Archiwum Forum Wrzesień 2022
(51 tematów na forum)
-
Ile czasu na założenie sprawy sądowej
przez: moloox | 2022.9.1 11:7:37
Dzień dobry. Ile jest czasu (jeśli w ogóle istnieje jakiś limit) na złożenie pozwu sądowego jeśli wysłało się do przedsiębiorcy odstąpienie od umowy a sklep go nie wypełnił tzn. nie dokonał (...) czytaj dalej»
-
przez: bono122b | 2022.9.1 15:49:54
Witam serdecznie. Chciałbym założyć działność polegającą na sprzedaży używanych przedmiotów (częsci komputerowe itp.). Przedmioty te nabywałbym na znanych portalach najczęściej od osób (...) czytaj dalej»
-
przez: Rudy555 | 2022.9.2 16:42:41
Witam jeśli szukasz pomocy w zdobyciu prawo jazdy w uk , polecam z ręka na sercu ta babeczkę . Wszystko trwało około 5 tygodni, dokument przyszedł do domu. Bez stresu że czegoś nie zrozumiem , (...) czytaj dalej»
-
przez: Domindomin | 2022.9.2 23:18:4
Witam serdecznie. Proszę o pomoc,poradę. Zakupiłem działkę na obrzeżach miasta o powierzchni 1860m2 z oznaczeniem RZ "Łąki, użytki zielone, zieleń nieurządzona" W mpzp mam napisane: - obiekty (...) czytaj dalej»
-
Czy ochroniarz może "zamknąć" teren ogólnodostępny i wygonić osoby znajdujące się na terenie?
przez: Ciekawskadusza | 2022.9.3 9:29:39
Czy ochroniarz może "zamknąć" teren ogólnodostępny i wygonić osoby znajdujące się na terenie czy jednak nie ma do tego prawa? Tym terenem był chodnik i boisko pomiędzy biurowcami, sam teren nie (...) czytaj dalej»
-
przez: Kamilac | 2022.9.4 18:12:9
Witam, nie wiem czy pytanie zadane w dobrym temacie, ale mam pytanie odnośnie wynagrodzenia. Jestem zatrudniona na umowę zlecenie, mam ukończony 26 rok życia i na umowie mam 3600zł brutto. Finalnie (...) czytaj dalej»
-
naruszenie miru domowego a naruszenie nietykalności intruza
przez: mojmir | 2022.9.5 2:6:52
Dzień dobry Mam pytanie: czy wtargnięcie osoby niepożądanej do przestrzeni przez mnie użytkowanej i odmowa jej opuszczenia to naruszenie miru domowego? Osoba ta była zaproszona przez inną osobę (...) czytaj dalej»
-
przez: Aleksandra_xxx | 2022.9.5 11:24:53
W październiku 2021 r. Pan Roman został tragicznie potrącony przez kierowcę, który nie zauważył zakazu wjazdu. Sprawca wypadku wjechał w poszkodowanego z taką siłą, że zmiażdżył mu prawą (...) czytaj dalej»
-
Pomoc rodzeństwu poszkodowanemu w wypadku samochodowym
przez: Aleksandra_xxx | 2022.9.5 11:30:17
W 2021 r. poważnemu wypadkowi komunikacyjnemu uległo rodzeństwo ? siedemnastoletni Damian i osiemnastoletnia Olga. Byli oni pasażerami samochodu prowadzonego przez ich matkę, która wpadła w poślizg. (...) czytaj dalej»
-
rozliczenie wspólnie z małżonkiem, a ryczałt na JDG i etat
przez: rafal_0 | 2022.9.5 16:11:31
Mam nietypowe pytanie i nigdzie nie udało mi się znaleźć na nie odpowiedzi. Wraz z małżonką pracujemy na etatach, posiadamy wspólnotę majątkową, ale jedno z nas planuje założyć działalność (...) czytaj dalej»
-
przez: Kosmo94 | 2022.9.6 7:56:11
UWAGA UWAGA UWAGA UWAGA ---> prawkosi com czytaj dalej»
-
Rekord na polskim rynku odszkodowań!
przez: Aleksandra_xxx | 2022.9.6 9:42:37
Blisko 4 lata temu nasz klient uległ poważnemu wypadkowi komunikacyjnemu, w wyniku którego, doznał uszkodzenia rdzenia kręgowego, co spowodowało paraliż kończyn dolnych. Specjaliści z dziedziny (...) czytaj dalej»
-
Inwentaryzacja powykonawcza budynku na zgłoszenie do 35m2 - w jakim terminie ?
przez: d4r0d4r0 | 2022.9.7 12:22:18
Witam serdecznie, Dokonałem zgłoszenia budowy budynku rekreacji indywidualnej o pow. zabudowy 35m2 i dostałem decyzję o braku sprzeciwu Na podstawie art. 30 ust. 5aa ustawy z dnia 07 lipca 1994 (...) czytaj dalej»
-
Rozliczenie prowizji (base pay + comission) - umowa zlecenie
przez: joeshmou | 2022.9.7 14:23:47
Cześć wszystkim! Mam nadzieję, że dobrze skategoryzowałem mój wpis, natomiast chciałem się zapytać, czy ktoś byłby w stanie mi przedstawić jak wygląda rozliczenie prowizji na umowie zlecenie. Jestem (...) czytaj dalej»
-
Niepodpisany aneks przez pracodawcę
przez: anonimowyuzytkownik | 2022.9.7 16:11:34
Dzień dobry, Potrzebuję pomocy. Dostałem inną ofertę pracy. Ogłaszając wolę odejścia do innej firmy pracodawcy wypracowaliśmy porozumienie i dostałem aneks do umowy zwiększające moje (...) czytaj dalej»
-
przez: Respect69 | 2022.9.7 21:44:34
Dzień dobry, Mam pytanie odnośnie podatku od darowizn. Ostatnio zawarliśmy związek małżeński z moją narzeczoną i zebraliśmy określoną sumę pieniędzy z kopert. Czytałem o progach podatkowych (...) czytaj dalej»
-
przez: TomTom79 | 2022.9.8 10:23:36
Praktycznie wszystkie klauzule niedozwolone wykrywają w umowach kredytowych prawnicy z kancelarii https://www.vindigo.com.pl/ i to bezpłatnie. Wystarczy zadzwonić lub maila wysłać. czytaj dalej»
-
przez: ugabuga | 2022.9.10 9:17:21
Do tego właściciel poprosił o to by część płacić mu przelewem a po mniejsza część przyjeżdżał raz w miesiącu po mimo tego że na umowie było zapisane abyvcałość została wysłana przelewem. (...) czytaj dalej»
-
Zarząd majątkiem małoletniego - przeniesienie własności na rodzica
przez: Oewi92 | 2022.9.10 21:16:17
Dzień dobry. Jakiś czas temu zmarł mój mąż. Razem z córką odziedziczyłyśmy mieszkanie. Problem w tym, że jest jeszcze malutka i to na mnie spada odpowiedzialność za zarząd jej majątkiem. (...) czytaj dalej»
-
Sprzedaż motorowera w 2017roku
przez: adamkl23 | 2022.9.11 14:25:46
Witam mam pytanie sprzedałem motorower 2017roku i zgłosiłem tylko do ubezpieczalni i tak sobie sprawdzałem w aplikacje mObywatel i motor istnieje jako na mnie jeszcze bez przeglądu i oc a z tego co (...) czytaj dalej»
-
Otrzymanie dopłaty do odszkodowania po sprzedaży szkody
przez: nost129 | 2022.9.11 17:10:3
Witam. Miałem szkodę na nieruchomości z OC sprawcy. Ubezpieczenie wypłaciło Mi 2500 . Następnie szkodę sprzedałem do firmy skupującej. I teraz po dwóch miesiącach ubezpieczenie wypłaciło Mi (...) czytaj dalej»
-
świadczenie pielegnacyjne a emerytura
przez: Mikolaj555 | 2022.9.12 7:55:2
Witam, opiekun ma prawo wyboru swiadczenia korzystniejszego. Zawiesza prawo do emerytury i tak długo jak sprawuje opiekę nad osobą z orzeczeniem o stopniu znacznym moze pobierać świadczenie. Pozdrawiam (...) czytaj dalej»
-
Rekordowa renta na rehabilitację!
przez: Aleksandra_xxx | 2022.9.12 10:24:17
W momencie, gdy Pan Jacek został poszkodowany w wypadku samochodowym, jego życie zmieniło się diametralnie. Odniósł on bardzo poważny uraz czaszkowo-mózgowy. Miał złamane obie kości lewego przedramienia. (...) czytaj dalej»
-
Zaniżone roszczenia problemem na polskim rynku odszkodowań
przez: Aleksandra_xxx | 2022.9.12 10:29:35
Niedawno do kancelarii Vox Veritas? zgłosił się poszkodowany po wypadku komunikacyjnym, niezadowolony z usług poprzedniej firmy odszkodowawczej. Dotychczasowy pełnomocnik zaproponował mu napisanie (...) czytaj dalej»
-
Kłopoty z firmą windykacyjną - prośba o kontakt
przez: RadAdamczyk | 2022.9.12 13:32:55
Jak dobrze wiesz są dwie możliwości windykacji: windykacja sądowa i przedsądowa. Jednak może być tak, że nie komornikowi nie uda się ściągnąć należności od wierzyciela, dlatego warto zapoznać (...) czytaj dalej»
-
przez: mateusz40 | 2022.9.12 15:26:23
Dzień dobry ! W przypadku gdybyś, znalazł/a się w niekomfortowej sytuacji w zakresie naruszenia prawa i potrzebował zaciągnięcia fachowej pomocy, rady lub zbudowania stosownego pisma procesowego (...) czytaj dalej»
-
przez: mateusz40 | 2022.9.12 15:27:57
Dzień dobry ! W przypadku gdybyś, znalazł/a się w niekomfortowej sytuacji w zakresie naruszenia prawa i potrzebował zaciągnięcia fachowej pomocy, rady lub zbudowania stosownego pisma procesowego (...) czytaj dalej»
-
Naruszone więzi rodzinne z bliskim
przez: Aleksandra_xxx | 2022.9.13 10:55:25
Twój bliski miał wypadek? W jego wyniku doznał ciężkich, trwałych obrażeń? Na dzień dzisiejszy wymaga opieki, a lekarze nie dają szans na poprawę stanu zdrowia? Wasze więzi rodzinne w skutek (...) czytaj dalej»
-
Współwłasność a umowa na dostawę prądu
przez: Krystian_1986 | 2022.9.13 13:10:53
Razem z bratem jesteśmy współwłaścicielami domu ja w 2/3 a brat w 1/3. Umowa na dostawę prądu jest na mnie (jest jeden licznik). Niestety brat nie chce się dokładać do rachunków i wszystkie (...) czytaj dalej»
-
Przytrafił Ci się wypadek w pracy?
przez: MarekPi92 | 2022.9.13 14:57:41
słyszałam o kancelarii czytaj dalej»
-
przez: proter4 | 2022.9.14 7:57:33
Przepraszam jeśli to nie ten dział. Pytanie jest następujące. Zostałem zaproszony do zrobienia pokazu gastronomicznego, podczas którego będę gotował dwa dania. Robię to nie odpłatnie, (...) czytaj dalej»
-
Rozpoczęty remont mieszkania przed przepisaniem go u notariusza
przez: veelaa99 | 2022.9.14 23:11:47
Witam nie wiem czy zadaje to pytanie w odpowiednim miejscu jednak proszę o podpowiedź. Babcia zapisała mi mieszkanie w testamencie (mieszkanie po zmarłym tacie) jednak już teraz chcemy je zapisać (...) czytaj dalej»
-
przez: Konik_90 | 2022.9.15 10:33:3
Dzień dobry, piszę w następującej sprawie, na początku sierpnia złożyłem wniosek w sądzie o ubezwłasnowolnienie chorej mamy, którą się od dłuższego czasu opiekuję. Okazało się, że nie (...) czytaj dalej»
-
przez: bar1984 | 2022.9.15 22:57:44
Witam Państwa . Nie wiem czy w odpowiednim miejscu na forum zadaje moje pytanie . Będę wdzięczny za udzielenie mi każdej pomocy . W rozmowie telefonicznej z pracownikiem Federacji Konsumenta w (...) czytaj dalej»
-
przez: wolfi896 | 2022.9.16 4:24:18
Mam zamiar zawrzeć umowę prowizyjną z kancelarią prawną w USA. Moje pytanie dotyczy jak poprawnie rozliczyć taką umowę? Zapewne wysokość prowizji przekroczy kwotę progu podatkowego czyli (...) czytaj dalej»
-
Rozmowa sędziego z oskarżycielem
przez: ******@*2.** | 2022.9.16 8:18:21
Witam, przy mojej sprawie nie skorzystałem z obrońcy. Przed rozprawą sędzia poprosił na salę prokuratora i oskarżyciela posiłkowego i po ponad 10 minutach dopiero zostali poproszeni pozostali uczestnicy. (...) czytaj dalej»
-
Legalizacja pobytu narzeczonej z RPA
przez: Mavcin | 2022.9.18 10:21:35
dzień dobry, Narzeczona przyjechała do Polski około 3 lata temu na wizę turystyczną, złożyła natychmiast dokumenty niezbędne do uzyskania karty stałego pobytu. Nieświadomie, że w oczekiwaniu (...) czytaj dalej»
-
przez: Konik_90 | 2022.9.18 11:52:46
Dzień dobry, piszę w następującej sprawie, na początku sierpnia złożyłem wniosek w sądzie o ubezwłasnowolnienie chorej mamy, którą się od dłuższego czasu opiekuję. Okazało się, że nie (...) czytaj dalej»
-
Oznaczenie przedmiotu sporu w pierwszym piśmie procesowym
przez: Orbitty | 2022.9.18 19:17:52
Dzień dobry, Co to jest przedmiot sporu z art.126 par. 2 kpc, co się rozumie przez pojęcie przedmiotu sporu, jak go oznaczyć w pierwszym piśmie procesowym? Można prosić o przykład? Dziękuję (...) czytaj dalej»
-
Skuteczna pomoc dla poszkodowanych
przez: Aleksandra_xxx | 2022.9.19 9:16:56
DLA KOGO JESTEŚMY? - ofiary nieszczęśliwych wypadków losowych - ofiary wypadków komunikacyjnych - poszkodowani w wypadkach przy pracy KIEDY NAJLEPIEJ SIĘ Z NAMI SKONTAKTOWAĆ? - natychmiast (...) czytaj dalej»
-
przez: kamora | 2022.9.19 13:13:31
Mialam trudna sytuacje rodzinna zwiazana z rozwodem. Maz nie chcial mi go dac. Jednakowoz odeszlam od niego i krakowska kancelaria Mosor Oleksiak-Szeląg poprowadzila sprawe tak, ze sad orzekl wkoncu rozwod (...) czytaj dalej»
-
Zmiana szkoły i ploblem z klasą 1
przez: Arkadiusz12345678 | 2022.9.19 17:5:1
Witam mam takim problem bo chciałbym być w 2 klasie na profilu Technik informatyk(nowa szkoła, do ZDZ) na 2022/2023.A chodziłem na Technik technologii drewna od 1 września 2021 do 01.04.2022r i czy (...) czytaj dalej»
-
Śmierć dziecka w wypadku komunikacyjnym
przez: Aleksandra_xxx | 2022.9.20 12:54:12
Kancelaria Vox Veritas ma duże doświadczenia w walce o wysokie zadośćuczynienia i odszkodowania dla naszych klientów za śmierć ich dzieci. Nasza bogata praktyka pozwala nam prowadzić skuteczne (...) czytaj dalej»
-
Budowa przyłącza bez zgłoszenia - co robić ?
przez: chiwawa | 2022.9.22 9:35:38
Witam. Mam pewien problem. W 2014 roku zacząłem budowe domu, rok później wykonywałem przyłącze wodno-kanalizacyjne. Wykonany został dodatkowy projekt z instalacją uzgodniony w Zespół Uzgadniania (...) czytaj dalej»
-
przez: mati111122 | 2022.9.23 16:10:33
Witam czy mogę lecieć do Polski przed rozprawa w sądzie court magistrates? czytaj dalej»
-
przez: Martiniiiii | 2022.9.25 18:34:21
Witam Niestety, ma Pan problem. Andrzej Jastrzebski w podobny sposób zniszczył życie mojemu kuzynowi. Ten człowiek współpracujemy z jakimś psychologiem, który specjalnie na takie sprawy szykuje (...) czytaj dalej»
-
przez: drejkbr | 2022.9.26 19:48:22
Witam, szukałem rzeczoznawcę, żeby wycenić pół domu i działki lecz powiedział, że musi być to rozdzielone prawnie, że np. siostry jest przepisana góra, a mój dół tak samo działka. Powiedział, (...) czytaj dalej»
-
Budowa domu na działce rodziców, aktualne prawo, działania krok po kroku
przez: Kbtw94 | 2022.9.29 13:40:2
Chce wybudować dom na działce rodziców. Proszę o wszelkie informacje i wskazówki w tym temacie. czytaj dalej»
-
Najem okazjonalny - oświadczenie o zgodzie na przyjęcie najemcy
przez: Bartasek | 2022.9.29 19:9:25
Witam, Będę wynajmował mieszkanie na zasadach najmu okazjonalnego. Najemcą będzie kobieta, która ma własny dom w innym mieście, a mieszkania potrzebuje na wizyty biznesowe. Najemca wskaże lokum (...) czytaj dalej»
-
Zwolnienie z podatku %19 Ulga mieszkaniowa
przez: dvyprt | 2022.9.30 12:49:18
Chciałbym sprzedać jedno z moich mieszkań iz dochodami planuję spłacić kredyt na drugie mieszkanie. Mam wiedzę, że w 2022 roku nastąpiła zmiana przepisów w prawie, jednak zastanawiam się, (...) czytaj dalej»