Archiwum Forum Październik 2008
(120 tematów na forum)
-
Pozbawienie praw rodzicielskich a obowiazek alimentacyjny
przez: as alimenty.pl | 2008.10.29 12:55:28
Ojciec zostaje pozbawiony praw rodzicielskich ale nie obowiązków tak więc pieniądze płacić musi. Nie wiem tylko czy sąd w Pani sytuacji zgodzi się na pozbawienie praw. Nie ma Pani zbyt mocnych (...) czytaj dalej»
-
Praca zmianowa 12-godzinna a dodatki za święta i niedziele
przez: telkomp | 2008.10.29 13:52:30
Witam, pracuje na zmiany 12 godzinowe, 40 godzin tygodniowo i w 3 miesięcznym okresie rozliczeniowym. Jestem opiekunem w schronisku dla bezdomnych. Nie pracuje w regularnym systemie tylko np dniówka, (...) czytaj dalej»
-
przez: domin | 2008.10.29 16:42:22
prosze o pomoc czytaj dalej»
-
Odpowiedzialnosc za zalanie mieszkania przez firme
przez: Beata | 2008.10.29 20:13:9
Wykonujący remont posadzki fachowiec nie uszczelnił wylewki i zalał mieszkanie sąsiada mieszkającego piętro niżej. W chwili obecnej sąsiad sam dokonał remontu w zakresie przekraczającym zakres (...) czytaj dalej»
-
Czas oczekiwania na rozprawę apelacyjną w sądzie
przez: Kasieńka | 2008.10.29 21:44:42
Witam, Mam taki oto problem wygrałam sprawę w sądzie pracy w 1 instancji. Ale pracodawca (nasz ulubiony PFRON) będzie nas gnębił do upadłego i wykorzysta wszystkie środki jakie tylko może żeby (...) czytaj dalej»
-
Roznica miedzy lokalem komunalnym a socjalnym
przez: burczaq | 2008.10.30 14:21:47
Tak - komunalny wynajmuje się bezterminowo, a socjalny na czas określony 3-5 lat. Po tym okresie gmina sprawdza czy dalej spełniasz warunki np. dochodowe i jeśli nie to wyrzuca cię z mieszkania czytaj dalej»
-
Prawa do mieszkania spoldzielczego po rozwodzie
przez: PIOULA | 2008.10.30 15:1:49
Spadki i darowizny na rzecz jednego małżonka pozostają jego majątkiem odrębnym. Skoro mieszkanie jest spółdzielcze, a nie własnościowe i oboje macie prawo tam mieszkać wg statutu spółdzielni, (...) czytaj dalej»
-
Astma oskrzelowa a praca spawacza - ograniczenia zawodowe
przez: morfen | 2008.10.30 15:56:46
Witam mam taki problem od 2 lat pracuje jako spawacz w fabryce samochodów, na ostatniej wizycie badań lekarskich powiedziałem ze mam astme oskrzelową, mimo ze wyniki mam bardzo dobre zarówno spirometri (...) czytaj dalej»
-
Wysokie alimenty i komornik - czy grozi więzienie?
przez: krzysztof | 2008.10.30 16:2:7
Przede wszystkim nie udawaj poszkodowanej bo nikt ci nie karze siedzieć z dziećmi. Skoro jestes taka nieszczesliwa oddaj dzieci ojcu. Przeliczasz wycieranie nosa na kase a ja to robie z przyjemnoscia (...) czytaj dalej»
-
Zwolnienie lekarskie w ciąży a wygaśnięcie umowy o pracę
przez: alina | 2008.10.30 17:1:53
Witam. Proszę o pomoc w sprawie zwolnienia lekarskiego dotyczącego ciąży. Pracodawca zaproponował mi zmianę warunków pracy i płacy na gorsze, a ja pisemnym oświadczeniem nie wyraziłam na nie (...) czytaj dalej»
-
Zajecie nieistniejacych swiadczen przez komornika
przez: | 2008.10.30 17:20:22
zaraz coś mi tu nie pasuje..chyba niemoze bo to jest egzekucja z renty a nie z ruchomości czyli np ze może zająć mi telewizor, chyba ze zmieniłby egzekucje na taka z ruchomości. czytaj dalej»
-
Zachowek - ile czasu i spraw trzeba aby go otrzymać
przez: bnm, | 2008.10.30 18:20:52
nie każdemu czytaj dalej»
-
Holowanie samochodu z parkingu sklepu Biedronka
przez: Marek | 2008.10.30 22:38:8
Zaparkowalem samochod na kilka godzin na parkingu "Biedronki" nie robiac w niej zakupow. Za wycieraczka znalazlem prosbe/grozbe kierownika sklepu, ze pojazdy pozostajace na parkingu ponad godzine beda (...) czytaj dalej»
-
Prawidlowosc kursu franka w umowie kredytu
przez: Mr Eco | 2008.10.30 23:35:15
Szanowna Pani, Nie chciałbym marnowac Pani cennego czasu dlatego odyłam celem zapoznania się ze specyfika ustalania kursów średnich przez NBP oraz uświadomieniem różnicy między Tabelą kursów (...) czytaj dalej»
-
Przepisanie mieszkania z kredytem na inne osoby
przez: Ola | 2008.10.31 0:0:10
Witam, Mam spory problem i nie wiem zupełnie jak go rozwiązać - otóż: 1) moja mama z przyjacielem 2 lata temu wzięli na kredyt mieszkanie od developera, mieszkanie warte 300 tyś. zł, 53m2 2) (...) czytaj dalej»
-
Umorzenie postępowania komorniczego - koniec długu czy nie?
przez: domenika | 2008.10.31 2:9:50
dostałam pismo z dnia 13.12.2007 o umorzeniu postępowania komorniczego zNakaz zapłaty w postanowieniu nakazowym Sądu Rejonowego dnia 30.11.2005r. ,,wobec stwierdzenia bezskutecznosci egzekucji.Uzasadnienie:Dłużniczka (...) czytaj dalej»
-
Ciaza a przedluzenie umowy o prace
przez: Iwcia | 2008.10.31 11:54:17
Jestem w 5 tyg ciąży. Umowa na czas określony kończy mi się 30 listopada a od 1 grudnia mamy podpisać umowę na czas nieokreślony. Wiem że jeżeli powiem teraz o ciąży to pracodawca może nie (...) czytaj dalej»
-
Przepisy o pełnieniu obowiązków mistrza produkcji
przez: michal | 2008.10.31 17:14:53
Witam. Od pewnego czasu pełnie obowiązki mistrza produkcj. Z tego co się oriętuje po pół roku pracodawca powinien cofnąc mnie na poprzednie stanowisko lub awansowac na obecne. Poszukuje aktów prawnych (...) czytaj dalej»
-
Prawa ojca do dziecka po rozstaniu
przez: Hanna alimenty.pl | 2008.10.31 22:13:28
Mój jeszcze mąż , to nieobliczalny psychopata, który manipuluje dziećmi(bliźniakami 11-letnimi chlopcami) na zasadzie sekty prawie dwa lata. Wmówil im, że ich urodzil , że ja ich nie kocham i (...) czytaj dalej»
-
Sprzedaz domu z warunkiem pierwokupu Agencji Rolnej
przez: | 2008.10.31 23:39:44
Właściciel się wycofuje, więc od tego jest umowa przedwstępna zawarta między zbywcą a nabywcą, w tej sytuacji jest poświadczemnie notarialne, co następuje, ze zbywca zobowiązany jest w razie (...) czytaj dalej»