Archiwum Forum Czerwiec 2010
(180 tematów na forum)
-
Wady techniczne w zakupionym samochodzie używanym
przez: majzownik | 2010.6.1 2:26:19
[i]Przepraszam, ale tworząc wątek myślałem, że wpisuję opis tematu i dokonałem nieumyślnie pierwszego wpisu. [/i] Witam serdecznie! Moja narzeczona kupiła wczoraj samochód (oczywiście (...) czytaj dalej»
-
Do kiedy alimenty na dziecko ?
przez: dtk | 2010.6.1 7:17:20
Jeżeli jest możliwość wykazania w sądzie tego o czym Pan pisze to należy wystąpić do sądu rodzinnego o zniesienie alimentów. Jednak córka może również wykazać, że jeszcze nie jest w pełni (...) czytaj dalej»
-
przez: dtk | 2010.6.1 8:4:9
Orzeczony zakaz prowadzenia pojazdów mechanicznych dotyczy również motocykli. Prawo jazdy na motocykl można zrobić ale dopóki nie minie zakaz dokument i tak nie zostanie wydany. Osoba pełnoletnia (...) czytaj dalej»
-
przez: dtk | 2010.6.1 8:9:56
Najprościej zasięgnąć porady w Państwowej Inspekcji Pracy. Jednak wcześniej warto zapoznać się z regulaminem pracy i zasadami naboru w tym przedsiębiorstwie. czytaj dalej»
-
Rozwód bez zgody drugiej strony
przez: dtk | 2010.6.1 8:13:23
Można gdy np strona inicjująca rozwód weźmie na siebie winę za rozpad pożycia małżeńskiego. Sąd może też wezwać drugą stronę i wtedy nie ma możliwości nie stawienia się na rozprawę. (...) czytaj dalej»
-
przez: gertruda87 | 2010.6.1 9:3:15
Witam. Jestem właścicielem pewnej knajpy, czasem odbywają się w niej wieczorki taneczne. Na stronie knajpy chciałbym wstawić zdjęcia z takich imprez. Czy jest to legalne? Czy najpierw (...) czytaj dalej»
-
przez: szczepan555 | 2010.6.1 9:9:10
Witam Pewien mężczyzna szantażuje moja znajomą, że umieści jej nagie zdjęcia na portalach internetowych. Ona spotykała się z nim jakiś czas i kiedyś podarowała mu takie zdjęcia. Koleżanka (...) czytaj dalej»
-
Rozwód w więzieniu ? jak to zrobić...
przez: tyoanna | 2010.6.1 10:40:31
Witam Chciałabym się rozwieść z moim mężem, który przebywa w więzieni. Z tego co wiem szybko nie wyjdzie na wolność a mi zależy na tym rozwodzie. Co robić? czytaj dalej»
-
Czarna lista dłużników - proszę o poradę !
przez: donDon prawo-cywilne.net | 2010.6.1 19:23:47
Potwierdzam. W necie widziałem posty kogoś kto ponoć rzeczywiście sprawdził tego kolesia- Konrada K. Podobno koleś nie ma jeszcze aplikacji. Podejrzane, choć wcale nie dziwi. W Polsce każdy może (...) czytaj dalej»
-
dziedziczenie po slubie koscielnym
przez: kuba13 | 2010.6.1 23:47:15
Z Żoną mam zawarty tylko ślub kościelny (posiadamy zaświadczenie z parafii), pozostaję w związku 15 lat. Czy w przypadku zagrożenia życia możemy podejmować decyzje o sposobie leczenia współmałżonka. (...) czytaj dalej»
-
Wpis hipoteki do księgi wieczystej
przez: petro89 | 2010.6.2 12:38:45
Witam, chciałem się dowiedzieć jak ma wyglądać wniosek o przyspieszenie wpisu hipoteki do księgi wieczystej? czytaj dalej»
-
przez: jareniek | 2010.6.2 15:11:52
O to krótki opis mojej sytuacji. W 2004 roku urodziła sie córeczka, po 4 latach okazało sie ze to nie moje dziecko. W stycznieu tego roku (dziecko ma juz 6 lat) zona odeszła do biologicznego ojca (...) czytaj dalej»
-
przez: Dudix86 | 2010.6.2 15:40:54
wg mnie chociaż, że i tak nie jesteś zameldowana nie może Cię wyrzucić siłą z lokalu - powinna być orzeczona Sądownie Eksmisja dudix@vp.pl czytaj dalej»
-
przez: dtk | 2010.6.2 22:3:44
Odsetki od zaległości wobec skarbu państwa są odsetkami ustawowymi i w chwili obecnej wynoszą 13% rocznie. Jeśli organ wystawiający mandat prześle informację do właściwego Urzędu Skarbowego (...) czytaj dalej»
-
przez: dtk | 2010.6.2 22:8:35
Jeśli jest na piśmie zgoda na budowę to sąsiad już nic nie może zrobić. Może oczywiście wystąić do sądu o unieważnienie swojej zgody ale to on musi udowodnić że podpisał ją pod naciskiem (...) czytaj dalej»
-
Zwrot towaru bez podania przyczyny
przez: dtk | 2010.6.2 22:24:56
Jeśli towar nie został zakupiony poza lokalem przedsiębiorstwa (np u akwizytora) lub na odległość (np przez internet)to jego zwrot zależy wyłącznie od dobrej woli sprzedawcy. Zgodnie z przepisami (...) czytaj dalej»
-
przez: marikamarika | 2010.6.2 22:30:55
Proszę o odpowiedz... proszę..... czytaj dalej»
-
Wymeldowanie lokatora bez jego wiedzy i zgody
przez: Dudix86 | 2010.6.2 23:30:32
Jeżeli mieszka z Urzędu jej nie można wymeldować - pozostaje jedynie skierowanie sprawy do Sądu - o eksmisję. czytaj dalej»
-
przez: darkam25 | 2010.6.3 12:32:37
Ponad 10 lat temu znajoma podrobiła mój podpis. Przyniosła do sądu oświadczenie, które rzekomo ja pisałem. Sądowy grafolog jednoznacznie odrzucił, aby pismo było pisane przeze mnie. Wtedy nie (...) czytaj dalej»
-
"spam" i żądanie adresu zamieszkania
przez: mymy1986 | 2010.6.3 12:59:24
Witam! Mam takie pytanie: czy za rozesłanie kilkunastu listów z ogłoszeniem do obcych osób mogą być jakieś konsekwencje? Dodam, że sprawa dotyczy serwisu z ogłoszeniami, przy których widniał (...) czytaj dalej»
-
przez: hellokitty | 2010.6.3 15:25:29
A zamawiałes monete z kolekcji czy pojedynczą? Jak z kolekcji to co miesiąc przesyłają kolejne, jak pojedyńczą to nie. Tak czy siak monete odeślij jak nie chcesz i weź jakiś dowód z poczty że (...) czytaj dalej»
-
Przydział do mieszkania SOCJALNEGO
przez: Dudix86 | 2010.6.3 16:41:35
Sąd przydzielił ci lokal Socjalny w związku z orzeczeniem eksmisji. Zgodnie z Ustawą o ochronie praw lokatorow mieszkaniowym zasobie gminy i o zmianie Kodeksu cywilnego art. 2 ust. 5 "lokalu socjalnym (...) czytaj dalej»
-
POZEW DO SĄDU PRACY- czy dobrze sformułowany?
przez: aszka79 | 2010.6.3 19:52:30
Witam, przez pewien czas pracowałam (w chwili obecnej jestem na L4 z powodu ciąży) u polskiego pracodawcy oddelegowana do pracy w Norwegii. Jestem zatrudniona w oparciu o umowę o pracy na czas określony. (...) czytaj dalej»
-
przez: Mimi prawo-pracy.net | 2010.6.3 20:58:17
Mam takie pytanie ile należy mi się urlopu wypoczynkowego? Od 1987r. byłam jako domownik na (...) czytaj dalej»
-
przez: pufulek | 2010.6.3 21:53:36
Jestem tłumaczką, która po raz pierwszy mierzy się z przekładem aktu oskarżenia. W dostępnych mi źródłach nie znalazłam wyjaśnienia tego skrótu (sama litera k. po której zawsze występują (...) czytaj dalej»
-
Dorosłe dziecko chce pozwać ojca o niepłacenie alimentów
przez: misuchatek | 2010.6.4 11:35:2
[b]messo[/b] jeżeli nie podjęłaś pracy na umowę przed pójściem na studia, to oczywiście jak najbardziej masz szansę na alimenty (bez względu czy twój ojciec pracuje, jest na rencie, czy na zasiłku). [b]3m (...) czytaj dalej»
-
przez: uncleanspirit | 2010.6.4 15:46:6
najlepiej będzie jak skontaktuje się Pani z Bankiem (wierzycielem), który powinien wycofać sprawę od komornika. Prosże dać Bankowi krótki termin np. 3 dni na realizację żądania. Jako dowód (...) czytaj dalej»
-
przez: bill471 | 2010.6.4 20:51:15
Nie mozecie sie bac , w kazdej gminie jest tzw. komisja do spraw rozwiazywania problemow alkoholowych , zgloscie ojca do tej komisji a ona po rozpatrzeniu Waszego wniosku skieruje sprawe do Sadu .To czy (...) czytaj dalej»
-
przez: merry1950 | 2010.6.5 12:38:45
czy organ podatkowy może prowadzić postepowanie adm. wobec nieletniej osoby na rzecz której ustanowiono służebność mieszkania i czy organ ten może wydać decyzje - wymiar podatku od spadku (...) czytaj dalej»
-
Zwolnienie przedstawiciela handlowego (umowa na czas nieokreślony)
przez: Eveline007 | 2010.6.6 0:55:13
Witam, chcę rozwiązać umowę z przedstawicielem handlowym, który ma jedne z najsłabszych wyników w zespole,a także zdarzyło mu się okłamywać przełożonego. Pracownik ma umowę na czas nieokreślony. W (...) czytaj dalej»
-
Pobicie kobiety, poronienie...
przez: malis9 | 2010.6.7 9:45:55
witam Chciałem się dowiedzieć jaki wyrok może dostać osoba, która pobiła kobietę w skutek czego ta poroniła. czytaj dalej»
-
przez: petro89 | 2010.6.7 10:8:29
Witam. Czytałem ostatnio w internecie, że Polacy kupują prawo jazdy w Rosji, polska policja nie umie tego sprawdzić, czy Federacja Rosyjska na prawdę wydała ten dokument, a uznaje go na polskich (...) czytaj dalej»
-
przez: tortul | 2010.6.7 11:54:34
Czy sąd może odwiesić mi karę pozbawienia wolności z art 244kk, jeśli nie złamałem zakazu sądowego, bo żadnego nie miałem? czytaj dalej»
-
przez: Bociekpce | 2010.6.7 13:33:17
Witam . W 2005/2006 dostałam wyrok 3 lata w zawieszeniu do 5 lat za pobicie . Mam 19 lat moja dziewczyna ma 16 prawie 17 i jest w ciąży czyli teraz odwieszą mi wyrok ? Czy po prostu będę mógł (...) czytaj dalej»
-
przez: mrozowskim | 2010.6.7 16:28:3
Spółka cywilna jest spółką osobową. Do jej rejestracji wystarczy zgłoszenie do ewidencji działalności gospodarczej. W spółce cywilnej każdy wspólnik odpowiada solidarnie bez ograniczeń za (...) czytaj dalej»
-
Żle wymierzony metraż mieszkania komunalnego- PILNE
przez: jotta66 | 2010.6.7 17:1:16
Żle wymierzony metraż mieszkania komunalnego- Po wymierzeniu przez Panią administrator okazało się , że mieszkanie jest mniejsz o 4m: w związku z tym kilka pytań: - za jaki okres administracja (...) czytaj dalej»
-
przez: kopacze5 | 2010.6.8 8:56:50
Witam Czy osoba przebywająca w areszcie tymczasowym może starać się o przepustkę na święta? Gdzie się o nią ubiegać? czytaj dalej»
-
Sprawa o pobicie i zakłucanie porządku
przez: alusza86 | 2010.6.8 11:33:51
Witam Mam pewien problem i proszę o pomoc. W sobotę wybraliśmy się ze znajomymi na imprezę około godziny 2 w nocy koledze coś odbiło i zaczął się kłócić z narzeczoną. Przytrzasną jej (...) czytaj dalej»
-
przez: tomeklos | 2010.6.8 14:0:12
Witam, kończę w tym roku 50 lat. Na początku lutego zostałam zwolniona i zarejestrowałam się jako bezrobotna. Mam przyznany zasiłek na 6 miesięcy. Mam 35 lat pracy i w tym 17 lat pracy w warunkach (...) czytaj dalej»
-
Czy mam pierwszeństwo, gdy uzyskam hipotekę przymusową w ściągnięciu długu? - HELP?
przez: allegr1974 | 2010.6.8 17:34:31
Witam, a co robić w sytuacji jeśli co do nieruchomości toczyło się postępowanie przed sądem? Wlasciciel nieruchomosci pan Y wyrokiem sądu I instancji przestał być włascicielem i zawarl umowe (...) czytaj dalej»
-
Słup wysokiego napięcia na posesji
przez: kupaiglut | 2010.6.8 19:45:22
[cytat] Witam, na moim polu od kilkunastu lat stoi słup wysokiego napięcia, który przesyła prąd do pobliskiego tataraku. Nie ma żadnej umowy uzgadniającej dzierżawę gruntu. Czy mogę domagać (...) czytaj dalej»
-
przez: jj74 | 2010.6.8 21:54:5
witam przed zawarciem związku małżeńskiego nabyłem nieruchomość, którą częściowo finansowałem kredytem. mam pytanie czy w przypadku rozwodu i podziału majątku żona będzia miiałła prawo (...) czytaj dalej»
-
wiza do polski dla męża obcokrajowca
przez: scherii | 2010.6.8 23:36:1
Ja wyszłam za mąż za Marokańczyka który mieszka i pracuje w Katarze za 3 miesiące chciałby przylecieć do Polski na 2-3 tygodni na urlop żeby poznać moją rodzinę. I nie wiem kompletnie jak się (...) czytaj dalej»
-
Odzyskanie wynagrodzenia ? umowa o dzieło
przez: dtk | 2010.6.9 7:32:35
Najpier trzeba wystąpić z pismem najlepiej wysłanym za zwrotnym potwierdzeniem odbioru w któym będzie wezwanie do zapłaty pozostałej części wynagrodzenia oraz wskazanie terminu tej operacji (min (...) czytaj dalej»
-
przez: skalandis | 2010.6.9 9:39:30
Moje małżeństwo do dnia dzisiejszego trwa niecałe 4 m-ce. Kilka dni temu złożyłem pozew rozwodowy. Mam kilka pytań. 1. Żona nie posiada nic i przed ślubem tez nic nie miała. Ja natomiast (...) czytaj dalej»
-
zrzeczenie sie spadku a samobojstwo
przez: luna29 | 2010.6.9 10:55:41
Czy jesli zrzeke sie za zycia mamy spadku u notariusza to nie przejme jej dlugow nawet w przypadku jej samobojstwa, czy cos zmnienia w jakich warunkach nastopila smierc dluznika, slyszalam kiedys ze jesli (...) czytaj dalej»
-
Drzewo na posiadłości sąsiada, zasłaniające dostęp do światła słonecznego
przez: Kac_zoR | 2010.6.9 11:36:18
Witam. Nie jestem pewien, czy piszę pytanie w odpowiednim dziale, ale ten uznałem za najbardziej pasujący. Ale do rzeczy. Otóż na posiadłości mojego sąsiada (który graniczy ze mną od strony (...) czytaj dalej»
-
przez: kaludia | 2010.6.9 12:24:33
Witam Mój syn brał udział w napadzie na sklep, niedługo czeka go sprawa sądowa, szukam dobrego adwokata w Rzeszowie. czytaj dalej»
-
przez: janina58 | 2010.6.9 12:31:5
Witam Mój były chłopak złożył oskarżenie w sądzie, zeznał, że groziłam mu przez telefon. Rzeczywiście tak było ale to tylko ze względu na kłótnie, powiedziałam to wszystko w nerwach. (...) czytaj dalej»
-
przez: wladek92 | 2010.6.9 12:45:1
Witam, czy mógłby mi ktoś wyjaśnić co to jest rok penitencjarny? czytaj dalej»