Archiwum Forum Marzec 2011
(750 tematów na forum)
-
Prawo pracodawcy do określenia terminu urlopu
przez: bolek61 | 2011.3.3 12:31:50
Witam Mam pytanie czy pracodawca ma prawo powiedzieć swojemu pracownikowi kiedy on ma wukorzystac swój urlop wypoczynkowy?I co jak pracownik sie nie zgdzi???Z góry dziekuję za odpowiedzi czytaj dalej»
-
Prawa ojca do dziecka przed otrzymaniem pisma o rozwodzie
przez: abby26 | 2011.3.3 12:32:41
Argumentacja - szczera- uczuciowa, - opisać jak dotychczas wyglądały wasze kontakty - co robiło się z dzieckiem, czy zostawał Pan sam z córką, że umie Pan ją sam nakarmić wykąpać itp - że (...) czytaj dalej»
-
Kwota bazowa emerytalna od marca roku
przez: zbychu33 | 2011.3.3 12:35:41
Czyli co było korzystniejsze złożyć w lutym czy marcu? czytaj dalej»
-
Zrzeczenie się alimentów przez pełnoletniego syna
przez: katrina512 | 2011.3.3 13:6:58
Witam Mam pytanie mój syn chce sie zrzec aliemntów od ojca jak napisac takie pismo do sądu?Za wszelkie inforamcje z góry dziekuję czytaj dalej»
-
przez: mimka41 | 2011.3.3 13:39:47
Witam Jakie sa zadasay rozliczenia podatku VAtT od paliwa w roku 2011?Z góry dziekuje czytaj dalej»
-
Gmina nakazuje wycinkę drzew - czy należy się odszkodowanie?
przez: albertkow | 2011.3.3 13:55:46
Witam, gmina nakazała mi wycinkę drzew pod nowe koryto rzeki, przyszło mi pismo w którym gmina nakazuje wycięcie ok 40 drzew w odległości 2m od brzegu rzeki. W ogóle to jakim prawe chcą zabrać (...) czytaj dalej»
-
Zwolnienie pracownika drogą elektroniczną przez email
przez: irek42 | 2011.3.3 14:26:18
Witam Mam pytanie czy pracodawca może zwolnic pracownika drogą alektroniczna np.w postaci wiadomości e-mail?Co może zrobic pracownik czytaj dalej»
-
Program WZM - gdzie pobrać bezpłatnie
przez: basiunia77 | 2011.3.3 14:38:1
Bardzo proszę o podanie strony, na której mogę znaleźć bezpłatny program wzm 2011. czytaj dalej»
-
Aktualna kwota bazowa do obliczania emerytury
przez: malina343 | 2011.3.3 14:38:47
Kwota bazowa to przeciętne wynagrodzenie pomniejszone o potrącone od ubezpieczonych składki na ubezpieczenia społeczne (emerytalne, rentowe, chorobowe) w roku kalendarzowym poprzedzającym termin waloryzacji (...) czytaj dalej»
-
Od kiedy obowiązują nowe druki VAT-7?
przez: pozytwy56 | 2011.3.3 14:46:37
Minister Finansów zastrzegł, że istnieje także możliwość stosowania starych druków deklaracji VAT-7, jednak nie dłużej niż do rozliczenia za ostatni okres rozliczeniowy pierwszego półrocza (...) czytaj dalej»
-
Zwrot pieniędzy za Groupona przy zmianie terminu
przez: gondek44 | 2011.3.3 14:51:25
Kupiłem groupona w lutym i okazalo się, że tyle zostało ich sprzedanych że mogę z niego skorzystać w maju. Taka opcja mi zdecydowanie nie odpowiada. To jakaś paranoja, czy mogę odzyskać swoje (...) czytaj dalej»
-
Reklamacja uszkodzonych drzwi dostarczone pod nieobecność
przez: krycho66 | 2011.3.3 14:52:21
Zrobiłem zakupy w jednym z dużych sklepów, były to drzwi które mieli mi dowieźć do domu. I owszem przyszły jednak pod moją nieobecność i nikt nie sprawdził czy są w porządku przy odbiorze. (...) czytaj dalej»
-
Stłuczka służbowym autem - kto płaci szkody
przez: donion9 | 2011.3.3 14:53:10
Jadąc służbowym autem doszło do stłuczki z winy tej drugiej osoby. Obawiam się teraz, że będę musiał zapłacić za szkody a przecież to nie była moja wina. Czy ktoś miał podobną sytuacje? (...) czytaj dalej»
-
Koszty uzyskania przychodu przy wkładzie autorskim do spółki
przez: kamil.rudnicki | 2011.3.3 16:14:5
Nabyłem udziały o wartości 43 tyś zł. w spółce z o.o. za wkład niepieniężny o wartości 430 tyś. zł w postaci autorskiego prawa majątkowego (oprogramowanie komputerowe). Wiem, że powinienem (...) czytaj dalej»
-
Prawa do mieszkania bez zameldowania - czy można być wyrzuconym?
przez: lukasz | 2011.3.3 18:17:33
Co mogę zrobić gdy żona wyrzuca mnie z domu w którym nie jestem zameldowany?Czy mam jakieś prawo w nim mieszkać? czytaj dalej»
-
Odzyskanie zaległych alimentów po śmierci ojca
przez: mrozowskim | 2011.3.3 19:7:39
Z majątku zmarłego, jeśli taki po nim pozostał. czytaj dalej»
-
Wymeldowanie szwagra z mieszkania właścicieli
przez: gucio111 | 2011.3.4 0:59:43
Jestem właścicielem mieszkania wraz ze żoną . w naszym mieszkaniu jest zameldowany brat żony , ktury od 3lat w nim nieprzebywa wyprowadził sie do swojej konkubiny z kturą ma dziecko (wynajmuja (...) czytaj dalej»
-
Dwa ubezpieczenia OC na jeden samochód - czy to możliwe?
przez: dtk | 2011.3.4 7:25:33
To nie towarzystwa ubezpieczeniowe mają się dogadać tylko nabywca pojazdu ma obowiązek w ciągu 30 dni od zakupu samochodu przepisać umowę na siebie i min 1 dzien przed końcem ubezpieczenia może (...) czytaj dalej»
-
Paszport dla dziecka bez zgody ojca po rozwodzie
przez: dtk | 2011.3.4 7:27:45
Jeśłi ojciec dziecka się nie zgadza to paszport dla dziecka można uzyskać wyłącznie za zgodą sądu rodzinnego. czytaj dalej»
-
Zakaz sprzedaży alkoholu na stacjach benzynowych
przez: rafikk87 | 2011.3.4 9:22:29
Witam Mam pytanie od kiedy wchodzi zakaz sprzedazy alkoholu na stacjach benzynowych czy cos juz wiadomo w tej sprawie?Z góry dziekuje za wszystkie odpowiedzi czytaj dalej»
-
Błędny PIT od byłego pracodawcy za rok niepracy
przez: Maurycy | 2011.3.4 9:53:54
Były pracodawca obdarował mnie PITem za rok w którym już nie pracowałem. Podany w PIT-11 dochód jest zbliżony do otrzymywanego przeze mnie wynagrodzenia. Problem polega na tym, że w podanym roku (...) czytaj dalej»
-
Dzień wolny za święta przypadające w weekend
przez: karina31 | 2011.3.4 10:42:44
Witam Mam pytanie jak to jest ze świetami przypadajacymi w sobotę jeśli chodzi o kodeks pracy?pracownik może odebrac sobie dzien wolny?Z góry dziekuję czytaj dalej»
-
Brak miejsc w przedszkolach - co mogą zrobić rodzice
przez: mulla5 | 2011.3.4 10:46:32
Witam Co zrobić brakuje miejsc w przedszkolach jak moga sobie poradzić z tym rodzice?Z góry dziękuję czytaj dalej»
-
Program Rodzina na swoim - informacje o zasadach
przez: metka51 | 2011.3.4 10:52:18
Witam Mam pytanie gdzie znjadę informacje dotyczace projektu Rodziny na swoim jakie śa zasady?Za wszelkie informacje z góry dziekuję czytaj dalej»
-
Zmiany w otwartych funduszach emerytalnych
przez: janekk8 | 2011.3.4 11:2:45
Witam mam takie pytanie jakie zmiany jesli chodzi o otwary fundusz emerytalny w roku 2011?Z góry dziekuje za wszelkie inforacje na ten temat. Pozdrawiam czytaj dalej»
-
Instalacja gazu z butli w lokalu użytkowym - przepisy bezpieczeństwa
przez: marcin_kaminski | 2011.3.4 11:21:17
Sytuacja jest taka. Mieszkam w bloku - 11 pięter nad ziemią. Po ścianie tego bloku idzie instalacja gazu ziemnego na dach gdzie jest kotłownia CO i podgrzewanie wody. Na parterze w lokalu użytkowym (...) czytaj dalej»
-
Zmiana nazwiska dziecka gdy ojciec się nie interesuje
przez: sabinka99 | 2011.3.4 11:49:15
Witam Mam problem mam córeczke z mężczyzna, z którym nie jestesmy razem nigdy sie nami nie interesował no może na poczatku jego nazwsiko widnieje w akcie urodzenie chce to zmianić?Jak moge to zrobic?Z (...) czytaj dalej»
-
Przegrywanie płyt winylowych a prawa autorskie
przez: olzone | 2011.3.4 12:2:7
Witam, Znajomy zastanawia się nad otworzeniem działalność zajmującą się przegrywaniem m.in. płyt winylowych, ale tu pojawia się problem praw autorskich. Czy można odpłatnie przegrywać płyty (...) czytaj dalej»
-
Definicja grafiki 3D w kontekście umowy
przez: Krystian | 2011.3.4 13:15:29
Co oznacza definicja grafika 3D - jak jest regulowana definicja przez UE? Grafik stworzył projekt w technice 3D przy pomocy programu Blender (elementy się obracają, unoszą, opadają). Odbiorca nie (...) czytaj dalej»
-
Dziedziczenie mieszkania bez testamentu - prawa brata
przez: sonia33 | 2011.3.4 13:33:15
Mojej przyjaciółce zmarła matka, która była jedyną właścicielką mieszkania, ona jest tam zameldowana a brat dawno temu się wyprowadził. Mieszkanie miało zostać zapisane na przyjaciółkę (...) czytaj dalej»
-
Wolne za święta w weekendy - stary regulamin
przez: stefek76 | 2011.3.4 13:35:42
Nie wiem na ile to prawda ale słyszałem, że jeśli pracodawca nie zmienił regulaminu w firmie przed 1 stycznia br., pracownikowi nadal przysługuje wolne za święta przypadające w weekendy do czasu (...) czytaj dalej»
-
Odebranie mieszkania komunalnego za nieobecność
przez: qami28 | 2011.3.4 13:38:13
Witam, mam bardzo naglącą sprawę, moja mama od wielu lat razem ze mną mieszkała w mieszkaniu komunalnym. Ja od roku przeprowadziłem się do Anglii a mama opiekowała się bardzo chorą matką i mieszkała (...) czytaj dalej»
-
Sąsiedzi zajęli część działki - jak odzyskać granice?
przez: zuzanna42 | 2011.3.4 13:52:47
Zmiana granic nieruchomości wymaga geodezyjnego wymierzenia nowego przebiegu granic i naniesienie ich na mapy. Trzeba więc skontaktować się z uprawnionym geodetą. czytaj dalej»
-
Zwrot wkładu mieszkaniowego po rozwodzie
przez: janina74 | 2011.3.4 14:11:22
Witam, czy po rozwodzie przeprowadzonym już parę lat temu, mam prawo do zwrotu mojego wkładu mieszkaniowego?? czytaj dalej»
-
Przeciągające się postępowanie o pozbawienie praw rodzicielskich
przez: karina30 | 2011.3.4 14:22:47
Witam , moja sprawa o pozbawienie praw ciągnie się już bardzo długo, ojciec widział się z dzieckiem prę razy w ciągu ostatnich 6 lat, ma nową rodzinę i nie płaci alimentów. Wydzwania czasami (...) czytaj dalej»
-
Nakaz zbycia nieruchomości z majątku osobistego
przez: gocha95 | 2011.3.4 14:37:17
Witam, czy sąd może wydać nakaz zbycia nieruchomości zakupionej przeze mnie z mojego odrębnego majątku osobistego? Jeśli zakupiłam nieruchomość będąc parę lat po ślubie? Problemy się zaczęły (...) czytaj dalej»
-
Dwudniowe wybory a konstytucja
przez: edytka74 | 2011.3.4 14:44:35
Czy ten pomysł z dwudniowymi wyborami na pewno nie jest wbrew konstytucji? Mnie się jednak wydaje że jest, gdzie szukać przepisów to formułujących? czytaj dalej»
-
Zerwanie dzierżawy ziemi przed terminem
przez: LukaszTRN | 2011.3.4 14:45:22
Witam mam pytanie we Wrześniu 2009 roku podpisałem umowę dzierżawy oddałem swoją ziemię w dzierżawę na 10 lat minęło od tego czasu koło półtora roku , czy mogę zerwać dzierżawę z tą (...) czytaj dalej»
-
Nowe kryteria emerytury pomostowej
przez: grocha85 | 2011.3.4 14:56:33
Według nowych przepisów emeryturę pomostową mogą dostać, osoby wykonujące bardzo ciężkie prace fizyczne, pracujące pod ziemią, na wodzie lub w zimnym mikroklimacie. Czy teraz nikt inny nie może (...) czytaj dalej»
-
Rezygnacja z NIP dla osób nieprowadzących działalności
przez: wrócimierz | 2011.3.4 15:17:1
Od 1 lipca 2011 roku osoby fizyczne nieprowadzące działalności gospodarczej nie będą musiały składać wniosków o nadanie numeru NIP. Po tym dniu będzie on potrzebny tylko osobom, które prowadzą (...) czytaj dalej»
-
Prawa do mieszkania spółdzielczego po śmierci wynajmującego
przez: wioletta46 | 2011.3.4 15:30:11
Jestem zameldowana na pobyt stały w mieszkaniu spółdzielczym. Osoba od której wynajmowałam mieszkanie zmarła. Czynsz i wszystkie media opłacam od 10 lat na swoje nazwisko. Wiem, że dziedziczeniu (...) czytaj dalej»
-
Rozwiązanie umowy z architektem za błędny projekt
przez: domar123 | 2011.3.4 15:40:37
Witam, mam dość duży problem z architektem .Sprawa jest dość zawiła ale spróbuję ja opisać. Podpisałam z architektem jako firma umowę na wykonanie koncepcji architektonicznej budynku wielorodzinnego (...) czytaj dalej»
-
Stosunek służbowy żołnierza zawodowego - definicja
przez: kadrowiec28 | 2011.3.4 15:50:6
Jakim terminem należy definiować stosunek służbowy zawodowej służby wojskowej żołnierza zawodowego? Żołnierze zawodowi pełnią zawodową służbę wojskową na podstawie ustawy z dn. 11 września (...) czytaj dalej»
-
Przedawnienie mandatu za brak biletu po latach
przez: zbychu74 | 2011.3.4 15:55:15
Witam, dostałem wezwanie do zapłaty za brak biletu jakieś 5 lat temu, to chyba uległo już przedawnieniu? Mnie się wydaje że taka sprawa przedawnia się po roku? czytaj dalej»
-
Windykacja długu bez umowy - tylko przelewy bankowe
przez: sadek17 | 2011.3.4 16:23:27
Witam, co powinienem zrobić jeżeli dłużnik zalega z spłatą, a nie spisywaliśmy żadnej umowy, były tylko przelewy na jego konto. To jedyny dowód jaki mam. Może muszę wysłać mu jakieś pismo (...) czytaj dalej»
-
Zachowek od darowizny mieszkania po śmierci matki
przez: pauliszta893 | 2011.3.4 19:32:46
Darowizna. Po śmierci mojej matki siotra moja żąda ode mnie zachowku za mieszkanie, które matka przepisała aktem darowizny 11lat przed śmiercią. Czy należy jej się zachowek? czytaj dalej»
-
Czy można nie stawić się jako świadek w sądzie pracy?
przez: mrozowskim | 2011.3.5 12:27:28
Nie można ignorować wezwania sądu. Może Pani zostać ukarana grzywną oraz doprowadzona przez policję na rozprawę. czytaj dalej»
-
Postępowanie sądowe przeciw pracodawcy - obecność i nowe dowody
przez: psiociaczek | 2011.3.5 12:58:27
Witam złożyłam pozew przeciw pracodawcy , on odpowiedział na ten pozew ,w którym pisze nie prawdę .Ja w pozwie pisałam o rozpatrzenie w mojej nie obecności ,teraz przyszło z sądu zawiadomienie (...) czytaj dalej»
-
Życiowa opowieść o niesprawiedliwości systemu i więzieniu
przez: ananasek0 | 2011.3.5 15:51:13
NIE ŹLE!!!! ALE WIESZ??? COŚ W TYM JEST!!!! TAKA JEST RZECZYWISTOŚĆ!!! i WIESZ CO?? MAŁO KTO ODWAZA SIE O TYM MÓWI!!!!- TO JEST DLA MNIE PRZEŁOM...:) PODZIWIAM CIE, ZYCZE POWODZENIA I ZGADZAM (...) czytaj dalej»
-
Handel towarem bez faktury z targów i od prywatnych osób
przez: marekantoniusz | 2011.3.5 21:55:22
Nie wiem czy umieszczam we właściwym dziale, zatem proszę o ew. przeniesienie do bardziej adekwatnej kategorii. Moje pytanie jest następujące - chcę otworzyć działalność gospodarczą polegającą (...) czytaj dalej»