Archiwum Forum Lipiec 2011
(518 tematów na forum)
-
Obowiązek utrzymania zieleni przy drogach przez właścicieli
przez: zolka4 | 2011.7.5 18:30:55
Otrzymałam z UG pismo, a w treści, cytuję: "UG informuje, że właściciele nieruchomości, położonych wzdłuż dróg na których rosną drzewa i krzewy mają obowiązek na tym terenie utrzymania (...) czytaj dalej»
-
Aukcja Allegro - zwrot towaru po 2 miesiącach od zakupu
przez: ladymaxbeth | 2011.7.5 18:33:56
Mam takie pytanie. Sprzedałam 5 maja (dzisiaj jest 5 lipiec czyli 2 miesiace temu) używany pierścionek w licytacji na allegro. Kupujacy zapłacil za towar wystawił komentarz pozytywny, wszystko bylo (...) czytaj dalej»
-
Komornik zajmuje 100% pensji - czy ma do tego prawo
przez: Ralf | 2011.7.5 19:36:54
Czy komornik moze zajac 100% pensji? Witam mam na pensji komornika ktory mi ja zajal cala zaczyna mnnie to wkurzac bo wczesniej splacilem juz trzech komornikow ktorzy zabierali mi cala wyplate krotko mowiac (...) czytaj dalej»
-
Alimenty podczas wakacyjnego pobytu dziecka z ojcem za granicą
przez: rafex977 | 2011.7.5 21:1:53
-
Maksymalna kwota potrąceń przy podwójnym zajęciu komorniczym
przez: Malgorzata1122 | 2011.7.5 21:3:22
Wolna kwota od potrąceń to minimalne wynagrodzenie za pracę. W pierwszej kolejności ściągane będą alimenty do wysokości 3/5 wynagrodzenia. Pozdrawiam Małgorzata Woźniak czytaj dalej»
-
Wykup działki pod drogę przez urząd - zmuszenie do realizacji
przez: alina6 | 2011.7.6 11:38:13
Mój wuj odziedziczył działkę i chciałby ją sprzedać. Urząd miasta kilka lat temu wykupił częsc działki pod drogę ale do realizacji inwestycji do tej pory nie doszło,gdyż blokuje ją jeden (...) czytaj dalej»
-
Wypadek nieletnim samochodem - odpowiedzialność rodziców za odszkodowanie
przez: sabinka79 | 2011.7.6 12:39:8
Mój nieletni brat \"kupił\" razem z trzema kolegami fiata 126 p (samochód nie ubezpieczony) Kierując tym pojazdem w dniu \"zakupu\" spowodował wypadek w którym ranne zostały 2 osoby. Nie ma wyroku, (...) czytaj dalej»
-
Nowe warunki zawierania umów timeshare - korzyści dla konsumenta
przez: antoni80 | 2011.7.6 12:52:33
W całej ustawie określone zostały zasady oraz tryby zawierania umów takich jak timeshare, o długoterminowy produkt wakacyjny oraz pośrednictwa w ich odsprzedaży czytaj dalej»
-
Odszkodowanie za zwolnienie członka związku zawodowego z pracy terminowej
przez: całomierz | 2011.7.6 12:58:15
nowelizacja kodeksu pracy przewiduje możliwość ubiegania się o odszkodowanie i przywrócenie do pracy czytaj dalej»
-
Rozszerzenie badań psychologicznych w sprawie kontaktów z dzieckiem
przez: czesia42 | 2011.7.6 13:6:49
Witam, jestem po rozprawie o uregulowanie kontaktów z dzieckiem. Pani sędzia zadecydowała , że jeżeli dziecko ma wyjeżdżać do ojca i jego nowej żony za granicę, to musi mieć pewność jaki jest (...) czytaj dalej»
-
Wezwanie do zapłaty z sądu bez wiedzy o postępowaniu windykacyjnym
przez: ulla29 | 2011.7.6 13:44:13
Dostałam wezwanie do zapłaty z sądu grodzkiego w zamościu. absolutnie nic nie wiedziałam,że toczy się postępowanie windykacyjne.sprawa dot. przeniesienia numeru z tpsa do innego operatora. napisałam (...) czytaj dalej»
-
SMS od szefowej o porzuceniu pracy podczas zwolnienia L4 w ciąży
przez: kartkaa | 2011.7.6 13:51:54
Przebywam na zwolnieniu lekarskim L4,jestem w ciąży. Dziś otrzymałam wiadomość sms od mojej szefowej o takiej treści \"dlaczego nie zjawia sie Pani w pracy,mam potraktować nieobecność jako porzucenie (...) czytaj dalej»
-
Alimenty od obojga rodziców dla ucznia przed pełnoletniością
przez: fafek | 2011.7.6 13:59:5
Chcę wystąpić o alimenty od obojga rodziców, jakie są prawne wymogi aby to zrobić? Czy wymagane jest ukończenie 18 lat? Jestem uczniem i obecnie mam już prace na wieczory i praktycznie sam się (...) czytaj dalej»
-
Bezskuteczna egzekucja alimentów - nieznany adres zobowiązanego
przez: edyta45 | 2011.7.6 14:18:19
Właśnie dostałam pismo od Komornika o bezskutecznej egzekucji mojego wynagrodzenia za prace. W piśmie pisze że na podstawie art. 827 kpc zostałam wezwana do złożenia oświadczenia co do umorzenia (...) czytaj dalej»
-
Reklamacja towaru na wyprzedaży - uprawnienia konsumenta
przez: abdiasz47 | 2011.7.6 14:27:9
Trzeba też pamiętać, że przedmioty z wyprzedaży nie zawsze możemy odać jeżeli się nam "nie podoba", zwrot towaru wolnego od wad jest dla sprzedawcy dobrowolny. czytaj dalej»
-
Różnice w kryteriach przyznawania sanatorium w ZUS i NFZ
przez: zochaO | 2011.7.6 14:34:49
ZUS zwraca równierz koszty przejazdu do ośrodka i z powrotem, ale aby otrzymac skierowanie potrzbne jest ożeczenie lekarza ZUS. czytaj dalej»
-
Publikacja nieautoryzowanego wywiadu w prasie - naruszenie prawa
przez: wielbomił | 2011.7.6 14:44:52
Artykuł 14 i 49 prawa prasowego z 1984 roku, mówi że dziennikarz nie może odmówić osobie, z którą rozmawia autoryzacji dosłownie cytowanej wypowiedzi, o ile ta nie była wcześniej (...) czytaj dalej»
-
Waloryzacja emerytur i rent - wysokość wskaźnika podwyżek
przez: nortek | 2011.7.6 14:51:21
Czyli rząd da 4% podwyżki, co stanowi całkowite minimu jakie mogli uzyskać... czytaj dalej»
-
Wyznaczenie nowego terminu rozprawy przy niemożności stawienia się
przez: nataniel54 | 2011.7.6 15:23:44
W przypadku występowania w postaci strony na procesie, można wnosić o odroczenie sprawy (art. 214 kpc) czytaj dalej»
-
Pomniejszanie składki ZUS przez pracodawcę - zgodność z prawem
przez: GABI | 2011.7.6 15:27:41
Czy pracodawca moze bez zgody pracownika pomniejszac skladke Zus o 10 dni wpisujac art 151(Nieobecnosc w pracy usprawiedliwiona nie objeta wynagrodzeniem). Czy jest to zgodne z prawem...dlaczego oni mi (...) czytaj dalej»
-
Pozwolenia na remont budynku zabytkowego w dobrym stanie
przez: damian_22 | 2011.7.6 15:44:50
Nie mylic remontu z przebudową lub konserwacją, bo przebudowa wymaga pozwolenia na budowę a bieżąca konserwacjia nie potrzbuje żadnych formalności. czytaj dalej»
-
Zwolnienie z podatku za sprzedaż mieszkania przeznaczonego na remont
przez: henko51 | 2011.7.6 15:53:18
Pieniądze można równierz przeznaczyć na: nabycie spółdzielczego własnościowego prawa do lokalu mieszkalnego, nabycie gruntu pod budowę domu, budowę lub rozbudowę (...) czytaj dalej»
-
Zajęcie rzeczy konkubiny za długi alimentacyjne partnera
przez: mrozowskim | 2011.7.6 17:28:40
Komornik nie może zająć Pani rzeczy, jeśli będzie wiedział, że rzecz, którą chce zająć nie jest własnością dłużnika alimentacyjnego. Nie musi się Pani wyprowadzać, ale warto porozmawiać (...) czytaj dalej»
-
Ubezpieczenie zdrowotne po zakończeniu umowy o pracę
przez: sysunia2008 | 2011.7.6 19:41:12
Witam Mam taki problem a mianowicie moja mama mieszka koło Warszawy i ma raka, bierze chemie,jest niezdolna do pracy,od ponad pół roku jest na ubezpieczeniu męża(mojego ojczyma), ponieważ skończyła (...) czytaj dalej»
-
Odbiór mediów i drogi od developera na osiedlu zamkniętym
przez: muzyk28 | 2011.7.6 23:31:2
Witam Osiedle kilkudziesięciu segmentów - osiedle zamknięte. Każdy mieszkaniec ma odrębną umowę z wykonawcą/developerem na wybudowanie segmentu, oddzielną umowę na dostarczenie mediów (woda, (...) czytaj dalej»
-
Prowadzenie działalności przez spółkę zarejestrowaną tylko w RH
przez: Klient | 2011.7.7 9:38:16
Czy Sp. z o.o. może prowadzić działalność gospodarczą gdy jest zarejestrowana tylko w Rejestrze Handlowym (NIE KRS). czytaj dalej»
-
Różnice między zadatkiem a zaliczką w umowie na remont
przez: szymciu74 | 2011.7.7 11:56:27
Art. 394. § 1. W braku odmiennego zastrzeżenia umownego albo zwyczaju zadatek dany przy zawarciu umowy ma to znaczenie, że w razie niewykonania umowy przez jedną ze stron druga strona może bez (...) czytaj dalej»
-
Księgi wieczyste dla mieszkań w blokach - warunki zakładania
przez: jukko | 2011.7.7 12:5:4
Ustawa o spółdzielniach mieszkaniowych pozwala na przekształcenie mieszkania lokatorskiego w spółdzielcze własnościowe tylko wtedy, gdy blok stoi na gruncie, który nie jest własnością (...) czytaj dalej»
-
Ulga mieszkaniowa na podstawie umowy z organem gminy - ograniczenia
przez: plut44 | 2011.7.7 12:9:30
Jest wyrok Trybunału konstytucyjnego określający te przepisy jako niekonstytucyjne (sygnatura: P 36/10) czytaj dalej»
-
Pozwolenie budowlane na remont gdy matka jest właścicielem domu
przez: karolla34 | 2011.7.7 12:12:54
Pokrewieństwo z właścicielem, ani zameldowanie i zamieszkiwanie w budynku nie dają tytułu do dysponowania nieruchomością na cele budowlane. A to jest wymagane przy sgłoszeniu wykonywania (...) czytaj dalej»
-
Przesunięcie terminu zmian w opodatkowaniu lokat z kapitalizacją
przez: wojtus12 | 2011.7.7 12:22:9
Zalezy to od tego czy ustawa zostanie uchwalona przez Sejm obecnej kadencji czytaj dalej»
-
Żądanie zadośćuczynienia po wysłaniu aktu oskarżenia przez prokuraturę
przez: wielisława | 2011.7.7 12:59:6
Dostałam list z prokuratury, że dziś wysłali do sadu akt oskarżenia przeciwko osobie która napadła na mnie i ukradła torebkę, jednocześnie piszą że, aż do rozpoczęcia przewodu sadowego mogę (...) czytaj dalej»
-
Prawa ojca do majątku przekazanego dzieciom przez matkę
przez: greffto | 2011.7.7 13:9:44
Chciałbym się dowiedzieć czy mój ojciec może uzyskać akt własności na moją posesję? Niedawno mama przepisała mi i mojemu bratu cały swój majątek. A ona sama dostała go od swoich rodziców. (...) czytaj dalej»
-
Reklamacja pralki bez paragonu - czy karta gwarancyjna wystarczy?
przez: zgrzyt56 | 2011.7.7 13:16:49
Witam, mój problem polega na tym, iż dostałam w prezencie pralke zakupiona w Media Markt i po 3 miesiącach pralka sie zepsuła, niestety osoby, ktore ja kupowału zgłubiły paragon , została mi sama (...) czytaj dalej»
-
Składanie wniosku o mediację z osobą pokrzywdzoną w sprawie karnej
przez: tomek_P | 2011.7.7 13:29:10
Mam pytanie, gdzie się składa pismo o mediację z osobą pokrzywdzoną? do prokuratury, który wydał akt oskarżenia? Co powinien taki wniosek zawierać? Odwołanie się do jakich przepisów kpk? czytaj dalej»
-
Legalizacja zrzeczenia się części domu przez siostrę
przez: zbych51 | 2011.7.7 14:4:7
Do momentu ślubu mojej siostry mieszkaliśmy wszyscy w domu z naszymi rodzicami. Potem dostała ona pieniądze, aby mogła wraz z mężem zakupić sobie swoje mieszkanie. Według rodziców, sprawa jest (...) czytaj dalej»
-
Zaliczenie okresu opieki nad starszą osobą do emerytury
przez: radzik78 | 2011.7.7 14:9:11
Jest też wymóg zarobków, opiekun w tym okresie nie może zarabiać miesięcznie więcej niż połowę najniższego wynagrodzenia czytaj dalej»
-
Obowiązkowe badania dla kierowców w firmie - nowe przepisy
przez: francio | 2011.7.7 14:9:57
Stare zaświadczenia zachowują nadal ważność czytaj dalej»
-
Demontaż kratki z samochodu służbowego - korekta odliczonego VAT
przez: sabina99 | 2011.7.7 14:11:31
Podatnik obniża podatek należny na podstawie przepisów obowiązujących w momencie rozliczenia VAT. Późniejsza ich zmiana nie powoduje utraty prawa do dokonanego już obniżenia VAT należnego. czytaj dalej»
-
Spłata współwłaściciela nieruchomości rolnej - wycena udziału
przez: mrozowskim | 2011.7.7 23:36:47
To że wujka interesuje wyłącznie gotówka nie przesądza sprawy. Zawsze ma Pani możliwość wystąpienia do sądu z wnioskiem o zniesienie współwłasności i dokonanie podziału nieruchomości. Sąd (...) czytaj dalej»
-
Błąd w powierzchni działki w umowie - czy sprzedający może żądać dopłaty
przez: mrozowskim | 2011.7.7 23:49:25
Nie sądzę, żeby do nabycia działki od jej prawowitego właściciela była konieczna zgoda osoby, która bezprawnie zabudowała część tej działki, bo niby jakim prawem. Najlepiej zapytać geodetę (...) czytaj dalej»
-
Przekazanie przepompowni osiedlowej do MPWiK - wymagane dokumenty
przez: muzyk28 | 2011.7.8 8:2:45
Witam Na tą chwilę nie chcemy psuć stosunków z MPWiK - mamy dość dobre. Kwestia nieodebrania głównie dotyczy dokumentacji, której nie dostaliśmy od developera - i który niestety nie chce nam (...) czytaj dalej»
-
Wstrzymanie policyjnej renty rodzinnej podczas rekrutacji na studia
przez: judyta201286 | 2011.7.8 9:25:51
Witam Do końca czerwca otrzymywałam policyjną rentę rodzinną ponieważ w tym czasie zakończyłam studia podyplomowę. W grudniu kończę 25 lat w związku z tym powinnam mieć jeszcze prawa do renty (...) czytaj dalej»
-
Obostrzenia prawne dla zabytków udostępnianych zwiedzającym
przez: wit | 2011.7.8 9:49:32
jakie są obostrzenia prawne dotyczące budynków będących zabytkami odwiedzanych przez grupę zwiedzających? Chcemy jako gmina udostępnić zwiedzenie zabytkowej wierzy ciśnień i jakie warunki należy (...) czytaj dalej»
-
Tymczasowe użycie pojazdu - czy istnieje taki czyn i jakie kary
przez: irek72 | 2011.7.8 12:2:6
Mam takie pytanie, czy jest w ogóle cos takiego jak tymczasowe użycie pojazdu? Zostałem właśnie o takie coś oskarżony? Czy za to są jakieś standardowe kary? Co mi grozi ? Proszę o radę czytaj dalej»
-
Korzystanie z licencji Windows użyczonej przez studenta
przez: radek 56 | 2011.7.8 12:6:25
Czy jeżeli korzystam z windowsa użyczonego mi przez kolegę który jest studentem uczelni co uprawnia go do sciagania z serwera uczelni jednej wersji programu. Mogę korzystać z takie programu jeśli (...) czytaj dalej»
-
Egzekucja wyroku cywilnego po latach nieaktywności wierzyciela
przez: janek45 | 2011.7.8 12:32:28
Wyrok w sprawie cywilnej zapadł 6 lat temu. Nakazywał zwrot długu na rzecz wierzyciela w kwocie 3400 zł. Wierzyciel nie odzywając się przez te 6 lat ,upomniał sie o dług teraz, zostało wszczęte (...) czytaj dalej»
-
Zmiany stawek kilometrówek - kiedy wejdą nowe przepisy
przez: klonek66 | 2011.7.8 12:34:49
Resort chce dostosować kilometrówkę do aktualnych cen, ma to zagwarantować pracownikom, zwrot rzeczywistych kosztów eksploatacji pojazdów. czytaj dalej»
-
Zatrzymanie nieletniego za posiadanie marihuany - konsekwencje prawne
przez: rachwał | 2011.7.8 12:37:32
Proszę o pomoc w takiej sprawie, kilka dni temu zostałem zatrzymany i przewieziony na komisariat za posiadanie niewielkiej ilości marihuany, pierwszy raz mam takie problemy z prawem no i nie stawiałem (...) czytaj dalej»
-
Odliczenie VAT za poprzednie okresy przy rejestracji jako czynny podatnik
przez: mike29 | 2011.7.8 12:38:57
Przedsiębiorca przechodzący z zwolnienia na czynny podatek, ma prawo do odliczenia poprzez korektę. czytaj dalej»