Archiwum Forum Czerwiec 2013
(174 tematów na forum)
-
Alimenty a pobyt stały dziecka
przez: Dareks80 | 2013.6.1 8:57:23
Witam, mam na imię Darek. Przybliże miej więcej sytuację w jakiej się znajduję. Mam trójkę dzieci w wieku 2,3,10 lat. Matka dzieci opuściła nas dla swojego nowego partnera, złożyłem pozew (...) czytaj dalej»
-
przez: niunia1611 | 2013.6.1 10:25:35
Witam posiadam zasadzone alimenty na syna po 400 zl do 15 stego kazdego miesiaca .sprawa juz jest od samego poczatku u komornika... jednak ojciec syna nie wplaca nawet w terminie u niego a jesli uda (...) czytaj dalej»
-
Czy należy mi się jakieś odszkodowanie z ZUS czy PZU po śmierci siostry?
przez: Teresa | 2013.6.1 12:9:13
Czy należy mi się jakieś odszkodowanie z ZUS czy PZU po śmierci siostry? Nie mam jakiegoś dodatkowego ubezpieczenia, płaciłam jedynie standardowe składki z tytułu umowy o pracę. Kontynuuję składki (...) czytaj dalej»
-
Jestem w związku i wychowujemy 3 letnie dziecko, biologiczny ojciec domaga się testu na ojcostwo!!
przez: ewelina.dudziec | 2013.6.1 17:15:26
Witam, mam problem. Jestem w 8 letnim związku. Wraz z moim partnerem mamy 3 letniego syna. Nie byłam pewna tak naprawdę czy on jest ojcem, ale to nam nie przeszkadzało ponieważ się kochamy i tworzymy (...) czytaj dalej»
-
DEBET W BANKU Z EX I JEGO GRZYWNY PROSZĘ O POMOC
przez: marus198725 | 2013.6.1 20:10:18
Kobieta ma wspolne konto bankowe ze swoim ex mężem ( w marcu orzeczono rozwód) Chciała zrezygnować z konta ale nie może ponieważ mają na nim debet. Niestety nie jest w stanie spłacić debetu. (...) czytaj dalej»
-
przez: emi191 | 2013.6.2 13:33:33
Ostatnio przeczytałam, że w związku z wyrokiem jakiegoś sądu w Łodzi w 2012 nauczyciele nie muszą już bać się donosów na udzielanie przez nich korepetycji, bo korepetycje to nie działalność (...) czytaj dalej»
-
Czy w XXI w toaleta na zewnątrz(prowizoryczny wychodek zbudowany z cegły)wymaga zgłoszenia?
przez: ZANIEPOKOJONA | 2013.6.2 23:53:4
Czy w XXI w toaleta na zewnątrz(prowizoryczny wychodek zbudowany z cegły)wymaga zgłoszenia? Witam,sąsiadka dobudowała wychodek do naszej wspólnej komórki,czy jest to zgodne z prawem?Nie ukrywam (...) czytaj dalej»
-
umowa o dzieło na prace koparki
przez: zbawisław | 2013.6.3 10:29:15
nikt nic nie wie czy tak się da? żadne z ekspertów prawnych się nie wypowie w temacie? bardzo proszę o pomoc i podnoszę temat znowu. czytaj dalej»
-
DOBRY PRAWNIK OD SPRAW RODZINNYCH KRAKÓW!?
przez: e-prawnikpl | 2013.6.3 12:55:58
Polecamy zapoznać się z tą wyszukiwarką czytaj dalej»
-
Pozwolenie na budowę uprawomocnienie Prosze o pomoc wyjaśnienie.
przez: mrozowskim | 2013.6.3 15:58:38
Instytucja uprawomocnienia decyzji właśnie na tym polega, że jak już jest, to nie ma od niej odwołania. Sąsiad może teraz wysyłać odwołania co dzień, a i tak nic to nie da. Jest prawomocna decyzja, (...) czytaj dalej»
-
Czy po rozstaniu z partnerem moge z dzieckiem(ma ojca nazwisko) wrocic do polski?
przez: aannaa | 2013.6.3 23:4:17
Czy po rozstaniu z partnerem moge z dzieckiem(ma ojca nazwisko) wrocic do polski? Mieszkam z dzieckiem i parnterem w uk .Dziecko ma nazwisko ojca, a my nie mamy slubu.Partner chce sie rozstac ale straszy (...) czytaj dalej»
-
przez: jolka580_ | 2013.6.4 13:30:42
witam trzeba udać się do zarządu dróg powiatowych i tam złożyć wniosek o ustalenie lini ogrodzenia. Na odpowiedz czeka się około 2 tygodni,nąstępnie trzeba złożyc ten papier a także -Oświadczenie (...) czytaj dalej»
-
przez: mrozowskim | 2013.6.4 16:32:27
Trudno będzie Pani zmusić męża do zrzeczenia się współwłasności domu odziedziczonego po babci. Natomiast ma Pani pełne prawo zamieszkać tam z dziećmi i nikt nie może domagać się od Pani (...) czytaj dalej»
-
Darowizna pieniężna od żony dla męża
przez: mrozowskim | 2013.6.4 16:40:14
Kwota, którą dostała Pani w darowiźnie od ojca stanowi Pani majątek odrębny, chyba że ojciec jednoznacznie wskazał że daruje środki Wam obojga. Z tego co rozumiem, to Pani sama dostała te pieniądze. (...) czytaj dalej»
-
temat pracy magisterskiej z prawa karnego
przez: przemo1030 | 2013.6.4 18:47:27
witam mam problem nie moge wymyslec tematu pracy magisterskiej z prawa karnego. Mógłby mi ktos pomóc dokonac cos wymyslec, chodzi mi zeby było duzo materiałow czytaj dalej»
-
Witam. Chciałabym złożyć na policję donos na pewnego dilera w moim mieście. Niestety rzadko posiada
przez: martao. | 2013.6.4 21:34:9
Witam. Chciałabym złożyć na policję donos na pewnego dilera w moim mieście. Niestety rzadko posiada zdelegalizowane narkotyki jak amfetamina, natomiast częściej handluje środkami zastępczymi (...) czytaj dalej»
-
przez: justa-piter | 2013.6.4 22:6:33
Dziękuje serdecznie za odpowiedz. czytaj dalej»
-
Wystąpienie z kościoła i kwestia bycia chrzestnym dziecka
przez: dajmira | 2013.6.5 10:14:53
Panie, jak chcesz pan wystąpić to występuj Pan. Zawsze będzie pan ojcem chrzestnym dziecka, tylko że nie oficjalnym. czytaj dalej»
-
zgubiony dziennik w szkole i próba podrobnienia go?
przez: aniber\d | 2013.6.5 10:17:36
W przypadku podrobienia podpisów grożą konsekwencje prawne, a w dzienniku konieczne będą podpisy wielu rodziców które się tam znajdowały!! czytaj dalej»
-
przez: lucynka8 | 2013.6.5 10:19:51
Jak dla mnie to będzie bardziej art. 191 § 1 kodeksu karnego. \"Kto stosuje przemoc wobec osoby lub groźbę bezprawną w celu zmuszenia innej osoby do określonego działania, zaniechania lub znoszenia, (...) czytaj dalej»
-
przez: smurf | 2013.6.5 10:20:36
no to jest dobra sprawa. Możesz ściemniać i to zupełnie bez kary. czytaj dalej»
-
przez: stronewek | 2013.6.5 10:21:57
Kurcze też mam ziemie ale gdzie na północy polski, tzn wujek ma^^ ale mam plany na hodowle kóz... tyle że jestem dokładnie z drugiego końca polski czytaj dalej»
-
Sprzedawanie kont do gry internetowej
przez: marko67 | 2013.6.5 10:23:44
Gdyby jednak działania były legalne to wówczas, wymagana będzie działalność gospodarcza (o ile tak jak pan zaznaczył proceder będzie miał charakter zarobkowy i ciągły). Wiąże się z tym oczywiście (...) czytaj dalej»
-
Handel usługami z pracownikiem placówki szkolnej?
przez: nestrorr | 2013.6.5 10:24:29
Super, dziękuje pięknie za odpowiedź. Będę częściej sięgał po pomoc z for widzę ;) czytaj dalej»
-
przez: leszek80 | 2013.6.5 10:25:33
Jaka jest forma twojego DG? czytaj dalej»
-
Dotacjia PUP i brak części sprzętu zakupionego za dotację
przez: watek | 2013.6.5 10:26:39
Czekam na pana wiadomość co do tego jak sprawa się rozwiązała. To dosyć istotna kwestia, bo takie rzeczy mogą zdarzyć się każdemu i lepiej wiedzieć czy kombinować a jeśli tak to jak. Przeciera (...) czytaj dalej»
-
przez: anna89 | 2013.6.5 12:49:45
Dziękuję za odpowiedź. POzdrawiam czytaj dalej»
-
przez: MM | 2013.6.5 13:10:38
jeszcze trochę ale jeśli nie poprawi się rentowność operacyjna to przewiduję ze na koniec roku mogą miec poważne problemy z płynnością. czytaj dalej»
-
Wniosek o warunkowe umorzenie postępowania. Prokuratura nie reaguje, co dalej?
przez: damianjc | 2013.6.5 16:47:28
Witam serdecznie. W ubiegłym roku Prokuratura postawiła mi zarzut z art. 286§3 k.k. Początkowo nie przyznałem się do winy, bo nie uważałem, bym był winien popełnienia zarzucanego mi czynu. (...) czytaj dalej»
-
Mój mąż zradza mnie z prawniczką
przez: wirsan | 2013.6.5 17:52:56
Jest Pani na przegranej pozycji - zrobią z Pani osobę chora psychicznie. Opcja jest jedna, należy zbierać "haki" , prowokować, nagrywać,fotografować aby mieć atuty w tej grze... Powodzenia czytaj dalej»
-
ZALANIE POSESJI I GRUNTU PRZEZ NIEDROŻNY RÓW NA DRODZE GMINNEJ
przez: mrozowskim | 2013.6.5 18:5:16
Jak najbardziej można pogonić gminę do sądu o odszkodowanie, tylko należy dobrze udokumentować szkodę i jej przyczyny. czytaj dalej»
-
Terapia małżeńska - wbrew woli
przez: novadmp | 2013.6.5 19:38:31
Witam! Od prawie 2 miesiecy nie mieszkam z mężem wyprowadziłam się od męża-po 13 latach. Mamy wspólnie córkę 4-letnią!Mąż wyrzucił nas z domu,teraz próbuje wszystko naprawić,przeprasza,płacze,żebyśmy (...) czytaj dalej»
-
Umowa przedwstepna o roboty budowlane
przez: bialyy89 | 2013.6.5 22:3:11
Witam:) Mam pytanie, czy mogę podpisać umowe przedwstępną z firmą budowlana o wykonanie robót budowlanych"był bym jako podwykonawca" nie mając działalności gospodarczej?, a gdy bym już takową (...) czytaj dalej»
-
przez: MrAmon | 2013.6.6 5:45:6
Witam, chcę złożyć do sądu wniosek o wywiad kuratorski w miejscu przebywania mojego 2 letniego syna. Mieszka on daleko(ponad 300km) odemnie wraz z matką, lecz nie wiem jakie ma warunki i kto się (...) czytaj dalej»
-
kiedy mozna przejsc na zasilek przedemerytalny?
przez: irena | 2013.6.6 10:2:58
jestem na recie inwalickiej kiedy moge przejsc na emerture// czytaj dalej»
-
Praca na 3/4 etatu,otwarcie działalność a duży zasiłek z ZUS
przez: Mi_Hao | 2013.6.6 12:6:6
Z innego źródła dowiedziałem się, że jest taka możliwość tylko trzeba będzie płacić pełny ZUS. czytaj dalej»
-
Odmowa nałożenia cła na paliwo z Rosji, Izba Celna
przez: mrozowskim | 2013.6.6 12:24:46
Trudno odpowiedzieć na Pana pytanie nie znając treści listu. Generalnie należy wychodzić z założenia, że urzędasy nawet jeśli coś źle zrobią, to idą w zaparte i przytaczają fanaberie urzędnicze (...) czytaj dalej»
-
Służebność osobista nieruchomości, a nieuczciwy uprawniony. Wartość służebności.
przez: mrozowskim | 2013.6.6 12:31:19
Sugeruję Wam udać się z tym tematem do prawnika. Odnośnie opłacania rachunków, to jest tak, że jeśli nie będzie płacił, odetną mu media i na tym sprawa będzie zamknięta. To nie Wasz problem (...) czytaj dalej»
-
przez: mrozowskim | 2013.6.6 12:37:19
Niech Pan im odpisze, że ten budynek stał tam już przed zawarciem umowy o dzierżawę i nie Pan go zbudował, więc nie ma podstawy do żądania, aby to Pan go rozebrał. Pan nie musiał nawet wiedzieć, (...) czytaj dalej»
-
przez: mrozowskim | 2013.6.6 15:13:39
To jest punkt dla Pana. czytaj dalej»
-
Czy złamałem prawo. Czy muszę się martwić.
przez: Kamil1134 | 2013.6.6 16:49:27
[cytat] Witam mam taka sprawę. W sądzie wydano wyrok na to, że matka nie może spotykać się z dziećmi, ani zbliżać się do ich miejsca zamieszkania. Ale pewnego razy przyszła pod mój blok (...) czytaj dalej»
-
jak uzyskać duplikat certyfikatu kompetencji zawodowych?
przez: eErkQ | 2013.6.6 20:30:43
jak uzyskać duplikat certyfikatu kompetencji zawodowych? czytaj dalej»
-
jak zapłacić grzywną będąc w więzienu?
przez: znajoma | 2013.6.7 14:58:10
Witam serdecznie Mój znajomy odsiaduje wyrok w więzienu, Chcę ubiegać się o nadzór elektroniczny. Okazało się jednak, że ma niezapłacone jakieś kolegium i żeby starać się o nadzór elektroniczny (...) czytaj dalej»
-
PRESCO Zaatakowała i mnie co Robić pomocy....
przez: Izu | 2013.6.7 15:48:56
Miałam podobną jak Wy sytuację z Presco. Po otrzymaniu listu od jakiegos komornika z Białegostoku w ustawowym terminie wniosłam zgodnie z instrukcja prawniczki sprzeciw do Sądu, napisałam do Komornika (...) czytaj dalej»
-
przez: mrozowskim | 2013.6.7 15:53:59
Ojciec może się udać do opieki społecznej, jeśli nie ma środków do życia. Generalnie zgodnie z kodeksem rodzinnym ma Pani obowiązek wspierać rodziców, jeśli popadną w niedostatek, (...) czytaj dalej»
-
Dodatkowe ogrodzenie na działce
przez: mrozowskim | 2013.6.7 15:57:1
Praktycznie żadne, chyba że uda się Pani zebrać wystarczającą ilość głosów do podjęcia nowej uchwały. czytaj dalej»
-
Dług mieszkaniowy ( lojalnościowy )
przez: myszor222 | 2013.6.7 19:48:23
Dzień dobry moje pytanie jest z związane z długiem mieszkaniowym rodziców. dokładnie chodzi o to iż od roku 2007 do 2011 moi rodzice nie płacili czynszu. mój brat w tym okresie mieszkał z (...) czytaj dalej»
-
Czy musze to płacić alimenty...?
przez: joken39 | 2013.6.7 23:23:55
Ja będę walczył o swoje. Nie jestem winny rozpadowi związku. Wiem, że dziecko na tym cierpi, ale nie z mojej winy. Co za państwo, co za kraj czytaj dalej»
-
Zerwanie umowy najmu mieszkania
przez: lucki1990 | 2013.6.8 12:58:37
Witam, Mam podpisaną umowę o wynajm mieszkania i okres jest trwania jest do 31.08.2013 roku. Jednak 2 ostatnie miesiące wszyscy od nas wyjeżdzają, czy to za granicę do pracy czy na praktyki. W związku (...) czytaj dalej»
-
Wypadek z mojej winy, odszkodowanie
przez: marmur10 | 2013.6.8 20:49:25
Dodatkowo dodam, że nic nie podpisywałem, że nie chce jechać do szpitala i chce sobie iść. czytaj dalej»