Archiwum Forum Styczeń 2005
(72 tematów na forum)
-
Szkoda wyrządzona przez nieletniego.
przez: b a | 2005.1.3 14:44:5
Art. 427.kc: Kto z mocy ustawy lub umowy jest zobowiązany do nadzoru nad osobą, której z powodu wieku albo stanu psychicznego lub cielesnego winy poczytać nie można, ten obowiązany jest do naprawienia (...) czytaj dalej»
-
PROPOZYCJE na usprawnienie forum
przez: malaga | 2005.1.3 15:25:54
Stare forum było lepsze, co to jest teraz?nie chce mi się tego otwoerać, beznadziejne... czytaj dalej»
-
Warunki przyznawania renty rodzinnej
przez: ****3@**.** | 2005.1.3 23:31:29
Czesc, moj mąż zmarł dwa lata temu i mowiono mi w ZUS-ie ze nie może minąć wiecej jak półtora roku od ustania ostatniego zatrudnienia, mój mąż zmieścił się w tym termiie, minęło 12 miesiecy. (...) czytaj dalej»
-
przez: wojtek | 2005.1.4 13:26:39
Ze smutkiem przeczytałem poprzednią wypowiedz w której autor doradza pytajacej Pani w jaki sposób należy oszukać sąd - poprzez zawyżanie kosztów prowadzenia domu. Miałem przed laty sytuację (...) czytaj dalej»
-
przez: Studiosus | 2005.1.4 23:7:0
Czyn użycia podrobionego lub przerobionego dokumentu za autentyczny zagrożony jest karą od 3 miesięcy do 5 lat pozbawienia wolności (art. 270 § 1 kk). Karalność takiego przestępstwa przedawnia (...) czytaj dalej»
-
PRAWA, KTÓRE PRZYSŁUGUJĄ PRACUJĄCYM NA CZARNO
przez: bbb | 2005.1.6 10:49:17
Możesz wystapić do sądu pracy z pozwem o stwierdzenie, że łaczył Cię z pracodawcą stosunek pracy, ale sprawa jest trudna do udowodnienia, musisz mieć świadków,możesz zwrócić się o pomoc (...) czytaj dalej»
-
Dziecko z konkubinatu w nowym, legalnym związku...
przez: donia | 2005.1.6 11:11:24
Pozbawienie władzy rodzicielskiej nie zwalnia z obowiązku alimentacji biologicznego ojca. Dopiero przysposobienie pani syna przez obecnego męża zwolniłoby biologicznego ojca z obowiązku płacenia (...) czytaj dalej»
-
przez: ter35 | 2005.1.6 13:33:33
Bardzo dziekuje za odpowiedz i mam jeszcze pytanie w jaki sposob zabezpieczyc rzeczy ktore kupowalam dawno na raty i nie mam na nie faktur Jak udowodnic ze to moj telewizor , stary coprawda komputer wart (...) czytaj dalej»
-
Adwokat mojej żony skłamał w piśmie procesowym w celu uniknięcia opłat sądowych
przez: mmmm | 2005.1.6 17:40:5
Adwokata pod ścianę czytaj dalej»
-
przez: majki | 2005.1.7 12:14:19
Witam Czy na usypanie wału ziemi w granicy działki jest potrzebne pozwolenie na budowę czy zgłoszenie. Posiadamy działkę gdzie wzdłuż jednego boku jest taki usypany wał ( 24 m dł., 1,5-2 m szer., (...) czytaj dalej»
-
przez: cypis1m | 2005.1.7 17:33:15
prosze o kontakt na meila cypis1m@o2.pl mam podobna sprawe i potrzebuje skonsultowac sie czytaj dalej»
-
Alimenty - co jesli ojciec nie pracuje?
przez: zobowiązany | 2005.1.8 13:54:15
Ech...prawniku,prawniku...Jakbyś dostał kasę,za udowodnienie marnych szns na uzyskanie pracy,to inaczej byś "zapiał". Dogrzebałbyś się do Konstytucji PRL,gdzie w art.19 pkt 1 jest zapis (...) czytaj dalej»
-
przez: kontroler | 2005.1.8 19:37:53
Co ma naczelnik urzędu skarbowego do inspektora kontroli skarbowej? W US może być tylko inspektorkontroli podatkowej czytaj dalej»
-
Zrzeczenie się spadku - czy u notariusza można??
przez: fk77 | 2005.1.10 0:0:0
Witam, Sytuacja jest taka: minęło już 6 m-cy od śmierci spadkodawcy, więc spadkobiercy przyjmują spadek wprost. Lada moment sąd tylko to potwierdzi - formalnie. Spadkobierców jest trzech (żona (...) czytaj dalej»
-
Zostałem wprowadzony w błąd przy przyznaniu mi podwyżki
przez: *****1@****.** | 2005.1.10 22:23:6
Dziekuje bardzo za porady!!!! Sa one dla mnie bardzo wazne. Cala sytucja jest dla mnie bardzo przykra i wszelkie slowa, szczegolnie ze strony osób kompetentnych, takich jak wy, sa dla mnie ogromnym wsparciem. (...) czytaj dalej»
-
przez: Belcik | 2005.1.10 22:57:59
Standard, 15 członków. Jeśli nie prowadzicie działalności gospodarczej, a wszysctkie środki przeznaczacie na działalność statutową, to nie jesteście objęci podatkiem. czytaj dalej»
-
przez: Korek | 2005.1.11 8:12:23
Cześć! Nie masz się co martwić że zaniżyłeś koszt drzewa wg Kodeksu Karnego jest to przestępstwo.Na rozprawie przed Sądem nie zapomnij poprosić aby Sąd żądał od sprawców zadośćuczynienia (...) czytaj dalej»
-
przez: agamar2381 | 2005.1.11 12:46:47
To jest uzależnione od wewnętrznych procedur Banku. Są Banki, które udzielaja tego rodzaju pożyczek z opóźnionym terminem spłaty pierwszej raty - niestety nie potrafę powiedzieć, który to dokładnie (...) czytaj dalej»
-
przez: kku2 | 2005.1.11 18:31:35
po matce już otrzymałeś spadek. po ojcu należy przeprowadzić postępowanie spadkowe. a później dział spadku czytaj dalej»
-
Podatek od spadku dla żony i córki - razem czy osobno?
przez: kku2 | 2005.1.11 18:39:9
w podatku od spadków i darowizn jest dużo ulg i zwolnień. jeżeli mieszkacie panie w tym mieszkaniu i będziecie zamieszkiwać przez najbliższe 5 lat to mieszkanie do 110m.kw. będzie zwolnione z podstawy (...) czytaj dalej»
-
Spadek obciążony długami i czy mam do niego prawo-pilne pomocy
przez: kku2 | 2005.1.11 18:42:7
nie. czytaj dalej»
-
przez: kku2 | 2005.1.11 18:56:32
nie. Podatkowi od spadków i darowizn podlegają rzeczy i prawa majątkowe znajdujące sie w Polasce czytaj dalej»
-
przez: kku2 | 2005.1.11 19:1:8
umowy przenoszące właśność nieruchomości muszą być sporzadzone w formie aktu notarialnego. umowa pożyczki nie musi mieć takiej formy. Jeżeli pożyczasz pieniądze osobie obcej to umowa podlega (...) czytaj dalej»
-
przez: Metod | 2005.1.11 19:34:50
Witam, Im wiecej opini poznalem tym bardziej nie wiem czego moge sie spodziewac... A tak poza tym, do dzisiaj nie dostalem wezwania do sadu... Pozdrawiam czytaj dalej»
-
Jak wyciągnąć konsekwencje? Urzędowy kłamca
przez: Necrotrup | 2005.1.11 19:43:45
Z tego, co piszesz wynika, że ów urzędnik dopuszcza się tak zwanego fałszu intelektualnego dokumentu, a więc przestępstwa opisanego w art. 271 kk. Właściwym rozwiązaniem byłoby więc złożenie (...) czytaj dalej»
-
przez: marekmz | 2005.1.11 20:35:4
Dzieki za odpowiedz, a jezeli mozna prosić - to jakie jest nailepsze wyjście w takiej sytuacji (aby ewentualnie mieć tzw. "spokojną głowę") Serdecznie Pozdrawiam czytaj dalej»
-
ZUS - student - działalność gospodarcza
przez: Wojtek | 2005.1.12 9:58:17
A ja mam takie pytanie : Jestem studentem zatrudnionym na umowe zlecenie. Moj szef nie placi Zusu z mojego tytulu ( dlatego przeszlismy z umowy o prace na umowe zlecenie - student do 26 roku jest zwolniony). (...) czytaj dalej»
-
Egzekucja z wynagrodzenia - umowa zlecenie, postępowanie przed sądem
przez: maciejszr | 2005.1.12 16:43:16
hi , dzieki za obszerna i szczegolowa wypowiedz , sad zasugerowal teraz ugode , netia ma to rozwarzyc w ciagu 7 dni... czytaj dalej»
-
Tato zmarł został kredyt pomocy!!
przez: dorota | 2005.1.12 22:52:36
Bank oczywiście ma prawo dochodzenia swojego. Moze umorzyć, jeśli spadkobiercy przedstawią dokumenty o dochodach.. ale to tylko dobra wola urzednika. Jeśli nie ma nic do dziedziczenia prościej jest (...) czytaj dalej»
-
Jak pozbyć się udziałów w spółce z o.o.??
przez: nikitas | 2005.1.13 0:0:0
Stałam się przez przypadek, nie przemyślawszy współudziałowcem (jednym z dwóch) w spółce zoo...Z grzeczności, bo do tego trzeba dwojga. Teraz obawiam się, że mogę dorobić się z tego tytułu (...) czytaj dalej»
-
przez: sylwia7876 | 2005.1.13 11:58:25
Co z tego ze obowiazuję te druki od 2001 roku. Czy pani kupując samochód poraz pierwszy tez była taka wszechwiedząca? Amoże zanim podejmie sie decyzje, trzeba bedzie sie zaopatrzec w dzienniki ustaw? (...) czytaj dalej»
-
przez: Marek | 2005.1.14 11:5:51
Do radcy prawnego, który uwzględniając wysokość planowanej inwestycji określi jaka forma będzie najlepsza. Osobiście uważam, że powinna to być spółka z ograniczoną odpowiedzialnością. Pozdrawiam (...) czytaj dalej»
-
Mieszkanie komunalne do rozbiórki
przez: grze_g | 2005.1.16 0:0:0
Bardzo proszę o poradę w następującej sprawie. Jestem najemca mieszkania komunalnego, w którym jest zameldowana moja żona i moi rodzice. Moja żona jest właścicielką polowy domu, która dostała (...) czytaj dalej»
-
Prawo pracy - wyrok w zawieszeniu
przez: miro | 2005.1.16 3:14:35
tez mam wyrok w zawieszeniu i chce go zkreslic z listy karanych ale jak? czytaj dalej»
-
przez: 1czer64 | 2005.1.17 18:53:7
Jako poręczyciel sama zaczęłam czynić kroki zmierzajace do sprawdzenia, czy kredyt zaciągniety prze firmę byłego męża (na domu jest hipoteka) spłacił kredyt. W czerwcu ubiegłego roku dowiedziałam (...) czytaj dalej»
-
przez: maciek | 2005.1.17 21:12:52
Nie zdecydowanie spółka cywilna w obecnej postaci nie jest osobą prawną jest to umowa przedsiębiorców lub osób fizycznych. art 860KC czytaj dalej»
-
przez: rgk | 2005.1.17 22:48:51
Pracodawca w 4 oddziałach zatrudnia 570-650 pracowników (nikt nie jest pewny, ale w tych granicach zatrudnienie). W jednym oddziale pracodawca zawiadamia związki o zamiarze zwolnień 24 pracowników (...) czytaj dalej»
-
przez: Johny Dalmoo | 2005.1.18 13:26:35
też chcem sprowadzić samochód, dowiadywałem sięw urzędzie celnym i nadal obowiązują stare przepisy czylii na samochody powyżej 8 lat 65 % akcyzy do odwołania czytaj dalej»
-
Czy sprzedając produkt musze posiadać firmę?
przez: coldzik | 2005.1.18 18:11:8
Hmm ale czy przy takim rozwiazaniu to nie kolega bedzie musial rozpowszechniac oprogramowanie? Nie znam sie na tym ale chyba umowa o dzielo w moim przypadku byla by tylko zleceniem zrobienia oprogramowania, (...) czytaj dalej»
-
przez: aaaa | 2005.1.18 22:48:2
przy ustalaniu alimentów sąd może brać pod uwagę Twoje zarobki ale komornik nie może ruszyć nic co należy do Twojego majątku odrębnego czytaj dalej»
-
Nieuczciwy fachowiec-naprawa pralki
przez: melodyn | 2005.1.19 8:10:28
Ale chodzi o to, że za drugim razem wziął zaliczkę na dalszą naprawę i już się nie pojawił i jestem pewna, że się nie pojawi, bo nie odbiera telefonów jak mu sie wyswietla mój nr, a jak dzwonie (...) czytaj dalej»
-
Odszkodowanie a majątek współny
przez: donata | 2005.1.19 12:56:5
Jest majątkiem wspólnym i będzie brane pod uwagę przy podziale majątku, tylko odszkoddowanie z tytułu utraty zdrowia jest osobistą własnością. czytaj dalej»
-
przez: welski | 2005.1.19 17:10:47
TAK .wyglada to tak azeby przejsc n a emeryture od 60 trzeba przepracowac ogolem 25 lat w tym 15 w szczegolnych warunkach lub w szczegolnym charakterze.Skonczyles 56 lat a 60 w 2009 ale spelniles podstawowy (...) czytaj dalej»
-
Pracownik banku wyłudzał kredyt podrabiając podpis - czy ubiegać o odszkodowanie
przez: DAWID | 2005.1.20 7:52:51
art. 62 k.p.k. i art. 448 kc w związku z art. 24 § 1 kc byłby tu moim zdaniem stosowny. Pamiętaj, masz czas do czasu otwarcia przewodu sądowego, tj. wyznaczenia terminu rozprawy na której odczytany (...) czytaj dalej»
-
Czy okres wypowiedzenia jest nie do pominięcia???
przez: b a | 2005.1.21 10:2:29
możesz rozwiązać umowe za porozuminiem stron - umowa ulegnie wówczas rozwiązaniu w ustalonym w poozumieniu terminie. Albo wypowiedzieć umowę a okres wypowiedzenia skrócić w porozumieniu z pracodawcą. (...) czytaj dalej»
-
przez: victea | 2005.1.21 14:36:46
Czy to był Komornik z II Rewiru w Olsztynie? Taki sam cham. czytaj dalej»
-
pytanie o umowe najmu-jak mozna od niej odstapic?
przez: pakt | 2005.1.23 13:47:3
Znalazłem Pani pytanie na Forum. Nie bardzo umiem sie poruszac na forum, a ponieważ znalazlem wątek najmu, mam pytanie. Nie wiem gdzie mogę znalesc wzory umowy najmu lokalu mieszkalnego na cele działalności (...) czytaj dalej»
-
Czy osoba wynajmująca lokal pod działalność gospodarczą może podwyższyć czynsz?
przez: pakt | 2005.1.23 14:5:10
Znalazłem Pana pytanie na Forum. Nie bardzo umiem sie poruszac na forum, a ponieważ znalazlem wątek najmu, mam pytanie. Nie wiem gdzie mogę znalesc wzory umowy najmu lokalu mieszkalnego na cele działalności (...) czytaj dalej»
-
Struktura sprzedaży i VAT nieodliczalny!
przez: mkzibi | 2005.1.24 0:53:19
Witam! Oczywiście nie stosuję stawki 0% tylko "zwolnioną". Co do firm to żeczywiście nie odsprzedają internetu. Juz im wystawiłem korekty z 22% na zwolnioną (chyba słusznie ?). MAm jeszcze (...) czytaj dalej»
-
przez: Magpod | 2005.1.24 13:2:34
Twoja Małżonka moze złożyć wniosek o przywrócenie terminu do złożenia apelacji od wyroku (ew. sprzeciwu jeśli zapadł wyrok zaoczny). Wniosek ten trzeba złożyć w terminie do złożenia danego (...) czytaj dalej»