Archiwum Forum Maj 2025
(19 tematów na forum)
-
Prawo jazdy przeterminowane o dzień - czy grozi cofnięcie uprawnień?
przez: Pawelagd | 2025.5.5 20:49:20
Witam wszystkich. Mam wielką prośbę j pytanie. Moje prawo jazdy straciło ważność o jeden dzień. Zatrzymała mnie policja, ponieważ na terenie zabudowanym przekroczyłem prędkość o 15 km/h. (...) czytaj dalej»
-
Wielkość piwnicy w wspólnocie - czy mogę domagać się większej komórki?
przez: MarcinC90 | 2025.5.6 19:49:21
Witam, Temat dotyczy wielkości piwnicy przydzielonej do użytku mojemu lokalowi w wspólnocie mieszkaniowej, mianowicie mam najmniejszą komórkę w piwnicy spośród wszystkich lokatorów w mojej klatce. (...) czytaj dalej»
-
Ulga mieszkaniowa - czy można spłacić auto z pieniędzy ze sprzedaży?
przez: mimolioris | 2025.5.9 16:9:31
Dzień dobry, Mam następujący przypadek: (kwoty uogólnione) Sprzedałam mieszkanie przed upływem 5 lat od nabycia za 300 tys. zł. Planujemy z Małżonkiem zakup domu (wkład własny + kredyt (...) czytaj dalej»
-
Szukam prawnika zajmującego się odszkodowaniami za błąd lekarski z wawy
przez: MichalTom97 | 2025.5.10 10:57:14
Wątek może przedawniony, ale dla kogoś nowego namiary na Tymoteusza Zycha z Warszawy mogą się przydać. Pomógł mi po nieudanej operacji mojej nogi a dlatego go wybrałem bo ma opinie konkretnego (...) czytaj dalej»
(Zobacz 54 odpowiedzi) | Strony: 1 2
-
Odzyskanie paszportu podczas śledztwa za fałszowanie dokumentów
przez: MICHAL | 2025.5.12 12:3:23
jak odzyskac paszport jestem oskarzony o falszowanie podpisow na fakturach,przyznalem sie do tego ale policja jeszcze prowadzi sledztwo od roku czasu,prokurator zastosowal wobec mnie dozor i zabral paszport,czy (...) czytaj dalej»
-
Podział spadku między rodzeństwo - jak sprawiedliwie podzielić majątek?
przez: ****************@*****.*** | 2025.5.12 12:43:18
Witam, 2 lata temu odszedł mój ojciec, nie zostawił po sobie testamentu, mamy spory dom z działką i 2 hektary ziemi do podziału, jest nas czwórka rodzeństwa i matka, nie możemy się dogadać, (...) czytaj dalej»
-
Wyodrębnienie KW garażu ze zbiorowej księgi wieczystej
przez: Magdalenadzi123 | 2025.5.12 16:52:25
Myślę o zakupie garazu z gruntem w użyteczności wieczystej i zbiorowym numerem księgi wieczystej na którym figuruje 15 garaży w szeregu (nie są one w budynku mieszkalnym/bloku tylko jako osobna (...) czytaj dalej»
-
Czy legalne jest pobieranie opłat za dostęp do działu VIP na stronie?
przez: Hazzzz | 2025.5.18 23:52:22
Witam chciałbym otworzyć swoją stronę internetową i myślę na dodaniem subskrypcji gdzie ludzie za pewno opłat będą mieli dostęp do działu VIP. I teraz czy to legalne ?? czytaj dalej»
-
Darowizny na cele kultu religijnego - czy urząd może je zakwestionować?
przez: renata_siedl | 2025.5.20 22:40:21
Witajcie, W latach 2020-21 zrobiłam dwukrotnie dla parafii darowiznę na cele kultu religijnego, raz 5k pln a drugi 6k pln. Z mojego prywatnego konta na konto parafii. W ubiegłym roku urząd skarbowy (...) czytaj dalej»
-
Pełnomocnik procesowy a wypłata zachowku - czy może podać swoje konto?
przez: NowicjuszWsprawie | 2025.5.21 13:32:15
Witam, jestem w trakcie sprawy o zachowek i mam pytanie odnośnie reprezentowanie mnie przez mojego pełnomocnika. Mój pełnomocnik dostał pełnomocnictwo procesowe i moje pytanie brzmi: Czy pełnomocnik (...) czytaj dalej»
-
Sprzedaż domu przed odbiorem - czy przepadam 5 lat zwolnienia z podatku?
przez: Maciekkkkk | 2025.5.23 21:24:48
Witam. Nie do końca wiem, czy dać to zapytanie tutaj, czy w prawie podatkowym. Mam diałkę od 2020 na której ropocząłem budowe domu. W tym momencie prawie stan deweloperski. Chcę sprzedać dom (...) czytaj dalej»
-
ZFŚS - dofinansowanie gdy faktura na ojca dziecka po rozwodzie
przez: aciurzynskadsp | 2025.5.26 11:29:34
potrzebuję pomocy w zakresie funduszu ZFŚS ponieważ pracownik złożył wniosek o dofinasowanie wypoczynku dziecka , a faktura jest wystawiona na ojca dziecka który nie jest wskazany w oświadczeniu (...) czytaj dalej»
-
Wypowiedzenie vs porozumienie stron - która forma obowiązuje?
przez: PracownikPR | 2025.5.26 18:43:26
Witam Mam podpisane porozumienie stron z datą przyszłą, ale chciałem zakończyć współpracę wcześniej (Pracodawca jest temu bardzo niechętny). Czy mogę złożyć wypowiedzenie czy może muszę (...) czytaj dalej»
-
Oświadczenie eksmisyjne - może podpisać jeden z dwóch właścicieli?
przez: Wikaa | 2025.5.27 8:13:52
Dzień dobry. Co zrobić gdy w sytuacji oświadczenia osób do wskazanego adresu w razie eksmisji może podpisać się jedna z dwóch właścicieli? Druga osoba przebywa w placówce opiekuńczo leczniczej (...) czytaj dalej»
-
Zachowek po spadku - jak wystąpić bez pełnej dokumentacji?
przez: Nowy121212 | 2025.5.28 11:37:4
Dzień dobry. Mam pytanie dotyczące zachowku. Spadek po bliskiej osobie odziedziczyła jedna osoba na podstawie testamentu. Znam mniej więcej skład majątku, ale nie wszystko dokładnie. Czy to błąd, (...) czytaj dalej»
-
przez: Nowy121212 | 2025.5.28 11:43:18
Dzień dobry. Mam pytanie dotyczące zachowku. Spadek po bliskiej osobie odziedziczyła jedna osoba na podstawie testamentu. Znam mniej więcej skład majątku, ale nie wszystko dokładnie. Czy to błąd, (...) czytaj dalej»
-
przez: Nowy121212 | 2025.5.28 11:43:48
-
L4 w ciąży po zakończeniu umowy o pracę
przez: p4w6i | 2025.5.28 19:11:50
Witam mam taki problem i chciałam zaczerpnąć porady. Jestem w ciąży i właśnie kończy mi się umowa której nie chcą mi przedłużyć (mogą bo nie jestem jeszcze w 12 tygodniu ciąży), czy jeśli (...) czytaj dalej»
-
L4 w ciąży po zakończeniu umowy o pracę
przez: p4w6i | 2025.5.28 19:13:22
Witam mam taki problem i chciałam zaczerpnąć porady. Jestem w ciąży i właśnie kończy mi się umowa której nie chcą mi przedłużyć (mogą bo nie jestem jeszcze w 12 tygodniu ciąży), czy jeśli (...) czytaj dalej»