Archiwum Forum Lipiec 2010
(831 tematów na forum)
-
Okres przechowywania dowodów wpłaty za media - obowiązki prawne
przez: dtk | 2010.7.8 7:33:16
Oczywiście przechowywanie wszelakich rachunków dłużej jeśli jest taka możliwość jest jak najbardziej wskazane ale nie konieczne ze względu na wymogi prawa. czytaj dalej»
-
Sprzedaż komputera firmie bez prowadzenia działalności
przez: arystarch1 | 2010.7.8 9:31:9
Witam Wystawiłem komputer na aukcji. znalazła się firma, która chce go kupić. Jest jednak pewien problem, nie mam firmy i nie mogę wystawić faktury. Czy da się to jakoś obejść? czytaj dalej»
-
Rejestracja motoru kupionego we Włoszech bez dokumentów
przez: andrzej0 | 2010.7.8 9:34:5
Witam Znajomy kupił motor we Włoszech. Posiada jedynie umowę kupna sprzedaży. Nie ma żadnych innych dokumentów. Czy on może go jakoś zarejestrować? czytaj dalej»
-
Od ilu promili alkoholu zabierają prawo jazdy
przez: inga24 | 2010.7.8 10:6:26
Witam Chciałbym się dowiedzieć od ilu promili alkoholu we krwi zabierają prawko? z góry dzięki za odpowiedź czytaj dalej»
-
Umowa z grafikiem na projekt strony internetowej
przez: monika00 | 2010.7.8 13:36:29
Witam, będę robić stronę internetową, a grafikę do niej przygotuje grafik, któremu to zlecam. Jak powinna brzmieć umowa z takim grafikiem, kiedy ją podpisać? Z góry dziękuję za pomoc. czytaj dalej»
-
Odkrycie ukrytych wad samochodu po sprzedaży - zwrot auta
przez: mrozowskim | 2010.7.8 13:38:38
Proszę wyjaśnić kupującemu, że zakupił używany samochód i nie ma na niego gwarancji, a jeśli uważa, że Pan zataił przed nim wady, to niech to udowodni w sądzie. Ja na Pan miejscu poinformowałbym (...) czytaj dalej»
-
Podwyższenie cen hotelowych po rezerwacji pokoju - prawa gościa
przez: mrozowskim | 2010.7.8 13:43:27
Nie ma takiego prawa. Umowa została zawarta w dniu rezerwacji z określoną ceną oraz terminem realizacji umowy. czytaj dalej»
-
Opóźnienie dostawy mebli i odmowa zwrotu zaliczki przez sklep
przez: mrozowskim | 2010.7.8 13:54:45
Proponuję wyznaczyć sprzedawcy nowy termin (14 dni) na realizację umowy lub zwrot zaliczki, jeśli do tego terminu nie dostarczy towaru. To proszę wysłać sprzedawcy listem poleconym za potwierdzeniem (...) czytaj dalej»
-
Postbank potrącił 25% przy zwrocie przelewu do Polski
przez: mike-mike | 2010.7.8 14:55:37
Z gory przepraszam za brak polskiej czcionki. Oto moja sprawa, zupelnie nie wiem co robic. z takim rozbojem jeszcze sie nie spotkalam. Dnia 18.06.2010 wyslalam poprzez Postbank 108,00 ? do mojego partnera (...) czytaj dalej»
-
Wymiana komputera HP po dwukrotnej naprawie gwarancyjnej
przez: chemik_8 | 2010.7.8 15:24:7
W okresie gwarancyjnym dwa razy uległ uszkodzeniu mój komputer (HP, dwa razy płyta główna, matryca, napęd optyczny, porty USB). Czy mogę ubiegać się o wymianę towaru na nowy z uwagi na dwukrotne (...) czytaj dalej»
-
Wolność twórcza artysty w prawie polskim
przez: tworca | 2010.7.8 16:29:0
Poszukuję zapisów w prawie polski mówiących o wolności twórczej (twórcy), odpowiednika niemieckiego 'gestaltungsfreiheit'. Chodzi o sytuację w której np. zlecono twórcy (np. malarzowi) namalowanie (...) czytaj dalej»
-
Dyskryminacja ojców w sprawach alimentacyjnych
przez: adamobedzin | 2010.7.8 20:6:37
Tak czytam te fora rózne, i mnie to przeraża. Jestesmy traktowani jak odrzutki, dlaczego pytam??? Może dlatego że jak płodzilismi nasze dzieci to odczuwaliśmy przyjemność, cóż, przykre bo wychodzi (...) czytaj dalej»
-
Wypowiedzenie najmu gdy właściciel unika spotkania
przez: jefimik | 2010.7.8 21:6:11
[cytat] Czy wypowiedzenie umowy najmu mieszkania jest zawsze skuteczne w przypadku zapisu w umowie o dwumiesięcznym okresie wypowiedzenia? Czy muszą zajść jakieś przesłanki ku temu np. zaległości (...) czytaj dalej»
-
Usunięcie lokatorów bez umowy najmu ze współwłasnej nieruchomości
przez: jefimik | 2010.7.8 21:14:29
[cytat] Witam!!! Jestem współwłaścicielką budynku(trzech współwłaścicieli) w którym zamieszkują lokatorzy bez umowy najmu,bez zameldowania i bez mojej zgody na zamieszkanie . Zamieszkują (...) czytaj dalej»
-
Odwołanie od decyzji ZUS o zwrocie renty rodzinnej - możliwości
przez: kamij | 2010.7.8 23:14:13
Witam, Potrzebuję porady odnośnie możliwych opcji odwołań od decyzji ZUS. Decyzja dotyczy nakazu zwrotu części renty rodzinnej za 2009 rok z racji uzyskania przeze mnie zbyt wysokiej kwoty dochodu (...) czytaj dalej»
-
Błąd w numerze nadwozia w dokumentach - jak poprawić po roku?
przez: dtk | 2010.7.9 7:24:35
Wystarczy zgłosić się do Wydziału Komunikacji który wydał dowód rejestracyjny z prośbą o sprostowania danych zawartych w dokumencie. czytaj dalej»
-
Informowanie Urzędu Skarbowego przez bank o stanie konta klienta
przez: dtk | 2010.7.9 7:29:36
Urząd skarbowy w trakcie postępowania karno-skarbowego ma prawo uzyskać informację o stanie majątkowym dłużnika. Bank ma obowiązek udzielenia informacji jeśli otrzyma zapytanie z US. czytaj dalej»
-
Wymeldowanie brata przebywającego za granicą bez jego obecności
przez: ariadna1 | 2010.7.9 10:48:7
witam chciałabym wymeldować brata z mieszkania, on od lat tu nie mieszka. Przebywa za granicą. czy mogę to zrobić bez jego obecności? czytaj dalej»
-
Auto kradzione kupione w Belgii - co robić
przez: goscislaw | 2010.7.9 10:53:45
witam Kupiłem auto w belgo, po przyjeździe do Polski okazało się, że auto jest kradzione. Nie mogę go zarejestrować... Co ma robić? Pomocy! czytaj dalej»
-
Kapela grająca covery na koncertach - prawa autorskie
przez: gertruda87 | 2010.7.9 11:2:48
witam.. Czy pewna nieznana kapela może na swoich koncertach w klubach grać utwory znanych wykonawców. Czy to jest zgodne z prawem? czytaj dalej»
-
Sprzedaż rozwiązań testów - naruszenie praw autorskich
przez: alexia12 | 2010.7.9 11:15:4
Witam Znajomy chciałby sprzedawać rozwiązania do testów, czy narusza wtedy jakieś prawa autorskie? czytaj dalej»
-
Piosenki po 25 latach - utrata praw autorskich
przez: grzegorz14 | 2010.7.9 11:19:31
Witam! Czy to prawda że piosenki po 25 latach tracą prawa autorskie? Czy wtedy można je wykorzystywać komercyjnie? czytaj dalej»
-
Przedawnienie mandatu za złe parkowanie po roku nieregulowania
przez: bogusz1 | 2010.7.9 11:20:14
Witam, w zeszłym roku dostałem mandat za złe parkowanie- 100 zł. Nie uregulowałem tego, potem wyjechałem i zapomniałem o tym. Kiedy taki mandat się przedawnia? Jestem studentem, nie zarabiam - (...) czytaj dalej»
-
Nagrywanie koncertu i publikacja na stronie
przez: kordian1 | 2010.7.9 11:23:42
Witam Niedługo idę na fajny koncert, chciałbym go nagrać i wrzucić na swoją stronkę nie wiem tylko czy to jest legalne. czytaj dalej»
-
Publikowanie treści portalu ze źródłem - potrzeba zgody
przez: annamaria2 | 2010.7.9 11:34:2
Witam Czy można bez zgody portalu publikować jego treści na swoim umieszczając źródło? Czy należy zdobyć zgodę? czytaj dalej»
-
Zdjęcia zabytków polskich na stronie internetowej
przez: babasz | 2010.7.9 11:36:18
Witam Chciałbym stworzyć stronę internetowa i umieszczać na niej zdjęcia zabytków polskich, które sam zrobię. Czy będzie to zgodne z prawem? czytaj dalej»
-
Mieszkanie własnościowe - darowizna czy spadek korzystniejszy
przez: metak | 2010.7.9 11:41:20
Witam! Moja babcia chce mi przekazać mieszkanie w ramach darowizny. Czy w przyszłości, jak umrą wszytkie dzieci babci, moje kuzynostwo może żądać ode mnie spłaty? czytaj dalej»
-
Zerwanie umowy bankowej bez pisemnego powiadomienia
przez: bonifracy | 2010.7.9 11:41:57
witam Czy bank może zerwać umowę bez pisemnego powiadomienia klienta? czytaj dalej»
-
Alimenty na dziecko jako dochód - wpływ na rozliczenia podatkowe
przez: milenaaa | 2010.7.9 12:23:32
Witam chciałabym się dowiedzieć czy alimenty na dziecko są wliczane do dochodu? czytaj dalej»
-
Właściciel nie płaci za prąd najemcy - odcięcie energii
przez: kordian1 | 2010.7.9 12:29:47
Witam. Wynajmuje mieszkanie od roku, co miesiąc płace czynsz i wszystkie rachunki. Pieniądze daje właścicielowi bo tak ustaliłem a on opłaca wszystko sam. Teraz okazuje się, że od 4 miesięcy (...) czytaj dalej»
-
Promocje tylko dla studentów dziennych - czy to dyskryminacja
przez: rubenen | 2010.7.9 12:36:25
Witam! Ostatnio byłem świadkiem bardzo dziwnego zdarzenia. W pewnym sklepie zobaczyłem promocję przeznaczona jedynie dla studentów studiów dziennych, dla których dany produkt był o połowę tańszy. (...) czytaj dalej»
-
Lekarz zakładowy żąda historii choroby po długim L4
przez: zuzolinda | 2010.7.9 12:37:23
Witam, czy lekarz zakładowy ma prawo żądać od pracownika historii choroby, jeśli ten przebywał na 3 miesięcznym zwolnieniu lekarskim i dostarczył potem zaświadczenie o zdolności do pracy? czytaj dalej»
-
Wzór podania o wykup mieszkania komunalnego od gminy
przez: szczepan555 | 2010.7.9 12:43:9
Witam, ma ktoś może jakiś wzór podania o wykup mieszkania albo wie gdzie coś takiego znaleźć? czytaj dalej»
-
Widzenia intymne w areszcie śledczym
przez: dzidzolek | 2010.7.9 12:56:0
Witam, mój chłopak siedzi 2,5 roku i póki co nie ma szans na przepustkę. Słyszałam o widzeniach intymnych. Czy ktoś z Was był może na takim widzeniu? Jak to się załatwia? Jak to wygląda? czytaj dalej»
-
Włamanie na pocztę elektroniczną przez znajomego
przez: trusty | 2010.7.9 13:3:15
Witam, ostatnio znajomy, którego uważałam za przyjaciela, włamał mi się na konto pocztowe, przeczytał wszystkie maila, powypisywał jakieś bzdury do moich znajomych, którzy teraz się na mnie (...) czytaj dalej»
-
Serwisy rapidshare i wrzuta - legalność i regulamin
przez: walencjusz | 2010.7.9 13:29:43
Witam, czy serwisy typu rapidshare, wrzuta itd. są legalne? Przecież łamią prawa autorskie. Czy można odpowiednio układając regulamin uniknąć konsekwencji prawnych? A co, jeśli na swojej strony (...) czytaj dalej»
-
Pozew przeciwko lokatorowi za niepłacenie czynszu
przez: goscislaw | 2010.7.9 14:1:45
Witam Chcę złożyć pozew do sądu ponieważ mój lokator nie płaci za mieszkanie i nie chce opuścić mieszkania. Jak się za to zabrać? czytaj dalej»
-
Kara za zażycie narkotyków na podstawie zeznań świadków
przez: wojtek89 | 2010.7.9 14:19:13
Witam Chciałbym się dowiedzieć czy policja może ukarać kogoś za zażycie narkotyk tylko i wyłącznie na podstawie zeznań świadków? czytaj dalej»
-
Noszenie broni hukowej - czy dozwolone
przez: inga24 | 2010.7.9 14:29:12
Witam Czy można nosić przy sobie broń hukowa? Chciałby taka kupić ale nie wiem czy to jest dozwolone. czytaj dalej»
-
Pobicie przez policję podczas przesłuchania - gdzie zgłosić nadużycia?
przez: mrozowskim | 2010.7.9 14:37:20
Proponuję również wysłać na komendę policji w której odbyło się przesłuchanie odwołanie wszelkich zeznań złożonych pod przymusem. To należy zrobić w formie pisemnej i wysłać listem poleconym (...) czytaj dalej»
-
Pełnomocnictwo spadkobierców rozrzuconych po kraju
przez: julka301 | 2010.7.9 15:25:56
Witam, prawo do spadku po moich rodzicach nabyli dalecy krewni drugiej żony ojca. Nie są oni zainteresowani sprawą, gdyż chodzi o niewielką wartość. Są rozrzuceni po całym kraju i trudno mi będzie (...) czytaj dalej»
-
Staż 11 miesięcy w ciąży - brak zasiłku dla bezrobotnej
przez: morenamia | 2010.7.9 15:30:58
Moja koleżanka odbyła 11 miesięczny staż, teraz jest w 7. m ciąży i jest zarejestrowana jako bezrobotna. W UP dowiedziała się, że nie przysługuje jej żaden zasiłek - czy to prawda? czytaj dalej»
-
Kupno działki z ograniczeniami budowlanymi - możliwość zabudowy
przez: jakubbednarek | 2010.7.9 18:12:14
Witam Mam problem, w którym musi ktoś mi pomóc. Zamiarzam kupić działkę z narzeczoną. Działka jest pięknie położona ze stawem, ma 25 arów. Właściciel mieszka po drugiej stronie ulicy i (...) czytaj dalej»
-
Spadek po macosze a prawa pasierba do majątku ojca
przez: wolfmark | 2010.7.9 20:34:53
Witam Moje pytanie jest następujące, mój ojciec ożenił się po raz drugi po śmierci mojej matki i żyli z macochą w małżeństwie 30 lat. Parę miesięcy temu jego żona a moja macocha umarła. (...) czytaj dalej»
-
Mąż wywozi dzieci na działkę i nie chce oddać
przez: anetka349 | 2010.7.10 9:21:20
Co mama zrobić ? Jestem w trakcie rozwodu, mąż razem z teściami próbują przejąć opiekę nad dziećmi. Wywieźli 2 chłopców na działkę i nie chce ich przywieżć. Sytuacja jest o tyle trudna, (...) czytaj dalej»
-
Darowizna działki z domem od matki - wymagane dokumenty i koszty
przez: mrozowskim | 2010.7.10 10:9:17
Idźcie do notariusza i tam wszystko Wam wyjaśnią. czytaj dalej»
-
Nakaz eksmisji z mieszkania funkcyjnego po przejściu na emeryturę
przez: c-y-r-u-s | 2010.7.10 13:6:29
Przyczyny eksmisji to wejscie uchwaly o wykupie dozorcowek oraz pójście mamy na emeryture !!najgorsze jest to ze ponoć własciciele (czlonkowie) chca sprzedac cza cene mniejsza niz rynkowa tylko wtedy (...) czytaj dalej»
-
Psycholog w RODK zaleca powierzenie dziecka ojcu
przez: cnousi | 2010.7.10 17:19:27
CZY PODCZAS SPRAWY ROZWODOWEJ SAD MA OBOWIAZEK SKIEROWANIA NA BADANIA RODK?MAZ NIE ZGADZA SIE NA ROZWOD,CHOCIAZ NIE MIESZKAMY ZE SOBA OD 18MIES.NIESTETY DWOJKA SYNOW MIESZKA Z OJCEM(POMIMO DECYZJI SADU (...) czytaj dalej»
-
Używanie słowa radca w kontekście doradztwa finansowego
przez: emeline | 2010.7.10 20:7:13
Witam serdecznie, chciałam zapytać czy istnieją jakieś regulacje zakazujące używania słowa "radca" w kontekście finansowym? Chodzi o sytuację, gdy owy "radca finansowy" jest doradcą finansowym (...) czytaj dalej»
-
Stłuczka z udziałem skutera - czy można stracić prawo jazdy?
przez: adiuto | 2010.7.11 10:19:57
Powinno się skończyć na mandacie - wymuszenie pierwszeństwa (bez ofiar) to wykroczenie drogowe a nie przestępstwo. czytaj dalej»