Archiwum Forum Sierpień 2010
(578 tematów na forum)
-
przez: homme | 2010.8.24 16:51:9
Witam Zamierzam wystąpić do sądu pracy za niewypłacenie należnej mi nagrody jubileuszowej za 35 pracy. Jest to kwota 8750 zł. Nie wiem natomiast jak wyliczyć odestki od roku 2007 ? Czy mają to (...) czytaj dalej»
-
jak napisac podanie do opieki na zakup zywnosci
przez: Dona. | 2010.8.24 19:35:8
Witam,musi pani złożyć wniosek do OSP i konkretnie i zwięzle przedstawić sytuacje pani rodziny(dlatego zwięzle ponieważ pracownik OSP przeprowadzi z panią wywiad środowiskowy,wtedy można powiedzieć (...) czytaj dalej»
-
konkubinat a przymusowe leczenie
przez: mrozowskim | 2010.8.24 21:37:4
Na przymusowe leczenie psychiatryczne może wysłać tylko sąd. czytaj dalej»
-
17 letnia Żona- a zgoda jej rodziców
przez: mrozowskim | 2010.8.24 21:39:52
Poczekać aż będzie pełnoletnia, może do tego czasu Wam przejdzie. czytaj dalej»
-
Żona odeszła do kochanka-on nie pozwala mi sie spotykać z dzieckiem
przez: mrozowskim | 2010.8.24 21:50:47
Wezwać matkę na pisemnie (listem poleconym za potwierdzeniem odbioru) do umożliwienia widywania się z dzieckiem oraz określenia terminów, kiedy to będzie możliwe i nakreślić w nim termin 14 dni (...) czytaj dalej»
-
odzyskanie rzeczy kupionych przed ślubem.
przez: mrozowskim | 2010.8.24 22:10:10
1. Musi Pani mieć dowody na to, że sprzęt został kupiony przed ślubem i stanowi Pani majątek odrębny. 2. Należy wezwać byłego męża (listem poleconym za potwierdzenie odbioru) do wydania tego, (...) czytaj dalej»
-
Zrzekanie się alimentów od ojca dziecka
przez: mrozowskim | 2010.8.24 22:13:35
Nie musi Pani zrzekać alimentów od ojca dziecka, wystarczy że nie będzie się Pani o nie ubiegała. czytaj dalej»
-
przez: yurasb101 | 2010.8.25 7:4:59
Zdaniem Straży Granicznej "dokumentami uprawniającymi obywatela państwa członkowskiego Unii Europejskiej i Europejskiego Obszaru Gospodarczego (Norwegia, Islandia, Liechtenstein) do przekroczenia granic (...) czytaj dalej»
-
przez: moskitt | 2010.8.25 9:12:38
Witam Mam taki problem co mogę zrobić w sytuacji, gdy zapłaciłem firmie dodatkową kwotę aby paczka doszła przed weekendem, ale niestety przyszła w poniedziałem nie wywiązali się z umowy i co (...) czytaj dalej»
-
przez: natura1 | 2010.8.25 9:27:40
Witam Mam takie pytanie w jakim czasie mogę oddac towar jeśli nawet go nie używałam, aby dostać zwrot gotówki?Z góry dziękuję czytaj dalej»
-
przez: mannaa | 2010.8.25 9:45:48
Witam mam takie pytanie kupiłam bluzkę na allegro i niestety jest za mała chcę ją oddać i dostać zwrot gotówki po jakim czasie od zakupu mogę rzecz oddać aby nie mieć z tym już problemów?z (...) czytaj dalej»
-
przez: opla | 2010.8.25 9:46:36
Czy jeśli wyjeżdżam za granicę na urlop który był wcześniej zaplanowany, zakupione bilety, rezerwację, to czy mogę ubiegać się w sądzie o odroczenie rozprawy? czytaj dalej»
-
przez: ignacioo | 2010.8.25 9:48:23
Witam mam takie pytanie sprzedałem ostatnio telefon przez allegro i wszystko było okej teraz po tygodniu kupujący stwierdził, że jednak to nie jest to i chce zwrotu gotówki czy muszę mu ją oddać?Z (...) czytaj dalej»
-
czy komornik może zająć lokatę
przez: jatka | 2010.8.25 10:5:58
Witam, moje pytanie jest następujące: czy komornik może zająć moją lokatę lub oszczędności gromadzone w akcjach na rachunku maklerskim? czytaj dalej»
-
przez: truposz | 2010.8.25 10:22:29
Jeśli jestem zatrudniona na pół etatu i na rękę dostaję 800 zł to czy komornik może zająć mi wypłatę bądź jej część? czy istnieje jakaś kwota minimalna, poniżej której komornik nie (...) czytaj dalej»
-
samochód a egzekucja komornicza
przez: jupiterra | 2010.8.25 10:27:13
Komornik zajął mi samochód, czy ja mogę go teraz sprzedać, jeszcze przed egzekucją i czy grożą mi jakieś konsekwencje za taki czyn? czytaj dalej»
-
przez: trol | 2010.8.25 10:35:37
Witam Mam pytanie jeśli dostałem spadek to czy mam prawo zrzec się go na rzecz innej osoby przez siebie wybranej?Z góry dziękuję za odpowiedzi czytaj dalej»
-
osoba psychicznie chora a prawo jazdy
przez: kaszaa | 2010.8.25 10:38:32
Witam Mam takie pytanie czy osoba, która jest chora psychicznie może prowadzić auto?czy takiej osobie nie powinno sie zabrać prawa jazdy?Z góry dziękuję czytaj dalej»
-
przez: jokastaa | 2010.8.25 11:8:34
Ile czasu od śmierci należy złożyć wniosek o zachowek? czytaj dalej»
-
czy komornik może zająć nagrodę
przez: grażona | 2010.8.25 11:10:9
Komornik zajął połowę mojej pensji i chciałbym zapytać czy komornik ma prawo zająć nagrodę którą dostaję co kwartał, czy może zająć całą nagrodę czy jej część... czytaj dalej»
-
Czy długi syna przechodza na rodziców?
przez: ukuuuu | 2010.8.25 11:12:57
Czy komornik może zająć dom rodziców, jeśli syn który w mieszkaniu jest zameldowany ma długi których nie spłaca? Czy rodzice dorosłego syna ponoszą odpowiedzialność za jego długi? czytaj dalej»
-
przez: duprince | 2010.8.25 11:21:0
Mój ojciec jest już człowiekiem na emeryturze i zamierza teraz ponownie się ożenić (jest wdowcem). Dostaje dość wysoką emeryturę i chce w ten sposób zabezpieczyć kobietę z którą żyje. Czy (...) czytaj dalej»
-
Po ilu latach przedawniają się należności podatkowe?
przez: marian | 2010.8.25 11:38:47
Po 5 latach fiskus nie powinien dochodzić roszczeń. czytaj dalej»
-
przez: beata19888 | 2010.8.25 11:50:28
Dziękuję. czytaj dalej»
-
umowa zlecenie podczas stażu z UP
przez: trawkaa | 2010.8.25 11:58:38
Do końca września jestem zatrudniony na stażu z Urzędu Pracy. Mam możliwość podjęcia pracy na umowę zlecenie, ale czy jeśli taką pracę podejmę, to czy utracę pieniądze, które dostaję z (...) czytaj dalej»
-
przez: grejn | 2010.8.25 12:2:7
Witam, w akcie darowizny mam otrzymać od brata działkę budowlaną o wartości ok. 120 tys. Brat wcześniej otrzymał tę działkę od rodziców. Czy w takim wypadku będę musiała ponieść jakieś (...) czytaj dalej»
-
czy po rozwodzie można stracić obywatelstwo?
przez: kopppp | 2010.8.25 12:16:35
Witam, moja koleżanka pochodzi z Ukrainy, wyszła za mąż za Polaka i teraz będą się rozwodzić. Byli ze sobą niecałe dwa lata. Czy w takiej sytuacji ona może utracić polskie obywatelstwo? czytaj dalej»
-
przez: mojko | 2010.8.25 12:23:50
Witam, moja matka ma problemy psychiczne, ma depresję maniakalną i bierze różne kredyty i pożyczki w tych providentach które potem mój ojciec musi spłacać. chciałbym zapytać, w jaki sposób (...) czytaj dalej»
-
przez: majsterka | 2010.8.25 12:39:27
Jeśli w firmie która jest spółką cywilną a właścicieli jest dwóch i jest kupiony samochód na firmę ale w dowodzie jest wpisane imię i nazwisko tylko jednego z właścicieli, to czy ten drugi (...) czytaj dalej»
-
jak napisac odwołanie o zasiłek pielęgnacyjny?
przez: ccc | 2010.8.25 15:24:25
do 14 dni od otrzymania orzeczenia czytaj dalej»
-
przez: monika | 2010.8.25 15:49:34
jak sporządzić w domu testament z osobą,która nie da rady tyle napisać bo ma problemy z pisaniem?? czytaj dalej»
-
przez: xrezus | 2010.8.25 17:37:28
Witam! Mam problem z właścicielką mieszkania któóre wynajmowałem razem z kolgami. Jesteśmy studentami i umowe podpisalismy do konca czerwca. Właścicielka pod koniec maja wypowiedziala nam umowe (...) czytaj dalej»
-
kiedy złożyć pozew o niepłacenie alimentow
przez: Malina | 2010.8.25 23:0:18
kiedy złożyć pozew o niepłacenie alimentow Moj były mąż nie płaci systematycznie alimentów na córkę, póżniejszy przelew nieuwzględnia oczywiście odsetek.A teraz stwierdzil ze pomniejszy (...) czytaj dalej»
-
Ojciec w więzieniu, co mówić dziecku?
przez: magdalena11 | 2010.8.26 8:27:57
Witam, jestem matką 5 letniego chłopca. Jego ojciec wkrótce będzie odbywał karę pozbawienia wolności przez 2,5 roku. Chciałabym zapytać inne matki w podobnej sytuacji, co mówią swoim dzieciom, (...) czytaj dalej»
-
przez: bizzzz | 2010.8.26 8:33:10
Czy jeśli odziedziczyłem majątek, gospodarstwo rolne, w roku 1998 i teraz mój kuzyn dopomina się o zachowek, to czy po takim czasie ma prawo? wiedział on o postępowaniu spadkowym ale wtedy się (...) czytaj dalej»
-
czy za adwokata z urzędu się płaci?
przez: poppp | 2010.8.26 8:54:57
Witam, chciałbym się dowiedzieć czy za adwokata z urzędu trzeba coś płacić jeśli zarabia się ok. 1600 zł? Czy jest jakaś minimalna kwota, której nie można przekroczyć? Bardzo proszę o odpowiedź czytaj dalej»
-
przez: antek6 | 2010.8.26 9:1:40
Witam Mam pytanie co mi grozi mam 16 lat zabrałem auto rodzicom i złapała mnie policja co mi grozi jakiej kary mogę się spodziewać?Z góry dziękuję czytaj dalej»
-
przez: grzegorz48 | 2010.8.26 9:8:12
Witam Mam takie pytanie jeśli zabiorą komuś prawo jazdy za grnica to czy obowiązuje to w Polsce też?I czy odbiór prawa jazdy jest w miejscu gdzie mi go zabrano czy w Polsce?z góry dziękuję za (...) czytaj dalej»
-
przez: umbaumba | 2010.8.26 9:18:25
Witam, czy jeżeli chcę zrobić obdukcję, to czy mogę to zrobić u każdego lekarza i będzie ona brana pod uwagę przez sąd, czy powinnam to zrobić u lekarza wskazanego przez policję albo sąd? (...) czytaj dalej»
-
przez: tomcru | 2010.8.26 9:40:7
Chciałbym zapytać, ile może potrwać rozwód małżonków, bez orzekania o winie, ze zgodą na podział majątku? Czy jest szansa, że potrwa max. pół roku? czytaj dalej»
-
prześladowany przez kobietę z przeszłości
przez: oplll | 2010.8.26 9:42:41
Spotykałem się kiedyś z kobietą, z którą się rozstałem. Teraz żyję z inną kobietą, wziąłem z nią ślub. TYlko że tamta kobieta nie daje mi spokoju, nęka mnie mailowo i telefonicznie, nagabuje (...) czytaj dalej»
-
przez: borys42 | 2010.8.26 10:7:7
Witam Mam taką ciężką sytuację jestem po rozowdzie z żoną i mam zasadzone na nia alimenty ale teraz mam problem z ich płaceniem ponieważ straciłem pracę i ledwo starcza mi na przeżycie jak (...) czytaj dalej»
-
czy po łące można jeździć bez prawa jazdy?
przez: pewx | 2010.8.26 10:24:14
Czy jeśli mam kawałek ziemi, np. łąkę albo coś w tym stylu to czy na niej mogę jeździć samochodem bez prawa jazdy? nie chodzi o to, że ktoś mnie może złapać ale o to, czy to jest zgodne z (...) czytaj dalej»
-
Zrzeczenie się praw do dziecka
przez: agnieszka57 | 2010.8.26 10:33:54
Witam Mam taką sytuację wyszłam za mąż po raz drugi z onecnym mężem chcemy wyjechać za granicę mam dziecko z byłym mężem i on chce zrzec się praw rodzicielskim a mój obecny mąż aby dziecko (...) czytaj dalej»
-
przez: biskura | 2010.8.26 10:35:0
Ile trzeba zapłacić, aby złożyć pozew cywilny o naruszenie dóbr osobistych? Chodzi o pomówienie mojej osoby przed moim przełożonym, z czego wynikły nieprzyjemne dla mnie konsekwencje. czytaj dalej»
-
przez: ulewa6 | 2010.8.26 11:1:55
Witam Mam taką sprawę mój synek nosi moje nazwisko teraz planuję ślub z innym mężczyzną i chcę aby dziecko nosiło jego nazwisko jak to zrobić?Z góry dziękuję za pomoc czytaj dalej»
-
czy spółdzielnia ma do tego prawo?
przez: mrozowskim | 2010.8.26 11:11:26
Moim zdaniem nie może. Przebudowa balkonu, nawet jeśli została wykonana bez zgody spółdzielni a sprzedaż mieszkania, to dwie odrębne sprawy. Spółdzielnia może domagać się od Pan przywrócenia (...) czytaj dalej»
-
przez: zosia67 | 2010.8.26 11:19:11
Witam Mam taki problem moja córka rozwiodła się z mężem mają córkę i mam taki problem mieszkamy ciągle razem w moim domu nie płaci on na rachunki i nie chce sie wynieśc co moge zrobić?Z góry (...) czytaj dalej»
-
przez: mrozowskim | 2010.8.26 11:21:8
Możecie próbować podpisać umowę z teściem, a jeśli się nie zgodzi zagrozić eksmisją z mieszkania. Macie do tego prawo, tylko podstawowym pytaniem jest, czy się na to zdecydujecie. Alternatywnym (...) czytaj dalej»
-
powrót do panieńskiego nazwiska
przez: kruchta | 2010.8.26 11:30:11
Hmm rok temu rozwiodłam się z mężem, wciąż noszę jego nazwisko ale chciałabym wrócić do swojego panieńskiego. Czy ktoś mi może podpowiedzieć, jak to się robi? czytaj dalej»