Archiwum Forum Luty 2011
(557 tematów na forum)
-
Zabezpieczenie przed długiem hipotecznym osoby zameldowanej w domu
przez: pietuszka3 | 2011.2.7 10:10:30
witam mam taką sytuacje. moja żona zameldowana na stałe u swoich rodziców i ja zameldowany na stałe u swoich rodziców mieszkamy w domu rodziców mojej żony (kojarzycie),w domu rodziców mojej żony (...) czytaj dalej»
-
Podstawa ubezpieczeniowa składek zdrowotnych na rok bieżący
przez: stachu76 | 2011.2.7 11:50:1
Witam Jak ajest podstawa ubezpieczeniowa składek zdrowotnych na rom 2011?Z góry dziękuję czytaj dalej»
-
Podstawa ubezpieczenia zdrowotnego - wysokość składki
przez: matti28 | 2011.2.7 12:6:58
Witam Mam pytanie o podastwę ubezieczenia zdrowotnego ile ona wynosi?Z góry dziękuję za pomoc czytaj dalej»
-
Kwota bazowa do ustalania rent i emerytur od marca
przez: wieszczysław | 2011.2.7 12:37:17
Kwota bazowa, która będzie obowiązywała od 1 marca przy ustalaniu rent i emerytur, wynosi 2716 złotych. czytaj dalej»
-
Ryczałt samochodowy dla dyrektora używającego samochodu męża
przez: bartoszP | 2011.2.7 12:39:19
Witam, ryczałt samochodowy może być przyznany jeśli posiada się samochód zarejestrowany na siebie i podpisze się umowę, że będzie wykorzystywany do celów służbowych. Oczywiście określony (...) czytaj dalej»
-
Odbicie dziecka od męża podczas postępowania rozwodowego
przez: monika0111 | 2011.2.7 12:47:33
co mam zrobić jeśli mąż zabrał i nie chce oddać mi synna witam . jestem w trakcie sprawy rozwodowej . na poczatku mąż zabieral syna na weekendy ale kturegoś rau go nie przywióz i od tej pory (...) czytaj dalej»
-
Zasiłek dla bezrobotnych po zakończeniu okresu próbnego
przez: wioletta76 | 2011.2.7 13:7:28
Witam, pobierałam zasiłek dla bezrobotnych przez 4 miesiące, teraz znalazłem sobie pracę i jestem na okresie próbnym (pobieram zasiłek aktywacyjny). Czy w momencie kiedy umowa nie zostanie mi przedłużona (...) czytaj dalej»
-
Składki ZUS za styczeń - wysokość składek ubezpieczeniowych
przez: janka65 | 2011.2.7 13:22:49
Witam Ile wynoszą skłądki na ZUS za styczeń w roku 2011?Z góry dziękuje za informacje na ten temat czytaj dalej»
-
Załącznik 3 do ustawy VAT - gdzie znaleźć pełny tekst ustawy
przez: jolanta40 | 2011.2.7 13:34:1
Witam Gdzie znjade załącznik do 3 do ustawy VAT 2011, może byc i cała ta ustawa.Z góry dziekuje za wszelkie informacje czytaj dalej»
-
Zmiany w egzaminie na prawo jazdy i darmowe testy do pobrania
przez: katarina61 | 2011.2.7 13:54:38
Witam W tym roku chcę zdawac na prawo jazdy i mam pytanie czy cos sie zmieniło od zeszłych lat?I gdzie znjadę darmowe testy do ściągnięcia z teorii?Z góry dziekuje za każdą pomoc czytaj dalej»
-
Wzór pisma o zwrot gotówki za wadliwy towar
przez: lola41 | 2011.2.7 14:1:43
Witam Chce złożyc wniosek o podwyższenie alimentów?Co on powinien zawierać?Gdzie znjade wzór takiego wniosku?Z góry dziekuję za informacje czytaj dalej»
-
Aktualne testy z teorii na prawo jazdy - gdzie pobrać pytania
przez: pietr52 | 2011.2.7 14:6:17
Witam Gdzie znajde aktualne testy z teorii na prawo jazdy na rok 2011?Z góry dziękuję czytaj dalej»
-
Przekroczenie progu ryczałtu a zwolnienie z VAT - procedura zgłoszenia
przez: liman | 2011.2.7 14:16:1
witam, w 2010 roku opłacał ryczałt i przekroczył próg, nie wiedziałem że po przekroczeniu muszę zapłacić vat i złożyć w styczniu pismo o dalszym podmiotowym zwolnieniu z vat. co teraz mam (...) czytaj dalej»
-
Wzór aneksu do umowy ze względu na zmianę stawki VAT
przez: pabloo98 | 2011.2.7 14:24:58
Witam Gdzie znajde wzór aneksu do umowy ze wzlędu na zmieniona stawke VAT?Będe wdzięczna.Pozdrawiam czytaj dalej»
-
Dieta w delegacji krajowej - wysokość stawki dziennej
przez: tamara74 | 2011.2.7 14:33:22
Witam! ile wynosi dieta przysługująca w delegacji krajowej? w 2010 wynosiła ona 23zł, ale były plany żeby od 2011 podnieść ją do 30zł? nigdzie nie mogę znaleźć informacji na ten temat. czytaj dalej»
-
Zwrot podatku dla studenta rozliczającego się z ryczałtu od najmu
przez: zbychu77 | 2011.2.7 15:39:0
Witam, jestem studentem, w 2010r moim jedynym przychodem był najem, za który rozliczam się na zasadach ryczałtu. Moim źródłem dochodu jest najem, to czy przysługuje mi zwrot części zapłaconego (...) czytaj dalej»
-
Czy właściciel zawieszonej spółki z o.o. może pracować na zlecenie
przez: lukas04 | 2011.2.7 16:36:38
A czy osoba która posiada udziały w spółce z o.o., której działalność nie jest zawieszona (spółka działa normalnie), może być zatrudniona w innej firmie, np. na umowe o prace, zlecenie, dzieło? czytaj dalej»
-
Ekwiwalent za urlop - podstawa naliczania przy premii uznaniowej
przez: getones | 2011.2.7 19:14:11
Witam wszystkich, mam pytanie, otóż, odszedłem z pracy i otrzymałem już wypłatę, ale jest ona tragicznie mała. Podejrzewam że księgowa wyliczyła ją wg swoich widzimisie lub od tego co jej kazali (...) czytaj dalej»
-
Wezwanie do opuszczenia lokalu służbowego po ustaniu zatrudnienia
przez: mango191 | 2011.2.7 22:40:49
Czy ktoś byłby w stanie pomóc mi napisać pismo w tej sprawie? Dzisiaj uzyskałam odpowiedź w Gminie, że muszę napisać pismo, które będzie rozpatrywane na równi z innymi podaniami... czytaj dalej»
-
Umowa najmu przed licytacją nieruchomości - ochrona lokatorów
przez: Najemca | 2011.2.8 7:52:14
Czy po obwieszczeniu o terminie licytacji nieruchomości,dłużnik może jeszcze spisać umowę z osobą która wynajmuje część lokalu na czas określony z data pewną i w ten sposób zachowam prawo (...) czytaj dalej»
-
Zapłata grzywny za poszukiwanego - czy policjant może załatwić na poczcie?
przez: t.j | 2011.2.8 9:51:58
jestem poszukiwany odn odsiadki dwudziestu paru dni rozmawialem z policjantem i powiedzial ze mozemy sie spotkac i pojdziemy na poczte ja wplace gzywne co chce zrobic cos podpisze i sprawa zalatwiona tzn (...) czytaj dalej»
-
Podstawa składki zdrowotnej na rok bieżący
przez: pablo96 | 2011.2.8 10:21:48
Witam Czy wie ktos może ile wynosi podstawa skłądki zdrowtnej na rom 2011?Będę wdzieczny za wszelkie informacje na ten. Pozdrawiam czytaj dalej»
-
Opłata za roczny abonament RTV - wysokość i sposób płatności
przez: danii76 | 2011.2.8 11:3:6
Witam Ile wynosi łaczna opłata za poł roczny abonament TRV na rok 2011?w jaki spsób trzeba za niego zapłacić?Z góry dziekuję za pomoc czytaj dalej»
-
Wzór pisma referencyjnego dla pracownika - gdzie znaleźć formularz
przez: kamil92 | 2011.2.8 11:15:17
Witam Gdzie znjadę wzór pisma, chodzi mi o pismo z referacjami pracownika dla firm?Z góry dziękuję czytaj dalej»
-
Stawka VAT na usługi gastronomiczne - wysokość podatku
przez: bozena39 | 2011.2.8 12:9:42
Witam Jaka jest stawka podatku VAT jeli chodzi o usuługi gastronomiczne?Z góry bardzo sziekuje za inforamcje. Pozdrawiam czytaj dalej»
-
Limit dorobku dla rencisty chorobowego - ile można zarabiać?
przez: olenka68 | 2011.2.8 12:41:42
Rencista, który posiada rentę chorobową z tytułu nie zdolności do pracy w stopniu bodajże umiarkowanym, ile może dorobić? Pobiera świadczenie w wysokości około 780 zł. czytaj dalej»
-
Kilometrówka za granicą - stawka za użycie własnego samochodu
przez: romano75 | 2011.2.8 12:50:10
Witam, mam pytanie odnośnie kosztów użytkowania samochodu. Za użycie własnego samochodu do celów służbowych rozliczałem się w postaci kilometrówki, ale to było na terenie Polski a teraz muszę (...) czytaj dalej»
-
Rezygnacja z emerytury i ponowne przeliczenie świadczenia
przez: wieśmił | 2011.2.8 12:58:28
Prezydencki projekt nowelizacji ustawy o emeryturach i rentach zakłada, że osoby, które zrezygnują do końca września tego roku z pobierania emerytury, będą mogły ponownie ją przeliczyć z nową (...) czytaj dalej»
-
Pozew rozwodowy po roku rozstania - koszty i czas trwania
przez: elka71 | 2011.2.8 12:59:24
W pozwie chcę wnieść również o alimenty, czy do tego pozwu muszę dołączyć arkusz kalkulacyjny dotyczący utrzymania dziecka? Czy wystarczy że napisze kwotę? Czy 600 zł. na 4 latka to wystarczy? (...) czytaj dalej»
-
Wysokość diety w podróży służbowej - stawki krajowe
przez: kita56 | 2011.2.8 13:5:11
Witam jaka kwota diety przysługije pracownikowi w podróży słuzbowej?Z góry dziekuję czytaj dalej»
-
Propozycja zrównania wieku emerytalnego do 67 lat
przez: wieśmiła | 2011.2.8 13:6:51
Profesor Leszek Balcerowicz zaproponował rozpoczęcie w przyszłym roku zrównywania wieku emerytalnego kobiet i mężczyzn oraz wydłużenie ustawowego wieku przechodzenia na emeryturę do 67 lat. czytaj dalej»
-
Jednolity tekst ustawy o VAT na rok bieżący - gdzie pobrać
przez: lilka42 | 2011.2.8 13:13:43
Witam Gdzie znajde jednolity tekst ustawy o podatku Vat na 2011 rok?Z góry dziekuję za wszelkie informacje na ten temat czytaj dalej»
-
Prawo głosowania na sołtysa bez meldunku - zasady wyborów
przez: edward84 | 2011.2.8 13:21:14
Witam , mam pytanie odnośnie wyborów na sołtysa, czy osoba, która mieszka i poprostu żyje na wsi już od ponad 5 lat bez meldunku ma prawo do głosowania ? Czy osoby, które rocznikowo mają 18 lat (...) czytaj dalej»
-
E-sądy dla postępowania elektronicznego - nowe możliwości
przez: więcemierz | 2011.2.8 13:37:24
Planowane jest powołanie kolejnych e-sądów umożliwiających rozpatrywanie spraw w ramach postępowania elektronicznego. Obecnie działa jeden taki sąd - w Lublinie - wpłynęło do niego już blisko (...) czytaj dalej»
-
Wymogi dla pytań egzaminacyjnych według NSA - precyzja i jednoznaczność
przez: więcemił | 2011.2.8 13:57:47
Według NSA pytania egzaminacyjne powinny być precyzyjne i jednoznaczne. Warunki te są spełnione, gdy poprawna odpowiedź wynika z treści przepisów prawa i odpowiada wymogom logiki, a nie z niejednoznacznej (...) czytaj dalej»
-
Solidarna odpowiedzialność członków zarządu za zobowiązania spółki
przez: więcemiła | 2011.2.8 14:33:57
Członkowie zarządu odpowiadają solidarnie za zobowiązania spółki. Solidarność oznacza, że poszkodowany wierzyciel może żądać zaspokojenia swoich roszczeń przez dowolnego członka zarządu (...) czytaj dalej»
-
Terminy egzaminów adwokackiego i radcowskiego - czerwiec
przez: albertkow | 2011.2.8 15:15:13
Znane są już dokładne terminy egzaminów adwokackiego i radcowskiego. Ministerstwo Sprawiedliwości poinformowało, że odbędzie się on w dniach 14 czerwca ? 17 czerwca 2011 r. Aplikanci ostatniego (...) czytaj dalej»
-
Zamiana domu na mieszkanie u notariusza - podatek od czynności
przez: kasiag00008 | 2011.2.8 15:43:7
witam, jestem w patowej sytuacji, mam bardzo chorą mamę której zostało może kilka tygodni życia, mama ma dom i działki które w odręcznym testamencie zapisała mnie. Mamy chętnego do zamiany domu (...) czytaj dalej»
-
Prawo do majątku po rodzicach gdy został przepisany na jedno dziecko
przez: BOLESLAW137 | 2011.2.8 15:51:18
W jaki sposób należy przeprowadzić postępowanie spadkowe w nast. przypadku: Żona, z którą miałem wspólnotę majątkową zmarła w lutym 2010. Jedynym spadkiem po niej jest nasze wspólne mieszkanie (...) czytaj dalej»
-
Zabezpieczenie przed długiem hipotecznym osoby zameldowanej w domu
przez: pietuszka3 | 2011.2.8 18:32:56
witam raz jeszcze , może za bardzo zakręciłem ostatnie pytanie , więc prościej : mój szwagier zameldowany jest w domu rodzinnym swojej żony a ja z żoną mam się stać właścicielem tego domu. (...) czytaj dalej»
-
Odprawa po urlopie macierzyńskim przy umowie na czas określony
przez: Zocha | 2011.2.8 21:4:7
Prawo do odprawy. Umowa na czas określony. Nieuzasadniona przyczyna zwolnienia W firmie byłam zatrudniona 4 lata. Urodziłam dziecko. Skorzystałam z urlopu macierzyńskiego. W trakcie urlopu macierzyńskiego (...) czytaj dalej»
-
VAT od ubezpieczenia pojazdu w leasingu - faktura korygująca za lata ubiegłe
przez: dovatowany | 2011.2.8 21:10:20
Pytanie w sprawie wyroku NSA z 8.11.2010 , chodzi o vat doliczony do ubezpieczenia pojazdu w leasingu , czy leasingodawca moze wystawic faktore korygujaca na 2008 rok doliczajac do niej vat do ubezpieczenia (...) czytaj dalej»
-
Dochodzenie pieniędzy przekazanych ojcu przez braci przed śmiercią
przez: Piotr | 2011.2.8 21:43:4
Jak to ruszyć? sprawa wygląda następująco zmarł mi ojciec przed śmiercią zdążył przekazać dwóm braciom pewną kwotą pieniężną do ręki bez żadnego potwierdzenia. Ja natomiast mieszkałem (...) czytaj dalej»
-
Wzór rezygnacji z usług Cyfry - gdzie pobrać bezpłatnie
przez: damianbella | 2011.2.9 9:47:15
[cytat] Witam Chce zrezygnowac z usług CYFRY i potrzebuje wzoru rezygmnacji, czy wie ktos może gdzie bezpłatnie będe mógła sobie pobrać taki wzór.Będę wdzięczna za wszelkie informacje na (...) czytaj dalej»
-
Wzór odwołania od decyzji PZU - gdzie znaleźć formularz
przez: halinka38 | 2011.2.9 10:10:17
Witam Chcę sie odwołac od decyzji PZU i potzrebuje wzoru takie posma gdzie go znajdę?Z góry dziękuję Pozdrawiam czytaj dalej»
-
Wysokość diety krajowej i zagranicznej - różnice w stawkach
przez: nina61 | 2011.2.9 10:43:11
Witam Mam pytanie ile wynosi stawka diety krajowej i zagranicznej jaaka jest róznica>Z góry dziekuję za pomoc czytaj dalej»
-
Wzór wypowiedzenia umowy o pracę - gdzie znaleźć formularz
przez: oola45 | 2011.2.9 10:49:28
Witam Szukam takiego wzoru co podałam juz w temacie?Będę wdzieczna za wszelkie informacje.Z góry dziękuję czytaj dalej»
-
Ulga na dziecko w roku bieżącym - wysokość odliczenia
przez: mike41 | 2011.2.9 11:55:36
Witam Ile wynosi ulga na dziecko w roku 2011?Z góry dziekuję za wszelkie informacje czytaj dalej»
-
Termin rejestracji umów leasingowych w US - do kiedy złożyć
przez: natak71 | 2011.2.9 12:34:40
Witam Do kiedy trzeba zarejestrować umowy leasnigowe w Urzędzie Skarbowym?Z góry dziękuję za informacje czytaj dalej»
-
Dodatek nocny przy najniższej krajowej w firmie ochrony
przez: henio74 | 2011.2.9 12:39:58
Pracuje w firmie ochrony,moje wydagrodzenie to najniższa krajowa, ale nNa umowie o pracę nigdy nie było tego najniższego wynagrodzenia. Dopiero jak dodam dodatek nocny to będzie najniższa. W takim (...) czytaj dalej»