Archiwum Forum Wrzesień 2011
(460 tematów na forum)
-
Podwyższenie alimentów po ukończeniu 18 lat
przez: mateusz.tunski | 2011.9.8 16:19:17
Odpowiadając na pierwsze pytanie - z powództwem musi wystąpić pełnoletni syn, a nie może takowego wytoczyć Pani na rzecz syna. Uprawnionym do żądania świadczeń alimentacyjnych jest bowiem wyłącznie (...) czytaj dalej»
-
Pozew o alimenty przed wnioskiem o rozwód
przez: mateusz.tunski | 2011.9.8 16:26:50
Art. 142 KRO uprawnia matkę do żądania, aby mężczyzna niebędący mężem matki ? jeszcze przed urodzeniem dziecka ? wyłożył odpowiednią sumę pieniężną na koszty utrzymania matki przez trzy (...) czytaj dalej»
-
Manko w sklepie z produktami o trzech miejscach po przecinku
przez: mrozowskim | 2011.9.8 16:36:26
Proponuję Pani udać się z tym problemem do Państwowej Inspekcji Pracy, ale moim zdaniem jeśli się Pani ostro postawi, to pracodawca nie będzie miał możliwości obciążenia Pani tą kwotą. Musiałby (...) czytaj dalej»
-
Czy sprawa o kradzież bez dowodu może zostać umorzona
przez: mariusz2678 | 2011.9.8 17:28:7
W wypadku umorzenia zawieszonego postępowania następuje umorzenie wzajemne kosztów,jakie strony poniosły w danej instancji.Umarzając postępowanie zawieszone w I instancji,sąd stwierdza umorzenie (...) czytaj dalej»
-
Wymeldowanie konkubenta bez konsekwencji po zameldowaniu
przez: es15 | 2011.9.8 17:48:42
Od 2 lat mieszkam z konkubentem. Mieszkamy w moim własnościowym mieszkaniu. Zameldowałam go również 2 lata temu. Teraz chcę go wymeldować , ponieważ nie udało nam się stworzyć związku.On ciągle (...) czytaj dalej»
-
Rejestracja w urzędzie dla domu letniskowego na wsi
przez: moniva | 2011.9.8 21:8:7
Witam wszystkich i bardzo serdecznie proszę o poradę. Od kilku lat posiadam działkę budowlaną na wsi i powoli, etapami, buduję dom. W miejscowym planie zagospodarowania teren, na którym znajduje (...) czytaj dalej»
-
Podatek akcyzowy od perfum z USA - zawartość alkoholu etylowego
przez: mariusz2678 | 2011.9.9 9:12:35
To o co pytasz wymaga szerszego opracowania i nie ma że ,,po krótce''.W źródłach które Tobie wskazałem : M.Pazdan -Prawo prywatne Międzynarodowe, wyd.11 LexisNexis,oraz Świerczyński,Zachariasiewicz,Żarnowiec (...) czytaj dalej»
-
Sankcje za nielegalne używanie nazwy hotel i gdzie zgłosić
przez: mariusz2678 | 2011.9.9 9:47:29
Jeśli idzie o sankcje karne w przedmiotowej sprawie to obecnie obowiązująca Ustawa z dnia 21 maja 1971 Kodeks Wykroczeń /DZ.U. z 1971 Nr 12 poz.114 z późn.zm./reguluje odpowiedzialność karną, (...) czytaj dalej»
-
Odbieranie dziecka przez ojca mimo opieki przy matce
przez: mariusz2678 | 2011.9.9 10:13:45
Wyprzedzić go w zgłoszeniu na policji i poinformować ,że taki stan rzeczy ma miejsce.Wskazać jakieś dowody np.listy,telefony z pogróżkami,tudzież inne, wskazać fakty i daty, a gdy będzie kolejny (...) czytaj dalej»
-
Dopłata do wkładu budowlanego po latach od ugody sądowej
przez: mrozowskim | 2011.9.9 10:45:36
Wie Pan to jest tak, że w Państwie prawa każdy może "wyskoczyć" nawet z najgłupszym roszczeniem i ma do tego prawo. Ja mam pełne prawo pozwać Pana o zwrot 1 mln złotych i sąd taki pozew przyjmie, (...) czytaj dalej»
-
Legalność kopiowania na własny użytek i odpowiedzialność karna
przez: Master793 | 2011.9.9 11:39:22
Witam chciałbym się zorientować w mojej sytuacji mam legalnego windowsa mam parę kopi pobranych z serwisu rapidshare itp nie udostępniam nie sprzedaje ale czasem mam duży transfer (pobieram np kolekcje (...) czytaj dalej»
-
Cesja samochodu pracownika na pracodawcę - VAT i koszty
przez: mariano999 | 2011.9.9 11:57:58
Witam. Mam pytanie odnosnie wykorzystania samochodu pracownika. Zatrudniłem ostatnio nowego pracownika który posiada własne auto dostawcze uzywane prywatnie. Czy jest możliwosc podpisania umowy cesji (...) czytaj dalej»
-
Podwyżki mandatów - plany resortu
przez: bida41 | 2011.9.9 12:30:17
Bzdura, resort chce podwyżek bo zwąchał kase w związku z poszeżeniem katalogu wykroczeń za które policja wystawia mandaty. czytaj dalej»
-
Moc prawna uchwały siedmiu sędziów NSA
przez: katarzyna | 2011.9.9 12:35:29
Mam takie pytanie, jaka moc ma uchwała siedmiu sędziów NSA, Czy taka uchwała ma moc ustawy, czy jej przestrzeganie jest obowiązkiem urzędu? czytaj dalej»
-
Sprzedaż szkoły wybudowanej przez mieszkańców gminy przez wójta
przez: pola6 | 2011.9.9 12:42:39
Mam taki problem, szkoła została wybudowana przez mieszkańców gminy, czy wójt może ja sprzedać? W ustawie o gospodarce nieruchomościami wójt może sprzedać nieruchomości, czy szkołę też? czytaj dalej»
-
Przekwalifikowanie gruntów na działki budowlane
przez: romano75 | 2011.9.9 12:45:34
Witam, złożyłem pismo o przekwalifikowanie moich gruntów na działki budowlane, ale trwa to już dosc długo, bo ponoć ktoś z posiadaczy okolicznych działek się odwołuje, ile to może trwać ? czytaj dalej»
-
Podnajmowanie mieszkania zakładowego przez najemcę
przez: JOLANTA | 2011.9.9 12:48:28
JESTEM NAJEMCĄ MIESZKANIA ZAKŁADOWEGO. CZY MOGĘ TO MIESZKANIE WYNAJĄĆ OSOBIE TRZECIEJ. SAMA W TYM CZASIE WYNAJEŁABYM MIESZKANIE WMIEJSCOWOŚCI GDZIE MIESZKA MÓJ WNUCZEK , ABY OPIEKOWAC SIE JEGO (...) czytaj dalej»
-
Spłata długu mieszkaniowego bez umowy ugody
przez: piter42 | 2011.9.9 12:53:3
Mam problem, rozwiązano umowę najmu lokalu socjalnego z powodu zadłużenia, chciałem spłacić to zadłużenie ale niestety z kosztami sądowymi to już za dużo, czy można jakoś umożyć te koszty (...) czytaj dalej»
-
Remont instalacji wodnej przy sprzeciwie dwóch mieszkańców
przez: janek 39 | 2011.9.9 13:5:29
W bloku ma byc przeprowadzony remont instalacji doprowadzającej wodę, wspólnota mieszkaniowa się zgodziła, ale dwóch sąsiadów się nie zgadza bo mają mieszkania po remoncie, co można zrobić (...) czytaj dalej»
-
Zmiany w opłatach za żłobki i przedszkola
przez: kasia44 | 2011.9.9 13:26:34
Właśnie, a co z czasem w którym dziecko czeka na dodatkowe zajęcia? Normalnie zabieram syna o 14 a angielski ma o 16, muszę dopłacić za te 2 godziny?? czytaj dalej»
-
Przepisy VAT dla usług magazynowania
przez: adka5 | 2011.9.9 13:32:36
Magazynowanie nie jest związane z nieruchomością, rozliczane jest na zasadach ogólnych. czytaj dalej»
-
Wykup łazienki przez sąsiadów w kamienicy
przez: Hanka 45 | 2011.9.9 13:37:1
Mieszkam w kamienicy gdzie jest wspólny korytarz i łazienka z innym mieszkaniem, sąsiedzi niedawno zaczęli remont łazienki, twierdząc że wykupili mieszkanie wraz z łazienką i że nie możemy już (...) czytaj dalej»
-
Prawo do mieszkania po drugiej żonie dziadka bez przysposobienia
przez: blidda | 2011.9.9 13:41:40
Mieszkam w mieszkaniu po mojej "babci", która była 2 żoną dziadka i nie przysposobiła jego dzieci, czy ja mam prawo do tego mieszkania? Co sie z nim stanie ? czytaj dalej»
-
Odszkodowanie za bezumowne korzystanie z gruntów przez zakład energetyczny
przez: roma31 | 2011.9.9 13:43:46
Na mojej dzialce rolnej znajduje sie kilka słupów energetycznych, jakiej kwoty można żądać od zakładu energetycznego za użyczenie gruntu pod słupy? czytaj dalej»
-
Wymagania dla mieszkania zastępczego przy eksmisji z kamienicy
przez: bartek 41 | 2011.9.9 13:45:30
Jakie warunki musi spełniać mieszkanie zastępcze jeżeli chcę eksmitować lokatora z kamienicy? Czy to mieszkanie musi znajdować się w bliskiej okolicy? czytaj dalej»
-
Dotacja na garaż przy mieszkaniu TBS
przez: robinson44 | 2011.9.9 14:19:47
Mam mieszkanie TBS , mogę wynająć garaż za dodatkową opłatą mam dotacje na mieszkanie TBS zaproponowali mi wynajęcie garażu za dodatkową opłatą czy dostane dotacje również na garaż? czytaj dalej»
-
Rozwód bez orzekania o winie z ograniczeniem praw do dziecka
przez: Maryyy | 2011.9.9 14:48:12
Czy jest możliwość żeby wystąpić o rozwód bez orzeczenia o winie ale z ograniczonym prawem do dziecka? Zależy mi na szybkim rozwodzie a orzekanie o winie męża może rozciągnąć sprawę. czytaj dalej»
-
Wcześniejsza spłata kredytu funduszu remontowego przez współwłaściciela
przez: naurutus | 2011.9.9 14:52:55
Witam. Od niedawna wraz z mężem jesteśmy właścicielami mieszkania, które zakupiliśmy u mamy męża. W ramach opłat czysznszowych znajduje się rata kredytu z tytułu założenia funduszu remontowego. (...) czytaj dalej»
-
Szanse podważenia ugody z ubezpieczycielem
przez: janekk8 | 2011.9.9 14:57:39
Zniweczenie skutków ugody jest utrudnione gdy strona chce ją podważyć, powołując się na wadę oświadczenia woli w postaci błędu. Regulacja prawna art. 918 k.c. czytaj dalej»
-
Prawa do gospodarstwa otrzymanego w darowiźnie po 5 latach
przez: Dola56 | 2011.9.9 15:3:21
Mój brat dostał gospodarstwo od rodziców w darowiźnie, minęło 5 lat i chce wszystko sprzedać, twierdzi że mi sie nic nie należy bo ja mieszkam od 5 lat w Niemczech. Czy naprawde nic mi sie nie (...) czytaj dalej»
-
Sprzedaż mieszkania przez matkę po śmierci ojca bez zgody dzieci
przez: gondek445 | 2011.9.9 15:5:28
Mój ojciec miesiąc temu zmarł i pozostawił po sobie mieszkanie, które miał z matką na własność, czy mama może teraz to mieszkanie sprzedać bez naszego pozwolenia? czytaj dalej»
-
Ustawy o bezpieczeństwie w górach i na wodzie
przez: romekW36 | 2011.9.9 15:15:13
Co do przepisów górskich to ustawa przewiduje m.in. obowiązek jazdy w kasku dla dzieci oraz kary dla narciarzy i snowboardzistów jeżdżących pod wpływem alkoholu lub narkotyków. czytaj dalej»
-
Alimenty od rodziców dla 19-latki studiującej po wyprowadzce
przez: miloch21 | 2011.9.10 9:24:47
Witam ja podłączam się pod temat i proszę o pomoc. Mam skomplikowaną sytuację. Mam 20 lat i od 17 roku życia mieszkam z chłopakiem. Całą szkołę zawodową musiałam wymuszać od mamy jakiekolwiek (...) czytaj dalej»
-
Podłączenie do wodociągu pominiętego w planach z 2005 roku
przez: xikom | 2011.9.10 9:49:5
budowa wodociągu W 2004/2005 sporządzono plan budowy wodociągu biegnącego przez kilka miejscowości. W planie tym nie ujęto wszystkich mieszkańców miejscowości, tłumacząc to brakiem zainteresowania (...) czytaj dalej»
-
Alimenty w Anglii - procent od wypłaty vs wynagrodzenia
przez: mrozowskim | 2011.9.10 10:5:43
Majątek raczej zaczyna być interesujący przy egzekucji alimentów. W pierwszej kolejności liczą się zarobki. Majątek zazwyczaj jest ich pochodną. Oczywiście jeśli ktoś dysponuje znaczącym majątkiem, (...) czytaj dalej»
-
Przedstawiciel handlowy - czy należą się nadgodziny przy 44h tygodniu pracy
przez: romekNodzioch | 2011.9.10 20:55:48
inni przedstawiciele handlowi pracują po 60 i więcej godzin tygodniowo, kierowcy po 16 godzin dziennie, słowem nie pisną o godzinach nadliczbowych i cieszą się że mają robotę, a pani domaga się (...) czytaj dalej»
-
Podatek dochodowy od sprzedaży mieszkań nabytych w umowie dożywocia
przez: riat | 2011.9.11 9:27:4
Witam! W 2005r, w wyniku umowy dożywocia zostałem współwłaścicielem w ? kamienicy w częściach ułamkowych. Obecnie, po zakończonym procesie sądowym podziału tej kamienicy, zostałem wyłącznym (...) czytaj dalej»
-
Malowanie felg lakierem fotoluminescencyjnym - zgodność z prawem drogowym
przez: Desperski | 2011.9.11 15:52:54
Witam! Mam pytanie z zagadnienia ruchu pojazdów, ogólnie kodeksu drogowego. Mianowicie interesuje mnie to czy jest jakiś przepis który zabrania malowania felg samochodowych lakierem fotoluminescencyjnym (...) czytaj dalej»
-
Pozew o alimenty od ojca przez studenta dwóch kierunków
przez: error123 | 2011.9.11 16:45:7
Witam. Od października będę studentem dwóch kierunków równocześnie. Nie mam już sił na nieustające kłótnie z ojcem i chcę się wyprowadzić - on oczywiście nie dam mi pieniędzy. Proszę, (...) czytaj dalej»
-
Status prawny dziecka w separacji z innym ojcem biologicznym
przez: juliettt | 2011.9.11 16:47:2
Nie jesteś pewny czy jesteś ojcem dziecka, które wychowujesz (i na które płacisz alimenty) ? Chcesz zrobić badania DNA, ale nie masz pieniędzy? Jeśli tak - odezwij się do mnie, przesyłając (...) czytaj dalej»
-
Uzyskanie opieki nad dzieckiem przez młodego ojca
przez: mateusz.tunski | 2011.9.11 17:6:22
Na wstępie warto wskazać, że zawarcie małżeństwa nie było konieczne, aby syn Pani chłopaka nosił jego nazwisko. Pominę jednak aspekt małżeństwa i skupiając się na pytaniu odnośnie władzy (...) czytaj dalej»
-
Respektowanie zobowiązań kościelnych w sądzie świeckim
przez: amojka | 2011.9.12 8:15:10
Witam, proszę o pomoc. Sąd wydał orzeczenie, że dzieci mają mieć co 2 lata Wigilię i Pierwsze Święto. Były mąż jest osoba niewierzącą, nigdy nie ochrzczoną, bez Komunii. Związek małżeński (...) czytaj dalej»
-
Uprawnienia bratanka do wywiezienia zwłok dziadka na podstawie testamentu
przez: roksana.czupryn | 2011.9.12 10:50:51
Moja teściowa wydziedziczyła mojego męża (bez podstaw, ale o to idzie sprawa w sądzie), do spadku powołała swojego bratanka. Tenże bratanek na podstawie testamentu i wydziedziczenia chce zabrać (...) czytaj dalej»
-
Opieka nad dzieckiem przy rozwodzie z winy żony
przez: mikuś33 | 2011.9.12 12:45:36
Moja żona chce złożyć pozew o rozwód, spotyka się z innym i nie kryje tego, czy jest możliwe aby dziecko zostało przy ojcu ? żona zaniedbuje dziecko. Czy nasze kredyty które są wzięte na mnie (...) czytaj dalej»
-
Zabezpieczenie dziecka przed roszczeniami matki o alimenty w przyszłości
przez: tymonn44 | 2011.9.12 12:50:43
Matka mojej córki ma ograniczone prawa, jesteśmy po rozwodzie, dziecko jest przy mnie. Mam pytanie odnośnie ewentualnych alimentów córki na matkę, jak zabezpieczyć dziecko na przyszłość przed (...) czytaj dalej»
-
Wykup mieszkania przez głównego najemcy po rozwodzie
przez: zbych52 | 2011.9.12 13:7:57
Byłem głównym najemcą mieszkania, teraz jestem po rozwodzie i chciałbym wykupic mieszkanie ale dowiedziałem się że była żona też ma jakieś prawo do niego, jakie? Jak to załatwić abym mógł (...) czytaj dalej»
-
Składanie skargi na lekarza za utrudnianie dostępu do dokumentacji medycznej
przez: migrena1 | 2011.9.12 13:16:47
Witam, jak złożyć skargę na lekarza? Chodzi mi dokładnie o utrudnianie dostępu do akt przebiegu leczenia, czy jest jakiś specjalny rzecznik ? Czy może najpierw trzeba do jakiegoś przełożonego (...) czytaj dalej»
-
Odsetki za spóźnione płatności alimentów
przez: grazynka89 | 2011.9.12 13:21:46
Co mogę zrobic w sytuacji kiedy ojciec dzieci spóźnia się co miesiąc z wypłatą alimentów prawie 10 dni, czy mogę wyegzekwować jakieś odsetki ? Czy w takiej sytuacji pozostaje tylko złożenie (...) czytaj dalej»
-
Zmiana nazwiska córki na nazwisko nowego męża po pozbawieniu ojca praw
przez: Celina1 | 2011.9.12 13:37:28
chce zmienić mojej córce nazwisko, jej ojciec jest pozbawiony praw rodzicielskich, ja wyszłam za mąż ponownie, czy mogę zmienić jej nazwisko na to które mam z mężem ? czytaj dalej»
-
Zwrot opłaty za przedszkole przy nieobecności dziecka
przez: renata44 | 2011.9.12 14:2:57
W takim razie powinno się również rozliczać godzinowo, nauczycielki, kucharki, sprzątaczki i opiekunki. czytaj dalej»