Archiwum Forum Lipiec 2010
(831 tematów na forum)
-
Zniesienie intercyzy i przywrócenie wspólności majątkowej
przez: marqius | 2010.7.21 22:16:37
Witam. Pytanie dotyczy tego co w temacie. Na początku małżeństwa zawarliśmy z małżonką przed notariuszem intercyzę. Bez zbędnego wyszczególniania majątku itp. Po prostu ustanowiliśmy rozdzielność (...) czytaj dalej»
-
Czy można znieść rozdzielność majątkową przed podpisaniem aktu notarialnego?
przez: marqius | 2010.7.21 22:28:5
Witam, Spróbuję opisać sytuację dosyć sensownie. A więc. Na początku małżeństwa zawarliśmy z małżonką intercyzę (rozdzielność w formie aktu notarialnego) z pewnych powodów. Pół roku (...) czytaj dalej»
-
Czy mogą mnie jeszcze wysłać do więzienia za napad sprzed 3 lat jako nieletni?
przez: nekrotekro | 2010.7.22 8:57:44
Chciałbym opowiedzieć swoją historię, a mianowicie: 3 lata temu byłem uczestnikiem napadu na sklep, ale ponieważ nie miałem wtedy jeszcze ukończonych 18 lat to sąd po 3miesięcznym areszcie pozwolił (...) czytaj dalej»
-
Jak ustrzec się przed wymówieniem mieszkania bez umowy najmu?
przez: nortoner | 2010.7.22 9:18:6
witam, wynajmuję mieszkanie od właściciela, który nie chce podpisać ze mną umowy (nie mówi, że nie chce, tylko odkłada to, a ja czuję, że on będzie to odkładał w nieskończoność...). zasadniczo (...) czytaj dalej»
-
Jak zastrzec prawa autorskie do projektów graficznych?
przez: pragnieniee1 | 2010.7.22 9:33:27
Witam, jestem grafikiem komputerowym i wykonuję niekiedy projekty zupełnie niezależnie, w domu. chciałbym te projekty wysyłać do instytucji (teatry, muzea) jako propozycje dla przedstawień bądź (...) czytaj dalej»
-
Podatek od sprzedaży przedmiotów wirtualnych z gier online
przez: kermit1981 | 2010.7.22 9:37:12
Witam, sprzedaję na allegro rowery, które sprowadzam z niemiec i holandii, sam je reperuję i przygotowuję do odbioru. nie prowadzę działalności gospodarczej, zajmuję się tym po godzinach mojej (...) czytaj dalej»
-
Czy jest inna droga niż sądowa do podziału spadku gdy spadkobierca nie chce dzielić?
przez: supernovva | 2010.7.22 9:47:50
Witam, niedawno zmarła moja babcia. Zostawiła dom, o bardzo dużej wartości. W tym domu mieszka moja ciotka ze swoimi dziećmi (dorosłymi). Nie zamierza ona jednak w żaden sposób podzielić się (...) czytaj dalej»
-
Jak skutecznie powstrzymać budowę wysypiska śmieci w dzielnicy?
przez: zerkamtylko | 2010.7.22 9:52:49
Witam, miasto chce w naszej dzielnicy utworzyć wysypisko śmieci. Urzędnicy zapewniają nas, że będzie ono oddalone na bezpieczną odległość. Jednak mieszkańców to w żaden sposób nie satysfakcjonuje. (...) czytaj dalej»
-
Przerobienie garażu na mieszkanie do wynajmu - pozwolenia
przez: zesciana | 2010.7.22 9:55:52
Chciałbym przerobić garaż i wynająć go studentom do mieszkania. Jest to garaż wolnostojący, murowany. Chciałbym zapytać, jakie pozwolenia są mi potrzebne, aby móc ten garaż przerobić i wynajmować? (...) czytaj dalej»
-
Czy można odzyskać pieniądze za remont mieszkania partnera po rozstaniu?
przez: komercyata | 2010.7.22 10:9:34
witam, byłam w związku z mężczyzną, zamieszkaliśmy razem kilka lat temu w jego prywatnym mieszkaniu. zainwestowałam tam w remonty sporą kwotę (ok. 23-24 tys. zł). jakiś czas temu rozstaliśmy (...) czytaj dalej»
-
Czy są ograniczenia prawne dotyczące nadawania imion dzieciom?
przez: turkzorba | 2010.7.22 10:12:4
Chciałem zapytać, czy jest w Polsce prawo, które zakazuje nadawania dzieciom dowolnych imion? Chcę nadać córce mniej popularne imię i zastanawiam się, czy będę miał z tym problem w urzędach... czytaj dalej»
-
Czy trzeba płacić podatek od spadku mieszkania spółdzielczego po 17 latach?
przez: agnes786 | 2010.7.22 10:29:58
Witam, w czerwcu 2010r. dostałam prawomocne postanowienie z sądu, iż nabyłam spadek na podstawie ustawy z dobrodziejstwem inwentarza po zmarłym w 1993r. ojcu; chodzi o mieszkanie, gdzie na zaświadczeniu (...) czytaj dalej»
-
Jak odzyskać pieniądze za rachunek zapłacony dwa razy przez błąd dostawcy?
przez: zouzel | 2010.7.22 10:32:16
Witam, w zeszły poniedziałek został odcięty mi prąd, gdyż rzekomo nie zapłaciłem rachunku za kwiecień. Jednak mam potwierdzenie, że rachunek ten płaciłem (płaciłem go w sklepie, przy kasie). (...) czytaj dalej»
-
Czy będę sądzony jak pełnoletni za czyn popełniony jako niepełnoletni?
przez: mniejniż1 | 2010.7.22 10:49:55
witam, miałem jakiś czas temu akcję z kolegami, no i teraz upomniał się o nas wymiar sprawiedliwości... teraz mam 18 lat, ale kiedy popełniałem czyn, to byłem jeszcze nie pełnoletni. czy w (...) czytaj dalej»
-
Czy grozi oskarżenie za nieprzyjemne SMS-y do byłej dziewczyny?
przez: metrogetro | 2010.7.22 10:52:6
ostatnio trochę pokłóciłem się z dziewczyną, no i się rozstaliśmy w końcu. w trakcie naszych kłótni zdarzyło mi się napisać jej parę nieprzyjemnych smsów, no trochę może przesadziłem, (...) czytaj dalej»
-
Czy pracodawca może zatrudniać na umowę zlecenie w nieskończoność?
przez: kurapazura | 2010.7.22 10:57:11
Witam, pracuję na umowę zlecenie. Pracuję już 10 miesięcy i do końca umowy mam jeszcze 2 miesiące. Chciałem zapytać, czy pracodawca ma obowiązek zatrudnić mnie po jakimś czasie na umowę (...) czytaj dalej»
-
Czy można zerwać umowę gdy operator przestał dostarczać faktury?
przez: zestres | 2010.7.22 11:5:21
Witam, moje pytanie dotyczy umowy abonenckiej w jednej z sieci komórkowych. Otóż od kilku miesięcy nie dostaję faktury na papierze, a jest mi ona bardzo potrzebna. Kiedy udaję się do salonu, jedyną (...) czytaj dalej»
-
Upoważnienie do załatwienia formalności samochodowych
przez: pajak90 | 2010.7.22 11:8:49
Witam Dwa dni temu kupiłem auto, jestem zarejestrowany w woj. mazowieckim, ale mieszkam i pracuję w małopolskim. Nie mam możliwości na załatwienie wszystkich formalności osobiście. Czy mogę napisać (...) czytaj dalej»
-
Użycie unieważnionego dowodu osobistego - konsekwencje
przez: | 2010.7.22 11:10:13
Dwa miesiące temu zagubiłem dowód osobisty. Zgłosiłem to na policję i wyrobiłem sobie nowy. Jednak po jakimś znalazłem stary dowód i przez pomyłkę użyłem starego podczas podpisywania umowy. (...) czytaj dalej»
-
Co się stanie z działalnością gospodarczą zmarłego ojca po odrzuceniu spadku?
przez: joasi77 | 2010.7.22 11:14:29
Witam. Zmarł mój ojciec, pozostawił działalność gospodarczą - sklep obuwniczy. Ani ja, ani moje rodzeństwo nie chcemy jej przejąć. Czy jeżeli odrzucimy spadek będziemy obciążeni biurokracją (...) czytaj dalej»
-
Jak domagać się odszkodowania za upadek na nierównym chodniku?
przez: cyprian8 | 2010.7.22 11:16:12
Witam Przedwczoraj przechadzając się po królewskim mieście Kraków, potknąłem się o nierówną płytkę chodnikową, skręciłem nogę i upadłem. Teraz, zamiast siedzieć na plaży, siedzę z (...) czytaj dalej»
-
Jak ustala się wartość odszkodowania za zniszczenie kanapy krwią?
przez: pajak90 | 2010.7.22 11:36:25
Witam, mam takie pytanie: ostatnio na imprezie mój brat zniszczył kanapę, tj. ubrudził ją krwią i właściciel lokalu domaga się odszkodowania za to, bo rzekomo nie da sie tego zmyc. Wycenił (...) czytaj dalej»
-
Przetrzymywanie wyrejestrowanego samochodu w garażu
przez: piotr670 | 2010.7.22 11:38:11
Witam, Czy po wyrejestrowaniu samochodu można go przetrzymywać w garażu? Słyszałem, że auto może być wyrejestrowane jeżeli je sprzedajemy lub złomujemy. Czekam na wasze opinie czytaj dalej»
-
Jakie szanse na odzyskanie pieniędzy pożyczonych byłej dziewczynie?
przez: balonik90 | 2010.7.22 11:38:20
Niedawno rozstałem się z dziewczyną. W czasie naszego związku pożyczyłem jej trochę pieniędzy (w sumie ok. 4 tys. zł.). Kiedy jej pożyczałem, to z góry było ustalone, że ja te pieniądze (...) czytaj dalej»
-
Co grozi za brak wpisu meldunkowego w dowodzie i prawie jazdy?
przez: nortoner | 2010.7.22 11:38:21
Dzień dobry mam pytanko co mi grozi za brak wpisu meldunkowego w dowodzie i prawie jazdy? Mam zaświadczenie wydane w wydziale ewidencji ludności, ale nie wymieniłem dokumentów w celu zaktualizowania (...) czytaj dalej»
-
Czy ojciec może żądać czynszu od córki mieszkającej od urodzenia?
przez: lusia50 | 2010.7.22 11:41:50
Witajcie ! Ojciec wciąż utrudnia mi życie, jestem załamana, może Wy mi jakoś pomożecie? Sprawa wygląda tak, że mieszkam z ojcem w domu od urodzenia, on nigdy ze ną żadnej umowy najmu ani (...) czytaj dalej»
-
Czy mogą mnie obciążyć długi syna z którym nie mam kontaktu?
przez: lusia50 | 2010.7.22 11:42:8
Witam Mam wielki problem, mój syn, z którym nie mam kontaktu od 5 lat najprawdopodobniej zaciągnął kredyt, którego nie spłaca. Już kilka razy był u mnie komornik i pytał o niego. Jeżeli mój (...) czytaj dalej»
-
Co zrobić aby zostać prawnym właścicielem firmy po zmarłym ojcu?
przez: optorek | 2010.7.22 11:46:0
Witam, Mój zmarły niedawno ojciec miał firmę, której był jedynym właścicielem. Co muszę zrobić, jeśli dziedziczę po nim tę firmę, aby stać się jej prawnym właścicielem? czytaj dalej»
-
Czy sąd arbitrażowy może wydać nakaz zapłaty i prowadzić postępowanie?
przez: notar | 2010.7.22 11:48:23
Jeśli mam w umowie zapis, że wszelkie spory rozstrzygane będą przez sąd arbitrażowy przy Krajowej Izbie Gospodarczej to czy sąd ten może wydać nakaz zapłaty na wymagalne już należności ( kolejne (...) czytaj dalej»
-
Czy można oskarżyć znajomego za publikację kompromitującego zdjęcia?
przez: fiolka15 | 2010.7.22 11:51:32
Mój znajomy umieścił na popularnym serwisie społecznościowym zdjęcie, które według mnie, pokazuje mnie w złym świetle. Jest to zdjęcie z imprezy i nie zgadzałem się na jego publikację. On (...) czytaj dalej»
-
Zwrot składek związkowych po wystąpieniu ze związku
przez: mira76 | 2010.7.22 11:52:57
Czy członkowie Związku Zawodowego, którzy z niego wystąpili mogą się domagać zwrotu składek za ostatni rok ich członkostwa przez nich płaconych, skoro w statucie nie ma o tym zapisu? Proszę (...) czytaj dalej»
-
Czy można żądać odszkodowania za złe potraktowanie przez straż miejską?
przez: krolik109 | 2010.7.22 11:54:39
Witam Zostałem wezwany do straży miejskiej jako świadek, następnie oskarżono mnie o popełnienie przestępstwa. Jestem zupełnie niewinny. Potraktowano mnie jak śmiecia. Czy mogę żądać odszkodowania? czytaj dalej»
-
Jaka odpowiedzialność za zderzenie z pieszym na ścieżce rowerowej?
przez: tomasz.r | 2010.7.22 11:56:27
Jadąc niedawno na ścieżce rowerowej, wszedł na nią mężczyzna. No i się zderzyliśmy, on upadł i był nieco poturbowany. Ja niestety nie miałem szans wyhamować i uważam że wina jest ewidentnie (...) czytaj dalej»
-
Uprawomocnienie decyzji komornika o zakończeniu egzekucji
przez: celina5 | 2010.7.22 12:2:36
Dzień dobry, Czy jakiś konkretny artykuł mówi o tym kiedy uprawomocnia się decyzja komornika o zakończeniu egzekucji? Czy trwa to 7 czy 14 dni? czytaj dalej»
-
Jakie upoważnienie potrzebne do składania dokumentów na studia za granicą?
przez: pajak90 | 2010.7.22 12:13:32
Dzień dobry, staram się o przyjecie na studia, ale jestem za granicą. Jakie powinno być upoważnienie do składania w moim imieniu dokumentów? Czy zwykłe czy notarialne? Zadzwoniłem na uczelnię (...) czytaj dalej»
-
Czy można odzyskać uprawnienia na kategorię A po przekroczeniu punktów?
przez: antek8 | 2010.7.22 12:17:49
Witam Tak się zdarzyło, że przekroczyłem punkty i zabrano mi prawo jazdy na kat. A i B. Czy można napisać jakieś pismo, żeby odzyskać uprawnienia na kat. A? Czy to w ogóle będzie miało jakiś (...) czytaj dalej»
-
Jakie przesłanki dla otrzymania wyroku w europejskim postępowaniu cywilnym?
przez: mira76 | 2010.7.22 12:21:33
Witam, czy ktoś mógłby mi powiedzieć jakie przesłanki trzeba spełniać, żeby otrzymać wyrok w europejskim postępowaniu cywilnym? chcę ścigać dłużnika, a mam tylko polski nakaz zapłaty? czytaj dalej»
-
Mandat euro z Austrii - co robić?
przez: kworat6 | 2010.7.22 12:46:14
Witam wybrałem się z rodzina do Austrii, pech chciał, że zatrzymała nas tamtejsza policja. Po powrocie do domu przyszedł mi mandat w wysokości 1600 euro i 4 stronicowe uzasadnienie w języku niemieckim. (...) czytaj dalej»
-
Czy aplikant komorniczy może podpisywać dokumenty za nieobecnego komornika?
przez: becia78 | 2010.7.22 12:55:3
Czy aplikant komorniczy może , posiadając pełnomocnictwo, podpisywać dokumenty za komornika, jeśli nie ma go dłuższy czas? Proszę o w miarę szybką odpowiedź czytaj dalej»
-
Czy spółdzielnia może narzucać opłaty za skrzynki pocztowe bez informowania?
przez: zegrzół | 2010.7.22 12:58:44
Czy administracja spółdzielni mieszkaniowej może narzucać opłaty, przykładowo za posiadanie skrzynek pocztowych lub za działalność administracji? Pytam, bo jestem posiadaczem mieszkania własnościowego (...) czytaj dalej»
-
Zwolnienie lekarskie podczas urlopu wypoczynkowego
przez: zegrzół | 2010.7.22 13:0:1
Witam Podczas urlopu wypoczynkowego zachorowałem, otrzymałem zwolnienie lekarskie. Czy w takim wypadku mogę sobie odebrać w przyszłości te dni w których byłem chory? czytaj dalej»
-
Czy komornik powinien odprowadzić VAT od sprzedanej nieruchomości?
przez: nekrotekro | 2010.7.22 13:1:21
Dzień dobry, czy komornik powinien odprowadzić podatek VAT od sprzedanej, w drodze licytacji, nieruchomości? Z góry dziękuje za odpowiedź:) czytaj dalej»
-
Spłata mieszkania wykupionego z bonifikatą po rozwodzie
przez: mrozowskim | 2010.7.22 13:2:38
Należy to tak rozumieć, że regułą jest równy udział małżonków w majątku wspólnym. Odstępstwem od tej reguły jest uwzględnienie stopnia w którym małżonkowie przyczynili się do powstania (...) czytaj dalej»
-
Co komornik może zrobić z polisami na życie zadłużonego ojca?
przez: piotr670 | 2010.7.22 13:7:27
Witam, mój ojciec jest zadłużony, niedługo zajmie się jego długami komornik. Mam teraz pytanie co się stanie z polisami na życie z funduszy inwestycyjnych, których ojciec ma kilka? Chodzi mi (...) czytaj dalej»
-
Czy można sprostować zapis w Księdze Wieczystej dotyczący służebności?
przez: celina5 | 2010.7.22 13:10:37
Jaki wniosek jest właściwy, żeby sprostować zapis w Księdze Wieczystej dotyczący służebności? No i oczywiście czy w ogóle można dokonać takiego sprostowania? czytaj dalej»
-
Powrót do nazwiska panieńskiego po rozwodzie
przez: joasi77 | 2010.7.22 13:20:41
Witam, Czy można wrócić do nazwiska panieńskiego po rozwodzie? Jak to załatwić? czytaj dalej»
-
Jak zaskarżyć uchwałę Rady Nadzorczej Spółdzielni o zmianie regulaminu?
przez: bronek8 | 2010.7.22 13:37:57
Jak można zaskarżyć uchwałę Rady Nadzorczej Spółdzielni Mieszkaniowej, która dotyczy zmiany regulaminu Zarządu ( jego kompetencji)? Proszę o podanie podstawy prawnej... czytaj dalej»
-
Pozew sąsiadów o ochronę posiadania i zasiedzenie - obrona
przez: mrozowskim | 2010.7.22 13:41:27
Poszukać adwokata i przygotować odpowiedź na pozew. czytaj dalej»
-
Zrzeczenie się praw ojcowskich przez ojczyma
przez: bronek8 | 2010.7.22 13:42:37
Witam Moja była żona wciąż mnie straszy, pozbawieniem praw rodzicielski do naszych dzieci. Wmawia mi, że w ogóle się nim nie zajmuję. To nie jest prawda. Czy ona może dopiąć swego? Wiem, że (...) czytaj dalej»
-
Reklamacja paczki bez oryginału druczku - odmowa wypłaty
przez: oegdt | 2010.7.22 13:43:49
Mam taki problemik. Zgłosiłem reklamację paczki na poczcie, nie posiadałem oryginału druczka, tylko jego skan, reklamacja została uznana. Wysyłano do mnie zawiadomienia o przedłużającym się (...) czytaj dalej»