Archiwum Forum Sierpień 2010
(578 tematów na forum)
-
przez: kasia56 | 2010.8.6 12:42:37
Witam Co mam zrobić w sytuacji gdzie mój pracodawca każe mi wypisać wniosek o urlop, podczas którego będę musiała przychodzic do pracy co mogę zrobić? prosze o odpowiedzi czytaj dalej»
-
wzory pism do sądu o zmiane nazwiska
przez: martas24 | 2010.8.6 13:49:37
chcę zmienić nazwisko mojego syna na swoje ,w tym celu potrzebuje porady jak to zrobić krok po kroku czytaj dalej»
-
Czy w Polsce funkcjonuje Tabela Frankfurcka?
przez: karnatka | 2010.8.6 13:59:36
Tabela Frankfurcka to dokument nieoficjalny i obowiązuje na całym świecie. Większość biur podróży na wspomnienie o niej chce się jednak dogadać z klientem. czytaj dalej»
-
Ograniczenie praw oraz zmiana nazwiska
przez: martas24 | 2010.8.6 14:3:58
Mam pytanie chciałabym zmienić moim synom nazwisko na swoje,mam dwóch synow z inny związków ktorzy wogóle nieinteresują się wychowaniem dzieci,jeden syn jest dzieckiem niepełnosprawnym ma osiem (...) czytaj dalej»
-
przez: jedynytakicarol | 2010.8.6 14:47:5
Gdy jesteś kobietą, masz skończone 16 lat i wyjdziesz za mąż. W przeciwnym razie stajesz się pełnoletni po ukończeniu 18 lat. czytaj dalej»
-
Zrzeczenie się praw dziecka przed narodzeniem?
przez: banharta | 2010.8.6 16:0:13
Witam, jestem w ciąży z pewnym mężczyzną, który jednak nie ma zamiaru wychowywać ze mną tego dziecka. Związana jestem z innym mężczyzną, który chce dziecko wychowywać wraz ze mną. Czy jest (...) czytaj dalej»
-
Znalezione monety - czy należy oddać?
przez: marrtto | 2010.8.6 16:7:48
Czy jeśli na swojej ziemi przez przypadek znalazłem stare monety, wydaje mi się że z XIX wieku albo może nawet starsze, to mogę je zachować czy muszę je oddać do muzeum? Jaka kara grozi za nie (...) czytaj dalej»
-
czy psycholog spoza więzienia może badać więźnia?
przez: pudeka | 2010.8.6 16:39:2
Mój brat odbywa karę więzienia. Obawiam się, że zachorował na depresję, ma silne stany lękowe i obawiam się, że może zrobić sobie coś złego. Czy jest możliwe, aby brata przebadał psycholog (...) czytaj dalej»
-
przez: radkek67 | 2010.8.6 17:15:41
czy sąd może mnie skazać na przymusowe leczenie zamiast na więzienie, jeśli popełniłem przestępstwo pod wpływem i jestem uzależniony? czytaj dalej»
-
mąż przelewa pieniądze na konto kochanki - co robić?
przez: danutastreusel | 2010.8.6 19:19:57
Nic pani nie zrobi, dopóki jest to konto wspólne , każdy z was może dokonywać transakcji/przelewów itd. Jeśli pani jest właścicielem konta, a mąż współwałaścicielem to może pani w banku (...) czytaj dalej»
-
Zmiana oprocentowania kredytu w Polbanku
przez: 155kpol | 2010.8.6 21:27:43
Czy ta sytuacja miała miejsce w maju 2010r. ??? Jeśli tak to jest bardzo interesujące. Ten temat był przerabiany głośno medialnie rok temu. Jak chcesz wiedzieć więcej, wejdz na forum kupfranki.pl (...) czytaj dalej»
-
Zabrane prawo jazdy za alkohol, a wczesniejsze zdanie egzaminu przed zakonczeniem wyroku.
przez: Touch2010 | 2010.8.7 14:6:45
Witam, zabrali mi prawo jazdy za jazdę pod wpływem alkoholu (4 lata), za 4 miesiące kończy mi się wyrok, czy istnieje możliwość wcześniejszego zdania egzaminu na prawo jazdy i ewentualne wydanie (...) czytaj dalej»
-
przez: mamamisia46 | 2010.8.7 15:53:1
jak otworzyc komis dzieciecy Czy ktos wie jak otworzyc komis dzieciecy jak rozliczac sie z osobami wstawiajacymi towar i jak rozliczac od tego podatek? czytaj dalej»
-
Jak udowodnić że nie zdradzam żony?
przez: Rafi2005 | 2010.8.7 20:37:2
Z tego co wiem z własnego doświadczenia to raczej żona powinna udowodnić przed sądem, że ją zdradzasz a nie Ty, że jej nie zdradzasz. Jeżeli ma jakieś konkretne dowody przeciwko Tobie musisz (...) czytaj dalej»
-
Czy warto przyznawać się do związku podczas rozprawy rozwodowej?
przez: Rafi2005 | 2010.8.7 20:41:12
Ja bym się nie przyznawał. Mąż wówczas może wystąpić o rozwód z Twojej winy. Raczej poczekaj do rozwodu. Polecam adwokata dobrego z rozwodów 502-199-050 sprawdzony, rzetelny i konkretny. Polecam (...) czytaj dalej»
-
przez: marcin | 2010.8.8 10:46:47
reklamacja ułożenia kostki witam serdecznie mam takie pytanie dotyczące reklamacji ułożenia kostki brukowej, po wykonaniu usługi wykonawca udzielił mi na piśmie 5 letniej gwarancji na tą usługę, (...) czytaj dalej»
-
Problem odnosnie wyjazdu dziecka za granice
przez: Ola1986s | 2010.8.8 14:34:43
Witam, Prosilabym kogos o porade,poniewaz nie wiem jak sobie poradzic.Do nie dawna wychowywalam samotnie coreczke az do momentu wyjscia za maz,dodam ze nie jest on ojcem dziecka.Ojciec dziecka uznal dziecko (...) czytaj dalej»
-
przez: supergwiazda | 2010.8.8 17:21:9
Przedmioty pochodzące z dziedziczenia nie wchodzą w skład majątku wspólnego tylko osobistego spadkobiercy - małżonka chyba, że spadkodawca postanowi inaczej w testamencie). Natomiast żona, bez (...) czytaj dalej»
-
Jak sprawić, żeby sąsiad nie słuchał głośno muzyki?
przez: crosss | 2010.8.8 17:31:16
Witam. Mam taki problem. Mieszkam na osiedlu, w bloku. Mam małe dziecko, kilkumiesięcznego synka. Nad nami mieszka człowiek, który całymi dniami słucha bardzo głośno muzyki. Sprawia to, że moje (...) czytaj dalej»
-
jak długo na okresie próbnym w pracy?
przez: supergwiazda | 2010.8.8 17:42:58
Długość pracy na podstawie umowy o prace na okres próbny nie jest uzależniony od wymiaru czasu pracy (pełny czy też częściowy etat). Zawsze wynosi ona będzie maksymalnie 3 miesiące. Jeżeli (...) czytaj dalej»
-
czy syn może być obciążony długami ojca?
przez: nokaa | 2010.8.8 18:48:36
Witam, mój ojciec i jego obecna małżonka zaciągnęli kredyty na sporą sumę, a teraz nie radzą sobie z ich spłatą. Czy jeśli jestem jedynym synem, to jest możliwość że bank mnie obciąży (...) czytaj dalej»
-
czy w ciąży można iść do więzienia?
przez: canabria | 2010.8.8 19:20:20
Moja koleżanka jest w ciąży a jakiś czas temu uczestniczyła w rozboju. co może zrobić, żeby nie iść do więzienia? czy jeśli jest w ciąży to pójdzie siedzieć? czytaj dalej»
-
czy można nie podpisać aneksu do umowy
przez: toych | 2010.8.8 19:26:19
czy mogę nie zgodzić się na niekorzystny aneks do mojej umowy o pracę? czy szef może mnie zwolnić, jeśli nie zgodzę się na podpisanie takiego aneksu? proszę o odpowiedź.. czytaj dalej»
-
przez: anetkaka | 2010.8.9 8:43:40
Witam Mam pytanie co mam zrobić w sytuacji, kiedy mój pracodawca już długo zalega z wypłatą za urlop oraz zwolnienie chrobowe juz go o tym powidomiłam ale ciągle nic. Co mogę jeszcze zrobic? (...) czytaj dalej»
-
przez: kami12 | 2010.8.9 9:23:56
witam Co mogę zrobić w sytuacji gdu chce wrócic na urlop wychowawczy, z którego wrociłam całkiem niedawno czy pracodawca da mi taki urlop? z góry dziękuję za pomoc czytaj dalej»
-
przez: martynak | 2010.8.9 9:38:57
witam Czy jest zgodne z prawem, aby pracodawca zamantował kamery do podgladu? z góry dziękuję za pomoc czytaj dalej»
-
badania okresowe czy przysługuje dzień wolny
przez: kartek0 | 2010.8.9 9:41:47
witam mam pytanie czy przysługuje mi dzien wolny na wykonanie badan okresowych z góry dziękuję za odpowiedzi czytaj dalej»
-
Podatek od sprzedaży nieruchomości.
przez: o7o | 2010.8.9 10:13:38
Widzę, że nie wyświetla całości więc napiszę jeszcze raz pytanie... Na początku lat 90 żona na podstawie ustawy o ubezpieczeniu rolników i ich rodzin otrzymała od rodziców gospodarstwo rolne. (...) czytaj dalej»
-
przez: martynak | 2010.8.9 10:18:37
Witam mam pytanie czy coś mi grozi jeśli wiem, że mój mąż posłużył się falszywym świadectwem? z góry dziękuję za pomoc czytaj dalej»
-
przez: waldek12 | 2010.8.9 10:24:10
Witam Czy w przypadku gdy się ożenię to przepada mi renta po zmarłym ojcu? z góry dziękuję za odpowiedzi czytaj dalej»
-
przez: janina45 | 2010.8.9 10:33:58
Witam Chcę rozwieść się z mężem, ponieważ mnie sdradza jak moge to udowdnić w saszie? z góry dziękuję za pomoc czytaj dalej»
-
przez: atomek123 | 2010.8.9 11:45:47
Witam, Mam pytanie czy wysłanie droga mailową zawiadomienia o zwolnieniu z pracy są ważne? z góry dziękuję za pomoc czytaj dalej»
-
przez: milenaaa | 2010.8.9 12:48:34
Witam. Chcę ubiegać się w sądzie o większe alimenty. Mój były mąż alimenty płacił dobrowolnie, natomiast teraz gdy nasz syn jest większy, potrzeby finansowe są większe, natomiast były (...) czytaj dalej»
-
przez: tomaszwas | 2010.8.9 12:59:27
Witam, moja dziewczyna i ja spodziewamy się dziecka. Ona ma 17 lat ja 19. Jej rodzice nie akceptuja zaistniałej sytuacji, ani mnie. Nie pozwalają się nam spotykać, a my chcemy być ze sobą. Co (...) czytaj dalej»
-
przez: Hanna11 | 2010.8.9 13:8:30
Witam, Mam pytanie, ile trwa wydanie przez sąd zgody na przysposobienie? czytaj dalej»
-
stawki za wycene przez biegłego sądowego
przez: pasek2 | 2010.8.9 13:24:30
Witam. Jakie są koszty wycenty nieruchomości przez biegłego sądowego? Czy zależna jest ona od wartości wycenianych dóbr? czytaj dalej»
-
przez: mrozowskim | 2010.8.9 16:12:58
Według mojej wiedzy pracodawca może wymagać od pracownika pracy w dni ustawowo wolne od pracy, jeśli wynika to z organizacji pracy u danego pracodawcy i wyznaczy on pracownikowi w zamian inny dzień (...) czytaj dalej»
-
przez: dell1 | 2010.8.9 17:40:38
Nie można, jedynie nie spłacając można je odsiedzieć w więzieniu. czytaj dalej»
-
przez: balkanic | 2010.8.9 17:58:49
Witam, mam taką sytuację do rozwiązania: czy jeśli przez internet kupię po okazyjnej cenie jakiś towar, który potem okazuje się być przedmiotem kradzionym, a kupuje to nieświadomie na serwisie (...) czytaj dalej»
-
przez: sepulek | 2010.8.9 18:7:6
Witam, podczas sprawy rozwodowej brat mojej żony składał fałszywe zeznania (z korzyścią dla żony). Co grozi za takie zeznania, które jestem w stanie udowodnić? czytaj dalej»
-
przez: bierznia | 2010.8.9 18:9:28
Mam takie pytanie: składałem niedawno zeznania w pewnej sprawie na komendzie policji. składałem je jako świadek, ale teraz chciałbym się z części zeznań wycofać. czy można coś takiego zrobić? (...) czytaj dalej»
-
czy można palić jointa w swoim ogródku?
przez: passtartowy | 2010.8.9 18:13:30
Chciałbym zapytać o taką jedną sprawę. czy jeżeli robię grila u siebie w ogródku i podczas tego grila niektórzy zaproszeni zapalą sobie np. jointa, to czy jeśli policja wyczuje dym zalatujący (...) czytaj dalej»
-
czy jest szansa odzyskać pieniądze pożyczone bez umowy?
przez: insomnia | 2010.8.9 18:46:12
Witam, pożyczyłam przyjaciółce dużą sumę pieniędzy (5000 zł). Mój mąż o niczym nie wie, a bardzo chcę odzyskać te pieniądze, przyjaciółka jednak nie chce oddać tych pieniędzy. Niestety, (...) czytaj dalej»
-
przez: werossa | 2010.8.9 20:8:31
porzucilem prace czy nalezy mi sie ekwiwalent za niewykorzystany urlop czytaj dalej»
-
Spółdzielcze własnościowe prawo do lokalu a wpis do KW
przez: Tomek81 | 2010.8.9 21:33:26
Nabyłem przez dziedziczenie spółdzielcze własnościowe prawo do lokalu i niestety nie wpisałem się do KW. W księdze jest spadkodawca. W tej chwili chcę sprzedać to mieszkanie. Czy mogę to zrobić (...) czytaj dalej»
-
Czy po zatarciu wyroku, można pracować w policji?
przez: nortorka | 2010.8.9 23:53:18
Czy po zatarciu wyroku można ubiegać się o pracę w policji? Zostałem skazany w procesie karnym na wyrok w zawieszeniu (za jazdę po alkoholu..). To pytanie teoretyczne, bo nie mam zamiaru pracować (...) czytaj dalej»
-
Administrator budynku każe usunąć rower
przez: maryjek | 2010.8.10 0:44:44
Często zostawiam rower na klatce schodowej, stawiam go zazwyczaj oparty o ścianę korytarza. Administrator każe mi go usunąć, bo wg niego może to być przeszkoda na drodze pożarowej. Jednak rower (...) czytaj dalej»
-
ujawnienie budynku mieszkalnego w KW
przez: Marek Hołyński | 2010.8.10 8:21:22
jako użytkownik wieczysty działki po wybudowaniu domu wystapiłem o ujawnienie budynku w księdze wieczystej i pojawił się zapis w 2004r w dziale I-5 sposób korzystania: [b]tereny mieszkaniowe W.U (...) czytaj dalej»
-
przez: supergwiazda | 2010.8.10 8:52:15
Wydaje się, że nie można zakwalifikować terenu prywatnego zakładu pracy jako przestrzeni publicznej objętej konstytucyjnym obowiązkiem rozdziału Kościoła od państwa. Jednocześnie należy pamiętać, (...) czytaj dalej»
-
przez: maskas | 2010.8.10 9:6:59
witam Mam pytanie bedąc na zwolnieniu lekarskim mogę złożyc wypowiedzenie? z góry dziękuję za odpowiedzi czytaj dalej»