Archiwum Forum Marzec 2011
(363 tematów na forum)
-
widzenia ojca z dzieckiem przy mojej obecności - czy to możliwe?
przez: ollach | 2011.3.7 0:58:28
Mam takie pytanie, chciałabym złozyć wniosek do sądu o wyznaczenie terminów widywania sie ojca z naszym dzieckiem. Nasza córka ma skończone 2 latka. Nie jesteśmy razem, ojciec przychodzi do dziecka (...) czytaj dalej»
-
Współwłasność małżeńska i zobowiązania kredytowe
przez: cra28 | 2011.3.7 9:31:17
-
przez: pakeles888 | 2011.3.7 9:41:57
Witam mam 17lat.Mam roblem i niewiem co zrobic jak ukarac policjanta ktory mnie uderzyl. Do zajscia doszlo na polnej drodze ,zatrzymal mnie jakis terenowy samochod przedztawil sie jako policjant ktory (...) czytaj dalej»
-
ustalenie pobytu i godzin widzeń
przez: fran66 | 2011.3.7 12:31:4
witam, jak złożyć do Sądu wniosek o ustalenie miejsca pobytu dziecka i ustalenie widzeń z ojcem? Czy mogę złożyć tylko jeden wniosek? Są do tego jakieś wzory? Czy trzeba jakieś załączniki (...) czytaj dalej»
-
Powierzchnia użytkowa w akcie notarialnym
przez: sabina44 | 2011.3.7 13:15:11
Witam , mam takie pytanie, czy mogę gdzieś zgłosić źle sporządzony akt notarialny ? Została w nim źle wyliczona powierzchnia użytkowa lokalu, złe pomiary również są w księgach wieczystych!! (...) czytaj dalej»
-
Jak długo czeka się na zwrot za PIT-a z Urzędu Skarbowego?
przez: HArry14 | 2011.3.7 14:57:36
Tak, wynosi 3 miesiące od daty złożenia PIT-a. czytaj dalej»
-
przez: pawel_was | 2011.3.7 15:8:10
Warsztaty samochodowe nie muszą mieć kas fiskalnych gdy sprzedawane towary są montowane przez nich w samochodzie, ponieważ w takim przypadku świadczą usługę, a nie sprzedają towary. Urzędy skarbowe (...) czytaj dalej»
-
przez: mrozowskim | 2011.3.7 16:12:18
Musi Pani złożyć wniosek o zasądzenie alimentów i o ile nie jest on zwolniony z opłaty sądowej, wniosek o zwolnienie Pani z kosztów sądowych ze względu na trudną sytuację materialną. Rozwodem (...) czytaj dalej»
-
Brak dostępu do dachu - części wspolnej
przez: lewojar1 | 2011.3.8 11:44:37
Trudno chyba dzisiaj znaleźć wspólnotę zgadzającą sie na montaż anteny na dachu ,patrz uszkodzenia dachu ,ustalenie winnych . sądzę ,że można domniemywać ,iż to było przyczyną takich decyzji (...) czytaj dalej»
-
współwłasność a prawo przejazdu
przez: bukabuka | 2011.3.8 13:10:53
Zgadza się - ma Pan pełne prawo do tego, żeby przejeżdżać przez wspomnianą drogę i nie są do tego potrzebne żadne zezwolenia. Mogą się jednak przydać wówczas, gdy współwłaściciel będzie (...) czytaj dalej»
-
Jak dochodzić odszkodowania za dziurę w drodze
przez: bukabuka | 2011.3.8 13:12:49
W Polsce takie problemy są niezwykle popularne, więc warto wiedzieć jak dochodzić swoich praw. Swoją drogą to, co przedstawia stan polskich dróg, woła o pomstę do nieba, nie uważacie? czytaj dalej»
-
Czy potrzebny dowód osobisty dla dziecka?
przez: bukabuka | 2011.3.8 13:30:2
Tak, dowód jest darmowy ? od jakiegoś czasu wprowadzono taką ustawę, że teraz nie płaci się za wydanie pierwszego dowodu. Kiedyś trzeba było zapłacić, ale były to niewielkie kwoty. czytaj dalej»
-
przez: bukabuka | 2011.3.8 13:36:11
Nie mam pojęcia, ale na pewno warto obserwować popularne polskie portale aukcyjne ? często ludzie sprzedają tam tego typu rzeczy i wcale nie oznacza to, że przepłacisz. Niektórzy dostają bilety (...) czytaj dalej»
-
przez: bukabuka | 2011.3.8 13:37:54
Oscary już nie mają dla mnie żadnych wartości. Dobre filmy nawet nie otrzymują nominacji, a sztampowe produkcje zawsze mogą liczyć na to, że otrzymają przynajmniej kilka statuetek. Bezsens. czytaj dalej»
-
dodatek mieszkaniowy dla żołnierza
przez: wladzio54 | 2011.3.8 13:42:16
Witam, Czy żołnierz na kontrakcie może liczyć na dodatek mieszkaniowy, jeżeli wynajmuję mieszkanie z całą rodzina w mieście w którym znajduje się jednostka? czytaj dalej»
-
OSCARY 2011 - WSZYSTKIE NOMINACJE !!!
przez: bukabuka | 2011.3.8 13:51:21
Dzięki za tego typu informacje, ale prze to, że tekst rozjeżdża się na stronie, nie czyta się tego za dobrze. Z drugiej strony domyślam się, że nie można tu wstawiać linków do innych stron. czytaj dalej»
-
Czas zwrotu zakupu bez podania przyczyny
przez: bukabuka | 2011.3.8 13:57:2
Dziesięć dni na pewno ? mi jednak wydaje się, że w takich sytuacjach masz całe dwa tygodnie, ale mogę się mylić. Najlepiej skontaktować się z urzędem do spaw ochrony konsumenta i on Ci odpowie. czytaj dalej»
-
przez: katarzynka77 | 2011.3.8 13:57:48
Witam, czy jest różnica w wymaganej odległości ściany mojego domu od granicy działki jeśli jest na niej okno?? Czy ściana bez okna może znajdować się bliżej granicy?? czytaj dalej»
-
W jaki sposób zacząć odzyskiwać dług?
przez: bukabuka | 2011.3.8 13:58:10
Sąd będzie chyba najlepszym rozwiązaniem, bo skoro zadajesz sobie takie pytania to domyślam się, że droga pokojowa nie przyniosła żadnych efektów. Najlepiej więc zgłosić to stosownym organom. czytaj dalej»
-
przez: bukabuka | 2011.3.8 14:2:22
Powinieneś udać się do lokalnego urzędu, w którym wyrabia się dowody i inne tego typu dokumenty. Tam na pewno uzyskasz stosowne informacje. A ojcem się nie przejmuj! Tylko wybierz teraz dobre nazwisko. czytaj dalej»
-
Jakie koszty ustalenia ojcostwa?
przez: bukabuka | 2011.3.8 14:4:19
Najlepiej przeprowadzić badanie DNA, a to wiąże się z niemałymi wydatkami. Możesz również poszukać u dziecka oznak podobieństwa, bo to chyba będzie w takiej sytuacji jedyne darmowe wyjście. czytaj dalej»
-
Psie mięso w polskiej restauracji ?!
przez: bukabuka | 2011.3.8 14:7:14
O fu! Nie wierzę własnym oczom. Na pewno to nie wypali - polskie społeczeństwo jest zbyt ograniczone i w tym przypadku całkowicie się zgadzam z takimi ludźmi. Psy nie są do jedzenia! czytaj dalej»
-
przez: bukabuka | 2011.3.8 14:9:19
Nawet nie wiedziałem, że tak dużo trzeba wydać po to, aby móc zabezpieczyć swoją własność intelektualne. Według mnie to całkowicie bez sensu, bo przecież ludzie powinni za darmo patentować (...) czytaj dalej»
-
moneybookers - wniosek o kartę !!!
przez: bukabuka | 2011.3.8 14:10:52
Ale do czego taka karta może się komuś przydać? Nie słyszałem wcześniej o tej stronie. Możesz napisać coś więcej? To karta płatnicza czy jakaś jeszcze inna? Jest darmowa czy trzeba za nią (...) czytaj dalej»
-
Jak mozna sie starac sie o mieszkanie w ktorym przebywam a nie posiadam meldunku
przez: bukabuka | 2011.3.8 14:13:5
Najlepiej zrobisz, jeżeli bezpośrednio udasz się do prawnika i wynajmiesz go do prowadzenia całej sprawy. Tutaj na forum ciężko jest odpowiedzieć, gdyż do tego trzeba znać dokumenty itp. czytaj dalej»
-
Uchylanie się od obowiązku bycia świadkiem na rozprawie
przez: tomasz28 | 2011.3.8 14:25:36
Każda osoba wezwana w charakterze świadka ma obowiązek stawić się i złożyć zeznania. Na świadka, który bez usprawiedliwienia nie stawi się albo bez zezwolenia prokuratora oddali się z miejsca (...) czytaj dalej»
-
Jak usprawiedliwić nieobecność w prokuraturze (sądzie)?
przez: AntoniK | 2011.3.8 14:39:48
Zgodnie z art. 117§2a kpk usprawiedliwienie niestawiennictwa z powodu choroby oskarżonych, świadków, obrońców, pełnomocników i innych uczestników postępowania, których obecność była obowiązkowa (...) czytaj dalej»
-
Jak długo trzymać dowody wpłaty?
przez: werto77 | 2011.3.8 15:50:7
Witam, jest jakiś przepis, który mówi jak długo należy trzymać dowody wpłaty? Czy przez cały okres trwania umowy?? Czy może jest jakiś okres przedawnienia?? czytaj dalej»
-
przez: mrozowskim | 2011.3.8 17:56:5
Reklamacje musicie zgłosić właścicielce, bo to ona rozlicza prąd. W reklamacji napiszcie, że nie zgadzacie się z kwotą, która został Wam naliczona i tu podajcie uzasadnienie w postaci argumentów, (...) czytaj dalej»
-
Podejrzenie pobicia z uszkodzeniem ciała
przez: mrozowskim | 2011.3.8 18:12:19
Złóżcie zawiadomienie na policji na tą osobę, że to ona zaatakowała i oddajcie przedmiot, którym atakowała jako dowód w sprawie. czytaj dalej»
-
samowolne podniesienie terenu przez byłego włsciciela gruntu.
przez: marcin | 2011.3.9 9:32:26
samowolne podniesienie terenu przez byłego włsciciela gruntu. witam Mam dość nietypowy problem, a mianowicie rodzice darowali mi działkę wielkości 1 hektara ktora oryginalnie była położona parenaście (...) czytaj dalej»
-
przez: abdiasz47 | 2011.3.9 13:52:37
Witam, mam takie pytanie w jaki sposób odzyskać wpłaconą kaucję, jeżeli nigdzie nie zostało to zapisane? Jakie inne dowody mogą się przydać ? nagrana rozmowa o kaucji może być ewentualnie uznana (...) czytaj dalej»
-
Cukier - wprowadzono limity na zakup cukru , a ceny nadal rosną !
przez: abimelek62 | 2011.3.9 14:22:23
Tylko, że to nie zależy od polityków, tylko od sytuacji na rynkach międzynarodowych. Najpierw Unia kazała likwidować cukrownie, żeby nie było nadprodukcji, a teraz kryzys związany np. z powodzią (...) czytaj dalej»
-
przez: maryja | 2011.3.9 16:37:50
sąd rejonowy wydział ksiąg wieczystych miejsca położenia nieruchomości-150zł czytaj dalej»
-
Jaka emerytura dla przedsiebiorcy..
przez: qwer8 | 2011.3.9 16:40:20
Przedsiębiorcy normalnie mogą płacić składki i wówczas nie muszą się niczym przejmować ? przynajmniej jeżeli chodzi o kwestie związane z emeryturami. No bo co innego z innymi rzeczami... czytaj dalej»
-
Czas urlopu-do kiedy trzba wykorzystać
przez: qwer8 | 2011.3.9 16:41:53
Chyba jest na to jeden rok kalendarzowy, dlatego też można dzięki temu sobie spokojnie odłożyć kilka dni więcej i wykorzystać wszystko w jednym terminie. Wiele osób tak właśnie robi. czytaj dalej»
-
przez: qwer8 | 2011.3.9 16:54:49
Ale dlaczego chcesz w ogóle się starać o odszkodowanie? Masz ku temu jakieś powody czy po prostu chcesz dorobić? Jest to istotne i sąd tez o to zawsze zapyta. A dziennikarz powinien autoryzować (...) czytaj dalej»
-
przez: qwer8 | 2011.3.9 16:57:43
Szczerze mówiąc, to pierwszy raz o czymś takim słyszę. Masz jakieś powody do takich drastycznych działań czy po prostu chcesz komuś innemu wynająć mieszkanie? Może lepiej jednak trochę poczekać? czytaj dalej»
-
przez: qwer8 | 2011.3.9 17:2:35
Od darowizny nie płaci się żadnych podatków, pod warunkiem, że przekazujemy je komuś, z kim jesteśmy spokrewnieni. W przeciwnym razie trzeba liczyć się z koniecznością jego uiszczenia. czytaj dalej»
-
przez: qwer8 | 2011.3.9 17:3:25
Możesz zgłosić sprawę na policję, ale odpowiedz sobie najpierw na pytanie czy to ma jakikolwiek sens. Nie lepiej zrezygnować z tego forum i zacząć udzielać się na jakimś innym? czytaj dalej»
-
przez: qwer8 | 2011.3.9 17:5:25
A czy przypadkiem po czterech latach to takie rzeczy nie ulegają przedawnieniu? Nie jestem pewny, ale na zdrowy rozum tak właśnie powinno być. Przynajmniej moim zdaniem. czytaj dalej»
-
przez: qwer8 | 2011.3.9 17:7:22
Komornik powinien znaleźć taką osobę, a w przeciwnym razie chyba nie może żądać zapłaty za swoje usługi, gdyż nie ma to wówczas najmniejszego sensu. Najlepiej wyjaśnić to z prawnikiem. czytaj dalej»
-
Zwolnienie lekarskie a wypowiedzenie
przez: qwer8 | 2011.3.9 17:11:6
Ktoś już chyba zadał podobne pytanie w innym dziale i radzę Ci poszukać tamtego tematu na forum, gdyż kilka osób udzieliło w nim interesujących odpowiedzi. Pozdrawiam. czytaj dalej»
-
przez: qwer8 | 2011.3.9 17:11:47
Jak najszybciej powinno się zgłosić do adwokata, który kiedyś już zajmował się tego typu rzeczami. Warto mu wszystko dokładnie opowiedzieć i wówczas będzie można podjąć jakieś sensowne (...) czytaj dalej»
-
Wezwanie do zapłaty z serwisu internetowego
przez: qwer8 | 2011.3.9 17:12:36
Wydaje mi się, że tak ? można co prawda spróbować wyjaśnić całą sytuację z administratorami sklepu i szczerze im wszystko opowiedzieć (o tym, że to dziecko zarejestrowało się itp.). czytaj dalej»
-
Rozwód bez obecności pozwanego
przez: maryja | 2011.3.9 17:15:19
Składajac pozew o rozwód i alimenty na dziecko razem od razu złożyć wniosek o ustanowienie kuratora do doręczeń-w uzasadnieniu umotywować to brakiem adresu do doręczeń w kraju!Zgodnie z art. (...) czytaj dalej»
-
co z 10 dniami nieprzerwanego urlpopu- pomocy
przez: madzista | 2011.3.9 20:30:10
Rozmawiałam dziś z kadrową. Ona oczywiście podtrzymuje swoje zdanie. Powołuje się na art.155 Kodeksu pracy który określa że urlop nalicza się proporcjonalnie jeżeli umowa kończy się w danym (...) czytaj dalej»
-
przez: mrozowskim | 2011.3.10 1:12:28
Proponuję rozmowę z notariuszem lub prawnikiem. czytaj dalej»
-
Odmowa wypłaty przez PZU za " urodzenie " przy adopcji.
przez: fiolet | 2011.3.10 11:48:23
Witam -:) Tym razem chodzi mi o firmę PZU a konkretnie o odmowę wypłaty z racji " urodzenia " . Oboje z mężem od lat mamy polisy PZU - ubezpieczenia grupowe z pracy. Chodzi o dziecko przysposobione. (...) czytaj dalej»
-
przez: gerett | 2011.3.10 12:16:17
Wygraną licytację w internetowym serwisie aukcyjnym Allegro należy traktować jako zawarcie umowy kupna-sprzedaży ze wszystkimi jej konsekwencjami. - orzeczenie sądu Rejonowego w Warszawie. czytaj dalej»