Archiwum Forum Luty 2015
(69 tematów na forum)
-
Podział majątku przed podpisaniem intercyzy
przez: Radek_75 | 2015.2.2 10:21:12
Witam wszystkich , Proszę o poradę lub podpowiedzi w mojej sprawie. Jestem po rozwodzie który był w 2013r.Związek zawarliśmy w 2000r,i wtedy już miałem dobrze prosperującą firmę.W roku 2005 (...) czytaj dalej»
-
przez: nieuswiadomiona | 2015.2.2 19:36:23
Witam, W sierpniu ubieglego roku na lotnisku w Warszawie po odprawie paszportowej i kontroli bagazu dokonalam zatrzymania zegarka pozostawionego w pojemniku i zostalam aresztowana. W pierwszej chwili (...) czytaj dalej»
-
jak napisac pismo o odwołanie komornika?
przez: iwonq | 2015.2.2 22:6:49
Co mowi prawo , jesli osoba druga podpisze list polecony od komornika czytaj dalej»
-
jak napisać pismo o umorzenie pożyczki w zakładzie pracy?
przez: wjwbjb | 2015.2.3 9:19:21
jak napisac podanie o umorzenie czesci pożyczki w pracy z funduszu socjalnego czytaj dalej»
-
Dowód Osobisty - Fałszywe Dane Przy składaniu Wniosku
przez: kasku2 | 2015.2.3 21:36:23
Brak jakiegoś dokumentu to zawsze spore utrudnienie. Kolejki w Urzędach nie zachęcają do wyrabiania dokumentów, bo trwa to zwykle bardzo długo, a akie rzeczy jak prawo jazdy czy dowód osobisty są (...) czytaj dalej»
-
przez: valgav | 2015.2.4 3:32:40
Witam. Bardzo proszę o pomoc,kilka dni temu odebrałem list polecony.Bardzo sie zdziwilem ze przesylka jest z sądu a jeszcze bardziej kiedy otworzylem koperte. Dostalem polecenie zaplaty specjaliscie (...) czytaj dalej»
-
przez: Sylwia1890 | 2015.2.4 19:23:18
Jestem studentką ostatniego roku Akademii Pedagogiki Specjalnej w Warszawie. Piszę pracę magisterską na temat: ,,Wymiar Sprawiedliwości wobec zjawiska przestępczości nieletnich w opinii sędziów (...) czytaj dalej»
-
przez: nina.malinowska | 2015.2.5 11:5:39
Sprawa nie wygląda ciekawie ;/ Smutne jest, że osoby nam bliskie wykręcają takie numery. Moim zdaniem powinnaś iść na konsulatacje do prawnika. Spróbuj u radców prawnych z Kazus (dobryadwokat.eu) (...) czytaj dalej»
-
Zawieszenie kary i wyrównanie szkody Skarbowi Państwa
przez: patryk.shar | 2015.2.5 23:15:1
Dzień dobry! Sprawa wygląda tak: Prokurator przedstawił przyszłemu (tak czy inaczej) skazanemu opcję 5 na 8 plus wyrównanie szkody Skarbowi Państwa w kwocie (nie wiem dokładnie ale powiedzmy, (...) czytaj dalej»
-
Fotografia- przeniesienie praw autorskich
przez: BartekDziedzic | 2015.2.6 12:53:34
Jeśli chodzi o wzór umowy to ja używam standardowego wzoru i jeśli jest potrzeba dopisuje w którymś podpunkcie pola eksploatacji. Wzór umowy możesz znaleźć na stronie Związku Polskich Artystów (...) czytaj dalej»
-
Co robić aby nie płacić ZUSu ale działać w jakimś sensie legalnie? Czy są takie możliwosci? POMOCY!
przez: sprawaeurolex | 2015.2.6 13:28:5
Bardzo proszę o pilny kontakt użytkownika: jareczek231-mój mail: sandwicz65@wp.pl- też zostałem oszukany. czytaj dalej»
-
jak napisać do dyrektora zakładu karnego żeby konkubent dostał przepustke
przez: piekielnik | 2015.2.6 18:23:33
jak napisać do dyrektora zakładu karnego żeby konkubent dostał przepustke czytaj dalej»
-
nie oddalam calosci wplaconych pieniedzy za towar?
przez: dior2010 | 2015.2.6 23:38:16
Witam mam problem z kupujaca.. pare miesiecy temu zakupila kurtke na allegro,wplacila pieniadze ale nie doszlo do wysylki i zaraz mi negatywa wystawila wiec poprosilam by go usunela i zwracam jej pieniadze (...) czytaj dalej»
-
Odebranie alimentów Matce 2015
przez: Kosala | 2015.2.7 22:5:18
zapomniałem jeszcze napisać o 3 opcji wg urzędników, że może wycofać wszytko co podpisał jako nieletni i zaczynać składanie prośby o alimenty od nowa tym razem na siebie co wiadomo trwa a jak (...) czytaj dalej»
-
Jak wyrzucić natrętną osobe z mieszkania
przez: Tomens33 | 2015.2.8 1:23:32
Chciałem jeszcze dodać parę pytań do mojego tematu : - Czy osoba zameldowana na stałe ale nie właściciel (mój wujek) może wynająć 2 pokoje swoim "przyjaciołom" ? Te wynajmowanie to oczywiście (...) czytaj dalej»
-
przez: gomam | 2015.2.9 11:55:41
Witam. Tez dostalam takie pismo i dzwonilam disial do prokuratury. Prokurator potwierdzil ze faktycnzie prowadzone jest postepowanie i wszystkie osoby ktorych dotyczy moga sie spodziewac wezwania na policje (...) czytaj dalej»
-
wspolmalzonek nie ma pieniedzy na czynsz i zada wiecej alimentow ode mnie
przez: malamelka | 2015.2.9 12:19:37
Dzien dobry, wyprowadzialma sie z domu i wnioslam o rozwod. Sprawa bedzie sie ciagnela. Maz dostal alimenty, dosyc wysokie. Ja placilam przez 2 pierwsze lata na wspolne mieszkanie. W styczniu jednak (...) czytaj dalej»
-
zajęcie komornicze umowa na pół etatu
przez: kkkasi | 2015.2.9 22:34:53
Witam, jestem zatrudniona na podstawie umowy o pracę na pół etatu. Zajęcie komornicze mam z tytułu niespłaconego kredytu w banku. Na moją pensję składa się wynagrodzenie zasadnicze premia zadaniowa (...) czytaj dalej»
-
e-Sąd w Lublinie Sprzeciw od nakazu zapłaty
przez: mardrak | 2015.2.10 12:57:57
Wczoraj otrzymałem Nakaz Zapłaty w postępowaniu upomniawczym z e-Sądu w Lublinie. Czy przysługuje mi podniesienie sprzeciwu od wydanego nakazu zapłaty? Jeśli tak , to co powinien zawierać taki (...) czytaj dalej»
-
przez: natalia.09 | 2015.2.10 15:25:39
Witam. Mam 20 lat, dziecko (obecnie 8 mies), rok temu skończyłam szkołę zawodową i postanowiłam podjąć naukę w szkole dla dorosłych (CKU). Obecnie jestem w pierwszej klasie liceum (zaocznie).W (...) czytaj dalej»
-
przez: CotuZrobic | 2015.2.11 23:12:51
Witam problem mój polega na tym: Za 2 miesiace przyjdzie na swiat moja córka wszystko bylo by dobrze gdyby nie utrudniony kontakt z matka dziecka juz teraz. Pytanie moje jest nastepujace gdy pracuje (...) czytaj dalej»
-
praca na etat w Polsce plus zlecenia z Anglii - jak się rozliczać?
przez: Ciekawy | 2015.2.12 17:44:36
Witam czy uzyskał Pan odpowiedz na swoje pytanie mam podobny problem i zastanawiam się jak go rozwiązać? czytaj dalej»
-
czy nieletni może dostać mandat za spożywanie alkoholu w miejscu publicznym?
przez: Franciszek | 2015.2.12 19:16:11
Czy można ukarać mandatem karnym rodzica , którego dziecko , 17 lat , paliło papierosa czytaj dalej»
-
pierwszy rok obrotowy a sprawozdanie roczne
przez: praktykujacyKsiegowy | 2015.2.12 20:51:30
polecam pomocne szkolenie w sporządzeniu sprawozdania finansowego, które znalazłaem na 24iValue, bezpłatne szkolenie dostępne zdalnie nt. aspektów księgowych i podatkowych związanych z zamknięciem (...) czytaj dalej»
-
Reklamacja usługi niepowszechnej w Poczcie Polskiej
przez: odbiorca | 2015.2.13 1:16:12
Wiem, że tryb rozpatrywania reklamacji usług powszechnych świadczonych przez Pocztę Polską reguluje ?Rozporządzenie Ministra Administracji i Cyfryzacji z dnia 26 listopada 2013 r. w sprawie reklamacji (...) czytaj dalej»
-
przez: karaszombra | 2015.2.13 11:15:7
niefiem czytaj dalej»
-
przez: bobus14 | 2015.2.13 12:44:40
Witam jestem osobą prywatna i chciałabym wynająć mieszkanie firmie czy będąc na ryczałcie mogę wystawić fakture tej firmie ??? czytaj dalej»
-
ile czasu maksymalnie moze trwac odprawa celna?
przez: Olek_miejski | 2015.2.13 14:36:4
Miałem ostatnio podobną sytuację. Czekałem 25 h. Nic nie dawało to, że okazywałem zirytowanie i ciągłe pytanie, dlaczego trwa to tak długo. Myślicie, że mogę złożyć skargę? czytaj dalej»
-
przez: Olek_miejski | 2015.2.13 14:39:48
@BS12, skoro "sprawa jest rozbudowana" radzę udać się do prawnika i ze szczegółami opowiedzieć mu wszystko, odpowiadać na konkretne pytania i rozstrzygnąć, co należy zrobić. czytaj dalej»
-
Zniesienie służebności przejazdu i przejścia.
przez: markoklima | 2015.2.13 21:21:54
Witam, postanowiłem zarejestrować się na tym portalu prawynym ponieważ chciałbym się doradzić ludzi, którzy więdzą i znają się na prawie. Mój problem, raczej całej wspólnoty wygląda (...) czytaj dalej»
-
Budynek gospodarczy na zgłoszenie a przekształcenie na warsztat
przez: PIOTR_FOTO | 2015.2.14 10:43:21
Witam. Mam postawiony budynek gospodarczy na zgłoszenie i chcę go przekształcić na warsztat pod działalność gospodarczą. Mierząc dokładnie powierzchnię zabudowy obliczyłem, że niestety przekracza (...) czytaj dalej»
-
Kupiłem auto zajęte przez komornika
przez: radek90 | 2015.2.14 21:7:31
Witam, moja sprawa wygląda następująco, otóż kupiłem auto i przy próbie przerejestrowania go w wydziale komunikacji dowiedziałem się że na aucie jest zajęcie komornicze. Kontaktowałem się (...) czytaj dalej»
-
przez: fareja908 | 2015.2.15 1:3:53
Witam serdecznie, proszę o pomoc. Parę lat temu, po rozwodzie ojciec wyjechał za granicę i zerwał z naszą rodziną kontakt. Nie płacił też alimentów, więc zostały nam przyznane alimenty (...) czytaj dalej»
-
przez: tommygun | 2015.2.16 16:23:0
Polecam skontaktować się z kimś kompetentnym. Zwolniono mnie z pracy i nie byłem w stanie spłacić rat, dlatego skorzystałem z bezpłatnej porady ze strony Lexperto i po zastosowaniu przez nich odpowiednich (...) czytaj dalej»
-
zrzeczenie się spadku na kogoś innego
przez: ireneusz.ornat | 2015.2.16 17:36:57
Witam Mieszkam w domu jednorodzinnym po babci z żoną i dziećmi niestety moja mama jak zyła nie uregulowała spraw spadkowych. moje pytanie jest takie czy pozostali spadkobiercy którzy należą do (...) czytaj dalej»
-
Budowa domu mniej niż 4m od granicy działki
przez: partyna007 | 2015.2.17 13:1:22
Witam! Niedługo z mężem zaczynamy budowę domu, ale okazało się, że brakuje nam 17 cm do pełnych 4 m i Pan urzędnik powiedział, że musimy wstwaiać liksfery. Ale za naszą działką jest droga (...) czytaj dalej»
-
jestem opiekunem prawnym osoby niepełnosprawnej nie będącej w pierwszej linii pokrewieństwa ( brat
przez: Lesław | 2015.2.17 21:19:16
jestem opiekunem prawnym osoby niepełnosprawnej nie będącej w pierwszej linii pokrewieństwa ( brat mojego ojca). Muszę zrezygnować z pracy, czy należy mi się jakikolwiek zasiłek opiekuńczy. czytaj dalej»
-
Jak pozbyć sie lokatora zameldowanego na stałe
przez: Piotr5432 | 2015.2.18 11:55:25
Zajrzyj na stronę kancelarii lexperto, masz tam darmową poradę i konsultacje z operatorem być może będą mogli ci pomoc. Mi pomogli gdy miałem problemy z komornikiem na moje mieszkanie. czytaj dalej»
-
przez: szewski | 2015.2.18 12:3:5
Wysokość alimentów orzekana jest przez sąd. W odpowiedzi na pozew o podwyższenie powinien Pan wykazać, że aktualnie płacone alimenty sa dla Pana aktualnie w maksymalnej wysokości, którą jest (...) czytaj dalej»
-
chcialbym napisac uzasadnienie do umorzenie kosztow postepowania sadowego
przez: pawlak adam | 2015.2.19 17:45:43
chcialbym napisac uzasadnienie do umorzenie kosztow postepowania sadowego chcialbym dodac ze niedawno stracilem prace ,mam duzy kredyt do splacenia i obecnie mieszkam z mama ktora posiada emeryture w (...) czytaj dalej»
-
przez: Marzena | 2015.2.20 13:34:24
Jak naliczyć zasiłek stały dla każdego z małżonków w przypadku kiedy oboje są osobami niepełnosprawnymi. Czy zasiłek jednego z nich należy uznać za dochód i drugiemu małżonkowi wliczyć (...) czytaj dalej»
-
dowód z przestepstwa urzędnika
przez: hiarunt | 2015.2.20 14:50:45
Ma miejsce sytuacja jak niżej opisana : osoba AB jest wzywana do urzędu skarbowego do złożenia zeznań pod odpowiedzialnością karną, do sprawy skarbowo- karnej AB ma przesłanki, iż urzędnik (...) czytaj dalej»
-
Czy Dziadkowie mogą płacić alimenty
przez: KwasniewskiP | 2015.2.22 3:18:39
Tak mogą płacić. czytaj dalej»
-
przez: asp12 | 2015.2.23 11:25:21
Witam, 4 Lutego br kupilem w sklepie internetowym (firma A) telewizor. Odebralem w punkcie partnerskim (firma B). Po sprawdzeniu w domu okazalo sie, ze pod zewn.oslona jest uszkodzona matryca. Zadzwonilem (...) czytaj dalej»
-
przez: derry72 | 2015.2.23 13:46:10
Witam, mam pytanie mój tata przepracował 23 lata w warunkach szczególnych 2 lata na hucie i 21 lat na kopalni,pod ziemią jako metaniarza, wlączając w to jeszcze 2 lata służby wojskowej, jako normalny (...) czytaj dalej»
-
Witam! Jak mam napisać skutecznie odwołanie do Urzędu Pracy o utracie statusu bezrobotnego ?
przez: Kasia | 2015.2.23 19:32:6
Witam! Jak mam napisać skutecznie odwołanie do Urzędu Pracy o utracie statusu bezrobotnego ? Zarejstrowałam się w Urzędzie Pracy 19.02.2015 , a dnia dzisiejszego zostałam wyrejstrowana. Odmówiłam (...) czytaj dalej»
-
Czy może skorzystac z zawieszenia splaty kredytu?
przez: tommygun | 2015.2.24 13:57:17
Pani Magdo istnieje takie coś tylko trzeba wystosować odpowiednie pismo do banku. Nazywane jest to potocznie wakacjami kredytowymi (frazę może Pani wyszukać u wujka google) to byłaby chyba najlepsza (...) czytaj dalej»
-
przez: Pirusza | 2015.2.24 17:41:13
Ja korzystam z programu księgowego wfirma. Zależało mi na fakturowaniu i dlatego wybrałem akurat ich. Zobacz ofertę, może Cię zainteresuje. czytaj dalej»
-
przez: kasiakasiunia | 2015.2.24 20:15:31
Witam wszystkich. Jestem osoba niepełnosprawna biorąca udział w projekcie dla osób niepełnosprawnych .Projekt jest organizowany przez fundacje w Polsce razem w porozumieniu z fundacja z Niemiec środki (...) czytaj dalej»
-
przez: Wojak10 | 2015.2.24 20:33:41
Witam serdecznie- jestem samotnym ojcem czterolatka. Staram się o alimenty- nie długo pierwsza sprawa. Wnioskowałem o 800 zł. Pytanie jeśli zasądzą mi powiedzmy 600 zł wraz z klauzula wykonalności (...) czytaj dalej»