Archiwum Forum Lipiec 2016
(79 tematów na forum)
-
Ojciec alkoholik niszczy dom i molestował - jak się obronić
przez: Mam_problem | 2016.7.20 9:23:47
Dodam jeszcze ze mama nie chce ratować małżeństwa. Wiele lat przez niego cierpiała ( a ja razem z nia), teraz martwię się strasznie o nia. Nie zasługuje na takie traktowanie. Proszę może ktoś (...) czytaj dalej»
-
Odzyskanie prawa jazdy po 2 latach zakazu za jazdę pod wpływem
przez: PiotrekxD93 | 2016.7.20 17:47:56
witam zabrali mi prawko w 2014r za jazde pod wpływem alkocholu na 2 lata w czerwcu a wyrok z sadu odtrzymałem w wrzesniu 2014r a juz mamy 2016 czy mogę zdawać prawo jazdy już czy muszę czekać do (...) czytaj dalej»
-
Urlop tacierzyński 7 dni - warunki i zasady wykorzystania
przez: glacon1 | 2016.7.20 17:51:29
Witam. Czy Pracodawca może odmówić mi w wyznaczonym prze zemnie terminie wykorzystania urlopu tacierzyńskiego argumentując tym że mam na to 2 lata i pójdę wtedy kiedy mi go dadzą moi przełożeni? (...) czytaj dalej»
-
Zagubione książki biblioteczne sprzed lat - mieszkanie za granicą
przez: Katasza | 2016.7.21 10:59:47
Witam, Piszę w nadziei, że ktoś podpowie mi co dalej. W wyniku różnych problemów rodzinnych przeprowadzałyśmy się z mamą często, czasem wręcz nagle. W tym czasie ostatnim o czym myślałam (...) czytaj dalej»
-
Umowa darowizny czy sprzedaży udziałów w firmie rodzinnej
przez: ULEWICZ.KANC | 2016.7.22 13:30:35
paula-sylwia.kordos, wszystko zależy od postanowień umowy spółki. Odpowiedzi na powyższe pytania nie można udzielić bez analizy tejże umowy. Pozdrawiam, adwokat Bernadetta Parusińska- Ulewicz ulewicz.kancelaria@onet.eu (...) czytaj dalej»
-
Reklamacja komputera 8 razy w Media Markt - jak przerwać granie na czas
przez: negreanu | 2016.7.22 23:4:46
Witam, cieszę się że znalazłem tą stronę bo może jest szansa abym ruszył mój problem ze strony prawnej. Dotyczy on reklamacji komputera. Otóż kupiłem komputer 3 lata temu w firmie Media Markt (...) czytaj dalej»
-
Obowiązek przystąpienia do ubezpieczenia podczas szkoleń unijnych
przez: kinga | 2016.7.23 5:53:35
Czy jako uczestnik unijnych szkolen musze przystapic do proponowanego mi ubezpieczenia? Art6 ust1pkt9a w zwiazku z art12 ust z 13 paz'98 Witam. Dostałam sie na szkolenie unijne. Warunkiem było być (...) czytaj dalej»
-
Jak napisać oświadczenie o wykonanych pracach remontowych zamiast faktury
przez: dominika | 2016.7.23 6:55:25
mam pytanie jak mam napisać oswiadczenie do mopsu bo dostałam opieniądze z opieki na remont i mam przedstaić zaświadczenie że coś było zrobione z tych pieniążków , fatury mam z materiałów (...) czytaj dalej»
-
Wliczanie okresu składek KRS do stażu pracy przy ustalaniu urlopu
przez: marta | 2016.7.25 19:53:20
byłam płatnikiem KRS przez 4 lata i 3 miesiące ukończyłam szkołę policealną ,teraz pracuję i mam opłacany ZUS jednak pracodawca wyliczył mi 20 dni urlopu ,czy KRS się nie wlicza bo szkoła (...) czytaj dalej»
-
Sąd czy policja ma prawo żądać danych od Blue Media
przez: podroznik | 2016.7.26 10:53:12
Napewno, walcz czytaj dalej»
-
Firma telekomunikacyjna nie może robić kolejnych roszczeń po wygranej
przez: ULEWICZ.KANC | 2016.7.26 19:35:11
Malkvian, niewiele to zmienia. Pozdrawiam adwokat Bernadetta Parusińska-Ulewicz ulewicz.kancelaria@onet.eu czytaj dalej»
-
Spis lokatorów w spółdzielni - obowiązek umieszczenia dożywotnich mieszkańców
przez: leo | 2016.7.26 21:0:45
córka sprzedała mieszkanie , a spółdzielnia nie chce zmienić nazwiska na liście lokatorów!!!! jak zmusić spółdzielnię do zmiany ? czytaj dalej»
-
Niedojrzały mąż uczy dziecko brzydkich słów - rozwód i opieka
przez: katerinaaa87 | 2016.7.27 2:29:5
Witam. Jestesmy malzenstwem nie caly rok ale milosci nie matu prawie od poczatku. Mamy 1.5 coreczke ktora zajmuje sie w domu tylko ja. Maz nie robi przy niej kompletnie nic weslug mnie jest niedojrzaly (...) czytaj dalej»
-
Kontakt z dzieckiem gdy ojciec przebywa w więzieniu i nie jest wpisany w akt urodzenia
przez: Mw1 | 2016.7.27 2:55:46
Mam brata ktory ma dziecko z byłą dziewczyna ktora jest nie letnia I czy matka dziecka moze zabronic kontaktow mi z mojego brata corka ? Moj brat poszedl siedziec jego dziewczyna zapisala go jako ojciec (...) czytaj dalej»
-
Koszty notarialne przy zamianie mieszkań własnościowych z dopłatą
przez: weronika.wawer | 2016.7.27 8:59:16
z dopłatą do 40 tysięcy, przepraszam czytaj dalej»
-
Administrator klubu na Facebooku grozi sądem za fanpage
przez: Devarianus | 2016.7.27 9:35:9
Dziękuję za odpowiedź. Nie była podpisywana żadna umowa. Pomoc była bezinteresowna i nieformalna. Wszystko było ustalane słownie. Kolega ma działalność poruszającą podobną tematykę, jednak (...) czytaj dalej»
-
Praca na kamerkach internetowych - jak rozliczyć podatek
przez: ala95 | 2016.7.27 14:54:43
Pracuję od trzech miesięcy na kamerkach internetowych, zarabiam ok 3000 miesięcznie, firma jest za granicą, przelewa mi pieniądze na konto ale nie opłaca za mnie podatku w jaki sposób mam się (...) czytaj dalej»
-
Przedawnienie rachunków sieci Era GSM po latach
przez: Pawel78 | 2016.7.28 11:21:23
A co w sytuacji gdy sprawa jest przedawniona (roszczenia z tytułu nie zapłaconego rachunku telefonicznego w Erze w 2000 roku) a obecne T-mobile nie chce podpisać nowej umowy telekomunikacyjnej powołując (...) czytaj dalej»
-
Problem z ubezpieczeniem zdrowotnym po powrocie z Anglii - zbieg ubezpieczeń
przez: mala_78 | 2016.7.28 20:13:12
Witam, W lipcu zeszłego roku wróciłam z Anglii do Polski ale w Anglii nadal mam działalność gospodarczą typu self-employed czyli samozatrudniająca się. W sierpniu zeszłego roku dostałam pracę (...) czytaj dalej»
-
Ślub kościelny bez zgłoszenia w USC - czy możliwe?
przez: olkam28 | 2016.7.29 13:52:19
Pytanie do PEPE Mógłbyś podzielić się listem, który napisałes dobiskupa w sprawie pozwolenia na udzielenie slubu kościelnego bez prawnych skutków. NIe wiem do kogo zwrócić się w tej sprawie. (...) czytaj dalej»
-
Przeprowadzka firmy poza miasto - czy podwyżka zwalnia z odprawy
przez: ULEWICZ.KANC | 2016.7.29 14:20:43
Dzień dobry, wszystko zależy od dokładnego porównania obecnych warunków oraz tych zaproponowanych. Inaczej będzie oceniona sytuacja, gdy siedziba zostanie przeniesiona o 5 km, a inaczej gdy o 150. (...) czytaj dalej»
-
Opieka nad 15-letnią siostrą narzeczonej - prawa i alimenty od rodziców
przez: KacperW | 2016.7.29 17:48:54
Witam Chciałbym zapytać jak wygląda sprawa opieki nad siostrą, mianowicie: Siostra mojej narzeczonej ma 15 lat, kilka lat temu jej matka wzięła rozwód z ojcem dziewczyny z powodu jego pijaństwa (...) czytaj dalej»
-
Wykorzystywanie pracownicy niepełnosprawnej - nadgodziny i urlopy bez zgody
przez: kwiatuszek11 | 2016.7.29 22:52:38
Witam mam pytanie jestem zatrudniona jako osoba niepełnosprawna z umiarkowanym stopniem . Jak zaczęłam pracować i pracodawcy to miałam pracować po 7h dzienie przez 5 dni w tygodniu niestety moja (...) czytaj dalej»
-
Założenie firmy IT - pytania o VAT, rachunki, faktury i zarobki netto
przez: lyec13 | 2016.7.30 20:51:41
Witam, mam pytanie. Zamierzam otworzyć firme, w branży it i miałbym przyjomwać zlecenia od innych firm i wszystko wykonywac zdalnie. Pytanie teraz jak mi bardzo się to opłaca. Z tymi poszczególnymi (...) czytaj dalej»
-
Zakłócanie ciszy nocnej przez alarmy z oczyszczalni ścieków
przez: Monika Kowalska | 2016.7.30 21:15:5
Mam takie zapytanie mieszkam nie daleko Oczyszczalni Ścieków i problem polega na tym że mam małe dziecko i często w nocy dochodzi do sytuacji takich że przez , głośniki włączają się alarmy (...) czytaj dalej»
-
Konflik z kierownikiem w agencji ochrony - represje po grupowym proteście
przez: ArniS | 2016.7.31 8:19:12
Witam Potrzebuję porady prawnej w związku z konfliktem ze zleceniodawcą. Pracuję w agencji ochrony i ostatnio miało miejsce grupowe zejście ok. 3/4 pracowników na ok. 10min w związku ze złym (...) czytaj dalej»
-
Czy komornik ma prawo zająć zwrot podatku samotnie wychowującej?
przez: Małgorzata | 2016.7.31 16:10:23
tak czy nie czy kwota ta jest wolna od zajec komrniczych ? czytaj dalej»
-
Czy można sprzeciwić się budowie domków szeregowych obok działki
przez: karina.nowak | 2016.7.31 19:0:2
mam pytanie czy jest mozliwość sprzeciwu na budowę domków szeregowych wraz z drogą wewnętrzną dojazdową do nich które mają powstać na sasiadującej z moją działce. Droga ma być od strony (...) czytaj dalej»
-
Problem z kasą fiskalną - nabijanie paragonów z VAT przy ryczałcie
przez: raf_66 | 2016.7.31 22:20:49
Witam wszystkich, Prowadzę sklep internetowy, jako formę rozliczenia wybrałem ryczałt. Nie jestem płatnikiem VAT. Mam problem ponieważ na kasie fiskalnej nabijałem paragony z 23% stawką VAT a (...) czytaj dalej»