Archiwum Forum Styczeń 2016
(129 tematów na forum)
-
Co zrobić gdy była żona nie pozwala widywać dziecka
przez: Tedi93 | 2016.1.25 18:18:56
Witam wszystkich. Mam taki mały problem ponieważ dzisiaj dostałem zawiadomienie ze "Sąd rejonowy w ... wydział ll Karny zawiadamia ze w dniu 10 lutego 2016r o godzinie 10:00 sala ... Odbędzie się (...) czytaj dalej»
-
Sporządzenie listy członków stowarzyszenia bez dokumentacji
przez: Controller | 2016.1.25 22:12:54
Dzień Dobry. Mam pytanie odnośnie prawa o stowarzyszeniach. Otóż należę do stowarzyszenia, które ma około 40 członków, jednak nie posiadamy uchwał z przyjęcia tych członków przez zarząd (...) czytaj dalej»
-
Zmiana właściciela firmy taxi - przepisanie działalności z zachowaniem licencji
przez: Maciej | 2016.1.26 0:41:39
Zmiana właściciela firmy Witam, jakiś czas temu moja dziewczyna założyła działalność gospodarczą, która w sumie Ja prowadzę. Założona była nią dla mniejszych kosztów oczywiście. I teraz (...) czytaj dalej»
-
Zakaz konkurencji po ustaniu stosunku pracy - czy obowiązuje bez odszkodowania?
przez: zumzumzum | 2016.1.26 10:49:27
Dzień dobry, proszę o pomoc w kwestii zapisu dotyczącego zakazu konkurencji w umowie o pracę. Jestem zatrudniony na umowę o pracę. W najbliższym czasie panuję złożyć wypowiedzenie. Mam propozycję (...) czytaj dalej»
-
Zabieranie dziecka do dziadków a brak zgody na kontakt
przez: adwokatBiadun | 2016.1.26 14:17:31
Babcia dziecka ma rację co do możliwości ustalenia kontaktów wnuczki z dziadkami przez sąd. Dziadkowie bowiem, niezależnie od rodziców dziecka, mają prawo do kontaktów ze swoimi wnukami, co wynika (...) czytaj dalej»
-
Ekstradycja obywatela polskiego poszukiwanego ENA przez Wielką Brytanię
przez: marder0529 | 2016.1.26 16:45:5
Dzien dobry mam pytanie jezeli osoba jest poszukiwana ENA przez Wielka Brytanie jest obywatelem polskim zostala zatrzymana w niemczech albo gdziekolwiek indziej to czy ekstradycja zostanie przeprowadzona (...) czytaj dalej»
-
Działalność na Allegro po latach rolnictwa - jak założyć?
przez: jaco777 | 2016.1.26 22:17:6
Witam. Jest to mój pierwszy post na tym forum, więc najpierw krótkie przedstawienie się, które będzie też pomocne w dalszej ocenie mojej sytuacji. Podczas studiów dostałem w darowiźnie od (...) czytaj dalej»
-
Wniosek o zniesienie zakazu wjazdu do Polski po cofnięciu wizy
przez: vladyslav.gablovskyy | 2016.1.27 15:47:56
Witam Proszę Was o pomoc ponieważ nie wiem jak mam napisać "wniosek o zniesienie zakazu ponownego wjazdu na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej". W związku z brakiem aktualnej karty Polaka, została (...) czytaj dalej»
-
Matka nie radzi z wychowaniem córki chce by mieszkała z ojcem
przez: klaudynka.sikoreczka | 2016.1.27 16:14:41
Dzien dobry, jestem mama 9,5 letniej dziewczynki od dwoch lat nie mieszkam z jej tata kazde z nas poszlo w swoja strone jednak corka za swoj autorytet ma tate , widuje go w miare jego wolnego czasu od (...) czytaj dalej»
-
Obniżenie alimentów gdy ojciec zostałby z złotych do życia
przez: Beata198728 | 2016.1.27 18:4:7
Witam. Krótki opis sytuacji. Matka - studiuje zaocznie, pracuje na 1/8 etatu (zarabia 477 netto), dziecko na stałe przebywa przy niej - uczęszcza do przedszkola, mieszkają u dziadków. Ojciec (...) czytaj dalej»
-
Ponowny wniosek o podwyższenie alimentów - czy potrzebny odpis wyroku?
przez: Sosna1 | 2016.1.27 20:38:24
5lat temu odbyła się sprawa o podwyższenie alimentów. Nie zostały one jednak podwyższone. Czy składając ponownie wniosek potrzebny jest znów odpis wyroku sądu z przyznaniem alimentów? Na poprzedni (...) czytaj dalej»
-
Odpowiedzialność za zaginięte maszyny bez umowy odpowiedzialności materialnej
przez: Brak2016 | 2016.1.28 21:35:59
Firma wynajmujaca maszyny żąda zwrotu pieniedzy za zaginione sprzety. Wczesniej nie byla podpisywania zadna opowiedzialnosc materialna (oprocz odpowoedzialnosci dot.kasy). Jakimi argumentami mozna sie (...) czytaj dalej»
-
Czy mogę zabrać roczną córkę do dziadków bez zgody żony
przez: aphension | 2016.1.29 5:57:51
Witam. Z była partnerką będziemy mieli dziecko, urodzi się w kwietniu. Nie jesteśmy po ślubie kościelnym ani cywilnym , żyliśmy w tzw "wolnym związku".Moje pytanie brzmi czy jak dziecko się (...) czytaj dalej»
-
Prawo do mieszkania TBS podczas rozwodu z głównym najemcą
przez: raczek47 | 2016.1.29 7:45:16
Jestem w trakcie rozwodu, po pierwszej sprawie na razie.Rozwód nastapił z powodu wieloletniej zdrady męża. Wczoraj zadzwoniła do mnie kochanka męża z tekstem: "pakuj się kochana, już tam długo (...) czytaj dalej»
-
Niska pomoc z opieki społecznej - czy można odwołać się do sądu?
przez: dominika12345 | 2016.1.29 8:55:30
Witam mam problem z opieką społeczną.Niestety jestem teraz w ciężkiej sytuacji i jestem zmuszona korzystać z ich pomocy. Niestety oni nie bardzo chcą mi pomagać. Dają śmieszne Ochłapy po 200 (...) czytaj dalej»
-
Brak uwzględnienia poddasza w powierzchni użytkowej kamienicy
przez: monika.baj | 2016.1.29 16:33:54
Witam. Mieszkam w kamienicy i okazalo sie że nad moim mieszkaniem znajduje sie wolna powierzchnia uzytkowa (poddasze) którą chcialam zaadoptowac na pokoj, napisalam pismo do spoldzielni i odpisali mi (...) czytaj dalej»
-
Adaptacja poddasza nad mieszkaniem - koszt i procedura prawna
przez: monika.baj | 2016.1.29 17:22:4
ja tez jestem chetna na odpowiedz skad pani jest,jak pan i to zalatwila bo mi spoldzielnia nie wyrazila zgody czytaj dalej»
-
Przepisanie mieszkania ze spadku na syna - podatek
przez: janfilolog | 2016.1.29 17:56:45
Otrzymałem spadek od siostry stryjecznej - mieszkanie. Mieszkam sam we własnym mieszkaniu i utrzymuje się z emerytury. Mieszkanie odziedziczone w spadku chciałbym przepisać od razu na syna. Czy muszę (...) czytaj dalej»
-
Ponowny egzamin na prawo jazdy po dwóch zakazach
przez: marcel | 2016.1.29 18:14:14
witam mam pytanie mialem zatrzymane prawo jazdy kat b w 2007roku na 2 lata za jazde pod wplywem srodka odurzajacego czy egzaminatorzy i wordy wiedza o tym iz prawo jazdy mialem zatrzymane w sierpniu tego (...) czytaj dalej»
-
Umowa o pracę w ciąży - brak zgłoszenia do ZUS i ubezpieczenia
przez: marzena.swiatkiewicz | 2016.1.30 12:2:49
Witam. Mam bardzo nie ciekawą sytuacje , otóż z dniem 1 Grudnia 2015r. po pół rocznym przebytym stażu podpisałam ze swoim pracodawcą umowę o pracę na okres trzech miesięcy, umowa obowiązuje (...) czytaj dalej»
-
Zostawienie dzieci przy sobie po rozwodzie za granicą
przez: pio75 | 2016.1.30 16:11:33
Chce zostawic dzieci przy sobie po rozwodzie ,ktory odbyl sie 3 lata temu , co mam zrobic , obecnie dzieci sa ze mna na feriach za granica gdzie mieszkam one nie chca wracac do mamy czytaj dalej»
-
Rozwiązanie umowy budowlanej w trybie natychmiastowym
przez: bartosz.rutkowski | 2016.1.30 21:42:19
Witam. Mam umowę współpracy w zakresie wykonywania robót budowlanych czy jest możliwość jej zerwania w trybie natychmiastowym bez kar umownych? Umowa współpracy w zakresie wykonywania robót (...) czytaj dalej»
-
Podział mieszkania po rozwodzie - była żona nie płaci czynszu
przez: grzechu_vw | 2016.1.31 10:34:54
Witam, jestesmy z zona w trakcie rozwodu. Do podzialu mamy mieszkanie ktore bylo komunalne i oboje mielismy na nie przydzial, wykupilismy je od miasta Krakow z bonifikata. Pytanie czy jezeli zona chce (...) czytaj dalej»
-
Telepraca do Irlandii z Polski - klasyfikacja w ZUS
przez: ttgralak | 2016.1.31 14:14:49
Witam, Czy w przypadku ustalania ustawodawstwa przez ZUS, wyodrębnia się traktowanie przypadku telepracy? Konkretnie chodzi mi o wykonywanie swoich obowiązków (umowa o prace), poprzez łączenie (...) czytaj dalej»
-
Blokowanie zachowku wnuków w testamencie dzieci wydziedziczonych
przez: Shikinatalia | 2016.1.31 15:24:3
Witam, mamy taki problem a mianowicie zmarl moj dziadek. Mial on z poprzedniego malzenstwa dzieci ktore zostaly wydziedziczone w testamencie, jednak notariusz u ktorego spisywany byl testament nie powiedzial (...) czytaj dalej»
-
Praktyki w sądzie dla studentów administracji bez przymiotnika
przez: karsz | 2016.1.31 15:58:33
Nie ma podstawy prawnej. Z tego co wiem decyduje Prezes Sądu Okręgowego i Rejonowego. czytaj dalej»
-
Serwis o oszustach internetowych - ochrona danych osobowych
przez: Mipek | 2016.1.31 16:48:46
Witam! Od niedawna myślę nad stworzeniem serwisu o oszustach, zawierałby listę osób, które oszukują (naciąganie itp.) innych w internecie, chodzi o małe oszustwa nieprzekraczające 100 zł. Potrzebuje (...) czytaj dalej»
-
Działalność kosmetyczna w mieszkaniu użytkowym - czy to legalne?
przez: Magda | 2016.1.31 20:10:49
Witam proszę o pomoc! Kupilam mieszanie z myślą ze przeniosę tam swoją firmę kosmetyczna oraz będę wynajmowała pomieszczenie fryzjerka. Czy mogę prowadzić swoją działalność jak i wynajmować (...) czytaj dalej»
-
Zmiana wynagrodzenia na urlopie macierzyńskim dla kredytu hipotecznego
przez: marcysia12 | 2016.1.31 21:51:14
Witam, Obecnie jestem na urlopie macierzyńskim. Posiadam umowę o pracę na czas nieokreślony na najniższa krajowa stawke. W najbliższym czasie chciałabym ubiegać się o kredyt hipoteczny, (...) czytaj dalej»