Archiwum Forum Luty 2011
(557 tematów na forum)
-
Procedura zgłoszenia roszczenia alimentacyjnego do komornika
przez: irolka | 2011.2.1 0:4:55
jak zglosic roszczenie alimentacyjne komornikowi??? Witam serdecznie!. Moze to wydac sie dziwne ale nie mam pojecia jak zglosic roszczenie alimentacyjne do komornika.Alimenty mam pzryznane sadowo pond (...) czytaj dalej»
-
Składki zdrowotne na rok bieżący - wysokość i zmiany
przez: mikrus20 | 2011.2.1 11:21:17
Witam Mam takie pytanie jakie składki zdrowotne na rok 2011?Jakie zmiany?Z góry dziekuje za wszelkie informacje.Z góry dziekuję czytaj dalej»
-
Skala podatkowa w roku bieżącym - zmiany w stawkach PIT
przez: mike29 | 2011.2.1 12:6:39
Witam Jaka skala podatkowa w roku 2011?Jakie są zmiany w porównaniu do roku 2010??Z góry dziekuję za wszystkie odpowiedzi czytaj dalej»
-
Odliczenie VAT od paliwa - nowe wymogi dla samochodów powyżej 3,5t
przez: tafla90 | 2011.2.1 13:7:35
Witam, wiem że zmieniły się przepisy o odliczeniu watu od paliwa, teraz aby odliczyć wat należy posiadać samochód powyżej 3,5t. Czy jest to jedyny wymóg? Czy muszę zwrócić jeszcze na coś uwagę (...) czytaj dalej»
-
Prawo rodzeństwa do zachowku po śmierci brata bezdzietnego
przez: Grzes89 | 2011.2.1 13:44:56
Uprawnionymi do zachowku są tylko zstępni, małżonek i rodzice. czytaj dalej»
-
Wystawianie faktury za transport zagraniczny - stawka VAT 0%
przez: lelek30 | 2011.2.1 13:45:55
Witam, chciałbym spytac czy koszt transportu dla transportu z zagranicy wystawiam z podatkiem 0 ? Najpierw otrzymuje fakture Vat od Firmy swiadczacej usługi transportowe ( jest to firma z Polski) wiec (...) czytaj dalej»
-
Rozwód za porozumieniem stron - koszty i prawnik
przez: plota | 2011.2.1 13:52:58
Witam, mąż złożył pozew o rozwód, oboje chcemy żeby odbył się za porozumieniem stron. Mam pytanie czy do rozwodu za porozumieniem stron musze wziasc prawnika,i czy koszta sadowe są dzielone po (...) czytaj dalej»
-
Aktualne przepisy dotyczące testamentu
przez: Grzes89 | 2011.2.1 13:55:19
Aktualny kodeks cywilny- od art. 941 i nast. czytaj dalej»
-
Wysokość diety w roku bieżącym - stawki za podróże służbowe
przez: bolek67 | 2011.2.1 14:17:43
Witam Jak jest wyskośc diety w roku 2011?jakie zmianyw porównaniu do roku 2010?Za wszelkie informacje z góry dziekuję czytaj dalej»
-
Składka na ubezpieczenie zdrowotne - wysokość w roku bieżącym
przez: olina45 | 2011.2.1 14:25:7
Witam Jaka jest wysokość składki na ubezpieczenie zdrowotne w roku 2011?Z góry dziekuję za wszelkie informacje czytaj dalej»
-
Świadczenia po zwolnieniach grupowych - warunki zasiłku przedemerytalnego
przez: tyci | 2011.2.1 14:30:43
Witam, proszę o radę mam 55 lat i 30-letni staż pracy oraz 12 miesięczny okres pobierania zasiłku dla bezrobotnych. Czy kwalifikuję się do jakiegokolwiek świadczenia? Zostałem zwolniony podczas (...) czytaj dalej»
-
Wzór wypowiedzenia umowy na czas nieokreślony
przez: klementynka28 | 2011.2.1 14:55:56
Witam Chce złożyć wypowiedzeinie, mam umowe na czas nieokreslony jak wyglada taki zwór wypowiedzenia?Mam nadzieję, że pomożecie:) Z góry dziękuję czytaj dalej»
-
Limit przychodów dla opodatkowania ryczałtem - wartość w euro
przez: dudek99 | 2011.2.1 15:23:59
Witam, jaki jest limit w przypadku opodatkowania ryczałtem? Czy nadal jest wyrażony w euro? czytaj dalej»
-
Urlop na żądanie - czy pracodawca może odmówić i karać?
przez: niunia3 | 2011.2.1 15:52:37
nie wiem dokładnie ale to co mi wiadomo to 4 dni w roku należy się na taki urlop.. czytaj dalej»
-
Kredyt hipoteczny po rozwodzie - obowiązek płacenia rat przez eks-męża
przez: Malgorzata1122 | 2011.2.1 15:55:32
Witam, kredyt płacicie po połowie nadal. Rozdzielność majątkowa juz macie, bo ona następuje na skutek rozwodu. Wszystko co nabyliście w trakcie trwania małżeństwa jest wspólne. Proszę o złożenie (...) czytaj dalej»
-
Zabezpieczenie spłaty kredytu w umowie prywatnej między znajomymi
przez: BOGDAN OPOLE | 2011.2.1 18:47:52
Umowa pisemna o kredyt Witam, mam pytanie w kwesti kredytu. Pragnę zaciągnąć kredyt w baku wraz ze znajomym tzn. formalności ja załatwiam gdyż bank niechce udzielić mu kredytu. Chciałbym się (...) czytaj dalej»
-
Rozliczenie kosztów sprzętu komputerowego w usłudze długoterminowej
przez: Riki | 2011.2.1 19:11:5
Witam Od niedawna prowadze działalność gospodarczą, lecz aby świadczyć pewną usługę dla zleceniodawcy z dziedziny informatycznej muszę zakupić sprzęt komputerowy (np za 1000zł) Jak prawidłowo (...) czytaj dalej»
-
Związek z toksyczną matką i walka o prawidłowe wychowanie dziecka
przez: wiki02 | 2011.2.1 22:57:25
[cytat] Jestem 40 letnim facetem, który jest z związku z matką 7 letniego chłopczyka od 13 lat. Nie jesteśmy małzeństwem. Odkąd zaczęliśmy mieszkąc ze sobą, przed urodzeniem dziecka zaczęło (...) czytaj dalej»
-
Wniosek o ustalenie miejsca pobytu dziecka - wzór uzasadnienia
przez: Ania | 2011.2.2 0:14:31
witam. mam pytanie .chciała bym założyć wniosek o ustalenie miejsca pobytu mojego syna przy mnie ale nie wiem jak napisać uzasadnienie. bardzo proszę o pomoc. dziękuję roztajemy się z mężem (...) czytaj dalej»
-
Pozbawienie kontaktu z dzieckiem po urazie przez żonę
przez: pczarn | 2011.2.2 1:3:9
Witam serdecznie. Dnia 05.01.2010 moja żona poraniła nożem moją córkę pod moją nieobecność. Było o tym wydarzeniu na tyle głośno że było nawet na polsacie w wydarzeniach. Agata C. po tym (...) czytaj dalej»
-
Termin rejestracji umowy leasingowej w urzędzie skarbowym
przez: millu56 | 2011.2.2 9:35:26
Witam Do kiedy trezba zarejestrowac umowe leasingową w urzędie?Z góry dziekuję za odpowiedzi czytaj dalej»
-
Ulgi podatkowe obowiązujące w roku bieżącym - przegląd świadczeń
przez: jankoo89 | 2011.2.2 9:37:27
Witam jakie ulgi podatkowe obowiązy=uje w roku 2011?Z góry dziekuje za wszelkie informacje na ten temat czytaj dalej»
-
Stawka za kilometr dla samochodu osobowego - ryczałt kilometrowy
przez: barteo54 | 2011.2.2 9:40:55
Witam Ile wynosi stawka za 1 km w przypadku auta osobowego?Z góry dziekuje za pomoc czytaj dalej»
-
Zmiany w kursie prawa jazdy - nowości w egzaminowaniu
przez: natta25 | 2011.2.2 10:40:40
Witam Jakie są zmieny jesli chodzi o kurs prawa jazdy w porównaniu do poprzedniego roku?Czy wszystko zostaje bez zmian?Bo w tym roku chce zdawać i zbierac wszelkie informacje na ten temat.Z góry dziekuje (...) czytaj dalej»
-
Brak meldunku a możliwość otrzymania mieszkania socjalnego
przez: Ola | 2011.2.2 11:18:47
Proszę o pomoc Moja sytuacja wyglada nastepujaco. Mam 23lata i od 3,5roku nie jestem nigdzie zameldowana. Z mojego wczesniejszego mieszkania zostalam eksmitowana wraz z mama przez moja siostre (ktora (...) czytaj dalej»
-
Odwołanie od decyzji ZUS w sprawie wcześniejszej emerytury za pracę w szczególnych warunkach
przez: arkady315 | 2011.2.2 11:24:48
Witam Wszystkich Sprawa dotyczy mojego taty, który ubiega się o wcześniejszą emeryturę. Zgodnie z warunkami określonymi w Rozporządzeniu Rady Ministrów z dnia 7 lutego 1983 roku (DU 18 lutego (...) czytaj dalej»
-
Składki ZUS na rok bieżący - wysokość składek ubezpieczeniowych
przez: irka45 | 2011.2.2 12:23:14
Witam Ile wynoszą składki ZUS-wskie na rok 2011?Z góry dziękuje za odpowiedź.Pozdrawiam:) czytaj dalej»
-
Oszustwo przy sprzedaży samochodu - ukrywanie wad i uszkodzeń
przez: zibo | 2011.2.2 13:24:4
Witam, po sprzedaży auta zadzwonił do mnie klient z pretensjami iż auto posiada wady o których go nie poinformowałam. Zaznaczam iż został poinformowany o wszystkich wiadomych mi wadach. W umowie (...) czytaj dalej»
-
Wypełnienie PIT po współwłaścicielu nieruchomości - powierzchnia i udział
przez: andrea30 | 2011.2.2 13:29:5
Witam, mam problem z wypełnieniem części F. Rodzice byli współwłaścicielami 1/2 części nieruchomości. Po śmierci ojca dziedziczą żona i trójka dzieci w częściach równych. Mam wątpliwości (...) czytaj dalej»
-
Wypowiedzenie Cyfrowego Polsatu - data stempla czy odbioru?
przez: oleczka90 | 2011.2.2 13:33:27
Witam, wypowiedziałem umowę z cyfrowym polsatem z 3 miesięcznym okresem wypowiedzenia. Wysłane 3 dnia miesiaca listem poleconym. Do 5 dnia miesiąca była ważna umowa. Czy liczy się data stępla (...) czytaj dalej»
-
Samowola diagnosty przy przeglądzie technicznym - wbicie pieczątki
przez: djsurround | 2011.2.2 13:43:9
Witam. Mam taką przygodę do opisania, mianowicie pojechałem na przegląd techniczny pojazdu, któremu wychodził termin ważności za kilka dni. Starszy "miły" Pan przyjął zlecenie, po czym przed (...) czytaj dalej»
-
Sprzedaż samochodu sprowadzonego z Niemiec - opłaty celne i akcyza
przez: zaneta1987 | 2011.2.2 13:43:27
Witam Na wstepie chciałbym się przywitać, jestem tutaj nowy więc proszę rozważnie podchodzić do moich pytań i nie krytykować :) Więc mam mały problem sprawa stoi tak sprowadziłem (...) czytaj dalej»
-
Urlop dla poratowania zdrowia po urlopie wychowawczym nauczyciela
przez: elacia | 2011.2.2 14:11:38
Od 1999 roku zatrudniona jestem w placówce oświatowej. Przez 5 lat pracowałam jako wychowawca w internacie, a kolejne lata już jako nauczyciel w szkole. Zatrudniona jestem na cały etat. Z pierwszym (...) czytaj dalej»
-
Koszt przeglądu technicznego samochodu - pierwsza wizyta w stacji kontroli
przez: hanka20 | 2011.2.2 14:12:40
Witam Jestem właścicielka auta jest to moje piersze czeka mnie przegląd techniczy auta i nie mam pojecia ile to może kosztować bardzo prosze o pomoc tak mniej więcej jaki to będzie koszt?Z góry (...) czytaj dalej»
-
Powrót z dziećmi do Polski bez zgody męża Rosjanina
przez: Asia37 | 2011.2.2 14:15:56
Witam mieszkam razem z mężem Rosjaninem i dwojką dzieci w Kazachstanie,problem w tym że mąż nie chce wyrazić zgody abym wrociła z dziećmi do Polski chociaż jest z inną kobietą. czytaj dalej»
-
Przedawnienie długu z Cyfry Plus windykowanego przez PRESCO
przez: skwar15 | 2011.2.2 14:52:0
Witam,od pewnego czasu otrzymuje listy od P.R.E.S.C.O Abym uregulował zadłużenie wynikające z niezrealizowanych płatności wobec Cyfry+.Suma która składa się na wysokość zadłużenia to: Należność (...) czytaj dalej»
-
Wyrównanie zarobków nauczyciela po dostarczeniu dyplomu
przez: nowyW | 2011.2.2 14:57:12
Witam, jestem nauczycielem i pracuję od września na pół etatu w szkole. Obroniłem swoją pracę mgr pod koniec września ale dyplom potwierdzający moje wykształcenie dostarczyłem dopiero w listopadzie (...) czytaj dalej»
-
Dofinansowanie ZUS dla pracodawcy zatrudniającego osobę niepełnosprawną
przez: gienia70 | 2011.2.2 15:3:9
Mam pytanie odnośnie dofinansowania dla 2 grupy z ZUS. Mam zamiar udać się do firmy, która nie jest zakładem pracy chronionej.Czy pracodawca w związku z posiadaniem przez mnie 2 grupy będzie miał (...) czytaj dalej»
-
Kontakty z dzieckiem w związku nieformalnym - utrudnienia siostry
przez: Alek1 | 2011.2.2 16:15:20
Dziekuje serdecznie Pozdrawiam czytaj dalej»
-
Wezwanie do zapłaty za telefon po latach - czy aktualne?
przez: Danusia07 | 2011.2.2 21:52:49
Witam Należałoby odmówić spełnienia roszczenia powołując się na termin przedawnienia, który w tym przypadku wynosi trzy lata, tj. dla świadczeń okresowych. Roszczenie jest przedawnione. Jednakże (...) czytaj dalej»
-
Waloryzacja czynszu co miesiące w umowie najmu
przez: malygroszek | 2011.2.2 22:59:31
Proszę o pomoc w wyjaśnieniu kwestii dotyczącej Umowy najmu lokalu mieszkalnego.Mam w umowie taki zapis " Miesięczny czynsz najmu netto strony ustalają na kwotę 1300 zł. Po upływie każdych 3 miesięcy (...) czytaj dalej»
-
Jazda busem bez dowodu rejestracyjnego i OC - odpowiedzialność kierowcy
przez: lolekqwe | 2011.2.3 9:52:16
Witam!! chciałbym sie zapytac jak to wyglada w świetle prawa poniewaz jestem kierowcą busa mój pracodawca dał mi auto bez dowodu rej. oraz OC jeżeli mnie capnie policja co ja mam wtedy zrobic (...) czytaj dalej»
-
Pozew o ustalenie ojcostwa i alimenty po rozwodzie
przez: kanusia | 2011.2.3 10:45:0
Witam, Mam dwuletnią córeczkę na którą na jej utrzymanie miał dawaćojciec dziecka, natomiast stwierdził, że dopóki nie będę po rozwodzie nie będzie mi dawał środków na córkę. Chcę (...) czytaj dalej»
-
Składka zdrowotna na rok bieżący - wysokość i podstawa wymiaru
przez: paw29 | 2011.2.3 12:6:50
Witam Jaka jest składaka zrowotna na rok 2011?za wszelkie informacje z góry dziekuję i pozdrawiam czytaj dalej»
-
Montaż pieca gazowego w garażu bez wentylacji - odpowiedzialność wykonawcy
przez: moni_ka_ | 2011.2.3 12:15:37
potrzebuje pomocy/rady w zakresie prawa budowlanego nie możemy zrobić odbioru domu bo wykonawca instalacji co i gazowej zamontował nam piec gazowy w garażu gdzie nie ma wentylacji obecnie aby zrobic (...) czytaj dalej»
-
Wzór wypełnionego PIT-16A - gdzie znaleźć przykład
przez: lilo98 | 2011.2.3 12:52:52
Witam Gdzie znajde wzór wypełnionego pitu 16A?Z góry dziekuję czytaj dalej»
-
Jednolity tekst ustawy o VAT - gdzie pobrać aktualną wersję
przez: molek78 | 2011.2.3 13:13:52
Witam Gdzie znjade ustawe o podatku Vat na rok 2011 dokładnie interesuje mnie teks jednolity tej ustawy.Z góry dziekuję czytaj dalej»
-
Koszt wyrobienia paszportu - aktualne opłaty
przez: monka32 | 2011.2.3 13:41:1
Witam Ile kosztuje teraz wyrobienie paszportu?Z góry dziekuje za info :) czytaj dalej»
-
Minimalne wynagrodzenie na pół etatu
przez: intuicja | 2011.2.3 13:45:56
1/2 etatu 658,50 zł a dla pracownika zatrudnionego w pierwszym roku pracy zawodowej wynosi 526,80 zł czytaj dalej»
-
Prowokacja i nagrywanie rozmowy o pracy - co grozi?
przez: ananasek0 | 2011.2.3 13:50:45
zrobiles cos zlego? nie... wiec sie nie martw i sie wypieraj....pamietaj ze zawsze jak czegos nie maja ci jak udowodnic a twoje wypieranie sie dziala na twoja korzysc to zawsze sie wypieraj...a teraz to (...) czytaj dalej»