Archiwum Forum Sierpień 2010
(578 tematów na forum)
-
Czy mogę nie wpuścić ojca dziecka na wizyte?
przez: potylica | 2010.8.11 15:40:36
Czy mogę zabronić i nie wpuścić ojca mojego dziecka na wizytę, na którą pozwala sąd, ale jeśli czuję od niego alkohol? ten człowiek przychodzi śmierdzący, nieogolony i w taki sposób chce (...) czytaj dalej»
-
Areszt śledczy w Bielsku-Białej
przez: rysysłowackie | 2010.8.11 15:46:7
Witam wszystkich, czy wie ktoś może, jakie warunki panują w Areszcie śledczym w Bielsku-Białej? Mój narzeczony tam trafił i zastanawiam się, co go tam czeka... czy ktoś tam może był albo ma (...) czytaj dalej»
-
przez: napalm | 2010.8.11 15:54:9
Chciałbym zapytać, ile czasu ma sędzia na rozpoczęcie procesu od momentu postawienia zarzutów? Czy jeśli nie zrobi tego w określonym czasie, to czy może być to uznane jako przedawnienie.. chodzi (...) czytaj dalej»
-
przez: stryjek | 2010.8.11 15:58:58
Witam, mojemu synowi groził przez telefon jego kolega. Mój syn się bardzo boi i zastanawiam się, czy jest możliwość zgłoszenia się do sieci komórkowej, aby udostępniła takie nagranie? czy (...) czytaj dalej»
-
przepustka z aresztu śledczego
przez: ksantypaa | 2010.8.11 17:52:40
Czy jest możliwe otrzymanie przepustki podczas zatrzymania 3 miesięcznego w areszcie śledczym czy trzeba poczekać na wyrok? czytaj dalej»
-
co można wziąć do aresztu śledczego
przez: przygarnijkropka | 2010.8.11 18:28:5
chciałam zapytać, jakie rzeczy można przynieść i zostawić narzeczonemu podczas wizyty w areszcie śledczym? jakie to mogą być produkty spożywcze, odzież, papierosy... aha, czy można przynieść (...) czytaj dalej»
-
Czy mogą go nie wypuścić z więzienia?
przez: stenogram | 2010.8.11 18:57:31
Mój chłopak 25tego sierpnia kończy odsiadywać wyrok półtora roku pozbawienia wolności, jednak 9tego września ma mieć następną rozprawę ale za inny czyn. Czy mogą go nie wypuścić z więzienia (...) czytaj dalej»
-
wizyty u psychologa a opieka nad dzieckiem
przez: saturn1 | 2010.8.11 19:12:31
Matka mojego dziecka chodzi do psychologa, prawdopodobnie ma depresję. czy mogę wnieść do sądu o odebranie jej dziecka na tej podstawie? czytaj dalej»
-
były chłopak pokazuje nieprzyzwoite zdjęcia
przez: mrówaaa | 2010.8.11 19:20:35
Mój były chłopak robił mi nieprzyzwoite zdjęcia kiedy spałam. robił je telefonem i teraz podobno pokazuje je znajomym. czy ja moge mu tego jakoś zakazać? bo on robił te zdjęcia bez mojej zgody.. (...) czytaj dalej»
-
jak załatwić adwokata z urzędu?
przez: tabularasa | 2010.8.11 19:43:49
Witam państwa, mam takie pytanie: jestem studentem, nie pracuję a szykuje mi się rozprawa sądowa. chciałem zapytać, w jaki sposób można ubiegać się o adwokata z urzędu i czy trzeba spełniać (...) czytaj dalej»
-
przez: dlinka | 2010.8.11 19:46:20
Czy zwyzywanie podczas wakacji nauczyciela wfu jest znieważeniem funkcjonariusza publicznego? jesli zniewazył go uczeń, ale jednak podczas wakacji, poza terenem szkoły. ale jego uczeń. czytaj dalej»
-
Problem z Kochanymi Paniami z BOS-u
przez: Adamentium | 2010.8.11 21:49:8
Witam! Mam problem z Paniami z BOS = Biuro Obsługi Studenta. Otóż jak każdy wie Panie z bosu są strasznie miłe ... o czym każdy dobrze wie. Zawsze robią problemy i krzyczą xD Wracając do (...) czytaj dalej»
-
Niestawienie się na wezwanie na policję
przez: piłkadonogi | 2010.8.11 22:13:21
Witam, dostałem dziś wezwanie na Policję w charakterze świadka. Jednak nie mogę wtedy stawić się na komendę, gdyż będę za granicą. Co powinien zrobić, żeby nie mieć problemów? czytaj dalej»
-
przez: afrika | 2010.8.11 22:27:28
Ja i moja narzeczona chcemy mieć podwójne nazwisko, tzn. oboje chcemy mieć nazwisko dwuczłonowe składające się z mojego i jej nazwiska. Wkrótce mamy zamiar zacząć przygotowywać się do ślubu (...) czytaj dalej»
-
nakaz zakupu lub zakaz użytkowania
przez: mrozowskim | 2010.8.11 22:48:16
Wysłać spółdzielnię na drzewo. Nakazy w tym kraju mogą wydawać służby porządkowe i sądy. Spółdzielnie mogą jedynie składać oferty sprzedaży, a osoby do których są one skierowanie mogą (...) czytaj dalej»
-
odpowiedzialność za szkodę wyrządzoną przez nieletniego
przez: mrozowskim | 2010.8.11 22:51:36
Skierować pozew do sądu o zasądzenie odszkodowania. czytaj dalej»
-
Czy w Tesco można wymienić zakupiony towar na inny po 7 dniach od zakupu?
przez: marylka | 2010.8.12 10:33:51
Czy w Tesco można wymienić zakupiony towar na inny po 7 dniach od zakupu? czytaj dalej»
-
przez: tymekkomm | 2010.8.12 11:4:49
Witam Co mo grozi jeśli odmówię mojemu pracodawcy wyjazdu na delegację? czy może mnie zwonić z pracy z tego powodu? z góry dziękuję za pomoc czytaj dalej»
-
przez: nikola45 | 2010.8.12 11:32:15
Witam Jestem w ciąży i nie pracuję co powinnam zrobić? z góry dziękuję za pomoc czytaj dalej»
-
przez: Wioleta | 2010.8.12 12:48:33
Witam serdecznie wszystkich. Nie wiem co mam robic co myslec jestem po rozwodzie poniewaz moj maz duzo pil,mam dwoje dzieci w wieku 12 i 13 lat jest mi coraz ciezej po rozwodzie chcialam sobie ulozyc (...) czytaj dalej»
-
przez: karolkka | 2010.8.12 12:56:13
witam, Mam 19 lat, zdałam mature, skonczyłam liceum ogólnokształcące. Mój ojciec płacił do momentu zakończenia mojego kształcenia alimenty, niestety, po zakończeniu nauki nie mogę podjąć (...) czytaj dalej»
-
Dziedziczenie przez dziecko z drugiego małżeństwa
przez: jedynytakicarol | 2010.8.12 13:15:52
Jeżeli dziedziczenie następuje na podstawie ustawy, to wszystkie dzieci dziedziczą taki sam udział w spadku, nie ma przy tym znaczenia, czy pochodzą z pierwszego, czy z drugiego małżeństwa, czy (...) czytaj dalej»
-
przez: anitaa | 2010.8.12 14:2:28
Witam, Mam pytanie, nigdy nie mialam rozwodu, a zyla z konkubentem i mialam z nim dzieci, jak to zrobić by otrzymać od niego alimenty? dodam, ze to dość skomplikowane, bo ojcem prawnie jest mój mąż. czytaj dalej»
-
przez: kureczek | 2010.8.12 14:21:41
Witam Czy pracodawca postępuje zgodnie z przepisami jeśli po długim pobycie na zwolnieniu chorobowym pojechałam na badania, do miejscowości obok, straciłam na to cały dzien i pieniądze a on powiedział, (...) czytaj dalej»
-
przez: lejka | 2010.8.12 15:0:38
Witam, jestem zatrudniona na umowę o prace, zaszłam w ciążę, boję się, że jak powiem o tym pracodawcy to nie przedłuży ze mna umowy, może tak zrobić?? czytaj dalej»
-
Nie chcę zmiany nazwiska dziecka
przez: katarzis | 2010.8.12 15:1:11
Mam dziecko z mężczyzną, który stara się teraz o uznanie jego ojcostwo (wcześniej nie był tym zainteresowany). W tej chwili dziecko nosi moje nazwisko, jednak po ustaleniu ojcostwa, ojciec dziecka (...) czytaj dalej»
-
przez: 4pokoje | 2010.8.12 15:12:46
Moje pytanie: czy ojciec, z którym jestem w konflikcie może mnie wymeldować z mieszkania bez mojej zgody? To bardzo ważne!! Czy on ma takie prawo, żeby wyrzucić mnie na bruk? czytaj dalej»
-
przez: gwizydor | 2010.8.12 15:15:20
Witam, jestem zarejestrowana jako bezrobotna, ide na studia podyplomowe, mam dostac dofinansowanie, czy wiecie jakie jest maksymalne dofinansowanie?? czytaj dalej»
-
przez: kopytkaa | 2010.8.12 15:21:8
Niedawno umarł mój dziadek, mieszkał w domu który wraz z ziemią 8 ha został zapisany kilka lat temu mojemu ojcu. Czy braciom mojego ojca należy się zachowek? Chociaż nie mieszkają tam i nie zajmowali (...) czytaj dalej»
-
przez: michalkowal | 2010.8.12 15:34:28
Jest kilka przedmiotów na tym kierunku, które są trudne, ze względu na obszerność tematu. Trzeba się oswoić z językiem prawniczym i tym, że większość informacji zapisana jest w ustawach i (...) czytaj dalej»
-
czy komornik może zająć pieniądze z delegacji?
przez: filiżanka | 2010.8.12 15:39:47
Czy komornik może zająć pieniądze, które mój były mąż dostaje na delegacje? Nie wiem czy te pieniądze są uwzględnione w jego umowie, ale są one znaczącą częścią jego wynagrodzenia.... czytaj dalej»
-
Czy moge domagac sie alimentow gdy rozwod bez orzekania o winie
przez: kusza | 2010.8.12 15:42:2
Witam, jestem w trakcie rozwody. Chcę aby rozwód był z orzeczeniem o winie męża, jednak ten chce mi zapłacić za to, żeby rozwód był bez takiego orzeczenia. Jest mi gotów zapłacić za to dużo (...) czytaj dalej»
-
Kleptomania - jak udowodnić chorobę?
przez: koledere | 2010.8.12 16:20:35
Moja koleżanka została złapana po raz trzeci na kradzieży. Nie są to przdmioty o dużej wartości, ale wydaje mi się, że jest chora na kleptomanię. Za niedługo będzie mieć sprawe w sądzie i (...) czytaj dalej»
-
przez: demarkt | 2010.8.12 16:33:8
Witam was, chciałabym dowiedzieć się co to znaczy 'służebność' drogi i jakie są warunki, żeby ustalić że droga będzie służebna?? przepraszam jeśli piszę niefachowo, ale tylko słyszałam (...) czytaj dalej»
-
przez: kawalta | 2010.8.12 17:3:6
Czy słyszał może ktoś o czymś takim, że rodzic który porzucił dziecko i płaci na nie alimenty, płaci dodatkowo koszty leczenia psychiatrycznego? Otóż mój kolega, już dorosły, chodzi teraz (...) czytaj dalej»
-
przez: opokana | 2010.8.12 17:6:13
Chciałabym zapytać o jedną rzecz. niedawno zmarł ojciec mojego męża. Mój mąż nie żyje już od kilku lat. Majątek po ojcu męża przejął jego drugi syn. Chciałabym zapytać czy w takiej sytuacji (...) czytaj dalej»
-
Czy kara śmierci może obowiązywać w Polsce?
przez: darek | 2010.8.12 20:4:54
nie, w krajach Unii Europejskiej taka kara jest zabroniona czytaj dalej»
-
W jakich krajach obowiązuje kara śmierci?
przez: Tymonn | 2010.8.13 8:20:0
Kara śmierci obowiązuje w : Argentyna Boliwia Bośnia i Hercegowina Brazylia Cypr Fidżi Kanada Litwa Łotwa Izrael Malta Meksyk Peru Salwador Wielka Brytania Wyspy Cooka (...) czytaj dalej»
-
przez: fiatka | 2010.8.13 8:37:54
witam Mam takie pytanie chcę we własnym mieszkaniu otworzyć działalnośc gospodarczą od czego mam zacząć? z góry dziękuję za pomoc czytaj dalej»
-
Paszport a stary dowód osobisty
przez: ernest28 | 2010.8.13 8:46:43
Witam jaki mam wyrobic paszport jesli nie mam ważnego dowodu osobistego? jakie inne dokumenty mi sa potrzebne? z góry dziękuję za pomoc czytaj dalej»
-
przez: kamillu | 2010.8.13 9:6:21
witam Chciałem się zapytać gdzie mozna złożyć skargę na wojewodę? z góry dziękuję za pomoc czytaj dalej»
-
co zrobic w takiej sytuacji??? prosze o pomoc
przez: lila102 | 2010.8.13 10:29:3
Witam. Mam podobną sytuacje tylko ja dopiero za 5 tyg. mam rodzić a ojciec dziecka zostawił mnie na koniec 2 miesiąca ciąży do tego wypiera się dziecka tak jak ten twój raz mówi że jest pewny (...) czytaj dalej»
-
przez: albertkow | 2010.8.13 10:47:32
witam Co jeśli ma sie stłuczkę za granicą sparwy ubezpieczeniowe załatwia się wtedy w polsce czy w miejscy wypadku? z góry dziękuję czytaj dalej»
-
Zaświadczenie lekarskie o nie byciu w ciązy
przez: supergwiazda | 2010.8.13 10:53:45
Żądanie takiego dokumentu to jawny przejaw nierównego traktowania w zatrudnieniu ze względu na płeć. W tej sytuacji może się pani domagać odszkodowania w wysokości minimalnego wynagrodzenia. (...) czytaj dalej»
-
Ojciec jest, ale czy w akcie urodzenia moge wpisac ojciec nieznzny ??
przez: lila102 | 2010.8.13 11:46:15
Hej radovan weż ty idż po rozum do głowy albo nie pisz takich głupot bo tym swojej męskiej rasie nie pomagasz a wręcz przeciwnie!!!!!! A z tymi prezerwatywami to nawet dobry pomysł przekaż go tym (...) czytaj dalej»
-
co oznacza warunkowe umorzenie kary?
przez: jedynytakicarol | 2010.8.13 11:53:58
Wyrok warunkowo umarzający postępowanie karne może zostać wydany przez sąd, jeśli spełnione są przesłanki z art. 66 kodeksu karnego: - wina i społeczna szkodliwość czynu nie są znaczne - (...) czytaj dalej»
-
czy nagranie rozmowy telefonicznej może być dowodem?
przez: jedynytakicarol | 2010.8.13 11:58:32
Dowodem może być wszystko, co przyczyni się do wyjaśnienia okoliczności czynu, jednak to do sądu należy uznanie, że dowód jest wiarygodny. W tym celu sędzia może na przykład zlecić badania (...) czytaj dalej»
-
Jaka kara za jazdę na motorze?
przez: jedynytakicarol | 2010.8.13 12:11:51
Za samo prowadzenie pojazdu na drodze publicznej bez wymaganego uprawnienia grozi kara grzywny (20 - 5000zł). Zakaz prowadzenia pojazdów wymierza się tylko w określonych przypadkach: - spowodowania (...) czytaj dalej»
-
czy napewno po pozbawieniu praw rodzicielskich ojca dostane alimenty
przez: jedynytakicarol | 2010.8.13 12:28:36
Władza rodzicielska nie ma bezpośredniego związku z obowiązkiem alimentacyjnym. Władza rodzicielska dotyczy podejmowania decyzji dotyczących dziecka, natomiast obowiązek alimentacyjny wynika z pokrewieństwa. (...) czytaj dalej»
-
przez: jedynytakicarol | 2010.8.13 12:35:49
Nie ma zamkniętego katalogu dowodów. Przykadowo mogą to być zeznania świadków, dokumenty, fotografie, itp. czytaj dalej»