Archiwum Forum Styczeń 2019
(86 tematów na forum)
-
Czy post po śmierci prezydenta to groźba karna
przez: alexis663 | 2019.1.17 9:4:0
Bratanek napisał na jakimś forum po śmierci prezydenta Gdańska: po idziemy po was zamykajcie zamki w domach, czy to jest groźba? Młody jest głupotę napisał i zobaczyłem to i dlatego się pytam, (...) czytaj dalej»
-
Usunięcie zajęcia komorniczego z historii pojazdu po zakończeniu sprawy
przez: Nixon | 2019.1.19 16:11:20
Witam wszystkich. Kiedy kupiłem samochód i chciałem go przerejestrować na siebie dowiedziałem się że samochód ma zajęcie komornicze. Jednak okazało się że sprawa już jest zakończona i przerejestrowałem (...) czytaj dalej»
-
Zmiana nazwiska na panieńskie matki - czy można bez rozwodu rodziców
przez: LunaEstrella | 2019.1.19 17:47:51
Chcę zmienić nazwisko na panieńskie mojej matki. Z ojcem od wielu lat nie otrzymuje kontaktu i nie chcę nosić jego nazwiska, ma wyznaczone alimenty (różnie bywa z ich płaceniem). Rodzicie niestety (...) czytaj dalej»
-
Rozwód obcokrajowca - terminy i wpływ na kartę pobytu
przez: anita49 | 2019.1.20 1:21:45
Witam, mój partner, który jest obcokrajowcem chce wziąć rozwód bez orzekania o winie. Sytuacja między nim a żoną jest skomplikowana. Od roku i 3 miesięcy jest w związku małżeńskim. Posiada (...) czytaj dalej»
-
Urlop bezpłatny pracownika objmującego funkcję wiceburmistrza
przez: kulka_1979 | 2019.1.20 13:6:10
Pracownik szczebla powiatowego obejmuje funkcję wiceburmistrza (na podstawie zarządzenia burmistrza o powołaniu). Pracownik zatrudniony jest na czas nieokreślony. Ma niewykorzystany jeszcze urlop (...) czytaj dalej»
-
Zmiana kontaktów z dzieckiem z powodu znęcania psychicznego
przez: mmmagdak | 2019.1.21 13:32:16
Mam córkę 15 lat. Kontakty uregulowane w 2013 roku, kara z z zagrożeniem za ich niewykonywanie z 2016 roku. Od ponad roku córka jeździ do ojca tylko raz na kilka m-cy. Powodem jest wyzywanie i obrażanie (...) czytaj dalej»
-
Podatek od sprzedaży domu wybudowanego na ziemi rodziców
przez: piotrek1973 | 2019.1.21 20:17:43
Witam wybudowałem dom na ziemi rodziców która była ich współwłasnością aby uzyskać pozwolenie na budowę spisaliśmy umowę o dzierżawie na okres 10 lat za przysłowiową złotówkę (...) czytaj dalej»
-
Obowiązek składania JPK VAT przy działalności medycznej
przez: syncmaster913n | 2019.1.22 10:12:41
Witam, Osoba prowadzi jednoosobową działalność gospodarczą - praktyka lekarska specjalistyczna. Główną działalnością jest praca jako lekarz w prywatnej klinice medycznej. Oprócz w/w (...) czytaj dalej»
-
Sprawa karna - czy możliwy wyrok w zawieszeniu dla osoby poniżej 20 lat
przez: chochol123 | 2019.1.22 22:17:4
Witam,Mam pewien problem mam obecnie sprawę w sądzie gdzie przybili mi 156 art.kk &1 ,prokurator żąda 3 lat pozbawienia wolności. w czasie popełnenia czynu miałem mniej niz 20 Lat i nie byłem karany (...) czytaj dalej»
-
Nieuczciwa konkurencja siłowni szkolnej dla prywatnych
przez: AdrianBlonski | 2019.1.23 7:45:11
Witam, w moim mieście 20 tys mieszkańców funkcjonuje siłownia szkolna, która oferuje karnet dla uczniów szkoły w cenie 20 zł za miesiąc, a dla pozostałych osób 40 zł. Dodatkowo pozwala trenerom (...) czytaj dalej»
-
Potrącenie VAT przez pracodawcę z faktur B2B
przez: jan123678 | 2019.1.24 9:32:55
Pracuję na umowie B2B. Wystawiałem faktury bez VATu, a pracodawca płacił mi z VATem. Po 5 miesiącach żąda zwrotu tej nadwyżki. Nie tyle co żąda, a sam sobie potrącił z kolejnych faktur. Co (...) czytaj dalej»
-
Przekształcenie darowizny w spadek dla uniknięcia podatku
przez: Adamek27 | 2019.1.24 17:1:13
Dzień dobry, W 2015 roku otrzymałem od babci w darowiźnie mieszkanie, które aktualnie sprzedaję, przez co jestem objęty podatkiem 19% od sprzedaży nieruchomości, ponieważ nie minęło jeszcze (...) czytaj dalej»
-
Rejestracja oddziału stowarzyszenia zagranicznego w Polsce
przez: XYZA1 | 2019.1.25 20:37:41
Jestem członkiem stowarzyszenia mającego swoją siedzibę w UE i jestem zainteresowany otworzeniem oddziału w Polsce, który będzie posiadać osobowość prawną. W Centrum Obsługi Interesanta przy (...) czytaj dalej»
-
Likwidacja świetlicy wiejskiej przez hałas w budynku z mieszkaniem prywatnym
przez: Iamweasel | 2019.1.25 21:35:26
Dzień dobry! Pozwolę sobie pokrótce zakreślić sytuację - budynek, w którym kiedyś funkcjonowała szkoła, którego część należy do urzędu gminy a część do osoby prywatnej - mieszkanie. (...) czytaj dalej»
-
Zawieszenie postępowania spadkowego - od kiedy liczy się rok na wznowienie
przez: anetkka86 | 2019.1.25 23:55:38
Witam. Mam pytanie odnośnie zawieszenia postępowania w sprawie działu spadku. W dniu 07.02.2018 złożyłam do sądu wniosek o zawieszenie postępowania na zgodny wniosek stron postępowania. 06.04.2018 (...) czytaj dalej»
-
Sprawa karna za komentarz na OLX - czy mogę dostać kuratora
przez: ************2004@*****.*** | 2019.1.26 11:14:0
Dzień dobry nazywam się Kacper i mam 15 lat. Dziś do mojego domu przyjechał policjant w sprawie tego co pisałem na portalu "olx" napisałem coś typu "czy modela na zdjęciu jest w cenie bo mam wolną (...) czytaj dalej»
-
Wybór formy prawnej dla działalności sezonowej
przez: Taxi0 | 2019.1.26 16:39:37
Witam Trochę czytam o formach prowadzenia działalności, ale nadal mam problem ze zdecydowaniem się którą formę wybrać. Wraz ze znajomym mamy pomysł na biznes (obydwaj po około 20 tyś kapitału (...) czytaj dalej»
-
Dziedziczenie udziałów w spółce z pożyczką udzieloną spółce
przez: ************1@*****.*** | 2019.1.26 21:57:26
Witam, mam pytanie odnośnie dziedziczenia udziałów.. Spółka ma kapitał zakładowy wynoszący 5000 zł oraz dwóch wspólników Piotra i Pawła. Każdy ma po 50 udziałów o wartości 50 zł. W tym (...) czytaj dalej»
-
Odpowiedzialność za długi zmarłego lokatora
przez: fastrecar | 2019.1.27 17:29:59
Właścicielem mieszkania jest moja Matka , w mieszkaniu tym zameldowana była jej siostra ze swoim mężem , mieszkali tam od bardzo wielu lat .. Wszystkie umowy za gaz i inne media były podpisywane (...) czytaj dalej»
-
Darowizna domu od teściów tylko na męża - czy należy mi się część
przez: MonkaLi | 2019.1.28 13:17:30
Dzień dobry. Tesciowie w akcie darowizny przepisali dom na swojego syna- mojego męża. Zanim tego dokonali, ustaliliśmy, że dom przepiszą na nas wspólnie. Zdziwiłam się, gdy po załatwieniu sprawy (...) czytaj dalej»
-
Podstawa prawna pozwu o podwyższenie alimentów
przez: marcinkrys | 2019.1.28 13:59:5
witam powódka występuje o podniesienie alimentów podając w pozwie wyrok sadu w sprawie separacji. po separacji był jeszcze wyrok rozwodowy w którym także sąd orzekał o wysokości alimentów. (...) czytaj dalej»
-
Sąsiad postawił kontenery przy granicy - czy musi zachować odległość 4m
przez: wojtekmiszcz2 | 2019.1.28 17:14:33
Borykam się z następującą sytuacją: Mam swoją działkę o powierzchni 8,5 ara. Na tejże działce zaprojektowane mam pawilon usługowo handlowy o powierzchni 30 mkw oraz mały dom jednorodzinny (...) czytaj dalej»
-
Odwołanie od wyroku 2 lat więzienia - szanse w apelacji bez dowodów
przez: Michael99 | 2019.1.29 7:45:57
Witam dostałem nieprawomocny wyrok 2lat pozbawienia wolności do którego już złożyłem pismo o uzasadnienie. Zostałem skazany bez namacalnych dowodów pomimo że jestem jedynym żywicielem rodziny (...) czytaj dalej»
-
Opodatkowanie darowizny od dziadków na mieszkanie
przez: Aleksander96 | 2019.1.29 14:54:30
Witam. Dziadkowie chcą przekazać mi darowiznę (będę bral kredyt na mieszkanie ) w wysokości 70 tyś złotych. Jak to wygląda od względem opodatkowania? Czy rozbić kwotę na innych członków (...) czytaj dalej»
-
Darowizna nieruchomości na cele publiczne - jaki podatek dla obdarowanego
przez: Agata9602 | 2019.1.29 17:34:21
Powiat dokonuje darowizny nieruchomości na cele publiczne na rzecz prywatnego podmiotu (spółka, osoba prawna). Rada powiatu wydaje uchwałę wyrażającą zgodę na dokonanie darowizny. Umowa przyjmuje (...) czytaj dalej»
-
Błąd dyspozytora pogotowia - odmowa wysłania karetki przy zagrożeniu życia
przez: Daro55 | 2019.1.29 18:27:17
Grunt to profesjonalna pomoc. Na pewno na taką można liczyć w kancelarii adwokackiej Cejrowski z Tczewa. Mają bardzo dobrych prawników. czytaj dalej»
-
Darowizna domu - na jedno z małżonków czy na małżeństwo?
przez: Daro55 | 2019.1.29 18:57:19
Z takimi sprawami trzeba się zwrócić do notariusza, ja korzystam w razie potrzeby z usług notariusz Cejrowskiej. Doskonale zorganizowane, duża wiedza, świetne podejście do klienta. czytaj dalej»
-
Bank zablokował konto i karty - czy bank miał prawo bez powiadomienia
przez: Bydlak98 | 2019.1.29 21:57:56
Witam, Ostatnio tzn - 25.01.2019 bank dokonał blokady na moim koncie bankowości internetowej jak i kart, udałem się do oddziału bo kazano mi na infolini tam się udać, niestety w oddziale także (...) czytaj dalej»
-
Odszkodowanie za wypadek motocyklowy spowodowany przez pijanego
przez: konradd123 | 2019.1.30 8:15:10
Witam serdecznie. Stało się jak w temacie. Dwójka naszych dzieci miała w szkole wypadki. Przyznane odszkodowania zostały przelane na konto bankowe. Niestety pieniążki zajął komornik. Czy (...) czytaj dalej»
-
Stypendium socjalne a pracująca siostra powyżej 25 lat - czy można nie uwzględnić
przez: Wojtekxe | 2019.1.30 10:13:16
Cześć i czołem, mam zapytanie odnośnie kwestii stypendium socjalnego na studiach. 28 stycznia siostra zakończyła studia kończące się tytułem magistra. Ponadto jest w trakcie studiowania innego (...) czytaj dalej»
-
Zwrot pieniędzy od firmy windykacyjnej - duplikat
przez: nev80 | 2019.1.30 12:19:56
Dzien dobry. Sytuacja wyglada nastepujaco: w zeszlym roku zlamala mi sie gorna czworka. Tydzien temu bylem na prywatnej wizycie na ktorej zostala ona usuwana. Bylo bolesnie i bez szycia dziasla sie nie (...) czytaj dalej»
-
Zwrot pieniędzy od firmy windykacyjnej po błędach
przez: aristopl | 2019.1.30 23:47:58
Witajcie, piszę, bo wydawało mi się, że zakończyłem "przygodę" z firmą H*** Finance. Chodziło o bardzo odległe zobowiązanie. Ale po kolei. We wrześniu 2018 r. otrzymałem wiadomość, że (...) czytaj dalej»
-
Upoważnienie opiekuna prawnego na komisję ZUS dla osoby ubezwłasnowolnionej
przez: jola246 | 2019.1.31 2:1:48
Dzień dobry, Osoba ubezwłasnowolniona całkowicie ma wyznaczony termin komisji Zus. Opiekun prawny nie moze tego dnia byc obecny. Czy opiekun prawny może napisać upoważnienie dla osoby trzeciej, (...) czytaj dalej»
-
Nielegalna działalność sąsiada w garażu mieszkania
przez: Wit122 | 2019.1.31 16:45:9
Mam pytanie sąsiad ma własną działalność meble na wymiar ale mieszkamy wspólnocie mieszkaniowej mamy wspólny gadasz przedzielony płyta (regips) i sąsiad w takim małym pomieszczeniu tnie płyty (...) czytaj dalej»
-
Zaprzeczenie ojcostwa w związku ze zdradą
przez: Mateusz123999 | 2019.1.31 17:58:44
Opisze w skrócie swoją historię. Pewnego dnia dowiedziałem się że moja dziewczyna jest w ciąży. Uznałem dziecko za swoje bo nic nie podejrzewałem, nawet niektórzy mówili że podobne, ale po (...) czytaj dalej»
-
Sprzedaż uszkodzonej karty graficznej na Allegro - odpowiedzialność sprzedawcy
przez: Adi1529 | 2019.1.31 23:0:0
Witam . Na allegro sprzedalem chwytak do ladowania zlomu w aukcji dokladnie mialem tak napisane ?Chwytak do złomu sprawny 100% kontakt 609651182? chwytak odebrali osobiscie . Po 2 tyg oskarzaja mnie ze (...) czytaj dalej»