Archiwum Forum Czerwiec 2013
(274 tematów na forum)
-
Zatrudnienie prezesa spółdzielni socjalnej i dofinansowanie z FIO
przez: adam456 | 2013.6.24 7:52:19
Witam, 1.proszę o podpowiedź dotyczącą kwestii zatrudnienia prezesa spółdzielni socjalnej (umowa o pracę czy akt powołania art. 68 KP). Jakie dokumenty należy przygotować w celu zatrudnienia (...) czytaj dalej»
-
Czy można pić piwo radler 2% w miejscach publicznych?
przez: prawnik27 | 2013.6.24 9:28:3
Art. 46. 1. Napojem alkoholowym w rozumieniu niniejszej ustawy jest produkt przeznaczony do spożycia zawierający alkohol etylowy pochodzenia rolniczego w stężeniu przekraczającym 0,5 % objętościowych (...) czytaj dalej»
-
Obowiązek ubezpieczenia OC dla rowerzystów na drogach publicznych
przez: alek85 | 2013.6.24 9:29:13
Kara za OC to obecnie ile, 3 tys złotych zdaje się co nie? czytaj dalej»
-
Kiedy wejdą zmiany dotyczące ślubów cywilnych poza USC?
przez: ewelkaaa | 2013.6.24 9:30:6
Ej, czemu tak późno. To miało być już w tym roku przecież, no góra się spodziewałem 2014 ale to w najgorszej opcji. Co jest grane, czemu im tyle z tym zejdzie? Kto się zajmuje tym projektem? (...) czytaj dalej»
-
Mandat za brak licencji na muzykę w lokalu gastronomicznym
przez: janek9 | 2013.6.24 9:33:7
Hahaha, jak trzeba być głupim żeby nie spodziewać się kontroli? Płacisz raz i bardziej ci się to opłaci niż teraz notoryczne kontrole, bo będą sprawdzać czy oby napewno nie puszczasz radia (...) czytaj dalej»
-
Konsekwencje używania świateł i sygnałów pojazdów uprzywilejowanych
przez: aleksanderrr | 2013.6.24 9:35:34
Takie zachowanie to wykroczenie które jest to karane mandatem karnym chyba w wysokości 500 zł. musiałbyś zobaczyć w taryfikatorze mandatowym. Takie coś co opisałeś na pewno nie jest legalne i (...) czytaj dalej»
-
Zatrudnienie prezesa spółdzielni socjalnej - umowa czy powołanie?
przez: adam456 | 2013.6.24 10:23:53
Witam, 1.proszę o podpowiedź dotyczącą kwestii zatrudnienia prezesa spółdzielni socjalnej (umowa o pracę czy akt powołania art. 68 KP). Jakie dokumenty należy przygotować w celu zatrudnienia (...) czytaj dalej»
-
Czy administrator może przekazać dane lokatorów członkowi zarządu?
przez: Grzegorz | 2013.6.24 10:35:37
Witam serdecznie, Jestem administratorem w budynku wielorodzinnym w którym jest również 3 osobowy zarząd. Zwracam się z pytaniem czy mam prawo przekazać członkowi zarządu listy mieszkańców (...) czytaj dalej»
-
Zatrudnienie prezesa spółdzielni socjalnej - umowa o pracę czy akt powołania
przez: adam456 | 2013.6.24 10:49:8
-
Wynagrodzenie za prowadzenie samochodu służbowego w delegacjach
przez: ToJa1980 | 2013.6.24 11:22:0
Witam Jestem zatrudniony w firmie budowlanej X na stanowisku inżyniera robót. W umowie mam miejsce pracy: miasto z siedzibą tej firmy, umowa na czas nieokreślony od ok. 4 lat, stała pensja. Powierzono (...) czytaj dalej»
-
Utracone dokumenty z URSUS - możliwość podwyższenia emerytury
przez: Ryszard | 2013.6.24 11:40:59
witam!Pracowałem w URSUSIE ponad 20 lat do 1981 roku i oczywiście nie mam zświadczenia o zarobkach z tego zakładu ,a jestem na emeryturze i jest ona dość niska.Jakiś czas byłem na KRUSIE.Czy można (...) czytaj dalej»
-
Czy pobieram świadczenia nielegalnie gdy ojciec płaci alimenty nieoficjalnie
przez: KluczPodWycieraczka | 2013.6.24 12:43:27
Pobieram świadczenie z tytułu samotnego wychowywania dziecka oraz tzw rodzinne. Ojciec mojego dziecka płacił mi dobrowolnie alimenty na dziecko. Wszystko się zmieniło gdy stracił pracę- następnej (...) czytaj dalej»
-
Budynek gospodarczy na działce rolnej - czy można bez pozwolenia?
przez: tomeka90 | 2013.6.24 19:15:45
Przeczytałem ogrom materiałów na ten temat i dnie znalazłem jednoznacznej odpowiedzi. Czy na działce rolnej 60a, można wybudować na zgłoszenie bydynek gospodarczy(narzędzia itd) do 25 m2, czy (...) czytaj dalej»
-
Konsekwencje dla osoby która nauczyła anulowania paragonów
przez: legionistka89 | 2013.6.24 19:25:49
Witam, Mojej znajomej przydarzył sie przykry incydent. Anulowała paragon na kwote 20 zł i wyjęła pieniądze z kasy. Oczywiście została wezwana do kadr, a w napisanym oświadczeniu kazano jej wpisać (...) czytaj dalej»
-
Przepuklina kręgosłupa przez dźwiganie w pracy - wypadek przy pracy
przez: SacroEgoismo | 2013.6.24 19:26:9
Witam serdecznie, byłabym wdzięczna za odpowiedzi na kilka pytań. Pod koniec stycznia 2011 roku podjełam pracę w nowo powstałym markecie ogrodniczo-budowlanym jako kasjer sprzedawca. W wyniku (...) czytaj dalej»
-
Deweloper pokazał złe mieszkanie - wprowadzenie w błąd kupującego
przez: agi2405 | 2013.6.24 23:5:15
[cytat] Witam. Dzis stalo sie cos nie bywalego. Pisze tutaj ,bo nie moge opanowac emocji poniewaz szukam opini z kilku zrodel. Kazdy mowi inaczej. Przytocze sedno sprawy. Moj bardzo dobry przyjaciel (...) czytaj dalej»
-
Kolizja drogowa - czy można uniknąć utraty zniżek ubezpieczeniowych?
przez: MonikaKoc | 2013.6.25 8:37:9
Witam! Przed zadaniem pytania chciałabym nakreślić sytuację, która miała miejsce kilka dni temu. Jest to notatka wysłana na polecenie PZU. Dla wyjaśnienia, ja jestem nazwana "sprawcą " kolizji. (...) czytaj dalej»
-
Jak obciążyć spółdzielnię o remont pieca i uszkodzeń w mieszkaniu
przez: sabina | 2013.6.25 8:40:4
Jak napisac wniosek i obciazyc spoldzielnie mieszkaniowa o przestawienie pieca kaflowego, wilgoc w domu, nieszczelne okna i zarwany balok czytaj dalej»
-
Były pracownik oskarża o niewypłacanie wynagrodzenia - jak się bronić?
przez: Pidziok | 2013.6.25 9:1:54
Witam, Mam dosyć przykrą sytuację. Prowadzę firmę transportową. Miesiąc temu rozstałem się z pracownikiem - nie byłem zadowolony z jego pracy, często się spóźniał i nie wykonywał swoich (...) czytaj dalej»
-
Orange nalicza 50 tysięcy za sztuczny ruch - walka z operatorem
przez: OrangeEkspert | 2013.6.25 10:8:37
Witaj AMFAST, Chciałabym potwierdzić, że wczoraj otrzymaliśmy Twoje zgłoszenie. Osobiście zajmuję się wyjaśnieniem poruszonych przez Ciebie kwestii. Proszę o cierpliwość. W dniu dzisiejszym (...) czytaj dalej»
-
Klauzula zwrotu kosztów szkolenia bez podanej kwoty w umowie
przez: Zaraza666 | 2013.6.25 10:48:33
Otóż zawarłem umowę o pracę na czas nieokreślony. Czas wypowiedzenia to 3 dni. W umowie jest napisane iż muszę przepracować conajmniej 30 dni w innym wypadku będę obciążony kosztami szkolenia, (...) czytaj dalej»
-
Adrian prześladuje 14-letnią Dominikę - analiza przestępstw
przez: lolaa1990 | 2013.6.25 11:7:54
Nie wiem czy dobrze to zinterpretowałam ale jedynie co można mu zarzucić to zniesławienie i znieważenie w internecie coś jeszcze bo jak on ją prześladował to może też można mu to zarzucić (...) czytaj dalej»
-
Czy pracodawca może zwolnić po 3 miesiącach choroby przy umowie określonej
przez: wdr | 2013.6.25 12:15:26
Witam Jestem zatrudniony od 10 grudnia 2012 roku na umowę o pracę na czas określony do 09.2014 10.04 wylądowałem w szpitalu w którym będę do 1.07 Lekarz zaleca mi dalszy pobyt od 17 lipca. (...) czytaj dalej»
-
Prezes spółdzielni odmawia przyjęcia wniosków o wyodrębnienie mieszkań
przez: San Elżbieta | 2013.6.25 13:54:17
prezes soldzielni mieszkaniowej \"STER\" w Szczecinie odmowił przyjecia wnioskow o wyodrebninie miszkań ,ktore chciałam złożyc w imieniu swoim i sąsiadów stwierdził że muszą być złozone osobiście (...) czytaj dalej»
-
Jak interpretować wejście w życie artykułów ustawy od stycznia 2014
przez: Kazimierannn | 2013.6.25 14:17:2
z wyjątkiem art. 1, art. 5, art. 8, art. 9, art. 10, art. 13, art. 15, art. 16, art. 17, art. 24, art. 28 ust. 1 pkt 4 i 5 oraz ust. 2 i 3, art. 36?42 oraz art. 49 ust. 3, które wchodzą w życie z dniem (...) czytaj dalej»
-
Żona alkoholiczka ubezwłasnowolniona żąda pieniędzy za dom
przez: totori | 2013.6.25 18:40:55
Dopóki jesteście Państwo małżeństwem, nie jest możliwy podział majątku wspólnego, do którego ewidentnie zalicza się dom nabyty przez Was w czasie trwania małżeństwa. Zatem opiekun prawny (...) czytaj dalej»
-
Odmowa wpisu rozwodu do USC - odpis vs oryginał wyroku sądu
przez: justyna | 2013.6.26 1:24:2
Czy urzad stanu cywilnego moze odmowic mi wpisania do akt cywilnych zagranicznego wyroku sadu o uzyskaniu rozwodu jezeli dostarczylam jego odpis a nie oryginal? Zaznaczam odpis z ego samego sadu orzekajacego (...) czytaj dalej»
-
Ulga przy darowiznię mieszkania bez zameldowania przez 5 lat
przez: ewka9 | 2013.6.26 9:30:26
Należy złożyć PCC wraz z czynnym żalem i zapłacić podatek z odsetkami. czytaj dalej»
-
Czy można odwołać się od wyroku za hodowlę konopi przemysłowej
przez: energoszamot | 2013.6.26 11:19:45
witam, Parę miesięcy temu psy złapały mnie z ziołem raczej z liściami, miałem tam ok.0.5 g i lufke . Wyszło potem jeszcze za sadziłem, udowodniono 1 krzak konopi przemysłowej kupionej w sklepie (...) czytaj dalej»
-
Prawa współwłaściciela odchodzącego ze spółki cywilnej
przez: karaa2012 | 2013.6.26 14:24:6
Mam taki problem: co przysługuje współwłaścicielowi odchodzącemu ze spółki? Mam 33% udziału i wspólny lokal. czytaj dalej»
-
Wadliwy telefon z komisie - zwrot czy darmowa naprawa gwarancyjna?
przez: wojmat89 | 2013.6.26 14:36:50
Witam Mój tata kupił w komisie telefon za 300zł. Pan sprzedawca mówił mu, że telefon igła po jego żonie. W domu okazało się że nie działa joystik i gniazdo ładowania jest zepsute. Na drugi (...) czytaj dalej»
-
Konsekwencje nagrania erotycznego przez nastolatkę
przez: alliahhh | 2013.6.26 16:7:41
Witam!moj chlopak ma dziecko z poprzedniego zwiazku.rozstali sie jak ta dziewczyna jeszcze nie wiedziala ze jest w ciazy a on dowiedzial sie o dziecku dopiero jak sie urodzilo.nie byl pewny czy to jego (...) czytaj dalej»
-
Czy MSW może udostępnić dane osobowe firmie badawczej bez zgody?
przez: Łukasz | 2013.6.26 17:11:7
Czy MSW ma prawo podać moje dane osobowe i nr pesel firmie \"Millward Brown SMG/KRC\" zajmującej się badaniami opinii publicznej? Firma powołuje się na art 44h Ustawy o ewidencji ludności i dowodach (...) czytaj dalej»
-
Jakie pozwolenia na przerobienie garażu na gabinet weterynaryjny
przez: natalia.kolanko | 2013.6.26 18:55:44
Zamierzam garaż stanowiący część budynku przerobic na gabinet weterynaryjny. Pracami budowlanymi które muszą być wykonane są: - stworzenie nowej sieci instalacji wodno kanalizacyjnej, elektrycznej, (...) czytaj dalej»
-
Czy sąsiad może odciąć prąd w domu dwurodzinnym
przez: many loored | 2013.6.26 23:3:18
mam pytanie, mieszkam w poniemieckim domu dwurodzinnym, gdzie prąd ze słupa jest puszczony do sąsiada, a u nas są wszystkie liczniki. Pytanie dotyczy ego, czy sąsiad moze odciąć mi prąd ( tym mnie (...) czytaj dalej»
-
Czy policjant może zamknąć za żart z pedigree w plecaku
przez: sewery, | 2013.6.27 9:25:52
Nie wiem skąd taka moda że na policje wołać psy, skąd taka moda że wszyscy chcą z nimi uprawiać sex \"Je***ać policję\" skąd ten pomysł, że to zło wcielone i ta mania utożsamiania ich z (...) czytaj dalej»
-
Czy można używać cytatów z filmów w grze karcianej do sprzedaży
przez: kornelia_kot | 2013.6.27 9:30:41
Nie przejdzie, wpuść takie karty, to ci taką karę wlepią że pozamiatane. czytaj dalej»
-
Czy zgoda współwłaściciela na reklamę musi być notarialna
przez: milenatre | 2013.6.27 9:32:15
Skąd taka opieszałość, ten wujek na pewno chce te powierzchnię reklamową czy co? Nie możesz udać się do niego z papierami? Tak nie będzie prościej? No chyba że macie jakiś konflikt, ale to (...) czytaj dalej»
-
Co zrobić gdy minął termin na złożenie PCC za kupno samochodu
przez: mariolla16 | 2013.6.27 9:33:45
Czynny żal, chyba powinno wystarczyć, ale i tak bym go złożył nawet jakby miał nie pomóc, bo na pewno nie zaszkodzi. To że pismo nie przyszło nie znaczy że nie przyjdzie. czytaj dalej»
-
Przeszukanie mieszkania w sprawie narkotyków - czy brać prawnika
przez: Darek45 | 2013.6.27 9:36:46
Jak niczego nie znaleźli to za co mają cię wsadzić :)? To tka jakbym ja powiedział że jesteś talibem, widziałem jak wołasz allah akbar i strzelasz z broni i nosisz sztuczną brodę i turban. (...) czytaj dalej»
-
Hipoteka na dom po zmarłej matce - wpływ na zdolność kredytową
przez: dominiks1980 | 2013.6.27 9:50:16
Witam. Mam taką sytuacje. Siostra wzięła kredyt który podżyrowała jej mama hipoteką domu. Mama zmarła, i z tego co rozumiem to dziedziczymy 50% ojciec, siostra 25% i ja 25%. Teraz pytanie. Czy (...) czytaj dalej»
-
Świadczenia rodzinne przy rencie na dzieci i dochodach z pracy
przez: pawel | 2013.6.27 10:13:33
Witam zarabiam 1600 brutto 1186 netto i pobieram rente na dzieci w wysokości 723 zł z powodu śmierci żony . Czy przysługuje mi świadczenia rodzinne. czytaj dalej»
-
Przeprowadzka do innego województwa - obowiązek rejestracji auta
przez: Wojto | 2013.6.27 11:40:43
Witam jakiś czas temu przeprowadziłem się. JEst to równiez zmiana województwa. Mam pytanie czy muszę przerejstrowywać auto? zaznaczam że jest ono zarejestrowane na współwłaściciela na mnie (...) czytaj dalej»
-
Komornik nalicza alimenty wstecz bez ustalenia z matką dziecka
przez: mrozowskim | 2013.6.27 16:6:21
Komornik nie może wysłać takiego pisma sam z siebie. Musiała być przeprowadzana sprawa w sądzie. Skoro była sprawa w sądzie, to Pani chłopak musiał zostać o niej powiadomiony. Sprawa o alimenty (...) czytaj dalej»
-
Były pracodawca odmawia wysłania RMU listem poleconym
przez: Viki111 | 2013.6.27 16:13:9
W maju zostałam zwolniona z pracy. Ostatni druk RMUa jaki otrzymałam był za miesiąc marzec. Dziś, upominając się u byłego pracodawcy otrzymałam informację, że RMUa nie może mi wysłać listem (...) czytaj dalej»
-
Właściciel odwołuje wynajem w ostatniej chwili - odszkodowanie
przez: mrozowskim | 2013.6.27 16:33:32
Jeśli fakt ten spowodował jakieś koszty po Waszej stronie (np. awaryjne wynajęcie znacznie droższego mieszkania), to macie prawo dochodzić odszkodowania od wynajmującego. czytaj dalej»
-
Wykorzystywanie nazwiska w ofertach mailowych bez zgody pracownika
przez: ????????????? | 2013.6.27 17:59:9
japan assists every one of us by including plenty of exceptional functions and attributes. This is a unvaluable item for any follower of japan. czytaj dalej»
-
Dorabianie na zasiłku przedemerytalnym - limity i formy zatrudnienia
przez: mario | 2013.6.27 19:50:15
Od 2000 roku jestem na zasiłku przedemerytarnym mam 1150 brutto i chciałbym dorobić ile moge dorobić brutto i czy na umowę o dzieło czy na umowę zlecenie ? czytaj dalej»
-
Wejście policji na posesję prywatną
przez: KANCER777 | 2013.6.27 22:10:8
Nie jestem prawnikiem ale pomyślcie - czy mozna karać dwa razy za to samo wykroczenie ? HEPTAGON czytaj dalej»
-
Dłużnik unika wezwań i nie można go znaleźć - procedury windykacji
przez: beata | 2013.6.27 22:55:22
Co zrobić w sytuacji, gdy dłużnik nie reguluje należności, wezwania do zapłaty wysyłane listem poleconym wracają, a w miejscu zarejestrowania działalności oraz pod adresem korespondencyjnym nikt (...) czytaj dalej»