezygnację z alimentów, gdyż mam teraz ciężką sytuację finansową. Czy pełnoletnie dziecko może złożyć u komornika taki wniosek? Zrezygnować (...) czytaj dalej»
-
Teściowie chcą mi i żonie przepisać działkę a konkretnie grunt który ujęty jest jako pastwisko
przez: Remop | 2011.5.19 20:5:55
dziekuje za odpowiedz i pozdrawiam czytaj dalej»
-
przez: evev | 2011.5.20 10:25:2
Zgodnie z art. 79 ust. 1 pkt. 3 lit. a ustawy o kosztach sądowych w sprawach cywilnych sąd z urzędu zwraca stronie połowę uiszczonej opłaty od pisma cofniętego przed rozpoczęciem posiedzenia, na (...) czytaj dalej»
-
przez: evev | 2011.5.20 10:37:25
Wyjścia z tej sytuacji są trzy:1. W momencie gdy wchodzimy w posiadanie dużego majątku, mocno zadłużony, a nie chcemy lub nie możemy spłacić ciążącego na nim długu, warto odrzucić spadek. 2. (...) czytaj dalej»
-
Umowa kupna - sprzedaży samochodu - dwóch kupujących / sprzedających !!!
przez: polkok | 2011.5.20 10:47:3
Witam! Jutro jestem umówiony z gościem, od którego chce kopić samochód. Chciałabym się przygotować jednak, aby nie zostać przez niego oszukanym! Co powinna zawierać umowa sprzedaży? Czy (...) czytaj dalej»
-
jaki jest okres wypowiedzenia umowy najmu????
przez: windyko | 2011.5.20 12:42:31
W umowie nie ma określonego terminu wypowiedzenia, a czy umowa jest zawarta na czas określony czy nieokreślony? Art. 688. KC - Jeżeli czas trwania najmu lokalu nie jest oznaczony, a czynsz jest płatny (...) czytaj dalej»
-
kiedy rodzina zastepcza spokrewniona a kiedy niespokrewniona
przez: barbara | 2011.5.20 12:44:21
prosze odpowiedziec na meila basiau5@wp.pl czytaj dalej»
-
przez: lopollo | 2011.5.20 12:54:40
Dzień Dobry! Chciałabym poradzić się Państwa w bardzo trudnej dla mnie sprawie! Piszę na tym forum, bo wydaje mi się że jest to związane z prawem i tutaj uzyskam pomoc. Mama rozwiodła się (...) czytaj dalej»
-
jaki czas na pobranie zasiłku pogrzebowego?
przez: malwina19 | 2011.5.20 13:8:3
Zasiłek pogrzebowy dostanie rodzina zaginionego uznanego za zmarłego, jeśli wniosek o to świadczenie zgłosi w ciągu 12 miesięcy od daty sporządzenia aktu zgonu albo od daty pogrzebu czytaj dalej»
-
zaświadczenie o nie karalności
przez: evev | 2011.5.20 13:55:30
W Krajowym Rejestrze Karnym gromadzi się dane o osobach: 1. prawomocnie skazanych za przestępstwa lub przestępstwa skarbowe, 2. przeciwko którym prawomocnie warunkowo umorzono postępowanie (...) czytaj dalej»
-
przez: gosiara | 2011.5.20 14:42:15
Witam! Czy istnieje jakiś wzór pozwu o zniesławienie? Mój tata jest sołtysem wsi i został niesłusznie obrażony i zniesławiony przez jednego z mieszkańców. Chcielibyśmy złożyć sprawę (...) czytaj dalej»
-
przez: t.k | 2011.5.20 15:7:32
Witam! W jaki sposób mam się postarać o odrolnienie działki. Wiem, że u nas w gminie trwają jakieś działania w tym kierunku, ale tam nie pracuje żadna rzetelna oso ba która mogłaby mi udzielić (...) czytaj dalej»
-
przez: karton45 | 2011.5.20 15:8:3
Nie przesadzaj, jeśli rowerzyści będą przeszkadzać na drodze lub stwarzać zagrożenie, równierz zapłacą 200 zł mandatu. czytaj dalej»
-
Za głośna muzyka w domu weselnym?
przez: loldd | 2011.5.20 15:31:47
witam, taka sprawę mam, jestem właścicielem domu weselnego i ostatnio pozwoliłem na granie orkiestrze na tarasie, było już dość ciepło na to, zostałem oskarżony o zakłócanie spoczynku nocnego (...) czytaj dalej»
-
przez: Marcin36 | 2011.5.20 15:52:51
witam, za prowadzenie roweru po pijaku dostałem wyrok: zakaz prowadzenia pojazdów mechanicznych na okres 1 roku i prace społeczne. Czy po pół roku mogę sie ubiegać o skrócenie tego zakazu? czytaj dalej»
-
rozwód a korzystanie z wspólnego mieszkania
przez: eryk52 | 2011.5.20 15:56:41
witam, jak wygląda sprawa z wspólnym mieszkaniem w czasie rozwodu? Czy sąd już na rozprawie rozwodowej określi jak będziemy z niego korzystać? Czy dopiero na rozprawie o podział majątku? czytaj dalej»
-
przez: szerry78 | 2011.5.20 16:31:31
Witam! jestem zameldowana razem z tata w mieszkaniu własnościowym. Ponieważ nasze bloki maja iść do wyburzenia spółdzielnia zaproponowała zamianę mieszkania . zaanacze iz pismo przyszło (...) czytaj dalej»
-
Umowa na czas określony na rok a lojalka na 2 lata... Czy pracodawca ma prawo wiązać mnie lojalką
przez: kvz | 2011.5.20 18:14:57
Umowa na czas określony na rok a lojalka na 2 lata... Czy pracodawca ma prawo wiązać mnie lojalką skoro nasz stosunek pracy może samoczynnie ustać wcześniej?? Jak w temacie... czytaj dalej»
-
przez: Toma_x | 2011.5.20 18:31:22
Witam. Jestem zatrudniony na czas nieokreślony z okresem wypowiedzenia 3 miesiące. Złożyłem wypowiedzenie oraz prośbę o skrócenie okresu wypowiedzenia na 1 miesiąc. Zarówno wypowiedzenie jak (...) czytaj dalej»
-
Czy testament musi być ręcznie napisany czy można napisać na maszynie i tylko podpis się liczy
przez: Adrian | 2011.5.20 20:3:31
czy wystarczy podpis testora na testamecie osoby starszej która nie mogła już pisać a dyktowała to innej osobie ? czytaj dalej»
-
pozwolenie na wyjazd dziecka prze sąd?!OSTATECZNOŚĆ?? PMOCY!!
przez: uussiiaa | 2011.5.21 8:35:49
witam !! mam pytanie a raczej chcialabym opisac moja sytuacje i uzyskac pomoc co powinnam zrobic na moim miejscu. od 2 lat jestem po rozwodze i mam z bylym mezem 4 letnia corke,od czasu rozwodu probowalismy (...) czytaj dalej»
-
przez: nastydog | 2011.5.21 11:15:12
Witam, otoz mam taki problem. Mam 17 lat( lipcu 18) i matka chce wyrzucic mnie z domu, czytalem ze musi mnie utrzymywac do 24 roku zycia jesli sie ucze. Sek w tym ze ja raz nie zdalem, i mam w tym roku (...) czytaj dalej»
-
przez: mrozowskim | 2011.5.22 11:21:44
Powinien Pan wezwać pisemnie firmę leasingową do wydania dokumentów samochodu i wyznaczyć termin na wykonanie umowy, a dodatkowo poinformować firmę leasingową, że do czasu wydania dokumentów (...) czytaj dalej»
-
przez: TheArt | 2011.5.22 14:39:13
Witaj, musisz mieć świadków zdarzenia. czytaj dalej»
-
przez: Lena33 | 2011.5.22 21:2:42
NA WSTĘPIE DZIĘKI ZA ODPOWIEDŹ. WRESZCIE JAKIEŚ ŚWIATEŁKO W TUNELU.JEDNAK Z TEJ ODPOWIEDZI WYNIKA ŻE OPŁATY NALEŻĄ TEZ I DO MNIE.DOSKONALE O TYM WIEM I PRZECIWIEŃSTWIE DO MOJEJ MAMY[TJ. BABCI] (...) czytaj dalej»
-
jaka opłata od uzasadnienia wyroku
przez: mariusz | 2011.5.23 11:54:54
Witam, czy od uzasadnienia wyroku jest jakaś opłata sądowa? chodzi mi o to czy jak napiszę pismo o wydanie uzasadnienia wyroku to czy muszę wnieść opłatę sądową? Jaka jest jej wysokość jeśli (...) czytaj dalej»
-
odszkodowanie za błędy w maturze?
przez: inka43 | 2011.5.23 12:28:51
ale jak narazie błędy znalezione w trakcie egzaminów maturalnych są naprawiane, przy ocenianiu prac błąd będzie uwzględniany, dlatego o unieważnieniu (...) czytaj dalej»
-
przez: geremm | 2011.5.23 13:19:28
Problem w tym , że przepisy nie określają, co oznaczają pojęcia „dzień" i „doba". czytaj dalej»
-
przez: windyko | 2011.5.23 14:2:20
Po jakimś czasie w domu pojawi sie poborca podatkowy, który poinformuje, że jak po studiach podejmie Pan pracę US dokona stosownych zajęć (z odestkami i kosztami egzekucji). A następnie zaproponuje (...) czytaj dalej»
-
prawo chroni dłużników alimentacyjnych !
przez: Irek 88 | 2011.5.23 14:4:20
Uchylanie się od obowiązku alimentacyjnego jest przestępstwem i zgodnie z art. 209 kodeksu karnego grozi za nie grzywna, kara ograniczenia wolności lub pozbawienia wolności do lat dwóch. czytaj dalej»
-
przez: maksiu156 | 2011.5.23 15:10:23
Można ominąć ten przepis wprowadzając odpowiedni przepis do układu zbiorowego pracy, a jeżeli zakład nie jest objęty układem, to do regulaminu wynagradzania. czytaj dalej»
-
przez: zainteresowany | 2011.5.23 15:12:21
kodeks karny, ani kodeks karny wykonawczy nie stanowią o takiej możliwości. Możliwe jest jednak zwolnienie skazanego z większości nałożonych na niego obowiązków, jak i zwolnienie spod dozoru. (...) czytaj dalej»
-
nie dam rady płacić tak wysokich alimentów
przez: ghartem | 2011.5.23 15:49:25
Witam, sąd nakazał płacić mi 900 zł alimentów na 2 dzieci, ja zarabiam prawie 2000 zł, ale spłacam kredyt hipoteczny na 1000zł i nie mam możliwości płacić tak wysokich alimentów, nie zostanie (...) czytaj dalej»
-
Uzyczenie mieszkania kontra umowa o wynajecie.
przez: DziedziczkA | 2011.5.23 21:30:32
podtrzymuje pytanie !!! Bardzo proszę ,również o odpowiedz na TO zadane POWYŻEJ PYTANIE !!! dziękuję czytaj dalej»
-
zwolnienie chorobowe - na jak długo mogę otrzymać?
przez: nullllkkkaaaa | 2011.5.24 10:16:43
Witam, Na jaki najdłuższy okres czasu lekarz może wystawić zwolnieni chorobowe. Czy jest w ogóle jakiś limit? Mi lekarz zapowiedział, że nie może mi dać zwolnienia, a pragnę dodać że dwa (...) czytaj dalej»
-
kiedy nalezy złożyć wniosek o urlop
przez: poulin | 2011.5.24 12:9:6
Witam Państwa! Ostatnio otrzymałam ochrzan od szefa, że zbyt późno dostarczyłam mu wniosek o urlop. Nie dość, że mnie okrzyczał, to jeszcze zapowiedział mi, ze nie zezwoli mi na urlop w tym (...) czytaj dalej»
-
Czy można skazć kogoś bez jego wiedzy???
przez: basia_30 | 2011.5.24 12:23:56
Prościej by było odpowiedzieć gdyby Pan podał swój konkretny przypadek, okoliczności może byc wiele czytaj dalej»