Archiwum Forum Sierpień 2010
(578 tematów na forum)
-
przez: supergwiazda | 2010.8.10 9:12:7
W pierwszej kolejności formularzy L4 nie ma już prawie 11 lat, obecnie funkcję tego dokumentu spełnia formularz ZUS ZLA. Jeżeli w czasie wypowiedzenia pracownik zachoruje a tym samym stanie się (...) czytaj dalej»
-
przez: nikodem19 | 2010.8.10 10:0:17
Dzień dobry, Czy jest taka możliwośc, aby zrzec się ojca nie chcę aby był prawnie moim ojcem? z góry dziękuję za odpowiedzi czytaj dalej»
-
przez: anna12 | 2010.8.10 10:54:3
Witam' Wygrałam sprawę z komornikiem i teraz musi mi oddać pieniądze, ile na tki zwrot maksymalnie powinnam czekać? z góry dziękuję za odpowiedzi czytaj dalej»
-
Pytanie o niekaralność czy może być xero?
przez: spiwor | 2010.8.10 11:4:50
Chcę złożyć CV do kilku firm jednocześnie, każdą ofertę pracy trzeba wysłać na adres, i w każdej ofercie chcą zaświadczenie o niekaralności. Pytanie jest takie, czy ja mogę wziąć 1 zaświadczenie (...) czytaj dalej»
-
przez: radomm | 2010.8.10 11:31:23
Witam Mam pytanie pracuję osiem godzin dziennie ile moja przerwa powinna trwać? z góry dziękuję za pomoc czytaj dalej»
-
przez: pati12 | 2010.8.10 11:37:36
Witam Co mogę zrobić w sytuacji gdy mój pracodawca mnie nęka, przesladuje? z góry dziękuję za pomoc czytaj dalej»
-
przez: stalowiec | 2010.8.10 11:54:45
Nie ma żadnej przeszkody o ile rzeczywiście dana osoba jest ojcem dziecka :] czytaj dalej»
-
przez: stalowiec | 2010.8.10 12:0:38
Witam; Zdecydowanie lepszą formą jest na konto. W razie sporu, będziesz miała dowód (wyciąg z rachunku bankowego) na to, że alimenty były spałacane. pozdr. czytaj dalej»
-
przez: stalowiec | 2010.8.10 12:27:24
Witam; W zasadzie nie ma ogrniczeń, co do dowód. Może to być np. obdukcja lekarska, zeznania świadków, zdjęcia, nagrania wiedeo lub audio, nawet listy, maile, smsy świadczące o tym, (...) czytaj dalej»
-
przez: hanka00 | 2010.8.10 12:32:3
Witam. Czy istnieją jakieś regulacje prawne dotyczące praktyk zawodowych dla małoletnich? Limit przepracowanych godzin. limit długości praktyk i godzin w jakich się mają odbywać? czytaj dalej»
-
przez: danka0 | 2010.8.10 12:34:36
Witam. Chcę zrezygnować z pracy, ponieważ nie satysfakcjonują mnie zarobki, czy pracodawca może się nie zgodzić na rozwiązanie umowy za porozumieniem stron? i jakie to może mieć konsekwencje? czytaj dalej»
-
Zmiana sędziny ze względu na płeć
przez: jedynytakicarol | 2010.8.10 12:37:28
Wniosek o wyłączenie sędziego musi być motywowany uzasadnioną wątpliwością co do jego bezstronności w danej sprawie. czytaj dalej»
-
przez: jedynytakicarol | 2010.8.10 12:42:38
Termin zawity to termin, w którym możliwe jest dokonanie określonej czynności. Czynność dokonana po tym terminie nie wywołuje skutków prawnych. Sposoby obliczania w procedurze karnej (...) czytaj dalej»
-
matka zabrała dzieci nie wiem gdzie są
przez: martinez | 2010.8.10 13:31:22
Zgłoś sprawę na Policję! czytaj dalej»
-
Jak się pozbyć lokatora ze stancji?
przez: orbiter | 2010.8.10 14:21:11
Jak się pozbyć lokatora ze stancji? Mam taki problem, mieszka ze mną jeden gość. Studencina, wiadomo wyszaleć się musi, ale czy ja muszę codziennie słuchać jego pijackich libacji? Potrzebuje (...) czytaj dalej»
-
przez: jedynytakicarol | 2010.8.10 15:12:55
Zgodnie z art 56 kodeksu rodzinnego i opiekuńczego warunkiem rozwiązania małżeństwa przez rozwód jest zupełny i trwaly rozkład pożycia. Jednak nawet jeśli warunek ten zostanie spełniony, (...) czytaj dalej»
-
przez: erania21 | 2010.8.10 15:32:15
Polka ma 10 letnie dziecko z obywatelem Turcji mieszkającym w Belgii. Dziecko jest uznane i ma zasadzone alimenty które on nie płaci. Ona pobiera w polsce Fundusz alimentacyjny. Teraz po 10 latach on (...) czytaj dalej»
-
przez: jedynytakicarol | 2010.8.10 15:38:46
Reguluje to art. 110 kodeksu karnego wykowawczego. Co do zasady powierzchnia celi mieszkalnej nie powinna wynosić mniej niż 3 m2 na skazanego, w niektórych przypadkach może być mniejsza, ale (...) czytaj dalej»
-
co się dzieje, jak nie odbiera się listu z sądu?
przez: jedynytakicarol | 2010.8.10 15:47:48
Zgodnie z kodeksem postępowania karnego: Art. 136. § 1. W razie odmowy przyjęcia pisma lub odmowy albo niemożności pokwitowania odbioru przez adresata, doręczający sporządza na zwrotnym (...) czytaj dalej»
-
likwidacja miejsca pracy a wynagrodzenie
przez: mrozowskim | 2010.8.10 16:41:25
Pracodawca powinien zwolnić Panią z obowiązku świadczenia pracy w okresie wypowiedzenia i za to należy się Pani odszkodowanie w wysokości wynagrodzenia za ten okres lub wyznaczyć Pani inne zadania (...) czytaj dalej»
-
przez: mrozowskim | 2010.8.10 16:43:52
chyba do końca okresu wypowiedzenia czytaj dalej»
-
obowiązki niezgodne z wykształceniem
przez: mrozowskim | 2010.8.10 16:53:32
Proszę dokładnie przeczytać umowę o pracę. Zazwyczaj jest w niej podany zakres obowiązków z dopiskiem "oraz wszelkie inne zadania zlecone przez przełożonego." Za niewykonanie polecenia służbowego (...) czytaj dalej»
-
Oddawania krwi a odliczenie od podatku
przez: anatema | 2010.8.10 18:19:18
Witam, chciałbym zapytać w jaki sposób można odliczyć od podatku krew, którą się honorowo oddało? Słyszałem ostatnio że jest taka możliwość, ale czy tam trzeba jakąś minimalną ilość (...) czytaj dalej»
-
roszczenie o alimenty bez wcześniejszej sprawy
przez: Lukrusia | 2010.8.10 19:21:14
Witam. Mam pytanie. Czy mogę ubiegać się o alimenty od ojca dziecka gdy wcześniej nie założyłam sprawy o nie? Nie .Sprawa o alimenty rozpoczyna sie ze złożeniem pozwu o alimenty: Rozumiem (...) czytaj dalej»
-
przez: Lukrusia | 2010.8.10 19:37:21
Witam Jak najbardziej zachowanie , które opisałaś kwalifikuje się do założenia sprawy rozwodowej. PRAWA I OBOWIĄZKI MAŁŻONKÓW. Art. 23. Małżonkowie mają równe prawa i obowiązki (...) czytaj dalej»
-
przez: Lukrusia | 2010.8.10 19:44:18
Jeżeli maż je tylko usunął tzn: zakreślił te pliki i usunął to można je odzyskać bo wciąz są zapisane w kopmputerze ,chyba , że mąz zrobił gruntowny przegląd danych w komputerze i usunął (...) czytaj dalej»
-
przez: Lukrusia | 2010.8.10 20:18:30
Mógłby sie Pan postarać w tym czasie o obniżenie alimentów gdy córka jest na stazu. Wycofanie sie z alimentów nie jst możliwe z tego powodu iż córka ma nadal status osoby bezrobotnej a staz (...) czytaj dalej»
-
przez: Lukrusia | 2010.8.10 20:24:49
Jeżeli jest Pani obecnie na utrzymaniu ojca to jeżeli ojcu i Pani odpowiada takis ystem aby ojcec został zwolniony z płacenia alimentów wystarczy tylko wnieśc pozew o ustanie alimentów . Jako , (...) czytaj dalej»
-
przez: Lukrusia | 2010.8.10 20:29:18
Jeżeli partrer sie zgadza zaopiekowac Pani dzieckiem i przyjąc za swoje to nie ma żadnych przeszkód aby do zawarcia związku nie doszło. Przyczyną zawarcia związku było by gdyby Pani nie poinformowała (...) czytaj dalej»
-
dofinansowania/dotacje dla opiekunów osób niepełnosprawnych?
przez: pooloopirynka | 2010.8.10 23:26:4
Usłyszałam ostatnio,że istnieje możliwość uzyskania dotacji/dofinansowania dla opiekuna osoby niepełnosprawnej. Jestem tym zainteresowana,i chciałabym zdobyć więcej informacji na ten temat. Chodzi (...) czytaj dalej»
-
Czy można pracować będąc na urlopie wychowawczym?
przez: supergwiazda | 2010.8.11 9:5:40
Podjęcie w dodatkowej pracy w okresie przebywania na urlopie wychowawczym jest jak nabardziej legalna. Jednakże należy pamiętać o dwóch kwestiach. Po pierwsze jeżeli wykonywana praca uniemożliwia (...) czytaj dalej»
-
od kiedy wliczane są dni do urlopu?
przez: supergwiazda | 2010.8.11 9:12:39
Okres pracy w oparciu o umowę na okres próbny wlicza się do stażu pracy, od którego uzależniony jest wymiar urlopu. Tym samym jeżeli jest to kolejna praca pracownika nabywa on prawo (...) czytaj dalej»
-
Czy pracodawca może decydować kiedy urlop?
przez: supergwiazda | 2010.8.11 9:30:21
Urlopy udzielane są zgodnie z planem urlopowym jednakże decyzja zawsze należy do pracodawcy (z wyjątkiem dotyczącym urlopu po zakończeniu urlopu macierzyńskiego). Pracownik oczywiście może proponować (...) czytaj dalej»
-
Czy policja ma prawo zatrzymac mój dowód rejestracyjny jeśli auto stało zaparkowane na parkingu?
przez: geliono | 2010.8.11 9:49:24
Jeśli siedziałeś pijany w aucie a dodatkowo auto było niesprawne, bez ubezpieczenia jak najbardziej mogą zabrać dowód. czytaj dalej»
-
przez: olo | 2010.8.11 9:50:58
Nie jestem do końca pewien, ale to jest coś na zasadzie 1h pracy - jednostka dzienna. Mogę się mylić, ale taki mi to wygląda czytaj dalej»
-
przez: łodzian | 2010.8.11 10:6:52
Witam. mam takie pytanie jak wyliczana jest praca na pół etatu do emerytury? z góry dziękuję za odpwoiedzi czytaj dalej»
-
przez: matylda13 | 2010.8.11 11:9:25
Witam Co mogę zrobić w sytuacki gdy ojeciec mojego dziecka zmarł i teraz nie otrzymuje alimentów? z góry dziękuję za odpowiedzi czytaj dalej»
-
Czy można sprzedać dług alimentacyjny?
przez: wbogdan38 | 2010.8.11 11:21:12
Postępowanie komornicze okazało się bezskuteczne - mam pismo komornika. Mąż jest w kraju, znam tylko adres zamieszkania sprzed 2 lat, pracuje na czarno. Postępowanie prokuratury odnośnie ściągalności (...) czytaj dalej»
-
przez: ttymekk | 2010.8.11 11:22:13
Witam mam takie pytanie ostatnio polepszyły mi sie konatakty z żoną, a jesteśmy w trakcie rozwodu, czy można go jakos zawiesić? z góry dziękuję za pomoc czytaj dalej»
-
przez: paasekk | 2010.8.11 11:24:38
Witam. Co zrobić w sytuacji, gdy mój dłuznik zmarł skąd teraz odzyskam moje pieniądze czy taki dług przechodzi na jego rodzinę? z góry dziękuję czytaj dalej»
-
przez: rafałekk | 2010.8.11 11:40:2
Wiatm Mam takie pytanie moje dziecko ma nazwisko matki, a chcę aby miało moje co mogę zrobić w takiej sytuacji? z góry dziękuję za pomoc czytaj dalej»
-
przez: katarzynka99 | 2010.8.11 12:9:20
witam mam pytanie mam troje dzieci, czy wniosek oalimenty może byc jeden czy dla każdego dziecka osobno? z góry dziękuję za pomoc czytaj dalej»
-
przez: pati12 | 2010.8.11 12:24:59
Witam, Chciałabym zapytać czy po jakimś czasie następuje przedawnienie zadłużenia?? Jesli tak to kiedy?? czytaj dalej»
-
Czy alimenty wlicza się do dochodu?
przez: Danka14 | 2010.8.11 13:8:23
Alimentów nie wlicza się do dochodu ponieważ, ponieważ nie są dochodem stałym. czytaj dalej»
-
przez: Lewanna | 2010.8.11 14:36:9
Wpłaty na fundusz remontowy są dobrowolne. Składki są celowo rozbite na miesięczne wpłaty aby właściciele nie odczuli zbyt mocno uszczerbku w budżecie przy wydatku jednorazowym. Właściciel, (...) czytaj dalej»
-
jak wyrzucić lokatorów z meiszkania?
przez: Lewanna | 2010.8.11 14:42:22
Jeżeli nie była to umowa dożywocia, to jedynym wyjściem jest złożenie sprawy do sądu o eksmisję tych ludzi. czytaj dalej»
-
Niepłacenie rachunków przez lokatorów
przez: Lewanna | 2010.8.11 14:47:41
Czy w umowie najmu był zapis, że najemcy dokonują wpłat za wszystkie media? czytaj dalej»
-
Czy umowa darowizny/samochodu/chroni darczyńcę i obdarowanego przed zajęciem komorniczym?
przez: jola | 2010.8.11 15:1:19
Czy umowa darowizny/samochodu/chroni darczyńcę i obdarowanego przed zajęciem komorniczym? Kupiłam okazjonalnie samochód,ale mam długi komornicze,zajętą rentę po mężu w wys.1/4.pojazd podarowałam (...) czytaj dalej»
-
przez: Lewanna | 2010.8.11 15:10:40
Wszyscy właściciele partycypują w kosztach remontu dachu adekwatnie do swoich udziałów. czytaj dalej»
-
przez: kruszganek | 2010.8.11 15:37:37
Moja była małżonka chce podnieść wysokość alimentów, ponieważ chce posłać nasze dziecko do prywatnej szkoły. Ja jednak uważam, że to zbędny wydatek i dziecko może chodzi równie dobrze (...) czytaj dalej»