Archiwum Forum Lipiec 2011
(333 tematów na forum)
-
przez: EuroCzekDoradca | 2011.7.1 0:38:33
[cytat] ok, fajno dzieki prosze jeszcze o wskazanie ile czek musi byc jeszcze wazny zeby go zrealizowac? [/cytat] Witam, czek w chwili złożenia go do inkasa przez euro-czek.pl musi mieć (...) czytaj dalej»
-
Obowiazek płacenia za edukację
przez: Maatii69 | 2011.7.1 10:35:28
mam taką dziwną sytuację w domu.. ojciec nie chce dać mi na studiowanie chociaż ma na to pieniądze, matka zarabia mało więc nie chce od niej brać kasy na studia.. mam takie pytanie, bo kumpel (...) czytaj dalej»
-
przez: beata_b | 2011.7.1 10:35:58
Trudno jest u nas wprowadzić jakieś zmiany poniewarz istnieje podział odpowiedzialności za kontrole pomiędzy urzędami kontroli skarbowej a urzędami skarbowymi. czytaj dalej»
-
Regulamin uczelni niezgodny z ustawą?
przez: bejbe90 | 2011.7.1 10:44:7
Dokładnie, na każdej uczelni są inne przepisy, niekiedy uczelnia odbiera stypendium socjalne w razie warunkowego wpisu lub nieterminowego złożenia indeksu, a przecież kryterium ma byc tylko (...) czytaj dalej»
-
nieuczciwi deweloperzy są bezkarni?
przez: edzia55 | 2011.7.1 11:6:47
Mają być wprowadzone przepisy regulujące trść umów deweloperskich, oraz zminiony system wpłacania pieniędzy za zakup nieruchomości. czytaj dalej»
-
przez: kontosz | 2011.7.1 11:11:51
Z tego co wyczytałem , to rzecznik praw zwrócił się już do ministra kultury i dziedzictwa narodowego z prośbą o zajęcie stanowiska w takich sprawach, może wtedy będzie troche łatwiej coś (...) czytaj dalej»
-
przez: nata52 | 2011.7.1 11:16:30
Nowe kryteria obowiązujące przy ustalaniu prawa do zerowej stawki od dostaw i usług wykonywanych na rzecz przewoźników lotniczych są wykazane w ustawie o VAT obowiązującej od 1 (...) czytaj dalej»
-
jak zaliczyć wartość znaku towarowego?
przez: mikrak | 2011.7.1 11:19:1
Można zaliczyc do kosztów podatkowych przez odpisy amortyzacyjne, ale trzeba poczekać do czzasu rejestracji znaku w urzędzie patentowym czytaj dalej»
-
przez: lolek56 | 2011.7.1 11:39:5
Gdy do przekroczenia prędkości rzeczywiście doszło, nie warto odmawiać przyjęcia mandatu, sprawa trafi do sądu, a kierowca narazi się na dodatkowe koszty. czytaj dalej»
-
aplikacja sędziowska a sprawa o zniszczenie mienia
przez: dawid K | 2011.7.1 13:35:15
Studiuje prawo, a w przyszłości mam zamiar startować na aplikacje sędziowską. Sęk w tym, że dokonałem zniszczenie cudzego mienia, sprawa zamkneła się na etapie postępowania przygotowawczego, (...) czytaj dalej»
-
przez: katarzytna45 | 2011.7.1 13:41:36
Złożyłam odwołanie od decyzji ZUS do sądu pracy i ubezpieczeń społecznych,po upływie tygodnia dostałam wezwanie na komisariat w sprawie w której się odwoływałam. Tam dowiedziałam się ze (...) czytaj dalej»
-
na ile hotel może obciążyć moje konto?
przez: porrteo | 2011.7.1 13:50:11
Hotel jest uprawniony do obciążenia karty wyższą kwotą niż ta, na jaką zgodził się klient, jest to zabezpieczenie na wypadek ewentualnych szkód, które zostaną odkryte już po wyjeździe (...) czytaj dalej»
-
przez: milka29 | 2011.7.1 14:0:16
W takiej sytuacji jeżeli winę za niemożność zrealizowania umowy ponosi właściciel gruntu to można domagać się od niego odszkodowania. czytaj dalej»
-
przez: grywa45 | 2011.7.1 14:9:6
Nie ma znaczenia, w jaki sposób pozyskane zostaną dane, ważne jest to jaki jest zakres pozyskiwanych danych. czytaj dalej»
-
Czy kierownik Zakładu Pracy może być przewodniczącym Zwiazku zawodowego?
przez: internauta | 2011.7.1 14:10:54
Czy kierownik Zakładu Pracy może być przewodniczącym Zwiazku zawodowego? Instytut Onkologii Gl-ce posiada różne zakłady:Zakład Radioterapii,Zakład Biologii,Zakład epidemiologii itd. czytaj dalej»
-
przez: wrocław1 | 2011.7.1 14:23:29
Narazie sa tylko propozycje do projektu nowelizacji ustaw. Ministerstwo proponuje wykup mieszkania przez najemców od TBS po cenach rynkowych, oraz ochronę lokatorów w razie upadłości. czytaj dalej»
-
odszkodowania za opóźnienia pociągów
przez: emil19 | 2011.7.1 14:29:0
A czy PKP nie będzie się wykręcało winą opóżnienia? Że jak opóźnienie wystąpiło nie zwiny przewożnika to nie zapłacą, często firmy się tak wykręcają! czytaj dalej»
-
przekształcenie użytkowania we własność
przez: cyriak4 | 2011.7.1 14:35:44
Przepisy określaja, że o takie przekształcenie mogą wystąpić osoby fizyczne, będące użytkownikami wieczystymi nieruchomości zabudowanych m.in. na cele mieszkaniowe, albo przeznaczonymi (...) czytaj dalej»
-
nie mogę przekazać podatku na organizacje dobroczynne ?
przez: andrzejek67 | 2011.7.1 14:41:9
Projekt nowelizacji ustawy o PIT i ordynacji podatkowej dopuszcza możliwośc przekaznia podatku w sytuacji gdy rozlicza nas pracodawca. Ustawa jeszcze nie została uchwalona ale są szanse że uda się (...) czytaj dalej»
-
nastanie chaos w przychodniach lekarskich?
przez: olaf135 | 2011.7.1 14:51:3
Lekarze do ostatniej chwili spodziewali się, że termin wejścia w życie przepisów zostanie przesunięty w dodatku brakuje systemu alektronicznego ułatwiającego rozliczanie się (...) czytaj dalej»
-
jazda pociągiem bez legitymacji
przez: jolajola7 | 2011.7.1 14:54:15
Jeżeli w chwili wystawiania mandatu był Pan żeczywiście uczniem uprawnionym do ulgi za przejazd jest szansa na odzyskanie pieniędzy. czytaj dalej»
-
przez: romus1983 | 2011.7.1 15:57:48
Witam, mam taki maly problem a zapewne otrzymam tutaj pomoc. Pozyczylem od brata (brat jest wlascicielem) samochod i go troche zniszczylem (zatarlem silnik) Pojechalem do mechanika i zapytalem ile bedzie (...) czytaj dalej»
-
przez: dtk | 2011.7.1 19:29:57
Teraz to już tylko sąd może wycofać mandat. Ale udowodnienie przed sądem, że nie spożywało się zwykłego piwa tylko bezalkoholowe to bradzo trudna sprawa. Tak więc nie pozostaje nic innego jak (...) czytaj dalej»
-
przez: dtk | 2011.7.1 19:30:38
Tylko sądownie. czytaj dalej»
-
przez: dtk | 2011.7.1 19:32:16
Jeśli nie jest Pan ani matka dzieci pozbawiony praw rodzicielskich to dziadkowie nie mogą być rodziną zastępczą - dzieci mają już pełnoprawnych opiekunów. czytaj dalej»
-
przez: dtk | 2011.7.1 19:34:46
Zanim mandat zostanie wystawiony przyjdzie do właściciela pojazdu informacja o zdarzeniu i pouczenie o konieczności wskazania osoby która prowdziła pojazd. czytaj dalej»
-
przez: aleksander.choma | 2011.7.1 21:58:28
otrzymalam delegacje na szkolenie poza miejscem zamieszkania a w pracy w tym dni mialam nocna zmiane.Kadrowa poinformowala mnie po przyjezdzi ze delegacje sa tylko wtedy kiedy pracuje sie w godzinach dziennych (...) czytaj dalej»
-
przez: mama 2 synów | 2011.7.2 1:38:53
Witam, mam 3 pytanka : Po 1 - czy robienie drugiej osobie zdjec erotycznych bez jej wiedzy i zgody (np. podczas snu) jest naruszeniem prywatnosci? Z jakiego paragrafu mozna to zaskarzyc? Czy to podchodzi (...) czytaj dalej»
-
jak się nazywa panika na gieldzie
przez: a | 2011.7.2 11:24:35
huj czytaj dalej»
-
kiedy sąd może nie udzielić rozwodu?
przez: Piotr_76 | 2011.7.3 16:22:53
Sąd może odmówić rozwodu jeżeli stwierdzi, iż nie nastąpił trwały i zupełny rozkład pożycia. Małżonkowie muszą przekonać Sąd, iż ustały pomiędzy nimi wszelkie więzi małżeńskie, (...) czytaj dalej»
-
rozdzielnośc majątkowa w trakcie małżeństwa
przez: Piotr_76 | 2011.7.3 16:29:35
To zależy czy oprócz zniesienia wspólności majątkowej małżeńskiej dokonacie również podziału majątku wspólnego. W przeciwnym razie spłaty dotyczyć będą majątku wspólnego. adw. Piotr (...) czytaj dalej»
-
czy mam nadal płacić alimenty?
przez: Piotr_76 | 2011.7.3 16:53:33
Teoretycznie dopóki obowiązuje poprzednie orzeczenie alimentacyjne ma Pan obowiązek regulować alimenty na dziecko do rąk jego matki. Należy wystąpić do Sądu o orzeczenia dotyczącego obowiązku (...) czytaj dalej»
-
czy sąd przesłuchuje dzieci przy rozwodzie?
przez: Piotr_76 | 2011.7.3 16:59:49
W sprawach o rozwód dzieci stron do 17 roku życia nie mogą być świadkami. Dzieci będą natomiast rozmawiały z biegłymi sądowymi z RODK (Rodzinny Ośrodek Diagnostyczno Konsultacyjny), którzy (...) czytaj dalej»
-
kwota wynagrodzenia wolna od poboru
przez: Piotr_76 | 2011.7.3 17:3:35
Jeżeli w ramach potrąceń komornik pobrał więcej niż przewidują przepisy kodeksu pracy, sugeruję napisać skargę na czynności komornika adw. Piotr Meller tel. 502 199 050 czytaj dalej»
-
można sprzedać spadek bez informowania?
przez: Piotr_76 | 2011.7.3 17:14:36
Wszyscy spadkobiercy pozostają współwłaścicielami w częściach równych całego spadku. Bez zgody jednego ze współwłaścicieli pozostali nie będą mogli sprzedać nieruchomość (mogą jedynie (...) czytaj dalej»
-
co mam zrobic jak wspólnik mnie oszukuje
przez: piotr baran | 2011.7.3 20:7:51
mnie dopiero oszukali czytaj dalej»
-
przez: celin40 | 2011.7.4 11:47:51
Problem powstanie jeżeli wygenerują się przychody z niepodzielonych zysków czytaj dalej»
-
przez: michałł | 2011.7.4 11:52:35
na zarejestrowanie auta ma pani 30 dni od dnia zakupu, jeździła Pani niezarejestrowanym samochodem???? czytaj dalej»
-
przez: ulka42 | 2011.7.4 12:38:32
12 czerwca miałam sprawę o rozwód bez orzekania o winie i od razu rozwód dostałam. Opiekę nad dzieckiem i alimenty 700 zl. Alimenty do 10 każdego miesiąca od uprawomocnienia się wyroku. 20 czerwca (...) czytaj dalej»
-
spożywanie alkoholu w samochodzie na parkingu
przez: tikner | 2011.7.4 12:47:12
Mam taką sprawę, policja zatrzymała osobę na parkingu przed swoim domem gdy spożywała w samochodzie alkohol wraz z kolegami. Do kontroli doszło gdy auto stało na parkingu z wyłączonym silnikiem. (...) czytaj dalej»
-
przez: janina29 | 2011.7.4 13:3:55
Mam pytanie. Pracowałam na umowę o pracę zawartą na czas określony, nie zawierającej dodatkowej klauzuli o możliwości jej wcześniejszego rozwiązania. Zostałam jednak zwolniona, a powodem jaki (...) czytaj dalej»
-
przez: aldona40 | 2011.7.4 13:35:8
możliwość zakupu elektronicznego myta zamiast tradycyjnych winiet obowiązuje na płatnych odcinkach dróg i obejmuje wszystkie auta o dopuszczalnej masie całkowitej przekraczającej (...) czytaj dalej»
-
szef może zbadać mnie alkomatem?
przez: jasiekk77 | 2011.7.4 13:42:11
Art. 17 ust. 3 ustawy o wychowaniu w trzeźwości został zmieniony przez ustawę o ograniczaniu barier administracyjnych i dokładnie określa z czyjej inicjatywy może dojść do badania (...) czytaj dalej»
-
przez: natka24 | 2011.7.4 13:51:17
mieszkam razem z mama oraz młodsza siostra w domku jednorodzinnym. parę lat wcześniej po śmierci ojca mama zapisała każdemu z nas 1/4 mieszkania jako współwłaściciel (mnie oraz dwom siostrom).przy (...) czytaj dalej»
-
przez: wrocława | 2011.7.4 14:44:23
Wiele banków zapowiedziało już wprowadzenie usług leasingowych np. Santander Consumer Multirent , VB Leasing, BNP Paribas , EFL, Raiffeisen, Pekao, BRE, ING, Handlowy, BGŻ. czytaj dalej»
-
przez: grazynka9 | 2011.7.4 14:51:25
Zieloną kartę wydaje towarzystwo, które wystawiło polisę OC. Jest ona wydawana bezpłatnie, można złożyć wniosek przez Internet. Przed wyjazdem powinniśmy równierz sprawdzić, (...) czytaj dalej»
-
przez: kowal88 | 2011.7.4 14:53:15
A wszystko to spowodowane drastycznie rosnącym kosztom zakupu rosyjskiego gazu. czytaj dalej»
-
przez: lilka4 | 2011.7.4 15:8:3
Losowanie odbędzie się 31 lipca i w jego wyniku będziemożna trafic do jednego z siedmiu funduszy: Aegon, Allianz, Axa, Generali, Nordea, Pocztylion i PKO BP Bankowy. czytaj dalej»
-
pracuje w Tesco czy menażer(dyrektor)morze zamknąć palarnie?wszystkich pracowników na tym obiekcie
przez: sławek | 2011.7.4 17:2:50
Po pierwsze to ''moze'' a nie ''morze'' a po drugie w pracy sie nie pali, zakaz palenia na terenie calego obiektu rozwiazalby Twoja sprawe. czytaj dalej»
-
W dniu dzisiejszym otrzymałem zdjęcie z fotoradaru zrobione z tyłu pojazdu,na zdjęciu jest również
przez: sławek | 2011.7.4 17:14:6
nie wiem jak z zakwestionowaniem takiego zdjecia ,ale z tą tolerancją to jest tak ze jak przekroczysz dozwoloną predkość do 10km/h to wtedy nie jest to traktowane jako wykroczczenie i nie ma mandatu. (...) czytaj dalej»