Archiwum Forum Wrzesień 2011
(460 tematów na forum)
-
Koszty komornicze i odsetki od pięcioletniego kredytu
przez: RyszardD | 2011.9.1 12:1:2
Mam takie pytanie, jakie są koszty komornicze i jakie mogą być odsetki od kredytu na 10tys. zaciągniętego 5 lat temu? czytaj dalej»
-
Jak uzyskać dodatkowy płatny urlop na opiekę nad dzieckiem
przez: alfa5 | 2011.9.1 12:50:56
A jak wygląda sprawa jeśli pracownik jest zatrudniony w kilku firmach? czytaj dalej»
-
Zwolnienie z podatku kursów doskonalenia zawodowego
przez: sybir | 2011.9.1 12:54:57
No z tego co wiem to zwolnienia kursów zpodatku jest uzależnione od grup zawodowych i podstawa prawna jest różna . czytaj dalej»
-
Obowiązkowe przedszkole dla pięciolatków
przez: malina343 | 2011.9.1 13:2:22
Droga z domu do najbliższego publicznego przedszkola nie powinna przekraczać 3 km, wprzeciwnym wypadku gmina musi zapewnić bezpłatny transport lub zwrot kosztów przejazdu. czytaj dalej»
-
Opłaty spółdzielni przy wyodrębnionej własności bez umowy zarządzania
przez: tomiz | 2011.9.1 13:22:28
Mam akt notarialny odnośnie wyodrębnionej własności ale spółdzielnia nie chce podpisać ze mną umowy o zarządzanie nieruchomością wspólną , jakie opłaty spółdzielnia ma prawo pobierać (...) czytaj dalej»
-
Opłaty za rachunki przy darowizmie z służebności mieszkania
przez: mateusz42 | 2011.9.1 13:32:6
Ojczym podarował mi dom, w zamian za służebność części pomieszczeń dla niego. Czy jak ja na razie nie mieszkam w tym domu to ojczym może żądać ode mnie zapłaty za rachunki które on naciąga? (...) czytaj dalej»
-
Ustanowienie drogi koniecznej przy istniejącej drodze
przez: zbyszek | 2011.9.1 13:37:25
Mam pytanie czy sąd oddali wniosek o ustanowienie drogi koniecznej przez prywatną posesję w sytuacji gdy na posesji jest inna droga dojazdowa? Na istnieje takiej drogi wskazują dokumenty urzędowe. (...) czytaj dalej»
-
Zwrot alimentów pobranych po zakończeniu nauki
przez: kasia71 | 2011.9.1 13:43:0
Nienależnie pobrane świadczenia należy zwrócić. czytaj dalej»
-
Zwolnienia podatkowe dla darowizn
przez: ewela39 | 2011.9.1 14:33:58
Czy to prawda, że nie trzeba zgłaszać każdej darowizny do urzędu skarbowego? W jakich sytuacjach darowizny są zwolnione, czy są to wartości darowizn? czytaj dalej»
-
Zmiana częstotliwości widzenia matki w rodzinie zastępczej
przez: nataniel27 | 2011.9.1 14:39:7
Czy jest możliwość, aby sąd zmienił widzenia matki dziecka z synem? Dziecko jest z nami w rodzinie zastępczej, matka ma widzenia cotygodniowe, ale nie pojawia się na nich od pół roku, to dla nas (...) czytaj dalej»
-
Garaż blaszany na osiedlu - legalność i podatki
przez: Sevox | 2011.9.1 14:44:40
Odświeżam !! czytaj dalej»
-
Podatek od darowizny nieruchomości dla małżonka
przez: patrycja.leszczynska | 2011.9.1 20:6:59
Witam, mój brat zapisał na mnie i mojego męża nieruchomość wartą 7.000 zł. Czy mój mąż zapłaci podatek ? Jak tak to jaka stawka podatku czytaj dalej»
-
Wpis na listę radców prawnych bez aplikacji po okresie pracy
przez: zczczc | 2011.9.1 21:6:18
Czy to prawda,że po odbyciu danego okresu pracy można zostać wpisanym na listę radców prawnych bez aplikacji.Oczywiscie majac tytul magistra prawa. czytaj dalej»
-
Wycena służebności gruntu przy wniosku o odszkodowanie
przez: mrozowskim | 2011.9.1 21:34:3
Można zwrócić się do rzeczoznawcy o wycenę. czytaj dalej»
-
Ogrodzenie działki bez aktu własności
przez: mrozowskim | 2011.9.1 21:36:0
Od ilu dokładnie lat użytkuje Pan działkę i na jakiej podstawie? Kto jest właścicielem działki? czytaj dalej»
-
Odpowiedzialność pracownika za straty przekraczające 0,5% utargu
przez: Ewelina | 2011.9.1 22:56:0
pracuję w cukierni i mój szef wymyślił, że jeśli nasze straty za ciasta będą wynosiły więcej niż 0,5% od całego utargu w ciągu miesiąca to będziemy musialy same za to płacić. jakich argumentów (...) czytaj dalej»
-
Dziedziczenie umowy dzierżawy garażu po śmierci
przez: rob | 2011.9.2 10:19:57
dziedziczenie a umowa dzierżawy Mam kilka pytań co do dzierżawy terenu po śmierci dzierżawcy. Umiera dzierżawca który dzierżawił od spółdzielni teren na którym stoi garaż. Co dzieje się (...) czytaj dalej»
-
Przekazanie gospodarstwa żonie w celu przejścia na emeryturę rolniczą
przez: mariolla31 | 2011.9.2 13:43:38
Czy mój mąż może przekazać mi gospodarstwo aby przejść na emeryturę rolniczą? Jestem współwłaścicielką gospodarstwa i nie mam jeszcze 50 lat, czy jest taka możliwość? czytaj dalej»
-
Czy potrzebna kolejna zgoda ojca na wyjazd dziecka z paszportem?
przez: elwira1 | 2011.9.2 13:45:4
Mam taką sprawę, moje dziecko posiada już paszport, ojciec już raz wyraził zgodę na jego wyjazd na wakacje, czy aby ponownie wyjechać muszę mieć kolejną jego zgodę? czytaj dalej»
-
Szybkość i koszty rozwodu z orzekaniem o winie
przez: janina38 | 2011.9.2 13:50:57
Chcę rozwieść się z mężem, wina leży po jego stronie, ale chce szybkiego rozwodu i mam pytanie o ile dłużej trwa rozwód z orzekaniem o winie i o ile drożej? czy warto składać pozew o rozwóz (...) czytaj dalej»
-
Usamodzielnienie się przed 18 rokiem życia w rodzinie zastępczej
przez: power12 | 2011.9.2 13:52:36
Za niedługo kończę 18 lat, jestem w rodzinie zastępczej ale już teraz chciała bym się usamodzielnić i zrezygnowac z rodziny, czy jest to możliwe, w jaki sposób to zrobić? czytaj dalej»
-
Dodatkowe urlopy dla osób niepełnosprawnych
przez: sabina30 | 2011.9.2 14:4:24
Jeśli chodzi o dodatkowy 10 dniowy urlop dal osób niepełnosprawnych to sytuacja po nowelizacji nadal jest niejasna. czytaj dalej»
-
Zmiany w dystrybucji internetu Aero2
przez: kesler | 2011.9.2 14:13:6
Ciekawe jak będzie z tymi 7 dniowymi terminami wydania karty... czytaj dalej»
-
Stypendia od nowego roku - zmiany i wymogi
przez: marcella32 | 2011.9.2 14:21:32
Kryterium dochodowe dla stypendium socjalnego to 351zł dochodu na osobę w rodzinie ucznia( liczony według zasad zawartych w ustawie o pomocy społecznej, tekst jedn. DzU z 2008 r. nr 115, (...) czytaj dalej»
-
Alimenty po śmierci ojca dziecka - kto płaci
przez: adrian5 | 2011.9.2 14:55:59
W przypadku śmierci ojca dług alimentacyjny wygasa czytaj dalej»
-
Praca na zlecenie podczas pobierania renty rodzinnej przez ucznia
przez: jasiek288 | 2011.9.2 15:7:21
Witam, pobieram rentę rodzinną i uczęszczam do szkoły, czy moge dorobić na umowę zlecenie? Czy ZUS zabierze mi wtedy rente? czytaj dalej»
-
Czas trwania postępowania komorniczego i wypłaty z funduszu alimentacyjnego
przez: maniek55 | 2011.9.2 15:22:4
Mam takie pytanie ile może trwać postępowanie komornicze w sprawie alimentów i ile trzeba czekać na wypłacenie alimentów z funduszu alimentacyjnego? czytaj dalej»
-
Dofinansowanie do podręczników szkolnych
przez: grzegorzzzzz | 2011.9.2 15:26:54
Wnioski o dofinansowanie zakupu podręczników należy składać do dyrektora placówki do której udaje się dziecko. czytaj dalej»
-
Alimenty od męża przy rozwodzie bez orzekania o winie i grupie inwalidzkiej
przez: fitka32 | 2011.9.2 15:33:8
Czy można ubiegać się o alimenty od męża jeżeli rozwód był bez orzekania o winie? Mam grupę inwalidzką, czy mogę się ubiegać o alimenty? Grupa inwalidzka była orzeczona przed rozwodem. czytaj dalej»
-
Adwokat w sprawie alimentacyjnej - czy prowadzi też apelacje
przez: franecyka | 2011.9.2 15:39:54
Mam pytanie, czy bierze się pod uwagę w sprawie o alimenty zarobki konkubiny ewentualnie konkubenta? czytaj dalej»
-
Nabycie własności działki leśnej na podstawie testamentu babci
przez: misterr | 2011.9.2 15:53:0
W jaki sposób zostać właścicielem działki leśnej której władającym była moja babcia? Przekazała mi ona na podstawie testamentu wszystkie posiadane nieruchomości . czytaj dalej»
-
Naruszenie praw pracownika przy ustnym poleceniu odejścia
przez: sosenka_65 | 2011.9.2 16:39:24
Bardzo dziękuje za podpowiedź, ale dziś doszliśmy do porozumienia i mam to na piśmie, że w związku ze zmianą zamieszkania mój pracodawca wyraża zgodę na rozwiązanie stosunku pracy za porozumieniem (...) czytaj dalej»
-
Współwłasność samochodu po rozstaniu - prawa i ochrona przed groźbami
przez: mrozowskim | 2011.9.2 19:52:27
Generalnie korzystanie z wspólnego samochodu jest możliwe jedynie w porozumieniu wszystkich współwłaścicieli. Jeśli nie możecie się dogadać, pozostaje jedynie rozstrzygnięcie przed sądem. Teoretycznie (...) czytaj dalej»
-
Urlop wychowawczy a planowanie drugiego dziecka
przez: mrozowskim | 2011.9.2 19:56:14
Zajście w ciążę nie jest przestępstwem, a ZUS kobiet w ciąży raczej nie molestuje. czytaj dalej»
-
Alimenty za okres przed przysposobieniem dziecka
przez: mrozowskim | 2011.9.2 19:58:21
Nie może Pani ubiegać się o alimenty wstecz. Sąd zasądza alimenty od dnia złożenia wniosku, nigdy wstecz. czytaj dalej»
-
Zgodność prawna okienek w planie lekcji gimnazjum
przez: troskliwar | 2011.9.2 20:23:41
witammam pytanie moje dziecko chodzi do gimnazjum i jako uczen ma 4 okienka w tygodniu czy to jest mozliwe?? zgodne z prawem?? inni uczniowie maja 5 okienek jestem zbulwersowana tym po co ma siedziec (...) czytaj dalej»
-
Automatyczne przedłużenie polisy OC i wysokie koszty ubezpieczenia
przez: goral121 | 2011.9.2 23:25:32
Witam. Mam wielki problem. A mianowicie kupiłem samochód w marcu i zapomniałem wypowiedzieć umowy oc. Samochód przerejestrowałem i ubezpieczyłem w You can drive tj. odziale Ergo Hestii dla młodych (...) czytaj dalej»
-
Wynajęcie mieszkania oszukanym przez fałszywego właściciela
przez: alicja323 | 2011.9.3 9:49:24
Mam następujący problem. 1.09.2011 wynajęlismy kawalerkę we Wrocławiu (od 01.09.2011) podpisaliśmy umowę, wpłacilismy kaucje oraz czynsz - razem 2000 zł. dzisiaj przyszlismy do tego mieszkania, (...) czytaj dalej»
-
Odzyskanie pieniędzy z wyroku przeciwko osobie za granicą
przez: mario38 | 2011.9.3 20:6:0
Witam. Wygrałem sprawe przeciwko mojej byłej żonie która obecnie przebywa za granica( Niemcy). Spawa dotyczy oddania pieniędzy. Jak moge odzyskac te pieniądze?. Sprawa ma klauzule wykonalnościa (...) czytaj dalej»
-
Równoczesne postępowania o alimenty w różnych sądach
przez: OggY_OggY | 2011.9.4 1:12:21
Witam, sytuacja wyglada w ten sposób... w sierpniu 2010 zostały złożone wnioski o ustalenie miejsca pobytu dzieci... ograniczenie władzy rodzicielskiej i alimenty... w trakcie postepowania (...) czytaj dalej»
-
Unikanie płatności ZUS przy umowie o dzieło dla korepetycji
przez: kazikthc | 2011.9.4 8:55:36
Witam mam skończone 26 lat, nie jestem nigdzie zatrudniony na umowę o pracę a chciałbym udzielać zajęć z języka angielskiego w przedszkolach. Czy istnieje jakaś możliwość zatrudnienia w formie (...) czytaj dalej»
-
Odzyskanie roweru zakupionego od prawdopodobnego złodzieja po latach
przez: kolsonn | 2011.9.4 10:4:1
Głupi trochę temat ale nie wiem jaki inny. Mam taki problem. Kupiłem rower od jakiegoś gościa 3 lata temu, wyglądał na menela i sprzedał mi fajny rower za 130 zł chyba zbierał na wódę. I Wczoraj (...) czytaj dalej»
-
Powtarzanie klasy w liceum mimo zapewnień o promocji warunkowej
przez: Makavelioo | 2011.9.4 10:45:56
Witam Wszystkich, mam problem dot. szkoły ponadgimnazjalnej. Mianowicie, jestem uczniem Liceum Ogólnokształcącego w Częstochowie. W chwili obecnej uczęszczam do klasy drugiej, od tego nowego roku (...) czytaj dalej»
-
Konsekwencje zakłócenia ciszy nocnej - skierowanie sprawy do sądu
przez: krzys | 2011.9.4 11:42:10
co mi grozi za zaklucenie ciszy nocnej? zrobilem grilla i leciala muzyka ktos po raz kolejny w te wakacje wezwal policje ploicjant powiedzial mi ze sprawa trafi do sadu ostatni raz przyjechali w polowie (...) czytaj dalej»
-
Spreparowanie dowodów znęcania przez żonę z kochankiem
przez: Tomasz1968 | 2011.9.4 14:27:9
Panowie! Mam w pełni udokumentowane przygotowanie sprawy przeciwko mnie z art. 207kk czyli znęcanie psychiczne i fizyczne nad żoną. Jak do tego doszło? Na początku zeszłego roku odkryłem, że (...) czytaj dalej»
-
Obliczanie dochodu na osobę do stypendium po zmianie składu rodziny
przez: dominika123456 | 2011.9.4 22:43:20
Witam, proszę o pomoc w wyliczeniu podstawy do stypendium. W pierwszym półroczu byłam razem z mamą, która dostaje rentę oraz dostawałam alimenty od ojca - 300 zł W drugim półroczu otrzymywałam (...) czytaj dalej»
-
Wulgarne SMS-y od pracodawcy - możliwości prawne pracownika
przez: p_winnik | 2011.9.5 7:52:25
Witam Pracuje w prywatnej firmie. Ostanio miałem taki przypadek. Po zakończeniu pracy i wykonaniu swoich obowiązków jak zwykle poszedłem do domu. Telefon wyłączyłem (zaznaczam prywatny telefon). (...) czytaj dalej»
-
Pozew o alimenty za okres przed wyrokiem sądu
przez: radek11 | 2011.9.5 11:17:45
Mam już zasądzone alimenty, płace je od chwili wydania wyroku przez sąd? Niedawno dostałem kolejny pozew o alimenty od żony, domaga się ona alimentów za okres od urodzenia dziecka, czy sąd rozpatrzy (...) czytaj dalej»
-
Wpis biologicznego ojca zamiast męża w akcie urodzenia
przez: wiara | 2011.9.5 11:32:22
Mam taki problem, w akcie urodzenia dziecka nie wpisany jest biologiczny ojciec, dziecko wziął na siebie mój były mąż, teraz chcę aby biologiczny ojciec się wpisał do aktu, jak mam to zrobić? czytaj dalej»
-
Wpis biologicznego ojca zamiast męża w akcie urodzenia
przez: wiara | 2011.9.5 11:32:36
Mam taki problem, w akcie urodzenia dziecka nie wpisany jest biologiczny ojciec, dziecko wziął na siebie mój były mąż, teraz chcę aby biologiczny ojciec się wpisał do aktu, jak mam to zrobić? czytaj dalej»