Archiwum Forum Sierpień 2010
(578 tematów na forum)
-
przez: fatimaa | 2010.8.18 9:11:38
Witam, Jak wygląda procedura nadania dziecku drugiego imienia, mój syn ma dwa lataka teraz.Gdzie powinnam się zgłosić?Z góry dziękuję za pomoc czytaj dalej»
-
przez: zuzza | 2010.8.18 9:31:29
Witam! Mam takie pytanie ile mogę zwlekać ze złożeniem wniosku o dowód osobisty po ukończeniu 18-stego roku życia tak, żeby mieć z tego powodu żadnych problemów?Z góry dziękuję za odpowiedzi czytaj dalej»
-
przez: salomea34 | 2010.8.18 9:38:3
Witam Mam takie pytanie mężczyzna, z którym byłam bo teraz się już rozstaliśmy ciagle mieszka w moim mieszkaniu, zameldowałam go parę lat temu a teraz chcę go wymeldować czy moge bez jego zgody?Z (...) czytaj dalej»
-
Jak zmusić sąsiada do nie palenia na balkonie?
przez: zofia_biskup | 2010.8.18 10:20:12
[cytat] Czy jest jakiś sposób prawny, aby zmusić sąsiada do tego, aby nie palił na balkonie (sąsiad mieszka piętro niżej i jest namiętnym palaczem tanich papierosów). Pali on w takich ilościach, (...) czytaj dalej»
-
szukam dobrego adwokata z krakowa P.G.
przez: jan1981kot | 2010.8.18 11:16:16
Bardzo dobry adwokat w sprawach karnych w szczególności mających podłoże finansowe to Robert Pyla - gorąco poleca. Mi pomógł właśnie w takiej sprawie oraz w szeregu innych - drobnych. polecam. (...) czytaj dalej»
-
przez: jedynytakicarol | 2010.8.18 11:23:32
Reguluje to art 180 kodeksu pracy. Długość urlopu jest uzależniona od tego, ile dzieci kobieta urodziła w czasie jednego porodu. Przy jednym dziecku jest to 20 tygodni, przy pięciorgu i więcej może (...) czytaj dalej»
-
przez: tymekk9 | 2010.8.18 11:38:13
Witam, Mam pytnie zostałem zwolniony z pracy nie z moejje winy, przepracowałem tam niecałe dwa lata i czy należy mi się odprawa?Jeśli tak to w jakiej wysokości?Z góry dziękuję za pomoc czytaj dalej»
-
przez: jedynytakicarol | 2010.8.18 11:43:30
Zgodnie z art. 2161 k.p.c. sąd powinien wysłuchać dziecka w sprawach dotyczących jego osoby i uwzględnić jego zdanie i rozsądne życzenia. Podobnie stanowi art. 576 § 2 k.p.c. czytaj dalej»
-
przez: rafale56 | 2010.8.18 11:44:20
Witam Mam taki problem pracowałem na czarno, nie dostawałem wypłaty za wykonaną pracę więc odszedłem teraz pracodawca grozi mi sądem, czy ma prawo i jak mogę odzyskac swoje pięniadze, które (...) czytaj dalej»
-
przez: jedynytakicarol | 2010.8.18 12:41:23
Władza rodzicielska co do zasady przysługuje obojgu rodzicom, a jeśli jedno z nich nie ma pełnej zdolności do czynności prawnych - wówczas przysługuje drugiemu z rodziców. Zatem jeśli (...) czytaj dalej»
-
przez: ilona79 | 2010.8.18 15:7:30
witam, Ile czasu mam czekać na termin rozprawy od momentu wysłania aktu oskarzenia a pobicie ze skutkiem śmiertelnym?? czytaj dalej»
-
przez: iza12014gmail.com | 2010.8.18 16:23:45
Ośrodek Interwencji Kryzysowej w każdym większym mieście - nie chodź na te wywiady i nie wpuszczaj ich do domu,zgłoś dzielnicowemu nachodzenie,albo dręczenie ,zacznij działać zanim wystąpi on (...) czytaj dalej»
-
kontakty z dzieckiem ojca - pomóżcie, ostrzeżcie
przez: iza12014gmail.com | 2010.8.18 16:37:53
zdjęcia nagrania ,mogą nie być dopuszczone jako dowody moi mili...po pierwsze zmień tok postępowania składając wniosek o całkowite odebranie jemu władzy rodzicielskiej,dodam że w w sądzie nie (...) czytaj dalej»
-
przez: iza12014gmail.com | 2010.8.18 16:46:1
guzik prawda - po pierwsze dyktafon może zostać odrzucony,nie musi ale może,po drugie jeśli on nie jest tam zameldowany nie musisz wcale go wpuszczać do domu na wizyty do dziecka do póty do póki (...) czytaj dalej»
-
MATKI CHROŃCIE SIEBIE I SWOJE DZIECI!!!
przez: iza12014gmail.com | 2010.8.18 17:28:27
Powiem Wam że większość z was mając takie a nie inne choćby alimenty są same sobie winne,o odebranie dziecka też się pisze podpierając się paragrafami a nie - wnoszę odebranie władzy>>> bo (...) czytaj dalej»
-
przez: jutka1 | 2010.8.18 17:38:15
Mam ogromny problem... Mój mąż wyjechał do Anglii do pracy, nie odzywa się już od 2 lat. Zamierzam sie z nim rozwieść bo wiem że żyje i ma tam inną kobietę. Chciałabym zapytać co zrobić, (...) czytaj dalej»
-
Zona nie chce zrezygnowac z alimentow
przez: mrowiec | 2010.8.18 17:41:44
Witam, mieszkam za granica a w Polsce mam dziecko, na ktore place alimenty. Zona chce, aby dziecko (syn ma 9 lat) mieszkalo ze mna, jednak nie chce rezygnowac z alimentow ktore jej place. Czy jest jakis (...) czytaj dalej»
-
Czy składki zus podlegają egzekucji?
przez: tromba | 2010.8.18 18:13:31
Witam, chciałbym zapytać czy komornik może zająć na poczet długu alimentacyjnego składki ZUS dłużnika jeśli ten prowadzi własną działalność gospodarczą? czytaj dalej»
-
przez: mokona | 2010.8.18 18:19:14
witam, mój 17letni brat został zatrzymany w parku przez policję i zabrany na komisariat gdzie zrobiono mu badanie alkomatem. o fakcie tym nie poinformowano rodziców. czy oni mieli prawo coś takiego (...) czytaj dalej»
-
Czy można robić zdjęcia w muzeum/galerii?
przez: marcepana | 2010.8.18 18:54:48
Chciałbym zapytać o jedną rzecz - czy jeśli jestem w muzeum to czy mam prawo robić zdjęcia dziełom sztuki? bo słyszałem, że niedawno zmieniło się prawo i że muzeum nie ma prawa czegoś takiego (...) czytaj dalej»
-
przez: bastaaj | 2010.8.18 19:6:42
Witam, mam takie pytanie/wątpliwość. Czy i w jakim momencie można cofnąć darowiznę? Czy istnieje w ogóle taka możliwość? Może można to zrobić w jakimś terminie od podpisania aktu? bardzo (...) czytaj dalej»
-
przez: mikroo | 2010.8.18 19:28:13
Chciałbym zapytać o to, jaki status ma osoba bez zameldowania, czyli teoretycznie bezdomna? Tzn. jakie ma prawa i czego mu nie wolno? Czy osoba bez zameldowania może stracić pracę? Bardzo proszę (...) czytaj dalej»
-
czy można wyrzucić pijaka z domu?
przez: grzybekkkk | 2010.8.18 19:47:56
Moja koleżanka jest po rozwodzie z mężczyzną, który jest zupełnym alkoholikiem. muszą jednak dzielić razem mieszkanie, tzn. każde z nich ma osobny pokój. ten mężczyzna jednak nie płaci za (...) czytaj dalej»
-
przez: seremekk | 2010.8.18 19:50:2
Jutro mam przesłuchanie na policji w sprawie w której jestem oskarżonym. czy mogę na to przesłuchanie wziąć dyktafon i je nagrać? czy musze o tym poinformować śledczego. bardzo proszę o szybką (...) czytaj dalej»
-
jaka kara za zatajenie choroby psychicznej?
przez: stulejka | 2010.8.18 19:57:48
Czy wie ktoś może, czy i jak wysoka grozi kara za nie poinformowanie osoby, z którą zawiera się związek małżeński, że było się leczonym psychiatrycznie? czytaj dalej»
-
czy można zakwestionować testament?
przez: krupeczek | 2010.8.18 20:4:4
Czy można zakwestionować testament osoby, o której wiadomo że w ostatnich latach życia leczyła się psychiatrycznie z powodu depresji? czytaj dalej»
-
jak wyrobić pozwolenie na broń?
przez: taramtarak | 2010.8.18 20:10:15
Witam, mam zamiar wyrobić sobie pozwolenie na broń. chciałbym zapytać, jakich formalności muszę dokonać aby dostać takie pozwolenie? i czy obowiązuje ono tylko w polsce czy np. w całej unii europejskiej? czytaj dalej»
-
przez: jpobocha | 2010.8.18 20:34:20
[cytat] Witam, z tego co wiem, to osoba poszkodowana może zgłosić się jako oskarżyciel posiłkowy przed rozpoczęciem przewodu sądowego. Czy prokurator albo sąd powinien zapytać taką osobę (...) czytaj dalej»
-
Zwolniony pracownik nie chce oddać sprzętu
przez: jjjjj | 2010.8.18 20:39:40
Mój były pracownik odmawia oddania sprzętów, które były w biurze w czasie gdy on tam pracował. Odmawia też oddania kluczy do samego biura. Czy jest jakaś możliwość żeby zmusić go do oddania (...) czytaj dalej»
-
przez: Moinczka99 | 2010.8.18 20:42:42
Chciałbym dowiedzieć się, czy jeśli byłem zatrudniony na umowę zlecenie i były odprowadzane składki zdrowotne i ubezpieczenie ZUS to czy jest to wliczane do stażu pracy? czytaj dalej»
-
różnica między podejrzanym a podejrzewanym
przez: mietkoo | 2010.8.18 20:49:21
Witam, chciałbym abyście wyjaśnili mi pewną kwestię prawną (bo myślę że do tej działki to należy). Otóż jaka jest różnica między podejrzanym a podejrzewanym i jaki status jest w tym drugim (...) czytaj dalej»
-
Gdzie sprawe kierowac i przeciw komu?
przez: iza12014gmail.com | 2010.8.18 22:21:39
teraz pomyślałaś???? wydaje mi się być to żartem ,nie udało ci się czytaj dalej»
-
przez: iza12014gmail.com | 2010.8.18 22:31:26
tak- składasz wniosek do sądu o zgodę na wydanie paszportu dla dziecka mądrze motywując nigdy wyjazdem na stałe ,pisałam kiedyś kobiecie ,ojciec przebywał w więzieniu i trochę to trwało zanim (...) czytaj dalej»
-
przez: streszek | 2010.8.19 9:10:29
W jakim terminie, tzn. na jakim etapie postępowania sądowego można odwołać sędziego ze składu? I co się wtedy dzieje z rozprawą, tzn. czy rozprawa zaczyna się od początku? czytaj dalej»
-
przez: molina | 2010.8.19 9:11:57
Mój znajomy został oskarżony o kradzież, tzn. rzeczywiście wynosił ze sklepu różne rzeczy ale on ma kleptomanie. Chciałbym zapytać gdzie można go wysłać żeby sąd uznał że on jest chory? czytaj dalej»
-
przez: mackoo | 2010.8.19 9:20:46
Witam Mam takie pytanie jakie dokumenty są mi potrzebne aby złożyć wniosek o NIP?I czy muszę złożyć go do urzędu tam gdzie jestem zameldowany?Cy tam gdzie chcę pracować?Z góry dziękuję za (...) czytaj dalej»
-
przez: mimmka | 2010.8.19 9:22:22
Kupiłam niedawno torebkę z zamkiem błyskawicznym. W sklepie wszystko było w porządku, jednak kiedy w domu próbowałam ją rozpiąć, zamek zaczął się rozjeżdżać. Kiedy poszłam do sklepu żeby (...) czytaj dalej»
-
przez: tymon83 | 2010.8.19 9:25:54
Witam Mam takie pytanie czy jest zgodne z prawem, aby pracodawca zmusił swojego pracownika do urlopu?Jak mogę się bronić?Z góry dziękuję czytaj dalej»
-
czy może być p.o. kierownika bez kierownika?
przez: Moniaaa | 2010.8.19 9:51:27
Dostałem propozycję pracy, a konkretniej awans w pracy i zapowiedziano mi że będę kierownikiem. Jednak w umowie jest napisane, że będę pełniącym obowiązki kierownika, tylko że w tym momencie (...) czytaj dalej»
-
czy można przystosować piwnice do działalności gospodarczej?
przez: księżniczek | 2010.8.19 10:48:16
Chciałbym się poradzić, czy ktoś może już próbował czegoś takiego. Mieszkam w bloku i chciałbym zagospodarować piwnicę, tzn. prowadzić tam niewielką działalność gospodarczą, warsztacik. (...) czytaj dalej»
-
przez: bramka | 2010.8.19 11:0:2
Mam pytanie: ile trwa eksmisja alkoholika, tzn. nie ma jeszcze zasądzonej eksmisji ale chcę go wyrzucić z lokalu który należy do mnie i mam zamiar zapewnić mu lokal zastępczy? czy w takim wypadku (...) czytaj dalej»
-
Czy można wyrzucić dziecko z domu?
przez: ikonoplast | 2010.8.19 11:33:30
Czy rodzic może wyrzucić z domu dziecko, które nie skończyło jeszcze 18 roku życia? Czy grozi za to jakaś kara? I gdzie coś takiego należy zgłosić? czytaj dalej»
-
przez: paulla6 | 2010.8.19 11:40:7
Witam Mam pewne pytanie jestem 17-latką i chciałabym wziąć ślub czy jako osoba niepełnoletnia mam takie prawo?Z góry dziękuję za odpowiedzi czytaj dalej»
-
przez: lucekk | 2010.8.19 11:43:34
Witam Jestem w małżeństwie od 15 lat mamy dwie córeczki niedawno żona spakowała siebie i dzieci i się wyprowadziła bez mojej wiedzy co mogę zrobić najważniejsze są dla mnie dzieci nie chcę (...) czytaj dalej»
-
Ślub z obcokrajowcem w polskim USC
przez: juhana | 2010.8.19 11:44:21
Czy ktoś wie może, jakie formalności należy załatwić aby w polskim Urzędzie Stanu Cywilnego zawrzeć ślub z obcokrajowcem, ale mieszkańcem Unii Europejskiej? Czy taki ślub będzie też ważny (...) czytaj dalej»
-
Czy 16 latek decyduje sam o sobie?
przez: okonna | 2010.8.19 11:50:24
Moje dziecko ma problemy psychologiczne i chcemy wysłać go z mężem do psychologa. Syn jednak bardzo się sprzeciwia, ma 16 lat i mówi, że już sam może o tym decydować. Czy to prawda? Bo sama nie (...) czytaj dalej»
-
związek z innym partnerem w trakcie separacji?
przez: sylwej | 2010.8.19 11:54:38
Chciałbym zapytać, jak wygląda sprawa z separacją. Czy sąd może zmusić małżonków zamiast rozwodu do separacji? Czy w tym czasie można np. wejśc w związek z innym partnerem i czy może mieć (...) czytaj dalej»
-
Czy można zameldować niepełnoletnią?
przez: Mańka84 | 2010.8.19 12:1:26
Moje pytanie jest takie: czy dorosła osoba będąca w związku z niepełnoletnią 17latką może z nią zamieszkać i zameldować ją w swoim mieszkaniu? Czy potrzebuje na to zgody jej rodziców? czytaj dalej»
-
Czy dzieci dziedziczą długi ojca?
przez: izydora50 | 2010.8.19 12:25:58
Zgodnie z art. 922 KC prawa i obowiązki majątkowe zmarłego przechodzą z chwilą jego śmierci na jedną lub kilka osób. Zgodnie zaś z art. 926 KC powołanie do spadku wynika z ustawy albo z testamentu. (...) czytaj dalej»
-
Czy osoby poniżej 16 roku życia mogą być zatrudniane?
przez: sylwej | 2010.8.19 12:33:26
Inaczej wygląda sprawa z nieletnimi poniżej 16 roku życia. Zgodnie z prawem dzieci mogą być zatrudniane tylko przez pracodawców prowadzących działalność kulturalną, artystyczną, sportową lub (...) czytaj dalej»