Archiwum Forum Sierpień 2010
(578 tematów na forum)
-
przez: sylwia705 | 2010.8.1 17:52:24
Witam! Mój ojciec zmarł 6 lat temu,zostawił w spadku gospodarstwo rolne,dom i budynki gospodarcze.Matka dostała 1/4 wszystkiego i pięcioro dzieci (w tym jedno niepełnoletnie) po 3/20,nie było jeszcze (...) czytaj dalej»
-
przez: Rafi2005 | 2010.8.1 23:53:10
Jesteś rzeczywiście w kiepskiej sytuacji. Mogę Ci pomóc podając namiar na dobrego adwokata. Jest podobno bardzo polecany w sprawach rodzinnych. Jeżeli sie nic nie zmieniło to jego nr to 502-199-050. (...) czytaj dalej»
-
JESTEM STUDENTKA, KIEDY WYGASA OBOWIAZEK PłACENIA ALIMENTóW??
przez: Marta_Martinka | 2010.8.2 11:15:29
Witam, Piszę, ponieważ mam problem i nie wiem, co mogę zrobić w takiej sytuacji. Moi rodzice rozwiedli się ok 12 lat temu i wyrok sądowy nakładał na mojego ojca obowiązek płacenia alimentów (...) czytaj dalej»
-
przez: LukrecjaBorgia | 2010.8.2 11:45:22
-
przez: m.walczak | 2010.8.2 12:33:30
dzień dobry, mój kontrahent zalega mi z zapłatą za jedną fakturę w całości, a za druga w połowie. Czy mogę dochodzić zapłaty przed sadem za obie sumy w jednym pozwie? Całość kwoty opiewa (...) czytaj dalej»
-
przez: stonte | 2010.8.2 12:50:51
Witam Miałem ostatnio bardzo poważną rozmowę z moją dziewczyną, wiedziałem, że ma jakiś problem ale nie chciała się otworzyć, do dziś. Okazało się, że była wykorzystywana seksualnie przez (...) czytaj dalej»
-
czesne za studia niestacjonarne a powtarzanie semestru
przez: urstay | 2010.8.2 13:8:29
dzień dobry, mam pytanie. Jestem studentką zaoczną, całkowitą sierota. Przez problemy rodzinne powtarzałam rok. Przeczytałam gdzies, że jak jest się sierota zupełna to przysługuje zwolnienie (...) czytaj dalej»
-
dostałam wezwanie na policje w sprawie swiadka z art 209/16/
przez: monika | 2010.8.2 19:10:3
dostałam wezwanie na policje w sprawie swiadka z art 209/16/ czytaj dalej»
-
Ubezwłasnowolnienie - co i jak?
przez: LuQ90 | 2010.8.3 0:20:39
Witam, Potrzebuję pomocy w pewnej kwestii. Otóż mój dziadek (ojciec mojej matki) ponad 1,5 roku temu zachorował na nieuleczalną chorobę która powoduje utratę kontaktu z rzeczywistością (rozlanie (...) czytaj dalej»
-
Zgoda rodziców na pozowanie nago?
przez: dawido45 | 2010.8.3 8:49:52
Witam serdecznie, Jestem fotografem, zajmuje się przede wszystkim aktami. Ostatnio zgłosiła się do mnie dziewczyna niepełnoletnia, że chce mieć takie zdjęcia. Czy musi przynieść ze sobą zgodę (...) czytaj dalej»
-
przez: marta42 | 2010.8.3 9:31:20
Witam Co może grozić za podrobienie podpisu członka rodziny na zeznaniu podatkowym? Proszę o szybką odpowiedź. Czy najlepiej się przyznać i zmienić ten dokument? czytaj dalej»
-
jak wycofac alimenty na byla zone
przez: chip | 2010.8.3 10:30:34
jak wycofac alimenty na byla zone jestem po wylewie i place alimenty na dziecko 500zl i na zone 200 zl moja sytuacja finansowa znacznie sie pogorszyla czytaj dalej»
-
przez: hanka1987 | 2010.8.3 11:14:55
Witam Mam pewien problem, dzisiaj zostałam zwolniona i to tak nagle bez żadnej przyczyny pracodawca mój zaproponował mi dwa rozwiązania: dwu tygodniowe wypowiedzenia lub porozumienie stron jednocześnie (...) czytaj dalej»
-
areszt w niemczech list gończy zPolski
przez: princesen | 2010.8.3 11:19:47
zostałem zatrzymany w niemczech, list gonczy z polski ,odwieszono mi dwa wyroki w zawieszeniu .,poniewaz od 5 ciu lat przebywałem za granicą i tam sie ożeniłem mam żone niemke i synka.Mają mnie (...) czytaj dalej»
-
przez: zośka12 | 2010.8.3 11:31:44
Witam serdecznie Mam pytanko pracuje na 3/4 etatu i chciałam się zapytać ile dni należy mi się urlopu?Z góry dziękuję za odpowiedź czytaj dalej»
-
Zwolnienie dyscyplinarne z pracy
przez: mila33 | 2010.8.3 11:43:41
witam serdecznie Czy jest możliwe, aby pracodawca wysłał zwolnienie dyscyplinarne z pracy w momencie kiedy pracownik jest na zwolnieniu lekarskim?Z góry dziękuję za odpowiedź czytaj dalej»
-
przez: serekkk | 2010.8.3 11:53:56
niedawno podczas przesłuchania przez policję po tym jak zostałem zatrzymany zgodziłem się na dobrowolne poddanie karze. ale wydaje mi się teraz, że kara jaką mi zaproponowano, jest zbyt wysoko (...) czytaj dalej»
-
przez: soreee | 2010.8.3 15:32:21
witam, zostałem skazany za jazdę na rowerze po alkoholu na 2 miesiące w zawieszeniu na 2 lata, dodatkowo muszę zapłacić 1000 zł na organizację dla niepełnosprawnych i jeszcze koszty sądowe. wyrok (...) czytaj dalej»
-
przez: jozef_t | 2010.8.3 15:55:22
Witam, moja siostra jest bezrobotna i sama wychowuje dziecko. Teraz kończy jej się urlop macierzyński z Urzędu Pracy i chcą ją wysłać teraz na staż. Problem jest taki, że ona nie ma z kim dziecka (...) czytaj dalej»
-
przez: faron123 | 2010.8.3 17:9:14
Mam takie pytanie: czy więzień skazany, odsiadujący krótką karę - 2 miesięcy, może mieć przy sobie telefon komórkowy i z niego dzwonić? czytaj dalej»
-
przez: cracer55 | 2010.8.3 19:46:0
Witam wszystkich forumowiczów, Zakończyłam właśnie postępowanie spadkowe, gdzie po śmierci dziadka (1984) całość spadku została podzielona na 3 części (jego żona i 2-ch synów). Swoją (...) czytaj dalej»
-
Potrącenie, sprawa w sądzie, .... wycofanie ?!
przez: JoJo078 | 2010.8.3 22:36:21
Witam. Mam pytanie.. a mianowicie jestem oskarżony o popełnienie przestepstwa jakim jest w moim przypadku nieumyslne spowodowanie wypadku drogowego. Sprawa z Policji wyszła do prokuratora, ten wystosowal (...) czytaj dalej»
-
przez: ccicci | 2010.8.3 23:29:32
Jeśli małżeństwo jest w separacji. Z tego co mi wiadomo, to przepisy nie zezwalają na zatrudnianie osoby bliskiej , z którą jest prowadzone wspólne gospodarstwo domowe. Natomiast osoby takie (...) czytaj dalej»
-
przez: dtk | 2010.8.4 7:32:19
Zawsze warto zgłosić taką sprawę - sczególnie jeśli są świadkowie. czytaj dalej»
-
przez: olekk1 | 2010.8.4 8:7:47
Witam Mam pytanie, rozwiązuję teraz własną firmę- spółkę z o.o. i moje pytanie dotyczy zwalniając pracowników powinienem wypłacić im odprawę pieniężną? Z góry dziękuję za pomoc czytaj dalej»
-
przez: anka21 | 2010.8.4 8:28:3
Jestem po sprawie rozwodowej, sąd pozbawił również ojca praw rodzicielskich. Kiedy ten wyrok zostanie uprawomocniony? Wiem, że jest to kwestia tygodni ale nie wiem ilu. czytaj dalej»
-
przez: tomasz653 | 2010.8.4 8:31:23
Witam mam pytanie chciałem sprawdzić własnego pracownika, który jest w chwili obecnej na zwolnieniu lekarskim? jak mogę to zrobić? z góry dziękuję za odpowiedzi czytaj dalej»
-
Zabranie Prawo Jazdy w Niemczech
przez: zośka12 | 2010.8.4 8:59:10
Witam Mojemu bratu zabrano prawko za jadę pod wpływem alkoholu w Niemczech. Co mu za to może grozić? Jak tam wygląda prawo? czytaj dalej»
-
Zwolnienie z pracy po urlopie macierzyńskim
przez: olekkk | 2010.8.4 9:1:57
Witam mam pewne pytanie czy można zwolnić pracownika jeśli jest on na urlopie macierzyńskim, a po powrocie chciałby starać się o zaległy urlop wypoczynkowy?Z góry dziękuję za odpowiedzi czytaj dalej»
-
przez: marta_kul | 2010.8.4 9:2:31
witam, Co to jest miejsce publiczne, czy np. osiedle ogrodzone z ochroną jest miejscem publicznym? Czy tam może wtargnąć policja i wypisać mandat za np. picie alkoholu. czytaj dalej»
-
Zatrzymanie dowodu rejestracyjnego
przez: soczek | 2010.8.4 9:8:21
Witam Ukradziono w moim aucie lusterka, właśnie jechałem do warsztatu po nowe i zatrzymała mnie policja, nie słuchała wytłumaczenia tylko zabrała dowód rejestracyjny. Czy to jest ok? Przecież (...) czytaj dalej»
-
przez: ulka45 | 2010.8.4 9:13:48
witam Chciałam się zapytać czy pracodawca może nie dać pracowniki podwyżki, która jest obligatoryjna dla wszystkich pozostałych pracowników? z góry dziękuję za odpowiedzi czytaj dalej»
-
przez: kasia0011 | 2010.8.4 10:57:39
witam Chciałam się zapytać jak powinno wyglądać odwołanie do urzędu pracy? Jakie dokumenty powinnam złożyć? z góry dziękuję za odpowiedzi czytaj dalej»
-
przez: aatrakt | 2010.8.4 11:11:34
witam, w poniedziałek miałem kolizję drogową, potrąciłem samochodem pijanego rowerzystę. Policja uznała jego winę (miał ponad 2 promile alkoholu we krwi..), jednak mój ubezpieczyciel nie chce (...) czytaj dalej»
-
przez: jedynytakicarol | 2010.8.4 11:12:44
Sąd orzekając o władzy rodzicielskiej i kontaktach z dzieckiem kieruje się dobrem dziecka i bierze pod uwagę wszystkie związane z tym okoliczności. Trzeba więc uzasadnić, że jest się (...) czytaj dalej»
-
przez: jajek | 2010.8.4 11:18:31
witam, zostałem złapany w autobusie na jeździe bez biletu, dostałem mandat i jechałem dalej. po czym nastąpiła druga kontrola biletów i znowu dostałem mandat za brak biletu. czy to jest zgodne (...) czytaj dalej»
-
Zbyt duży przelew z poczty polskiej
przez: serap | 2010.8.4 11:37:14
Witam, Poczta Polska przelała na moje konto zbyt dużą kwotę, dokładnie 10 razy więcej niż miała przelać. Nie wiem czy już ktoś miał taki problem, ale co powinienem zrobić? Iść na pocztę (...) czytaj dalej»
-
przez: renia67 | 2010.8.4 11:55:18
witam Mam pytanie doznałam urazu podczas wykonywania pracy dostałam zwolnienie na 5 dni czy w takiej sytuacji przysługuje mi odszkodowanie? z góry dziękuję za odpowiedź czytaj dalej»
-
wysokość pensji zajmowanej przez komornika
przez: kitschowy | 2010.8.4 12:59:11
Najprawdopodobniej moim kontem zajmie się komornik.. chciałem zapytać, kto i w jaki sposób ustala wysokość zajmowanej pensji i czy od takiej decyzji można się odwołać? czytaj dalej»
-
przez: laast | 2010.8.4 13:3:44
Ostatnio ze znajomymi zrobiliśmy sobie grill na balkonie, balkon w mieszkaniu w bloku, na osiedlu. Nagle do drzwi zadzwoniła policja i wlepiła nam mandat, bo na balkonach podobno nie można rozpalać (...) czytaj dalej»
-
Odebranie praw rodzicielskich zaocznie?
przez: artekoo | 2010.8.4 13:7:45
Witam, mam ważne pytanie. Moja żona chce mnie pozbawić praw rodzicielskich do naszego dziecka. Jesteśmy po rozwodzie 4 lata, dziecko ma 6 lat i ona chce sobie ułożyć życie z nowym partnerem i nie (...) czytaj dalej»
-
sprzedaż alkoholu nieletnim w barze
przez: | 2010.8.4 14:2:54
witam, prowadzę małą knajpę, sprzedaję tam alkohol. zatrudniam pracowników, dwie młode dziewczyny. chciałem zapytać, czy jeśli któraś z nich sprzeda alkohol nieletniemu, co zostanie zarejestrowane (...) czytaj dalej»
-
badania o ojcostwo jeszcze w ciąży
przez: MarzenaBajewicz | 2010.8.4 14:20:16
Witam, Badania ojcostwa są wykonywane zazwyczaj po narodzinach dziecka, ponieważ wtedy takie badanie jest całkowicie bezpieczne i zupełnie bezbolesne dla wszystkich osób badanych. Niemniej jednak, (...) czytaj dalej»
-
przez: jedynytakicarol | 2010.8.4 14:25:41
Niestety, nie istnieje zastępcza kara grzywny albo ograniczenia wolności, jeśli orzeczono karę pozbawienia wolności. W niektórych przypadkach sąd może odroczyć wykonanie kary pozbawienia (...) czytaj dalej»
-
przez: as | 2010.8.4 14:31:26
Ostatnio dostałem mandat za picie alkoholu w miejscu publicznym. A sytuacja wyglądała tak: siedziałem w domu, piłem piwo i zadzwonił na domofon kolega. wyszedłem do ogrodu, otwarłem bramkę, kolega (...) czytaj dalej»
-
czy praca w warunkach szczególnych w różnych okresach i różnych zakładach może być łączona
przez: benio | 2010.8.4 17:12:27
czy praca w warunkach szczególnych w różnych okresach i różnych zakładach może być łączona tak aby łącznie było 15 lat mam 14lat 10m-cy i 12 dni w jednym zakładzie oraz 1 m-c i 20 dni w (...) czytaj dalej»
-
jak napisac wniosek o rozlozenie na raty podatku vat
przez: asia | 2010.8.4 19:16:45
jak napisac wniosek o rozlozenie na raty podatku vat jak uzasadnic wniosek o rozlozenie na raty podatku vat czytaj dalej»
-
Czy meldunek jest potrzebny żeby pracować
przez: aleksss | 2010.8.4 19:27:2
Chciałbym zapytac, czy żeby podjąć legalną pracę w Polsce potrzebne jest stałe zameldowanie? Za niedługo wyprowadzam się do innego miasta i prawdopodobnie nie będę nigdzie zameldowany, gdyż (...) czytaj dalej»
-
przez: mrozowskim | 2010.8.4 20:6:47
Kodeks Cywilny Art. 150. Właściciel gruntu może obciąć i zachować dla siebie korzenie przechodzące z sąsiedniego gruntu. To samo dotyczy gałęzi i owoców zwieszających się z sąsiedniego gruntu; (...) czytaj dalej»
-
przez: mrozowskim | 2010.8.4 20:44:57
Potrzebne będą twardsze dowody. Ciężar dowodu przy zwolnieniu dyscyplinarnym leży po stronie pracodawcy, a pracownik może twierdzić, że ktoś inny kradnie paliwo z samochodu i nie musi nic udowadniać. (...) czytaj dalej»