Archiwum Forum Wrzesień 2023
(25 tematów na forum)
-
Windykacja należności z tytułu dzierżawy terminali platniczych
przez: PoszkodowanyPrawnie | 2023.9.1 15:9:24
Radzę zadzwonić do windykacji 4 Grants, sam miałem podobny problem. Z nimi jest o tyle ok że nawet jeśli nieczego nie wskóracie to i tak dobrze doradzą bo Pan Piotr z którym miałem okazje porozmawiać (...) czytaj dalej»
-
Dwie rozprawy w jednym terminie
przez: michellez19 | 2023.9.1 22:11:52
Witam. Znajomy miał dwie rozprawy sądowe w jednym dniu, o podobnej godzinie ale w dwóch różnych sądach. Wiedząc że nie da rady być na obydwóch, zaniósł usprawiedliwienie sądowe parę dni przed (...) czytaj dalej»
-
BIG InfoMinistor wpis bez informacji o sprzeciwie
przez: Bolko1212 | 2023.9.2 17:12:53
Wierzyciel dokonał wpisu dot. osoby fizycznej do BIG InfoMonitor zatajając informację o sprzeciwie dłużnika kwestionującego istnienie zobowiązania w całości. W myśl art. 15a ust 3 ssawy o (...) czytaj dalej»
-
Umowa kupna auta - oddane auto - umowa u sprzedającego - brak potwierdzenia anulacji
przez: GoG329 | 2023.9.2 20:55:28
Wydaje mi się że jeśli teraz ktoś popełni jakieś przestępstwo tym samochodem, właściciel może pokazać umowę że Twój brat kupił pojazd i on o niczym nie wie czytaj dalej»
-
przez: Lenasiwa | 2023.9.3 22:54:55
Czy pracodawca może zwolnić pracownika dyscyplinarnie za czeste spóźnienia do pracy? Spóźnienia są zazwyczaj 2-3 minutowe. Pracownik od miesiaca nie ma ani jednego spóźnienia, przychodził punktulanie. (...) czytaj dalej»
-
Upadłość gospodarcza czy konsumencka - osoba fizczna prowadząca JDG
przez: Joker1989 | 2023.9.4 11:47:43
Witam, godną polecenia kancelarią w tym wypadku jest https://sanacja.pro/ . Merytoryczny zespół radców prawnych z doświadczeniem (syndyk, nadzorcy sądowi). Mi dobrze doradzili. czytaj dalej»
-
Mandat - Nakaz zapłaty wydany przez Sąd z 2013
przez: Aneta77L | 2023.9.4 17:52:7
Dzień dobry. Dzisiaj otrzymałam zwykłym litem wezwanie przed egzekucyjne do zapłaty tytułem mandatu ZTM Warszawa. Wezwanie do zapłaty na podstawie wydanego nakazu zapłaty w postępowaniu upominawczym (...) czytaj dalej»
-
Miejsca parkingowe jedynie dla właścicieli mieszkań, a nie najemców
przez: Lukasz2303 | 2023.9.5 15:5:47
Witam serdecznie, Wynanąłem mieszkanie, do bloku przynależy jedynie niewielki plac, przy ktorym jest znak parkinging z informacją, iż miejsca są tylko dla włascicieli mieszkań z identyfikatorem. Posiadam (...) czytaj dalej»
-
Zrzeczenie się spadku na rzecz rodzeństwa
przez: Roseflowers | 2023.9.5 18:16:9
Witam, proszę o poradę co można zrobić w następującej sytuacji. Mój ojciec zrzekł się przysługującego mu prawa do połowy domu rodzicow ( obecnie zyje tylko babka) W domu mieszka ciotka ktora (...) czytaj dalej»
-
Zakończenie urlopu macierzyńskiego a powrót do pracy
przez: Martynkao2k | 2023.9.6 1:30:47
Czy to prawda że po ukończeniu urlopu macierzyńskiego pracodawca nie może mnie zwolnić przez 12 miesięcy ? czytaj dalej»
-
SĄSIADKA OBRAŻA MNIE W SWOIM MIESZKANIU SŁYCHAĆ TO W MOIM CZY MOGE NAGRYWAĆ
przez: lokatora | 2023.9.9 11:22:44
Dzień dobry, sąsiadka G. z mężem po alkoholu w swoim domu obraża mnie wyzwiskami itd. Słychać to przez ścianę a także przez okno na mojej posesji. Czy, mogę to nagrać nie kamera a dźwiek dyktafonem (...) czytaj dalej»
-
Zasiłek macierzyński po ustaniu zatrudnienia w związku z likwidacją firmy
przez: Polka13 | 2023.9.10 19:30:53
Dzień dobry, mam pytanie odnośnie zasiłku macierzyńskiego po ustaniu zatrudnienia. W czerwcu zaszłam w ciążę i od 24 lipca przebywam na zwolnieniu lekarskim. W związku z likwidacją zakładu pracy (...) czytaj dalej»
-
Jak sprawdzić czy ktoś pospisał umowę o dożywocie?
przez: Raiz3n | 2023.9.10 20:37:31
Witam, nie wiem czy pytanie zadaje we właściwym dziale, jesli jest zły to prosze o przeniesienie lub wskazanie poprawnego. Wracajac do tematu... Babcia mojej narzeczonej kilkanascie lat temu przepisala (...) czytaj dalej»
-
Jak sprawdzić czy ktoś pospisał umowę o dożywocie?
przez: Raiz3n | 2023.9.10 20:37:46
Witam, nie wiem czy pytanie zadaje we właściwym dziale, jesli jest zły to prosze o przeniesienie lub wskazanie poprawnego. Wracajac do tematu... Babcia mojej narzeczonej kilkanascie lat temu przepisala (...) czytaj dalej»
-
Samochód w garazu podziemnym zajmuje część mojego miejsca.
przez: Vera123 | 2023.9.12 11:2:6
Kupiłam mieszkanie z miejscem parkingowym ok 5 miesiecy temu od tego czasu obok/na moim miejscu zaparkowany jest samochod nieuzywany, bez powietrza w oponach, z ogromną plamą oleju pod nim, nigdy nie (...) czytaj dalej»
-
przez: Tredson | 2023.9.18 16:40:18
Szukam możliwości kupna świadectwa szkoły średniej bez matury w celach "kolekcjonarskich " ???? Tredzix89@gmail.com czytaj dalej»
-
nagroda po 40 latach pracy, ale jednak są dwa dni przerwy w ciąglości pracy
przez: covocovo | 2023.9.19 13:38:3
Pracownik w firmie państwowej. Po 40-tu latach nieprzerwanej pracy przysługuje mu premia/nagroda. Ale po 38 latach zwalnia się, tylko po to, by formalnie przejść na emeryturę i po dwóch dniach zatrudnia (...) czytaj dalej»
-
OBRAZLIWE WPISY NA GRUPIE NA MESSENGERZE
przez: kex343 | 2023.9.22 16:33:14
witam chciałbym zapytać czy coś mi grozi za wysłanie wulgarnej piosenki na grupę klasową na messengerze szkoła chce wezwać rodziców czy mogą mi coś zarzucic? czytaj dalej»
-
Wygaśnięcie prawa użytkowania wieczystego gruntu, a wynagrodzenie za wzniesione budynki
przez: kacper453 | 2023.9.24 16:57:24
Dzień dobry, Czy ktoś miał styczność z wygaśnięciem prawa użytkowania wieczystego gruntu i wie jak wygląda proces ubiegania się o wynagrodzenie za wzniesione budynki w takiej sytuacji? Ciężko (...) czytaj dalej»
-
przez: yokibagam | 2023.9.26 11:4:39
Jestem podwykonawcą i generał dla którego pracowałem jest mi winien dość dużą sumę pieniędzy. Od tego czasu zmienił nazwę firmy i obecnie działa pod tą samą nazwą co wcześniej, z dodanym (...) czytaj dalej»
-
Dlaczego prawo cywilne jest trudne do zrozumienia?
przez: eshonbela | 2023.9.26 11:23:8
Wygląda na to, że nie mogę od razu niczego zrozumieć. Niejednokrotnie muszę czytać przepisy, nawet najprostszy, najbardziej podstawowy art. 19 kodeksu cywilnego. Rzadko spotykam się z tym w prawie (...) czytaj dalej»
-
przez: Marta0026 | 2023.9.27 22:1:53
Mam problem z tłumaczniem u notariusza, tłumacz przysięgły z powodów zdrowotnych nie może uczestniczyć w spotkaniu (partner jest obcokrajowcem) czyli nie dojdzie do skutku ppdpisanie oświadczenia (...) czytaj dalej»
-
Potrzebna porada: Jak rozumieć i dobrze sobie radzić w prawie karnym?
przez: uidhufsno | 2023.9.29 10:52:14
Mam 1L i w tym semestrze zdaję prawo karne. Szukam ogólnej porady od obecnych studentów prawa, którzy również ukończyli kurs i dobrze sobie na nim poradzili. Czytam przypadki i krótko je omawiam, (...) czytaj dalej»
-
Likwidacja stanowiska pracy, odprawa, wypowiedzenie
przez: sadlv89 | 2023.9.29 22:9:50
Witam. Znajoma dowiedziała się, że sklep, w którym pracuje zostanie zamknięty. Pracuje tam 3/4 lata. Przesłanki, że tak się może stać były od dłuższego czasu, ale już postanowione. Dodam, (...) czytaj dalej»
-
Zasiedzenie gospodarstwa rolnego
przez: Arto94pl | 2023.9.30 11:42:57
Aby przeprowadzić sprawę o zasiedzenie gospodarstwa rolnego czy muszą być wszyscy współwłaściciele na sprawie ? proszę o odpowiedź. czytaj dalej»