Archiwum Forum Lipiec 2011
(518 tematów na forum)
-
List gończy dla osoby przebywającej za granicą - jak załatwić bez powrotu
przez: antekW | 2011.7.8 12:50:27
Mam taki problem, mieszkam za granicą już od paru lat, niedawno przyszła policja do mojej matki do domu i powiedziała że mnie szukają i mam 2 tygodnie na stawienie się potem wystawia list gończy. (...) czytaj dalej»
-
Apelacja od wyroku Sądu Okręgowego w Wydziale Odwoławczym
przez: jankiel54 | 2011.7.8 12:54:49
Mam pytanie.Czy przysługuje apelacja od wyroku Sądu Okręgowego w Wydziale Odwoławczym? Proszę o pilna odpowiedź. czytaj dalej»
-
Koszty adwokata z wyboru w apelacji jako oskarżyciel posilkowy
przez: damian30 | 2011.7.8 12:56:34
Chcę złożyć apelację, jestem oskarżycielem posiłkowym i do tej pory miałam adwokata z Urzędu, zapadł wyrok i chcę złożyć apelację zresztą już to będzie druga w zasadzie bo pierwszą składał (...) czytaj dalej»
-
System elektronicznego opłacania dróg e-myt - funkcjonowanie i kary
przez: gabrysia67 | 2011.7.8 13:1:19
Za brak opłaty grozi 3 tys. zł kary, a za opłatę niepełną 1, 5 tys. zł czytaj dalej»
-
Brak rejestru policyjnego przy zakazie prowadzenia pojazdów
przez: paweł 78 | 2011.7.8 13:9:13
Mam takie pytanie, mój kolega posiadający zakaz prowadzenia pojazdów twierdzi że kilka razy zatrzymywała go policja gdy miał już zakaz od roku i dostawał jedynie mandat za kierowanie pojazdem (...) czytaj dalej»
-
Wykroczenie karno-skarbowe z samoukaraniem - praca w Policji
przez: Leszek1978 | 2011.7.8 13:19:22
Mam taką sprawę, jeśli mam wykroczenie karno-skarbowe zakończone samoukaraniem mogę złożyć dokumenty do pracy w Policji ? czy to mnie dyskwalifikuje ? czy składnie papierów ma jakiś sens ? czytaj dalej»
-
Likwidacja lokat z kapitalizacją jednodniową - alternatywy oszczędzania
przez: poolla12 | 2011.7.8 13:25:44
A może coś w rodzaju ksiązeczek oszczędnościowych , o takich pomysłach też słyszałem czytaj dalej»
-
Dostęp do informacji z KRK przez internet - planowane zmiany
przez: tymon26 | 2011.7.8 13:40:52
wystarczy założyć konto na platformie Ministerstwa Sprawiedliwości, a dostęp będzie równierz do innych rejestrów nie tylko do KRK czytaj dalej»
-
Zmiany w wypłacie świadczeń ZUS dla emerytów dorabiających
przez: władzymił | 2011.7.8 13:47:1
Też coś takiego wyczytałem, gdzieś na rzeczpospolitej było, ale nie pamiętam gdzie dokładnie czytaj dalej»
-
Skuteczność doręczenia odwołania od decyzji wysłanego faksem
przez: latosław | 2011.7.8 14:16:21
Podanie może byc wniesione faksem ale aby było skuteczne musi zostać później podpisane własnoręcznie. czytaj dalej»
-
Sprzedaż samochodu po śmierci męża - procedury dla współwłaścicielki
przez: pawlik76 | 2011.7.8 15:9:20
Najpierw należy przeprowadzić sprawę spadkową, potem będzie można sprzedać auto czytaj dalej»
-
Wyrok za graffiti - kara finansowa vs więzienie w zawieszeniu
przez: kubaL | 2011.7.8 15:45:29
Dostałem wyrok za graffiti na ścianie bloku, czy jeśli zapłacę wymierzoną mi karę to nie dostanę wyroku pozbawienia wolności 1 rok w zawieszeniu na 3 lata? Bo taki dostałem, i nie iwem co zrobic? (...) czytaj dalej»
-
Rodzaj umowy po dwóch umowach na czas określony
przez: bzena12 | 2011.7.8 16:58:49
Witam, mam pytanie jakiej umowy mogę się spodziewać po zakończeniu kolejnej umowy na czas określony? Moje zatrudnienie wygląda następująco: 03-08-2009 do 31-10-2009 umowa PRÓBNA 01-11-2009 (...) czytaj dalej»
-
Zajęcie dochodów ojca za długi córki bez pracy - możliwość egzekucji
przez: mrozowskim | 2011.7.8 17:2:47
Generalnie rodzice mogą, jeśli mają taką wolę, spłacić długi za dzieci. Wierzycielowi jest wszystko jedno, kto spłaci długi, natomiast nie ma możliwości prawnej egzekucji długów dzieci od (...) czytaj dalej»
-
Zaległe alimenty przed rozprawą - czy sąd nakaże ich spłatę?
przez: mrozowskim | 2011.7.8 17:13:59
Z tego, co się orientuję sąd zasądzi alimenty z dniem złożenia wniosku, więc ojciec będzie musiał zapłacić je wstecz od 30.03.2011, ale nie jestem w 100% pewien. Zobaczy Pani na orzeczeniu sądu (...) czytaj dalej»
-
Obowiązek pracy w dzień wolny - wymagane wyprzedzenie i odpowiedzialność
przez: falco24 | 2011.7.8 17:15:45
Dwie godziny temu wróciłem z pracy zmianowej ( 2 zmiany) a 15 minut temu mój kierownik poinformował mnie SMS że jutro ( w sobotę ) muszę przyjść do pracy lub zorganizować kogoś kto przyjdzie (...) czytaj dalej»
-
Wymuszenie wyprowadzki brata z domu po spłaceniu i przepisaniu
przez: mrozowskim | 2011.7.8 17:27:44
Widzę dwie możliwości: 1. Wystąpienie do sądu o nakaz eksmisji (legalny sposób ale długi okres oczekiwania na rozstrzygnięcie). 2. Wymiana zamków w domu i niewpuszczanie brata na teren posesji (...) czytaj dalej»
-
Dług po zmarłej matce - czy windykacja może upominać się po 8 latach?
przez: zazunia4 | 2011.7.8 17:28:15
dziękuje za rady na razie się wstrzymam i popytam jeszcze co dalej robić. czytaj dalej»
-
Zmiana wniosku w postępowaniu administracyjnym - wpływ na termin
przez: ciekawski | 2011.7.8 17:30:8
W postępowaniu administracyjnym został nam wyznaczony termin na uzupełnienie dokumentów (bodajże 21 dni). W terminie jaki został przewidziany na uzupełnienie dokumentacji podjęliśmy decyzję o (...) czytaj dalej»
-
Podatek od sprzedaży gruntu rolnego przekwalifikowanego pod zabudowę
przez: utrapienie | 2011.7.8 18:17:28
Proszę o pomoc. Moi rodzice posiadali gospodarstwo rolne na prawach współwłasności. Po śmierci mamy w 1996r. udziały otrzymali tato w 3/4 części, oraz ja z siostrą po 1/6 części. Jestem zameldowana (...) czytaj dalej»
-
Konsekwencje mandatu za brak pasów i fałszywe zeznanie po wypadku
przez: malina | 2011.7.8 18:32:17
Czy jak raz spisała mnie policja za jazde bez pasów ( jako pasażerka) oraz siedzenie nad wodą w stanie trzeźwym tylko słuchałam muzyki w aucie nie głośno, to czy może mi to jakoś zaszkodzić?? (...) czytaj dalej»
-
Wyjazd z dzieckiem za granicę bez zgody męża
przez: olka311 | 2011.7.8 18:51:22
moja znajoma dostała paszport przez sąd dla nieletniego dziecka, ale w tamtej sytuacji ojciec dziecka nie wyrażał zgody na wyjazd na wakacje za granicę, bo jak tłumaczył matka z dzieckiem może (...) czytaj dalej»
-
Podział majątku w akcie notarialnym przy zakupie mieszkania przez małżonków
przez: rafaello79 | 2011.7.8 19:28:35
Witam wszystkich. W niedługim czasie będziemy podpisywać z żoną umowę kupna mieszkania w postaci Aktu Notarialnego. Częściowo będziemy wspierać się kredytem. Mieszkanie kupujemy o wartości (...) czytaj dalej»
-
Naliczanie czynszu osobie bez dostępu do lokalu komunalnego
przez: twolipan | 2011.7.9 2:46:43
Sytuacja wygląda następująco. Umowa z początku lat 90-tych na użytkowanie lokalu komunalnego. Co ciekawe, w miejscu "Najemca" są wpisane dwie osoby, nie ma rozróżnienia na np."głównego". Jeden (...) czytaj dalej»
-
Podwójne zatrzymanie za zamieszki stadionowe - obrona w sądzie
przez: milena23 | 2011.7.9 10:2:30
Witam, piszę tu po raz pierwszy ze względu na to że potrzebuję pomocy. Sprawa wygląda następującą w grudniu ubiegłego roku zatrzymano mojego brata za zamieszki na meczu który odbył się w (...) czytaj dalej»
-
Przemoc domowa wobec niepełnoletniej - drogi prawne dla 17-latki
przez: koko2055 | 2011.7.9 14:10:1
Witam. Odkąd tylko pamiętam w mojej rodzinie ojciec nękał moją mamę, siostrę i mnie fizycznie i psychicznie. Dochodziło do rękoczynów wobec mamy, tzn bicie po twarzy, popychanie tak iż pod (...) czytaj dalej»
-
Prawa i obowiązki właściciela agresywnego psa po ataku
przez: sms28 | 2011.7.9 17:59:51
Bardzo prosze o pomoc! Nie wiem gdzie na tym forum powinnam zadać to pytanie... Mam owczarka niemieckiego w wieku 6 lat... nigdy nie przejawiał objaw agresji.. Ostatnio jednak gdy uciekł z posesji zaatakował (...) czytaj dalej»
-
Wypowiedzenie umowy zlecenia z ważnych powodów osobistych
przez: nandre | 2011.7.9 20:9:22
Witam, mam pytanie dotyczące umowy zlecenia. Podpisałam kilka dni temu trzymiesięczną umowę, której jeden z podpunktów brzmi następująco: "zleceniobiorca zobowiązuje się do zwrotu Zleceniodawcy (...) czytaj dalej»
-
Kupno mieszkania w kamienicy ze spółką jako współwłaścicielem
przez: krynia770 | 2011.7.10 14:26:17
Temat: dwóch właścicieli kamienicy spółka i osoba fizyczna Temat: dwóch właścicieli kamienicy spółka i osoba fizyczna (Tutaj opisz swój problem)Dobry wieczór, mam taki problem, chce kupić (...) czytaj dalej»
-
Kupno mieszkania w kamienicy ze spółką jako współwłaścicielem
przez: krynia770 | 2011.7.10 14:28:51
Temat: dwóch właścicieli kamienicy spółka i osoba fizyczna (Tutaj opisz swój problem)Dobry wieczór, mam taki problem, chce kupić mieszkanie własnościowe znajdujące się w nieruchomości należącej (...) czytaj dalej»
-
Naliczanie zasiłku chorobowego przy zmianie stanowiska i wynagrodzenia
przez: sakurajima | 2011.7.10 17:14:12
Jestem zatrudniony na umowę o prace na czas nieokreślony od 01/03/2009 ( w ogóle 0d 06/05/2008). Moja podstawa wynagrodzenia na tej umowie wynosi 3000 PLN/ brutto. W okresie od 01/01/2010 do (...) czytaj dalej»
-
Budowa w granicy działki przy drodze dojazdowej i służebności przejazdu
przez: osama | 2011.7.10 22:12:15
Mam do kupienia dzialke praktycznie w centrum miasta jest to "az" 2,6ara z prawem przejazdu z lewej strony dla sasiada az 3m,33cm. szerokosc dzialki to 12,6m dlugosc w glab 20m. Po odcieciu tych 3,33m (...) czytaj dalej»
-
Dochodzenie odszkodowania za zniszczenia gruntu przy budowie obwodnicy
przez: evick | 2011.7.11 0:10:15
W trakcie budowy obwodnicy zdewastowano moją prwatną własność\grunt rolno-sadowniczy -upraw nie było\ korzystano z mojego terenu bez mojej zgody.Zjeżdżono i zryto mi ok 1300m2.Prace wykonuje konsorcjum.Adres (...) czytaj dalej»
-
Odszkodowanie za publikację prywatnego zdjęcia bez zgody
przez: Marcin | 2011.7.11 5:22:29
Czy mam prawo udać się do sądu? Czy mam prawo do odszkodowania? Jeśli tak, to jakiej kwoty mogę oczekiwać? Czy takie sprawy nadają się do sądu? Przeszukując portal społecznościowy facebook.com (...) czytaj dalej»
-
Zwolnienie z pracy z powodu przeciwwskazań zdrowotnych - procedury prawne
przez: waldek_P | 2011.7.11 11:38:25
Można odwołać się do sądu , wyroki Sądu Najwyższego są przychylne pracownikom, można domagac się zatrudnienia na lżejszych warunkach. czytaj dalej»
-
Dyspozycja dla spółki cywilnej dotycząca zwrotu VAT
przez: blagoslaw | 2011.7.11 11:50:0
mozna by powołac się na wyrok Sądu Administarcyjnego w Warszawie (VIII SA/Wa 240/11), który przyznaje rację spółce cywilnej w podobnej sprawie. czytaj dalej»
-
Błąd w ofercie przetargowej - możliwość uniknięcia odrzucenia
przez: gromon | 2011.7.11 12:25:54
Z tego co się orientuje to podbna sprawa trafiła do Sądu Najwyższego, trzebe poczekac na wyrok. czytaj dalej»
-
Odliczenie wydatków za klauzulę niepodejmowania działalności konkurencyjnej
przez: urszulka | 2011.7.11 13:2:57
Wydatki można zaliczyć do kosztów przychodu również gdy osoba była zatrudniana na umowe zlecenie i prowadziła własną działalnosć gospodarczą. czytaj dalej»
-
Wypowiedzenie umowy o pracę z dniem następnym - procedury
przez: pawcioL | 2011.7.11 13:11:48
Chcę odejść z pracy następnego dnia po złożeniu wypowiedzenia umowy o pracę. W jaki sposób muszę napisać podanie o zwolnienie z pracy? Pracuje na pół etatu, przepracowałem ponad pół roku, (...) czytaj dalej»
-
Odpowiedzialność za użyczenie samochodu osobie nietrzeźwej
przez: Tadek87 | 2011.7.11 13:33:30
Czy mogę zostać pociągnięty do jakiejś odpowiedzialności za to że użyczyłem samochodu osobie nie trzeźwej? Jechałem wraz z nią samochodem i po kontroli kierowcy zostało zabrane prawo jazdy, (...) czytaj dalej»
-
Wywłaszczenie działki rodziców bez odszkodowania w latach 50.
przez: kika34 | 2011.7.11 13:49:21
No niestety w takich sprawach obywatel nadal jest na przegranej pozycji.. czytaj dalej»
-
Przerwa w stażu przed wyjazdem do pracy sezonowej za granicę
przez: jabi92 | 2011.7.11 14:57:3
Witam Mam możliwość wyjechania do Niemiec do pracy przy truskawkach na okres półtora miesiąca. Wyjazd mam 15 sierpnia, a 31 kończy mi się staż. I tu mam kilka pytań odnośnie czy jak przerwę (...) czytaj dalej»
-
Ubezpieczenie na leczenie za granicą dla ubezpieczonych w KRUS
przez: wladek_60 | 2011.7.11 15:22:54
Wniosek można pobrać z strony NFZ i nalezy do niego dolączyć zaświadczenie z KRUS o okresach składkowych. czytaj dalej»
-
Unikanie odpowiedzialności za długi męża przed ustanowieniem rozdzielności
przez: marian41 | 2011.7.11 15:29:49
Ustanowienie rozdzielności majątkowej z datą wsteczną daje nam Kodeks rodzinny i opiekuńczy. czytaj dalej»
-
Umorzenie egzekucji komorniczej po obniżeniu alimentów wyrokiem
przez: ll33xx | 2011.7.11 17:30:19
Witam mam pytanie czy moge starac sie o umorzenie egzekucji komorniczej ? okolo 3 lat temu na rozprawie ustalajacej separacje sad ustanowil alimenty jakie mam obowiazek placic co miesiac na dwojke (...) czytaj dalej»
-
Wysokosc alimentow przy zmianie dochodow
przez: biurojob6 | 2011.7.12 10:56:12
Wartość sporu jest w przypadku pozwu o alimenty sprawą techniczną i chociaż jest do wada formalna to możliwa jest do poprawienia na każdym etapie postępowania. Sądy w tych sprawach nie stosują (...) czytaj dalej»
-
Pożar samochodu w garażu - odszkodowanie z OC bez ingerencji osób trzecich
przez: baska29 | 2011.7.12 11:35:7
zakres ochrony ubezpieczenia OC jest opisany w ustawie z dnia 22 maja 2003 r. o ubezpieczeniach obowiązkowych. czytaj dalej»
-
Odszkodowanie od gminy za brak lokalu zastępczego przy eksmisji
przez: wojmian | 2011.7.12 11:45:36
Dokładniej w art. 1046 § 4 k.p.c. czytaj dalej»
-
Usunięcie pracownika siłą po wypowiedzeniu - uprawnienia pracodawcy
przez: zoska22 | 2011.7.12 11:54:22
Mnie się wydaje, że takie postępowanie może zostac uznane za bezprawne, trzeba uważać na nadużycie. czytaj dalej»
-
Wycinka drzew podczas sprawy o zniesienie współwłasności
przez: karina24 | 2011.7.12 12:27:24
Czy podczas toczącej się sprawy w Sądzie o zniesienie współwłasności jedna z osób należących do podziału może zrobić wycinkę drzew znajdujących się na obszarze współwłasności? czytaj dalej»