Archiwum Forum Maj 2011
(618 tematów na forum)
-
Umowa kupna - sprzedaży samochodu - dwóch kupujących / sprzedających !!!
przez: polkok | 2011.5.20 10:47:3
Witam! Jutro jestem umówiony z gościem, od którego chce kopić samochód. Chciałabym się przygotować jednak, aby nie zostać przez niego oszukanym! Co powinna zawierać umowa sprzedaży? Czy (...) czytaj dalej»
-
Luka prawna dotycząca sześciolatków rozpoczynających edukację
przez: soniaaa | 2011.5.20 10:58:53
Witam! Jestem mamą sześcioletniej dziewczynki. Przeczytałam dziś w gazecie, że wystąpiła jakaś luka w prawie regulująca kwestie sześciolatków idących do szkoły. Jednak nie bardzo rozumiem (...) czytaj dalej»
-
Zameldowanie dzieci przy rozwodzie z opieką naprzemienną
przez: falcia | 2011.5.20 11:52:51
Witam!!! Mam taką małą wątpliwość i mam nadzieje, że Państwo mi ją rozwieją! Jestem w czasie rozwodu. Nie będziemy wnosić o wskazanie winnego rozwodu. Chcemy także dla dobra dzieci, aby (...) czytaj dalej»
-
Student na dachu autobusu uderzył w konstrukcję wiaduktu
przez: ula56 | 2011.5.20 12:30:38
Po koncercie na krakowskich juwenaliach w nocy z wtorku na środę 22-letni student wracał na dachu autobusu. Kiedy pojazd wjeżdżał pod wiadukt, student uderzył głową w konstrukcję mostu i został (...) czytaj dalej»
-
Okres wypowiedzenia umowy najmu mieszkania dla studentki
przez: windyko | 2011.5.20 12:42:31
W umowie nie ma określonego terminu wypowiedzenia, a czy umowa jest zawarta na czas określony czy nieokreślony? Art. 688. KC - Jeżeli czas trwania najmu lokalu nie jest oznaczony, a czynsz jest płatny (...) czytaj dalej»
-
Rodzina zastępcza spokrewniona czy niespokrewniona - kryteria
przez: barbara | 2011.5.20 12:44:21
prosze odpowiedziec na meila basiau5@wp.pl czytaj dalej»
-
Polska liderem w liczbie wniosków służb o dane telekomunikacyjne
przez: Niuki | 2011.5.20 12:53:45
Dane o prywatnych rozmowach obywateli są u nas chronione najgorzej w Europie ! Polska przewodzi w Europie pod względem liczby wniosków złożonych przez służby specjalne do firm telekomunikacyjnych (...) czytaj dalej»
-
Matka wydaje alimenty na siebie zamiast na dziecko
przez: lopollo | 2011.5.20 12:54:40
Dzień Dobry! Chciałabym poradzić się Państwa w bardzo trudnej dla mnie sprawie! Piszę na tym forum, bo wydaje mi się że jest to związane z prawem i tutaj uzyskam pomoc. Mama rozwiodła się (...) czytaj dalej»
-
Zaginiony uznany za zmarłego - zmiany w przepisach
przez: malwina19 | 2011.5.20 13:8:3
Zasiłek pogrzebowy dostanie rodzina zaginionego uznanego za zmarłego, jeśli wniosek o to świadczenie zgłosi w ciągu 12 miesięcy od daty sporządzenia aktu zgonu albo od daty pogrzebu czytaj dalej»
-
Budowa domku letniskowego nad rzeką na działce niebudowlanej
przez: hoholik | 2011.5.20 13:35:9
Witam Państwa! Mam problem związany z prawem budowlanym, dlatego pisze właśnie tutaj o tym. Kilka lat temu, mój tata postawił przyczepę campingową na ogródku działkowym i obok niej taka małą (...) czytaj dalej»
-
Kara za jazdę pod wpływem alkoholu samochodem kolegi
przez: weremer | 2011.5.20 13:38:12
witam, taką sytuacje miałem, że na imprezie dość dużej u znajomego, byłem już po paru piwkach i wziąłem samochód jednego z kumpli, nie pytając go, zatrzymała mnie policja i miałem całą (...) czytaj dalej»
-
Certyfikat energetyczny przy nadawaniu numeru domowi i sprzedaży
przez: dżolo | 2011.5.20 13:45:25
Witam! Może ktoś z Was się orientuje, czy aby móc załatwić nadanie numeru nowo wybudowanemu domowi, należy mieć wcześniej certyfikat energetyczny nieruchomości??? I czy np. kiedy chciałbym (...) czytaj dalej»
-
Konsekwencje ucieczki skuterem przed kontrolą drogową
przez: franek 20 | 2011.5.20 13:48:31
witam, taka sprawa, wiem że moja wina ale nie wiem co mam teraz zrobić, jechałem skuterem i nie zatrzymałem sie do kontroli drogowej dodam tylko ze było ciemno i policja stała bez żadnych świateł. (...) czytaj dalej»
-
Zaświadczenie o niekaralności - koszt i wpływ karalności brata
przez: evev | 2011.5.20 13:55:30
W Krajowym Rejestrze Karnym gromadzi się dane o osobach: 1. prawomocnie skazanych za przestępstwa lub przestępstwa skarbowe, 2. przeciwko którym prawomocnie warunkowo umorzono postępowanie (...) czytaj dalej»
-
Prawo komornika do zajęcia rzeczy w mieszkaniu matki
przez: rybeńka | 2011.5.20 14:21:24
Witam! Mam problem z komornikiem! Przebywam w USA a zameldowany jestem u mamy na mieszkaniu w Polsce. U mamy zjawił się komornik z listem egzekucyjnym. Mama się przestraszyła, że zabierze jej (...) czytaj dalej»
-
Pozew o zniesławienie sołtysa - szanse wygranej z jednym świadkiem
przez: gosiara | 2011.5.20 14:42:15
Witam! Czy istnieje jakiś wzór pozwu o zniesławienie? Mój tata jest sołtysem wsi i został niesłusznie obrażony i zniesławiony przez jednego z mieszkańców. Chcielibyśmy złożyć sprawę (...) czytaj dalej»
-
Obowiązek wystawiania rachunków przez przedsiębiorców na KPiR
przez: karna81 | 2011.5.20 15:3:51
Czy jeżeli prowadze działalnośc gospodarcza, na KPiR to jestem zobowiązana do wystawiania rachunków każdemu klientowi, czy tylko temu który sobie taki rachunek zażyczy? Znalazłam dwie sprzeczne (...) czytaj dalej»
-
Procedura odrolnienia działki w gminie
przez: t.k | 2011.5.20 15:7:32
Witam! W jaki sposób mam się postarać o odrolnienie działki. Wiem, że u nas w gminie trwają jakieś działania w tym kierunku, ale tam nie pracuje żadna rzetelna oso ba która mogłaby mi udzielić (...) czytaj dalej»
-
Nowe przepisy dla cyklistów - śluzy i mandaty dla kierowców
przez: karton45 | 2011.5.20 15:8:3
Nie przesadzaj, jeśli rowerzyści będą przeszkadzać na drodze lub stwarzać zagrożenie, równierz zapłacą 200 zł mandatu. czytaj dalej»
-
Czas przechowywania nieodebranego obuwia po naprawie gwarancyjnej
przez: maria51 | 2011.5.20 15:12:40
witam, jakiś czas temu oddałem buty na gwarancję, trwało to strasznie długo i zdążyłem już kupić sobie nowe, potem dostałem informacje że są już naprawione, ale ich nie odebrałem, jak długo (...) czytaj dalej»
-
Odpowiedzialność weterynarza za uśpienie psa bez zgody właściciela
przez: anilka | 2011.5.20 15:14:8
Witam!!! Pojechałem trzy dni temu do weterynarza z moim pieskiem Sabunią, okazało się, że musi pozostać na obserwacji, bo weterynarz nie potrafił stwierdzić od razu co mu dolega. Sabunia została (...) czytaj dalej»
-
Ubezpieczenie zdrowotne dla osoby bezrobotnej
przez: tom88 | 2011.5.20 15:16:23
Witam, jak wygląda, w Polskim prawie, sprawa ubezpieczenie zdrowotnego dla osoby bezrobotnej? dzięki za odpowiedź! czytaj dalej»
-
Dopuszczalny stopień powinowactwa przy ślubie kościelnym
przez: madziulekkk | 2011.5.20 15:20:10
Witam! Do jakiego stopnia powinowactwa dopuszczalny jest ślub kościelny? Z góry Dziękuję za odpowiedź! czytaj dalej»
-
Dom weselny - orkiestra na tarasie a zakłócanie spokoju nocnego
przez: loldd | 2011.5.20 15:31:47
witam, taka sprawę mam, jestem właścicielem domu weselnego i ostatnio pozwoliłem na granie orkiestrze na tarasie, było już dość ciepło na to, zostałem oskarżony o zakłócanie spoczynku nocnego (...) czytaj dalej»
-
Odpowiedzialność właściciela bloga za komentarze o osobach publicznych
przez: posto | 2011.5.20 15:36:37
witam, prowadzę bloga co mi może grozić za to że ktoś wypisał coś o którejś z osób publicznych na mojej stronie? wiem że pisanie takich rzeczy jest karalne, ale czy mi jako właścicielowi strony (...) czytaj dalej»
-
Właściwość miejscowa sądu w sprawach między stronami z różnych województw
przez: kuba 30 | 2011.5.20 15:38:6
Witam, mam pytanie czy sprawa w sądzie pomiędzy stronami zamieszkałymi w różnych województwach odbywa się w miejscu zamieszkania pozwanego czy pozywającego? Proszę o szybką odpowiedź czytaj dalej»
-
Specjalne prawa kupującego przez internet poza prawem do zwrotu
przez: olka27 | 2011.5.20 15:42:0
witam, kupujący przez internet ma inne prawa niż kupujący normalnie produkt, wiem że jest prawo do zwrotu towaru w ciągu dziesięciu dni, ale jakie jeszcze inne różnice w prawach dla kupującego (...) czytaj dalej»
-
Sytuacje wymagające rejestracji prywatnego bloga
przez: darek36 | 2011.5.20 15:45:20
witam, czy może zaistnieć sytuacja kiedy będę musiał zarejestrować swojego bloga ? Dowiedziałem się że taka sytuacja już miała miejsce i że sąd nakazał rejestrację prywatnego bloga? Czy (...) czytaj dalej»
-
Podział wspólnych długów przy orzekaniu o podziale majątku
przez: maniek62 | 2011.5.20 15:48:58
witam, czy w momencie podziału majątku po rozwodzie, sąd może nie podzielić wspólnych długów? jak to wygląda jeśli mamy kredyt zaciągnięty wspólnie? Będziemy musieli go nadal wspólnie spłacać? (...) czytaj dalej»
-
Skrócenie zakazu prowadzenia pojazdów po pół roku za rower pod wpływem
przez: Marcin36 | 2011.5.20 15:52:51
witam, za prowadzenie roweru po pijaku dostałem wyrok: zakaz prowadzenia pojazdów mechanicznych na okres 1 roku i prace społeczne. Czy po pół roku mogę sie ubiegać o skrócenie tego zakazu? czytaj dalej»
-
Wspólne mieszkanie w czasie rozwodu - kiedy sąd określi zasady?
przez: eryk52 | 2011.5.20 15:56:41
witam, jak wygląda sprawa z wspólnym mieszkaniem w czasie rozwodu? Czy sąd już na rozprawie rozwodowej określi jak będziemy z niego korzystać? Czy dopiero na rozprawie o podział majątku? czytaj dalej»
-
Konsekwencje karne fałszywej reklamacji przesyłki kurierskiej
przez: joaska82 | 2011.5.20 16:29:17
Proszę o pomoc. Wysłałam firmową przesyłkę kurierem, która zginęła. Wystąpiłam do firmy kurierskiej o odszkodowanie. W piśmie podałam swój numer konta. Pieniądze otrzymałam. Za jakiś czas (...) czytaj dalej»
-
Wyburzenie bloku - czy zameldowanej przysługuje mieszkanie zastępcze?
przez: szerry78 | 2011.5.20 16:31:31
Witam! jestem zameldowana razem z tata w mieszkaniu własnościowym. Ponieważ nasze bloki maja iść do wyburzenia spółdzielnia zaproponowała zamianę mieszkania . zaanacze iz pismo przyszło (...) czytaj dalej»
-
Umowa na rok a umowa lojalnościowa na 2 lata - czy legalne?
przez: kvz | 2011.5.20 18:14:57
Umowa na czas określony na rok a lojalka na 2 lata... Czy pracodawca ma prawo wiązać mnie lojalką skoro nasz stosunek pracy może samoczynnie ustać wcześniej?? Jak w temacie... czytaj dalej»
-
Przedłużenie okresu wypowiedzenia o czas przebywania na L4
przez: Toma_x | 2011.5.20 18:31:22
Witam. Jestem zatrudniony na czas nieokreślony z okresem wypowiedzenia 3 miesiące. Złożyłem wypowiedzenie oraz prośbę o skrócenie okresu wypowiedzenia na 1 miesiąc. Zarówno wypowiedzenie jak (...) czytaj dalej»
-
Testament ręcznie napisany czy maszynowy - co się liczy
przez: Adrian | 2011.5.20 20:3:31
czy wystarczy podpis testora na testamecie osoby starszej która nie mogła już pisać a dyktowała to innej osobie ? czytaj dalej»
-
Wyjazd z dzieckiem za granicę bez zgody ojca - procedura sądowa
przez: uussiiaa | 2011.5.21 8:35:49
witam !! mam pytanie a raczej chcialabym opisac moja sytuacje i uzyskac pomoc co powinnam zrobic na moim miejscu. od 2 lat jestem po rozwodze i mam z bylym mezem 4 letnia corke,od czasu rozwodu probowalismy (...) czytaj dalej»
-
17-latek chce się wyprowadzić od matki alkoholiczki - alimenty
przez: nastydog | 2011.5.21 11:15:12
Witam, otoz mam taki problem. Mam 17 lat( lipcu 18) i matka chce wyrzucic mnie z domu, czytalem ze musi mnie utrzymywac do 24 roku zycia jesli sie ucze. Sek w tym ze ja raz nie zdalem, i mam w tym roku (...) czytaj dalej»
-
Prawo do ziemi rolnej od ojca niewykonującego władzy rodzicielskiej
przez: basia | 2011.5.21 18:19:45
czy mam prawo ubiegac sie o ziemie od zyjacego ojca, ktory nie sprawowal nade mna władzy rodzicielskiej? kiedy mialam pol roku matka rozwiodla sie z ojcem od tamtej pory mj kontakt z nim ograniczal sie (...) czytaj dalej»
-
Wypowiedzenie leasingu gdy firma nie przekazała dokumentów po 3 tygodniach
przez: mrozowskim | 2011.5.22 11:21:44
Powinien Pan wezwać pisemnie firmę leasingową do wydania dokumentów samochodu i wyznaczyć termin na wykonanie umowy, a dodatkowo poinformować firmę leasingową, że do czasu wydania dokumentów (...) czytaj dalej»
-
Odstąpienie od umowy telewizji satelitarnej przed włączeniem usługi
przez: TheArt | 2011.5.22 14:38:5
Otóż chcę zapytać o możliwość odstąpienia od umowy zawieranej poza lokalem przedsiębiorcy w przypadku platform cyfrowej telewizji satelitarnej. Ustawa mówi o 10 dniach od daty podpisania umowy, (...) czytaj dalej»
-
Umowa ustna pożyczki 2000 zł - czy można dochodzić bez dokumentu?
przez: TheArt | 2011.5.22 14:39:13
Witaj, musisz mieć świadków zdarzenia. czytaj dalej»
-
Mieszkanie komunalne dla samotnej matki z dwójką dzieci
przez: Lena33 | 2011.5.22 21:2:42
NA WSTĘPIE DZIĘKI ZA ODPOWIEDŹ. WRESZCIE JAKIEŚ ŚWIATEŁKO W TUNELU.JEDNAK Z TEJ ODPOWIEDZI WYNIKA ŻE OPŁATY NALEŻĄ TEZ I DO MNIE.DOSKONALE O TYM WIEM I PRZECIWIEŃSTWIE DO MOJEJ MAMY[TJ. BABCI] (...) czytaj dalej»
-
Odszkodowanie za nielegalną instalację rury wodociągowej na działce
przez: Jugoslovenka | 2011.5.22 23:13:29
Witam, bardzo proszę o rade co powinnam w tej sytuacji zrobić. Zakład Wodociagów i Kanalizacji Spółka z o.o. zajął moja działkę bez mojego pozwolenia i zgody starosty, wykonała remont rury, (...) czytaj dalej»
-
Windykacja dekodera po udowodnieniu zwrotu
przez: gdjspider | 2011.5.23 7:4:0
witam mam pytanko o pomoc w 2002 odałem dekoder i po jakim czasie cyfra napisała ze nie odalem dekodera zadzwoniłem i podałem gdzie odalem i było ok potem po 1 roku wysłał mi kruk kare za nie zwrócenie (...) czytaj dalej»
-
Zwrot pozostałości po licytacji mieszkania przez komornika
przez: Ebab | 2011.5.23 9:30:26
witam , w grudniu zostalo zlicytowane moje mieszkanie , do dzis nie otrzymalam pozostalosci po odciagnieciu oplat komornika , sadu i spoldzielni . Z tego , co wiem sprawa jest w tej chwili w ostatniej (...) czytaj dalej»
-
Czas na przekazanie sprawy o alkohol z policji do sądu
przez: ilona 67 | 2011.5.23 11:49:12
Witam, chciałem się dowiedzieć czy istnieje jakiś przepis który określa czas jaki ma policja na przekazanie sprawy do sądu? chodzi dokładnie o wykroczenie pod wpływem alkoholu. ile mam czekać (...) czytaj dalej»
-
Opłata sądowa za uzasadnienie wyroku - jaka wysokość?
przez: mariusz | 2011.5.23 11:54:54
Witam, czy od uzasadnienia wyroku jest jakaś opłata sądowa? chodzi mi o to czy jak napiszę pismo o wydanie uzasadnienia wyroku to czy muszę wnieść opłatę sądową? Jaka jest jej wysokość jeśli (...) czytaj dalej»
-
Kara za jazdę bez prawa jazdy po odebraniu za punkty karne
przez: moloo8 | 2011.5.23 11:57:7
witam , czy za jazdę bez prawa jazdy jest zawsze taka sama kara? Czy ma znaczenie że ja miałem prawko ale mi je zabrano za przekroczenie punktów? Proszę o odp. czytaj dalej»
-
Rozliczanie dywidendy krajowej i zagranicznej z podatkiem
przez: oliwer156 | 2011.5.23 12:1:3
witam, czy i w jaki sposób należy rozliczać się z dywidendy? czy zależy czy wpłynęła z kraju czy z zagranicy? Jak to w tym wypadku jest z ustawą o podwójnym opodatkowaniu? czytaj dalej»