Archiwum Forum Październik 2010
(316 tematów na forum)
-
Czy muszę podawać powód dla którego chcę się zwolnić?
przez: rybit | 2010.10.5 15:17:15
Nie będziesz musiała podawać powodu, dla jakiego odchodzisz z pracy. Możesz, ale nie musisz. czytaj dalej»
-
Sąsiad wycina drzewa - gdzie to zgłosić??
przez: cody44 | 2010.10.5 15:38:40
Nie znam się dokładnie na tych sprawach, ale niech pan to zgłosi na straż miejską, oni powinni się tym zająć. czytaj dalej»
-
przez: eurotatry | 2010.10.5 15:45:8
Witam, jestem zainteresowany rozwinięciem tematu współdziałania, w ramach Państwa propozycji. Jestem ekonomistą, doradca ekonomiczno - prawnym, w wyższym magisterskim wykształceniem stacjonarnym (...) czytaj dalej»
-
Nękają mnie windykatorzy za długi syna
przez: Grazyna32 | 2010.10.5 16:26:19
Mam dorosłego syna, który jest zameldowany w naszym domu. Syn narobił długów i teraz przychodzą do nas windykatorzy. Czy jest jakiś sposób, aby odciąć się od jego długów? czytaj dalej»
-
Różnica metrażu w umowie z faktyczną - dopłata?
przez: mrozowskim | 2010.10.5 16:49:27
To proszę zaproponować deweloperowi, żeby udostępnił Panu mieszkanie w celu dokonania pomiarów, bo inaczej skorzysta Pan z możliwości odstąpienia. To czy Pan to rzeczywiście zrobi jest inną (...) czytaj dalej»
-
CZY MOGE ODEJSC OD MALZONKA Z DZIECMI PRZED ROZWODEM ???
przez: Malgorzata76 | 2010.10.5 19:47:53
Oczywiście, że możesz. Ale najlepiej zrób to z jakimś świadkiem np. mamą, żeby później mąż Ci nie zarzucił, że porzuciłaś go i porwałaś dzieci. Może najlepiej zaciągnąć (...) czytaj dalej»
-
ograniczenie praw rodzicielskich samotnej matce
przez: kasandra29 | 2010.10.5 21:28:38
A dlaczego,mieli by Ci ograniczyć prawa rodzicielskie? Jeśli jesteś w przenośni mówiąc ''normalną matką'' dbasz o potrzeby dziecka,prowadzisz normalny dom to nikt Ci władzy nie ograniczy,ja (...) czytaj dalej»
-
Nota korygująca a faktura korygująca / błąd w fakturze
przez: Roleska | 2010.10.5 23:50:7
Witam, mam pytanie odnośnie błędnie wystawionych faktur. Załóżmy, że to ja jestem wystawiającym fakturę. Wystawiona faktura ma błąd w numerze kolejnym faktury np. 93/2010 zamiast poprawnego (...) czytaj dalej»
-
nie widziałem dziecka miesiąc bo nie wpuszcza mnie jego matka
przez: Dominik30l | 2010.10.6 5:30:18
Witam serdecznie !! Ja jestem ojcem dwu i pół miesięcznego synka a z dziewczyną która jest matką nie jestem już od 5 miesięcy nie byliśmy małżeństwem ja jestem pełnoprawnym rodzicem uznałem (...) czytaj dalej»
-
jak zdobyć koncesję na transport ciężarowy
przez: Henryk44 | 2010.10.6 9:8:12
Należy zdobyć certyfikat kompetencji zawodowych na transport drogowy. Warunkiem otrzymania certyfikatu (upoważniony do jego wydawania został Instytut Transportu Samochodowego) jest zdanie państwowego (...) czytaj dalej»
-
Jak napisać wniosek o ograniczenie praw rodzicielskich?
przez: Anna 43 | 2010.10.6 9:19:52
Wniosek o ograniczenie władzy rodzicielskiej Wnoszę o: ograniczenie władzy rodzicielskiej uczestnika postępowania ................................... nad małoletnim/małoletnią................, (...) czytaj dalej»
-
Sprzedałem samochód przez allegro jak go odzyskać
przez: bino | 2010.10.6 10:18:31
Witam pomóżcie mi przez pomyłkę nie ustaliłem ceny minimalnej jak wystawiałem samochód na allegro i okazało się że ktoś go kupił za grosze. Co mam teraz zrobić jak cofnąć tą tranzakcie?? (...) czytaj dalej»
-
Były pracodawca nie dał mi świadectwa pracy - co robić?
przez: jehhud | 2010.10.6 11:1:16
Pracodawca powinien doręczyć Pani świadectwo pracy niezwłocznie po rozwiązaniu umowy o pracę, jeśli nie jest to możliwe, to powinien doręczyć je Pani bądź to pocztą bądź w jakiś inny sposób (...) czytaj dalej»
-
przez: jehhud | 2010.10.6 11:7:20
Takie sytuacji można zgłaszać do rzecznika konsumentów lub Stowarzyszenia Konsumentów Polskich, informację można również uzyskać pod numerem 0 800 800 008. czytaj dalej»
-
Kiedy moge wnieść pozew-pozbawienie praw rodzicielskich!
przez: angelika26 | 2010.10.6 12:51:37
najlepiej rok czytaj dalej»
-
przez: mrozowskim | 2010.10.6 14:45:2
To znalazłem w ciągu kilku sekund wpisując cofnięcie adopcji w wyszukiwarkę. Niemożność wychowawczego oddziaływania przysposabiających na dorastającą przysposobioną, związanie się jej (...) czytaj dalej»
-
Spadek po głównym najemcy mieszkania komunalnego
przez: michcio1 | 2010.10.6 18:8:17
Moja babcia wyszła drugi raz za mąż, przed ślubem posiadała mieszkanie komunalne (wykupione później po ślubie od gminy), dziadek również posiadał swoje mieszkanie komunalne w którym mieszkał (...) czytaj dalej»
-
Wynajem mieszkania komunalnego
przez: Lewanna | 2010.10.6 18:27:49
Podnajem bez zgody właściciela (jakim w tym wypadku jest gmina) grozi utratą mieszkania jeśli się wyda. czytaj dalej»
-
przez: Lewanna | 2010.10.6 18:29:38
Możesz przedłużyć meldunek czasowy. czytaj dalej»
-
przez: Lewanna | 2010.10.6 18:31:43
Była burza na ten temat. Niestety o tym decydują wewnętrzne regulaminy administracji lub wspólnot mieszkaniowych. Jeżeli pani w administracji powiedziała że nie, to znaczy że nie. czytaj dalej»
-
przez: Lewanna | 2010.10.6 18:39:40
Do jakiegokolwiek zameldowania muisz mieć tytuł prawny. Czyli albo własciciel lokalu w którym zamieszkasz zamelduje Ciebie, albo sam z umową najmu tego dopilnujesz. czytaj dalej»
-
Mam 18 lat i mój ojciec grozi mi śmiercią
przez: mala782 | 2010.10.6 19:43:58
idź na policję , do sądu i powiedz im o swojej sytuacji a dopóki sprawa się nie wyjaśni popytaj swoich koleżanek czy nie mogłabyś u nich zamieszkać czytaj dalej»
-
przez: Jin | 2010.10.6 20:24:29
sorry, już znam odpowiedź czytaj dalej»
-
jak napisać do zus o rozłożenie długu na raty
przez: włoka | 2010.10.7 7:19:38
jak napisać do zus o rozłożenie długu na raty chodzi o alimęty czytaj dalej»
-
Niepłacone składki ZUS przez pracodawcę
przez: dtk | 2010.10.7 7:40:54
Można to zgłosić do ZUS jak również dobrze jest porozmawiać na ten temat i zgłosić takie wątpliwości w Państwowej Inspekcji Pracy. czytaj dalej»
-
Ochorna danych osobowych a Allegro
przez: dtk | 2010.10.7 7:43:25
NIe jest to zgodne z prawem a sprawę można zgłosić na policję, do prokuratury i głównego inspektora ochrony danych osobowych (GIODO). czytaj dalej»
-
11 latek terroryzuje inne dzieci - reakcji brak...
przez: jehhud | 2010.10.7 11:1:52
Jeśli dyrektor rzeczywiście nie reaguje (to zależy także, czy problem był zgłoszony dyrektorowi, czy to tylko Pani przypuszczenia, że o problemie wie), to taką sprawę można zgłosić także do (...) czytaj dalej»
-
Wypadek w drodze z pracy - pracodawca nie uwzględnia tego
przez: mrozowskim | 2010.10.7 12:20:20
Konsultacja z radcą prawnym w najbliższej placówce Państwowej Inspekcji Pracy rozwieje wszelkie wątpliwości Pana jak i pracodawcy w tym zakresie. czytaj dalej»
-
Przeszukany przez policję bez powodu - czy to nękanie?
przez: kittan | 2010.10.7 12:30:29
Witam, chciałbym państwa zapytać o uprawnienia policji. Mam 17 lat i wczoraj zostałem zatrzymany przez policję i przeszukany. Nic przy mnie nie znaleziono więc puścili mnie wolno. Ale moje pytanie (...) czytaj dalej»
-
Ojciec mojej dziewczyny znalazł nasze nagie zdjęcia a teraz nam grozi
przez: dtk | 2010.10.7 16:39:15
Jeśli oboje jesteście pełnoletni to ojciec nie ma prawa - przynajmniej teoretycznie - czegokolwiek wam zabraniać. Co do rozpowszechniania zdjęć to właśnie na niego można założyć sprawę do (...) czytaj dalej»
-
Szef każe mi wykonywać czynności, które nie są uwzględnione w umowie - czy mogę odmówić?
przez: dtk | 2010.10.7 16:44:13
Pracodawca może w dowolnej formie (czyli nie tylko pisemnej ale i ustnie) powierzyć pracownikowi obowiązki lub kazać wykonać czynności, co do wykonania których pracownik posiada kwalifikacje. Oczywiście (...) czytaj dalej»
-
Moja córka zatruła się dopalaczem - chcę oskarżyć producenta - jakie szanse?
przez: dtk | 2010.10.7 16:49:9
A w jaki sposób producent wpłyną na fakt spożycia tego środka przez córkę? Jeśli napiła by się płynu do naczyń i wylądowała w szpitalu został by oskarżony producent tego płynu??? Raczej (...) czytaj dalej»
-
Złapany na seksie z 17latką - sprawa na policji, co dalej????
przez: dtk | 2010.10.7 16:51:23
Jeśli dziewczyna nie potwierdzi gwałtu tylko oświadczy, że działała dobrowolnie i bez przymusu to nic nie będzie. czytaj dalej»
-
przez: pastereczka | 2010.10.7 17:48:17
Dzień dobry, Chciałam poradzić się w pewnej kwestii. Może pokrótce opiszę sytuację. Około rok temu chciałam zapisać się na kurs języka angielskiego w szkole Speak Up. Przy rozmowie z (...) czytaj dalej»
-
jak napisac pozew o zlikwidowanie alimentow
przez: roan | 2010.10.7 20:6:20
jak napisac pozew o zlikwidowanie alimentow moje dziecko ma 23 lata.zaczyna szkle w danym roku , poczym jej nie konczy. w nastepnym roku robi to samo, wiec ma podkladke ze sie uczy. i alimety nadal pobiera.a (...) czytaj dalej»
-
Stypendium socjalne dla córki niezamężnej pary???
przez: MariuSz88PL | 2010.10.7 20:12:0
Witam, Mam identyczny problem jak powyżej,dodam że nawet osoba przyjmująca wnioski nie potrafi ustosunkować się do tej sytuacji! czytaj dalej»
-
przez: rymek | 2010.10.7 21:56:29
powinnaś już dawno postarać się o wymazanie karalności, jeśli sprawa miała miejsce 7 lat temu i od tego czasu nie byłaś ponownie karana, choć to oczywiście zależy od wyroku. zostałem ukarany (...) czytaj dalej»
-
Samotna matka szuka pomocy-gdzie?
przez: renata-borgul | 2010.10.7 22:10:9
ic kobieto do opieki spolecznej i zloz wniosek o pomoc finansowa, musza ci pomoc gdyz jestes w ciazy. szczesliwego rozwiazania i duzo szczescia zycze czytaj dalej»
-
jak wymeldować syna z mieszkania.
przez: wlodek11 | 2010.10.7 22:55:49
jak wymeldować syna z mieszkania. Mam 94 lata i dobre jeszcze zdrowie.Sześc lat temu zakupiłam mieszkanie w którym mieszkam do dnia dzisiejszego. Ale mam problem - mam syna 60-cio letniego, notorycznego (...) czytaj dalej»
-
przez: michalina | 2010.10.8 12:20:46
Witam Kiedy moge wnieść pozew o separację, mój mąz jest alkoholikiem w domu są ciagłe awantury, mamy syna i dlatego nigdy nie zainteresowałam sie ta sprawą, ale w tej chwili syn jest pełnoletni (...) czytaj dalej»
-
przez: Agata | 2010.10.8 17:22:48
urlop szkoleniowy Witam, rozpoczęłam studia podyplomowe zaocznie na własną rękę ( pracodawca nie wysłał mnie na te studia), czy nadal przysługuje mi urlop szkoleniowy, jeśli tak to w jakim (...) czytaj dalej»
-
przez: karman | 2010.10.8 17:25:16
Witam! Mam takie lamerskie pytanie. Jak zapłacić mandat za przejście na czerwonym świetle? Dostałem 3 blankiety, jeden kolorowy, dwa wyglądające jak polecenie zapłaty ALE... nie ma na nich wypisanych (...) czytaj dalej»
-
Dziecko nie chce się uczyć-alimenty?
przez: xadaxos | 2010.10.8 22:34:26
Uscislając - obowiązek alimentacyjny nie wygasa nigdy. Można go jednak ograniczyć. Wiek nie ma znaczenia, pisanie ze 18 czy 25 rok życia okereśla granice zobowiązanego nie jest prawdziwe. Po nowelizacji (...) czytaj dalej»
-
przez: xadaxos | 2010.10.8 22:40:4
Nie wydaje mi się aby rodzice mogli odebrać Twoje dziecko, chyba, że są ku temu przesłanki mogące świadczyc o twoim zaniedbywaniu dziecka, w innym przypadku takich możliwości nie ma. A przeszłość (...) czytaj dalej»
-
Unieważnienie małżeństwa kościelnego!
przez: Arletta | 2010.10.9 7:18:25
Witam, pierwsze kroki radzę skierować do właściwego sądu kościelnego (miejsca zawarcia związku względnie zamieszkania przyszłej strony pozwanej) celem rozeznania sytuacji i wysunięcia ew. przyczyny (...) czytaj dalej»
-
przez: krystyna82 | 2010.10.9 12:18:1
Moi rodzice rozwiedli się, ale podziałem majatku zajął się sąd. Nieruchomości poszły dość łatwo, ale nie mogli dogadac sie z drobnymi ruchomościami, w końcu mama wywalczyła, ze ojciec jest (...) czytaj dalej»
-
separacja i lokatorskie prawo do lokalu
przez: Klaudia_kociovip | 2010.10.9 16:21:18
separacja i lokatorskie prawo do lokalu moja mama chce złożyć wniosek do sądu o separację , posiada ona lokatorskie prawo do lokalu spółdzielczego,rodzice nie mieli podpisanej intercyzy, teraz (...) czytaj dalej»
-
jak sprawdzic czy rosnie mi dlug alimentacyjny
przez: steffi | 2010.10.9 17:9:1
jak sprawdzic czy rosnie mi dlug alimentacyjny syn ma 26 lat studiuje dziennie jak sprawdzic czy przyrasta mi dlug alimentacyjny,alimenty dostawal z funduszu/ czytaj dalej»
-
Jak pozbyc sie lokatora albo mieszkania
przez: Lewanna | 2010.10.9 17:40:33
Koniecznie ureguluj tę sytuację bo komornik pewnego dnia zapuka do twoich drzwi, jeżeli brat zadłuży lokal. Masz dwa wyjścia...Albo Ty złożysz pozew o eksmisję albo sprzedasz mieszkanie wraz (...) czytaj dalej»
-
Mieszkanie w TBS z urzędu miasta. Proszę o poradę.
przez: zhizer | 2010.10.10 10:10:55
Witam. Mieszkam z narzeczoną w wynajmowanym mieszkaniu w Katowicach. Płacimy za wynajem 1100 zł + media ( tak więc bardzo drogo ). W grudniu bierzemy ślub. W połowie przyszłego roku TBS (...) czytaj dalej»