Archiwum Forum Lipiec 2010
(831 tematów na forum)
-
17-latek ucieka z domu przed przemocą - czy policja przywróci
przez: ewka9 | 2010.7.13 14:52:31
Witam, czy w sytuacji, gdy 17-letnie dziecko nie chce ze względu na złą sytuację w domu( znęcanie się psychiczne, czasem fizyczne) ucieec z tego domu bez obawy, że zostanie przyprowadzone przymusem (...) czytaj dalej»
-
Wyrobienie NIP bez zatrudnienia - procedura
przez: kacper333 | 2010.7.13 14:54:0
Witam, w jaki sposób mogę wyrobić sobie NIP nie będąc nigdzie zatrudnionym? czytaj dalej»
-
Zwrot podatku za materiały budowlane - wymogi
przez: konradzed | 2010.7.13 14:56:6
Chciałbym się dowiedzieć jak wygląda kwestia zwrotu podatku za materiały budowlane. Czy jest jeszcze taka możliwość? Czy trzeba mieć faktury na wszystko czy wystarczy paragon? czytaj dalej»
-
Zażalenie na odmowę dodatkowej opinii biegłego w sprawie sądowej
przez: cyprian8 | 2010.7.13 14:58:9
Czy jest możliwość złożenia zażalenia na postanowienie o odmowie przeprowadzenia dodatkowej opinii biegłego? czytaj dalej»
-
Wzór wniosku o ustalenie miejsca zamieszkania dziecka przy ojcu
przez: dluginel | 2010.7.13 15:2:1
Witam Potrzebuję wzoru wniosku o ustalenie miejsca zamieszkania dziecka przy ojcu. Co on powinien zawierać? Będę wdzięczny za wskazówki czytaj dalej»
-
Ochrona prawka przed utratą na więcej niż rok za alkohol
przez: mario117 | 2010.7.13 15:9:32
Witam, co można zrobić, żeby nie zabrali prawka na więcej niż rok?. Znajomemeu zabrali za jazdę po alkoholu. czytaj dalej»
-
Zwrot prawka przez sąd a wyrok zakazu prowadzenia
przez: mario117 | 2010.7.13 15:11:53
Sąd Grodzki orzekł 2 tyś i zakaz prowadzenia na 6 miechów za potrącenie pieszych, potem zanim wyrok się uprawomocnił w Sądzie Rejonowym odbyło się rozpatrzenie zażalenia na zatrzymanie prawa (...) czytaj dalej»
-
Wypadek w pracy na umowie zlecenie - brak L4
przez: hdteji | 2010.7.13 15:30:42
Miałam w pracy wypadek, w wyniku którego doznałam urazu kręgosłupa. Od kilku dni leżę.Okazało się przy tym, że pracując na umowę zlecenie nie mogę skożystać ze zwolnienia L4, ba muszę (...) czytaj dalej»
-
Naliczanie odsetek od mandatów i terminy spłaty bez dodatkowych kosztów
przez: dtk | 2010.7.14 7:35:34
Termin na zapłatę mandatu wynosi 7 dni. Odsetki od zadłuzenia z tego tytułu nalicza się zgodnie z odsetkami ustawowymi. Obecnie jest to 13% rocznie. czytaj dalej»
-
Działka przy jeziorze z słupem wysokiego napięcia - rekompensata
przez: dtk | 2010.7.14 7:45:40
Trzeba zwrócić się z zapytaniem najlepiej na piśmie do zakładu energetycznego o podstawę korzystania z gruntu pod słup. Jeżeli nie będą mieć podstawy prawnej wykorzystania terenu (umowa, pisemna (...) czytaj dalej»
-
Termin na odbiór zwrotu pieniędzy za reklamowane buty
przez: dtk | 2010.7.14 7:46:13
Najczęściej jest to 30 dni. czytaj dalej»
-
Dochodzenie zapłaty za dodatkowe prace budowlane ustalone ustnie
przez: supergwiazda | 2010.7.14 8:26:1
<!-- @page { size: 21cm 29.7cm; margin: 2cm } P { margin-bottom: 0.21cm } --> Oczywiście możliwe jest dochodzenie należności wynikających również z umowy ustnej; może to jednak (...) czytaj dalej»
-
Sprzedaż programów komputerowych przez internet - zgodność z prawem
przez: stalowiec | 2010.7.14 8:29:26
Hej Twój znajomy nie będzie mógł sprzedać przez interent programu komputerowego, wymagana jest pisemna umowa z nabywca. Umowa zawarta ustnie, mailowo, czy przez odpowiedni formularz w (...) czytaj dalej»
-
Publikowanie streszczeń książek bez zgody autora - legalność
przez: stalowiec | 2010.7.14 8:38:26
Zależy co rozumiesz przez pojęcie streszczenie. Co prawda istnieje coś takiego jak prawo cytatu: Wolno przytaczać w utworach stanowiących samoistną całość urywki rozpowszechnionych utworów (...) czytaj dalej»
-
Wykorzystanie faktu kochanka żony w trakcie separacji w sądzie
przez: radzio77 | 2010.7.14 10:21:29
Witam. Jestem z żona w separacji. Wciąż trwa sprawa rozwodowa, żona od kilku miesięcy ma kochanka, chociaż w świetle prawa wciąż jest moją żoną. Czy ten fakt mogę wykorzystać w sądzie? czytaj dalej»
-
Wiek dziecka a prawo wyboru rodzica po rozwodzie rodziców
przez: grzeskole | 2010.7.14 10:36:57
witam Wiecie może ok którego roku życia dziecko samo może zadecydować z którym z rodziców chce zamieszkać po rozwodzie? Mieliście podobne problemy? piszcie o swoich doświadczeniach!!! Pozdrawiam czytaj dalej»
-
Były mąż manipuluje dzieckiem podczas wizyt
przez: dorota46 | 2010.7.14 10:39:50
Witam Już około 2 lat jestem po rozwodzie, mój były mąż może odwiedzać nasze dziecko 2 razy w miesiącu. Za każdym razem gdy je zabiera opowiada mu jakieś straszne rzeczy na mój temat, manipuluje (...) czytaj dalej»
-
Ślub w Las Vegas - ważność w Polsce i wymagane dokumenty
przez: edytaqwe | 2010.7.14 10:57:22
cześć, Czy taki szybki ślub w Las Vegas jest akceptowany w Polsce? Jeżeli para jest z Polski? Może trzeba przygotować jakieś dokumenty w Las Vegas? czytaj dalej»
-
Dziecko u dziadków - walka ojca o przejęcie opieki
przez: wiktorwow | 2010.7.14 11:25:1
Witam Moja była żona mieszka w USA, ja w Polsce ale być może wyjadę na kontrakt za granicę. Dziecko teraz przebywa u rodziców matki. Czy mogę go zabrać ze sobą? Dziadkowie nie chcą mi go oddać, (...) czytaj dalej»
-
Czy świadek może sam zgłosić się na policję aby uzupełnić zeznania?
przez: mati0 | 2010.7.14 11:42:27
Witam Czy świadek w sprawi może sam zgłosić się na policję aby uzupełnić swoje zeznania? Czy policja może odmówić powtórnego składania zeznań? czytaj dalej»
-
Jakie konsekwencje grożą za jazdę wózkiem widłowym bez prawa jazdy?
przez: kuba252 | 2010.7.14 11:53:39
Witam Jestem kierowcą wózka widłowego, często wyjeżdżam nim na drogę publiczną. Niestety nie ma prawo jazdy. Co może mi grozić jak zostanę zatrzymany przez policję. czytaj dalej»
-
Czy partnerka w ciąży może się ubezpieczyć po stażu z urzędu pracy?
przez: tomasz55 | 2010.7.14 11:58:53
Witam Moja partnerka dostała staż z urzędu pracy 5 miesięcy temu, jest teraz w 4 miesiącu ciąży. Czy może ona sama się ubezpieczyć aby później po urodzeniu dziecka dostawać środki w ramach (...) czytaj dalej»
-
Walka o lokum komunalne - odwołanie od decyzji gminy
przez: wacky | 2010.7.14 12:0:7
Sytuacja jest troche zawila poniewaz dawniej dom/mieszkanie nalezalo do naszej rodziny ale hmm okolo 30 lat temu zostal on sprzedany z lokatorami nowemu wlascicielowi. Wszyscy dostali mieszkania od poprzedniego (...) czytaj dalej»
-
Wzór umowy zlecenia - zawartość i wymagane elementy
przez: krysia50 | 2010.7.14 12:7:20
Witam, Bardzo proszę o wzór umowy zlecenia. Co ona powinna zawierać? czytaj dalej»
-
Czy zleceniobiorca może rozwiązać umowę zlecenie?
przez: iga1234 | 2010.7.14 12:9:17
Witam Czy zleceniobiorca może rozwiązać umowę zlecenie? czytaj dalej»
-
Czy osoba niepełnoletnia może podpisać umowę zlecenie?
przez: halinastow | 2010.7.14 12:13:50
Witam, Czy umowę zlecenie może podpisać osoba niepełnoletnia? Czy taką umowę powinien podpisać opiekun? czytaj dalej»
-
Nagrywanie rozprawy sądowej - zgoda sędziego i konsekwencje
przez: Tomex | 2010.7.14 13:15:24
Niestety, nie można - konieczne jest uzyskanie zgody sądu i innych osób obecnych, które będą się wypowiadać, można naruszyć ich dobra osobiste. T. czytaj dalej»
-
Groźby karalne wysłane SMS-em - konsekwencje dla nadawcy
przez: Tomex | 2010.7.14 13:21:47
ART 190 § 1 kk: Kto grozi innej osobie popełnieniem przestępstwa na jej szkodę lub szkodę osoby najbliższej, jeżeli groźba wzbudza w zagrożonym uzasadnioną obawę, że będzie (...) czytaj dalej»
-
Dofinansowanie dla bezrobotnego za samodzielne znalezienie pracy
przez: jacekule | 2010.7.14 14:40:6
Witam, czy osoba bezrobotna zarejestrowana w Urzędzie Pracy może dostać jakieś pieniądze, jeśli sama sobie pracę znajdzie? czytaj dalej»
-
Praca na zlecenie podczas urlopu wychowawczego - czy dozwolone?
przez: supergwiazda | 2010.7.14 14:52:10
<!-- @page { size: 21cm 29.7cm; margin: 2cm } --> Podejmowanie działalności zarobkowej w czasie urlopu wychowawczego jest dopuszczalne jednak należy pamiętać, że nowe obowiązki nie mogą (...) czytaj dalej»
-
Związek z nieletnim - karalność stosunków z osobą lat
przez: supergwiazda | 2010.7.14 15:26:17
Karalne są stosunki płciowe tylko z osobami poniżej 15 roku życia. czytaj dalej»
-
Praca w Niemczech a składki emerytalne - zaliczenie do polskiej emerytury
przez: supergwiazda | 2010.7.14 15:40:41
Można powiedzieć, że i tak i nie. Generalnie okres pracy i ubezpieczenia w każdym państwie członkowskim UE oraz EFTA liczy się jako do nabycia prawa do emerytury. Jeżeli więc w Polsce wymaga się (...) czytaj dalej»
-
Czy nagranie telefonem komórkowym może być wykorzystane w sądzie jako dowód?
przez: milakost | 2010.7.14 15:42:48
Czy w sądzie może być wykorzystane nagranie telefonem komórkowym? Czy będzie to uznane jako dowód? czytaj dalej»
-
Czy za sfałszowanie CV można pójść do więzienia?
przez: nokia25 | 2010.7.14 15:47:38
Czy za sfałszowanie CV (np. podpisanie się za kolegę) można pójść do więzienia?? czytaj dalej»
-
Ubezpieczenie kredytu na wypadek utraty pracy - warunki wypłaty
przez: nestea_9 | 2010.7.14 15:54:54
trzeba przeanalizować ogólne warunki umowy ubezpieczenia, które będą załącznikiem do takiej umowy kredytu. jeśli jeszcze jesteś przed podpisaniem umowy z bankiem, to w internecie często (...) czytaj dalej»
-
Jak uzyskać zakaz zbliżania się dla 22-latka spotykającego się z 14-latką?
przez: aniela9 | 2010.7.14 15:59:3
Dzień dobry, moja córka ma 14 lat, spotyka się z 22-latkiem. Jak dla mnie to jest czysta manipulacja. Kupuje jej prezenty, gdzieś zabiera. Policja mówi, że jeśli ona robi to dobrowolnie to nic (...) czytaj dalej»
-
Różnice między umową o pracę a umową o dzieło - składki i zasiłki
przez: supergwiazda | 2010.7.14 16:6:37
Od umowy o dzieło nie odprowadza się żadnych składek (w przeciwieństwie do umowy zlecenia), nie ma więc ubezpieczenia chorobowego, emerytalnego, rentowego i wypadkowego. "Dziełorób" nie podlega (...) czytaj dalej»
-
Wyrobienie polskiego dowodu osobistego z zagranicy bez powrotu
przez: zbuchany | 2010.7.14 16:14:28
odebrac tez? czytaj dalej»
-
Czy sąsiadka może spotykać się towarzysko z mężczyznami w bloku?
przez: lawenda30 | 2010.7.14 19:2:21
witam mam pytanie , otóż mieszkam w bloku 4 piętrowym na przeciw mnie sąsiadka spotyka się towarzysko z mężczyznami co prawda nie chodzą do niej często ale co godzinę dwie , mimo tego jest cisza (...) czytaj dalej»
-
Zgłoszenie przyjęcia spadku po latach - konsekwencje podatkowe
przez: dell1 | 2010.7.14 20:45:42
Witam jeśli nie musisz niczego z tego spadku sprzedawać to poczekaj 5 lat i po kłopocie, jeśli jednak będziesz coś z tego spadku sprzedawać przed upływem 5 lat to musisz to zgłosić do urzędu (...) czytaj dalej»
-
Czy policja ma prawo czytać SMS-y osoby zatrzymanej?
przez: michal55 | 2010.7.15 9:3:56
Witam Czy policja ma prawo czytać smsy osoby zatrzymanej? czytaj dalej»
-
Czy grozi więzienie za zadłużenie w bankach na 200 tysięcy złotych?
przez: mirka23 | 2010.7.15 9:10:33
Witam Mam wielki kłopot, nieświadomie wpadłam w spirale kredytową. Jestem zadłużona w kilku bankach na kwotę 200 000zł. Czy mogę pójść za to do więzienia. Nie mam jak ich spłacić? Co mi (...) czytaj dalej»
-
Czy można siedzieć obok oskarżonego podczas rozprawy sądowej?
przez: aleksandra34 | 2010.7.15 9:13:7
Witam. Czy w sądzie można siedzieć obok oskarżonego? Czy są jakieś przepisy, które tego zabraniają? Proszę o szybką odpoweidź! czytaj dalej»
-
Wymazanie z rejestru karności - ile lat od zapłaty grzywny
przez: martaule | 2010.7.15 9:22:21
Witam Ile trzeba czekać na wymazanie wyroku z KRK od chwili złożenia wniosku o zatarcie skazania? czytaj dalej»
-
Czy kontrola ZUS może kontrolować chorego w weekend?
przez: albertkow | 2010.7.15 9:25:21
witam Czy kontrola z ZUS może skontrolować chorego w sobotę i niedzielę? Czy jedynie w tygodniu? czytaj dalej»
-
Czy można podjąć pracę na 1/4 etatu będąc na urlopie wychowawczym?
przez: paulina543 | 2010.7.15 9:27:39
witam Czy będąc na urlopie wychowawczym można podjąć pracę na 1/4 etatu w innej firmie? W poprzedniej pozostało mi jeszcze 5 miesięcy urlopu. czytaj dalej»
-
Ile minut przerwy należy się pracownikowi pracującemu 12 godzin?
przez: marcindolo | 2010.7.15 9:31:12
Witam chciałbym się dowiedzieć ile minut przerwy należy się pracownikowi, który pracuje 12 godzin na dobę. czytaj dalej»
-
Czy można ubiegać się o wynagrodzenie za nadgodziny po rezygnacji z pracy?
przez: dyzioewu | 2010.7.15 9:34:10
Witam Czy po rezygnacji z pracy, można ubiegać się o wynagrodzenie za nadgodziny? Czy jeżeli już nie pracuje nie mam żadnych praw do walki z byłym pracodawcą? czytaj dalej»
-
Prawa pełnoletniego dziecka wyrzuconego z domu przez rodziców
przez: cecyli7 | 2010.7.15 9:45:40
Witam moi rodzice wyrzucili mnie z domu. Mam 18 lat. Nie wiem gdzie się podziać. Czy mogę domagać się pomocy z ich strony? czytaj dalej»
-
Czy jestem zstępnym w stosunku do siostry mojej żony?
przez: robertnwn | 2010.7.15 9:48:51
Witam Czy jestem zstępnym w stosunku do siostry mojej żony? Nie wiem gdzie to sprawdzić, a pilnie muszę wiedzieć! czytaj dalej»