Archiwum Forum Kwiecień 2012
(382 tematów na forum)
-
Sprzedaż długu firmie windykacyjnej - jakie są zasady
przez: wszerad | 2012.4.27 9:44:56
Witam was. Mam pytanie, pewien podmiot, nazwijmy go podmiotem \"X\", ma wobec mnie dług pieniężny na5 cyfrową sumę z górnej granicy tych pięciu cyfr. Nie idzie niestety od niego dostać całej (...) czytaj dalej»
-
Przedawnienie zaległych opłat za telefon komórkowy po 2,5 roku
przez: adaukt | 2012.4.27 9:48:12
Hejka. Proszę o informację, po jakim czasie zaległe opłaty za komórkę/abonament w sieci; się przedawniają? Dostałem ostatnio taki rachunek ale z przed, uwaga- 2 i pół roku... z sieci w której (...) czytaj dalej»
-
Wykorzystanie zdjęcia ze szkolnej gazetki na kubkach bez zgody
przez: Otinochan | 2012.4.27 9:50:43
Witam, bardzo proszę o poradę. Na stronie promującej moje liceum znalazł się gadżet w postaci zdjęć do gazetki szkolnej a teraz nadruku na kubek, podkoszulek itp. rzeczy. To moja szkoła, (...) czytaj dalej»
-
Zmiany stawek VAT na ubranka dla niemowląt i buty dziecięce
przez: ivonnn | 2012.4.27 9:53:12
Tylko osoby, które rocznie wydają na ubranka dla niemowląt i buty dziecięce nie więcej niż 3 tys. zł (brutto), będą uprawnione do zwrotu części VAT na te artykuły. Proszę nie zapominać że (...) czytaj dalej»
-
Nowe przepisy przewozowe - wyższe grzywny za ucieczkę przed kontrolą
przez: suprime234 | 2012.4.27 9:58:53
Nie wiem czy słyszeliście ale zmiany które wprowadzono niedawno w prawie przewozowym pozwalają kanarom na duuuużżżooo więcej. Jak dużo? No to słuchajcie. jeżeli kontroler stwierdzi, ze przez (...) czytaj dalej»
-
Postępowanie przy braku wypłaty wynagrodzenia przez pracodawcę
przez: Barbara | 2012.4.27 10:0:49
W wypadku gdy pracodawca zalega z pensją lub, daje jedynie jej część, lub wogóle jej nie wypłaca to proponuję zacząć od wizyty w Państwowej Inspekcji Pracy i złożenie tam zawiadomienia o braku (...) czytaj dalej»
-
Groźba karalna - definicja i konsekwencje prawne
przez: budiomówka | 2012.4.27 10:4:49
O groźbie karalnej pod linkiem: http://e-prawnik.pl/forum/domowy/prawo-karne/grozba-karalna-3.html bardzo fajnie napisany artykuł i dużo wyjaśniający, nawet jeżeli nie macie sami problemu to jednak (...) czytaj dalej»
-
Sporządzenie pełnomocnictwa do reprezentowania córki w urzędach
przez: Ewa Rakoczy | 2012.4.27 10:11:7
Proszę o informację jak prawidłowo sporządzić pełnomocnictwo, aby uprawniało mnie do wystepowania w imieniu córki we wszystkich sprawach i instytucjach. Moja córka pracuje za granicą ,a w Polsce (...) czytaj dalej»
-
Czy darmowe porady prawne są zgodne z prawem
przez: Marna13 | 2012.4.27 10:11:16
No niestety jest to prawda, Polska jest jedynym krajem w Unii Europejskiej, który nie wprowadził darmowego systemu wsparcia prawnego dla niezamożnych! czytaj dalej»
-
Czy można wykorzystać zaległy urlop przed nowym rokiem urlopowym
przez: kamii26 | 2012.4.27 10:13:0
Tak to nie ma nic do rzeczy, i tak musi go pan wykorzystać. KP nie przewiduje żadnych ograniczeń co do łączenia urlopu zaległego i tego który ma pan obecnie. czytaj dalej»
-
Czy w uldze rehabilitacyjnej można odliczyć wydatki na leki
przez: góral34 | 2012.4.27 10:14:38
Droga Pani, na leki można odliczyć jedynie nadwyżkę, ponad 100 zł za każdy miesiąc. Proszę jednak pamiętać iż potrzebne będą do tego rachunki z aptek. czytaj dalej»
-
Fiskus może żądać listy klientów od osób twierdzących że są prostytutkami
przez: wolbosława | 2012.4.27 10:16:22
No to sprawa jasna, po wysłaniu pism do domów przedstawionych klientów,ich żony rozprawią się z potencjalnymi \"darczyńcami\". Problem że ktoś w urzędzie powiedział, że \"zarobił ciałem\" (...) czytaj dalej»
-
Ulga na dziecko - ile można odliczyć rocznie i miesięcznie
przez: bojmir | 2012.4.27 10:20:35
o nie wiedziałem że jest stawka za dzień jeszcze.. cały czas człowiek się uczy. czytaj dalej»
-
Czy pracodawca może zwolnić dyscyplinarnie na podstawie zeznań świadków
przez: Stefan7909o2 | 2012.4.27 10:24:40
Zwolnienie dyscyplinarne Moja sytuacja wyglada nastepujaco. Dwie osoby w firmie twierdza ze czuli ode mnie alkohol, nastepnego dnia poszedlem na zwolnienie i jesten na nim ponad tydzien. Teraz koledzy (...) czytaj dalej»
-
Czy sąd powiadamia stronę o złożeniu apelacji od wyroku
przez: Agnes1122 | 2012.4.27 12:2:18
Witam mam pytanie dostałam bielet do zakładu karnego w Lublincu na 07.05.2012r czy da rade jeszcze to jakos wycofać uchronić się przed tym choć na jakiś czas POMOCY!!! czytaj dalej»
-
Czy mogę skorzystać z pomocy adwokata po dobrowolnym poddaniu się karze
przez: gamer | 2012.4.27 16:14:12
4 lata temu brałem kredyt na 5000pln po znajmośći i go nie dostałem ostatecznie. Tydzień temu z CBŚu dostałem wezwanie do prokuratury i oskarżono mnie o próbę wyłudzenia kredytu na lewe zaświadczenie (...) czytaj dalej»
-
Szanse na przyznanie opieki nad dziećmi po problemach matki
przez: krzyswarka | 2012.4.27 16:55:53
Chcę się dowiedzieć czy jest możliwe aby sąd przyznał opiekę nad dwójką dzieci ich matce, po następujących wydarzeniach. Matka dzieci pozostawiła je dwa tygodnie nie dając śladów życia (...) czytaj dalej»
-
Gdzie płacić podatki przy pracy zdalnej dla niemieckiej firmy
przez: katarzyna.chojnacka | 2012.4.27 18:47:30
Witam, Jestem studentką na uczelnii w Amsterdamie, mieszkam w Holandii od 1,5 roku i zaczynam w maju praktyki. Mój pracodawca jest Niemcem, firma jest zarejestrowana na Monachium, ale jako że jest (...) czytaj dalej»
-
Obrona przed pozwem rozwodowym i walka o dzieci bez adwokata
przez: bogna1974 | 2012.4.28 20:6:1
Mam 38 lat od 17 lat jestem mężatką , mój mąż w zeszłym roku poznał pewną panią która została jego kochanką. Z tego tez powodu wyprowadził się z domu 12.grudnia zeszłego roku. Ja wystąpiłam (...) czytaj dalej»
-
Testament z pominięciem córki na rzecz małoletniej wnuczki
przez: heniek50 | 2012.4.29 12:57:16
Witam. Chce sie dowiedziec co musze zrobic aby zgodnie z testamentem Nasz majatek dostala wnuczka, ktorej zapisalismy calosc z pominieciem corki. Corka ma problemy finansowe i odziedziczenie naszego majatku (...) czytaj dalej»
-
Ochrona nazwy firmy muzycznej przed zagranicznym znakiem towarowym
przez: problematics | 2012.4.29 16:32:35
Witam, mam problem. Pare lat temu zrejestrowalem firme wydajaca muzyke o nazwie No Problem Records. Okazalo sie, iz troche wczesniej taka nazwa zostala zarejestrowana w USA. Jest to zarejestrowany (...) czytaj dalej»
-
Zmiany limitów dla prezentów małej wartości w VAT
przez: paola_l | 2012.4.30 10:15:54
Projekt nowelizacji ustawy o VAT, który znajduje się właśnie w uzgodnieniach wewnątrzresortowych, zawiera wiele istotnych zmian. Jedną z tych zmian jest propozycja zwiększenia limitów przy nieodpłatnych (...) czytaj dalej»
-
Obniżenie podstawy opodatkowania przy problemach z fakturą korygującą
przez: mloda_m | 2012.4.30 10:19:0
Te propozycje to wynik wyroku Trybunału Sprawiedliwości UE z sprawie z KRAFT Food - Min. Milka. Proponowane jest zmiana mówiąca że w przypadku gdy uzyskanie potwierdzenia otrzymania faktury korygującej (...) czytaj dalej»
-
Nowe zasady ochrony nabywców mieszkań od deweloperów
przez: Albina78 | 2012.4.30 10:23:59
Od 29 kwietnia 2012 r. obowiązują nowe zasady ochrony osób, które zawierają z deweloperami umowy o zakup mieszkań, sa one bardziej korzystne dla osób kupujacych i wpłacajacych pieniadze na rzecz (...) czytaj dalej»
-
Sankcje karne za spóźnione rozliczenie PIT - lepiej źle niż wcale
przez: PgUp | 2012.4.30 10:29:18
Dla osób które składają rozliczenie PIT na ostatnią chwilę... Za spóźnienie grożą sankcje karne skarbowe, lepiej złożyć PIT błędnie niż w ogóle!! Nie zapomnijcie też złożyć podpisu (...) czytaj dalej»
-
Zmiana momentu powstania obowiązku podatkowego VAT
przez: basia789 | 2012.4.30 10:47:3
Nowelizacja przewiduje że obowiązek podatkowy powstaje z upływem miesiąca, w którym dokonano dostawy towarów/ wykonano usługę. Jest to zerwanie z obecną zasadą, że obowiązek podatkowy powstaje (...) czytaj dalej»
-
Kary za spóźnione doroczne rozliczenie PIT - od 150 do 30000 zł
przez: ewwa41 | 2012.4.30 11:6:47
Kary za spóźnione doręczenie rozliczenie PIT wynoszą uwaga, od skromnych 150zł do nawet 30 tysiecy złotych. Tak więc dobrze radze, rozliczćie się prędko. czytaj dalej»
-
Jakie kary za bezprawne pozbawienie pracy pracownika
przez: teofania | 2012.4.30 11:41:37
Od początku maja sądy będą mogły nakładać aż dziesięciokrotnie wyższe grzywny na pracodawców, którzy mimo wyroków nie przywracają osób do pracy lub nie prostują ich świadectw pracy czytaj dalej»
-
Przepisanie mieszkania na syna - zachowek dla siostry
przez: oliviaaa | 2012.4.30 11:43:11
faktycznie, lepiej zrobić darowizne na żonę lub panstwa dziecko. jest to I grupa spadkowa wiec nic nie zapłaca w wypadku takiej sumy pienieznej. czytaj dalej»
-
Jakie zasady wypłaty świadczeń przedemerytalnych
przez: wiosenka454 | 2012.4.30 11:44:53
ale o co dokładnie panu chodzi? np. o to czy zwolnienia grupowe uprawniają do świadczenia? czy przychody z pracy trzeba rozliczyć z ZUS? czy można odmówić podjęcia pracy z pośredniaka? czy można (...) czytaj dalej»
-
Mieszkanie odziedziczone wspólnie z bratem - jak rozwiązać szantaż
przez: Malgorzata1122 | 2012.4.30 18:26:2
Proszę bardzo. Powodzenia czytaj dalej»
-
Urlop macierzyński przy umowie na zastępstwo - przysługujące świadczenia
przez: marta8424 | 2012.4.30 21:8:49
Jestem zatrudniona na umowe na zastepstwo na czas usprawiedliwionej nieobecnosci pani "Kowalskiej". Planuje zajsc w ciążę. Czy przysługują mi jakies pieniądze na czas zwolnienia i czy mam prawo (...) czytaj dalej»