Archiwum Forum Lipiec 2010
(357 tematów na forum)
-
przez: uwaga | 2010.7.23 15:42:22
jak wygląda sprawa podziału mieszkania zakładowego, które mój mąż dostał podczas trwania małżeństwa od PKP? Czy to mieszkanie będzie do podziału? Mój byłby mąż jest głównym najemcą, (...) czytaj dalej»
-
Przysposobienie dziecka ? wniosek
przez: ula098 | 2010.7.23 16:1:43
dzień dobry, jak napisac wnioske o przysposobienie? za miesiąc wychodze za maz, a ptoem z męzem jedziemy za granice, a ja mam z poprzedniego zwiazku 7 letnią córeczkę, która mój narzeczony chce (...) czytaj dalej»
-
przez: nestea_9 | 2010.7.23 16:37:25
a w kinie nie będziesz mógł się skupić na filmie, tylko po głowie będą krążyć pytania testowe :) powodzenia jutro dla wszystkich! jestem bardzo ciekawa, jaki będzie poziom pytań, ciekawe, (...) czytaj dalej»
-
Do czego mam prawo przed rozwodem?
przez: BBBeata | 2010.7.23 18:36:12
Witam. Jestem w trakcie rozwodu. Mąż wyprowadził się z domu 6 miesięcy temu. Nie łoży na utrzymanie domu. Cięzko utrzymać mi nieruchomość z jednej pensji, jednakże nie mam możlwiości przeprowadzenia (...) czytaj dalej»
-
przez: 01jacek-01 | 2010.7.23 20:57:18
za mało informacji, jak na swoją córkę hipoteki,najlepiej skontaktować się z bankami i dojść do ugody zawsze istnieje zamiana raty (podaj mi e-mail) czytaj dalej»
-
uzupelnienie masy spadkowej po dziale spadku
przez: conradc | 2010.7.23 22:52:17
Dotyczy prawa spadkowego: Czy przy wniesieniu do sadu o uzupelnienie masy spadkowej przez jednego ze spadkobiercow mozna uniknac odsetek od wierzytelnosci ? Informacje uzupelniajace: - Sprawa spadkowa (...) czytaj dalej»
-
przez: 01jacek-01 | 2010.7.24 0:0:27
Poważny problem,komornik nie weźmie mieszkania tylko je zlicytuje, przy takim długu odsetki bardzo szybko rosną,poszukać biura nieruchomości które zajmują się takimi sprawami czyli mieszkania (...) czytaj dalej»
-
przez: 01jacek-01 | 2010.7.24 0:11:8
Jak dobrowolnie nie dadzą to szansy - BRAK, a to że dałaś to zrobiłaś dobry uczynek,mieszkanie jest dorobkiem waszej całej rodziny więc prawnie każdy ma swoją część, takie są przepisy, jeżeli (...) czytaj dalej»
-
przez: mrozowskim | 2010.7.24 2:6:52
Zleci wytyczenie drogi geodecie. Nowa droga nie musi być w tym samym miejscu gdzie była stara. czytaj dalej»
-
przez: mrozowskim | 2010.7.24 2:12:27
Pismo wysłać można, a bank nic sobie z tego nie zrobi. Należy odrzucić spadek, jeśli nie został inny majątek, który wystarczy na pokrycie długu o ile nie minął już ustawowy termin w którym (...) czytaj dalej»
-
Intercyza w Polsce, majątek w Anglii. Prośba o pomoc.
przez: ewazeludziewicz | 2010.7.24 14:9:13
Po kolei: Małżeństwo spisało intercyzę w Polsce (przed zawarciem związku małżeńskiego). Obecnie mieszkają w Anglii, gdzie Pani X posiada firmę księgową. Małżeństwo zamierza kupić lokal (...) czytaj dalej»
-
Gdzie i jak po zaległe świadczenia
przez: adiuto | 2010.7.25 7:21:14
1. czy to na pewno jest umowa o pracę wg. kodeksu pracy - ta wątpliwość wynika z Twojego zwrotu "faktury wystawiałem .." - jakie faktury? 2. jeśli faktyczne miejsce pracy było oddalone o 100 km (...) czytaj dalej»
-
przez: adiuto | 2010.7.25 7:28:16
Argument "bo jest to dla nas uciążliwe .." w konfrontacji z argumentem sąsiada o konieczności zabezpieczenia nieruchomości przed swobodnym dostępem osób trzecich jest słaby - proponuję pogodzić (...) czytaj dalej»
-
przez: LukrecjaBorgia | 2010.7.25 17:26:26
hej przy moim znajomym tez znaleziono 1g marihuany przyznał sie do winy dostał tylko zawiasy nie pamietam na ile coś koło 2-3 lat czytaj dalej»
-
Odsetki ulegają przedawnieniu?
przez: nestea_9 | 2010.7.25 20:3:5
pomocne linki: http://e-prawnik.pl/domowy/prawo-cywilne-1/przedawnienie-1/odpowiedzi/przedawnienie-odsetek.html http://e-prawnik.pl/biznes/prawo-cywilne/przedawnienie/odpowiedzi/termin-przedawnienia-odsetek.html http://e-prawnik.pl/biznes/prawo-cywilne/przedawnienie/odpowiedzi/termin-przedawnienia-odsetek-1.html http://e-prawnik.pl/biznes/prawo-cywilne/wlasnosc/odpowiedzi/termin-przedawnienia-odsetek-ustawowych.html czytaj dalej»
-
przez: nestea_9 | 2010.7.25 20:7:21
a w Polsce jest ktoś, kto mógłby być Twoim opiekunem? babcia? ciocia? generalnie jest tak, że osoby do 18 roku życia winny być pod opieką przedstawiciela ustawowego, albo innego opiekuna. nawet, (...) czytaj dalej»
-
przez: nestea_9 | 2010.7.25 20:23:30
tutaj znajdzie Pani odpowiedzi na zadane pytania: http://e-prawnik.pl/domowy/prawo-cywilne-1/wspolwlasnosc/odpowiedzi/zwrot-nakladow-od-wspolwlasciciela.html http://e-prawnik.pl/biznes/prawo-spolek/spolka-partnerska/odpowiedzi/koszty-utrzymania-majatku-2.html czytaj dalej»
-
jak wymeldować żonę, która żyje z innym
przez: nestea_9 | 2010.7.25 20:27:31
tutaj o wymeldowaniu administracyjnym: http://e-prawnik.pl/biznes/prawo-spolek/spolka-jawna/odpowiedzi/wymeldowanie-lokatora-2.html http://e-prawnik.pl/domowy/prawo-administracyjne-1/zameldowanie-wymeldowanie/odpowiedzi/obowiazek-wymeldowania.html http://e-prawnik.pl/domowy/prawo-administracyjne-1/zameldowanie-wymeldowanie/opinie-prawne/jak-zainicjowac-wymeldowanie-z-urzedu-opinia-prawna.html czytaj dalej»
-
przez: dtk | 2010.7.26 7:26:41
Jeśli nie jesteście Państwo poręczycielami kredytów / pożyczek udzielonych babci przez bank/banki grzecznie poinformujcie o tym jeśli bank zadzwoni i zarządajcie zaprzestania straszenia komornikiem (...) czytaj dalej»
-
nie przyznanie się do ojcostwa
przez: morela1986 | 2010.7.26 9:54:42
Jestem w ciąży a mój (były?) partner wypiera się dziecka. Ja jestem pewna, że to on jest jego ojcem. On nie chce jednak się przyznać i nie chce w żaden sposób wspierać mnie finansowo - a przecież (...) czytaj dalej»
-
Wygrana pieniężna a wspólność majątkowa
przez: MartaKaw | 2010.7.26 9:55:49
Czy jeśli jeden z małżonków wygra pieniądze w jakiejś loterii, to wchodzi to do majątku wspólnego małżonków czy osobistego? Szukałam w internecie na ten temat, ale opinie są różne. Jedni (...) czytaj dalej»
-
przez: jezozwierz | 2010.7.26 10:15:35
Kilka dni temu (dokładnie w poniedziałek 19.07) zostałem zaczepiony przez jednego typa na ulicy. Najpierw pytał o papierosa, kiedy mu grzecznie odmówiłem zaczął się rzucać i doszło do szarpaniny, (...) czytaj dalej»
-
przez: foka8 | 2010.7.26 10:18:32
WITAM, JUTRO MAM PRZESŁUCHANIE NA POLICJI W SPRAWIE POBICIA. BYŁEM NA MIEJSCU ZDARZENIA I BOJĘ SIĘ, ŻE ZOSTANĘ OSKARŻONY O UDZIAŁ W TYM ZDARZENIU. CHCIAŁEM ZAPYTAĆ, CZY MOGĘ WZIĄĆ NA PRZESŁUCHANIE (...) czytaj dalej»
-
przez: wert | 2010.7.26 10:20:55
Witam Czy ktoś z Państwa ma jakieś informacje odnośnie zakładu karnego w Nysie? Bardzo proszę o odpowiedź czytaj dalej»
-
przez: asika65 | 2010.7.26 10:28:14
Witam Jakiś czas temu siedziałam w aucie z moim chłopakiem, całowaliśmy się itp. Nagle podjechała policja i chcieli nas spisać, prosili nas kolejno do radiowozu, mi zaproponowali imprezkę, na (...) czytaj dalej»
-
przez: marko09 | 2010.7.26 10:35:25
Witam Jak wygląda życie w zakładzie karnym w Przywarach? czytaj dalej»
-
przez: wiesia31 | 2010.7.26 12:44:47
Mam pytanko: moja koleżanka chce wyjść za Włocha w Polsce, ale w zasadzie nigdzie nie jest zameldowana, czy to przeszkoda do udzielenia ślubu przez Urząd Stanu cywilnego? czytaj dalej»
-
Zmiana nazwiska i zakaz zbliżania się
przez: foka8 | 2010.7.26 13:0:59
Mam 21 lat i chciałabym zmienić nazwisko i starać się o zakaz zbliżania i kontaktowania w jakikolwiek sposób mojego ojca ze mną. Straszył mnie, wyzywał i groził, więc ponad rok temu zerwałam (...) czytaj dalej»
-
zasiłek na urlopie wychowawczym
przez: asika65 | 2010.7.26 13:27:34
Witam, jestem samotną matką. Od kwietnia znajduję się na urlopie wychowawczym, dlatego też chciałabym się ubiegać o zasiłek wychowawczy, ale, żeby go zdobyć do wniosku o niego trzeba dołączyć (...) czytaj dalej»
-
przez: salome | 2010.7.26 14:13:53
Witam, błagam o pomoc,za miesiąc wychodzi z więzienia mąż mojej mamy, który się nad nią znęcał i właśnie za to został skazany na 9 m-cy pozbawienia wolności. teraz wychodzi i wszyscy się (...) czytaj dalej»
-
Intercyza a fundusz alimentacyjny
przez: morela1986 | 2010.7.26 14:19:21
Czy jeżeli mam podpisaną z drugim mężem intercyzę to mogę się starać o fundusz alimentacyjny dla dziecka z pierwszego małżeństwa? Nasz dochód przekracza wymaganą kwotę na osobę w rodzinie, (...) czytaj dalej»
-
przez: wert | 2010.7.26 14:52:18
Jaka jest podstawa wydaniu międzynarodowego listu gończego? Bo nie moge nigdzie znaleśc info na ten temat? proszę o odpowiedź czytaj dalej»
-
Wyrok w zawieszeniu w Polsce i w innym kraju
przez: andrze9 | 2010.7.26 15:1:11
Jeżeli ktoś dostał wyrok w zawieszeniu za granica za coś za co ma już orzeczony wyrok w Polsce też w zawieszeniu to czy odwiesza mu ten wyrok w Polsce?Czy do odwieszonego wyroku doliczą czas trwania (...) czytaj dalej»
-
przez: agrawa123 | 2010.7.26 15:30:35
witam Czy jeżeli w zdobędę dowody w sprawie w nielegalny sposób (poproszę hakera o zdobycie danych z komputera) to czy mogę mieć problemy później? czytaj dalej»
-
Kłopoty z osobą niepełnoletnią
przez: nestea_9 | 2010.7.26 20:24:23
myślę, że to się może skończyć nawet nadzorem kuratora - szczególnie, gdy takie sytuacje będą się powtarzać. najbardziej optymistyczna wersja to chyba szlaban na kolejne wyjscia... czytaj dalej»
-
przez: tbesiak | 2010.7.26 23:18:14
Jak odkupujesz od kogoś (cesja) to zazwyczaj sprzedający żąda odstępnego, które może wynieść nawet kilkanaście tys. zł. O cesji w TBS masz tutaj artykuł: http://tbs24.pl/cesja-partycypacji.html czytaj dalej»
-
Co ma zrobic współwłaściciel gdy właściciel samochodu umrze?
przez: muratka | 2010.7.27 2:1:40
Co ma zrobic współwłaściciel gdy właściciel samochodu umrze? czytaj dalej»
-
jak sie pisze wniosek o przedluzenie kontraktu w wojsku?
przez: michalkowal | 2010.7.27 5:35:49
jak sie pisze wniosek o przedluzenie kontraktu w wojsku? czytaj dalej»
-
zwolnienie a koniec umowy o pracę
przez: supergwiazda | 2010.7.27 9:24:46
Legitymacja uprawnia do korzystania ze świadczeń w terminie 30 dni od ustania ubezpieczenia czyli rozwiązania stosunku pracy. Na późniejszy okres wymagane będzie zaświadczenie z urzędu pracy (...) czytaj dalej»
-
przez: supergwiazda | 2010.7.27 10:23:26
Możliwy jest zaoczny wyrok eksmisyjny. Zapewne zna Pani dane osobowe osób, z którymi podpisywała umowę. Sąd będzie starał się doręczyć im pozew jaki inne pisma, a w razie odmowy (...) czytaj dalej»
-
przez: mosdef | 2010.7.27 11:36:52
Witam Mój ojciec ma działalność gospodarczą, która bardzo źle funkcjonuje. Jest zadłużony! A ja się boję, że jak jemu zabiorą już wszystko to ten dług może dotknąć i mnie, Jak się przed (...) czytaj dalej»
-
przez: milkiwej | 2010.7.27 11:44:23
Na zakończeniu roku szkolnego dyrektor złapał mnie wraz z kolegami na piciu alkoholu na boisku. Powiedział, że pijemy na terenie szkoły i że on to zgłosi na policję i do sądu i że dostaniemy (...) czytaj dalej»
-
przesłuchanie dziecka przez psychologa sądowego
przez: migana | 2010.7.27 11:51:56
Witam Mój syn będzie przesłuchiwany, wiecie może Państwo jak wygląda przesłuchanie dziecka przez psychologa sądowego? czytaj dalej»
-
przez: Tomex | 2010.7.27 11:53:1
Hej - nie wiem jak sąd potraktuje zabranie żonie telefonu - w każdym bądź razie sms może być dowodem w sprawie - jeśli będzie ustalony numer do którego lub od którego został wysłany (...) czytaj dalej»
-
Obecność na rozprawie spadkowej
przez: iwo9 | 2010.7.27 11:53:43
Witam, Zostałem wezwany na sprawę spadkową po ojcu, niestety nie mieszkam w Polsce i nie mogę się zjawić czy moja nieobecność jest jednoznaczna z odrzuceniem spadku? czytaj dalej»
-
Umowa o dzieło - potrącenie wynagrodzenia
przez: supergwiazda | 2010.7.27 11:58:17
O tym czy potrącenie będzie dopuszczalne i w jakiej formie decyduje umowa. Proszę pamiętać, że jest to stosunek cywilnoprawny a nie stosunek pracy co powoduje, że nie ma w zasadzie żadnych ograniczeń (...) czytaj dalej»
-
przez: Tomex | 2010.7.27 11:59:20
Niestety nie - obowiązek alimentacyjny obciąża krewnych w linii prostej - rodzice, dziadkowie i rodzeństwo (uprawnionego do alimentów). Możesz się domagać alimentów od dziadków (...) czytaj dalej»
-
przez: Tomex | 2010.7.27 11:59:56
Nie. T. czytaj dalej»
-
zalegający na parkingu samochód...
przez: Tomex | 2010.7.27 12:2:8
Chyba tylko rdza pomoże ;) czytaj dalej»
-
przez: hdteji | 2010.7.27 12:3:24
Moja była dziewczyna zapowiedziała, że oskarży mnie o groźby karalne. Podstawą oskarżenia ma być mejl, który do niej wysłałem, a konkretnie jedno zdanie. Chodziło o to, że długo nie chciała (...) czytaj dalej»