Archiwum Forum Kwiecień 2006
(77 tematów na forum)
-
Przemoc domowa a praca na czarno - czy może stracić dzieci?
przez: mak | 2006.4.20 21:15:7
Powinna sprawę sgłosić na policję. To zawsze działa czytaj dalej»
-
Rozwód bez orzekania o winie i jednoczesny podział majątku
przez: darek9634 | 2006.4.21 8:45:28
Dlaczego bez orzekania o winie - będzie szybciej i prościej. Natomiast z podziałem majątku już nie. Czy sąd powołuje biegłego do oszacowania wartości nieruchomości, czy też ma to zrobić jedna (...) czytaj dalej»
-
Kupno samochodu z wadami ukrytymi - unieważnienie umowy po rejestracji
przez: tedid | 2006.4.21 15:17:35
Witam, proszę o poradę co w danej sytuacji robić. Kupiłem samochód (Umowa - osoba fizyczna), w ogłoszeniu była informacja : stan bardzo dobry, serwisowany. W Umowie jest zapis, że Sprzedający (...) czytaj dalej»
-
Założenie spółki cywilnej na kartę podatkową bez VAT
przez: EDI24 | 2006.4.21 16:14:21
w spółce cywilnej umowę niekoniecznie trzeba spisywać można ją zawrzeć słownie nie jest potrzebny do tego notariusz. poprostu każdy z wspólników musi złożyc podanie w U.G o rozpoczecie dzialalności (...) czytaj dalej»
-
Odpowiedzialność prezesa za wyłudzenia po upadłości firmy
przez: ambi | 2006.4.21 16:28:49
Wyłudzenia a odpowiedzialność zarządu Witam Was, Syt jest taka znajomy byl prezesem pewnej firmy w 2000 roku oglosili upadlość poprostu zbankrutowali, pewna firma wniosła sprawe do sadu gdyż nie (...) czytaj dalej»
-
Odpowiedzialność prezesa za wyłudzenia po upadłości firmy
przez: ambi | 2006.4.21 16:36:55
Wyłudzenia a odpowiedzialność zarządu Witam Was, Syt jest taka znajomy byl prezesem pewnej firmy w 2000 roku oglosili upadlość poprostu zbankrutowali, pewna firma wniosła sprawe do sadu gdyż nie (...) czytaj dalej»
-
Deweloper odmawia drugiego kanału wentylacyjnego w kuchni otwartej
przez: cicci | 2006.4.21 21:19:8
Po pierwsze udać się do starostwa z pismem zawiadamiającym o niezgodności budowanego obiektu mieszkalnego z przepisami prawa budowlanego. Pismo zostawić u Inspektora Nadzoru Budowlanego. Zażądać (...) czytaj dalej»
-
Odmowa renty przez ZUS mimo lat pracy - szanse w sądzie
przez: bill471 | 2006.4.21 21:55:35
powinien w ciagu 30 dni odwolac sie do sadu za posrednictwem ZUS , ZA SAD PLACIC NIE TRZEBA !! czytaj dalej»
-
Żona domaga się alimentów mieszkając razem - wspólne opłaty mieszkania
przez: magdza | 2006.4.22 17:15:30
ja mam za to inne zdanie . Mój mąż wszystkim rozpowiada jaki on jest nieszczęsliwy bo za wszystko płać. Tylko prawda jest inna za mieszkanie płacimy na pół z za światło płacę ja całość (...) czytaj dalej»
-
Prawo do części gruntów sprzedawanych przez spadkobierczynię
przez: __FRIX__ | 2006.4.23 13:30:17
Siostra otrzymała w spadku od rodziców dom wraz z otaczającymi go gruntami ornymi. Teraz zamierza sprzedać grunty na działki. Czy należy mi sie od niej coś z tego tytułu? czytaj dalej»
-
Zwolnienie dyscyplinarne za odmowę przeniesienia do innego miasta
przez: mrozowskim | 2006.4.24 12:40:41
Pracodawca nie powinien tak postąpić, ponieważ nie jest to zgodne z kodeksem pracy. Jednak pracodawca może tak zrobić i takie wypowiedzenie będzie skuteczne. Oczywiście pracownikowi przysługuje (...) czytaj dalej»
-
Wymiar urlopu przy przejściu z 3/4 na pełny etat w trakcie roku
przez: Wiera | 2006.4.24 13:0:51
Pracuję od 1 stycznia 2006 na 3/4 etatu (staż pracy ponad 10 lat - czyli 26 dni proporcjonalnie) z dniem 1 kwietnia przeszłam na cały etat. Jaki wymiar urlopu teraz bede miała ?? . Nadmieniam , że (...) czytaj dalej»
-
Urlop szkolny na studia w piątki - kto ma rację
przez: katrinc | 2006.4.24 15:34:47
Witam, wszystkich może ktoś mi pomoże! W naszej firmie jest pewna rozbieżność dotyczaca urlopów szkoleniowych. Okolo 60 osób zostala wyslana na studia o konkretnym profilu dotyczącym naszej branży. (...) czytaj dalej»
-
Odwieszenie kary w zawieszeniu po popełnieniu nowego przestępstwa
przez: ecu | 2006.4.24 18:51:56
to dobrze że nie ty jesteś od wsadzania barani łbie czytaj dalej»
-
Egzekucja alimentów od nieściągalnego ojca dziecka
przez: kamelka | 2006.4.25 14:35:15
Ojciec mojego dziecka od 4 lat nie płaci mi alimentów co mam zrobić żeby je wyegzekwować ? Aimentacja z dalszej kolejności czyli dziadków nie przyniosła rezultatu ze względu na mały ich dochód.Komornik (...) czytaj dalej»
-
Rozliczenie nadgodzin w systemie 4-miesięcznym z sobotą
przez: mniki | 2006.4.25 14:52:3
Może ktoś mi wyjaśni najprościej jak można na moim przykładzie jak mam rozliczyć pracownika, który w miesiącu kwietniu przepracował 189 godzin gdzie norma jest 152. Z tego 7h40m pracował w sobotę (...) czytaj dalej»
-
Przyspieszenie prawomocności wyroku po blokadzie konta pracodawcy
przez: ewka1307 | 2006.4.25 15:5:54
Jakie przepisy regulują ,jakie procedury należy zachować przy staraniau się o uzyskanie w możliwie szybkim terminie wyroku prawomocnego z sądu.? Pracodwaca oc, jako strona ,która przegrala sprawe,sam (...) czytaj dalej»
-
Eksmisja lokatorów komunalnych z dobrze prosperującymi firmami
przez: nagrabello | 2006.4.25 15:19:40
Witam, Moja Mama jest współwłaścicielką małej, zrujnowanej kamieniczki w warszawskich Włochach. Większość mieszkań zajęta jest przez lokatorów z czasów komuny. Niestety, cały czas zarządzaniem (...) czytaj dalej»
-
Eksmisja lokatorów komunalnych z dobrze prosperującymi firmami
przez: nagrabello | 2006.4.25 16:5:29
Moja Mama jest współwłaścicielką małej, zrujnowanej kamieniczki w warszawskich Włochach. Większość mieszkań zajęta jest przez lokatorów z czasów komuny. Niestety, cały czas zarządzaniem (...) czytaj dalej»
-
Opłaty za złożenie wniosku o alimenty dla córki
przez: _nieszczesliwa_ | 2006.4.25 22:53:25
Witam.Chcę starac się o alimenty dla córki i mam pytanie czy są jakieś opłaty za złożenie wniosku o alimenty?Ewentualnie gdzie znajdeę info na ten temat. czytaj dalej»
-
Wymeldowanie męża z kwaterunku po udowodnieniu romansu
przez: aniawlo1 | 2006.4.25 23:38:28
Witam...Moj maz i Ja jestesmy głownymi najemcami kawalerki-kwaterunku chciałabym sie dowiedziec jak taka sprawa wyglada z punktu widzenia prawnego?Czy moze sad wyrzucic meza z kwaterunku jezeli udowodnie (...) czytaj dalej»
-
Zmiana opieki z matki na ojca dla 15-latki - procedura sądowa
przez: berta13 | 2006.4.25 23:58:37
Witam!! Mam kilka pytań w związku z prawem do opieki. Cała sytuacja dotyczy mojej koleżanki, która obecnie mieszka z matką taka była ostatnia decyzja sądu, z tym że ona nie chce z nia mieszkać, (...) czytaj dalej»
-
Rozwód z żoną unikającą rozpraw przez zaświadczenia lekarskie
przez: sunrise | 2006.4.26 0:51:14
Witam! Mam pytanie - czy można dostać rozwód z kobietą, która od prawie roku unika rozpraw, a teraz na kilka dni przed kolejną rozprawą załatwiła sobie wariackie papiery, w celu niedopuszczenia (...) czytaj dalej»
-
Wymeldowanie osób przy zamianie mieszkań spółdzielczych
przez: Debora | 2006.4.29 2:25:22
Witam Mam pytanie odnosnie wymeldowania osób z mieszkania spółdzielczego przy zamianie mieszkań Chcicalabym zamienic mieszkanie spółdzielcze na spółdzielcze W mieszkaniu na ktore chcialabym sie (...) czytaj dalej»
-
Wymiar urlopu po latach pracy i nauki - kiedy przysługuje większy wymiar
przez: ANDRZEJ | 2006.4.29 11:38:33
ILE DNI POWINNO SIĘ PRACOWAĆ W MAJU 2006 W BUDŻETÓWCE CO Z 1 I 3 MAJA? czytaj dalej»
-
Dalsze kroki po sądowym spisie majątku spadkowego
przez: dzieju | 2006.4.30 12:24:6
sąd orzekł że każdemu należy się po 316 , jest nas piecioro,żona zmarłego ojca i czworo dzieci pełnoletnich.Jestem ze związku pozamałżeńskiego i to ja wnosiłem do sądu o sporządzenie spisu (...) czytaj dalej»
-
Zmiana nazwiska po ślubie - czy może być problemem w przyszłości?
przez: karola | 2006.4.30 23:35:15
witam Przepraszam, że nie odp. na twoje pytanie ale jestes dla mnie Viki ostatnią deską ratunku. mam ślub za 2 miesiące i nie przyjełam nazwiska męza - teraz bardzo tego żałuje i chciałabym bardzo (...) czytaj dalej»