Archiwum Forum Kwiecień 2012
(382 tematów na forum)
-
Kiedy wejdzie w życie deregulacja zawodów prawniczych
przez: nożyk | 2012.4.17 11:5:41
w tym pół roczu jeszcze ma wejść czytaj dalej»
-
Co grozi za wręczenie łapówki kontrolerowi biletów
przez: zuzull89 | 2012.4.17 11:7:6
próba przekupstwa o ile kanar ją zgłosi lub zapisze na mandacie to sprawa w sądzie grodzkim. o ile ty go zgłosisz to nic ci nie grozi, kanar idzie do zwolnienia. czytaj dalej»
-
Co grozi za posługiwanie się cudzą kartą komunikacji miejskiej
przez: p.l | 2012.4.17 11:8:52
kanara poniosło chyba. dobrze ze mandat nie przyjety, pójdziesz na komende z matką i się sprawa wyjasni, tym bardziej jezeli masz faktycznie karte i to podbita, bedzie pokazane od kiedy a to kolejny (...) czytaj dalej»
-
Od kiedy nowe zasady zdawania egzaminu na prawo jazdy
przez: Jolantaschabowska | 2012.4.17 11:10:8
więcej pytań, mniej czasu na odpowiedz na nie, brak mozliwosci poprawienia odpowiedzi raz udzielonej, pytania ogólne i dotyczace konkretnej kategorii, wiecej pytan na tescie i wieksza pula pytan w ogóle. czytaj dalej»
-
Co grozi za kupienie pracy magisterskiej
przez: alouette | 2012.4.17 11:11:10
no same mało ciekawe rzeczy, proces który zapewne wytoczy ci uczelnia, no i grzywna spora, do wiezienia sie za to nie idzie. czytaj dalej»
-
Opłata eksploatacyjna za korytarz wspólny w spółdzielni mieszkaniowej
przez: spółdzielca | 2012.4.17 14:19:52
czy muszę płacic za 1/2 korytarza-blok spółdzielczy s-pnia domaga się wnoszenia opłaty "eksploatacyjnej" za 1/2 pow.wspólnego/zabudowanego/korytarza na podstawie Regulaminu.Ani Regulamin ani Statut (...) czytaj dalej»
-
Pobicie dziecka w szkole - odszkodowanie za złamaną żuchwę i zęby
przez: ***_*****@*******.** | 2012.4.17 18:40:53
Mój 11-letni syn został pobity w szkole przez rówieśnika. Jakie konsekwencje może ponieść sprawca i jakie świadczenia w ramach odszkodowania przysługuja mojemu synowi? W wyniku pobicia została (...) czytaj dalej»
-
Dodatkowa praca na urlopie wychowawczym bez utraty zasiłku
przez: Agnieszka | 2012.4.18 7:15:57
czy moge podjąć prace na urlopie wychowawczym u innego pracodawcy nie tracac zaiłku ? mam trudna sytuacje materialna, dla tego chce podjac dodatkowa prace, ale zalezy mi tez aby nie stracic zasiłku (...) czytaj dalej»
-
Czy policja może sprawdzić komputer podczas rutynowej kontroli
przez: hanka66 | 2012.4.18 9:23:29
dobre pytanie dołączam się... mam ten sam problem, netbook i 3/4 pirackiego oprogramowania plus no wyszkto co na dysku to piraty;] czytaj dalej»
-
Odwołanie od decyzji spółdzielni o szpeceniu balkonu
przez: gigancik | 2012.4.18 9:25:4
jaki został dokładnie podany powód powrotu do wcześniejszej formy? poza tym musi się pan albo dostosować do zabudowy zew budynku, pod wzgledem kolorytu no i kształtu, albo dopiero wtedy powrócić (...) czytaj dalej»
-
Nowe pomieszczenia przejściowe dla nietrzeźwych na Euro
przez: KINIA77 | 2012.4.18 9:25:54
i bardzo dobrze, i takich izb to powinno być więcej i więcej, a zatrzymanie tam powinno trwać `10 i `12 godzin!! czytaj dalej»
-
Czy mogę odmówić zapłaty za opiekę medyczną w pracy
przez: gocha95 | 2012.4.18 9:27:15
zgadza sie, to sa machloje firmowe, odrazu odmów i jak coś to zapowiedz ze w razie dalszej rozmowy na temat oddania pieniedzy za pakiet medyczny, poprosisz o przedstawienie twojego stanowiska twojego (...) czytaj dalej»
-
Obliczanie podatku spadkowego od nadwyżki ponad kwotę wolną
przez: mariaszka | 2012.4.18 9:59:48
podatek od spadków i darowizn oblicza się od nadwyżki podstawy opodatkowania ponad kwotę wolną od podatku, według określonej w ustawie skali- art. 15 ustawy o spadkach czytaj dalej»
-
Jak rozliczyć się z pracy jako niania przez miesiące
przez: nological | 2012.4.18 10:40:28
składa pani pit-36, może sobie pani odliczyc jakieś 20 % kosztów o ile faktycznie pani dojeżdzała. czytaj dalej»
-
Czy od miasta można domagać się odszkodowania za zwłokę w eksmisji
przez: tekl7 | 2012.4.18 10:41:25
ma pan taką możliwość. tyle że lepiej dla pana byłoby gdyby mieszkanie socjalne się znalazło. czytaj dalej»
-
Czy osoba trzecia może zapłacić podatek za inną osobę
przez: klux | 2012.4.18 10:43:25
W orzecznictwie przewiduje się taką możliwość. czytaj dalej»
-
Do kogo złożyć wniosek o wznowienie postępowania karnego
przez: adaukt | 2012.4.18 10:43:44
Do organu, który wydał decyzję w I instancji czytaj dalej»
-
Kiedy dopuszczalne jest wstrzymanie wykonania zaskarżonego orzeczenia
przez: atention | 2012.4.18 10:44:2
np.w razie uprawdopodobnienia, że zgłaszającemu wniosek grozi niepowetowana szkoda; na postanowienie w sprawie wstrzymania wykonania przysługuje zażalenie. czytaj dalej»
-
Czy w firmie może być pirackie oprogramowanie - kto odpowiada
przez: Hanna R | 2012.4.18 10:44:49
Kopię możemy zrobić wtedy, gdy posiadamy licencję na oryginalny produkt, wiec moga byc nielegalne kopie jako kopie, a produkty oryginalne moga byc np u głównego informatyka. kto odpowiada, osoba (...) czytaj dalej»
-
Czy może być plagiat nieumyślny
przez: mastak | 2012.4.18 10:45:59
nie moze, plagiat z natury jest umyślny. czytaj dalej»
-
Ile można odliczyć za dowiżenie dziecka na rehabilitację
przez: sprawiedliwy555 | 2012.4.18 10:46:23
410zł może pan odliczyc. czytaj dalej»
-
Czym są potrącenia amortyzacyjne w ubezpieczeniu OC
przez: trool | 2012.4.18 10:47:8
Potrącenia amortyzacyjne - określona procentowo wartość, o którą pomniejszane są ceny części zamiennych przeznaczonych do naprawy pojazdu po wypadku. W konsekwencji pomniejszane jest również (...) czytaj dalej»
-
Czy można domagać się wynagrodzenia za pracę bez umowy
przez: mrozowskim | 2012.4.18 12:43:9
1. Skarga na pracodawcę do Państwowej Inspekcji Pracy. 2. Pozew do sądu pracy o wypłatę wynagrodzenia. Można zastosować jedno z powyższych rozwiązań lub obydwa łącznie, jednak znacznie łatwiej (...) czytaj dalej»
-
Bezskuteczność wypowiedzenia umowy w przypadku ciąży
przez: anulllka6 | 2012.4.18 13:54:4
Witam serdecznie Miałam umowę o pracę na czas nieokreślony z jednomiesięcznym okresem wypowiedzenia. 30 marca br otrzymałam wypowiedzenie umowy. Obecnie jestem na okresie wypowiedzenia, ale dziś (...) czytaj dalej»
-
Artykuł 286 § 1 KK a odpowiedzialność za wypadek samochodowy
przez: el_pawel88 | 2012.4.18 15:15:57
witam mam pytanie czy art.286 1kk jest zwiazany z wypadkiem samochodowym ? czytaj dalej»
-
Podział majątku po rozwodzie - mieszkanie z kredytem i firma
przez: V. | 2012.4.18 15:44:27
Podział majątku po rozwodzie - nieruchomość i firma - wątpliwości Witam, Chciałabym się poradzić w temacie podziału majątku. Sprawa wygląda następująco: 1. Mieszkanie. Były mąż kupil (...) czytaj dalej»
-
Czy pobicie siatką z ciężkimi przedmiotami to cięższe przestępstwo
przez: PPHUEDMAR | 2012.4.18 16:6:26
Jeżeli po zdarzeniu syn nie wykonał obdukcji, lub nie skorzystał z pomocy lekarskiej, po której zachowany byłby ślad w dokumentacji medycznej, to sprawa może przybrać niekorzystny obrót bez względu (...) czytaj dalej»
-
Co grozi za jazdę bez uprawnień dzień przed odbiorem prawa jazdy
przez: emsi102 | 2012.4.18 17:3:49
ps. moge odebrac prawo jazdy? czytaj dalej»
-
Odzyskanie wynagrodzenia od pracodawcy po umowie próbnej
przez: sopelchg | 2012.4.18 17:51:12
Witam. Mój były pracodawca z którym łączyła mnie umowa o prace na okres próby 3 misięcy nie przedstawił mi nowej umowy i najprawdopodobniej nie płacił ZUSu w dodatku zalega z wynagrodzeniem (...) czytaj dalej»
-
Obowiązki pracodawcy wobec dóbr osobistych pracownika
przez: marenia | 2012.4.19 9:51:24
Obowiązki obciążają pracownika i pracodawcę. Pracodawa ma np. obowiązek poszanowania dóbr osobistych pracownika, w tak zakreślonym obowiązku mieści się zakaz ujawniania informacji wrażliwych, (...) czytaj dalej»
-
Czy sponsor może odliczyć wkład od podatku
przez: ładzisława | 2012.4.19 9:58:40
Sponsoring to nie tylko... no cóż to co w filmie Galerianki. Sponsoring to także np. organizowanie akcji związanych z badaniami profilaktycznymi. Pomoc ofiarom klęsk żywiołowych, wspieranie domów (...) czytaj dalej»
-
Ulga podatkowa za oddawanie krwi - korzyści finansowe dla dawców
przez: wiktor66 | 2012.4.19 10:7:35
często tutaj ostatnio pisano o oddawaniu krwi. a tutaj artykuł na ten temat;) http://e-prawnik.pl/wiadomosci/informacje/ulga-na-krew-sprawdz-ile-mozesz-zyskac.html miłego czytania czytaj dalej»
-
Który organ zatwierdza projekt prac geologicznych
przez: KonstantyWidłak | 2012.4.19 10:47:6
Starosta wykonujący zadania administracji geologicznej przy pomocy geologa powiatowego czytaj dalej»
-
Czy molestowanie w pracy obejmuje wypowiedzi o podłożu seksualnym
przez: prix | 2012.4.19 10:51:6
Obowiązkiem pracodawcy jest mobbingowi przeciwdziałać, panowie pewnie dostaną nagany, ale możesz też domagać się odszkodowania. Co innego jeżeli np. to co ci mówią podeślesz do ich kobiet, (...) czytaj dalej»
-
Jak prosić o zwolnienie z kosztów sądowych przy braku dochodów
przez: inka43 | 2012.4.19 10:52:59
Należy złożyć wniosek o zwolnienie z kosztów na posiedzeniu! czytaj dalej»
-
Kara za wypłatę środków z mieszkaniowego rachunku powierniczego
przez: laszlo-hi89 | 2012.4.19 10:53:21
2;) czytaj dalej»
-
Czy można przenieść prawo do wynagrodzenia na inną osobę
przez: bianka73 | 2012.4.19 10:53:38
nie, nie mozna czytaj dalej»
-
Kto określa kategorię geotechniczną obiektu budowlanego
przez: mileczka111 | 2012.4.19 10:54:8
projektant w projekcie budowlanym czytaj dalej»
-
Czy zasadność roszczeń z art kc zależy od winy
przez: CryHavoc | 2012.4.19 10:54:42
nie gdyz mają charakter obiektywny czytaj dalej»
-
Jak odzyskać osobiste rzeczy od byłego partnera
przez: Ania | 2012.4.19 12:19:58
Jak odzyskać swoje osobiste rzeczy? Mieszkałam z partnerem i moja córką....u niego w innym województwie,odwiózł mnie na weekend do domu i to tyle było naszego spotkania. Od 6 tygodni proszę aby (...) czytaj dalej»
-
Przedłużenie urlopu wychowawczego przy końcu umowy na czas określony
przez: Jarek1983 | 2012.4.19 14:2:21
Witam przebywam na urlopie wychowawczym umowę mam na czas określony do 31-12-2012 (2 umowa ) i też tak złożyłam wniosek o urlop od 19-07-2011 do 31-12-2012 po tym czasie wszystko się rozwiązuje czy (...) czytaj dalej»
-
Jak napisać odwołanie od wyroku eksmisji z dziećmi niepełnosprawnymi
przez: halbas0 | 2012.4.19 16:2:13
Czy ktoś moze mi pomóc jak mam napisać odwołanie od wyroku o eksmisję mnie i moich dwóch niepełnosprawnych córek w wieku 8 i 10 lat wyrok zapadł dziś Witam moze znajdzie sie ktoś kto mi (...) czytaj dalej»
-
Ustalenie ojcostwa po rozwodzie - procedura sądowa
przez: bartekz80 | 2012.4.19 20:38:46
Witam ma pyt,bylem z dziewczyna nie jestesmy po slubie, ona jest w ciazy i nie chce zebym byl ojcem tego dziecka. Czy moge sam wnies sprawe o ustalenie ojcostwa i jakie bede mial prawo do dziecko. pozdr czytaj dalej»
-
Obowiązek złożenia zeznania podatkowego w terminie miesiąca
przez: raćmir | 2012.4.20 9:43:44
Podatnicy są zobowiązani złożyć go w terminie miesiąca od dnia powstania obowiązku podatkowego, właściwemu naczelnikowi urzędu skarbowego zeznanie podatkowe według ustalonego wzoru. Do zeznania (...) czytaj dalej»
-
Podstawa prawna wypowiedzenia przy likwidacji stanowisk pracy
przez: agiii | 2012.4.20 9:59:4
Proszę o pomoc we wskazaniu podstawy prawnej w wypowiedzeniu umowy o pracę w drodze likwidacji stanowisk pracy w zakladzie pracy zatrudniajacym poniżej 20 pracowników. Czy powołuje się jedynie (...) czytaj dalej»
-
Odzyskanie kaucji od współlokatorów po wyprowadzce z mieszkania
przez: sheridan1986 | 2012.4.20 10:6:11
w sierpniu 2011 roku wynająłem wspólnie z dwoma (nieznanymi mi wtedy) chłopakami trzypokojowe mieszkanie. Właściciel mieszkania sporządził umowę, która została podpisana tylko przez moich współlokatorów, (...) czytaj dalej»
-
Czy za jazdę po alkoholu na rowerze grozi więzienie
przez: tiramisssu | 2012.4.20 10:29:4
możę pan iśc, ale najpierw jest grzywna, jak pan nie zapłaci to wtedy naturalnie grozi wiezienie, czytaj dalej»
-
Czy brak środków zwalnia pracodawcę z wypłaty pełnej pensji
przez: wielesława | 2012.4.20 10:29:26
brak funduszy na wynagrodzenie nie zwalnia od obowiązku zapłaty za pracę czytaj dalej»
-
Czy darowizna podlega opodatkowaniu według stawki procent
przez: ursyn | 2012.4.20 10:31:6
Nabycie własności rzeczy lub praw majątkowych w drodze darowizny lub polecenia darczyńcy podlega opodatkowaniu według stawki 20 %, jeżeli obowiązek podatkowy powstał wskutek powołania się podatnika (...) czytaj dalej»
-
Czy sprzedanie zajętego komputera to udaremnienie wykonania orzeczenia
przez: bart43 | 2012.4.20 10:32:28
tak, jak najbardziej jest to przestepstwo w tego art. czytaj dalej»