Archiwum Forum Lipiec 2010
(831 tematów na forum)
-
Czy można powołać biegłego bez zaliczki gdy sąd zwolnił z kosztów?
przez: olaf45 | 2010.7.22 14:15:56
Witajcie jak to jest jeśli sąd mnie zwolnił z kosztów postępowania ( jestem pozwanym ) to czy mam prawo powołać biegłego bez zaliczki? Wiem, że mam złożyć wniosek, ale jak będzie z zaliczką? czytaj dalej»
-
Co zrobić gdy komornik nie wystawia zaświadczenia o stanie zadłużenia?
przez: becia78 | 2010.7.22 14:20:48
Co mam zrobić jeśli nie mogę spłacić zadłużenia, bo komornik nie chce mi wystawić zaświadczenia o stanie zadłużenia? Ciągle mi mówi, że jak przyjdę z gotówka to mi je wypisze, ale przecież (...) czytaj dalej»
-
Jak odzyskać pieniądze wypłacane potajemnie przez żonę z konta?
przez: zrozum1976 | 2010.7.22 14:26:39
Witajcie, moja 'wspaniała' żona potajemnie wypłacała przez jakiś czas pieniądze z mojego konta, bez mojej wiedzy. Wydruki paliła, albo wyrzucała poza domem. Gdy się o tym zorientowałem, ona (...) czytaj dalej»
-
Egzekwowanie należności za wywóz nieczystości stałych
przez: kworat6 | 2010.7.22 14:29:5
Czy mieszkanie na kredycie hipotecznym może być objęte skargą pauliańską? czytaj dalej»
-
Co grozi za ucieczkę z sądu w Szkocji i chęć powrotu?
przez: porte | 2010.7.22 14:32:58
Jeśli miałem sprawę w sądzie w Szkocji, ale nie zjawiłem się, bo uciekłem, a teraz chciałbym tam wrócić, to co mi może grozić? czytaj dalej»
-
Czy komornik może wejść do domu konkubiny dłużnika alimentów?
przez: porte | 2010.7.22 14:33:48
Witam Mój konkubent ma zaległe długi za niepłacenie alimentów na dzieci. Teraz mieszka razem ze mną, boję się, że komornik wejdzie teraz do mojego domu i to mnei będzie obciążał tymi długami. (...) czytaj dalej»
-
Czy opinia psychologa może odroczyć odbywanie kary więzienia?
przez: felo9 | 2010.7.22 14:38:15
Czy psycholog może wystawić opinię, że dana osoba nie może w tej chwili odbywać kary pozbawienia wolności, bo będzie to miało niekorzystny wpływ na jego psychikę lub rozwój? Czy takie coś (...) czytaj dalej»
-
Czy oddanie samochodu fundacji do kasacji bez upoważnienia to czyn niedozwolony?
przez: bomba42 | 2010.7.22 14:41:30
Dawny kierownik pewnej fundacji bez upoważnienia Zarządu fundacji oddał samochód należący do tejże fundacji do kasacji. Czy można to traktować jako czyn niedozwolony i jeśli tak, to co z tym (...) czytaj dalej»
-
Czy można sprzedać auto gdy jeden ze współwłaścicieli zmarł?
przez: qewrt | 2010.7.22 14:43:25
Witam Jeden z współwłaścicieli auta zmarł a drugi chce sprzedać auto, czy może to zrobić? Czy należy czekać na sprawę spadkową itd.? czytaj dalej»
-
Wysłanie na delegację pracownika zatrudnionego w miejscu zamieszkania
przez: mrozowskim | 2010.7.22 14:44:11
Może czytaj dalej»
-
Czas trwania pierwszej rozprawy rozwodowej
przez: solit5 | 2010.7.22 14:45:40
Witam Bardzo proszę o informację, jak długo trwa rozprawa rozwodowa, pierwsza rozprawa? czytaj dalej»
-
Co zrobić gdy kurator poświadczył nieprawdziwe dane używając moich danych?
przez: qewrt | 2010.7.22 14:47:26
Witam, zaistniała taka ciekawa sytuacja: Pan kurator zadzwonił do mojego biura i rozmawiał z osobą, która podała się za mnie. Pan kurator następnie w sądzie powołał się na moją osobę- (...) czytaj dalej»
-
Zatrudnienie kobiety w ciąży - konsekwencje prawne dla pracodawcy
przez: mrozowskim | 2010.7.22 14:48:54
Nie ma nic nielegalnego w zatrudnianiu kobiet w ciąży. Nielegalne jest jedynie wyłudzanie zasiłków z ZUS, ale sam fakt zatrudnienia kobiety w ciąży nie stanowi jeszcze dowodu na próbę wyłudzenia. (...) czytaj dalej»
-
Jak powinien wyglądać wzór pozwolenia na wydanie paszportu?
przez: celina5 | 2010.7.22 14:51:38
Witam, Jak powinien wyglądać wzór pozwolenia na wydanie paszportu? czytaj dalej»
-
Czy 17-latka z kuratorem będzie wolna po 18 urodzinach?
przez: monia17 | 2010.7.22 14:52:31
Mam kilka pytań, więc liczę na odpowiedź. Mam 17 lat i został mi przydzielony kurator za picie alkoholu rzecz jasna. Przebywałam tez kilka razy na odwyku narkotykowym w psychiatryku. Moje pytanie (...) czytaj dalej»
-
Dofinansowanie dla samotnej matki z dwójką dzieci po śmierci męża
przez: mrozowskim | 2010.7.22 14:54:23
Proponuję udać się z tym pytaniem do ZUS-u. Dzieci powinny dostać rentę po zmarłym ojcu do ukończenie nauki lub osiągnięcia pewnego wieku. czytaj dalej»
-
Czy można anulować lub rozłożyć na raty koszty w sprawie karnej?
przez: wojjnarr | 2010.7.22 14:56:27
Czy jest możliwość anulowania albo rozłożenia na raty kosztów w sprawie karnej? Nie stac mnie na nie, a społecznie też nie mam jak odrobić, bo pracuje 12 godzin dziennie, przecież kiedyś spac (...) czytaj dalej»
-
Co grozi za pójście za kogoś na egzamin na prawo jazdy?
przez: wojtek75 | 2010.7.22 15:1:21
Witam serdeczne, mam pytanie w zasadzie z ciekawości. Co grozi osobie, która bez przyjmowania korzyści majątkowych ani nic- po prostu z dobroci, pójdzie za drugą osobę na egzamin na prawko kategorii (...) czytaj dalej»
-
Zwolnienie lekarskie w trakcie urlopu wypoczynkowego
przez: mrozowskim | 2010.7.22 15:1:27
Zwolnienie lekarskie w trakcie urlopu przerywa bieg urlopu, który będzie do wykorzystanie w innym terminie. czytaj dalej»
-
Zaskarżenie decyzji policji o winie pieszego w wypadku
przez: felo9 | 2010.7.22 15:5:14
Dzień dobry, miałem ostatnio wypadek, tj. zostałem potracony jako pieszy. Mam poważny uraz stawu skokowego. Policja uznała, ze to moja wina i ukarała mnie mandatem 200 zł, ale ja się z tym (...) czytaj dalej»
-
Do kogo wnioskowaćo elektroniczną opaskę dla więźnia w Białołęce?
przez: monia17 | 2010.7.22 15:7:11
Witam, moze ktos wie do kogo wnioskowac o elektroniczną opaskę dla więźnia, jeśli obecnie przebywa w Zakładzie Karnym w Białołęce? czytaj dalej»
-
Kiedy sąd z trybu uproszczonego przechodzi w tryb zwykły?
przez: szkrabek | 2010.7.22 15:11:4
Kiedy sąd z trybu uproszczonego ma przejść w tryb zwykły? Chodzi mi o to czy ZAWSZE jeśli termin kolejnej rozprawy jest odroczony o ponad 21 dni? Jak np. świadek się nie stawił? czytaj dalej»
-
Jak odzyskać swoje zeznania ze sprawy karnej?
przez: antekantek | 2010.7.22 15:18:1
cześć, mam takie pytanie, że chciałbym odzyskac, w sensie skserować, swoje zeznania ze sprawy karnej. Bo je po prostu potrzebuje. Adwokat mi powiedział, że moge je mieć z sądu, jeśli uzyskam (...) czytaj dalej»
-
Wycena majątku przez komornika w spadku z dobrodziejstwem inwentarza
przez: mrozowskim | 2010.7.22 15:18:24
Nikt nie może Was zmusić do złożenia wniosku o powołanie biegłego w celu ustalenia wartości masy spadkowej, ale jest całkiem możliwe, że zrobi to sąd bez składania wniosków. Pozostaje pytanie, (...) czytaj dalej»
-
Czy można pracować z młodzieżą mając wyrok za paserstwo?
przez: antekantek | 2010.7.22 15:19:58
Czy mogę pracować w ośrodku wychowawczym dla młodzieży jako wychowawca, jeśli jestem skazany za paserstwo? Po jakim czasie zniknie mi to z papierów? czytaj dalej»
-
Potwierdzenie własności motocykli bez dokumentów rejestracyjnych
przez: mrozowskim | 2010.7.22 15:26:19
A były zarejestrowane? czytaj dalej»
-
Nakaz doprowadzenia do więzienia bez dowodu tożsamości
przez: szkrabek | 2010.7.22 15:28:12
Pewien gościu dostałe wezwanie do więzienia celem odbycia kary, ale on nie chce się stawić, bo mówi, że i tak go nie wezmą, bo nie ma dowodu. Z tego też powodu nie jest nigdzie zameldowany. I (...) czytaj dalej»
-
Kiedy wieś może stać się miastem?
przez: suerr | 2010.7.22 18:33:22
Kiedy wieś może stać się miastem? czytaj dalej»
-
Zmiana adwokata z urzędu w sprawie sądowej
przez: 01jacek-01 | 2010.7.22 22:36:42
Napisz do Prezesa Sądu o zmianę adwokata którego Prezes Ci wyznaczył,opisując Twoje stanowisko.Prezes Sądu powinien wniosek przyjąć ale czy to coś da. czytaj dalej»
-
Jak walczyć z TU gdy prawnik dogaduje się z przeciwnikiem?
przez: 01jacek-01 | 2010.7.22 22:49:51
19 stycznia 2007r.,miałem wypadek samochodowy, w wypadku samochodowym żona moja doznała uszczerbku na zdrowiu 12%, sprawca wypadku prawomocnym wyrokiem został skazany,złożyłem pozew do Sądu o zapłatę (...) czytaj dalej»
-
Jak napisać skargę na wykładowcę?
przez: annulla | 2010.7.23 6:50:12
jak napisać skargę na wykładowcę? czytaj dalej»
-
Jak udowodnić krzywoprzysięstwo?
przez: julka301 | 2010.7.23 7:6:55
jak udowodnić krzywoprzysięstwo? czytaj dalej»
-
Ślub w ciąży w wieku lat - procedury prawne
przez: supergwiazda | 2010.7.23 9:52:2
Na zawarcie małżeństwa przez kobietę, która nie jest pełnoletnia ale ukończyła 16 lat może wyrazić zgodę sąd opiekuńczy jeżeli istnieją ważne ku temu powody (np właśnie ciąża (...) czytaj dalej»
-
Czy paragon fiskalny jest wystarczającym dowodem zapłaty?
przez: puncior | 2010.7.23 10:13:57
Witam serdecznie! Mam prośbę o udzielenie mi odpowiedzi na kilka pytań dotyczących paragonu fiskalnego. Zostałem oszukany przez nieuczciwego prawnika. Powierzylem mu do prowadzenia dwie sprawy (...) czytaj dalej»
-
SMS jako dowód zdrady w sprawie rozwodowej
przez: zxds | 2010.7.23 11:33:13
Witam Czy smsy mogą być dowodem zdrady w sprawie rozwodowej? Proszę o szybką odpowiedź czytaj dalej»
-
Wyjazd dziecka za granicę bez zgody drugiego rodzica
przez: astro9 | 2010.7.23 11:56:39
Witam Jestem po rozwodzie od 5 lat. Sąd przyznał opiekę obojgu rodzicom. Teraz była żona chce zabrać dziecko i wyjechać za granicę na stałe. Czy jeżeli ja się nie zgodzę będzie musiała zostać? czytaj dalej»
-
Czy można wykonać usługę naprawy komputera nie prowadząc działalności?
przez: bene76 | 2010.7.23 13:5:14
Chciałbym jako osoba prywatna wykonać innej osobie prywatnej usługę w postaci naprawy komputera. Czy mogę taka usługę wykonać nie prowadząc działalności gospodarczej? Jaką umowę wówczas sporządzić (...) czytaj dalej»
-
Czy można zaskarżyć sąd rejonowy za nieprzestrzeganie KPC?
przez: david54 | 2010.7.23 13:9:53
Witam, chciałbym zaskarżyć sąd rejonowy, czy jest taka prawna możliwość? I podkreślam, że nie chodzi mi o tryb odwoławczy, bo on jest właśnie w toku. wspomniany sąd rejonowy nie wypełnił (...) czytaj dalej»
-
Konsekwencje nieleglanego wynajmu mieszkania
przez: mrozowskim | 2010.7.23 13:31:11
Urząd Skarbowy musi mieć jakieś dowody na uzyskanie przez teściową dochodów z najmu. Jeśli nie znajdzie nic poza zeznaniem byłej lokatorki, to trudno będzie mu coś udowodnić, bo teraz jest zeznanie (...) czytaj dalej»
-
Europejski tytuł wykonawczy dla polskiego aktu notarialnego
przez: mrozowskim | 2010.7.23 13:38:22
http://biznes.gazetaprawna.pl/artykuly/111573,co_to_jest_europejski_tytul_egzekucyjny.html - Tu wszystko jest podane jak na tacy. Wystarczy wpisać hasło w wyszukiwarkę i pojawia się cała masa artykułów (...) czytaj dalej»
-
Zajęcie wspólnego konta w konkubinacie za długi partnera
przez: mrozowskim | 2010.7.23 13:50:46
Jeśli komornik nie wie o tym, że jest to wspólne konto, to może. Niby skąd ma wiedzieć, kto z Was jaką kwotę wpłacił na wspólne konto. Teoretycznie komornik może prowadzić egzekucję jedynie (...) czytaj dalej»
-
Jak zmusić brata do zabrania rzeczy z połowy mieszkania?
przez: bula54 | 2010.7.23 13:54:49
Witam, dostałem od rodziców duże mieszkanie- jestem już jego właścicielem- mam akt notarialny. Ale mam pewien problem, w tym mieszkaniu mieszkał mój brat, jako że jest ono duże to pozwoliłem (...) czytaj dalej»
-
Czy można być ubezpieczonym na życie w dwóch firmach jednocześnie?
przez: daria98 | 2010.7.23 13:58:19
Witam Czy można być ubezpieczonym na życie jednocześnie w dwóch firmach ubezpieczeniowych? czytaj dalej»
-
Czy żona może żądać ustaleń korzystania z mieszkania będącego odrębnym majątkiem?
przez: metrogetro | 2010.7.23 13:58:46
Przed ślubem jeszcze dostałem od rodziców mieszkanie, posiadam na nie akt notarialny na moją osobę tylko. Teraz, w trakcie rozwodu, moja żona złożyła wniosek do sądu o ustalenie sposobu korzystania (...) czytaj dalej»
-
Zasiedzenie części działki - czy możliwe?
przez: astro9 | 2010.7.23 14:0:20
Witam wszystkich zgromadzonych i mam pytanie: czy można zasiedzieć część działki? Czy tylko całość? A jeśli część to jaką? czytaj dalej»
-
Czy serwisy jak Megavideo oferujące filmy online naruszają prawa autorskie?
przez: olo98 | 2010.7.23 14:4:23
Witam Chciałbym się zapytać o legalność takich serwisów jak np. megavideo oferujących filmy online, czy takie strony nie naruszają praw autorskich? czytaj dalej»
-
Prawne rozwiązanie współwłasności domu dla partnera matki
przez: szkrabek | 2010.7.23 14:7:6
Dzień dobry, prowadziłem się do mojej dziewczyny, która mieszka z byłym mężem. Nasze stosunki to ciągła wojna. Mieszkanie jest ich wspólne, są tam razem zameldowani, a po rozwodzie nie było (...) czytaj dalej»
-
Ochrona przed roszczeniami autorskimi dla prac na fundację
przez: jaga673 | 2010.7.23 14:8:20
Witam Jestem właścicielem fundacji, ludzie zupełnie charytatywnie tworzą dla fundacji stronę i logo. Obawiam się tylko, że kiedyś komuś może przyjść do głowy zawalczyć o swoje prawa autorskie. (...) czytaj dalej»
-
Jakie konsekwencje grożą za założenie forum typu warez?
przez: rubi86 | 2010.7.23 14:12:1
Witam Chciałbym założyć forum typu warez. Nie wiem tylko czy to jest do końca legalne. Jakie konsekwencje mogą mnie spotkać? Czy jeżeli użytkownik usunie plik w 24h również może mieć problemy? czytaj dalej»
-
Czy komornik może zająć rentę po matce i alimenty za długi ojca?
przez: koes21 | 2010.7.23 14:15:7
Dzień dobry, mój ojciec jest alkoholikiem i z tego tytułu nie płaci opłat czynszowych, ja jestem zameldowany razem z nim w tym mieszkaniu i wiem, ze tez jestem odpowiedzialny za te długi, mam (...) czytaj dalej»